sâmbătă, decembrie 14, 2024

Invatamintele cazului Adrian Severin


A trecut o saptamana de la declansarea scandalului Severin si putem incerca sa tragem cateva invataminte.

Romania a suferit si sufera enorm din cauza coruptiei si clientelismului politic.

  • S-a vandut majoritatea activelor economiei comuniste si ne-am ales cu 150 km de autostrada.
  • Infrastructura, educatia si sanatatea sunt la pamant, in ciuda cresterii economice din perioada 2005-2008.
  • Traversam criza economica mondiala cu sacrificii mari.
  • Trei milioane de romani au ales drumul strainatatii sa agoniseasca cele necesare traiului, pentru ei si familiile lor.
  • Activitatea din ultimul timp a procurorilor ne arata dimensiunea uriasa a coruptiei, infractionalitatii economice si evaziunii fiscale.
  • Partidele politice nu sunt straine de fenomenle de coruptie, pentru ca nu pot justifica zecile de milioane de euro pe care le cheltuie in campanii electorale.

Cazul Adrian Severin a obligat principalii actori din clasa politica si societatea civila sa ia pozitie fata de fenomenul coruptiei, reverberat acum intr-un megascandal european.

Adrian Nastase sustine ca partidul nu trebuie sa cada in „capcana” care ii este intinsa atunci cand se cere demiterea colegului sau europarlamentar. Mai mult, Nastase spune ca Victor Ponta a cazut prada presiunii publice atunci cand a anuntat ca PSD va merge pana la excluderea lui Severin din partid. In opinia lui Adrian Nastase, PSD are, ca partid, o datorie fata de membrii sai, fata de „soldatii partidului”.

Traian Basescu: “”Este o confirmare că avem corupţie la nivel politic, dar, dacă instanţele noastre nu reuşesc s-o facă, iată că ne demonstrează nişte ziarişti britanici că avem corupţie la cel mai înalt nivel politic”, a declarat şeful statului despre cazul Adrian Severin, într-un interviu acordat, miercuri seara, pentru Realitatea TV”.

Traian Basescu amesteca iarasi planurile. Una este actiunea si activitatea instantelor, care pot dura si 6-7 ani si alta actiunea mass-mediei, a societatii civile, care ridica „suspiciuni” asupra activitatii unui om politic. Nu este prima oara cand procedeaza astfel. In ultimul interviu de la TVR, Traian Basescu a spus: „“Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu : “Regret, este vorba de un om politic cu o carieră importantă şi e păcat că acest episod e legat de un om cu nume şi cu carieră importantă în politica românească”.

Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD: „Probabil că s-ar impune să demisioneze din Parlamentul European. Așa ar fi mai bine ținând cont și de poziția grupului socialist din Parlalmentul European”

Emil Boc: „I-a îngrozit şi pe socialiştii europeni. Acesta este simbolul PSD în UE. Adrian Severin nu a făcut decât să exporte corupţia PSD în Parlamentul European şi în UE. Atunci cine ne dă lecţii de morală în această ţară? Ponta, Severin, Antonescu? Cred că ei au făcut infinit mai mult rău României prin poziţia faţă de Adrian Severin decât orice alt demers intern din ultimii zece ani

Raluca Turcan: „O golaneala” a unui „slumdog” care se transforma pe zi ce trece in eticheta nationala, lipindu-se de fruntea tuturor romanilor. Publicul european a putut face clar comparatie intre atitudinea politicianului roman si cea a colegilor din Austria si Slovenia care s-au retras imediat din Parlamentul European, iar The Economist puncteaza ca atitudinea lui Adrian Severin este tipica pentru politica romaneasca”.

Din toata discutia petrecuta in spatiul public in ultimele zile, esentiala mi se pare concluzia din articolul Rodicai Culcer: “Aceasta este practica în toate țările „vechii Europe”, indiferent ce scrie în statutele partidelor: omul politic asupra căruia planează grave acuzații de corupție sau conflict de interese se retrage până la rezolvarea cazului său în justiție pentru a nu târâ în noroi partidul sau instituția din care face parte. Singurul lucru pe care partidele le îngăduie împricinaților este să-și anunțe singuri retragerea/demisia. “În România nu există astfel de standarde de comportament în viața publică; la noi politicianul acuză presa că e manipulată și tot restul lumii că a conspirat împotriva lui, dă cu tifla justiției și se proslăvește pe sine în fața camerelor de luat vederi, crezând că publicul televiziunilor a fost lobotomizat”.

Din toate aceste luari de pozitii mi se pare important de semnalat duplicitatea reprezentantilor PD-L. Nu rimeaza declaratiile lui Emil Boc cu ce se afla in gradina domniei sale: Ridzi, Pasat, Falca, Solomon, Poteras, Cantaragiu si altii. E ca si cum ai vorbi de funie in gradina spanzuratului. Impotriva lor n-a luat nicio masura. Nici cat promite PSD prin excluderea lui Adrian Severin. Pentru PD-L important este ce va spune justitia. Peste vreo 5-6 ani. Ca nu se face sa frangi cariere pentru niste „suspiciuni”. Ca personalitatile din PD-L, trimise in judecata chiar, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Nu si Adrian Severin. Fiind de la PSD, ne face tara de ras.

Daca PD-L doreste sa schimbe perceptia aceasta, identica cu pozitia lui Adrian Nastase („trebuie sa ne aparam sodatii nostri”), nu-i ramane decat sa adopte la Conventia din mai criteriile si mecanismele de integritate propuse de grupul din jurul Monicai Macovei. Sa trimita la plimbare pe toti cei care au probleme nerezolvate cu justitia, pana si le lamuresc. Acestea sunt practicile uzuale europene, pe care le-am vazut, de data aceasta in mod  explicit, in cazul Adrian Severin.

Daca nu va proceda asa, va dubla esecul din plan economic cu acela din planul luptei anticoruptie. Sa nu ne iluzionam. Crestere economica in Romania, bazata pe premise serioase, productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare, nu se va produce prea curand. Refacerea, cat de cat, a echilibrelor structurale este doar inceputul. Mai sunt multe de facut pana la o economie functionala, pana la iesirea din criza.

Odata scapat in castigatorul motiunii de la Conventia din mai, Emil Boc are doua optiuni: indeparteaza cu forta penalii din  partid, chiar pierzand sprijinul „greilor” partidului  sau balteste in aceeasi apa coclita a intelegerilor pe sub masa, a prezumtiilor de nevinovatie, fara nicio legatura cu practicile europene.

Atunci se va juca soarta PD-L.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

    • psd si pnl sinf principalii vinovati pentru coruptia din romania
      aceste partide ar trebui transferate in intregime la puscarie

        • @bigone: sa folosesc limbaj a la Vantu:
          Cretinas, pe Bodu l-a scos de orice suspiciune chiar Severin. Verifica inregistrarea pana cand intelegi. Sau cazi sub masa

  1. „…va dubla esecul din plan economic…”
    ok, sa zicem ca e Boc incompetent. Va rog atunci sa ne explicati atunci ce e cu „genocidul”, „umilinta” si „asuprirea” prin care guvernul britanic va implementa masurile de austeritate. Culmea, taiere cu 25% a bugetului sectorului public. hmm, parca am un deja vu.

    • Ah da, si sa nu uit desigur si de demisia pe care si-a dat-o guvernul din Portugalia care stia ca doar masurile de austeritate pot salva tara.
      Ah da, sa nu uitam si de Irlanda, care va fi probabil cel mai bun exemplu, sa lasam timpul sa treaca.
      Ah da, ce se mai intampla prin Grecia?

    • Am spus si eu ca guvernul Boc a refacut, in mare masura, echilibrele structurale. Asta nu inseamna relansarea economiei. Nici n-ar putea s-o faca, pana nu se stabilizeaza economia mondiala. De asta sunt constient. Dar daca nu face ce poate sa faca, sa scape de coruptii din PD-L, nu are nicio scuza. Si nu voi inceta sa repet la infinit aceasta acuza.

    • In perceptia publica, de care si vorbeam, exista esec in relansare economica. Exista riscul de care amintea si presedintele Basescu. Sa explodeze criza datoriilor suverane, criza petroliera provocata de revolutii, etc.

      • Eu nu zic că relansare înseamnă atingerea unor ţinte. Relansare înseamnă iniţierea (în acest caz – reiniţierea) unei acţiuni, vorbim de creşterea economică. Eu văd, în statisticile INS aceste semne de revenire. Din păcate toate sunt legate de trendul din economiile principalilor noştri parteneri din UE, în special din Germania. Chiar şi un succes particular, precum al Daciei, este strâns legat de evoluţiile de pe piaţa Germaniei. Iar evoluţiile din economia Germaniei depind atât de piaţa proprie, cât mai ales de export (cu un accent deosebit pe exporturile industriei auto în China). Rugaţi-vă ca economia europeană şi în special cea germană, să meargă.
        Notă: nici evoluţiile pozitive din perioada Tăriceanu nu pot fi explicate decât prin evoluţiile favorabile de pe piaţa UE.

        • Care revenire, revenire la ce? la ce am avut in timpul guvernarii Tariceanu? Ne trebuie o productie de bunuri si servicii vandabile. Asta nu apare cu una cu doua. Sunt create premisele sa apara? Aceasta e intrebarea.

          • Priviţi statisticile, exportul.
            Eu văd evoluţie pozitivă, dvs. nu?
            Din păcate această evoluţie este mai ales legată de evoluţiile economiei europene şi, în special a celei germane. Faptul că a crescut exportul şi producţia industrială nu înseamnă producţie vandabilă? Înseamnă deja producţie vândută! Cu o deosebire mare faţă de perioada Tăriceanu – atunci o pondere mare o avea o componentă nesănătoasă pe care o putem, generic, numi consum pe datorie. Acest consum pe datorie a fost generator de creştere a PIB, dar complet nesănătoasă!

            • Mai degraba materii prime, lemnoase si altele. Doar Loganul si Nokia intra in categoria ‘cu valoare adaugata mare”. Productivitatea economica este inca scazuta, comparativ cu alte economii. Imprumutam, inca 10 mld euro pe an sa supravietuim. Deci?

          • Greşiţi, domnule profesor! judeţele care exportă la greu, vestul ţării în special, alimentează industria auto şi cea IT occidentală cu componente. Ceea ce spuneti dvs. este valabil pt. estul ţării şi nu e acum mai mare decât acum doi-trei ani. Răsfoiţi statisticile INS, înainte de a vehicula şabloane expirate!

          • Împrumutăm pentru că jumătate din forţa de muncă cea mai activă este în strănătate, nu contribuie la buget în mod direct, chiar dacă trimite bani! Iar jumătăţii rămase nu suntem, încă, în stare să-i asigurăm, în totalitate, locuri de muncă!
            Dacă analizăm pe bune, şomajul real în România trece de 50%. Şi totuşi, mulţumită comenzilor din occident, industria creşte, exportultul creşte mai repede decât importul! Problemele sunt deosebit de nuanţate, domnule profesor. Ar trebui să analizăm înainte de a utilizăa şabloane răsuflate, precum acelea cu lemnul! Lemnul se cam termină! Cum s-a terminat şi moştenirea din vremea socialismului!
            Aparatul funcţionărimii de stat este supradimensionat şi este principalul generator de corupţie! Ia puneţi-i la muncă şi să vedeţi cum economisiţi salarii, nu mai tăiaţi de la profesori şi de la sănătate! Ia mai tăiaţi (dacă se poate complet) din sistemul de privilegii! Ia mai recuperaţi din evaziunea fiscală puternic ajutată, chiar generată, de corupţia funcţionărimii statului!

      • eu cred ca perceptia publicului educat (economic/social) este diferita, in sensul ca nu vede neaparat un esec ci mai curand o gramada de greseli, ezitari, balbaieli si piedici puse de opozitie care au redus efectele pozitive ale masurilor guvernului Boc.
        perceptia publicul needucat, care crede ca boc=genocid este de fapt esecul mass-mediei.

        • Problema este ca am pierdut 21 de ani in care n-am facut nimic pentru aparitia unei productii de bunuri si servicii vandabile. Clasa politica a fost preocupata doar de insusirea ilegala a activelor economiei comuniste. Boc are macar meritul ca a redresat, partial, dezechilibrele structurale.

  2. cu toate ca nu am nimic comun cu psd-ul admir claritatea in gandire a Dlui Iliescu , care la 80 de ani da lectii la orice ora toturor politicienilor romani , mai putin Dlui Basescu .

  3. ca severin este un om cu obrazul gros a demonstrato acum, nea facut de ras si in europa daca mai era nevoie.astept sa i vad pe psd isti incolonati la bruxel sa si apere omu cum nea obisnuit.nu pot sa inteleg cum poate trai un om ca el la acest nivel in minciuna.sa fii prins cu probe clare si sa strigi in gura mare ca nu ai furat ca esti cinstit si ca are cineva ceva cu tine.ma asteptam la multi din psd sa aud ca sant corupti dar severin credeam ca e din alta categorie alt gen de om.ma m inselat.cat despre cei din pdl enumerati mai sus de autor astept sa se faca curatenie dupa alegerile din pdl.

  4. nea vlastoane,jos palaria ptr recunoastrea coruptiei din pdl.
    -in ce priveste luarile de pozitie, nu esti corect.ii citezi pe adrian nastase si pe ion iliescu,normal era pe ponta, care e presedintele partidului,asa cum boc e presedintele pdl.
    -referitor la reforma lui boc..pai e jale dupa cum recunosti si matale.
    din cate stim amandoi, in romania au crescut exporturile, deci acum nu prea mai are legatura cu criza mondiala ci cu cea interna.adica cu coruptia,evaziunea, contrabanda si relansarea increderii consumatorilor care tine de psihologie.dupa cate se vede din majorarea depozitelor persoanelor fizice la banci,nu banii ar lipsi din romania ci lipsa de perspective.ori cu boc care are sub 10% incredere a populatiei,nu cred ca se va putea relansa optimismul acesteia.o firma,o banca,o tara isi bazeaza reusita pe speranta si increderea salariatilor(cetatenilor) si a consumatorilor,altfel nu se poate.

  5. Cazul severinului nu mai afectează doar partidul său sau grupul socialist din PE, el afectează profund imaginea prea şifonată a României. AS este un trădător: de partid şi de ţară.

  6. Dle Vlaston,

    Felicitari pentru acest articol. Din pacate, trebuie sa fiu de acord cu concluziile trase de dvs. asupra dlui Prim ministru. cam prea multa non-salanta si, mai grav, superficialitate in declaratiile sale. pdl nu este cu nimic mai prejos de murdaria din psd, dar ce grijuliu dl. Boc sa treaca sub tacere proprii parlamentari, cel putin la fel de corupti cu cei ai psd-ului.
    Daca o tine tot asa, pdl are mai multe sanse sa dispara din viata politica chiar decat psd-ul…

    • Am primit reprosuri ca nu am mentionat-o pe Roberta Anastase. Am mentionat doar persoane din PD-L trimise in judecata sau aflate in cercetare penala. Alte criterii de calificare a situatiei unei persoane nu am.

      • D-na Roberta e invinuita ca are abateri de la etica, nu s-a dovedit nimic inca pe cale penala. Oricum e totusi bine ca in PDL oamenii cu abateri de etica sunt stiuti si criticati si din interior.

        @ Barrengot Daca Severin ar spune despre tine ca esti inteligent tu ai crede acest lucru?

  7. Legea invatamantului este intrata in vigoare. Simtiti boarea schimbarii? Sustineati ca este suficienta legea asta ca sa se revolutioneze invatamintul. Inca mai credeti ?

  8. Va rog sa accesati iccv.ro este institutul de cercetare a calitatii vietii institutie care este patronata de academia romana. Ei au realizat un studiu numit Raport social al ICCV – „România: răspunsuri la criză” va rog sa-l cititi. Este o institutie independenta, neafiliata nici unui partid dar care face o retrospectiva foarte clara l-a dezastrul adus de PDL in ultimii 2 ani. Se demonstreaza simplu, fara inflorituri, stiintific amatorismul acestei guvernari. Nu se spune despre vreun partid dar sunt analizati ultimii 2 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro