sâmbătă, iulie 24, 2021

Ion Cristoiu îl elogiază mincinos pe Karl Marx

Când nu e țâfnos, numulțumit că nu i se fac destule temenele, că nu i se recunosc îndeajuns presupusele merite în reevaluarea ideii de presă în România post-decembristă, când nu apare ciufulit și ciufut pe la televiziunile arondate PSD ( de la România tv la Antena 3 și, mai recent, TVR 1,( acolo unde domnesc academismul exprimării și relațiile colegiale exemplare plus libertatea de exprimare absolută,adică ești liber să spui pe post ce vrei atâta vreme cât nu îi deranjezi nici cu cea mai mică aluzie pe Dragnea și pe Firea, așa după cum ne-au dovedit chiar în aceste zile șefii cei mari ai instituției, de la Doina Gradea la Eduard Dârvariu), „maestrul”Ion Cristoiu se alintă.
O face autoproclamându-se șăgalnic ultimul comunist din România.
Până mai ieri, nu puneam nici cel mai mic preț pe galeșul alint de prostituată de presă obosită al fostului director al Evenimentului zilei. Iată însă că nu mai departe decât în week-end am avut neplăcuta surpriză de a citi pe cristoiublog un comentariu în care, precum în vremurile bune, când se ocupa de problemele agriculturii în paginile Scânteii tineretului, Ion Cristoiu comite un text în care vrea să aniverseze/ comemoreze, elogieze 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Unul dintre autorii Manifestului Partidului Comunist, acela care începe cu gogorița fantomei care ar bântui prin Europa, și semnatarul Capitalului.
La fel ca în timpurile pe care le credeam demult apuse, Ion Cristoiu elogiază „revoluția întreprinsă de marxim în filosofie”. O face în cel mai josnic mod cu putință, falsificând realitatea. Mințindu-și, fie din neștiință, fie din ticăloșie cititorii și susținând că Marx nu ar fi nici un moment responsabil de crimele comise de comunism ori în numele ideii comuniste.
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel decât pretinde mincinos Ion Cristoiu. Ajunge doar să răsfoim o carte așa cum este cea intitulată O idee care ne sucește mințile, apărută în anul 2014 la editura Humanitas din București, sub prestigioasa semnătură a domnilor Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici, și ne vom convinge că lucrurile stau cu totul altfel.
Nu mai departe decât pe supra-coperta a patra găsim o seamă de enunțuri criminale produse de mintea înfierbântată, ticăloasă a celui omagiat duminică de Ion Cristoiu. Le reproduc în cele ce urmează:
„Odată ajunși la putere, comuniștii trebuie să treacă drept monștri” (Corespondență dintre Marx și Engels)
„Istoria este judecătorul, proletariatul este călăul”. (Karl Marx)
„Când ne va veni rândul, nu ne vom deghiza terorismul”. (Karl Marx)
„Noi purtăm război contra tuturor ideilor proeminente de religie, stat, țară, patriotism”. (Karl Marx)
Oare cât va mai trebui să așteptâm până când cel care ne este prezentat pe ecranele Televiziunii publice drept mare jurnalist și analist politic va scrie și editorialul în care ne va îndemna să mai dăm comunismului o șansă?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. de cristoiu am incetat de mult a ma interesa. articolul combate bine, dar a consuma cerneala pentru a scrie de ceva pe cale de disparitie (nu ma refer la vietati), e irosire curata. de timp nu pot zice, ca a fost sfirsit de saptamina (weekend inseamna exact acelasi lucru) si timp a fost destul.

 2. Javra aia borsita de Cristoiu ar trebui sa dispara din viata publica si sa nu mai auzim de el niciodata. Ma intreb cine il asculta si se uita la el? Ce are el sa comunice si cui? Nu ma mira ca un ratat precum Cristoiu crede in marxism. Uitati-va la Junker si probabil alti mari lideri UE. Sunt convins ca multi altii cred in Marx. Este si motivul pentru care SUA isi vor lua mainile de pe Europa.

 3. Cred ca daca domnii Plesu, Liiceanu si Patapievici si-au pus prestigioasa semnatura pe celebra carte ce-o pomenirati filozofia marxista e, practic, terminata. Ramine sa afle si lumea.
  Despre Cristoiu aveti dreptate, e un mercenar ordinar, fara principii si scrupule. Si fara importanta.

 4. Nu e de mirare ca ultimul comunist minte: in ziarul lui a facut gaina pui vii :P
  Dar Cristoiu are o scuza: daca ii e permis lui Juncker sa-l elogieze pe Marx, iar nemtilor sa primeasca darul chinezesc, o statuie de 5 metri, si sa tina zeci de paranghelii in memoria titanului invatat al omenirii, ce mai conteaza o ramasita de comunist de la Gagesti?

 5. Ar trebui poate ca pamfletele sa fie publicate pe un blog personal al lui Mircea Morariu, pe Facebook, dar nu pe Contributors.

  Inteleg ca nu va place Cristoiu, dar articolul respectiv nu este „mincinos” pentru ca nu exista inducere in eroare. Cristoiu spune clar ca isi asuma teza (!!) ca Marx nu e responsabil de crimele comise in numele sau, si face distinctia intre filozoful Marx si doctrinarul regimurilor comuniste. Ca sunteti de acord sau nu e dreptul dvs, dar si el are dreptul la opinie.

  Mai mult, in acest articol Cristoiu nu balacareste pe cei care nu i-ar impartasi opiniile, cum faceti dvs aici. Asta spune multe.

  Fapt este ca Marx este si un filozof, filozofia sa nu se reduce la 4 citate de pe manseta unei carti a dlui Plesu, iar despre responsabilitatea sa in crimele comunismului (sau de ex. a lui Nietzsche) se poate discuta si altfel decat o faceti dvs.

  • Eu zic sa mai cititi o dată, cumsecade, articolul domnului Cristoiu. Poate ca așa vă veți da seama ce gravă manipulare comite dl. Cristoiu.Sunteti o victimă. Nu stiu dacă și inocentă.

   • Dupa „logica” lui kinn, niciunul din marii criminali ai secolului 20 nu e vinovat de crimele comise la ordinul lor sau bazate pe scrierile lor. Lupta de clasa a insemnat genocid si crime in masa, dar cei care le-au postulat si raspindit nu sint responsabili, da? Pai in cazul asta ii doresc tovarasului kinn sa fie ridicat noaptea la ora 03.00 din casa, sa fie aruncat in puscarie fara proces, torturat, batut, infometat si tinut in frig si fara asistenta medicala, pentru a avea timp sa reflecteze la filozoful marx. Pe ce motiv sa fie intemnitat ? Ca are barba; ba nu, ca poarta ochelari, deci aduce a intelectual sovaielnic ; nu, mai bine ca are o carte la subrat; ba nu, ca stie limba engleza; ba cel mai bine, ca e adevarat ca n-a facut nimic, dar AR FI PUTUT SA FACA….E hazliu cind comunistii ne dau lectii de toleranta si de democratie….

   • Tocmai ca l-am citit, si m-am hotarat sa pun in lumina manipularea dvs realizata printr-o prezentare voit tendentioasa.

    Altfel, sa dam cuvantul dlui Tismaneanu, care nu poate fi in nici un caz considerat un pro-marxist:

    „Să nu fim greșit înțeleși: intențiile lui Marx nu erau nici pe departe ca ale lui Lenin. El s-a bazat pe faptul că o clasă poată fi distrusă fără genocid. A anticipat perfecțiunea materială și fericirea existențială în viața reală. A promis că tehnologia burgheziei, spiritul proletariatului și toate drepturile liberale vor fi aduse împreună. Marx a insistat că această Revoluție era una pozitivă. Nu mințea asupra lipsei de violență din viziunea sa—era intenționat vag pentru că nu știa cum anume era posibil acest vis al său, dar era fără doar și poate convins că înfăptuirea lui este posibilă. ” [sursa: cautati pe Google]

    Manipuleaza si dl Tismaneanu, sau gresiti dvs?

 6. Ei, asa da, d-le Morariu.
  Asa mai veniti de-acasa.
  Nu e comunist. Dac-ar fi comunist, ar pleca in coreea de nord sau venezuela. Vrea doar sa para special si deosebit, ca orice narcisist si frustrat de duzina. El nu merita efortul ca cineva sa piarda 10 minute din viata sa scrie despre el. Dar un efort care merita facut este popularizarea in rindul tinerilor a acestei carti mai-sus pomenite. Sau „Fenomenul Pitesti” de Virgil Ierunca. Sau „Panta Rhei” de Vasili Grossman. Majoritatea tinerilor nu trec cu gindirea dincolo de „e just sa fim toti egali”, uitind ca trebuie sa fim egali doar in fata legii, pentru ca nu toti avem aceleasi studii, aceleasi abilitati, aceeasi putere de munca, acelasi talent, aceeasi loialitate, aceleasi valori, repere morale si aceeasi rezistenta. Egalitatea indiferent de merite inseamna doar triumful incompetentei si excluderea merituosilor. Iar marasmul moral de-acum este continuarea fireasca si logica a „omului-nou” din comunism, continuind cu „omul-de-bine” din anii ’90. Comunismul a fost iadul pe pamint. As recomanda si filmul „First they killed my father”, regizat de Angelina Jolie. Da, acelasi slogan „Noi muncim, nu gindim” il gasim si la khmerii rosii care au ucis o treime din populatia Cambodgiei si la „muncitorii” iesiti in strada in Bucuresti in 1990 sa sustina f.s.n.-ul. Si apropos de „toleranta” stingii, sartre spunea ca „cine se opune comunismului nu e suficient sa fie bagat in puscarie, caci de-acolo poate iesi, trebuie sa fie impuscat”. Si la final, o intrebare totusi ptr. tov. cristoiu: „maestre”, va stiu si putin nationalist, nu va inscrieti totusi in partidul national-socialist al muncitorilor din Germania, adica in NSDAP, mai pe scurt NAZI ? Nationalist sinteti, socialist sinteti, cu muncitorii tineti; v-ar veni ca o manusa. Comunismul si fascismul sint frati buni. Deosebirile sint doar doua:
  1. Comunismul a omorit mai multi oameni decit fascismul.
  2. A sustine ca esti comunist e de bon-ton, daca spui ca esti nazist, esti linsat in secunda 2.
  Sper ca postarea mea sa fie o pledoarie pentru democratie; in comunism, decit sa scape un vinovat, mai bine sa piara 10 nevinovati – in democratie, decit sa fie condamnat un nevinovat, mai bine sa scape 10 vinovati.

 7. Încă din 1990 Ion Cristoiu s-a poziționat ferm și categoric de partea criminalilor comuniști, falsificînd istoria în interesul acestora.
  În editorialul „Un moment ratat. Tribunalele revoluţionare” („Expres Magazin” nr. 26/1991) dl Cristoiu se manifestă făţiş ca apărător al criminalilor din decembrie 1989: „Cea mai bună soluţie ar fi aşadar curmarea lor (proceselor legate de revoluţie – n.n.) şi eliberarea tuturor celor implicaţi în evenimentele de la Timişoara şi Bucureşti”.
  Ion Cristoiu, vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluției (articol din 1994)
  https://mariusmioc.wordpress.com/2010/04/12/ion-cristoiu-virful-de-lance-al-campaniei-de-falsificare-a-istoriei-revolutiei/

 8. „O face în cel mai josnic mod cu putință, falsificând P. Mințindu-și, fie din neștiință, fie din ticăloșie cititorii și susținând că Marx nu ar fi nici un moment responsabil de crimele comise de comunism ori în numele ideii comuniste”
  Pai cam acelasi lucru a declarat si domnul Junckers. Si dansul a spus un neadevar (xa sa ma exprim elegant)?

 9. pfff… omu’ s a hranit bine n comunism. plete de ghertoi (cind el assculta odele partidului si muzica lautareasca) si o burta proeminenta. asa s a lansat asta n „jurnalism”, ca si mogulul tuciuriu al protv ului (nu i mai retin numele). astia nu stiu sa lege doua vorbe, dar pentru can canul postdecembrist si pentru micimanii care urmau sa voteze, asigurau suspansul si „entertainmentul” vital oricarei cleptocratii. niste gunoaie umane. daca prostovanii astia s au imbogatit, asta spune mult despre romania actuala

 10. Nu cred ca Ion Cristoiu e genetic un criminal.
  Probabil, viata mediocra si realizarile modeste il fac sa fie flamind de vizibilitate si autoritate.
  E in situatia unuia care ajunge inaintea pensiei plutonier si e convins ca merita sa ajunga general cu patru stele.
  Un individ oarecum dotat, dar lipsit de anvergura, care prin unele observatii de bun simt a ajuns sa fie o prezenta constanta in media.
  Si-a atins demult limitele, e acelasi, e predictibil in banalitatile pe care le rosteste.

  Totusi, o chestie de bun simt: articolul in care sustine mutarea ambasadei la Ierusalim contine argumente pertinente.

  O chestie lipsita de bun simt: argumentele lui pentru indepartarea procuroarei sefe a DNA.

  Una peste alta e si el un ziarist care, din pacate, nu mai poate oferi nimic peste nivelul birfei din fata blocului, chiar daca e uneori si simpatic.

  Nu pierdem mai nimic daca nu-l vedem si ascultam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro