miercuri, aprilie 23, 2025

Invazia clonelor

Termenii din titlu sunt indeobste asociati genului de film numit „catastrofa”. In filmul numit „Invazia” o materie extraterestra ii transforma pe oameni in timpul somnului in fiinte  lipsite de personalitate, dar cu aparenta identica.  In filmele cu clone asistam adesea la scena unei lupte pe viata si pe moarte intre oameni si clonele lor respective. Un astfel de film poate fi vazut astazi pe ecrane de catre cei care privesc atent. Subiectul sau este invatamantul  universitar romanesc. Pentru  a-i ajuta sa inteleaga pe cei care nu l-au urmarit, voi rezuma cele intamplate pana acum. Inceputul filmului se situeaza dupa Revolutie. Atunci, in aerul proaspat al libertatii au rasarit precum ciupercile o multime de universitati in toata tara. Uitate dramele celor care inainte repetau de mai multe ori examenele de admitere inainte de-a putea deveni studenti. Noua democratie a deschis larg portile universitatilor. Sfarsitul primei scene.

Ca fost student din acea perioada va pot spune ca taxele universitare erau inexistente. Salariile universitarilor erau si ele ridicol de mici. Aceasta stare de fapt nu avea sa dureze prea mult. Mai cu seama ca nu peste mult timp au inceput sa activeze universitatile private. Din cate imi amintesc, prima s-a numit Universitatea Ecologica si a fost infintata de un anume Dolphi Drimer care i-a fost rector. Numele ambiguu al universitatii putea fi deja un motiv de ingrijorare, dar pe vremea aceea fenomenul era inca marginal. Ulterior dl. ecologist Drimer a incercat fara succes sa importe deseuri din Germania iar universitatea sa a fost implicata intr-un scandal de atribuire a unor diplome false de medic. Dar ideea ca se pot face bani frumosi cu afacerea universitara fusese lansata. In scurt timp au aparut fabricile de diplome. In umar mare, accesibile tuturor…contra cost bineinteles. Universitatile de stat s-au aliniat si ele la pret. Si din pacate multe dintre ele si la oferta: gasim astazi o multime de oferte de formare cu titluri ambigue, adesea hilare. De pilda,  Universitatea Babes-Bolyai din Cluj le propune astazi amatorilor un master de „educatie fizica, fitnes (sic !), si agrement in turism”. Banii au intrat masiv in sistemul universitar. Fostul rector al Universitatii Sibiu, dl Oprean, lider in clasamentul veniturilor universitare, castiga mai mult decat  rectorul oricarei  universitati franceze . Aceasta in conditiile in care nici o universitate romaneasca nu figureaza in clasamentul „Shanghai” al primelor 500. Mai mult decat atat, doar una (cea din Cluj) a fost preselectata intre cele 1200 luate in calcul la stabilirea topului din 2011. In scena urmatoare apar politicienii. Acolo unde sunt multi bani in joc e imposibil sa nu dai de urma lor. Calitatea de parlamentar este incompatibila cu diverse activitati care pot naste conflicte de interese. Nu si cu cea de universitar. Poate fi inteleasa intentia legiuitorilor de-a atrage in politica cadre universitare. Dar considerentele financiare amintite au dus la efectul contrar: politicienii au invadat universitatile. Cu doctorate facute in paralel cu activitatea politica,  copiind de ici de colo, asa cum aflam de abia in zilele acestea.

Putem fi socati de amploarea fenomenului, dar tinand cont de cele de mai sus el nu e surprinzator. Doar rectorii au fost indepartati – cu greu – din Parlament de legea Funeriu. Dar pentru ca fabricile sa functioneze la capacitate optima era nevoie si de materie prima. In speta de studenti. Aici intra in scena fosta (si viitoarea ?) ministra a educatiei Ecaterina Andronescu. Dna Andronescu este cea care a deturnat elevii fostilor scoli profesionale catre invatamantul universitar. Si in cele din urma a desfiintat aceste scoli in 2009. Masina de stors bani putea sa functioneze la turatie maxima. Pentru a-i ameliora performantele a aparut si invatamantul la distanta in 1998. Si s-a ajuns la un numar de studenti de 4 ori mai mare decat in 90 ! Si la un numar de universitati net superior celui din Franta la o populatie de trei ori mai mica. Asa au aparut clonele din filmul nostru. Clonele-profesor cu doctorate obtinute pe sest, sau uneori chiar fara, activand la universitati obscure. Clonele-politicieni cu venituri extra-parlamentare importante de la universitati private. Clonele-student cu diplome obtinute din referate copiate, clone formate pentru a impanzi toata societatea.  Din ce in ce mai multe si din ce in ce mai puternice. Rezistenta a fost foarte slaba. Cateva universitati, in special cele de traditie, au pastrat un standard ridicat de calitate.  Aceasta era situatia cand si-a facut aparitia ministrul Funeriu.

In caz ca ati uitat, propunerea initiala a PDL pentru postul de ministru nu a fost Daniel Funeriu, ci Catalin Croitoru, o clona, lector fara doctorat la Universitatea Dimitrie Cantemir. Printr-un fericit concurs de imprejurari alesul a fost in cele din urma dl. Funeriu. Care venind din sistemul universitar francez, nu fusese afectat de invazia de mai sus. Legea educatiei, promovata cu mare dificultate de ministru dadea primele lovituri armatei de clone :  inasprirea conditiilor de incadrare a doctoratelor, verificarea tezelor de catre consiliul aflat in actualitatea zilei samd. A urmat clasificarea universitatilor. Corectitudinea bacalaureatului, reinfiintarea scolior profesionale priva fabricile de materia prima. Reactia clonelor a fost imediata. Dl. Funeriu a fost acuzat ca nu are bacalaureat (romanesc), in conditiile in care directorul sau de doctorat a fost personalitatea cea mai prestigioasa a Universitatii din Strasbourg, Jean-Marie Lehn, detinator al premiului Nobel de chimie. Iata-ne ajunsi in prezent. Guvernul din care facea parte dl. Funeriu a cazut. In locul sau au fost numite doua clone : dna. Dumitrescu si dl. Mang. Am fost placut surpins sa vad  ca de data aceasta a existat o reactie a societatii, care a condus la demisia celor doi.  In locul lor a aparut dl. Pop,  care nu este o clona universitara ci doar un simplu robot care este capabil sa actioneze un xerox sau un scanner. Misiunea complexa care i s-a incredintat este sa dezactiveze armele pe care legea Funeriu le ofera in sprijinul comunitatii academice. A celei veritabile vreau sa spun. Fiindca intre timp am descoperit cu totii ca insusi dl. Ponta are un doctorat clonat. A fost interesanta reactia premierului cand imediat dupa declansarea scandalului a fost intrebat daca nu va cere verificarea tezei de catre Academie (ca in cazul dl. Mang) a  spus, intr-un acces de sinceritate

„nu este teza mea de acest nivel…”

indemnandu-i pe reporteri sa investigheze lucrari mai serioase. Demascarea lui Ponta a dus  la apogeu batalia publica  pe care o vedem in zilele acestea pe ecrane. Robotul Pop a atacat frontal toate institutiile create de Funeriu. Ba chiar pe Funeriu insusi caruia ii verifica oficial bacalaureatul : ce mesaj dezastruos pentru studentii si absolventii romani din strainatate care ar dori sa se intoarca in Romania !! Dl. Funeriu este acuzat ca manipuleaza prestigioasa revista Nature si ziarul din Frankfurt. La randul sau, Victor Ponta este asaltat de o armata de ziaristi. Daca pe cei autohtoni ii poate respinge cu o glumita ironica si cu o sageata cu eticheta Basescu cu cei straini e mai greu. Iar premierul a facut prostia sa spuna unui ziar spaniol;  ca va demisiona daca plagiatul va fi dovedit. Din acest moment miza bataliei a devenit enorma. Robotul Pop a desfiintat Consiliul de Atestare al Diplomelor si s-a grabit sa publice hotararea in extremis chiar in timp ce respectivul consiliu se intrunea. Pe urma, multumit, a declarat ca isi depune mandatul. Am fost dezamagit sa vad lipsa de reactie a Facultatii de Drept. Oare cati dintre cei care au fost de parere ca o facultate nu este competenta in a-si judeca propriile teze de doctorat (!) or fi clone ? Din fericire demisia de onoare a decanului a salvat aparentele. Lucrurile insa nu se vor opri aici. Lupta va continua pana cand una dintre parti va pierde. Iar miza depaseste lumea academica. In oricare dintre situatii intreaga societate va fi profund afectata intr-un sens sau in celalalt. Daca nu vrem sa avem ca modele academice persoane precum dna Corina Dumitrescu, care dupa o cariera universitara dubioasa la o universitate privata a ajuns sa fie rector, senator, membru in Consiliul Superior al Magistraturii si ministru, atunci trebuie sa rezistam. Usor nu va fi fiindca invazia clonelor a produs deja efecte. Nu va ingrijoreaza lipsa de reactie a studentilor ? A celor din Oradea in cazul Mang de exemplu ? Dorm precum personajele din „Invazia” ?   La ora la care vedem imaginile cu premierul Ponta refuzand sa abordeze subiectul plagiatului, happy-end-ul din filmele-catastrofa americane nu e deloc garantat. Ceea ce este in schimb sigur e ca daca astazi se va pierde batalia, clonele vor continua sa se multiplice rapid. Pseudo-doctori vor forma pseudo-studenti, pseudo-dascalii de maine.  Si maine va fi prea tarziu.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. Bun articol. In fata unor asemenea cazuri nici un universitar nu are dreptul a se fofila.

    Uitati aici alte clone in cazul plagiatului dnei Erica Mang, unde nici unul din 20 de profesori nu a avut curajul sa zica ceva:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/sotia-ministrului-copy-paste-ioan-mang-scapa-basma-curata-vezi-cum-se-musamalizeaza-plag-9892.html

    „Potrivit aceluiași document, din cei 20 de universitari, cinci au formulat declarații de abținere motivate, trei au refuzat analiza invocând lipsa competenței, iar 11 nu au răspuns solicitării.”

  2. Echilibrul politic intr-o democratie este foarte fragil. Imi amintesc perioada cind Romania facea eforturi sa intre in UE. Voia sa arate ca este o democratie si a promovat competente. Iata, ca intrati in anticamera na aratam bolile cronice ale societatii. Iata ca democratia este sfisiata pe altarul disputelor politice. Ne dam in stamba cu tot ridicolul mondial al al momentului. Ma mir ca Ponta nu are o manea cu atitea victorii. Societatea romaneasca trebuie sa se redefineasca pe standarde noi, competitive care sa opreasca patrunderea „clonelor” impostorilor, plagiatorilor, penalilor in functii de guvern. Avem si doctori adevarati la universitati de cel mai inalt rang. Sa-i promovam rapid in locul clonelor. Sa facem schimbarea rapid pentru ca acest episod in politica nationala sa fie un accident nedorit, trecator. Sa redefinim valoarea de ministru si de prim ministru. Cred ca putem face asta si trebuie sa ne organizam.

  3. Repet ce am mai scris aici. Ne paste RESTAURATIA (si in invatamint).

    Dupa umilirea celor din Comisia de atestare, dupa repetarea pina la saturatie a Dl. Pop ca decizia este I L E G A L A, dupa ce fetita cuminte (Dna Andronescu) foarte mieroasa a declarat ca NUMAI specialistii pot judeca, cine din mediu academic va mai dori sa participe in asemenea consilii/comitete?
    Raspunsul dat tot aici sub forma exemplificarii (comparatia intre fosta comisie de etica si cea actuala): majoritatea vor fi veleitarii, politrucii ajunsi in 2-3 ani din asistenti profesori universitari, oamenii de casa ai vreunui politician-profesor, plagiatori speriati de amploarea fenomenului care au interes sa vire gunoiul sub pres etc..
    (Cred ca Dl. Catalin Croitoru este deja doctor si din cite a scris presa lucreaza si pe la Dimitrie Cantemir).

    Dvs. vreti ca studentii sa se revolte? Pai ei sint deja clonele clonelor.

    Dl Damian spune: „Pseudo-doctori vor forma pseudo-studenti, pseudo-dascalii de maine. Si maine va fi prea tarziu”. Ati gresit timpul verbului (sau vreti sa fiti american think positive).
    Pseudo-doctori formeaza deja pseudo-studenti, pseudo-dascalii de azi (parafrazare).

    M-am lamurit azi cind mi-am pierdut timpul la TV zapind in dreapta si stinga: NU AVEM MASA CRITICA NECESARA in mediu academic (ratiunea, logica si bunul simt au lipsit actualului rector al Politehnicii, viitorului ministru propus, lui Mircea Pascu, alt MARE profesor).

    Oamenilor obisnuiti nu le pasa si dau vina pe …. vinovatul de serviciu.

  4. Pai daca Dna Dumitrescu (rector, senator, ministru, membru CSM) exista si daca holocaustul n-a exista (Sova – istoric) atunci este nedrept si inuman sa-i refuzam dreptul la existenta lui Mos Craciun.

  5. Articolul mi se pare remarcabil. Clona este, cred, chiar mintea ideologica sau politrucul. Convingerea mea este ca rata de multiplicare a politrucului este chiar si in conditii obisnuite una destul de inalta: daca insa politrucul ajunge sa infesteze/deturneze invatamintul, rata sa de multiplicare devine una catastrofal de mare, adica necontrolabila.
    In societatile umane se confrunta dintotdeauna teoria si ideologia – reprezentantii teoriei sint intelectualii, in vreme ce aceia ai ideologiei sint politicienii. Ideologiile (si ideologii) se multiplica repede dar sint instabile si mai degraba anarhice, teoriile se construiesc cu eforturi si sint mai dificile dar sint durabile si eficiente. Foarte multi oameni au dificultati majore in a decela ideologicul de teoretic, cei mai multi numesc ideologie ceea ce e teorie sau invers. De aici si marile probleme ale modernitatii.
    Insa una dintre cele mai mari probleme este tocmai aceasta: anume ca intelectualii insisi isi gindesc adesea gresit aliantele de idei – traditionala este, de pilda, alianta religie-filosofie-politica. In aceasta si-au gasit sursa aproape toate marile erori ideologice ale secolului trecut. Astazi este clar ca politica este aceea care infesteaza ideologic tot ceea ce atinge. Alianta moderna ar trebui sa fie religie-filosofie-stiinta.

  6. O porcărie imensă. Ba chiar mai mare. Toate hahalerele astea cu titluri plătite se plimbă țanțoși prin universități de parcă ei ar fi dat gaură la macaroană. Sub pojghița subțire nu există decît vid. Fanarioți nenorociți.

  7. Excelent articol. Si pentru ca in ultimele zile am devenit mai sumbru, pot spune ca asta inteleg eu prin atentat la siguranta nationala. Si la fel de sumbru spun ca, nu intimplator, cei care au gindit asta sunt „vectori de imagine pro-rusi”. Deghizati dupa deja banala „foame de bani”.

  8. „Catalin Croitoru, o clona, lector fara doctorat la Universitatea Dimitrie Cantemir” (Damian, 2012).

    Stimabile, cu tot respectul pentru funcția ta, îți garantez că greșești. Sunt absolvent in UK (Liverpool), iar acum îmi fac masteratul în jurnalism în Londra. Țin să îți aduc la cunoștință faptul că, în afară de câțiva jurnaliști de calitate, majoritatea din Ro sunteți extrem de slab pregătiți. Nu este musai să deții un titlu de doctor pentru a preda în Universitate. Eu sunt la LSE, iar în departamentul meu doar doi profesori au PhD. În rest, MA ori BA. De ce vă place să creați haos în țară aiurea?

    • Observatia autorului este corecta… in Romania, conform legislatiei actuale, nu poti fi nici asistent universitar fara doctorat. Iar cei care au ajuns lectori, doctoranzi fiind, au termene limitate sa finalizeze sau pierd postul de lector. La nivel de masterat nu pot preda decat cei cu doctorat.

      Dar va dau dreptate si dvs., in alte tari nu este asa, un cadru didactic poate ocupa chiar grade didactice avansate fara a avea titlul de doctor. Aceasta spune ceva despre valoarea acelor titluri, dar si despre absurditatea sistemului nostru.

  9. O radiografie reusita. Dar nu sunt clone in sensul filmelor americane de „catastrofa”. Stiu ce spun, am varsta, pregatirea si experienta necesara. Ei sunt cei care au inceput sa populeze dupa 89 scena publica, rezultatul unui experiment ceausist pe jumatate reusit: crearea „Omului Nou”. Ei sunt, si sunt multi, multi de tot….

  10. Lipsa educatiei autentice da nastere un popor partial retardat, partial blazat. Suntem in plin proces, accelerat de saracie si frica. Nu stiu daca acesta a fost premeditat, cert e ca rezultatele sunt dezastruoase. Lipsa profesionistilor se simte in toate domeniile, la toate nivelurile, putinii ramasi sunt pe cale sa capituleze in fata multimii de „merge si-asa”, banu’ sa iasa.
    Totusi, de ce acesta luare de pozitie atat de tarzie?

  11. Mihai Damian,dupa conceptia ta bolsevica nu ar trebui sa existe invatamint particular.Universitatile de stat sunt particulare pentru ca au taxe, si ce taxe…
    Tu vorbesti ca un frustat si maninci si tu rahat, ca tot e la moda zilele astea…

  12. Felicitari ,domnule Damian ! Postarile oamenilor scoliti in afara si care lucreaza acolo sunt o gura de oxigen pt. noi cei din tara .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Damian
Mihai Damian
Conferentiar la Facultatea de Matematica din Strasbourg, colaboreaza cu analize la contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro