luni, iulie 22, 2024

Învăţăturile înţeleptului Plahotniuc pentru cumătrul său Dragnea

Sau cum să conduci o ţară cu mai puţin de 20% din voturi

Preaiubite cumetre, ştii că nu-s prea îndemână cu scrisul, dar mă ajută unul cu barbă de la Publika, nu-ş cum îl cheamă, să-ţi trimit nişte sfaturi din alegerile noastre moldovineşti.

Tu termină acolo la tine ce-ai început, că trebuie de speriat straşnic biznisul cu taxe şi reguli trăznite, să le intre la tăţi în cap cine-i jupânul. Iar apoi trebuieşte de adus şi aurul ţării acasă din ofşorul de la Londra, o idee isteaţă şi populară la noroade suverane ca ale noastre, din ce zic consultanţii lui Finkelstein (plus că în felul ăsta e mai aproape de Crimeea, ca să nu zic Tiraspol, unde am eu nişte druji; dar asta vorbim noi cu altă ocazie).

Dar apoi te rog să ai în videre următoarele.

Tu n-ai ajuns încă aşa detestat de popor ca mine, dar eşti pe calea cea bună. Ca atare, n-ai iluzii despre şansele tale la alegeri în România, da? Om mai da noi o mână de ajutor pe aici prin Moldova, cum am facut mereu: mai o agitaţie pentru PSD, mai trolăm pe paţanii ăia ai voştri care joacă rol de Maia&Năstase, am uitat cum le zice, şamd. Dar nu-i de-ajuns ca să poţi guverna cu 20% cât o să ai.

Trebuie de băgat urgent măsuri hotărâte pentru alegeri, sau cum zicem prin părţile noastre, tehnologii politice (Политические технологии). Mereu mi s-a părut că la Bucureşti sunteţi cam mămăligă. Ce-i cu voi de vă lăsaţi călcaţi în picioare aşa: ori n-aveţi destui bani, ori nu ştiţi să puneţi şaua pe justiţie şi popor, ori ce se petrece? Dacă vrei, trimit nişte băieţi de-ai mei să vă consulte la partid.

1. Întâi şi-ntâi, faci un sistem electoral să nu-l înţeleagă nimeni şi te asiguri că orişice votează poporul, tot tu ieşi în frunte. Ca mixtul nostru din Moldova de pildă, cu colegii uninominale decupate cu foarfica şi în care bagi resursă clientelară. Super-maladeţ: am ieşit pe locul trei la vot, sub 24% (de fapt vreo 16-17% pe bune, restul cu presiuni şi intimidări), dar în parlament deja sunt pe doi, cu 30%, că i-am rupt în colegii. Lasă-mă două luni şi fac 51% din locuri, exact ca înainte. Plus, uite ce frumos a fost în campanie la mine în colegiu, la Nisporeni (poze 1).

1. La Nisporeni, unde s-a ales Şeful: voievozi, iobagi şi dinozauri

2. Doi la mână, iei un băiat de unică folosinţă pe care îl ţii de ouă cu nişte dosare grele. Îl pui să inventeze un partid fake, iepure, care să rupă voturi de la ăilalţi. Cum ar fi rontujoru’ ista, Ilan Şor: mi-a adus 7% în parlament moca, pe banii lui (din miliardul furat, din Rusia, treaba lui) că nu era să-l plătesc tot eu. Agitaţie, tuşonca, concerte, cămeşă populară, hau hau, tot ce trebuie. Amuş mă gândesc ce fac cu el: poate câţiva ani pe zonă, după care să dispară în păpuşoi cu ce-i rămâne, ori îl fac scăpat direct de la domiciliu, că a început să-mi placă cum se mişcă.

3. Trei, vii încoace şi vorbim cu drujii ceia din Tiraspol, îs oameni de înţeles. O să te miri şi tu câţi cetăţeni români aveţi pe acolo, că le-aţi dat paşapoarte cu nemiluita! Şi le-a plăcut de voi când aţi oprit exportul de gaz, aveţi o bilă albă la ei. Negociem bine şi ţi-i aliniez pe toţi cu marşrutka în secţii la Nistru, ca duminică; ia vezi poza 2. Acolo-i seriozitate, nu abureală ca la voi, blea, când aţi dat-o cu referendumu-n gard. Ce impui la oameni, aia bagă în urnă, şi nici nu-i scump.

2. La Rezina (Nistru), transnistreni la vot

Iată aşa rezultat concret: zice lumea că Transnistria-i cu Rusia, că votează pro-rusul Dodon? Doar o vorbă am trimis la Sheriff la zavod şi amândouă colegiile au ales “independenţii” mei, a rămas Igoruşka cu buza umflată. Ca să-i dau şi una peste ochi prezidentului, la umilire, şi să-l fac de râs la Putin, în Transnistria Nord am băgat un unionist, fost la Moldova Noastră! Alălalt e angajat la duty-free la Şor; ce-i zic eu, aia face. E, deja am 40% în parlament? Am aranjat şi vectorul geopolitic? Este că io controlez şi votul pro-Rusia (ha) şi pe ală pro-Vest (ha ha)? Măi Dragnea, nu mă zăibi că dacă-mi pun mintea cu voi, data viitoare toată Transnistria votează unirea cu România, în cap cu armata 14a, şi aţi belit-o cu tot cu vector la Bucureşti, fug americanii cât colo cu rachetele celea…

4. Patru la mână, schimbă, vericule, legile ca să te poţi mişca în campanie. Na, că am dat-o pe oltenisme de-ale tale. Uite inspiraţie de la Moldova: se poate face campanie şi în ziua de vot iar partidele au voie să trimită mardeiaşi la intimidare sau standuri de propagandă la intrarea în secţii (Foto 3). Tot pentru intimidare, puneţi camere de luat vederi în secţii, să filmeze tot, din zori până seara; daţi zvon prin sate că dacă nu vii la vot sau ştampilezi ce nu trebuie, partidul te vede. Am zis că e “pentru transparenţă” (sanchi) şi camera bate doar pe urnă, nu se vede faţa omului. Dar am procurat unele cu unghiul larg şi ia uite ce brava cuprinde! (Foto 4). Nu că ar sta cineva să se uite ce s-a filmat în 2000 de secţii, dar e bine să ştie lumea de frică. Norodul trebuie de transparentizat la sânge.

3. Campanie de partid în faţa secţiilor. Partid care trebuie, normal

4. Vezi ce bagi in urnă, partidul te filmează

5. Mare grijă cu diaspora. Fă ceva cu nenorociţii din Vest, schimbă actele, redu secţiile, dă-le un singur colegiu (faţă de două în Transnistria), că în străinătate numa’ prostii se votează. Uite că şi la Moscova au ales un paţan de-al lui Maia Sandu, blea. Cel mai bine e să mergi până la capăt ca să terminăm circul ăsta din ambasade şi consulate: pune nişte loaze de profesori şi influenşărsi să facă tărăboi pe TV-urile tale, cum că numai votul în ţară e democratic. Proştii din străinătate să facă bine să vină acasă dacă vor la urne. Idioţi utili să susţină orice idee găseşti totdeauna.

Cu excepţia Republicii Moldova, fireşte. Aicea să fie liber la vot, că noi putem să organizăm treaba după cerinţe, de exemplu acum în luna mai, la Europene. Oţi fi voi în UE, dar sunteţi cam mototoi şi nu pricepeţi de unde bate vântul schimbării în regiune, cum se guvernează modern. Nu zic chiar să ieşiţi din Uniune, dar trebuie să vă luminez la plăcerile jocului la două capete, prin zone gri, cu fundul în şapte luntri. Sunt multe avantaje. Treceţi prin Chişinău să învăţaţi una-alta, meserie, tehnologhie. Şi negociem şi cine să fie şeful ăl mare, în caz că o fi să fie.

Text publicat în primă versiune în Revista 22

1. La Nisporeni, unde s-a ales Şeful: voievozi, iobagi şi dinozauri

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. „Dacă vrei, trimit nişte băieţi de-ai mei să vă consulte la partid.”
  Nu e nevoie. Aceiași băieți consultă și la București. Pentru că ei știu pe unde trece ața care taie mămăliga (de Occident). Din Siria până la Baltica.
  Les elections sont pour les cons.

 2. :) Criminal text! Am ras cu lacrimi. Parca-l si vedeam pe Plahotniuc cum vorbeste cu Dragnea pe Skype. „tehnologii politice (Политические технологии)” –sunt convins ca nici americanii n-au uzit de chestia asta. Are de unde invata Dragnea; are un mentor bun la Chisinau.

 3. Ca bine graiti

  Dar D-ul Dragnea stie ca nu poate aplica aceiasi vectori ai fricii ca in Moldova.
  In Romania nu exista o minoritate etnica atat de mare. Populatia Romaniei este mai omogena de asemenea. Si mai rea. Si mai flamanda dupa bogatie. Inca mai vrem sa luptam pentru ceva.
  Ei nu au miscat un deget pentru miliardul furat. Ba din contra au votat pentru hot.

  Al nostru pare a fi mai rafinat. Dar in curand cele 100 de haine ale hotului vor cade iar noi il vom vedea in adevarata splendoare. Rabdare. Cineva lucreaza bine.

 4. Tovarase progressiste Ionita, dar sa conduci o tara ca Franta cam cu acelasi procent cum este?
  A, pardon, a votat si Benalla, iar el conteaza cat 120%.
  Xoxo.

  • Ne t’inquiète pas, Mme Claudine! Al treilea mondial nu va începe de la Benalla: s-a fâsâit deja.
   Dar sa va spun una nou-nouță: cică prima agapă sentimentală a lui Donnie n-ar fi fost Mme Stormy, ci mult înainte, undeva prin cretacic, când numitul era tânăr-tânăr și neliniștit-neliniștit. Povestesc clanțele palatului trumpian că ar fi avut o nanny franțuzoaică pe care o chema Brigitte, dar nu Bardot… restul e istorie.

 5. „cum să conduci o ţară cu mai puţin de 20% din voturi”.. mda… daca PSD-ul a obtinut puterea cu mai putin de 20% din voturi, atrunci opozitia cam cate a obtinut ? aveti vreo explicatie logica si de bun simt ? De ce nu reuseste opozitia sa convinga pe mai nimeni sa o voteze – in afara de „martorii rezistenti” bineinteles ? de ce nu reuseste sa convinga pe cineva macar sa voteze ? De ce inafara de „m@#e PSD” alt proiect electoral n-am auzit de la opozitie ? de ce n-au prezentat macar un program, pe care sa-l compare cu al PSD-ului si sa evidentieze avantajele ? … Nu-i nevoie sa raspundeti, de fapt cred ca nici nu o sa apara comentariul asta :)

  • Uite o explicatie cam incomoda, e drept:
   https://www.g4media.ro/andrei-caramitru-atac-la-media-independenta-site-urile-pro-opozitie-au-primit-ordin-de-la-pnl-sa-nu-mai-dea-informatii-despre-usr-plus.html
   Fractiunile opozitiei par ca se lupta intre ele pentru locul doi in clasament, desi obiectivul este sa arunce pesede din clasament.
   Ori, cu permanent dat la gioale, nu exista sansa de succes. PSD are (ca vrem sau nu vrem, ca ne place sau nu) un pachet de suporteri, nu neaparat omogen, dar fidel, care ii vor asigura permanent cele 20% pana cand va disparea asa cum a disparut ceausescu (nu neaparat din cauze naturale).
   Bomboana pe coliva, presa (macar pretins) nealiniata la psd, intra in joc cu titlluri bomba care ii obliga pe cei vizati sa pastreze o pozitie ferma, combativa: „atac dur al lui… la …”, „riposta dura …”
   Daca mai punem la socoteala si bilantul nefericit cu falsi proroci precum partidul Dandiaconescuindirect sau sfantul neagigibecali, putem sa ne explicam lipsa de entuziasm a potetialilor votanti ANTIpsd

  • Prea multe „de ce”-uri :D
   Cind o sa mai aiba timp Opozitia sa incropeasca un program?
   NB,
   argumentul ca actuala putere a ajuns acolo cu mai putin de 20% este copilarecsc.
   Pewntru ca, da, se pune cealalta intrebare: Opozitia cit a avut?

 6. ce 20 % ? se poate si fara. in fond cat e cu suveranitate, cat fara suveranitate,
  cat amestecat ? trebuie totusi inventat ceva ca lumea in loc de alegeri.

 7. Ce e drept e drept, 20% e cam putin ca sa poti guverna o tara ca Moldavia.

  Dar cu 22%, cit a facut Merkel la ultimele alegeri, ai putea guverna nu doar o tara ca Germania, ci toata Europa. Iar nemultumitilor le-ai inchide repejor gurile spurcate anuntind ca, bine, mah, hoo, hooooo…, demisionez peste 3 ani si v-o las in locul meu pe o clona de-a mea mai tinerica, alta mincare de peshte (sanki balamaua), sa va fie baci pina la adinci batrineti. Va asigur ca e produsa in aceleasi laboratoare ca si mine, e dotata cu acelasi tip de procesor, cu acelasi software si telecomandata din acelasi centru de supraveghere & control. Acum i se face un upgrade care sa-i permita sa guverneze Europa chiar si cu 15% din voturi si se lucreaza intens la upgrade-ul pentru guvernare cu sub 10%.

  • Eu ma intreb, daca mi se da voie, cum de nu vad analistii nostri mina Germaniei impreunata cu a Rusiei peste Moldova?
   E chiar atit de greu de observat ori de rememorat?

   • @victor L – nu face parte din temele zilei, tovarăși. Chiar credeți că scrie fiecare ce vrea? Până și @Harald are nevoie de pseudonim, ca să abordeze subiectul ăsta :)

    • @ Harald,
     in vremi apuse ne feream sa-i atingem si cu o floare pe rusi/sovietrici, fratii nostri, acum ne ferim ca dracul de tamiie sa observam ce fac si vor germanii.
     Pentru cine are urechi sa auda si ochi sa vada, o mare parte din situatia de baltire din Moldova e „multumita” unei intelegeri intre Rusia si Germania.
     Ca Merkel nu s-a format la Londra, ci acolo unde trupele sovietice dominau.

   • @victor L – prin 1991 avea Divertis o scenetă numită ”Basm Rusesc”. Iar una dintre replici era: ”Mare e sfânta Rusie! Tot la Berlin capitala?” :)

 8. SPOR la treaba!
  Pe ni sporeni aveam orientata antena de rusi – voi pe bulgari. Toată lumea se uita tot timpul la moscova1&2, chit ca nu înțelegea nimic, si la Chișinău prin 88, 89!

 9. As zice : se poate si mai rau!

  Principala problema este ca nu te poti lupta cu propaganda profesionista in modul acesta naiv in care opozitia din Romania o face.

  ///

  In orice situatie, e greu de presupus ca propaganda va putea aduce mai mult de 50%. Din cei prezenti la vot!

  Dupa cum e greu de presupus ca multiplicarea de catre naivi a mesajelor generate de directivele de propaganda ar putea fi contracarata prin academisme.

  ///

  Lupta poltica este mizerabila prin natura sa, Nu poate fi altfel decat jegoasa, imputita, imorala.
  Numai asa se castiga, nu altfel (asa castiga si cei rai, si cei buni). Dar a renunta la lupta politica si la politica in general din acest motiv nu este o rezolvare. Dimpotriva, este o aruncare in bratele fascismului („Fugi de d… si dai peste tacsu !” )

  Dughin spune ca „primeaza pragmatismul” :-))

  Milton Friedman (citat din memorie): „Problema politicii nu e sa gasesti oameni corecti si buni, asa ceva nu exista. Problema politicii este sa ai un mecanism prin care oamenii lacomi si incorecti sa fie obligati sa faca lucruri bune si necesare”.

  As adauga ca este nenatural sa chemi oamenii la vot fara a le spune ce le oferi.

  Poate articolul acesta mai trezeste pe unii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro