sâmbătă, mai 8, 2021

Israel – Gaza: retrospectivă şi situaţia geopolitică

Vezi articolul anterior. Ultimele evenimente din regiunea respectiva starnesc vechi polemici legate de o problema cronica care nu poate fi rezolvata, cel putin nu in aceasta generatie si poate nici in cateva generatii viitoare. Alternativele au fost si sunt sumbre, singura actiune posibila este ceea ce anglo-saxonii numesc “containment” (in limba romana a fost tradus in politica de stăvilire, îngrădire sau  izolare). Termenul si doctrina s-au nascut in America in anii Razboiului Rece si presupuneau utilizarea numeroaselor strategii pentru a preveni extinderea comunismului în lume. In situatia de fata vorbim de politici care sa izoleze efectele locale, regionale si posibil mondiale pentru a produce o stabilitate din care se poate genera un proces de pacificare a regiunii. Proces lent, dar eficace, care sa conduca de la un armistitiu militar la o “pace rece”, asemanatoare cu cea care a existat intre Israel si Egiptul lui Mubarak.

***

Ca de obicei, marile conflicte se nasc din lipsa de cunoastere si intelegere a mentalitatilor. Talibanii au existat in zona afgana mai mult de un secol, americanii au avut “grija” sa-i “militarizeze” la nivelul dusmanul, dusmanului meu = prietenul meu si sa creeze o forta militara cu care nu se mai poate negocia astazi. Israelienii sunt de fapt creatorii de facto ai Hamasului. Gaza a fost in anii ’60 inainte de ocuparea ei de israelieni, un fel de tarâm al surghiunitilor, in care membrii marcanti ai “Fratiei Musulmane”, perzecutati de Nasser,  si-au  gasit locul de refugiu. Dupa ocuparea Gazei de Israel in ’67 si inceputurile insurgentei palestiniene, inamicul principal a fost PLO, cu organizatia principala Fatah, sub conducerea lui Yasser Arafat. PLO a fost o organizatie laica, cu accente de stanga socialiste, asemanatoare Ba’atului sirian sau irakian. Israelienii au facut prostia pe care au facut-o si americanii, inca inaintea lor, si  au sustinut organizatiile fundamentaliste afiliate   “Fratilor Musulmani”.

Personajul cheie al acestei povesti a fost Şeicul Ahmed Yassin, care a intemeiat la inceput o miscare de ajutor social (Mujama al-Islamiya) si mai taziu a acumulat armament prin contrabanda si a format o fractiune paramilitara. Fiind arestat de israelieni (1984), el a reusit sa-i convinga pe acestia ca formatiunea paramilitara a fost indreptata impotriva formatiunii lui Y. Arafat.   Restul a devenit istorie. Inamicitia Hamas-ului este total impartita intre israelieni si Fatah, in parti aproape egale. In 2007, cu ajutorul unei insurectii armate, Hamasul reuseste sa invinga Fatahul in Gaza (aproape prin exterminarea fizica a liderilor, a ofiterilor si a demnitarilor Fatah  din Gaza) .

Astazi, hegemonia politico-militara din Gaza este de facto impartita intre doua fractiuni Hamas apropiate de “Fratii Musulmani” (deci o aliata a al-Qaida) si miscarea principala din Gaza si Jihadul Islamic, apropiati de Huzbbulah si implicit de Iran. Bineinteles lucrurile nu sunt intodeauna clare, dar la nivel macro, asta este situatia politica. Din punct de vedere militar, Hamasul si-a insusit modelul irlandez al Sinn Féin, facand o diferentiere intre organele politice si cele militare reprezentate de “Izz ad-Din al-Qassam”. “Brigazile al Quds” reprezinta Jihadul Islamic si mai exista o a treia  grupare armata care actioneaza in Gaza “Martirii Al-Aqsa” , fosta afiliata la Fatah, astazi in dizidenta fata de autoritatile de la Ramallah.

***

Actualul conflict nu este exact strain de contextul regional si nici de conflictul in evolutie  dintre Iran si Israel si nici de situatia din Siria. In mai-iunie a.c,  mentionam intr-o nota geopolitica ca: ceea ce se intampla astazi in Siria, sunt evenimente care pot aduce avantaje Israelului in cazul in care Bashar al-Assad supravietuieste. In regiunea respectiva un inamic cunoscut este preferabil unuia pe care nu-l cunosti. Bineinteles ca scenariul are si inconvenientele lui, supravietuirea lui Bashar al-Assad ii poate aduce de facto pe iranieni la granita cu Israelul de la Marea Galileii si pana la Mediterana, avand in vedere ca sudul Libanului este in totalitate  sub controlul Hezbollah, militia şiita sub tutela iraniana. Caderea lui Bashar al-Assad poate complica situatia Israelului la fel de mult ca si un potential  regim islamist, asemanator celui  din Egipt. O perioada de tranzitie poate fi suficenta Israelului pentru a rezolva (intr-un fel sau altul) problemele pe care le are cu palestinienii din Gaza  si Hezbollah-ul din sudul Libanului. Probabil ca perioada aceasta de tranzitie s-a terminat sau este pe cale de terminare si lucrurile trebuiau reglate si puse la punct.

Declansarea confilictului este absolut legata de informatile pe care le detinea Israelul despre cantitatile relativ importante de rachete chino-iraniene de tip WS1E (Fajr), care pot ameninta orasele centrale ale Israelului si suburbiile lor (Gush Dan), la fel cum pot ameninta si Ierusalimul. Conflictul a inceput de fapt la 23 octombrie 2012  cu bombardarea uzinei de armament Yarmouk, în apropiere de Khartoum in Sudan, cand o escadrila de avioane israeliene a distrus sursa rachetelor Fajr, care erau fabricate si transportate prin Marea Rosie si Sinai in Gaza. Ceea ce a urmat vedem astazi si vom vedea inca cateva zile pana la un alt armistitiu care poate sa mentina linistea cateva saptamani, luni sau un an sau doi.

Fara indoiala ca la nivel tactic, Israelul isi va atinge toate obiectivele fixate. La nivel strategic, Israelul se afla intr-o situatie la fel de dificila ca cea care a existat in anii ’70 si inceputul anilor ’80 ai secolului XX. Dupa 58 de ani de dictaturi militare sau de regimuri civile conduse de militari, in alegeri libere, in cel mai transparent scrutin a fost ales un civil in fruntea statului Egiptean. Aceste alegeri transforma de facto “Primavara Araba” in “Primavara Islamica”. Din Maroc in vest si pana la  granitele Asiei in desertul Sinai, in est,  prin vointa  populatiei au fost instaurate regimuri de coloratura islamista – flamurile verzi ale islamului flutura pretutindeni in Orientul Mijlociu. Israel nu mai are parteneri in Orientul Mijlociu si nici aliati. Tratatul cu Egiptul  traieste probabil ultima perioada sub regimul “Fratiei Musulmane” si Turcia nu mai este nici pe departe aliatul Israelului in noua perioada neo-otomana sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan.

In mare, prognoza geopolitica pe care am formulat-o  la sfarsitul lui februarie a.c. ramane neschimbata, cu unele noi provocari.

Probleme strategice: (a) Israelul nu poate duce razboaie de durata (uzura) pe termen lung, avand in vedere ca majoritatea rezervistilor isi intrerup activitatile civile si paralizeaza economia nationala; (b) Israelul nu are adancime strategica, retragerea sau purtarea unui razboi pe teritoriul propriu este imposibila; (c) toate razboaiele in care Israelul a avut intaietatea declansarii actiunilor militare s-au terminat rapid si fara multe victime, lucru care nu s-a intamplat cand Israelul a asteptat sa fie atacat; (d) Israelul nu-si poate permite pierderi umane la nivelul zecilor de mii;  (e) Israelul trebuie sa lupte, asa cum s-a intamplat in trecut pe mai multe fronturi, de asta data mult mai complicate, avand in vedere ca aceste fronturi implica populatia civila din Israel, Palestina si Liban.

Probleme geopolitice: (a) Administratia Obama este departe de a fi simpatetica Israelului. Un nou mandat [primit deja]  pentru Obama va insemna multa presiune asupra Israelului; (b) actualul regim [american]  a destabilizat Orientul Mijlociu, punand sub semn de intrebare Tratatele de Pace  (de fact pacturi de neagresiune) intre tarile arabe si Israel;   (c) Israelul nu se bucura de sprijin diplomatic de la nici o putere din lume, singurii fiind pana astazi numai americanii; (d) dupa “Primavara Araba”, Orientul Mijlociu arata mult mai dificil pentru Israel si mult mai extremist decat a fost in 2010; (e) o initiativa militara fara  concursul Satatelor Unite in an electoral in SUA nu va fi privita cu simpatie si nici acceptata la Washington.

Din nefericire, trebuie sa termin cu concluziile OXAN (Oxford Analytica ) din 2011 pentru anul 2012, care ar putea sa fie adevarate – Izolarea Israelului prin anularea tratatelor de pace cu Egiptul si Iordania ar putea produce un efect asemanator cu cel care a declansat Razboiul din 1967 (Six Day War), cu reocuparea teritoriilor aflate astazi sub posesia palestinenilor si cu un razboi generalizat cu toate statele din vecinatate, care ar putea iesi din granitele conflictelor conventionale.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Situatia e f. serioasa si fara precedent. Iar „arabii de astazi nu mai sint arabii de ieri”
  Israelul e in cea mai grava situatie din ’48 incoace. Israelul pus, pt prima data, intr-o situatie MAD se pregateste de razboi. Pe buna dreptate. Timpul e limitat.
  Dar Israelul nu se poate duce dupa Iran cu Hamas si Hezbollah in coasta. Sau fara sa testeze Cupola de Fier in conditii reale. De asta a fost provocat Hamas-ul si eu cred ca urmeaza Libanul dat find numarul rezervistilor mobilizati…totul va fi gata pina prin februarie-martie…si tot pina atunci Siria va putea fi survolata fara probleme in drum spre Iran…iar americanii vor urma.

  • Salut tio,
   la nivel macro lucrurile nu s-au prea schimbat, numai „uneltele” sunt mai distrugatoare. Problema nu are rezolvare la nivel militar ci numai politic. Cand? Dumnezeu stie!

 2. Este extrem de serioasa inclestarea armata. Cred ca planurile urmarite de Israel sunt mult mai vaste. In ciuda relatiilor declarate dintre administratiile din USA si Israel, cred ca in caz de nevoie ajutorul asteptat va fi primit.

  Nu este un simplu conflict, este o inclestare ce are repercursiuni importante in zona si de aceea nu cred ca statul Israel va ramane singur.

 3. Articolul este foarte condensate. Nu se poate trage o singura concluzie. Sint prea multe variabile. Totusi mi-a ramas in minte raspunsul unui intelectual palestinian locuitor al Israelului care spunea: cu tot efortul cruciatilor si luptele lor pe zeci de ani realitatea locala nu a fost influentata. Nimic nu aminteste de trecerea lor (o aluzie directa la Israel). Situatia actuala nu se compara (palestinieni israelieni arata cu totul altfel, mult occidentalizati) dar nu trebuie negljat subiectul.

  • smaranda salut,
   Comparatia cu cruciatii este preferata intelectualitatii palestiniene. Din nefericire pentru cei care preiau aceasta comparatie ea este aistorica. Evreii si crestinii au fost multe secole inaintea arabilor in acest teritoriu. Nimeni nu are drepturi istorice si toti trebuie sa traiasca impreuna, daca o doresc sau nu.

 4. Un articol bun .
  As completa cu:
  Primavara araba se transforma incet in primavara musulmana , dar de acest lucru stia toata lumea. Au fost articole in diverse reviste, ziare despre fundamentalismul islamic care a crescut incepind cu razboiul din Iraq.
  Majoriataea tarilor musulmane din nordul Africii, au avut sau au regimuri dictaroriale/militare(marocul -democratie regala -un fel de dictatura de fapt, Libia -fostul colonel..etc) , din acest motive popoarele din zona nu prea agreeaza modelul militar impus de tari ca USA?Europa. Un doilea aspect este cel istoric , majoritatrea populatiilor au facut parte din triburi / grupe de populatie (ex: In Maroc Mauritania -diferente teritoriale, sau in Iraq siti /suniti). Aceasta faramitare are si un aspect religios (fundamentalisti sau mai putini fundamentalisti).
  Un al treilea aspect al problemei este Israelul care are ca singura sansa distrugerea obiectivelor militare ale inamicului (blitzkrieg) altfel intr-un razboi de uzura probabil ca fara o interventie a USA sau a altui stat nu ar avea mare sansa de izbanda.

  Evident exista si calea paci, prin recunoasterea statului palestinian si dezvoltarea unor relatii cat de cat normale cu tarile vecine .

  Un comentariu de mai spus spunea ca palestinienii occidentalizati sunt mai altfel. As vrea sa precizez ca un musulman se simte „frate” cu alti musulmani indiferent de tara de origine (la prima candidatura obama a fost salutat de multe tari musulmane ) , iar orice fapta considerata”nedreptate” asupra unui „frate” musulman este luat ca atare, fara intrebari ( vezi 11 septembrie , unii atentatori erau nascuti in usa )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro