marți, aprilie 16, 2024

Ion Cristoiu, un vadim COVID-19

Ahtiat să fie băgat în seamă, ruginitul Ion Cristoiu a găsit o nouă cale pentru a-și debita seară de seară elucubrațiile: un canal Youtube. Și-a instalat, după cum singur spune, reflector profesionist, s-a plasat într-un colț să se vadă biblioteca pentru a se acredita, ca și răposatul Vadim Tudor, ca mare intelectual, și s-a luat temeinic la bătaie cu coronavirusul. Nici nu l-am fi observat dacă prietenii și admiratorii nu l-ar distribui cu hărnicie. Tema favorită este „pandemia nu există”, sau, dacă totuși admite că ar fi ceva, totul e exagerat, totul e o manipulare. În 19 iunie, după ce și-a lustruit vreo zece minute efigia autointitulându-se „doctor în manipulare”, Cristoiu a lansat avertismentul că toate previziunile unui al doilea val al pandemiei sunt o manipulare „uriașă”, că pericolul este mereu exagerat de guvernul Orban care vrea să fure sau să amâne alegerile. Dar cea mai „jegoasă” manipulare expusă este cazul Marcel Pavel infectat cu COVID-19, pe care a lansat-o Gândul și au propagat-o Antenele, pentru a se crea o „isterie națională” și pentru a băga frica în români. Scăpat de rigorile scrisului, care obligă la o minimă rânduială în gânduri, fostul șef al Evenimentului zilei ilustrează decăderea completă a logicii și a coerenței. Un cumul de frustrări greu de înțeles îl fac să nege evidențele și să-și îndemne publicul să nu aibă încredere nici în autorități, nici în presă, pentru că totul este „o nouă diversiune pentru relansarea pandemiei”, zice el, cu sicrie, cu văicăreli că nu mai sunt locuri în spitale, cu doctori care arată că situația e gravă.

Rețelele sociale sunt pline de veleitari care se desfășoară pe diverse teme, aici însă apare problema notorietății câștigate de Cristoiu pe vremea când era inventatorul găinii care naște pui vii, apoi ca realizator de emisiuni și comentator pe la diverse televiziuni, care i-au întreținut, din păcate, vizibilitatea. Spectacolul dezlânat din seara de 19 iunie a avut peste 56.000 de vizualizări.

Creșterea numărului de infectări în iulie i-a stimulat „noului Vadim” un alt atac la adresa realităților dovedite cu cifre: în 7 iulie, se înregistrau peste 400 de noi cazuri din aproape

12.000 de teste, erau confirmate în România 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 1.799 de decese. De data aceasta, Cristoiu promitea să dezvăluie ce urmărește guvernul prin revenirea pandemiei. Nu a reușit să lămurească chestiunea, pierzându-se în speculații și luat de un val de furie împotriva lui Raed Arafat și împotriva Antenei 3 care îl invită prea des în studio :„Voiculescu e însurat cu Arafat?, E îndrăgostit Gâdea de el?”, se întreba retoric, subliniind că Gâdea a făcut „școală” cu el pe vremea când el însuși era „vedeta” la Antena 3, adică între 2005 și 2009. Pe Arafat îl acuză că și-a subordonat guvernul, că „omul e bolnav”, deci trebuie luate măsuri împotriva lui:„Nu putem să îl arestăm pe Arafat? Să-l închidem? Omul e dement”. Cu o audiență mai mică, și acest episod a fost văzut de peste 38.500 de oameni care au comentat favorabil demersul, alimentându-și propriile frustrări și îndoieli.

În 11 iulie, când se raporta numărul record de 700 de infectări, Cristoiu dădea sub titlul ademenitor Cum se manipulează numărul de infectați, pe care însă nu l-a onorat în cele cincizeci de minute de vorbărie, un atac la premier pe care îl numea „nesimțit, tupeist” fiindcă a criticat decizia Curții Contituționale de a lăsa guvernul fără instrumente de sancțiune în măsurile de protecție a sănătății. Cu scopul vizibil de a săpa la temelia încrederii în instituțiile statului și în echipele de medici, Cristoiu pune la îndoială informațiile și vindecările declarate de doctorul Virgil Musta, infecționistul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pe care îl numește „escroc”. Cu un discurs vulgar, rostește o diatribă împotriva planului de control al prefecturilor la instituțiile cu atribuții în pandemie: „România va fi controlată inclusiv…ginecologic”, avertizează Cristoiu, considerând că a controla instituțiile dacă își fac datoria și se coordonează este un abuz. Fie și cu un număr mai mic, de doar 21.000 de vizionări, aberațiile lui Cristoiu sunt nocive, înscriindu-se în linia campaniilor de dezinformare susținute de numeroase site-uri pe care guvernul le-a suspendat pe perioada stării de urgență. Spectacolul decrepit și revanșard dat sistematic de Ion Cristoiu, „maestrul” presei românești cum dorește să i se spună, nu are nicio legătură cu presa, cu jurnalismul, în definiția sa corectă.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „„maestrul” presei românești …”

    Întocmai așa este. Dl. I. Cristoiu pe bună dreptate se numește astfel, pentru că este cât se poate de reprezentativ pentru calitatea întregii prese românești, aflată în totalitate în serviciul cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român de peste 30 de ani.

    Când unele instrumente de manipulare din mass-media au o poziție care place, este adoptată o atitudine favorabilă față de ele. O privire obiectivă asupra întregii prese relevă însă subordonarea ei în totalitate diverselor grupuri de interese. Or, a considera că „hoții noștri” ori „securiștii noștri” sunt mai buni decât ai lor este un raționament esențialmente eronat, cu profunde efecte sociale negative.

  2. Vremea, timpul va dovedi că totul este manipulare. Lăsați-ne să muncim, să învățăm, să facem sport, să iubim. În rest, să ARUNCĂM televizoarele la gunoi.
    Românii și România vor merge înainte cu demnitate și forță!!!

    • Sunt de acord cu activitatea sexuala si sportul (cam acelasi lucru). Problema e ca, in secolul 21, unii dorim sa ne informam. Televizorul e sursa de informatii. Eu iau informatie din mai multe surse si gandesc, o procesez si imi formez o opinie. Treaba cu ganditul e mai grea, dar se rezolva cu exercitiu. Nu arunca televizorul, ca atunci iei informatie de la vecini, iar ei nu sunt prea inteligenti.

  3. Un articol perfect la locul lui în revista „22”. Nu inteleg de ce trebuia replicat si aici.

    Dar, daca tot m-am impiedicat in el, doua vorbe:
    1. Se pare ca „ruginitul Ion Cristoiu” nu e chiar atit de ruginit daca ne luam dupa numarul de spectatori pe care ii are pe youtube si dupa numeroasele riposte acre de care are parte dinspre pozitia oficiala (acolo unde sta, strins unita si generos finantata de guvern, „presa miluita”, cum ii zice ruginitul).
    2. Se pare ca si guvernul l-a considerat ruginit pe Cristoiu atunci cind l-a sarit de la pomana covidului, acum citeva saptamini.

    In fine, daca ruginitul deranjeaza atit de mult, cred ca guvernul ar putea sa-i schimbe directia rapid cumparind niscai spatiu publicitar pe cristoiu.tv (eventual indirect si discret printr-o firma sub acoperire). Cred ca, cu 2-300K euro, ruginitul ar incepe sa (s)clipeasca frumos inspre guvern si toata lumea ar fi multumita.

  4. E greu sa-l caracterizezi pe Cristoiu, Este o aglomerare de „talente” incleiate si vopsite cu cel mai nociv soi de viclenie. O vietate ciudata, foarte adaptabila, mereu gasind o solutie pentru a face rau.
    Asa a fost posibila instalarea comunismul rusesc in Romania, astfel „talente” au completat actiunile armatei de tortionari.
    Dupa revolutie a continuat din viciu, desi e foarte posibil sa fi fost una dintre piesele importante ale structurii malefice care ne-a adus in situatia in care suntem.
    Se putea sa nu-l gasim incadrat in cea mai oribila (dar si mai evidenta) etapa a luptei malefice impotriva Romaniei?

  5. Asa sunt unii „romani” , isi ataca, sfâșie personalitățile Ar trebui respect pentru domnul Cristoiu ca Om, personalitate si pentru varsta sa Nu va mai atacați semenii Judecați nepărtinitor realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro