vineri, iunie 2, 2023

Istoria și lecțiile sale

Aud foarte adesea repetându-se ideea că sintagma “Historia- magistra vitae’’ nu înseamnă decât o dulce amăgire. Că, în realitate, din istorie nu învățăm nimic, că suntem sortiți, prin însăși natura noastră, să repetăm, cu o oarecare periodicitate, greșeli despre care știm foarte bine că în urmă cu ani au adus cu ele o factură pipărată.
Întâmplările din săptămânile și zilele din urmă par să le dea dreptate celor ce susțin asta. O Românie din ce în ce mai nemulțumită de abuzurile, minciunile, ticăloșia, prostia, aroganța, mitocănia, disprețul unei guvernări cu tot mai apăsate tendințe totalitare ține să își facă auzit glasul. Așa-numitul “Miting al Diasporei” care a avut loc ieri în Capitală, cu toate greșelile lui de organizare, cu incoerențele vădite, cu violențele care nu au rezolvat nimic, violențe ca la mineriade ai căror făptași trebuie să își primească pedeapsa, indiferent că este vorba despre provocatori ori despre jandarmi care au executat prostește ordinele iresponsabilei ființe Carmen Dan, exact lucrul acesta dorea să îl facă. Să cenzureze drastic conduita tot mai aberantă a unei guvernări și a unei majorități parlamentare din ale cărei obiective a început să fie exclusă însăși țara. O guvernare pentru care nu mai contează decât interesele lui Liviu Nicolae Dragnea și ale baronilor social-democrați, salvarea lor de la iminența întâlnirii cu ziua scadenței și a socotelii, dar pentru care nu mai au nici o valoare nici cei 18 milioane de cetățeni rămași în țară, nici cei de la 3, 5 până la 5 milioane de români care din 1990 încoace au ales calea străinătății.
Din ianuarie 2017, atunci când au preluat puterea în urma votului democratic din 11 decembrie 2016, și până astăzi, social-democrații în colaborare cu minusculul partid condus de dl. Călin Popescu-Tăriceanu, nu au făcut decât să păcălească populația, încercând să îi cumpere bunăvoința și, din păcate, câteodată chiar și conștiința cu promisiunea unei vieți mai bune. Cu făgăduința fericirii viitoare. Exact cum făceau în Epoca de Aur comuniștii. În nenumărate rânduri au tentat-o cu trocul bani contra democrație.
Povestea s-a repetat identic în ultimele zile ale săptămânii care se încheie. Speriată de amploarea nemulțumirii populare, de ceea ce ar putea să se întâmple cu ocazia mitingului de ieri, Puterea a pregătit și pus în aplicare o ticăloasă operațiune de dezinformare. Diabolizării Diasporei i s-a asociat punerea la zid a acelor români rămași în interiorul granițelor țării care nu se lasă păcăliți de minciunile în cascadă ale guvernării. După modelul bolșevic, a cărui eficiență a fost experimentată de Frontul Salvării Naționale între anii 1990 și 1991, s-a încercat iarăși crearea unei falii între românii plecați și cei rămași acasă. S-a readus pe tapet zicerea Cine nu e cu noi e împotriva noastră, sub forma actualizată că cei care nu aplaudă furtișagurile pesediste ar fi apărătorii Statului paralel. Același cu care Dragnea nu doar că a stat comod la aceeași masă, dar a și făcut cu el afaceri mănoase, în interesul propriu.
În fine, joi seara, cu doar câteva ore înaintea mitingului, același Liviu Dragnea a apărut într-o emisiune a postului de casă al partidului pe care îl conduce- România Tv, desigur- și a prezentat în premieră noua Lege a pensiilor a cărei intrare în vigoare este prevăzută pentru anul 2021. Adică peste trei rânduri de alegeri. Însuși faptul că dl. Dragnea și-a asumat prezentarea unei legi a cărei necesitate nu o contestă nimeni, dar care, spre a fi bună, trebuie să fie fundamentată pe criterii economice clare, înseamnă un act de manipulare. O operațiune cu vădit iz electoral, menită să inducă în mintea celor de vârsta a treia ideea că numai perpetuarea la putere a PSD reprezintă garanția că promisiunea dublării pensiilor va fi riguros ținută. Că numai PSD-ul dorește și se zbate pentru binele pensionarilor în vreme ce Opoziția, Președinția vor căuta nod în papură, vor inventa obstacole, se vor opune șansei date unui trai mai bun pentru nici mai mult, nici mai puțin decât 5 milioane de români.
Având în vederea actuala configurație parlamentară nimeni și nimic nu se va putea opune intrării în vigoare a unei legi despre ale cărei riscuri atrag atenția economiști serioși. În absența unei creșteri economice reale, continuarea traiului pe datorie, a îndatorării țării doar pentru a plăti pensii și salarii stabilite din pix, pe criterii strict politice și cu evidente dedesubturi electorale, se va dovedi o operațiune asasină. Sutei de lei în plus promise în disperare de cauză de Nicolae Ceaușescu la mitingul din 21 decembrie 1989, doar-doar va putea să potolească astfel furia populației, neo-bolșevicul multimilionar Dragnea Nicolae Liviu și ai săi îi replică astăzi cu o nesustenabilă economic dublare a punctului de pensie. Dar și cu violențe incalificabile care le-au relevat natura criminală.
Atunci, în 21 decembrie 1989, românii au sesizat înșelătoria, minciuna, insulta. Au știut să îi opună lecția rațiunii și a demnității. O vor face oare și august-septembrie 2018? Sau vor întări zicerea în conformitate cu care din istorie nu învățăm nimic, ca și pe aceea că istoria nu se repetă niciodată?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. ” Atunci, în 21 decembrie 1989, românii au sesizat înșelătoria, minciuna, insulta. Au știut să îi opună lecția rațiunii și a demnității. O vor face oare și august-septembrie 2018? Sau vor întări zicerea în conformitate cu care din istorie nu învățăm nimic, ca și pe aceea că istoria nu se repetă niciodată? ”

  NU, NU O VOR FACE !

  Romanii de buna credinta, cei ramsi in tara, cei care vor sa-si apere viitorul lor si al urmasilor lorciti or mai fi, sint putini si singuri.
  Nu cred ca salbatica represiune din Piata Victoriei va schimba ceva din viitorul mocirlos al Romaniei
  Va aduceti amnite de rinjetele si apaluzele care insoteau violentele dela Mineriada din 1990 ? Sufletele de sclavi ale Romanilor ramasi in tara, vor apaluda pe Dragnea si ai lui fiindca promite ” linistea noastra ” si ” pensii mari” si ii vor vota in continuare .
  Ununea Europeana si USA nu vor face nimic. Cu totul altele sint preocuparile acum. Iar guvernarea Dragnea va da asigurari ca bazelemilitare din Romania vot fi neatinse , ca si contractele de achizitii de armament. Situatia s-a mai vazut. Turcia nedemocratica,
  sub dictaturi militare, afost fara probleme un membtru de vazaal NATO in timpul razboiului rece. Dece ar fi tratata altfel Romania lui Dragnea in timpul celui de al doilea razboi rece ?

  IARNA VRAJBEI NOASTRE este la apogeu acum ! O va salva cineva ? Are presedintele Johannis curajul , orbesc dar necesar acum, sa se arunce definitiv in lupta si sa demita guvernul, constitutional sau nu, cu orice risc, provocind o criza care va obliga Uniunea European simUSA sa ia totusi atiotudine ?

 2. Articolul dumneavoastra este o analiza corecta. Felicitari!
  Si eu, cand am auzit ca Dragnea o sa faca o demonstratie aritmetica la televiziunile aservite, mi-am amintit de mitingul din 21 decembrie 1989. Ceausescu, completamente derutat si infricosat, promitea tot felul de mariri salariale, de indemnizatii, etc.
  In legatura cu ceea ce s-a intamplat in Piata Victoriei, am avut un presentiment cand am vazut delimitarea spatiului destinat mitingului. Stiu acele strazi care se pot transforma in ambuscade.
  Jandarmeria era pregatita sa intervina violent, la momentul oportun. Sunt convinsa ca grupul de provocatori ii apartine. De fapt, jandarmeria a provocat multimea. S-a vazut.

 3. „Atunci, în 21 decembrie 1989, românii au sesizat înșelătoria, minciuna, insulta.”
  Pina in 21 decembrie 1989 au fost 4-5 zile in care au murit aproape 100 de oameni (dintre care 40 arsi in crematoriu si cenusa aruncata la canal) si au fost sute de raniti.
  Iar unii români nu au realizat nici pina azi „înșelătoria, minciuna, insulta”, caci nu merg la vot ca tara sa se schimbe. Tocmai asta dovedesc protestele.
  Cind PSD va cistiga la alegeri 20% sau mai putin vom putea spune ca „românii au sesizat înșelătoria, minciuna, insulta”.
  „Inainte” cautam sopirle in romane, teatru, melodii; azi vedem balauri de hirtie la liber, dar hidra e tot la putere.
  E ceata pe ochelarii mei?

 4. Istoria ultimilor ani-1989-2018 este simplă: conduşi de criminalii Iliescu, Băsescu, Dragnea românii au votat sistematic pe urmaşii comuniştilor şi securiştilor. Aceasta este o evidenţă. Suntem singurul popor fost comunist care nu am ştiut/putut/ vrut să scăpăm de comunism. Urmarea o vedem cu toţii: suntem pe ultime locuri ca nivel de viaţă din Europa şi încă nu am înţeles ce vrem să face cu acest popor şi cu acest stat. Dormim „somnul cel de moarte” care de data asta este sinucidere colectivă.

 5. Am votat PSD si ii voi vota si la alegerile viitoare. Nu sunt masochist sa votez partidul care promite sa-mi faca rau ca sa constat apoi cu disperare ca se si tine de cuvant. PSD a facut bine Romaniei e drept nu atat de mult cat ar fi fost necesar si cat am sperat. Binele ramane totushi bine fata de raul promis de Iohannis si PNL. Chestia asta ca „nu sunt bani” pentru salarii si pensii dar sunt pentru triplarea salariului prezidential, pentru avion prezidential, Mertzan prezidential si rakete si avione de vanatore importate din SUA nu o mai accept de mult. Sunt bani si pentru SRI, judecatori, etc. dar nu si pentru Romanii pensionati prematur datorita inchiderii fabricilor de catre Basescu.

 6. Ce inseamna binele, pentru dv.? E binele personal, vad. Dar, cel public nu va intereseaza?
  Eu nu am votat niciodata PSD-ul, urmasul FSN. Cuibul in care s-au adunat toti cei care ne-au atras in cursa asa-zisei revolutii, unde au murit oameni …ca sa isi legitimeze ascensiunea. Politrucii, securistii care s-au imbogatit din devalizarea economiei nationale. Anii 90. Teoria
  despre energofagia industriei romanesti, teorie criminala pusa in practica Petre Roman.
  Nu am votat nici cu Basescu, era atat de vizibil cine este…cine foloseste in propaganda electorala: teapa lui Vlad Tepes si ideea arderii in piata mare a coruptilor…nu are intentii serioase. Ii stiam si trecutul. Nu am votat. El a mai adaugat niste corupti la suma anterioara. EL si Tariceanu, prin restitutio, in integrum, a deschis cutia Pandorei. Fii de boieri si grofi, manastiri, toate bisericile si grupurile etnice si-au cerut proprietati de pe la 1700…Nu mai discut despre pauperizarea in care, ne-aua runcat pedelistii. SI liberalii au foat interesati, ami ale de imbogatirea personala…iar, acum, de cand, sunt impreuna cu pedelistii..nu imi inspira nicio incredere.
  Intreaga clasa politica a guvernat prost. SI este corupta. Romania este o tara care s-a reintors la inegalitate sociala, la marile diferente regionale in evolutia istorica…
  Mai ma sperante doar in USR.
  De cand cu revolutia fiscala a lui Teodorovici, s-au inchis mici afaceri. Nu maii fac fata la chirii. Sunt o groaza de spatii comerciale care nu se mai inchiriaza. De aceea, eu cred doar in tehnocrati. Mai putin in cei pe care i-am avut…ii stiu pe cativa din Min. Educatiei…pozitii mai putin vizibile. Eu astept analize legate de coruptia academica. Cine are curajul sa o abordeze?
  Realitatea este ca traim intr-un stat corupt pana in maduva oaselor. Ziele trecute veneam, pe autostrada, de la Deva. Pe margine era un indicator care spunea ca autostrada ne duce pana la Bucuresti….ha, ha…ea se opreste cu mult inainte de Bucuresti. Asa suntem noi, pe o astfel de autostrada. Asa ca fanul PSD e bine sa o lase mai moale cu partizanatul. Un intelectual autentic nu poate admira un partid populist si intesat cu analfabeti, oameni care nu sunt calificati ca sa guverneze. Desigur, in PSD, sunt si cativa intelectuali interesanti. Dar, au fost marginalizati. Ma refer la clujeni. In nicun caz la Rus.
  Asa ca… mai usor cu pianul pe scari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro