sâmbătă, noiembrie 27, 2021

… invataturile lui Abraham Lincoln catre fiii sai drept-strambi

… io-te niste citate care ma bantuie de vreo doi – trei ani, de cand am inceput sa tin un curs de American Political Thought. Autorul e republicanul-pe-stil-nou Abraham Lincoln. Daca, in mitologia americana, George Washington a fost comparat (pe bune !) cu Dumnezeu-Tatal, Abraham Lincoln a fost comparat cu Iisus Hristos – Dumnezeu-Fiul (tot pe bune). Ba chiar s-a vorbit despre un Black Easter, aka Pastele Negru. Iar imaginarul colectiv e mai puternic decat va imaginati.

[Nota : Spun republican-pe-stil-nou pentru ca in istoria SUA a mai existat un partid Republican (Jefferson, Madison),  din care s-au desprins Democratii Jacksonieni, etc. Lincoln a fost initial Whig … povestea partidelor politice din Statele Unite e prea complicate pentru a fi expusa aci, dar idea de baza ramane: Lincoln a fost presedintele Republican pe stil nou, i.e., ceea ce se intelege astazi prin partidul Republican in SUA. A-l critica pe Lincoln e mai rau decat a-l critica, sa zicem, pe Reagan.]

Si-atunci sa vedem ce-avea de zis Abraham Lincoln atunci, si ce au de zis republicanii de astazi. (Inca o data, pentru a nu fi prost-inteles : nu eu sustin ca tot ce a zis Lincoln se cuvine a fi citit/sorbit cu reverenta Scripturii – ca orice auto-didact era usurel incoerent logic si folosea argumentele potrivite la momentul potrivit, chiar daca uneori prezumtiile de baza se bateau cap in cap – dar republicanii de astazi nu indraznesc sa zica altceva.)

I-auzi una : “The democracy of to-day holds the liberty of one man to be absolutely nothing when in conflict with another man’s right of property. Republicans, on the contrary, are for both the man and the dollar; but in case of conflict, the man before the dollar”! (Letter of April 6, 1859 to Henry L. Pierce & others)

“Democratia de astazi sustine ca libertatea unui singur om nu reprezinta absolut nimic in momentul in care intra in conflict cu dreptul altui om la proprietate. Republicanii, in schimb, sunt si pentru om si pentru dolar ; dar in situatia unei confruntari, omul se cuvine sa aiba intaietate inaintea dolarului ». (Traducerea mea – aveti a ma ierta.)

I-auzi doua : “Labor is prior to, and independent of capital. Capital is only the fruit of labor, and could never have existed if labor had not first existed. Labor is the superior of capital, and deserves much the higher consideration.” (First Annual Message to Congress, December 3, 1861)

“Munca vine inainte si e independenta de capital. Capitalul e doar rezultatul muncii si n-ar putea exista daca mai intai n-ar exista munca. Munca e superioara capitalului si merita o mult mai mare apreciere ».

[Nota : Daca cei de la CriticAtac nu-mi dau acum o bere, nu stiu cand imi mai dau. Ce sa fac ? Mi-e drag Platon, dar mai drag imi e adevarul.]

I-auzi trei !I see in the future a crisis approaching that unnerves me and causes me to tremble for the safety of my country. As a result of the war, corporations have been enthroned and an era of corruption in high places will follow, and the money power of the country will endeavor to prolong its reign by working upon the prejudices of the people until all wealth is aggregated in a few hands and the Republic is destroyed”. (Letter to William F. Elkins, on November 21, 1864)

[Nota: Aceasta scrisoare e de la sfarsitul Razboiului Civil]: « Prevad o criza ce se apropie, o criza ce ma nelinisteste si ma face sa tremur de grija tarii mele. Ca urmare a razboiului, corporatiile s-au inscaunat si o epoca a coruptiei va urma, iar puterea banilor in aceasta tara va face in asa fel incat le va prelungi domnia, profitand de prejudecatile oamenilor, pana ce toata puterea va fi adunata in mainile catorva, iar Republica va fi distrusa. »

Pour les connaiseurs : suna a Eisenhower ?

Concluzii (poate usurel trase de par, recunosc, dar nu vorbim aici de vreun articol de publicat la Cambridge University Press): (1) Cum va imaginati ca Obama va putea pierde alegerile ? E ca si cum ti-ai fi putut imagina, fie si pentru o secunda, ca Santorum ar fi putut castiga alegerile primare. Asta se cheama ca esti desprins de realitate ; (2) Sa nu uitam de unde am plecat : dreapta de aia e dreapta – ca nu e stramba ! Ingaduiti-mi, asadar, sa fiu republican! Ingaduiti-mi sa fiu de dreapta! Atata doar va cer: nu-mi jigniti inteligenta! Cer prea mult?

Etichetarile astea – stim noi ce-i dreapta, stim noi ce-i stanga – prea luate prea mult in serios ma scot, recunosc, din sarite. Dupa cum ma scot din sarite si panseurile conform carora nu exista “stanga” si nici “dreapta” (daca va mai amintiti de Stelian Tanase, la conducerea PAC). Da-n Saptamana Patimilor incerc de fiece data sa-mi iau saritele cu un numar mai mic, sa nu le pot scoate cu una, cu doua. Si nu-mi prea iese. Om si eu.

Vorba conservatorilor pe stil vechi : Est modus in rebus.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Nu stiu cum partidul Republican de azi ar putea sa urmeze spusele lui Abraham Lincoln, cand sunt marii sustinatori ai corporatiilor ce stabilesc prin lobby-ul lor legile in SUA dupa bunul lor plac (daca ne uitam cum de s-a ajuns la dereglementarea mult stimulatoare de criza). Ce sa mai vorbim de asigurari medicale de baza pentru toti cetatenii americani…nu ar fi fost normal o astfel de situatie intr-o tara care se pretinde cea mai mare putere a lumii (militar, democratic, etc.)… unde au pus ei oamenii sau interesele societatii civile inainte de oameni? in Patriot Act? nu ca partidul Democrat ar fi o contrapondere reala la curentul Republican… banii corporatiilor (corporatii care acum pot finanta pe fata candidati si manipula media, etc.) au ajuns si in conturile Democratilor.

  un exemplu de initiativa comuna in defavoarea cetatenilor si a cercetarii academice platite de contribuabil:
  http://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2012/01/17/propublica-science-pay-walls/
  http://the-scientist.com/2012/02/07/occupy-elsevier/

 2. Fiti bun ! Nu-l citati pe Stelian Tanase, acest gargaragiu impenitent cu ifose de ‘telectual. Este atit de distructiv incit NU merita nici sa fie amintit. Lasati-l in seama istoricilor din secolul viitor.

 3. Cred d-le Fumurescu ca trebuie sa faceti niste precizari pentru cititorul neavizat cu contextul. Lincoln e mai degraba darling-ul democratilor de azi decat a republicanilor, tocmai din pricina faptului ca Abe scrie precum Marx (Karl). Mai apoi s-ar cuveni daca tot predati un curs acolo, dar vreti sa-l (re)rezumati aici, sa precizati ca exista diferente intre republicanismul de atunci si cel de azi., In final coporatiile sunt pare-se destul de comode in fotoliu democrat (Golden Sachs-Obama-Hu-Jintao-covor rosu). dar raman legale si nu schimba legile SUA asa cum crede unul dintre cei care a postat. In plus corporatiile finanteaza democratii, si e logic: corporatia a devenit un sistem centralizat deci pe gustul democratilor americani si in general al socialistilor de oriunde, inclusiv din China.
  Mult succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro