duminică, decembrie 3, 2023

Ipocrizia înfundă România. Studiu de caz pe televiziunea publică

”M-am decis azi să anunț TVR că, începând cu 10 iunie, când teoretic se reia emisiunea Foc încrucișat de la TVR Info și până la 31 august, renunț la orice remunerație din partea acestei instituții. Fac acest lucru pentru a contribui, atât cât pot, la rezolvarea situației dificile a televiziunii publice”, declara jurnalistul Mircea Marian în 31 mai pe rețeaua presacorecta.ro. ”Am însă o condiție: o rog pe doamna Lucia Hossu Longin, precum și pe toți ceilalți membri ai Consiliului de Administrație al SRTV care obțin și alte venituri în afara celor de la televiziunea publică, să se alature acestui gest de solidaritate. Doamna Longin raporta în anul 2011 venituri din pensii in valoare de 360 de milioane de lei, doamna Jugănaru era în acel an directoare la Institutul PSD Ovidiu Sincai, domnul Brânzan Claudiu a câstigat vreo 75.000 de lei de la Administrația Zonei Libere Galați… Renunț la banii de la TVR, dacă și doamna Longin și toți ceilalți ca ea din CA fac acest lucru”, solicita jurnalistul. Declarații similare au făcut și alți colaboratori ai TVR vizați de o decizie a CA care s-a întrunit voinicește pentru a inventa o categorie de jurnaliști ”non grata”, ca Ioana Lupea, Cătălin Prisecariu, Cristian Pătrășconiu, Andreea Pora, Dan Cristian Turturică.

Epurarea, ascunsă sub lamentațiile membrilor CA despre  situația finaciară gravă a TVR, descrie numai una dintre marile ipocrizii care guvernează azi, ca și acum 10 ani, televiziunea publică din România.  Despre câștigurile substanțiale, agendele personale și lipsa de competență a unora dintre membri CA au apărut în presă destule informații, dublate de declarațiile de avere și de interese de pe site-urile ANI și TVR. De aceea invitația lui Mircea Marian de a renunța la indemnizația care bate spre 4000 RON pe ședință, telefoane și mașini la scară, la onorariile grase pentru scenarii, prezentări de festivaluri, regie, realizări de emisiuni, funcții de șefi pentru membrii de familie ș.a.m.d. este menită să explice energia cu care CA a pornit răfuiala cu jurnaliști și realizatori neuselizați dar suspecți de a fi ”portocalii” sau cu alți oameni care ar fi putut sta în calea acestor interese, dintre care directoarea de la știri și directorul de la strategie editorială au fost primii lichidați.

Cine urmărește felul cum au votat membrii Consiliului prezidat de Alexandru Lăzescu din 2010 până azi, vede cum s-au modificat opțiunile, cum s-a tot înclinat balanța spre dorințele USL pe măsură ce PDL pierdea din putere, rezultând astfel hotărâri fără legătură cu ”apocalipsa” și cu atât mai puțin cu salvarea TVR.

TVR a avut parte în ultimii 20 de ani de cea mai durabilă antipatie din partea publicului și de cel mai lipsit de respect tratament din partea tuturor forțelor politice. Plătitorii de taxă s-au considerat mereu frustrați că nu primesc pe banii lor ceea ce își doresc. Asta în timp ce mai bine de jumătate nu se obosesc să plătească cei 4 lei lunar, taxă nemodificată de peste 12 ani. Însuși Victor Ponta anunța ritos în decembrie trecut că nu va mai plăti taxa și îndemna poporul să facă la fel, împotriva legii. Politicienii au tratat televiziunea și radioul public ca pe niște metrese costistoare, dar care execută toate figurile politice solicitate. Asta fiindcă Legea 41/1994 de organizare și  funcționare a SRR și SRTV a permis abuzarea instituțiilor de presă publice, a permis politizarea prin numirea în consiliile de administrație a unor clienți politici, aducerea în fruntea instituțiilor a unor politruci direct din funcțiile de partid pe care le dețineau (vezi Sassu, secretar general al PSD, Nicolau, consilier al lui Năstase sau alții,  pur și simplu membri sau agenți electorali ai PDL sau PNL), a permis și permite în continuare înlocuirea conducerii prin trântirea rapoartelor anuale în Parlament. Proiectul de lege lansat cândva de Raluca Turcan a fost abandonat de PDL după preluarea puterii, după ce deja trecuse de Senat. Abandonul se va deconta în curând. Niciun președinte-director general nu și-a încheiat mandatul de 4 ani în ultimii ani (Valentin Nicolau, Tudor Giurgiu, Alexandru Sassu, cărora li se adaugă și exemple din SRR), toți fiind demiși prin același mecanism cinic. Toți au denunțat aceeași imposibilitate de a reforma monstrul bugetofag, sindicalizarea excesivă, intruziunea politică. Pe de altă parte, niciunul n-a plătit pentru deficitele lăsate moștenire, pentru management defectuos, pentru abuzul de funcție demonstrat în unele cazuri în rapoarte parlamentare. Culmea ipocriziei,”foștii” se fac că uită și lovesc acum, în speranța că vor reveni în funcții, așa cum și actualii membri ai CA se dezic de orice responsabilitate, cu toate că unii sunt acolo de două-trei mandate.

Deși mult mai structurată decât televiziunile comerciale, cu sindicate, cu Statut al jurnalistului și Comisie de Etică, cu  servicii de Ombudsman, TVR rămâne totuși cea mai vulnerabilă dintre instituțiile de presă de pe piață: este prea mare, neflexibilă, scumpă. Din interior este coruptă de oportunismul jurnaliștilor deprinși în anii prelungiți de servitute cu schimbarea de macaz, de conflictele între grupuri, de veleitățile vedetelor, de inechități salariale niciodată corectate. Și totuși, de aici provin, profesional, cei mai consistenți regizori, cameramani, realizatori, jurnaliști de televiziune. Din exterior, televiziunii publice i se rupe gâtul de politicienii aflați pe rând la putere, de canalele interesate să dispară concurența (vezi presiunea de a se desființa TVR Info în beneficiul Antenei 3 și al altor canale de știri), de ostilitatea publicului întreținută cu meșteșug, chiar dacă exista șansa unui oarecare reviriment al interesului din partea unui public care nu vrea doar știri senzaționaliste și vulgarități oteviste.

Cifrele sunt cifre: deficitul îngrijorător de 161 milioane lei raportat de actuala conducere pe 2011, datoriile, lipsa voinței politice în a permite reforma, nu dau motive de optimism. Nu credem însă în acuzațiile de corupție la adresa actualului președinte-director general, scrisoarea trimisă de 8 membri ai Consiliului de Administrație  președintelui statului, premierului ș.a.m.d. sub titlul patetic ”Apocalipsa după Lăzescu” rămânând neconvingătoare (a propos, care o fi părerea celorlalți membri ai CA, propuși de PDL și guvern, complet amuțiți?), fiindcă nu aduce dovezi serioase pentru cine se pricepe ci reclamă oportunitatea unor emisiuni și costuri necontextualizate, emițând opinii menite să forțeze o demisie, fără asumarea niciunei răspunderi din partea CA. Blocarea conturilor operaționale de către ANAF a fost rar practicată până acum, deși legea ar fi permis-o. ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră iresponsabilă decizia premierului Victor Ponta de menținere a blocajului financiar, semn al imixtiunii fără perdea. EBU atrage atenția că TVR riscă să rămână fără drepturile de difuzare ale Campionatului European de Fotbal și ale Jocurilor Olimpice de la Londra, dar asta e paguba publicului, care contează mai puțin. In 12 iunie urmează distracția: trei rapoarte anuale, jumi-juma pe mandatele Sassu și Lăzescu, vor fi expediate în Parlament pentru a fi decapitată televiziunea publică. Deîndată ce se va schimba conducerea, se va produce și deblocarea conturilor TVR, iar marile probleme făcute publice cu furie și iz de răfuială, vor fi considerate, cu o candoare ipocrită, minore și rezolvabile.

TVR, mostre de abordare politică

Premierul Adrian Năstase, 2004

“L-am rugat pe Valentin Nicolau să facă nu numai o analiza a știrilor (…) care sunt persoanele publice care au aparut la talk-show-uri, care apar la emisiunea de seara de nu știu când, personalitatea nu știu care, interviurile nu știu care și nu arată foarte bine analiza aceea… A fost facută pe o lună de zile. Vreau să reluam aceste lucruri. La fel, TVR 2, la fel la Radioul Național…Ne implicăm cu bani, cu cunoștințe, care sunt analiștii pe care îi trimitem la televiziuni” (Ședinta Delegației Permanente a PSD din ianuarie 2004)

Victor Ponta, Delegația permanentă PSD 2004

Adrian Năstase: Primul punct pe ordinea de zi este informarea privind felul în care se va desfăşura acţiunea “Primăvara social-democrată”, la Sala Polivalentă, ora 12.00. Îl rog pe Victor să ne facă o informare.

Victor Ponta: Mulţumesc. O oră şi 15 minute o să fie transmis în direct la Realitatea, o să fie şi TVR. S-ar putea să dea discursul dumneavoastră la România Actualităţi, în mod sigur. Am asigurări. Este pregătit. Trei tineri care vorbesc, scenariul acela. În rest, nu ştiu, sperăm să iasă bine.

Victor Ponta, premier, 2012

În timp ce negociază pe sub masă șefiile TVR și SRR și menține blocajul financiar, Ponta declară: ”Nu am făcut …niciun demers public și nici nu am de gând să fac, tocmai pentru că împărtășesc ideea că o televiziune care s-a obișnuit să fie obedientă cu cei de la putere nu folosește nimănui”.

Emil Boc, premier, 2011

La adresa PDG, Alexandru Lăzescu: „Trebuie schimbat, n-a făcut nimic pentru partid! N-a făcut restructurări, nu are un plan, n-a făcut nimic, să-l chemaţi să-l scuturaţi la comisie şi apoi mai vedem, respingem raportul TVR în plen şi putem să-l schimbăm”.

Crin Antonescu, copreședinte USL, 2011

„Suntem cât se poate de fermi, partizani ai libertăţii presei… însă Televiziunea Română s-a transformat într-o instituţie de propagandă a actualei puteri”. După ce s-a exprimat la adresa Rodicăi Culcer cu expresia ”pensionară nesimțită”, Crin Antonescu s-a explicat: ”pe banii mei, din impozitele mele, ei să facă ce era Televiziunea Română înainte de ’89, de dimineața până seara, aducând toți ratații care nu au reușit în presa de pe piață, cum e Lupea, Mircea Marian…Deci, eu vorbesc de oameni plătiți gras, din bani publici, ca să facă politica de partid. E inacceptabil. Asta am cu doamna Culcer…”. Sub deviza ”vom funcționa la cote de avarie”, reprezentanta PNL în CA al TVR, Lucia Hossu Longin, pensionară plătită gras din bugetul TVR, a pus în aplicare ordinul politic de eliminare a celor indicați de șef, devenind vârful de lance  al atacurilor. Premiile APTR canalizate în 2011 și în 2012 către rușinea presei românești, Antena 3, satisfac astfel și poftele șefului tutelar din umbră, supranumitul Felix.

Crin Antonescu, 2012

Cred că ar trebui să vină poliția și acolo (la TVR). Când vorbim de datorii de peste o sută de milioane. Cred că ar trebui discutat cât mai repede în Parlament raportul…”.

Traian Băsescu, președintele României, 2009

”Sassu, din păcate, a fost extrem de incorect, iar eu nu voi mai merge la televiziunea naţională atât timp cât acest om este preşedintele televiziunii. O să încerc cu o altă televiziune să stabilesc ca preşedintele să meargă o dată pe lună să explice romînilor unde e ţara, ce se întâmplă, dar cât timp domnul Sassu este preşedintele Televiziunii Române, eu nu mai merg acolo. Această televiziune pe timpul campaniei nu a avut calitatea de televiziune publică, ci

s-a pus în remorca televiziunilor lui Vîntu şi Voiculescu. Acelea erau televiziuni private. Ei aveau obligaţia să mă trateze ca pe un candidat egal. Nu voi mai călca la această televiziune”.

Articol apărut și în Revista 22

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. M-am tot abtinut de cand am citit articolul, dar nu cred ca se va intampla ceva d-na Armanca. O sa vedeti cum Barbulescu, Burtea, Longin si ceilalti vor lua aceleasi salarii nesimtite, cumulate cu pensiile si alte indemnizatii… NIMIC NU SE VA SCHIMBA!!!

 2. Cand am castigat anularea taxei TV pentru toate persoanele juridice altele decat microintreprinderile (Decizia ICCJ 3131/31.05.2011), defineam activitatea SRTv ca fiind „catenopupincurism”, conform unei analogii cu hinduismul, care nu este „politeist” (adora mai multi zei o data), ci „catenoteist” (adora rand pe rand zeii din panteonul hindus). SRTv da si el cu saliva pe rand, in functie de zeul care e la putere.

  • Ar trebui desfiintati politicienii. STarea TVR este urmarea nesimtirii lor de a nu adopta legea de functionare si organizare a TVR-ului . Sta de foarte multi ani in sertar. Nu vor sa o dea pentru ca prin acea lege se desparte functia de presedinte de cea de director general si in plus se desprinde numirea presedintelui si a directorului general de politic , iar ei nu mai au cum sa o controleze.Nici unul, din nici un partid nu a raspuns cu da cind a fost intrebat daca vrea sa voteze legea in cazul in care vine la putere.Sunt niste NESIMTITI. CInd sunt la putere le convine pentru ca Tvr trebuie prin lege sa reflecte activitatea guvernului , parlamentului si presedintiei minim 20 de minute in principalele jurnale de stiri.TVR nu are voie sa contorizeze aparitiile presedintelui acesta fiind considerat de LEGE APOLITIC.
   Cind sunt in opozitie au la cine sa strige si sa arate cu degetul( , sa spuna ca au fost dezavantajati, ca presedintele e membru PDL si ca a aparut nu stiu de cite zeci de ori etc etc.)desi au fost parte semnatara a legii , iar aceasta a fost facuta cind au fost ei la putere adica reprezentantii PSD, care se credeau vesnici si le convenea legea asa cum e ea si acum.IPOCRIZIE SI MURDARIE PE TOATA LINIA. PNL are si el o contributie „mareata ” a numit un presedinte care a gasit metoda legala de asi muta banii din TVR prin intermediul CNC in buzunarul propriu si mai mult decit atit a promovat si o hotarire de guvern care marea obligativitatea TVR de a de din buget 15 la suta la CNC desi inainte era prevazut sa dea minim 3 la suta. Nefiind precizat maximul presedintele PNL-IST TUDOR smecherie GIURGIU a dat 17 la suta din buget catre CNC.

 3. Foarte bun acest articol, pune degetul pe rana…ma lasa doar cu o intrebare: si acum, ca stim toate astea….cum se mai poate salva ceva? Ce trebuie facut?

 4. Doamna, in principiu aveti dreptate, dar …

  Este clar ca la TVR a fost (si e) un management prost (situatia financiara o indica foarte limpede).

  Totusi, este un post de televiziune public (platit din banii contribuabilului si cetateanului, prin impozite si taxe), de interes public.

  Este evident ca trebuie restructurat din temelii (structura mai mica, eficienta) – modele sunt in afara cu ghiotura.

  Sigur ca TVR a fost obedienta fata de putere aproape mereu, dar …

  Emisiuni mai gretoase ca alea din ianuarie-februarie cu Lupea si Marian, care pe linga pupici delicati pentru putere (Basescu + guvernul PDL), infiera opozitia nu au fost decit pe la inceputul anului 1990 …

  Sau interviurile cu Bascu si Boc, facute de persoane (chiar si R. Culcer) cu coloana vertrebrala foarte aplecata in fata (situatia asta e identica si la Radio Romania) …

  Asa ca … mai usor cu „epurarea” ; e o gasca de profitori, care – sa vedeti – peste un an va cinta osanale guvernului de atunci …

  Q.E.D.

  Si astia erau (sunt) platiti de noi !…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro