vineri, septembrie 18, 2020

Ion Cristoiu, un vadim COVID-19

Ahtiat să fie băgat în seamă, ruginitul Ion Cristoiu a găsit o nouă cale pentru a-și debita seară de seară elucubrațiile: un canal Youtube. Și-a instalat, după cum singur spune, reflector profesionist, s-a plasat într-un colț să se vadă biblioteca pentru a se acredita, ca și răposatul Vadim Tudor, ca mare intelectual, și s-a luat temeinic la bătaie cu coronavirusul. Nici nu l-am fi observat dacă prietenii și admiratorii nu l-ar distribui cu hărnicie. Tema favorită este „pandemia nu există”, sau, dacă totuși admite că ar fi ceva, totul e exagerat, totul e o manipulare. În 19 iunie, după ce și-a lustruit vreo zece minute efigia autointitulându-se „doctor în manipulare”, Cristoiu a lansat avertismentul că toate previziunile unui al doilea val al pandemiei sunt o manipulare „uriașă”, că pericolul este mereu exagerat de guvernul Orban care vrea să fure sau să amâne alegerile. Dar cea mai „jegoasă” manipulare expusă este cazul Marcel Pavel infectat cu COVID-19, pe care a lansat-o Gândul și au propagat-o Antenele, pentru a se crea o „isterie națională” și pentru a băga frica în români. Scăpat de rigorile scrisului, care obligă la o minimă rânduială în gânduri, fostul șef al Evenimentului zilei ilustrează decăderea completă a logicii și a coerenței. Un cumul de frustrări greu de înțeles îl fac să nege evidențele și să-și îndemne publicul să nu aibă încredere nici în autorități, nici în presă, pentru că totul este „o nouă diversiune pentru relansarea pandemiei”, zice el, cu sicrie, cu văicăreli că nu mai sunt locuri în spitale, cu doctori care arată că situația e gravă.

Rețelele sociale sunt pline de veleitari care se desfășoară pe diverse teme, aici însă apare problema notorietății câștigate de Cristoiu pe vremea când era inventatorul găinii care naște pui vii, apoi ca realizator de emisiuni și comentator pe la diverse televiziuni, care i-au întreținut, din păcate, vizibilitatea. Spectacolul dezlânat din seara de 19 iunie a avut peste 56.000 de vizualizări.

Creșterea numărului de infectări în iulie i-a stimulat „noului Vadim” un alt atac la adresa realităților dovedite cu cifre: în 7 iulie, se înregistrau peste 400 de noi cazuri din aproape

12.000 de teste, erau confirmate în România 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 1.799 de decese. De data aceasta, Cristoiu promitea să dezvăluie ce urmărește guvernul prin revenirea pandemiei. Nu a reușit să lămurească chestiunea, pierzându-se în speculații și luat de un val de furie împotriva lui Raed Arafat și împotriva Antenei 3 care îl invită prea des în studio :„Voiculescu e însurat cu Arafat?, E îndrăgostit Gâdea de el?”, se întreba retoric, subliniind că Gâdea a făcut „școală” cu el pe vremea când el însuși era „vedeta” la Antena 3, adică între 2005 și 2009. Pe Arafat îl acuză că și-a subordonat guvernul, că „omul e bolnav”, deci trebuie luate măsuri împotriva lui:„Nu putem să îl arestăm pe Arafat? Să-l închidem? Omul e dement”. Cu o audiență mai mică, și acest episod a fost văzut de peste 38.500 de oameni care au comentat favorabil demersul, alimentându-și propriile frustrări și îndoieli.

În 11 iulie, când se raporta numărul record de 700 de infectări, Cristoiu dădea sub titlul ademenitor Cum se manipulează numărul de infectați, pe care însă nu l-a onorat în cele cincizeci de minute de vorbărie, un atac la premier pe care îl numea „nesimțit, tupeist” fiindcă a criticat decizia Curții Contituționale de a lăsa guvernul fără instrumente de sancțiune în măsurile de protecție a sănătății. Cu scopul vizibil de a săpa la temelia încrederii în instituțiile statului și în echipele de medici, Cristoiu pune la îndoială informațiile și vindecările declarate de doctorul Virgil Musta, infecționistul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pe care îl numește „escroc”. Cu un discurs vulgar, rostește o diatribă împotriva planului de control al prefecturilor la instituțiile cu atribuții în pandemie: „România va fi controlată inclusiv…ginecologic”, avertizează Cristoiu, considerând că a controla instituțiile dacă își fac datoria și se coordonează este un abuz. Fie și cu un număr mai mic, de doar 21.000 de vizionări, aberațiile lui Cristoiu sunt nocive, înscriindu-se în linia campaniilor de dezinformare susținute de numeroase site-uri pe care guvernul le-a suspendat pe perioada stării de urgență. Spectacolul decrepit și revanșard dat sistematic de Ion Cristoiu, „maestrul” presei românești cum dorește să i se spună, nu are nicio legătură cu presa, cu jurnalismul, în definiția sa corectă.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „„maestrul” presei românești …”

  Întocmai așa este. Dl. I. Cristoiu pe bună dreptate se numește astfel, pentru că este cât se poate de reprezentativ pentru calitatea întregii prese românești, aflată în totalitate în serviciul cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român de peste 30 de ani.

  Când unele instrumente de manipulare din mass-media au o poziție care place, este adoptată o atitudine favorabilă față de ele. O privire obiectivă asupra întregii prese relevă însă subordonarea ei în totalitate diverselor grupuri de interese. Or, a considera că „hoții noștri” ori „securiștii noștri” sunt mai buni decât ai lor este un raționament esențialmente eronat, cu profunde efecte sociale negative.

 2. Vremea, timpul va dovedi că totul este manipulare. Lăsați-ne să muncim, să învățăm, să facem sport, să iubim. În rest, să ARUNCĂM televizoarele la gunoi.
  Românii și România vor merge înainte cu demnitate și forță!!!

  • Sunt de acord cu activitatea sexuala si sportul (cam acelasi lucru). Problema e ca, in secolul 21, unii dorim sa ne informam. Televizorul e sursa de informatii. Eu iau informatie din mai multe surse si gandesc, o procesez si imi formez o opinie. Treaba cu ganditul e mai grea, dar se rezolva cu exercitiu. Nu arunca televizorul, ca atunci iei informatie de la vecini, iar ei nu sunt prea inteligenti.

 3. Un articol perfect la locul lui în revista „22”. Nu inteleg de ce trebuia replicat si aici.

  Dar, daca tot m-am impiedicat in el, doua vorbe:
  1. Se pare ca „ruginitul Ion Cristoiu” nu e chiar atit de ruginit daca ne luam dupa numarul de spectatori pe care ii are pe youtube si dupa numeroasele riposte acre de care are parte dinspre pozitia oficiala (acolo unde sta, strins unita si generos finantata de guvern, „presa miluita”, cum ii zice ruginitul).
  2. Se pare ca si guvernul l-a considerat ruginit pe Cristoiu atunci cind l-a sarit de la pomana covidului, acum citeva saptamini.

  In fine, daca ruginitul deranjeaza atit de mult, cred ca guvernul ar putea sa-i schimbe directia rapid cumparind niscai spatiu publicitar pe cristoiu.tv (eventual indirect si discret printr-o firma sub acoperire). Cred ca, cu 2-300K euro, ruginitul ar incepe sa (s)clipeasca frumos inspre guvern si toata lumea ar fi multumita.

 4. E greu sa-l caracterizezi pe Cristoiu, Este o aglomerare de „talente” incleiate si vopsite cu cel mai nociv soi de viclenie. O vietate ciudata, foarte adaptabila, mereu gasind o solutie pentru a face rau.
  Asa a fost posibila instalarea comunismul rusesc in Romania, astfel „talente” au completat actiunile armatei de tortionari.
  Dupa revolutie a continuat din viciu, desi e foarte posibil sa fi fost una dintre piesele importante ale structurii malefice care ne-a adus in situatia in care suntem.
  Se putea sa nu-l gasim incadrat in cea mai oribila (dar si mai evidenta) etapa a luptei malefice impotriva Romaniei?

 5. Asa sunt unii „romani” , isi ataca, sfâșie personalitățile Ar trebui respect pentru domnul Cristoiu ca Om, personalitate si pentru varsta sa Nu va mai atacați semenii Judecați nepărtinitor realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite: normalizare și trădare

La data de 13 august, președintele american Donald Trump anunța încheierea unui acord între Emiratele Arabe Unite și Israel, o înțelegere istorică...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.