joi, ianuarie 23, 2025

Investigând mintea sovietică

Născut în 1909 la Riga, mutat șase ani mai târziu cu întreaga familie în Rusia, martor al evenimentelor complexe din 1917 de la Petrograd și mai apoi din întreaga țară, inclusiv al războiului civil dintre albi și roșii, emigrat în 1921 în Anglia, intrat în serviciul Foreign Office, universitar strălucit,  filosoful Isaiah Berlin a fost, până la decesul survenit în 1997, un atent observator al evenimentelor mai întâi din URSS, apoi din întreg Estul comunizat.

Isaiah Berlin a vizitat în repetate rânduri țara lui Lenin și Stalin, a întreținut relații cu intelectualii și artiștii vremii, a urmărit sinusoidele regimului stalinist, acordând o deosebită atenție felului în care s-au reflectat acestea în cultură. A fost preocupat și de reorientările politice, de periodicele redefiniri ale teoriei marxiste, operațiune și delicată, și necesară de vreme ce primul stat comunist din lume s-a născut în condiții deloc conforme celor profețite de Marx și Engels. A analizat amestecul de idei marxiste și nemarxiste  din politica sovietică.  A observat și comentat și ceea ce s-a întâmplat în anii cei mai cumpliți ai regimului stalinist, ani ai terorii căreia i-au căzut victimă mulți intelectuali și artiști de seamă, a observat și relativa împăcare dintre regim și supuși, inclusiv scriitori și artiști, în vremea a ceea ce s-a numit Marele Război pentru Apărarea Patriei, și ceea ce s-a întâmplat după. A fost preocupat de cazul Mandelștam, de cazul Pasternak, de destinul trist al Annei Ahmatova, După prăbușirea comunismului în Europa de Est și după dizolvarea Uniunii Sovietice, Isaiah Berlin a încercat să aproximeze ce se va întâmpla cu Rusia. După ce în anii ‘80 era destul de sceptic în privința șanselor schimbării, crezând că ar fi nevoie de un război care să determine căderea comunismului, la începutul anilor ’90 nu și-a ascuns entuziasmul față de ceea ce se întâmpla în spațiul ex-sovietic. A prins un an din ceea ce avea să fie regimul Eltin. Nu a crezut însă în sfârșitul istoriei, preferând să spună, asemenea mamei lui Bonaporte, Pourvu que ça dure.   

Isaiah  Berlin a scris enorm, iar o parte dintre scrierile sale au fost antologate în volumul Mintea sovietică. Cultura rusă sub comunism., apărut în limba engleză,  cu diverse completări în mai multe ediții, înainte și după 1990. Editura bucureșteană a publicat în anul 2023 ediția îngrijită de Henry Hardy (traducerea îi aparține universitarei ieșene Marina Vraciu), ediție care deține și atuul unei prefețe scrise de binecunoscutul om politic american Strobe Talbott. Ziarist de politică externă la origini,  vreme de 7 ani adjunct al secretarului de stat american Madleine Albright, în vremea administrației Clinton. Talbott  i-a urmărit vreme de mulți ani cariera lui Berlin.

Corpusul de bază al cărții este alcătuit de un număr de 10 texte. Cele mai multe interesate de fenomene din cultura și arta rusă și sovietică, de personalitățile ei. Un loc aparte revenindu-le, cum spuneam, lui Boris Pasternak și Annei Ahmatova pe care Isaiah Berlin i-a cunoscut îndeaproape. I-a intervievat și apreciat.  Cuvântul cultură din subtitlul cărții trebuie înțeles în sensul larg la termenului. Se au în vedere și ceea ce se înțelege prin sintagma cultură politică, și felul în care Lenin și Stalin s-au raportat la marxism, și strategia lui Stalin care a proclamat, la un moment dat, unicitatea comunismului într-o singură țară (or, astăzi știm destul despre amploarea operațiunilor Moscovei în mai toate țările europene, desprei finanțarea partidelor comuniste, despre folosirea drept propagandiști  și agenți de influență a intelectualilor din Occident, răsfățați în timpul lungilor  vizite în Uniunea Sovietică.

Mintea sovietică este o inteligentă carte despre raporturile dintre politică și cultură. Găsim în studiile și articolele lui Isaiah Berlin, îndeosebi în textul intitulat Artele în Rusia în timpul lui Stalin, la origine un detaliat și documentat raport întocmit pentru Foreign Office, ideea oscilației culturii și literaturii ruse între  europenism și tradiționalism. Idee dezvoltată cu lux de amănunte și nenumărate exemplu de Orlando Figes în monumentala carte Dansul Natașei.  Ni se reamintesc câteva dintre nenumăratele intervenții ale lui Stalin în lingvistică, artă și literatură, celebrul și controversatul telefon dat de sângerosul lider sovietic lui Boris Pasternak, după arestarea lui Osip Mandelstam, sau cazul Doctor Jivago. Prăpastia dintre cei care guvernează și cei guvernați este calificată drept extrem de profundă în lumea sovietică. Regimul a păstrat în mod deliberat un nivel de trai foarte scăzut. Au existat și mici pauze de respiro.  Stalin a impus ceea ce Isaiah Berlin definește cu sintagma dialectica artificială, socotită drept principala contribuție a generalissimului la arta guvernării. Era vorba despre o ingenioasă și bine măsurată flexibilitate tactică ce făcea ca regimul să nu fie nici autodestructiv până la consecințe definitive și nici prea lax.

Berlin a anticipat corect că moartea lui Stalin va provoca o criză. Criza a intervenit. Către sfârșitul vieții, martor al schimbărilor din Rusia, Berlin a lansat avertismentul că este mereu posibilă o nouă formă de barbarie. L-a confirmat regimul Putin. Ca și războiul declanșat de acesta în Ucraina.

Isaiah Berlin MINTEA SOVIETICĂ. CULTURA RUSĂ SUB COMUNISM , Ediție de Henry Hardy cu o nouă introducere; Cuvânt inainte de Strobe Talbott; Glosar de Helen Rappaport; Traducere din limba engleză de Marina Vraciu; Editura Humanitas, București, 2023

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. „Prăpastia dintre cei care guvernează și cei guvernați este calificată drept extrem de profundă în lumea sovietică.”

    Bravo nea Mircea, asta e poate cea mai inteleapta idee intilnita in scrierile matele. Da, Rusia nu e criminalul Putin, Matrosca nu e Putin, nici chiar mujicu care bea vodca din samovar nu-i bestia de Putin.
    De aceea e absolut idiot cind niste „patrioti” fluiera doua adevarate privighetori precum Netrebko e rusoaica, sau a fost, ca acum locuieste in Austria, sau Preziosilla, (Vasilisa Berzhanskaya).

    Am avut citiva colegi de serviciu rusi, da, sunt cumva altfel, seamana cumva cu francezii, se considera superiori, „grand nation”, au un simt al umorului subdezvoltat, nu seamana nici pe departe cu noi romanii, dar totusi sunt oameni cu care se poate munci, discuta.

    Apropos, din pacate si-n occidentul supradezvoltat a aparut cam aceeasi prapastie. In Romania nu, in Romania poporul e strins unit in jurul conducatorilor. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro