duminică, octombrie 2, 2022

Invazia clonelor. Episodul 2 : Armele letale.

Cunoasteti filmele acelea catastrofa in care planeta este invadata de clone cu aspect uman care incearca sa preia puterea si sa reduca specia umana la o conditie inferioara ? Am scris si eu un astfel de scenariu cu vreo 8 ani in urma. Nu stiu cat de mult succes a avut, nu cine stie ce oricum de vreme ce nu m-a solicitat nimeni pentru ecranizare. Imi incerc astazi norocul cu un al doilea episod inspirat ca si primul din invatamantul universitar românesc. Pentru a nu va impovara cu citirea primului episod iata un rezumat scurt.

Actiunea se petrece in 2012 : Premierul Victor Ponta tocmai fusese demascat ca clona academica in urma descoperirii unui plagiat (in teza de doctorat) la scurt timp dupa ce acelasi lucru se intamplase cu ministrul invatamantului Ioan Mang. Acest fapt a declansat un atac al clonelor sub comanda robotului Liviu Pop desemnat de premier nou ministru al invatamanatului. Episodul se incheie in plina lupta cu urmatorul pasaj :

” Lupta va continua pana cand una dintre parti va pierde. Iar miza depaseste lumea academica. In oricare dintre situatii intreaga societate va fi profund afectata intr-un sens sau in celalalt. Usor nu va fi fiindca invazia clonelor a produs deja efecte. Nu va ingrijoreaza lipsa de reactie a studentilor ? A celor din Oradea in cazul Mang de exemplu ? La ora la care vedem imaginile cu premierul Ponta refuzand sa abordeze subiectul plagiatului, happy-end-ul din filmele-catastrofa americane nu e deloc garantat. Ceea ce este in schimb sigur e ca daca astazi se va pierde batalia, clonele vor continua sa se multiplice rapid. Pseudo-doctori vor forma pseudo-studenti, pseudo-dascalii de maine. Si maine va fi prea tarziu.”

Episodul doi se petrece asadar in zilele noastre. Profetia sumbra din finalul primului episod e pe cale sa se indeplineasca. Societatea este dominata de clone academice care au o putere de decizie din ce in ce mai mare. Institutiile statului sunt acaparate si exista doar câteva mici nuclee care mai rezista. Emilia Sercan da dovada de foarte mult curaj in lupta impotriva clonelor. Valeriu Nicolae a facut un lucru remarcabil, prezentand pe site-ul nutotei.ro o lista intreaga de portrete-robot care ne ajuta sa le recunoastem. Dar lupta lor este inegala. Pe de o parte findca ei pot vana doar clonele care au ajuns deja la putere si devin mai vizibile, moment in care acestea au produs deja stricaciuni considerabile. Pe de alta, armele Emiliei Sercan bunaoara pot detecta plagiatul cuvant-cu-cuvant, dar pentru a detecta plagiatul ideilor ar fi nevoie de o armata de experti care sa o ajute. Situatia este deci disperata ! Dar pentru a oferi totusi o speranta de happy-end spectatorului pesimist voi prezenta in acest episod cateva arme care ar putea schimba soarta bataliei impotriva clonelor.

1. Masina timpului. Una din observatiile pe care le putem face studiind portretele robot facute de Valeriu Nicolae este repeziciunea cu care se multiplica clonele. Vedem CV-uri care in cativa ani doar evolueaza de la stadiul de neant absolut la un florilegiu de masterate, doctorate, activitate academica universitara in paralel bineinteles cu responsabilitati politice la cel mai inalt nivel si asa mai departe. Într-o societate sanatoasa pentru toate aceste activitati este nevoie de timp. Masina noastra are ca scop sa readuca timpul comprimat de clone la starea sa normala. Mai precis : pentru a te inscrie intr-un master trebuie sa ai în mod normal o licenta, adica trei ani de studiu in acelasi domeniu, sau macar intr-un domeniu foarte apropiat. Pentru a te inscrie intr-un doctorat trebuie sa ai un master adica 5 ani de studii in acelasi domeniu. Doua mastere diferite inseamna 10 ani de studiu iar un master si un doctorat in domenii total diferite inseamna 13 ani de studiu. Nu si la noi, unde vedem o gramada de CV-uri dintre cele mai diverse ale caror posesori au devenit brusc specialisti in stiinte militare sau „de aparare” desi studiile lor initiale nu aveau nimic de a face cu militaria. Putem cita in acelasi context exemplul premierului Ludovic Orban. Dupa o facultate in domeniul constructiilor de masini domnul Orban face studii „post-universitare” in domeniul stiintelor politice (!) Colegul sau de partid si vicepresedinte PNL Cristian Busoi termina facultatea de medicina in 2003 iar in 2005 devine deja expert in stiinte militare !! Masina timpului suprima acest tip de cariera. Dar nu numai. In acelasi timp in care domnul Busoi isi redacteaza glorioasa teza despre „reforma serviciului militar in România” el este si deputat in Parlamentul României. Ulterior în perioada mandatului de europarlamentar, iata-l peste alti 5 ani absolvent de drept, absolvent al institutlui diplomatic roman si ….doctor in sanatate publica. Masina timpului nu permite asa ceva. Astfel nu te mai poti inscrie in master daca faci deja alte studii de acelasi nivel, si implicit nu te poti inscrie in doctorat in aceeasi situatie. Nu te poti inscrie in master sau in doctorat daca ai o inalta functie de responsabilitate publica, fiindca statul te plateste bine pentru a-ti dedica timpul ei, nu pentru a-ti finanta studiile. Nu ar trebui sa poti sa o faci nici daca esti functionar titular cu exceptia cazului in care masterul sau doctoratul respectiv este chiar in domeniul tau. Dar chiar si atunci acest lucru ar trebui facut prin amenajarea timpului de lucru fiindca un doctorat este in mod normal o activitate care iti ocupa tot timpul, nu o trebusoara la care poti gandi in pauza de pranz.

2. Sabia laser care taie pofta. Clonele academice adora banii. As zice ca o buna parte din ele sunt actionate de o energie fabricata pe baza exclusiv financiara. Este nevoie de o sabie laser actionata cu mult curaj pentru a taia aceasta sursa de energie. Unul dintre principiile ei este ca o persoana trebuie sa primeasca un salariu pentru postul pe care il ocupa nu pentru diploma pe care o poseda. Astfel sabia laser taie toate sporurile de doctorat si de masterat posibile. De asemenea, daca e normal ca pentru ocuparea unui anumit post sa se ceara diploma de master, diploma de doctor trebuie sa ramâna doar o cerinta in mediul academic. Sabia laser taie posibilitatea de-a fi platit de stat intr-un post care nu are nici o legatura cu masterul sau doctoratul pe care il faci. In fine sabia laser taie posturile de lector fara doctorat prin care diversi sus-pusi din lumea politica fac bani la universitati (exemple : Iulian Fota, Norica Nicolai si multi multi altii).

Avantajul acestor arme este ca ele actioneaza înainte ca o clona sa se dezvolte si sa produca stricaciuni. Imi veti spune ca degeaba avem arme daca nu avem luptatori care sa le si foloseasca. Si aveti dreptate. Daniel Funeriu, singurul ministru al invatamantului curajos a rezistat doar un mandat. Urmasul lui, Adrian Curaj, a fost genul de personaj care pare pozitiv (din cauza numelui) pentru ca spectatorul sa descopere mai apoi dezamagit ca e de fapt membru intr-o academie de clone. Insusi presedintele tarii, dl Iohannis, al carui slogan „Romania Educata” pare sa indice ca e de partea buna a fortei, a participat la inaugurarea unei academii patronate de Gabriel Oprea, al carui profil de clona academica cu numerosi discipoli e binecunoscut.

Ce ne ramâne atunci de facut ? Exista o a treia arma de care nu am vorbit : stampila magica ! Este o arma redutabila pe care o putem folosi toti !! Dar ea se activeaza foarte rar din pacate. Scriu acest text fiindca iata mâine si poimâine vom fi cu totii in posesia acestei arme. Modul de folosinta este simplu : Consultati portretele-robot pe site-ul nutotei.ro si daca pe lista de candidati descoperiti una din clonele de acolo NU puneti stampila pe ea ! Aceasta daca vreti sa avem vreo sansa de happy-end in episoadele urmatoare. Viitorul scenariului va apartine.

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. „May the dark force be with you”
  „Never! I´ll never turn to the dark side. You´ve failed, your Highness. J´m a Jedi, like my father before me.”
  and the imperator say „So be it…Jedi.”
  Pe 6.12.2020 la ora 21 vom vedea cat de adevarate sunt aceste cuvinte.

 2. ehei, ati scris bine, dar hai sa vedem ce poate face a treia arma, stampila magica. cei carora „statul” (am obosit zicind ca statul nu plateste salarii din propriu i buzunar) le creste leafa / pensia si i mentine n intr un jilt confortabil (unde nu exista competenta si raspundere individuala) pe viata, n au nevoie de nici o secunda de gindire. votul lor merge invariabil catre cei ce le garanteaza actualul status quo. intrebarea este aceeasi de 30 de ani : citi sint aia ce vor o reforma profunda a statului cleptocrat supradimensionat si inept ?

 3. Nutotei.ro!
  Era mai demult România curată! Avea un cuvânt înainte de alegeri. Acum au dispărut. Orice ziarist are un preț, îi dai banul și nu mai critică, nu?

 4. Domnule Damian, in scenariul dumneavoastră ar fi necesar, ca cei care cunosc domeniul, sa adauge temeiuri de drept (pentru cerințele enunțate). „Armele” ar avea mai multa eficientă, le-am accepta mai ușor. Trebuie observat ca e chipa care se ocupa de impostori creste încet, încet.

  • fireste, sunt constient de faptul ca trebuie legi scrise bine pentru a pune astfel de masuri in practica. Unele sunt usor de legiferat : taierea sporurilor de masterat si doctorat de pilda. Pentru interdictia de-a face un master fara licenta in domeniu ar fi nevoie de o clasificare nationala a domeniilor in care se acorda diplome de master (ceea ce ar exclude si unele mastere exotice gen „master de fitness”) si a legaturilor posibile intre ele. Interdictia de a face in paralel mai multe studii in conditiile in care esti platit de stat e un subiect senisibil. De ce n-ar fi omul capabil sa faca studii in timpul liber ? Opinia mea este ca o angajare pe un post de titular la stat, sau pe un post de inalta responsabilitate publica trebuie sa vina cu anumite constrangeri. Asa cum de pilda nu ar trebui ca statul sa poata angaja pensionarii care isi pastreaza pensia. Ca functionar al statului francez eu am garantia unui serviciu stabil din care nu pot fi concediat. Dar acest avantaj vine cu o constrangere : nu pot sa lucrez in alta parte nici macar in timpul liber.

   • //Opinia mea este ca o angajare pe un post de titular la stat, sau pe un post de inalta responsabilitate publica trebuie sa vina cu anumite constrangeri… Ca functionar al statului francez eu am garantia unui serviciu stabil din care nu pot fi concediat. Dar acest avantaj vine cu o constrangere : nu pot sa lucrez in alta parte nici macar in timpul liber.//
    De acord – cu o exceptie . Daca te numeste vreun carmaci Procuror General
    pe 2 octombrie 2006 eu zic ca poti sa sustii linistit pe 16 decembrie 2011
    o teza de doctorat. Chiar si cu niscai suspiciuni in cuprinsul ei . ”Controversata” cum ar zice presa română.
    Ca doar are cine sa te apere trecand gratios cu vederea ca in cei 5 ani ai stat prea mult in biblioteca neglijand lupta cea dreaptă:
    https://www.contributors.ro/cum-analizam-o-teza-de-doctorat-mic-ghid-de-bune-practici-de-vanatoare-jurnalistica-cu-un-exemplu-despre-teza-dnei-kovesi/

    PS. ”Asa cum de pilda nu ar trebui ca statul sa poata angaja pensionarii care isi pastreaza pensia” . Fiind departe , probabil nu stiti ca in Ro ura fata de pensionari este bine coagulata. Orice demers in amplificarea ei e deci binevenit . Totusi pensia este cu totul alt tip de INCOME decat salariul si prin urmare fraza aceasta ar trebui poate argumentata de sine statator, Ma gandesc ca pensionarul nici nu lucreaza pentru concurență nic nu fura din timpul de munca cuvenit Angajatorulu – Stat asa ca nu se incadreaza in enuntul de baza al articolului.

    Ura fata de pensionari este foarte populara in Ro – era de dorit ca Dvs s-o ambalati si in ceva argumente riguroase , matematice .
    sa oferiti si un argument Pensia este o alta specie de INCOM decat salariul , poate explicati cu rigoare matematică de ce altceva decat

    • Pensionarii nu ar trebui sa existe, pur si simplu sa dispara. Nu numai cei care voteaza PSD, ci si cei care muncesc pt ca iau munca tinerilor, dar si cei care nu fac nimic, sau chiar si cei care-si cresc nepotii, cu totii sunt o napasta pt societatea dinamica romaneasca, sunt o povara. Mare noroc cu Covidul, se va reduce masiv din aceasta clasa putreda.

     • Bună seara,
      Mă bucur că ați reapărut la contributors. Tot cu aeronautica, tot cu aeronautica? Scenariul din articol duce la aeronautică!!! Când se va auzi comanda: Engage!!! Warp 250!!! (viteza asta chiar că este hiper-super-hiper luminică)

    • Domnule psihopatolog modest,
     1. In mod evident articolul de fata implica faptul ca cineva care se afla intr-o inalta functie precum dna Kovesi in momentul respectiv nu ar trebui sa se poate inscrie in doctorat. Dar articolul pe care il citati (multumesc ca ma urmariti cu consecventa) vorbeste de altceva : de modul in care analizam o teza de doctorat. Anume – si am scris si mai sus despre acest lucru – pe langa plagiatul cuvant cu cuvant care poate fi detectat cu un soft, e mai ales vorba de plagiatul de idei cand e vorba sa critici o teza, si mai ales de aportul de originalitate cand e vorba sa o aprecizei pozitiv. A incrimina niste pasaje de „auto-plagiat” intr-o teza de doctorat este absurd.
     2. Pensia este cu totul alt tip de venit decât salariul. Pana aici suntem de acord. Ce fel de tip de venit deci ? In sistemul de pensii de stat vorbim de un venit pe care statul ti-l plateste din momentul in care considera ca ai muncit suficienti ani sau ai o varsta suficient de inaintata incat sa nu mai fii apt sa muncesti in conditii optime. Ca atare reangajarea unui pensionar de catre stat este o absurdidate logica.

     • sau ai o varsta suficient de inaintata incat sa nu mai fii apt sa muncesti in conditii optime. Ca atare reangajarea unui pensionar de catre stat este o absurdidate logica.
      Virsta de pensie e stabilita statistic, adica ar fi virsta la care o majoritate nu ar mai putea face fata cerintelor. Dar ar putea exist amembrii car enu s eincadreaza in caeast amedie si car ereusesc sa faca fata exogentelor si la batrinete. In plus, virtsa de pesnie se stabileste general, pt toate felurile de munci, fizice si intelectuale, pare firesc sa existe greutati in exercitarea muncilor fizice dupa o anumita virtsa, in schimb cele intelectuale pot si executate si mai tirziu.
      Se pare ca aveti mari probleme cu logica!

      • nu ati citit cu atentie. Nu am exclus in nici un moment ideea ca persoanele apte sa poata sa munceasca si dupa ce au atins varsta de pensionare. Am exclus doar posibilitatea ca ele sa cumuleze pensia cu un salariu de la stat. Ar putea deci -logic- sa lucreze la stat dar fara plata pensiei pe perioada respectiva.

      • Mihai damian
       Din dorinta de a fi logic sfirsesti prin a spune prostii.
       Pt pensie se plateste contributie, e ca un fel de carnet de economii cu termen fix. Ce logica e aia prin care cineva vrea sa anuleze acest contract?
       Esti absurd.

      • Nu. Tocmai ca nu. Ca nu vorbim de pensie privata aici. Daca ar fi un carnet de economii cu termen fix atunci in mod evident daca dati ortul popii inainte de varsta pensionarii -ceea ce nu va doresc – atunci ar trebui ca mostenitorii dvs sa beneficieze de economiile pe care le-ati facut. Or nu se intampla asa. Mai reflectati la subiect.

      • @ Mihai Damian 05/12/2020 At 21:36

       Cred ca impozitarea progresiva a tuturor veniturilor (salariu, pensie, sporuri, prime, chirii, membru in comitete si comitii etc) – cand va fi introdusa – cat si penalizarea cuantumului pensiei cu un procent lunar (sa zicem 0.8 % pentru 10 ani) ar mai stavili pensionarea la varste de 42 + de ani.

       Si aici unde locuiesc de 25 de ani, exista legi speciale pentru pensii speciale dar sunt prin contributivitate. De exemplu pentru judecatori: la varsta de 50 de ani ti se acorda pensia integrala daca rezulatul sumei dintre varsta ta (50 de ani) si anii in functia de judecator este mai mare de 80; deci trebuie sa fi fost judecator 30 ani. Si tot asa pentru alte combinatii de varsta si vechime.
       Daca n-ai acest rezultat, mai lucrez in aceeasi functie sau poti sa lucrezi altceva si la 65 de ani primesti pensia calculata corespunzator cu anii lucrati.
       Dupa aceasta regula procurorul DNA care se pensioneaza cred ca nu s-a fi calificat.
       Si alte categori : militari, politisti etc. au legi speciale si pensii specila dar calculate dupa un algoritm simplu: varsta plus anii de vechime (uneori minime pentru calificare).
       Am lucrat cu fosti militari la varste de 40 – 50 de ani care lucrau doar pe salariu datorita ……impozitarii progresive.
       Deci o metoda eficienta pentru eliminarea cumularii pensiei cu salariu.
       In Romania cu flat rate (10% say cat o fi) e foarte convenabil fii indispensabil (exista un sinonim in limba romana) si sa cumulezi pensia cu salariul, nu-i asa? Cine imparte, parte isi face.
       Cune imparte

      • @ Neamtu tiganu 05/12/2020 At 20:02
       Nu stiu cum e in Germania dar la noi pensia de stat pe contributivitate se continua si pentru mostenitor (care poate fi oricine nu seaparat sotia/sotul) evident intr-un cuantum mai mic. Se aplica indexarea cu rata inflatiei in ambele variante.
       Pensia privata („de companie” care e partial prin contributivitate) este la alegere: pe durata fixa (5, 10, 15 ani) sau pe durata variabila (cu mostenitor). Cuantumul difera functie de alegere. Deosebirile importante sunt: (A) se acorda la 65 de ani (nu in avans sau mai tarziu) si (B) nu se indexeaza cu rata inflatiei.
       Niciuna nu din cele doua tipuri de pensii nu este by default „un fel de carnet de economii cu termen fix”.
       In ambele cazuri decizia de pensionare – fie de stat sau privata – se specifica si valoarea pensiei mostenitorului.
       Imi cer scuze pentru acest out off topic subiect. Cate bordeie atatea obiceie ar spune un proverb romanesc.

 5. „Cu umbre care nu sunt v-a intunecat vederea”

  („… Președintele Academiei Române: Legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională – o împlinire a proniei cerești / Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de ‘preoţi cu crucea-n mână’, ca şi Revoluţia din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele oraşelor cu prapori în frunte / „Este timpul, după atâta ură şi hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor. La mulţi ani, români!”,… „…).

  130 de ani după Mihai Eminescu

 6. Sunt blindați carevasăzică, insa, cei care intra in Parlament au toți studii de Apărare si Securitate la Academii, cu nume fistichii pentru mileniul 3, de zici ca traim in Rusia lui Putin daca nu in Serbia vreunui Milosevici pevine!

  • c’mon!
   Toți știm că la matefizica nu intrau pă bune decât cel mult jumate – restul erea pe furt!
   Chipurile ierea clase speciale de viitori doctori, cu buletinul abia Eliberat!
   (adeca, ei erea dejiea Doctori! inainte de a termina!
   înainte de a fi chiar intrat la Liceu!
   restul ierea cel puțin injinieri,
   ca Ctp!
   deoarece subiectele de examen, unice pe tara, care se ținea la aceeași ora in aceeasi zi pt tonț, ierea multiplicate de cu seara la Inspectorat!
   Iar la inspectorat lucra unaaa minora-gravida , care s-a imperechiat cu Organu…
   unaaa Gornelia Grețu care primeste azi pensie barosana dupa ce a ramas gravida de doua ori!

 7. „”diploma de doctor trebuie sa ramâna doar o cerinta in mediul academic. „”
  Da, dar prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. Nea Gicu ajuns mare om de afaceri si parlamentar, primar etc. vrea sa fie si ‘telectual. Dar nu asa, sa nu-l stie nimeni, ci cu diploma, sa afle presa si implicit poporul ce oameni destepti are Romania.

 8. Mai semnificative decat ideile par sa fie in acest text exemplele, gasite numai in tabara liberala. Totusi parca mai mult decat fake-urile unor oameni numite masterate si doctorate ar trebui sa conteze cat de serioasa a fost licenta, mai ales inainte de dezastrul numit Bologna: unde, cum si cu cine ti-ai facut licenta. Din acest punct de vedere exemplele date: Orban (inginerie) si Busoi (medicina) nu sunt inspirate cand majoritatea licentelor politicienilor sunt luate „la distanta (fara frecventa)” la facultati a caror existenta si mentinere constituie de fapt principala problema care merita discutata. Si nu sunt numai cele particulare (acreditate sau nu), multe sunt finantate de stat. Acolo se nasc clonele.

  • Accept aceasta critica. Nu am intentionat a priori sa iau exemple numai din tabara liberala : sunt destule pe nutotei.ro de la toate partidele. Altminteri sunt destule exemple de fake-uri in sensul descris de dumneavoastra si in tabara liberala. Iar in ceea ce-l priveste pe dl. Busoi, nu studiile de medicina sunt problema ci multitudinea de studii care aun aparut brusc in CV-ul dumisale fara vreo legatura cu medicina.

  • @Mara 05/12/2020 At 15:33
   Aveti acelasi prenume cu un parlamentara PNL care scrie articole la un ziar „quality”. Se poate accepta ca este o doar o coincidenta.
   Poate o fi nu tocmai inspirate alegerile autorului care isi castiga „painea” doar din profesia domiei sale.
   Din pacate pentru mine o persoana care se declara ca este innginer, medic sau orice alta profesie dar nu are in CV(resume) ce realizari are in aceasta profesie este un „detinator de diploma universitara si atat” fie si urmand cursurile la „zi”.
   Asta cu realizarile profesionale – in sensul englezesc al profesional achievements – mi-a amintit ce ne spunea un profesor despre anii de studentie:invatatia acum ca sa profesati mai tarziu; altfel veti ajunge directori (se stia cum se ajunge in aceasta functie pe baza de PCR (aproape orice nume de partid de azi poate inlocui acronimul acesta) !
   Cele doua exemple: Orban si Busoi si multi altii se potrivesc la fix ca exemplu de ratati profesionala ajunsi „directori”.

   • cam asa i cu prostii si ratatii, cine nu i bun de nimic constituie „materia prima” a politrucilor si militienilor / ciomagarilor (hai ca nu i rocket science sa lipesti afise sau sa nvirti bastonul de cauciuc pe spinarea reactionarilor). unul subinginer tcm ist ce nu se putea angaja niciunde ajunge prim ministru. alalalt dupa medicina (n a tratat nici macar o pisica) a prins gustul securitatii si interesului national si ajunge europarlamentar. cam toti analfabetii din parlament sint licentiati in drept, ca sa vezi ce a ajuns justitia si statul de drepti !

   • Nu sunt parlamentar PNL, numele meu este destul de comun. Nu traiesc din politica, nu sunt „director” si nu am avut treaba cu PCR, spre deosebire de 4 milioane de romani care nu si-au recunoscut si regretat aceasta povara primordiala care inca apasa asupra societatii noastre.

    Am facut aici numai o observatie cu care autorul acestui text a fost de acord. Pot sa inteleg un actual politician care a facut o facultate decenta intr-un mod decent si apoi, fara sa profeseze in domeniul studiat, s-a orientat spre o cariera politica pentru care a socotit necesar sa urmeze un masterat care sa-l orienteze in noua meserie.

    Dar nu pot sa accept licente luate „la distanta” fara ca personajul sa fie vreodata vazut la fata, urmate de o puzderie de cursuri, masterate si chiar doctorate (eventual facute in acelasi timp fizic). Consider aceste actiuni fapte penale, pentru care toti cei implicati (universitati, consilii de acreditare, comisii de acordare a titlurilor + impricinatii laureati) ar trebui sa raspunda in fata legii.

 9. Am doar un comentariu de făcut. Sa faci un masterat de TCM, nici nu mai exista o astfel de facultate s-a schimbat numele, dacă ai o licența de Litere este cam greu, dacă nu imposibil. Dar sa faci Științe Politice dacă ai studii de inginerie nu pare anormal. Inclusiv în Politehnica poți schimba masteratul fata de licenta dand examene de echivalare ptr anumite materii strict obligatorii. Sunteți prezumțios, dacă nu altceva domnule autor.

  • Insinuati aici ca studiile literare („umane”) sunt mai usoare decat cele ingineresti („reale”) ; as fi prezumtios daca v-as da dreptate nu :-) ? In opinia mea este profund anormal sa faci direct master intr-un domeniu care nu are de a face cu cel in care esti licentiat. As spune chiar ca e una dintre principalele cauze ale inflatiei de diplome de master. Fireste nu exclud masterurile intr-un domeniu apropiat si mi se pare perfect legitim sa faci un master la Politenhinca in alta specialitate decat cea a licentei eventual dupa niste examene de echivalare.

   • N-am înțeles de ce un absolvent de fizică, de pildă, nu poate urma o carieră juridică, după un master în acest [nou] domeniu. Era interzis de pildă, la fac de drept din Buc (UB) acum 20+ ani. (Bineînțeles ilegal, totodată). În afară de protecție de tip sindicat, nu se justifica (adică nu se justifică nicicum). Treaba a mers analog la înființarea profesiei de mediator, fiind descurajate participări „neavenite”. Asta deși situația de fapt e că multe probleme de drept importante au fost ridicate în fața instanțelor (inclusiv supranaționale) de justițiabili nejuriști.

    • din acelasi motiv pentru care un absolvent de drept nu poate sa faca direct un master in fizica. Fiindca nu se face drept in licenta de fizica si nici fizica in licenta de drept.

     • Un avocat in drepturi de autor cu o licenta in fizica, chimie, mecanica,…este aur curat. Un ahitect de poduri cu o licenta in drept (mai ales daca e luata de unul dintre studentii lui Bombonel) este o catastrofa.

      • nu exista in opinia mea nici un motiv pentru care un absolvent de licenta de fizica sau chimie sa poata invata in doi ani de studiu la drept cat invata un student acolo in cinci. Predau matematica la studenti de fizica si chimie la Strasbourg si va asigur ca nu e cazul.

     • D-le Damian,
      admiterea intr-un program de drept este cel mai adesea bazata pe un test de aptitudine. O pregatire anterioara in orice domeniu care dezvolta capacitatea de a gandi structurat, de a analiza logic si in context si de a gasi justa masura a lucrurilor si obiectelor – cum sunt (in special) stiintele exacte, este aur curat pentru ca ofera mari avantaje in raport cu cei fara expunere academica intr-o stiinta care dezvolta aptitudinile amintite.
      Iata un exemplu (totusi…nu doar un oarecare exemplu):
      https://www.lsac.org/lsat/taking-lsat/test-format/logical-reasoning/logical-reasoning-sample-questions
      Observati incarcatura tehnica de neneglijat. Cei selectati rezolva 97% dintre probleme, cei cu 90% pierd. Cel mai adesea tocmai din cauza ca sunt paralizati de detaliile cu numere, masuri, unitati tehnice, detalii din desene arhitecturale, calcule de rezistenta, etc…
      Numai bine.

   • Da domnule Damian! Dacă ai terminat liceul studiile de cultura generala inclusiv cele de exprimare corecta intr-o limba îți pot permite studii de Science- Po. Același ca d-aia ne dam aici cu părerea.

  • @joe Negut Prin definitie masterul reprezinta studiile universitare care se fac dupa obtinerea licentei in aceeasi disciplina. Inainte de sistemul LMD ( licenta-master-doctorat) care a devenit comun tarilor europene, in Franta ( autorul va poate confirma pentru ca a facut studiile in Franta) masterul se numea DEA ( diplôme d’études approfondies), Si cand spui „approfondies” aceasta presupune ca exista deja baza. Nu poti trece direct la master intr-un anumit domeniu daca nu ai cunostintele necesare care sa-ti permita aprofundarea subiectelor respective. Nu are sens.

   Ceea ce inseamna ca in anumite domenii, faptul ca te poti inscrie direct la master fara nici o pregatire universitara prealabila, notiunea de master este doar cu numele, nivelul cursurilor respective fiind egal cu cel al unor cursuri foarte usoare de anul intai, daca tot neavenitul poate sa le urmeze si sa le si valideze, extrem de usor, de cele mai multe ori fara nici a urma macar cursurile respective.
   Bineinteles, se poate intampla ca un autodidact, pasionat de disciplina respectiva sa fie capabil sa treaca direct in master, printr-o echivalenta de studii, dar acestea sunt cazuri extrem de rare. In politica romaneasca a devenit ceva comun sa se obtina tot felul de cursuri si mastere, de parca societatea romaneasca ar fi impregnata de genii si toate, ce intamplare, fac politica spre binele si bunastarea poporului.

  • @ Joe Negut 05/12/2020 At 16:25
   Pentru informarea dvs.
   In perioada comunista nu existau „Masterate” ci doar facultati de 5 sau 6 ani cursuri de zi (inginerie, medicina si arhitectura) care acordau dupa examenul de stat o diploma cu titlu de inginer. medic sau arhitect; doar pentru inginerie existau cursuri serale de 6 ani.
   Dupa anii ’70, (nu-mi amintesc exact anual) s-au infiintat s-au infiintat „subinginerii” (curs de zi 3 ani si 4 ani la seral) si respectiv „arhiecti-conductor” (numai curs de zi 4 ani). Acesti absolventi puteau lucra numai in productie.
   In cercetare si proiectare puteau lucra doar cei de la cursurile de zi de 5 sau 6 ani fie direct fie dupa 3 ani de stagiatura in productie, regula aplicata (cred) dupa 1985.
   Desigur se putea repeta in anumite situatii un an de studiu („bis-a” si „aprofunda” in argou studentesc). Exemple de studenti cu studii „aprofundate”/studiosi: L.Dragnea(inginer transporturi, zi), A. Videanu(inginer transporturi, zi), M. Vela (subinginer sudara, seral) subinginer).
   L.Orban a terminat facultatea de TCM la Brasov, curs de zi, inginer, inainte de 1989 si – ca toti absolventii de atunci – n-are nici un „masterat” in inginerie, pentru ca asta nu a exista. Cat a profesat ingineria ? Foarte putin cred un an-doi. In rest a fost ales s-au numit in functii politice.

   „Dar sa faci Științe Politice dacă ai studii de inginerie nu pare anormal” mai ales inainte de 1989 cand acestea se faceau doar la Academia „Stefan Gheorghiu” (SNPSA). Atunci ca si azi aceste studii de „stiinte politice” conditia primordiala este sa fii membru de partid si sunt pentru activisti si cei sunt propusi pentru functii de directori/manageri.

   • „conditia primordiala este sa fii membru de partid”, iar absolvirea era sigura daca aveai grija sa nu te calce tramvaiul. Din folclorul vremilor. de atunci.

 10. Din anul 2004 este in vigoare legea 571 care protejează avertizorii de integritate de la firul ierbii. Dincolo de fanteziile star trek despre cum luptam eroic cu fărădelegea și cu aplicare in toate domeniile vieții publice, aceasta lege protejează insiderii. Aceștia prin proximitatea in raport cu faptul încălcării unei legi, au posibilitatea de a sesiza și de a pune astfel in mișcare mecanismele de sancționare și reparare a grozaviilor delictuale.
  De la banalele ‘neglijente in serviciu’ trecând prin sumedenie de contravenții și terminând cu marea infracționalitate a gulerelor albe pârâții, se vede treaba, nu acționează in desert. Ei sunt dintre noi, printre noi și nu este nevoie de ani si ani de zile pana când sa ne sesizam și sa constatam, eventual după ce intervine prescripția salvatoare, ca se întâmpla lucruri pe lângă lege. Arheologia legală poate ca sporește gradul de cunoaștere dar, ca și medicina legală, chiar dacă înfățișează cauza morții prin autopsie nu poate vindeca bolnavul.
  Celeritatea, un cuvânt răsfățat de proaspeții alfabetizați, este o virtute cu adevărat necesară și suficientă pentru a întări legea și a o face respectata. Ori aici, oamenii cu frica de Dumnezeu și cu respect pentru aplicarea legii pot face, prin opera de avertizare timpurie, un blocaj eficient la la fenomenul infracționalității. Sau altfel spus de ce curajul clonelor in a prolifera nu este contracarat de curajul civic?

  • Un raspuns partial la intrebare este ca sunt foarte dificil de detectat. Un al doilea raspuns poate fi ca proliferarea clonelor a atins un stadiu mult prea avansat pentru a astepta o reactie de jos in sus. Cum sa explicam altfel faptul ca studentii accepta profesori de acest tip ?

 11. De acord. Mai exista si alte arme, dar rhomanul, asa cum il stim, caldutz-meltean, sa nu racesti mama, prajitturi la jgheab sa nu cumva sa lipseasca, planset, vaicarit, sa ni se dea mama, sa ni se bage, si alte pornografii nationale de acest tip, … hm, pana si arma stampilei il streseaza [probabil pierde un serial la TV care se suprapune cu perioada votului]. Cat despre alte arme, universul fiind mare… ma rog, I rest my case, in Romania nu se poate. Deci, mult succes: cand luptati cu un astfel de fenomen [cunoscut din URSS 1918, RO 1945..48], da mai, stampila va fi arma voastra..

 12. Domnule Constantin, arheologia legala poate stimula curajul civic? Poate inspira? Daca da, sa trecem la fapte. Se vede ca puteti, intrati in echipa. Gabriel Liiceanu, Emila Sercan, Valeriu Nicolae, Mihai Maci, Daniel Funeriu, Mihai Damian si toti cei care fac eforturi pentru a sensibiliza opinia publica asupra nocivitatii imposturii/clonelor, merita sprijiniti. Tenacitatea, consensul pot determina o reactie de jos in sus. Poate porni schimbarea de atitudine (pe aceasta tema) de sus in jos? Sa meditam. La sfarsitul zilei de azi 06.12.2020 vom avea un raspuns partial. Multumesc.

  • Răspunsul scurt este nu; arheologia legală nu sporește spiritul civic. Cei din prezent știu ceva mai multe despre trecut, dar asta nu-i ajuta cu nimic in prezent.
   Ce vedem azi pe oceanele planetei sunt câteva specii de creaturi gigant care se hrănesc exclusiv cu plancton. Flaneaza agale prin ape și cascand in gluma fălcile înghit pe nemestecate tone de plancton fără opoziția vreunui concurent natural.
   Și pentru ca aduceți in discuție problema sensibilizării opiniei publice… nu știu ce sa zic. De ani de zile condeiele nației se străduiesc in fel și fel de registre s-o facă. Din nefericire se menține undeva pe la 20 000 de cititori un plafon ce pare inexpugnabil. Ori condeiele nu sunt suficient de ascuțite ori spiritul civic are pielea prea groasa.
   In plus, pentru a nu abuza de răbdarea lectorilor, in materie de fapte as opta pentru o chirurgie cu anestezie locală. Dacă se întâmpla sa știm ca avem furuncul pe corpul țării e clar ca e necesară operația. Nu te poți lauda la nesfârșit ca ai o stea in frunte.

 13. Domnule judex, in mod evident la admiterea la o facultate de drept trebuie testata logica, dar aceasta afirmatie nu implica o echivalenta intre trei ani la facultatea de chimie si trei ani la facultatea de drept. Daca ar fi asa, urmând aceeasi logica, eu care am un doctorat in matematica, ba chiar am si condus doctorate, la ce nivel ar trebui sa incep daca as vrea sa ma reconvertesc in stiinte juridice ? Direct in doctorat ? Admis direct in magistratura :-) ? In fine, nu pierdeti din vedere obiectivul care este eliminarea clonelor academice. Daca va uitati pe nutotei.ro veti gasi destui absolventi de stiinte exacte reconvertiti in „specialisti” in drept pe repede-inainte. Florin Iordache de exemplu, o fi „aur curat” ?

  • Nu e un exemplu potrivit. Nici Ponta nu e aur curat, nu-i asa? Iordache si Ponta au doctorate in drept de EXACT aceeasi valoare.

  • …pierdeti din vedere ca nu diploma de ….(ce-o fi terminat Iordache, pe unde o fi terminat prima lui specializare) este cea care i-a dat puterea sa dea OUG13, ci teza de doctorat in Drept, acordata de “coleGIOii” lui de azi, adica profesorii de Drept. Nu specializarea lui initiala este problema, ci cangrena din facultatea de drept care are docentii capabili sa recunoasca “meritele” unora ca Iordache si Ponta.
   Sansele ca asemenea catastrofe sa ajunga dictori in drept ar scadea daca admiterea prin ciurul de la Drept ar fi filtrata de o alta facultate. “Clona” lui Adrian Nastase este Ponta. Iordache nu e o clona, este un om de paie.

   • Iordache a terminat facultatea TCM la Craiova, in anul 1985.
    O parere legata de o multime de cariere fara legatura cu studiile „normale” (facute la timp), care par mai degraba facute pe repede inainte, este ca au legatura cu perioada anterioara dar intr-un mod mai subtil. Ma refer in special la orientarea catre drept si in consecinta catre functii legate de justitie dar si de conducere in domenii administrative. Orientarea cu pricina poate fi explicata prin colaborarea, in calitate de ofiter acoperit dar si de colaborator al unei institutii de trista amintire. Nu fac referire la Iordache, nu am nici un fel de informatii legate strict de el, am insa informatii despre felul in care s-au facut studiile de drept la nou infiintata (dupa 1989) facultate de drept (de stat) din Craiova, la cei admisi ca primi studenti (din ce categorii erau) si la faptul ca au fost admisi fara examen, pe baza unui simplu interviu.

   • cunosc parcursul lui Florin Iordache. Doctoratul in drept si l-a luat in Moldova. Dar nu stiu daca realizati ca argumentul dumneavoastra relativ la modul in care se acorda diplomelel la drept nu va sprijina teza ci o contrazice. Din moment ce „ciurul” de la drept e asa de gaurit, se cheama ca orice nulitate absolventa cum necum de stiinte exacte acum nu stiu cat timp se poate reorienta rapid catre o cariera de drept direct la nivel de master. Punctul meu de vedere este ca ea trebuie obligata sa piarda TIMP cu asta ceea ce o va descuraja. Poate ca acest procedeu va descuraja si cativa absolventi buni in stiinte exacte sa se reorienteze, dar oare sunt asa de multi ?? As paria ca nu.

    • Dar, totusi, e ciudat sa repari „ciurul” de la drept prin interdictii aplicate eventualilor candidati, in loc sa repari ciurul insusi. Cum ar veni, daca imi curge robinetul, opresc apa de la tot blocul. Poate fi o solutie temporara, de avarie, dar altfel, solutia corecta e sa repari robinetul, nu sa franezi candidatii. Din acest punct de vedere, inteleg pozitia lui judex.

     • Putem sa o privim ca o solutie de avarie da, fiindca vorbim de un sistem stricat rau. In Franta de pilda ar fi de neconceput ca un licentiat in chimie sa inceapa direct cu master in drept. Si invers. Doar ca nu exista vreo lega sa o interzica ci un sistem universitar sanatos care nu permite asa ceva. Deci diferenta nu este stabilirea vreunei interdictii ci instanta care o stabileste.

    • 1) Sansele ca o nulitate sa gaseasca doua site sparte concomitent sunt mai mici decat sa treaca printr-una singura.
     2) Ponta este dovada ca la Drept sunt chiar doua site sparte (absolvire+doctorat).
     3) Iordache a dovedit ca exista o sita sparta la Drept (la Chisinau).
     4) Multe fete dragute si fara alte calitati au absolvit Dreptul pe la diferite scoli de avocati (nu am auzit de o recolta asemanatoare pe la mecanica, fizica, biochimie, automatica, calculatoare…).
     Eu zic ca nu ma insel/contraziz atunci cand afirm ca diplomelele de Drept sunt cauza Raului, la toate nivelurile. Din acest motiv trebuie dublate din exteriorul facultatii, NU din interior cum afirmati dvs.
     P.S.
     Daca aveti vreo dovada ca Iordache este un tecemist incapabil, sa adaugam TCM Craiova pe lista cu site gaurite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Damian
Conferentiar la Facultatea de Matematica din Strasbourg, colaboreaza cu analize la doc.hotnews.ro.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro