Isus n-a cerut nimănui să moară pentru el. După câte știu, a venit să moară el pentru noi. Și nu cred că Biserica Ortodoxă Română, dacă îl slujește pe Dumnezeul întrupat, le-ar putea propune credincioșilor inocenți să-și riște viața gratuit în numele lui Cristos. Nimeni nu le amenință credința, nimic nu pune la îndoială dogma sau tradiția. Și, dacă e să vorbim în termenii credinței, acum e vorba doar de apărarea celui mai mare dar făcut de Dumnezeu lumii: viața.
Cu atât mai mult ministrul de Interne nu e chemat, semnând un acord cu Patriarhia, să le ceară românilor să-și pună viața în pericol, tocmai de Paște, în numele lui Isus. Nu asta stă scris în mandatul lui. Și nici un politician român nu ne poate cere asta. Paștele e marea sărbătoare creștină – sărbătoare a Învierii din morți, nu a morții prostești! –, nu un prilej de a-i fideliza pe enoriași punându-le viața la mezat și nici unul, pentru politicieni, de a se gândi la voturile viitoare. Sau poate n-am înțeles îndeajuns că pandemia prin care trecem nu e o glumă și nici un test al credinței?
Indiferent cine, în ce formă și cu ce prilej va chema în această perioadă oamenii laolaltă, că-i va chema în biserici sau altunde, îi va trimite de fapt, în pasul următor, să umple spitalele și cimitirele. Nu se cuvine oare să respectăm munca de până acum a medicilor noștri? Și să nu le facem viața și mai grea decât până acum? Încălcând comandamentul civil „nu ieșiți din casă”! vom gripa sistemul sanitar, aruncând în spitale mii de noi contaminați.
Nu cred că aici e vorba de libertatea de alegere a fiecărui credincios sau a oricărui preot. Riscul primejdiei ți-l iei singur, nu-l împărtășești cu cei care nu au vrut să și-l asume. Fiecare nou contaminat poate îmbolnăvi, de dragul libertății lui, alte persoane care au ales altfel decât el. La fel, nu cred că interesul ecleziastic stă mai presus de binele întregii populații. Ierarhii altor confesiuni creștine au ținut slujba de Paște, în deplină modestie, cu catedralele sau bisericile goale. Iar ierarhia altor Biserici Ortodoxe le-a cerut credincioșilor să respecte riguros regulile de izolare totală. Și Dumnezeu nu s-a supărat pe ei. Mi se va spune că „Biserica strămoșească” e aparte, e cea adevărată și e mai bună ca toate. Cu atât mai mult!
Știm prea bine că, fără despărțirea dintre Stat și Biserică, democrația nu funcționează nicăieri. În lumea modernă, celei căreia îi datorăm atâtea vieți salvate prin progresele medicinei (nu așteptăm oare tot de la ea vaccinul salutar, căruia nu-i poate ține locul, din păcate, anafura Învierii?), Biserica nu se mai amestecă în treburile lumești. Or, cuvântul de ordine al puterii statale în perioada stării de urgență, mereu reiterat, a fost și este „stați acasă!”.
Dar unde ne sunt în acest timp de cumpănă intelectualii ortodocși, alții decât cei care au hotărât, cum am citit zilele trecute într-un articol pascal, că cine nu e credincios nu poate fi inteligent? Unul dintre ei, care cândva mi-a fost doctorand și colaborator, a adresat recent o scrisoare deschisă Președintelui, spunându-i că, decretând starea de urgență, a transformat țara, ca pe vremuri comuniștii, într-o închisoare. (Culmea e că, înainte de a veni la Filozofie, fusese medic!) Altul aplaudă efortul Bisericii noastre de a fi, chiar și în aceste vremuri grele, „în comuniune cu infinitul dumnezeiesc”. Dar oare nu putem fi în comuniune cu infinitul, m-am întrebat, decât intrând pe poarta Covidului? Altul spune, în sfârșit, că suntem „cetățeni ai unui Stat chemat să protejeze simultan libertatea religioasă și sănătatea publică”. Dar cum, de vreme ce astăzi se întâmplă, iată, ca sănătatea publică să fie, la o adică, grav avariată de libertatea religioasă prost înțeleasă?
Eu cred că Isus, în bunătatea, mila și iubirea lui infinite, de dragul nostru al tuturor, ne-ar cere acum să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să stăm acasă, mulțumindu-ne cu lumina pe care o avem în aceste zile în sufletul nostru și primind, deopotrivă, lumina rațiunii care salvează vieți.
Domnule Liiceanu, laudabila incercarea dvoastra pentru dialog si logica cu reprezentantii nostri „hard-core”. Nu stiu citi pot intelege ratiunea care reiese din scrierea de mai sus. Acum, pe fond de criza, ies la suprafata bubele poporul nostru, pe care in timp de ne-criza tot incercam sa nu le vedem la adevarata dimensiune si le ascundem pur si simplu in vijiiala cotidiana. Sa le enumeram: primitivism, cirdasie, hotie, incompetenta, hotie, prostie, rea credinta, inconstienta, etc. Eu personal mai sper si continui sa cred, acum in Saptamina Mare ca totusi cumva, Dumnezeu-stie-cum, balanta sa stea inclinata in partea cealalta pentru acest popor. Stam acasa…
Nu este primul acord semnt de un ministru de interne cu Patriarhia. Sa ne amintim de 10 august .2018
A accepta ca mersul la biserica nu e o idee buna in perioada asta indiferent cat de mare e sarbatoarea inseamna a accepta ca virusul se poate transmite la slujba de inviere la fel de usor ca la orice alta adunare. Iar asta este echivalent cu a accepta ca Dumnezeu nu suspenda legile fizicii de dragul nostru nici macar cu ocazia sfintelor sarbatori si ca raspunderea e in continuare tot pe umerii nostri, ca si in orice alta zi. Este vechea discutie, stiti dvs mai bine. A accepta lucrul asta din pacate le-ar strica feng-shui-ul multor drept credinciosi din secolul 21. Pentru unii se pare ca fara promisiunea unor minuni si miracole prin care credinta sa dea peste nas stiintei nu prea mai renteaza investitia.
1. Isus vs. Iisus: când teonimul a început să fie tipărit neabreviat în mod curent de către românii ortodocşi, în secolul al XIX-lea, sub forma „Iisus”, această practică a fost nu numai rezultatul grecizării bisericii şi societăţii din acea vreme, ci şi cel al unei adaptări treptate la o modificare ce fusese făcută în secolul al XVII-lea. Câtă vreme Ortodoxia românească, în comuniune cu celelalte Biserici Ortodoxe, va continua să-şi preţuiască moştenirea (post-)bizantină – în literă, cum s-ar putea spune –, ea va prefera grafia tradiţională „Iisus”, chiar şi atunci când lingvistul va susţine că grafia „Isus” este aleger naturală în limba română.
(Eugen Munteanu, Lexicologie biblică românească -Bucureşti: Humanitas, 2008)
2. Atunci Iisus a spus discipolilor săi: „Dacă cineva vrea să vină după Mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea şi să Ma urmeze. Căci cine vrea să-şi salveze viaţa, o va pierde; cine însă îşi pierde viaţa pentru Mine, acela o va afla. Aşadar, ce i-ar folosi omului de-ar câştiga lumea întreagă, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16, 24-26).
Exact, grafia numelui era problema noastra acum. E bine ca stim cu cine vorbim.
Cat despre citate din Biblie, pot fi gasite pentru a sustine orice idee. Nazistii se credeau crestini indreptatiti sa masacreze evreii si tiganii si homosexualii si ca Dumnezeu e de partea lor si aveau citatele necesare.
Asa si Dvs: ignoram frumos porunca a 6a si gasim ceva care sa sustina ce vrea Daniel. Brava!
Pentru ca, asa cum aminteste dl. Liiceanu, nu e vorba aici numai de viata proprie ci si de viata celorlalti din jur care poate nu vor sa moara cum ai matale chef azi.
@Andromeda – asta cu ”naziștii erau creștini” ți s-a predat la cursurile de propagandă neomarxistă sau ai inventat-o la plesneală, chiar în timp ce scriai comentariul? :)
Gasiti la „Got mit uns” diverse centuri ale soldatilor cu respectivul citat.
@mig47 – aceia erau soldați din Wehrmacht, din armata regulată, nu erau naziști. Nu armata regulată decidea politicile statului german. Ia și citește despre căpeteniile naziste sau măcar uită-te la steagurile cu care defilau ei și te lămurești despre cât de creștini erau.
În urmă cu câteva săptămâni, mai erau unul pe-aici care insista că și Stalin era creștin. Și avea tot un nick-name din ăsta, ales la plesneală, că așa știu progresiștii să-și manifeste stima de sine.
@Harald, iti apreciez cunostintele, dar nu felul de a te exprima. Nu lua la disret pe cei care nu stiu sau mai fac greseli. Spune-le frumos unde gresesc, instrueste nu da cu biciul si scuipa.
Care e scopul tau? Sa umilesti? Sa i inveti si pe altii? Sa te simti superior? Fa bine si schimba-ti modul de a interactiona cu cei din jurul tau (virual sau nu).
Scopul meu e să-l fac pe fiecare să-și știe locul. După cum probabil ai remarcat, am cel puțin 4 nivele diferite de adresare, în funcție de nivelul interlocutorului și de conținutul comentariilor sale.
De asta s-a degradat complet societatea românească și discursul public, fiindcă orice nătâng are pretenția să fie luat în seamă, așa l-a învățat pe el comunismul. Diferența principală între România și UK sau Germania exact asta este, în UK și în Germania prostul își știe locul.
Foarte bun comentariul d-voastră.
Optiunea masiva a credincioșilor pentru viața seculara, cu prețul unui tub ventilator adânc vârât in plămâni, fără însoțirea apropiaților și fără împărtășania finala da măsura faptului de credință. Între viața de aici și viața de apoi dogma creștina s-a pronunțat demult, clar și ferm. Pregătirea pentru moarte propavaduita filosofic pune accentul pe felul in care viața merita trăită ‘aici și acum’ pentru ca omul sa întâmpine agonia trecerii împăcat ca, odată cu el, nu este îngropat și talantul ce i-a fost dat.
Când alegerea pică intr-o parte sau alta a balanței in urma unui liber arbitru individual tot ce poate spera este ca ea, alegerea sa poată fi posibila. Altminteri monotonia cu care statele lumii s-au aliniat in autarhia salvationista da fiori in ceea ce privește balanța raporturilor dintre individ și stat. Poate sănătatea va avea câștig de cauza; libertatea însă, oricum ar fi definita, coboară din nou in peștera iar lumina, câta va fi, va fi o palida reflecție a luminii solare.
„Atunci Iisus a spus discipolilor săi…”
Dintre cei uciși pentru credința lor, creștinii sunt cei mai numeroși, an de an. Fiind creștini, sunt oameni care mor în numele lui Isus. Însă…
Eu, unul, sunt convins că d-lui G Liiceanu nu-i este străin acest pasaj din Scriptură. Și totuși, în opinia mea, nu a greșit când a scris „Isus n-a cerut nimănui să moară pentru el”. De fapt, i-a chemat pe discipoli să renunțe la viața de până atunci și le-a cerut să-l urmeze și să moară – în sens pământesc, dar dobândind viață veșnică – pentru credința în Dumnezeu.
Așadar, dl Liiceanu a folosit Trinitatea pentru a construi un sofism.
@Constantin,
Imi pare ca notiunea „Viata Eterna” se refera la viata continuata dupa moarte. In alte cuvinte, Invierea survine dupa moarte si initiaza viata eterna.
As putea sa ma insel dar asta este intelesul invierii in invataturile religiei crestine.
Vă mulțumesc!
Deocamdată, realitatea de pe teren arată un pic altfel: Germania și UK n-au nicio problemă să primească muncitori români în agricultură, iar jandarmii și militarii de pe străzi nu par să se contamineze în vreun fel. Adică povestea cu ”stați în case” e cusută cu ață albă și garnisită cu ordonanțe militare.
În UK nu-mi cere nimeni adeverință, nici ca să plimb câinele și nici ca să ies eu la plimbare. Mai mult decât atât, încă nu s-a întâmplat să mă oprească vreun polițist pe stradă, să mă întrebe de ce mă plimb, deși mașinile de poliție se plimbă aiurea pe străzi și aici. De ce în România e nevoie de adeverințe, de sute de mii de amenzi și de sute de dosare penale?
A remarcat cineva că în discursul președintelui a apărut delictul de opinie, la fel ca pe vremea lui Ceaușescu?
Fiecare tara ia masurile adaptate poporului si dupa priceperea si interesul guvernului. Si niciuna nu-i perfecta (UK fiind un exemplu mai degraba negativ).
La noi politia si jandarmii nu umbla pe strazi ca le place sau ca vor ei ci pentru ca sunt prea multi inconstienti care ne pun pe toti in pericol. Uite numai cati incalca proria carantina, uite numai la fostul politist care a venit bolnav din Israel si a imbolnavit (direct) zeci de alte persoane.
Dreptul la opinie are limitele lui: in aeroport si avion nu ai voie sa faci glume despre bombe, la teatru nu poti sa glumesti despre incendiu si tot asa in caz de pandemie nu poti sa indemni sute de persoane sa linga aceeasi lingurita.
Sunt lucruri pe care un fanatic al unei religii inventate in desert poate nu le intelege…
@Andromeda – dacă ți-ai fi făcut temele cum trebuie, ai fi știut în ce relații mă aflu eu cu religia, am scris în repetate rânduri pe tema asta.
Dar convingerea neroadă că poți discredita o persoană acuzând-o de fanatism religios provine din arsenalul propagandei neomarxiste, iar asta e de fapt problema reală cu care se confruntă România la momentul de față. Neomarxiștii încearcă să pună mâna pe putere ocolind orice proceduri legale.
Cum am lipsit o vreme, Harald si-a luat vitaminele si a iesit la razbel cu neomarxistii, progresistii, incalziristii globali si cine-o mai fi acolo la gramada, lupta sa fie.
Cam grav la matale in insula acolo cu mortii, ori imunizarea in masa n-a functionat? A trebuit ca BoJo sa respire din cisterna o vreme ca sa schimbe strategia. Tirziu, din pacate.
Ca sa nu uit, imi datorezi linkul ala de unde ai luat informatia ca majoritatea batrinilor virusati mor de pneumonie de la statul pe spate in pat :)))
Te-ai luat cu lupta de clasa si poate n-ai observat ca in Europa am ajuns la 92 000 de morti de Covid in conditii de restrictii dure, iar numarul creste. Compara cu media de 72 000 morti de gripa sezoniera. Deci las-o mai moale cu mortii din fiecare zi din alte cauze, vrajeli statistice care ti se pare tie ca le stapinesti. E grav mestere, foarte grav.
Sa nu uiti sa te speli pe miini, cu sapun ;)
@Toma N. – nu-ți datorez nimic și n-ai lipsit deloc, nu te mai alinta degeaba. Doar nick-name-ul ăsta l-ai lăsat nefolosit o bucată, iar când ți-ai adus aminte de el, mi-ai dedicat un mesaj în exclusivitate. Mai ai de învățat una-alta, dacă vrei să te creadă cineva :)
M-ai prins! Doar ca, de fapt, nu…:)
M-a surprins pretentia ta cam narcisista catre Andromeda, ca ea sa-ti fi citit opera inainte sa posteze. Pe bune, toate ca toate, ne mai certam, ne mai contrazicem, mai facem pe desteptii si superiorii unde nu e cazul, dar asta e cam mult, maestre. Inteleg ca ai nevoie de confirmari, dar aici ai cam sarit calul. Si nici nu e kosher sa-l usuiesti pe „lume nebuna” daca ti-a pus o intrebare, valida dealtfel. Daca nu te meritam, maestre, aici pe contributors, nu te opreste nimeni sa-ti muti jucariile in alt parc.
Dar, eu care ti-am citit o parte din opera, trebuie sa informez cititorii despre intelepciunile matale de acum o luna. Vezi articolul lui Mihai Netea din 20 martie 2020, unde ziceai:
„Cât despre decese, o mulțime de bătrâni ajung la pneumonie și fără gripă sau coronavirus, de la simplul stat prea mult în pat, iar pneumonia e cea care omoară, nu virusul.”
Pentru ca suna cam de revista kamikaze, am zis ca intre timp ai gasit vreo informatie in acest sens sau au scris matale un studiu. Sau spune-mi ca ai glumit si incheiem subiectul (o gluma proasta dealtfel).
Sunt convins ca ai inceput sa intelegi gravitatea crizei chiar daca la inceput o luai in usor, ca multi altii dealtfel. In Europa suntem la aproape 100 000 de morti de covid fata de 72 000 media de morti de gripa sezoniera. Ce alte statistici mai vinzi pe-aici?
@Toma N. – ești conștient că îți arogi prerogativa de a stabili cum ar trebui să comentez eu?! În rest, @lume nebuna era un nick-name folosit tot de tine, de asta te-am și trimis la plimbare, dar n-ai rezistat tentației de a te victimiza :) La @andromeda sunt aceleași minciuni sfruntate și tentative de discriminare ad hominem (naziștii erau creștini, eu sunt fanatic religios) așa că sunt șanse mari să fie tot un nick-name de-a tău sau al unuia din grupul vostru.
Despre pneumonie: discuția din la acel comentariu era că nu oricine moare de Covid-19 doar pentru că s-a confirmat prezența virusului. Dacă nu faci pneumonie, nu prea poți blama virusului pentru deces.
”Amprenta” tipică a postacilor cu agendă prestabilită e faptul că voi nu încercați să argumentați o idee, voi încercați să discreditați comentatorii pe care-i percepeți voi drept adverși. Iar asta înseamnă atât lipsă de educație (la modul cel mai propriu) cât și incapacitatea de a înțelege consecințele abordării folosite. Tu încerci să câștigi dispute ca în curtea școlii, iar asta nu prea păcălește pe nimeni.
@Toma N. – erată: ”discreditare” era acolo, nu ”discriminare”.
Încearcă să înțelegi un mic amănunt: nu știu toate nick-name-urile follosite de tine și nici nu mă interesează să le știu pe toate. Pentru că nick-name-urile sunt ”transparente” din punctul meu de vedere, eu discut cu persoana care scrie comentariul, nu cu nick-name-ul ei. Poți să fentezi uneori, la modul că pui pe altcineva să scrie ideea ta, iar amprenta lui va fi diferită, dar dacă faci asta prea des devine ușor de urmărit amprenta lui. La fel cum în prezent amprenta ta e foarte ușor de urmărit, poți să-ți schimbi și 50 de nick-name-uri :)
Toate nickname-urile de pe aici cu care nu esti in acord, sunt io, ca sa fie treba clara:)) Hai ca ai mai atins un record de conspirationita. Dar tot n-ai raspuns la intrebarea lui „lume nebuna” si nici n-o s-o faci pentru ca n-ai argumente, ca de obicei. Iar cind n-ai argumente incepi sa vezi conspiratii marxiste, misiuni si alte aiureli. Domnule, concetreaza-te pe intrebare, pe argument si lasa povestile, postacii Berlinului si insultele.
Cu pneumonia, nu, discutia nu era aceea deloc, o intorci ca la Ploiesti. Realizezi ca porumbelul l-ai scos si e scris, n-ai ce sa faci. In postul urmator, Ioan (nu sunt tot eu, sa stii!) iti explica in detaliu „@ Harald- este incredibil cat de usor iti dai cu parerea despre diverse subiecte si cat de usor emiti pareri de o superficialitate fara egal in cele mai variate domenii. Acum ai devenit expert si in medicina si ai ajuns la concluzia ca decesul miilor de infectati cu coronavirus este de fapt provocata de pneumonia provocata de statul la pat. Ma indoiesc ca stii sa faci deosebirea dintre pneumonia interstitiala ( provocata de virusuri) si pneumonia lobara (provocata de bacterii ) si in mod cert habar nu ai ca pneumonia provocata de decubitul dorsal prelungit ( statul pe spate) se produce prin impiedicarea drenarii mucusului produs in alveolele pulmonare, este de tip bacterian si se trateaza, cu antibiotice.” Deci las-o asa, n-ai ce-i face.
Eu sunt sigur ca tu esti mai multi de fapt, din doua motive. Ce om normal ar avea atit de mult timp liber (chiar si in izolare) incit sa comenteze la cvasi-toate articolele, in toate domeniile, impotriva tuturor comentatorilor care nu-s de acord cu el? Nu stiu pe nimeni cu asa o lipsa de preocupari, cu o viata asa searbada, incit sa stea tot timpul pe net si sa comenteze. Al doilea motiv e legat de tonul comentariilor matale. Aici, la Dl. Liiceanu, esti mult mai ponderat cu insultele si invectivele, aproape civilizat as zice. Ti-e teama de refuz? Deci n-ai cum sa fii acelasi cu cel din articolele altor contributori, mai apropiati in credinte si mult mai indulgenti. As zice, ca aici, esti aproape digerabil. In mod sigur sunteti mai multi, unii mai simpatici decit altii :))
Hai, inca una, tot de la Harald, dar acela mai dur, nu acesta mai soft de-aici: „@Toma N. – atat timp cat stii ca nu exista vaccin impotriva coronavirusului, ce sens are toata isteria?”
Maestre, toata „isteria” e pentru a minimiza numarul de imbolnaviri si de morti. Fara „isterie”, vorbeam de sute de mii de morti in Europa si milioane in lume. Cu tot cu „isterie”, inclusiv impact economic major, in Europa s-a trecut de 100 000 morti covid, adica ne indreptam catre o crestere de 50% fata de numarul mortilor de gripa sezoniera. Scrie cifrele astea pe o hirtie si vezi cum ti se par. Cum ar fi fost, maestre, fara „isterie”?
@Toma N. – nu ești @Ioan, ești straw man :) Unde am pretins eu că ai fi @Ioan? @Ioan are amprenta lui personală, n-ai cum să-l imiți pentru că n-ai problemele pe care le are el :)
Despre măsurile luate în România: 90% din ele sunt paralele cu realitatea, vezi ce măsuri a luat Germania și încearcă să înțelegi că acelea erau într-adevăr necesare, nu ordonanțele militare ale unui caraghios cu geacă de piele ornată cu numele propriu. Comandantul tău de oști n-ar trebui să comande nici măcar o companie, în lumea reală. Cel mult un pluton de muncă.
Oricum, faptul că faci echipă cu @Ioan în insistența de a mă discredita e o dovadă destul de bună că ating aspecte sensibile. Iar faptul că amândoi apelați la comunicare patologică dovedește doar tentativa de manipulare a publicului, nu altceva. Un om de bună credință nu folosește comunicare patologică.
cred ca din cauza faptului ca universitatile Cambridge si Oxford au fost fondate in secolul XI pe cind universitatea Bucuresti in secolul XIX…..
Paralele astea intre tarile din vest si Romania sunt facute fara o analiza cat de cat asezata a gradului de civilizatie existent acolo si in Romania. Nu vreau sa mai precizez un numar de ani de intarziere cu care ne confruntam in Romania, oricum el este din 3 cifre. Nu poti convinge un roman (ungur, rrom, vezi cazul Tandarei, Faurei…) convins de drepturile lui si ignorand obligatiile sale sa respecte indrumarile autoritatilor decat cu constrangerea TEMPORARA. In vest daca nu ai inghetat cand a zis un politist ceva, nu iti e bine, la noi e nevoie de mascati…Si apoi faptul ca in UK nu te intreaba cineva de sanatate, nu e cel mai bun exemplu, daca comparam numarul de cazuri si decese din cele 2 tari, diferenta datorata in special inconstientei (oare doar atat?) prietenului Boris, a carui turma e decimata mai intai si apoi imunizata! Nu uita ca nu vei beneficia de aceeasi ingrijire medicala ca Boris, si totodata ca vei beneficia de o ingrijire mult superioara celei din Romania, un alt motiv de necesitate a masurilor de limitare a contactului social. Iar daca este nevoie de lege pentru a opri unii preoti inconstienti sa declanseze o contaminare in masa, apoi ea este 100% necesara!
@ Harald,
In Romania poti intreba de mii de ori de ce:
– de ce Inspectia Sanitara face rapoarte ca totul e OK in spitale cand e clar ca nu e asa?
– de ce nimeni nu trage la raspundere inspectorii care semneaza rapoarte neadevarate?
– de ce Inspectia Financiara nu se uita in ograda oricarui politician si nu il intreaba de unde are milioanele de euro?
– de ce nimeni nu o intreaba pe matusa Tamara de unde are milioanele pe care i le-a dat lui Nastase? (inlocuiti matusa Tamara cu oricine si pe Nastase cu orice politician)
– de ce dam declaratii pe propria raspundere in loc sa fie un sistem de control?
– de ce platim pensii speciale?
– de ce nimeni nu vede camioanele si trenurile incarcate cu paduri taiate?
– de ce ies unii la pensie la 40 de ani si se reangajeaza pe acelasi post combinand pensia cu salariul?
– de ce nici un politician nu vorbeste despre asta? (in afara de gargara politica fara actiuni concrete)
– de ce ai nevoie de mii de acte ca sa dovedesti ceva? de ce in administratia romana un birou nu stie ce face alt birou si toti te intreaba de alte zece mii de acte copiate in 10 exemplare?
– de ce romanii urla si tipa dar nu se duc la vot, si care se duc voteaza aiurea?
– de ce sunt romanii Gica-contra?
– de ce romanii circula ca nebunii pe sosele? de ce romanii isi lasa masinile aiurea pezte tot?
– de ce romanii vor masini scumpe cand o dacie buna merge la fel de bine la un pret bun?
– de ce dau romanii bani pe masini scumpe dar prefera sa stea la bloc inghesuiti?
– de ce romanii cred ca in numele lui IIsus patriarhul Daniel merge in Mercedes scump pe cand IIssus a intrat pe magar?
De ce? De ce? De ce? Continuati voi lista …
De ce foloseste Patriarhul masina? Pt ca toata lumea foloseste azi masina. In vremea lui Iisus(deci nu”IIsus”, nici”IIssus”, nici „IIssis”, sau ce-oi mai fi gandit tu), vorba lui P.Tutea, „oamenii ar fi utilizat si ei masina sau avionul ca sa nu mai calatoreasca cu magarul dintr-o cetate in alta”. Liber-cugetatorii il acuza pe Patriarh ca are masina( apropo, e a instutiei, nu a lui personal). Crezi tu ca daca ar umbla per pedes apostolorum, l-ar dispretui mai putin ateii de carton si analfabetii religiosi?
Nu e vorba că folosește patriarhul mașină, e normal să folosească mașină. Dar o oarecare decență n-ar strica nici în cadrul BOR. Se presupune că biserica se adresează oamenilor simpli, așa că Mercedes-urile cam sunt o dovadă de lăcomie și trufie în fața oamenilor simpli. Biserica ar putea folosi foarte bine Ford-uri Mondeo, de exemplu. Sunt mașini de autostradă, sunt destul de confortabile, nu sunt Logan-uri, dar sunt totuși mult mai decente decât Mercedes-urile, în fața oamenilor simpli.
Înclinația către lux, manifestată la capii bisericii, nu prea oferă crediibilitate.
Ce faci dumneata se numeste „fascism gramatical sau fascism ortografic”. A te lega de o litera (de cele mai multe ori batuta gresita pe claviatura) pentru a submina si a deturna natura mesajului.
Nu stiu de ce biserica ortodoxa se considera detinatoare adevarului ultim si suprem – un alt semn de ingamfare si prea-plin de ea insasi, aratand un adevarat dispret pentru alte culte in general, si pentru catolici in particular – foarte crestinesc cu adevarat.
Ortodox sau ne-ortodox, crestin in inima, a nu intelege ce face BOR-ul de azi, a te inchina patriarhului in locul lui Iisus (oricum i-ai scrie numele, stim la cine ne referim), arata cata credinta ai in inima ta. Farisei, farisei, farisei – asta sunteti. Cu fiecare minciuna mai bateti un cui in crucea de lemn (nu de aur cum se poarta prin BOR) pe care a fost rastignit Mantuitorul.
@Harald
Lamureste-ma si pe mine de ce mortalitatea e de zece ori mai mare in UK decit in Romania daca totul e atit de ideal pe-acolo.
@lume nebuna – tre’sa mai cresti si sa ai si tu macar un nick-name decent, inainte sa vrei lamuriri de la mine, indiferent de subiect. Altfel spus, nu te califici.
@Harald,
„”…povestea cu ”stați în case” e cusută cu ață albă și garnisită cu ordonanțe militare.””
Cum poti fi atat de nepasator si gata sa iti asumi riscul vietii in numele altor persoane?
Nu citesti ce spun medicii si specialistii despre acest virus nenorocit? Faptul ca ataca inima, plamanii, rinichii si ficatul lasand asupra lor leziuni permanente, chiar in cazul fericit ca ramai in viata. Cum poti trata atat de superficial o problema atat de serioasa care inca nu si-a gasit solutia?
Sfatul meu este sa o iei cat se poate de in serios. Viata este cea mai pretioasa posesie, nu-ti bate joc de ea riscand-o de dragul unui joc de cuvinte goale.
@Lucky – sfatul meu ar fi să-ți păstrezi sfaturile pentru tine. M-am contaminat în urmă cu o lună, simptomele mi-au trecut în 3 zile și asta a fost tot.
@Harald,
Te-a deranjat ca ti-am dat un sfat umanitar?!
Esti exact ca o viespe care bazaie infuriata si isi inteapa otrava peste tot.
„Știm prea bine că, fără despărțirea dintre Stat și Biserică, democrația nu funcționează nicăieri.” De acord
„Biserica nu se mai amestecă în treburile lumești”. Se pare ca trebuie sa definiti atunci ce inseamna separarea dintre stat si biserica.
Nu inseamana biserica nu se mai amesteca in treburile lumesti ci fix invers: statul nu se amesteca in treburile bisericesti. As mentiona aici Sf. Augustin, Luther, anabaptisii si parintii fondatori.
Practic, a fost cerinta explicita a baptistilor din Massachusetts si Connecticut catre Jefferson ca daca doreste votul lor, sa nu legifereze o biserica stat in Statele Unite.
Cerinta lor se justifica avand in vedere ce a facut Henry al VIII-lea
Se pune atunci intrebarea: si politicile intr-un stat laic pe ce sunt bazate? Pana nu de mult se credea ca politica influenteaza cultura. Gresit! Cultura unui popor dicteaza legile acelei tari. Iar cultura pe ce se bazeaza? Pe cult! De aici si intrebarea fundamentala: ce cult dicteaza laicitatea statului. Cu cat o cultura se degradeaza mai mult cu atat politicile sunt mai execrabile.
Cult = cultura? Lol.
Cauta etimologia celor doua cuvinte si vei vedea ca nu sunt inrudite. E doar o coincidenta de litere.
Si uite asa logica ta cade ca templul in capul lui Samson. Mai citeste inainte sa te contrezi cu Liiceanu caci David de obicei pierdea in fata lui Goliat.
Depinde ce intelegeti prin cult. Daca ne referim la traditii de cult instituite prin sec IV si amendate continuu pana prin sec 18, ele n-au nimc de-a face cu religia crestina. Ele sunt pana la urma o imbracaminte laica asezata de clerici pe credinta religioasa.
Ma bucur ca ati amintit de Luther. El tocmai impotriva acestui tip de „cult” s-a razvratit. El voia sa dezbrace biseruca catolica de aceste straie adaugate de clerici in mileniul care l-a precdeat pe Luther. El voi sa se revina la litera Evangheliei. Nici macar el n-a reusit, bisericile luterana, anglicana, calvina au revenit la unele elemente de secularism (ierarhii, recunoasterea autoritatii regale, etc).
Sa avem pardon, Sensei, cultura are doar o componenta religia, dar sunt toate artele incluse din toate epocile istorice, pentru fiecare popor in parte. Cititi definitia culturii ! De data aceasta solicitarea la noi a venit de la BOR si nu invers. Cunosc foarte bine la cata avere detine cu adevarat aceasta institutie religioasa si cat a fost sprijinita cu multi bani de stat si cate taxe, infim de reduse plateste. Daca tot clerul ortodox nu ar primii salariile de la stat, atunci vor alerga sa isi cunoasca toti enoriasii din toate parohiile si sa traiasca din un minim de taxe platit de fiecare enorias. Nu am nimic contra religiei, dar cred ca trebuie sa avem simtul masurii si al decentei.
Iisus parca a spus: Lasati mortii sa-si ingroape pe mortii lor, iar voi veniti dupa mine!
Si, parca, noi, crestinii ortodocsi, scriem Iisus, nu Isus. Atat.
„Isus n-a cerut nimănui să moară pentru el.”
Într-adevăr. Și mărturisesc că nu doar că sunt conștient de acest lucru, dar cred cu tărie că este așa.
Ce nu înțeleg este altceva, o chestiune simplă, mult mai simplă decât profunzimile în care alunecă acum discuțiile teologice și filosofice care îl au drept reper pe dl Marcel Vela, pe de o parte și Ortodoxia, pe de altă parte.
Din descrierea cuprinsă prin „acorduri” – care amintesc de un soi de protocoale reprobabile, precum cele dintre DNA și SRI – se înțelege că aducătorii de lumină către enoriași sunt echipați corespunzător împotriva contaminării.
Am văzut o mulțime de cărăuși de hamburgeri și pizza în ultimele săptămâni, care au o simplă mască între nasul propriu și bătaia vântului în viteza bicicletei. Iar domniile-lor au „contacte” zilnice cu zeci și zeci de clienți, fiecare.
N-am auzit pe nimeni, nici ortodox, nici catolic, nici neoprotestant, care să ceară cu fermitate interzicerea acestor cărăuși de hamburgeri, sau echiparea lor corespunzătoare. Prin urmare, folosesc prilejul pentru a solicita eu acest lucru!
Sau, poate, nu contează contraminarea cu „noua molimă”, ci doar sunt unii supărați pe viață și au rămas în amintire cu Marea Schismă?!
Ai un punct valid despre curieri, toti cei care trebuie sa lucreze in perioada asta cu publicul ar trebui protejati corespunzator, fie ei medici, postasi, vanzatori sau curieri. Unde nu e cazul trebuie reclamat si facut galagie caci unii angajatori se zgarcesc la aceste echipamente.
Pentru ca acesi oameni fac ceea ce se cheama un serviciu esential, fara ei nu se poate, altfel lumea va muri nu de covid ci de foame, din lipsa medicamentelor si tratamentului medical etc.
Nu va muri nimeni daca nu ia lumina de Paste.Cel mult va rata Daniel o rata la palate dar si acolo poate cere bancii sa-l amane.
Carausii de pita nu bat la usile si portile tuturor crestinilor ortodocsi, asa cum se preconiza in intelegerea(protocolul !?) dintre MAI si BOR. Ei bat doar la usile celor care au facut comenzi, si acestia reprezinta o minoritate fata de numarul crestinilor ortodocsi. Eu cred ca cine e inteligent a inteles foarte bine ce spune domnul Liiceanu, pe care in treacat fie spus, nu-l agreez in mod deosebit.
Tu daca vrei sa te expui la imbolnavire, ai acest drept. Dar nu ai dreptul ca dupa aceea sa ma imbolnavesti si pe mine. Asta omit sa spuna „filozofii” care instiga la nerespectarea dispozitiilor autoritatilor.
Si de ce nu continui rationamentul tau? Ai comandat ceva, iti aduce un caraus de pita care este infectat si nu se protejeaza corect, iti transmite virusul si tu il trasmiti mai departe cunoscutilor fara a sti. Este posibil?
Cat o fi domnul Liiceanu de filozof, se pare ca nu intelege nimic. Mentalitatea secularista il face sa vada totul pe dos.
Nu cere nimanui nimic, cu atat mai putin sa moara. Eventual biserica cere statului sa fie lasata sa-si indeplinesca menirea.
Despre propunere, insa, biserica ne propune sfintii martiri ca modele. Daca asta nu e dat viata pentru Hristos, nu stiu ce e. Primele erezii in biserica, precum cea donatista, au fost legate de statutul credinciosilor care au apostaziat in vremea persecutiilor. Deci, da, exista asa ceva, o asteptare din partea bisericii de a ne da viata pentru Hristos, bazata tocmai pe cuvintele lui Hristos „Oricine va vrea sa-si scape viata o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga.”. Situatia de fata nu e direct aplicabila, caci biserica nu ne cere sa participam la liturghie cu pretul vietii, eventual si cu incalcarea legilor statului. Nimic nu este obligatoriu pentru credinciosi in biserica; obligatia este a preotilor, de a tine liturghia. Indirect, insa, invatam pentru situatia de fata de la exemplul martirilor credinta ca pronia cereasca le va randui pe toate, fie ca traim, fie ca murim, iar cei care nu vad dincolo de numaratul mortilor dovedesc ca nu au credinta in cele vesnice.
Sloganul asta „separare stat biserica” e extrem de bizar. Cand biserica vrea ca statul sa faca ceva, se striga din rarunchi „separare stat biserica”. Eventual credinciosii sa nu mai voteze, sa fim siguri ca este aplicat riguros. Acum, cand statul impune bisericii ceva, se striga, in mod total absurd, „separare stat biserica”. Pai atunci lasati biserica in pace, voi astia cu statul. Se vede de aici ca sloganul are o singura menire: de a submina biserica.
Se dovedeste in zilele astea ca biserica ne trateaza ca pe adulti, capabili de informare, discernamant si responsabilitate, in timp ce statul ne considera ori sugari, ori deficienti lipsiti de toate astea. Biserica ne ofera libertate, statul autoritarism si paternalism.
Separea bisericii de stat inseamna ca biserica nu e exceptata de la aplicarea legii.
Ori protocolul asta nu inseamna ca biserica e lasata sa-si faca menirea. Inseamna ca biserica e
exceptata de la regulile carantinei si poate imprastia virusul si omora oameni.
Mai inseamna si ca plateste taxe si ca popimea e bagata in puscarie atunci cand se amesteca in alegeri dar pentru asta trebuie sa se mai destepte romanul.
Nu, separarea înseamnă separare, nu supunere. Biserica nu are a se amesteca în treburile Statului, dar guess what! nici Statul într-ale Bisericii. În zonele de inevitabilă intersecție, părțile trebuie să ajungă la un consens.
Dl Liiceanu își ia informațiile de la televizor și pleacă după fentă, devenind și domnia sa un răspândac al spaimei, ignorând – din cauza incapacității funciare a canalelor media – opiniile alternative privind pericolul real și gradul de contagiozitate, mai ales în condițiile de precauții infinite propuse de Biserică.
Și răspândac involuntar al creștinofobiei devine dumnealui, pentru că temei i s-a dat o amploare infinită ca să se acopere încălcarea totală, absolută și neîntreruptă a legii de 10 zile, de la primul zbor cu muncitori. Și la Colectiv a fost la fel, s-a forțat deturnarea scandalului spre Biserică, lipsea din învălmășeala organizatorică.
Separarea bisericii fata de stat inseamna ca statul trebuie sa finanteze biserica. Cum suna?
Definitia pe care ati dat-o e la fel de absurda; este opusul principiului..Principiul respectiv inseamna ca statul nu are dreptul sa dicteze functionarea bisericii.
(…) statul nu are dreptul sa dicteze functionarea bisericii
Așa este, dar ca să avem simetrie, nici biserica nu are dreptul să dicteze funcționarea statului. Ar fi de acord Sfântul Sinod să suporte cheltuielile de spitalizare și recuperare, inclusiv veniturile enoriașilor loviți de pandemie în urma participării la slujba de Înviere? Dacă nu, atunci înseamnă că biserica dictează funcționarea statului, folosind o parte din resursele acestuia pentru interesul propriu.
Da sfântul sinod ar fi fără îndoială de acord cu asta dacă i s-ar restitui proprietățile cre sunt ceva mai mult decât bugetul anual al României. Apoi mă cam îndoiesc că cineva a luat molima chinezească de la biserică. Bisericile din zona noastră au fost fost pline (e drept că mulți au ascultat slujba din mașinuile lor în parcare) cu ocazia Paștilor după calendarul gregorian. Azi noapte la slujba de Înviere biserica noastră, curtea și parcarea ei au fost de asmeenea neașteptat de pline. Nici într-un caz și jici în celălat nu sa îmbolnăvit și nu se va îmbolnăvi nimeni.
Molima răvășește exclusiv ghetoo-urile. Acolo unde omanii au și au avut întotdeauna probleme cu igiena și bunul simț (dacă îți curg mucii nu te duci în public), Statul e incapabil să învingă aceste lipsuri indiferent de mărimea aparatului polițienesc. De aceea molima va continua sîă secere acolo indifernt câte restricții se vpor inventa.
În rest Doamne Îți mulțam că au trecut zăpezile încălzirii globale ce ne-au amărât până săptămâna trecută, De azi se deschid terenurile de golf. Viața e frumoasă. Să ne bucurăm de ea!
Hristos a Înviat!
Într-adevăr sloganul „separare stat biserică” este bizar. Este bizar şi faptul că mai apare în discursuri de după Evul Mediu. Atunci bisericile catolică, protestantă şi anglicană erau destul de bine cimentate în structurile monarhiilor europene. Autorul comentariului de mai sus cred că se referă la biserica ortodoxă şi la statul nostru, amărât, român. Şi eu consider că la atâtea zeci, ca să nu folosesc termenul de sute, de ani de la apariţia conceptului de stat încă se mai pune problema separării atribuţiilor faţă de ceea ce în momentul de faţă a devenit un simplu ONG, biserica ortodoxă, respectiv catolică, baptistă etc.
Stiu, e bizar ca in pofida tuturor asteptarilor revolutionare, religia se incapataneaza sa nu dispara.
Detaliu tehnic: evul mediu era incheiat cand a aparut protestantismul.
De fapt nu stiu sigur daca cred. Asta e problema dilematicilor, spre deosebire de absolutistii morali care s-au instalat in toate pozitiile cheie. Dar le-ati crede dumneavoastra toate astea, daca ati crede intr-adevar in fundamentele modernitatii: secularism, darwinism, teoria evolutiei, utilitarism.
Asa patim daca lasam BOR sa se amestece prea mult politica si invers. Avem destui politicieni care cauta apropierea de BOR, nu din credinta, doar pt foloase electorale si mentinerea functilor politice si administrative, cati dintre credinciosi inteleg aceste fapt ? sau sunt mai aprope de ceruri si moarte decat de pamant si viata, credinta ortodoxa in esenta ei pregatind credinciosul mai mult pt viata de apoi si mai putin pt cea de acum.
Dom’le ce chestie!
În mintea dumenavoastră Biserica e așa o chestie subsversivă cam cum era în vremea lui Pingelică. Nu de geaba sunteți descriși ca bolșevimea pe stil nou…
N-am intels de unde si pana am vorbit de ceva subversiv. Am credinta mea insa difera de cea ortodoxa, sunt cu picioarele pe pamant si nu in ceruri.
Poate aveti o credinta intr-o religie dar, nu sunteti preot ortodox care va poata afurisi cand nu agreati cu dogma lui, si asta-i cel mai important pentru habotnici.
E tot crestina insa la noi popa are alt menire.
Adevarat graiti dle Gabriel Liiceanu.
Pasti cu sanatate!
Cel mai mare pacat al omenirii este faptul ca nu e in stare sa discearna intre credinta si religie, intre institutie si transcendenta. In fond, istoria ne arata ca biserica, ca institutie, invaluita in pelerina tenebroasa a puterii si sub decrepitudinea mortala a religiei a semanat moarte si distrugere. Biserica a facut de-a lungul timpului o gramada de victime, si imi vin acum in minte cruciadele, Inchizitia, campaniile Conquistadorilor cuvantului Domnului care au decimat civilizatiile pre-columbiene, toate atrocitatile comise in numele „Domnului”.
Omul, in goana lui perversa dupa bani, putere si influenta s-a folosit de religie pentru a-si impune ideologia criminala de multe ori, uitand cu desavarsire ca adevarata credinta este cea care te indeamna sa ii dai haina celui nevoias si nu sa il scuipi pentru ca este „puturos si nu merita”. Omul a folosit religia si sub auspiciul unei false credinte l-a subjugat pe om.
Din pacate credinta stramoseasca este terfelita de noi ideologii care nu mai au nimic de-a face cu dumnezeirea, apar tot felul de falsi profeti, securisti erijati in mari preoti si teoctisti, episcopi pedofili, tot felul de pocaiti de sambata seara care folosesc credinta drept un brand de business si striga in gura mare „In God we trust” si altii si altii.
Citeam cu un usor suras ironic ca nu stiu ce bishop american a murit de COVID dupa ce nu voise nici in ruptul capului sa respecte indicatiile de social distancing. Poate ca, pana la urma, mama natura va face curatenie si acolo in sfera metafizicului, ca intr-o oranduire misterioasa a celor vazute si nevazute.
Bisirerica Ortodoxa nu a facut nici o victima. Ateismul prin iacobinism, nazism, comunism cate victime a facut ? Documenteazate inainte sa batii campii.
@Alexandru – deci e OK să-ți faci religie din marxism și să masacrezi sute de milioane de oameni în secolul 20, pentru că și creștinii au comis atrocități în Evul Mediu. Pentru informarea ta, populațiile centro-americane cărora le plângi tu de milă aveau ceremonii religioase în care masacrau zeci de mii de oameni (!) într-o singură zi. Bărbați, femei, copii, măcelăriți la grămadă într-o singură zi. Creștinismul a fost cel care a oprit sacrificiile umane în America Centrală.
Chiar dacă ar fi aşa, şi aztecii, mayaşii sau incaşii omorau zeci de mii de oameni într-o singură zi (probabil la 50 de ani o dată, sau 500) creştinii i-au omorât pe toţi aceştia într-un interval de timp mult mai scurt dintr-un alt motiv: nu-l cunoşteau pe Isus (şi probabil nu aveau nici vreun prieten pe care să-l sune să afle despre ce este vorba).
@calincb – pur si simplu nu stapanesti subiectul, iti dai cu parerea doar ca sa zici si tu ceva impotriva crestinismului. Documenteaza-te, cauta niste cifre si vezi la ce concluzie ajungi. Chiar crezi ca erau zeci de milioane de oameni in America pre-columbiana, ca sa aiba de unde masacra spaniolii la fel de multi oameni ca Stalin si Mao?
Ai vazut cum arata bolivienii sau venezuelenii de astazi? Ce zici, au stramosi spanioli sau localnici?
@calincb
ptr.ca tot suntem in timpuri de pandemie poate ar fi o buna ocazie sa citesti despre efectele variolei asupra populatiilor amerindiene.
Blamarea, de plano, a crestinismului/catolicismului este o eroare grava deoarce se sprijina pe un neadevar.
@Alexandru
Nici nu stiti cata dreptate aveti „Cel mai mare pacat al omenirii este faptul ca nu e in stare sa discearna intre credinta si religie, intre institutie si transcendenta”. Yes in deed!
Dar…..afirmatiile despre cruciade si inchizitie (ceva realmente tragic), „decimarea populatiilor pre-columbiene”(teribil) trebuie neaparat contextualizate.
Daca ati citi, chiar si pe wiki, despre aceste lucruri o sa vedeti ca perceptia publica e distorsionata de discursul political-correct de astazi.
Incepeti cu Giordano Bruno pe wiki (eng.version) si o sa vedeti ce diferenta e fata de perceptia publica. Aproape ca nu e vorba despre stiinta in cazul respectiv. Ca sa nu mai vorbim despre conditiile, eventuala iertare, etc, de N ori mai bune si mai tolerante decat in URSS, Ro, CHN, si alte tari comuniste.
Cruciadele, sa am iertare, dar au fost o reactie (chiar un pic tardiva) la tragedia situatiei de fapt de pe teren. Dar ca military endeavour sunt o chestiune absolut extraordinara, de o temeritate si vitejie iestite din comun. Si aceasta in conditii adverse teribile.
Daca imi permiteti o comparatie e ca si cum am acuza astazi spaniolii pentru la reconquista….. By the way, chiar se face asta :-(
Povestea civilizatiilor pre-columbiene n-o mai abordez ptr.ca tov.Harald s-a ocupat :-). Desi nu ne inchinam la aceleasi icoane (ideologice) trebuie sa recunosc ca are dreptate in acesta chestiune concreta.
BOR, pacostea poporului roman, de-a-lungul veacurilor!
Alta ar fi fost soarta neamului nostru daca si noi am fi fost catolici sau protestanti, mai ales protestanti.
Ai pus punctul pe i. Acolo e cheia.
Ce vedem in lumea occidentala sunt popoare care au evoluat mai bine sau mai rau in functie de educatia si valorile transmise de religiilor lor predominante.
Din pacate ortodoxia nu e o religie care sa educe oamenii pt ca ea pune accentul pe ritual, pe ceremonial nu pe predica educationala. Este o vorba veche care zice cam asa: „Ce-a spus popa la biserica? Nu stiu, dar asa de frumos a cantat!” Asta rezuma cum nu se poate mai bine esenta ortodoxiei.
Poate ca ar fi timpul insa ca si biserica noastra nationale sa se modernizeze un pic. Sa puna accentul si pe educarea enoriasilor, nu doar pe ritual. Pt asta avem nevoie de o garnitura noua de episcopi si profesori de teologie.
Ce frumos ar fi daca si la noi preotii ar canta mai putin si ar adauga un 30 de minute de predica/vorbire in care sa aleaga un pasaj din Biblie si sa explice credinciosilor cum pot aplica acele cuvinte divine in viata lor prezenta. Saptamana asta despre iubirea de aproapele, saptamana viitoare despre cinste, apoi despre a nu minti, despre a nu insela, despre a nu lacomi, samd.
Indraznesc sa spun ca daca BOR-ul ar fi facut asta in ultimii 30 de ani, Romania ar fi aratat altfel si ca popor si ca clasa politica. Inca nu e timpul pierdut, dar e nevoie de o reforma curajoasa in interiorul BOR.
Când ai fost ultima dată la biserică? Dacă mergeai ai fi aflat că exact despre asta se predică după Sfânta Evanghelie!
Ai dreptate frate ! Pace tie !
@Ciobanu Bucur, dar mergi Dle la protestanti. Mergi la musulmani, ori la calvinisti ori la luterani,ori la papistasi sau la martorii lui iehova sau orice alta joaca de-a ta. Cine nu te lasa a te manifesta in propria-ti „libertate” ? Fa ce vrei cu viata si cu credintele tale !
Schimba-le anual…vezi ce iese. Bafta!
„Alta ar fi fost soarta neamului nostru daca si noi am fi fost catolici sau protestanti, mai ales protestanti.”
________________
Da, am fi avut astazi o sumedenie de catedrale goale si o majoritate a populatiei atee – dar care crede in stat, in politicieni, in televizor si in facebook, fiindca un om care nu mai crede in Dumnezeu nu e in situatia de a nu mai crede in nimic, va crede in orice -, hedonista, atomizata, fara copii (fara viitor), cu instinctul de conservare atrofiat si, prin urmare, cu tendinte de sinucidere colectiva si de iesire organizata din istorie. Fiindca, oricum, viata nu are nici un sens, asa ca nu conteaza nici cum traiesti si nici cum si cind mori.
Dupa cum merg lucrurile, ma astept ca, nu peste multi ani, romanii specializati in identificarea relatiilor de tip cauza-efect sa cada pe ginduri si sa cugete:
„Alta ar fi fost soarta neamului nostru daca si noi am fi fost chinezi.”
Daţi-mi voie, domnule profesor…
Dar acum Hristos a înviat din morți, fiind începătură (a învierii) celor adormiți.
Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om și învierea morților.
Căci, precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia.
Logic, ca sa inviem trebuie mai intai sa murim. De aceea vrea BOR sa infecteze poporul cu covid, sa ne ajute sa inviem.
Dar zic ei eu ca ardeleanul: ce atata graba?
Se poate trece la budism, acolo exista cel putin optiunea reincarnarii in altceva decat om, poate viata de liliac este mai buna.
Iaca, mai și râdem!
Macar o data trebuie sa fiu de acord cu domnul Liiceanu. Separarea statului de biserica este obligatorie in orice societate civilizata.
Nici Biserica ortodoxă și nici Iisus n-au cerut nimănui să moară. Biserica a decis pur și simplu să aibă bisericile deschise în noaptea Învierii respectiv să poate trimite lumina Învierii acasă celor ce o doresc.
Nimeni nu e obligat să facă ceva anume. Fiecare face exact cee ce crede că e mai bine pentru el însuși.Asta e de altfel esența creștinismului: liberul arbitru.
Cel puțin ce e privește zona unde locuiesc povestea cu bisericile goale ale altor confesiuni e falsă, Duminica trecută, cu ocazia Paștilor după calendarul gregorian, nicuna din cele 4 biserici din suburbia mea n-a fost goală. E drept că o bună parte a oamenilor au asistal la slujbă din mașinile lor în parcările bisericilor deci prin interioare a fost foarte răsfirat. Se pot găsi soluții rezonabile și fără crize de isterie și spume la gură. Vorba lui nenea Iancu: ține de filotimia omului :)
În rest vă doresc tuturor un Paște Fericit!
Hristos a Înviat!
In 2020, in tarile civilizate, si pe timp de pandemie, toti credinciosii practicanti, indiferent de religie, fac ce vor, evident!, dar la ei acasa!, respectiv in limitele impuse pentru respectarea normelor de securitate sanitara ale fiecarui stat.
Asa cum, duminica trecuta, 2 miliarde de crestini le-au respectat, la fel avem si noi, ortodocsii, datoria ne a ne arata responsabili si solidari cu semenii nostrii. Sper ca discursul autoritatilor religioase sa se schimbe rapid, sa renunte la paranoia si la auto-victimizarea cu care alimenteaza discordia din societatea romaneasca, atat de usor inflamabila, si sa indemne oamenii la calm si intelepciune.
p.s. Si ortodocsii calculeaza Pastii tot dupa calendarul gregorian, doar ca mai au o conditie suplimentara fata de catolici, protestanti, etc., duminica Invierii trebuie sa fie dupa Pastele evreiesc. care, anul acesta a fost din 8 in 16 aprilie.
Io zic sa nu generalizam. Masurile cele mai draconice sunt in China, India, si mai nou Rusia – adica tari care sunt orice, numai civilizate nu.
De asemena cand vine vorba de tari trebuie a facem niscai diferentieri pe ici si colo prin punctele esentiale. Molima chinezeasca, ca orice alta boala contagioasa, loveste zonele getto-izate ale lumii. Acolo unde oamenii traiesc in custi de iepuri, merg cu autobuze, trenuri si alte asemenea mijloace de transport. Stau inghesuiti ca sardele prin carciumi insalubre si viermuiesc pe stazi calacandu-se unii pe altii pe picioare…
La noi in suburbii nici urma de ciuma chinezeaca. Masurile luate de guvernator par de-a dreptul ridicole. Cu exceptia scolilor care sunt inchise viata continua aproape normal. Nu a trebuit sa vina ciuma chinezeasca ca oamenii sa se spele sau sa nu se inghesuie unii in altii. Facem asta dintotdeauna. Bisericiele sunt de asemenea frecventate ca de obicei. E drept ca nu mai sunt asa de agolmerate pentru ca multi prefera sa ascute slujba din masinile lor din parcarile bisericilor. Asa ca sa ne amuzam, chinezaria face de fapt ravagii acolo unde bisericile erau deaj oricum goale :)
Un Paste Fericit va doresc! Hristos a Inviat!
Interesant ce spui…
Avand in vedere ca publicul BOR se suprapune cu electoratul PSD, adica batranii peste 60 de ani eu as zice ca ar trebui sa-i chemam pe toti la biserica in noaptea de inviere si sa-i tinem acolo inghesuiti vreo 2 sau 3 ore ca sa ne asiguram ca se infecteaza.
Si uite cum putem da o lovitura de gratie si PSD-ului si BOR-ului.
Zici tu ceva… sa-i lasam pe oameni sa-si urmeze credinta si convingerile. De ce sa le facem bine cu forta?
„Avand in vedere ca publicul BOR se suprapune cu electoratul PSD”
Ai fumat ceva, unde ai vrea sa mearga românii ortodocși, la biserica Greciei?
„…sa-i tinem acolo inghesuiti” – nu te lasa MAI.
Un motiv in plus pt care in SUA sunt cei mai mult decedati, daca cineva doreste sa ajunga cu tot dinadinsul dincolo de viata se poate arunca si in fata unui tren, cel putin nu infecteaza pe nimeni care chiar da coltul daca are ghinoin.
Ei iată că aici v-ați încurcat pe ici și colo prin punctele esențiale. UE conduce detașat la toate capitolele din statistica oficală; Număr de răposați, infecți, etc. În alea neoficiale conduce China, dar acolo măcar n-o să știm niciodată cifrele reale.
Ca orice boală contagioasă și molima chinezească e o boală a aglomerației și mizeriei. Seceră în marile aglomerări urbane printre progresiștii ce se înghesuie în autobuze, metrouri, trenuri, cărciumi aglomerate & sordide „cu personalitate” și care viețuiesc în cuști de iepuri numite eufemistic „apartamente” etc.
La noi în suburcii molima e practic inexistentă. Dacă nu ar fi școlile închise ar fi business as usual. Numărul de infecții e undeva pe la 0, iar numărul de decese la fel. Mde, stilul de viată progresist, eco și bio cu viață transport în comun (cum îl visa papașa Stalin odinioară) bag seama că e mortal în momente de criză…
Vă doresc un Paște Fericit și Hristos a Înviat!
Cine circula cu transportul in comun si este obligat sa traisaca in marile aglomerari este progresist ? o astfel de tampanie chiar ca n-am mai auzit, se pare ce pe la voi se mai poarta sutane albe cu coifuri tugiuate.
Oamenii civilizați trăiesc în suburbii și circulă cu mașinile lor nu se înghesuie prin trenuri și autobuze. Se numește „libertate” :)
Am trăit și eu ca student în cămin studențesc, apoi câțiva ani după prin apartamente închiriate. Mi s-a părut oribil Nu pot nicicum să înțeleg cum un om normal și civilizat poate aceepta așa ceva de bună voie ca mod de viață timp de decenii.
Oricum ar fi, molima chinezească seceră doar prin verminele numite eufemistic „mari aglomerări urbane”.
Hrsitos a înviat!
Nimic nu poate inlocui logica!
Fake news!
Iisus a spus: dacă pe mine m.au răstignit și pe voi vă vor rastigni…
Btw, dacă Biseruca e despărțită de Stat, cum de Statul își permite să interfereze treburile bisericești?
Aaaaa, Biserica e despărțită de Stat dar Statul nu e despărțit de Biserică… Unii sunt mai despărțiți ca alții, deșteeept!!
Deocamdata Statul, adica noi, platim biserica. Asa ca, da, Statul are voie sa impuna legi, cind e vorba de vieti. E simplu sa mergeti la biserica, iar apoi sa asteptati ori Viata de Apoi, ori Invierea. Intre habotnicii ortodocsi si talibanii musulmani nu e nici decit o mica diferenta. Aia primesc si promisunea sutelor de fecioare, care le sunt harazite, daca arunca niste necredinciosi in aer si mor alaturi ei ei.
Statul plătește Biserica ortodoxă pentru că spre deosebire de celeate confesiuni, Biserica Ortodoxă, considerându-șe o biserică națională, nu și-a revendicat grosul bunurilor confiscate de stat.Care bunuri echivalează cu ceva mai mult decât bugetul României pe un an. Atâta doar că atunci, dumnevaostră cei ce pieriți în câteva săptămâni dacă nu mai puteți suge de la țâța bugetului ați cam dispare.
În opinia mea rețținerea de până acum a Bisericii Ortodoxe în chestiunea retrocedării bunurilor sale și în pofida obrăzniciei fără margini a bolșevimii pe stile nou e o eroare fundamentală. Nu o dată patriarhul a spus că în definitiv dacă Bisericii i se retrocedează proprietățile furate nu mai are nevoie de nicoo centimă și de nico facilitate fiscală de la stat. Foarte păcat că s-a limitat la declarații. La o adică dacă patria ar rămâne fără o bună parte din paralele ce le rispipește pe nesfârșite pomeni poate s-ar mai rări un și oștile sugacilor profesioniști de la buget…
Mare gijă deci ce vă doriți că s-ar putea să se întâmple. Dumenzeu în care nu credeți are un simț foarte dezvoltat al umorului și nu bate cu ranga :)
E trasa de par logica ta. Biserica despartita de stat inseamna ca biserica nu isi (mai) baga nasul in politica si in invatamant, insa apartine statului si se supune legilor statului in care se gaseste.
Nu poti declara biserica (oamenii bisericii) in afara „statului” si legilor lui. Orice autoritate a statului poate si trebuie sa intre pe domeniile bisericii daca este nevoie (in limitele legale, asa cum e si o casa particulara, o intreprindere, etc). Despartirea bisericii de stat nu inseamna crearea de stat in stat.
Ai si tu o logica de carcotas :-)
Ai dat cu piatra da’ barna din ochi nu ti-o vezi, daca „apartine statului si se supune legilor statului in care se gaseste” nu e despartita.
Peste tot pe lume se discută cum vom trăi un sau doi ani cu pandemia Covid-19.
Am văzut o dezbatere excelentă la TV din Austria cu filozoful Julia Nida-Rümelin, Virologen Christof Steininger și medicul Perikles Simon. Filozoful Julia Nida-Rümelin nu e mulțumit de felul în care se discută în spațiul public din RFG & Austria lockdown între autoritățile publice, guvern și specialiști, cu cetățenii. Greșelile din trecut, lipsa de precauție în clinici, spitale, cămine de bătrâni, lipsa de echipament medical, de laboratore pentru testare, materiale pentru testare, și personal medical au dus la lockdown ca solutie gravă. Criza dublă cu pandemia sarscov2 și redresearea economiei trebuie să primească răspunsuri mai clare și mai precise.
1: Tinerii sunt afectați de covid-19 ca la o gripa influența normală. Infecțiile la tineri sănătoși nu sunt letale decât în măsura ca la o gripă ( au murit ca. 35 de copii anual in RFG de gripa influenta) influența anuală.
2: Grupul de risc trebuie protejat, nu trebuie izolat, nu trebuie discriminat. Cei cu boli cronice și cei ceva mai slăbiți, cei peste 60 de ani, trebuie feriți de infecții prin evitarea de contacte și purtarea de măști de protecție FFP2 (medicale, nu cele obișnuite).
3: Nu e posibil de a întemnița un sau doi ani toată societatea, toată țara. Pandemia se stopează cu un vaccin-injectie peste un sau doi ani. Cine primește primul protecție cu medicamente-injecții în țară, în UE, pe glob?
4: Școlile nu trebuie închise prea mult timp. Elevii în fața bacalaureatului sau în fața altor examene pot începe cursurile. Evitarea infecților e posibilă la acești elevi. Rămâne problema infecțării dascălilor, în special al celor peste 60 de ani, deci cei din grupul de risc.
5: Letalitatea a fost calculată până acum cu puținele date credibile de la 0,3 % până la 0,9 % deci mai asemănător cu gripa influența decât pandemia „spaniolă” din anul 1918 cu 3 % și peste 50 milioane decese pe glob.
Letalitatea la persoanale mai slăbite, la cei peste 70 de ani, e probabil mai aproape de 5%, deci un risc mare. Infectarea trebuie evitată, contactele trebuie reduse. Protecția acestor persoane are prioritate.
6. Infectarea maselor ca la stadion trebuie evitată, interzisă. Suprasolicitarea spitalelor și a personalului medical trebuie evitată. Cifra R, rata de infectare trebuie să fie mai mică decât 1. Peste unu începe riscul suprasolicitării (Italia, Spania, UK, SUA, Franta etc). La R egal cu 1,3 e vorba de săptămâni!
7: Economia trebuie din nou relansată 2020, viața normala trebuie să fie din nou posibilă la un moment dat.
Fac parte din grupul de risc, stau acasă. Doi ani cu o mască medicală FFP2 în autobus și la supermarket e un minim de protectie.
@Kurt – cam de câte ori postezi tu același comentariu, dar la articole diferite? Ai vreo limită, măcar așa, în principiu?
Ai postat comentariul ăsta la 8:35 aici și l-ai mai postat încă o dată la 8:40, la interviul Prof.Stanomir. Ție chiar nu ți-e un pic rușine? Iar asta după ce faci la adresa ”regățenilor” comentarii pentru care ar trebui să dai explicații și să plătești amenzi dacă le-ai face la adresa țiganilor.
Domnul Liiceaunu il urecheste aici pe Sorin Lavric, profesor universitar de filozofie si fost medic, care i-a trimis o scrisoare deschisa lui KWI in care-l ruga ca romanii sa fie lasati sa mearga la biserica in noaptea de Inviere.
El condamna carantina: „Statul a ajuns să ne protejeze sănătatea până într-atât de bine, încât nu mai putem să ne bucurăm de ea. Sunt sănătos ca o momâie ferecată între patru pereți, care merge la muncă să-și ia leafa și dă fuga la magazin ca să-și umple mațul.”
Scrisoarea sa este destul de bine intocmita pledand pentru puterea vindecatoare a slujbei de Inviere.
„Aici nu e o vorbă de o superstiție găunoasă din partea unui smiorcăit care pupă icoane spre a-și ușura conștiința, ci e vorba de o concordie paroxistică pe care oamenii nu o trăiesc decât o dată sau de două ori în viață, și atunci numai în momente grele. România trece printr-un asemenea moment, iar epoca e coaptă pentru o liturghie de rang irepetabil.”
Daca sub aspect teologic si filozofic argumentele sale sunt destul de solide, ma tem ca domnul Lavric cade la examenul de medicina si la testul realitatii: romanii nu sunt nici svezi nici nemti.
Trist este ca guvernul actual a ales o solutie populista, oferind un surogat de slujba de Inviere, ca si cum miracolele se pot trimite prin DHL. Iar KWH a acceptat acest compromis prostesc.
Sunt curios daca curierii de la miezul noptii vor veni si cu o galetusa pentru bani.
„…guvernul actual a ales o solutie populista, oferind un surogat de slujba de Inviere…”
Wow, slujba de inviere va fi oficiata de Orban???
:)
Cunoasterea minima a limbii romane v-ar fi permis sa realizati ca a oferi nu este sinonim cu a face.
Intr-o maniera eleganta proprie acestui mare carturar, este blamata vesnica lacomie a Bisericii Ortodoxe Romane, pentru care Sarbatorile Pascale erau inca un prilej de rotunjire a veniturilor. Si ce prilej !!! VENITURI NEIMPOZABILE, stranse din putinii bani ai batranilor care vin la biserica cu sufletul deschis si cumpara cu mana tremuranda lumanari, iconite, cruciulite,prescuri si alte alea, vandute, nu oferite, in numele lui Isus !!! Priviti doar la casele luxoase si masinile de ultima generatie in care locuiesc si cu care umbla acesti slujitori autodeclarati sarmani ai Domnului, si veti intelege de ce, sfatul intelept ”Stati acasa ” este o grea lovitura pentru buzunarele lor. De ce nu fac acum bisericile indiferent de cult, o minune prin care sa ne dovedeasca marea lor iubire fata de semeni ? De ce asteptam toti salvarea TOT de la oamenii de stiinta, cercetatori (cei mai prost platiti in Romania ) care sa descopere si sa fabrice antidotul izbavitor ??? ”Unde esti tu Tepes Doamne ???
La Snagov în Biserică, acolo e Țepeș
Da, adevarat, ce scrieti. Am avut ocazia de mai multe ori sa primesc gazduire si sa iau masa cu inalte fete bisericesti, pentru anumite proiecte de inscriere in Patrimoniul UNESCO. Nivelul de viata al acestora este cu mult deasupra unui roman cu salariul mediu pe economie. Multe manastiri, detin terenuri agricole, livezi, grajduri de animale, ateliere de tamplarie, ateliere artizanale, etc. Munca de jos o fac calugarii si calugaritele si oamenii satelor. Fac si acte de milostenie dar nu se ridica la resursele financiare acumulate. Nu este spatiu pentru a descrie absolut tot. Foarte putini sunt mai modesti care se multumesc cu putin, acestia sunt de fapt duhovnicii adevarati la care se duc credinciosii in momente de mare cumpana. Sanatate si sarbatori luminate sa aveti dv. si autorul articolului.
Excelent! Excelent! Excelent!
Nu stiu de unde atata pornire pe dl.Velea si chiar pe Biserica Ortodoxa Romana. Nu au chemat pe nimeni in biserica ci doar au vrut sa imparta lumina sfanta a invierii cu ajutorul agentilor de ordine, pentru ca macar lumina sa ajunga la noi. Toti s-au pornit impotriva lor. Trebuie respectate toate normele privind izolarea sociala, dar nici psihoza asta nu face bine nimanui. Am devenit cu totii psihotici si mai nou si specialisti in pandemie. Ar fi mai bine sa incercam sa fim cat mai rationali, sa citim ceea ce ni se comunica, sa nu pornim ca turma sa aruncam cu pietre, inainte de a ne uita la noi insine. Am inteles, stam acasa, dar nu mai aparati aceasta pozitie de ura impotriva celor care gandesc un pic mai mult. Suntem la limita suportabilitatii iar in aceste conditii, macar nu
dati cu pietre. in ceea ce-l priveste pe presedinte, el se uita la noi de la inaltimea sa ca la niste pigmei care trebuie sa i se supuna neconditionat. Apoi, da lectii la toata lumea. Face predictii, imparte justitie, arunca cu pietre in orcine nu are exact aceeasi pozitie ca el. Ceea ce ma doare cel mai mult la el este ipocrizia cu care ne joaca pe toti. Pozeaza pe neintinatul dar …e departe de ceea ce pozeaza ! Pentru el ”cine se crede fara pata sa ridice primul piatra” nu exista. Lui, i-au asigurat altii imunitatea in fata legilor romanesti care nu-l pot atinge. Pacat ca astia ne sunt conducatorii si liderii de opinie.
Sunt de acord sa-i dau Cezarului ce-i al Cezarului. De aproape 40 de ani ii dau 10% din venituri pentru intetinerea sistemului sanitar. Ce a facut cu banii astia? A creat un sistem care colcaie de monstri ca Sorina Pintea, un sistem care a contribuit cu 20-25% din totalul imbolnavirilor de Covid-19. In rest, a numarat mortii. Am inceput sa cred ca, daca am fi inchis spitalele, lasand mall-urile deschise, am fi avut mai putini bolnavi acum.
Dar nu pot sa fiu de acordsa-i cedez Cezarului dreptul meu de a decide singur ce e rau si ce e bine. Nu pot sa ma conving ca domnii Vela, Despescu si Arafat, cu toate diplomele si doctoratele lor exotice, au inteles mai bine decat mine cum e cu epidemia asta si stiu mai bine decat mine ce trebuie sa fac eu. Nimic din ce au spus si au facut acesti domni in ultimele saptamani nu sustine aceasta ipoteza.
In al doilea rand, nu cred ca se poate construi ceva bun pe frica. Atunci cand imi ordona sa stau acasa, Cezarul imi spune printre randuri: „teme-te si stai acasa pentru ca si mie mi-e teama ca vei observa ca defilez in pielea goala! Ca iar am fost luati pe nepregatite. Ca n-avem nici o strategie, in afara de amenzi si militieni.” Frica paralizeaza si prosteste. Induce pasivitate, intr-o colectivitate care are deja pasivitatea in codul genetic – sa nu uitam ca noi am creat Miorita. Si nu de pasivitate avem nevoie acum.
In fine, sunt foarte reticent fata de oamenii care vor sa-mi faca binele cu sila. Timp de 50 de ani, comunistii asta au facut si am vazut cu ce rezultate.
Nu cred ca se agita nimeni prea mult in privinta binelui tau personal. Poti sa stai linistit in privinta asta. E vorba de posibilitatea ca tu sa faci rau altora din prea mult curaj, cam ca angajatul ala MAI. Si da, suntem nepregatiti nu doar statul roman, dar si altii de la case mai mari. Printre altele pentru ca piata libera rasplateste mult mai generos serviciile religios – paranormale ale unui tele-evanghelist ca asta din film, care face si drege de toate in numele lui Isus, decat ale unui laureat Nobel. De laureat Nobel cu private jet eu inca nu am auzit. Tele-evanghelisti da.
https://www.youtube.com/watch?v=OSIrQBGfUtw&t=2s
Aşa e, ce-i aia 1,5 metri? Este doar un număr.
Hai cu toţi în piaţa cea mare,
om cu om să ne întâlnim…
…si starnindu-se mare zarva in preajma Pastilor din pricina unei molimi ce se abatuse peste tinutul acela, Isus isi aduna ucenicii deoparte si le zise: “Ce sa ma fac cu voi? De doua mii de ani imi bat gura de pomana. Daca n-ati inteles nici in ceasul acesta ca eu am nevoie de voi vii si ca ma puteti iubi fara sa va primejduiti viata, ma tem ca intruparea mea a fost zadarnica”.
Si, schimbandu-se la fata de intristare, isi ridica ochii catre Tatal si se inalta definitiv la ceruri, in timp ce jos multimea se inghesuia sa ia lumina.
Tehnic vorbind, Domnul Isus a cerut ucenicilor sai de atunci si azi sa moara ptr El, ceea ce invalideaza la prima vedere titlul, asa cum sugereaza si cateva comentarii prin pasajul de la Matei 16:24.
Dar le-a cerut oare sa se sinucida sau mai grav, sa ucida pentru El?
Pentru ca asta inseamna sa te expui sau sa expui alte persoane acestei boli. Sau tine de bezna mintii sa credem ca iesind din casa ptr o vizita simbolica la biserica poate fi asimilat unei jertfe pentru Hristos?
Oare nu s-ar cadea ca preotii sa invete turma de oi simpla si neganditoare, ca forma desi importanta este totusi depasita de substanta inchinarii?
In Ioan 4:20 spune femeia samariteanca: “ Părinţii noştri s’au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.“
iar Dl Isus raspunde: „Femeie, i-a zis Isus, crede-Mă că vine ceasul cînd nu vă veţi închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim”
Concluzia Domnului este la Ioan 4:22 “ Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mîntuirea vine dela Iudei.
Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, cînd închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.
35. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.
36. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?
37. Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său? ( Marcu 8)
Lasand deoparte parerile personale de credinciosi sau laici, este vorba de o situatie fara precedent. Este o pandemie globala pe care o traim pentru prima data pe parcursul vietii noastre. Face victime, fatalitatile apar zilnic. Sistemul sanitar este la pamant, nu suntem pregatiti sa facem fata acestui virus si sunt riscuri pe care chiar daca le estimam cum putem de bine, nu avem cum sa le facem fata, pentru ca nu suntem pregatiti. Si nu suntem numai noi, romanii, in situatia aceasta, este global. Ca atare, credincios sau nu, trebuie sa ne unim fortele sa trecem de criza. Indiferent daca ordinele de izolare si distantare sociala vin de la stat sau de la medici sau de la orice institutie, armata, ele servesc ca sa ne protejeze pe noi si cei dragi, batranii si cei vulnerabili din familie, atunci noi, ca oameni constienti, o facem. Faptul ca fiecare avem credinta sau filozofia noastra, nu face nici o diferenta pentru COVID-19, el ataca pe toti la fel, nu face exceptie de Paste sau Craciun, sau se duce la budisti mai repede decat la crestini. Haideti sa fim oameni, sa ne unim fortele si sa facem ceea ce trebuie sa facem, sunt chestii de bun simt, de salvare a vietilor, de supravietuire.
Mi se pare exasperant ca fiecare cauta sa vada de ce el/ea sau grupul cutare sau cutare ar fi mai indrepatit sa-i dea ordine decat X sau Y. De parca virusul asculta de cine da ordinele. Haideti sa privim realitatea asa cum este, cruda, seaca, teribila: este pandemie, suntem afectati! Exista si speranta: cum iesim de aici, care este calea cea mai buna, cum ne putem ajuta sa iesim de aici? Daca nu actionam impreuna, atunci riscam sa prelungim criza, sa-i ucidem pe ceilalti, sa facem mai multe fapte regretabile decat am putea duce si cu consecinte mult mai nefaste decat detestarea ordinelor militare sau a bisericii sau a altor personaje politice. Acum este momentul sa aratam ce este mai bun in noi, pentru ca pandemia ne-a aratat ce este mai teribil in noi!
Sigur, putem polemiza la nesfarsit, si trebuie sa respectam oameni ca dnul Liiceanu, si toti cei care ne indeamna la logica si ratiune. Trebuie respectati la fel, si credinciosii aceia care merg la biserica si cred in ceva, poate pentru ca destinul lor este asa, le ofera speranta si o alinarea sufleteasca. Asa cum alinati sunt si intelectualii care admira operele filozofilor. Adevarul este ca si filozoful si credinciosul acela necunoscator sunt egali in fata pandemiei; poate ca este aceasta sansa omenirii de a nivela aceste diferente mult „ascutite” intre noi si la final sa ne unim si sa ne vedem asa cum suntem: pamanteni, in plina pandemie, pe o planeta pe jumatate distrusa. Cu alte cuvinte, casa arde, pompierii nu au masina buna, si noi ne ingriim de ce anume?
@Maria Marga – hai să mai lăsăm poveștile cu ”pandemia”. În România au fost contaminați oamenii chiar în spitale, dar chiar și așa numărul total de victime puse pe seama coronavirusului nu atinge nici pe departe media zilnică a deceselor normale.
Într-o țară ca România, fără niciun Covid-19, mor în medie 650-700 de persoane pe zi, iar zilele cu 720 – 750 de decese sunt destul de obișnuite. România a ajuns condusă de securiști din tată-n fiu, asta e adevărata problemă, nu ”pandemia”.
De apreciat pozitia clara , hotarita , independenta de scheme ideologice , a dlui G. Liiceanu , pozitie care acum , ca si altadata , a fost impotriva opiniilor multor prieteni .
Heidegger , mai ales ultimul Heidegger , a fost un vrajitor , nici religios si nici crestin , ci un inrait de soarta , asemenea altor mari invinsi , un invatator mefistofelic , un nihilist mistic , a inspirat decisiv diferitele forme de anarhism postmodernist , carora le este principalul guru sau papa ( v. doar titlurile unor lucrari de gen , calchiate dupa Fiinta si Timp : ´Fiinta si Neant´ , ´Diferenta si Repetitie´ , ´Fiinta si Eveniment´ , etc. , etc. ) . Lipsa pocaintei si a penitentei , in cazul lui si al altora , are si aceste efecte dezastruoase asupra unor suflete romantice , hipersenzitive si imature , slabe de inger . Intra orbeste sub magnetismul ´interbelicilor´ , care nu erau pur si simplu conservatori , in epoca lor de ´indracire´ , ci rebeli , avangardisti , fanatizati si revolutionari , ´huligani´ ; nostalgia deformeaza realitatile , mai ales cind sint doar imaginate si visate , e o forma de evaziune . Ar trebui recunoscut ca un anumit existentialism ( ´trairism´ ) este efectiv o forma de obscurantism , in sensul propriu al cuvintului . Iata de ce era si este nevoie de o abordare critica si multivalenta a unor intelectuali vinovati moral si spiritual , ca opera preventiva , de clarificare , altfel strigoii vor iesi din nou din cotloanele lor sa ne bintuie . Nimic mai firesc decit sa treci , prin aceasta cultura unilaterala , maniacala , ´gotica´ , de la Heidegger si Junger , Spengler , Klages , Evola si C. Schmitt , in bolgiile hardcore ale cultic millieu si lunatic fringe extremiste . Sint cazuri patologice de care intelectualii rafinati nu sint deloc scutiti , dimpotriva , sint chiar predispusi , prin inclinatii morbide si ex. , de ieri si de azi , pe Stinga si pe Dreapta , sint nenumarate . Radicalizarea e o devianta , perversiune , un gen de pornografie spirituala , cu aceleasi tendinte spre ´misionarism´ exhbitionist vindicativ .
Domnule Liiceanu. Mă doare când respectul pentru cineva, încetează în sinea mea sa mai existe. Văd că v-ați alăturat revoluționar corului celor care dau lecții bisericii când nu au în fapt nicio cădere s-o facă în afara unei infatuări intelectuale. Daca era cineva de criticat în această speță atunci guvernul și numai el putea fi sancționat și luat la întrebări. As vrea totuși să va întreb dacă credeți ca merită să mori pentru sparanghelul nemțesc sau căpșunile germane ? Daca atunci când la regulile generale se aplică excepții la solicitarea unor guverne straine ? De ce nu va revoltați când mii de oameni călătoresc în condiții periculoase pe timp de pandemie când nicio țară civilizată nu ar permite așa ceva ? De ce nu aveți și o atitudine de intelectual român ? După acest episod al lucrătorilor agricoli și reacția de neînțeles a noastră a tuturora nu pot spune dacat că mi-e rușine mai mult ca niciodată că sint român. Mă simt foarte dezamăgit de politicienii, gazetarii și intelectualii români și cred că statul suveran român a încetat să mai existe. Tot.in tara asta e scos la vânzare într-un fel sau altul: oameni, conștiințe, ogoare, fabrici, principii și în general cam tot. Trăim epoca unei disoluțiii istorice. Mă întreb ce ar spune Noica văzând că va consumați in polemici neonorante și mărunte fara legătură cu marea cultura. Probabil ar fi la fel de dezamăgit că și mine.
Inainte de Constantin cel mare creștinismul însemna catacombe și întâlniri pe ascuns…
Impăratul constantin l-a legalizat în 313 iar 12 ani mai târziu a convocat consiliul de la Nicea (aproape de locuința lui din Bitinia) cu scopul de a defini crezul și a face din creștinism religia de stat.
Biserica (basilica) pe care o avem azi e o instituție imperială (basileus=împărat) construită de Constantin după un model ierarhic (ca o unitate militară) cu scopul de a sprijini statul.
Biserica și-a împlinit această misiune încurajând credința în ordinea constituită la fel cum făcuseră cultele anterioare.
De-a lungul istoriei, frica și lăcomia umană au transformat multe structuri ce păreau veșnice în labirinturi care făceau imposibil accesul la resurse. Astfel au căzut atât imperiile epocii de bronz despre care se zicea că au fost fondate de zei cât și structurile feudale.
Rămâne de văzut dacă această structura laică (și da, democratică) va rezista la fel de bine furtunilor pe care le aduce timpul și viciilor umane.
Am o stare de indignare pe care cu greu mi-o opresc.
Au lasat deschide pietele si magazinele in care oamenii se inghesuie.
Au lasat deschise mall-urile pana acum o luna, pe vremea cand accesul in Sf Biserica era limitat la 100, apoi 50 de suflete.
Au permis oamenilor sa vina in tara fara a lua masura clare si drastice (dar au vanturat zi de zi cat de buni sunt).
Au scos in strada armata cu arme la vedere ptr a speria populatia.
Cadrul bisericii ca si locatie este SFANT. Si e de 2000 de ani incoace. Cu tot ce fac preotii (pe care atata „popor” ii blameaza degeaba): sfintirea icoanelor, a aghiasmei mici si mari, a sf moaste, a Altarului, Sf Maslu, Botez, Cununii, sfintirea caselor, molitfele Sf Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur, Ioan Damaschin, Ciprian, exorcizari, spovedanie si Sf Impartasanie.
Practic acesti ticalosi care „conduc” romanii si Romania nu au nimic crestin si uman in ei. De 30 ani distrug poporul. Au fost si sunt girantii distrugerii padurilor, a industriei, a apelor, a aerului…a tot! Le-a mai ramas doar credinta in om. Trebuia gasita o cale de a distruge si sufletul, a ingradi participarea credinciosilor la sacralitatea Sf Liturghii. Au reusit mult prea usor ptr ca suntem inconjurati de iude chiar si din randul BOR.
Din pacate poporul nu a inteles mare lucru din aceste vremuri. Care au fost in trecut, pornind de la marturiile din Vechiul Testament si dovedite arheologic in zilele de azi. Poporul in loc sa se intoarca la Dumnezeul Cel Viu, s-a imbuibat cu mancare, a facut stocuri de spirt si dezinfectant, si-au luat jucarii sexuale de parca asta i-ar scapa de moarte si de dreapta judecata a lui Hristos. Popor care venea din „reflex” ptr a fi in rand cu lumea sa ia si ea Lumina si Sf Pasti de Sf Inviere.
Nu tovarasi, nici mancarea, nici bautura, nici lenea mintii voastre, nici indiferenta, nici necredinta, nici lipsa de a vedea cu adevarat Adevarul si de a-l cauta nu va va scuti de un raspuns la finalul vietii ptr tot ce ati facut stramb dar mai ales ptr ce puteati face si nu ati facut.
V-ati srambat fiinta, ati strambat-o si pe a copiilor vostri desi v-ati casatorit in biserica si v-ati botezat copiii si ingropat parintii si rudele cu aceeasi preoti pe care astazi ii scuipati si-i blamati, punand pe toti in aceeasi oala. De parca de partea cealalta toti suntem prosti ori destepti, luminati ori in intuneric, educati sau nu.
Ce usor e sa judeci cand habar nu ai ce vorbesti, si ce greu e sa VREI sa cauti un raspun !
Ce usor e sa fi in turma fara a te responsabilizezi, si ce greu e sa judeci drept, dupa ratiunile mintii dar mai ales ale sufletului !
Ce usor e sa fi fatarnic si fariseu si ce greu e sa intri pe poarta stramta a dreptatii !
Asta ptr ca doar unii din noi avem cu adevarat suflet, si cautam sa-l cultivam. Ptr ca viata nu e doar mancare, bautura, femei, tigari, droguri, tv, bani, spaga, indiferenta, pile. Iar daca ptr voi viata asta are sens, cautati voi sa dati viata unei furnici ori muste, chemati voi ploaia si soarele.
A fi prost e boala grea, dar a fi indiferent e de departe cea mai crunta boala a omului prezent si viitor. Mi-e mila de voi, ma doare cu adevarat sufletul de neputintele voastre. Ptr voi inima trece prin stomac iar sufletul prin bancnote si falsitate
Ce gasesc eu straniu in discursul si atitudinea elitei ortodocse romanesti, care se exprima furibund zilele acestea, este incapacitatea, evidenta, de a-si sustine argumentele cu eleganta si respect al diferentelor (inerente) de opinie, sensibilitate sau cultura.
Or, indiferent de subiectele fierbinti ale momentului, ca, de-a lungul ultimilor ani, era vorba de modul in care se preda religia in scoala, de emigranti musulmani, de drepturile homosexualilor sau, acum, de restrictiile referitoare la slujba Invierii, discusul lor e standard si se rezuma la
„tu, care nu esti de acord cu mine, esti dusmanul tuturor romanilor, tu urasti crestinii si il urasti pe D.zeu”.
Cam iute la manie, si cam subtire in dialectica, pentru acesti, auto-intitulati, aparatori ai bisericii, si ilustri ghizi spirituali ai natiunii…
@ Ela (17/04/2020 la 13:26)
Tot ce ati scris dvs. este confirmat in totalitate postarea @ VP (17/04/2020 la 12:53)
Decat sa raspundeti gresit mai bine recititi comentariul la care v-ati referit.
@Ela – așa e, nemaipomenit de straniu. Doar faptul că zeci de activiști neomarxiști se declară ortodocși pe forumuri n-are nimic straniu, asta e în mod sigur normalitate. Cu toții sunt ortodocși în adâncul sufletului, imediat după parada LGBT se duc la prima biserică să se spovedească, right? :)
Ce vad eu, e un presedinte Klaus Johanis care pare luat din alta lume si parasutat in mijlocul gastii PNL. E ca nuca in perete sa-l vezi pe Johanis alaturi de ministrul de la mediu, sau ministrul de la Dezvoltare, sau ministra de la Educatie, ca sa nu mai spun de ministrul de la Interne care e o catastrofa.
E atat de evident ca structura, educatia, valorile si vocatia lui Klaus Johanis il apropie de 1000 de ori mai mult de oamenii din partide precum PLUS is USR. Si eu spun ca asta ar trebui sa fie planul de viitor al presedintelui daca isi doreste sa ramana in cartea de istorie.
Nu stiu daca are sangele rece a lui Basescu (nu sunt fan Basescu, dar omul are unele trasaturi echivalente cu eficienta) de „a-si omori propriul copil” (a se citi PNL unit cu PDL) dar daca va alege sa faca asta, se va dovedi cea mai inteligenta miscare din toata cariera sa. Cu un PNL si PSD trimise sub 20% la alegerile din iarna si cu un PLUS/USR la 40% presedintele ar avea un nou guvern si un al doilea mandat asa cum si-ar dori, adica unul in care sa faca reforme adevarate, nu doar spoiala, unul in care sa accelereze ca niciodata progresul Romaniei si un al doilea mandat care pe final sa-l propulseze intr-o inalta functie europeana.
Imaginati-va cum ar arata Romania cu Johanis presedinte si prieten bun al dnei Merkel pe de-o parte, iar Dacian Ciolos premier si prieten bun al dlui. Macron, iar in guvern sa-l avem pe Vlad Voiculescu la Sanatate, pe Dragos Tudorache la Interne, pe Raluca Pruna la justitie. Si de ce nu Violeta Alexandru la Munca, Florin Catu la Finante si Moise Guran la Economie?
Si eu cred ca numai USR – PLUS poate scoate Romania din marasmul ultimilor 30 ani. Spre dvs insa, nu cred ca domnul KWI este capabil de a taia cordonul ombilical care-l tine legat de PNL. Asta pentru ca, pana urma, domnul Iohanis nu este decat un bun primar si nimic mai mult. Este un tip mediocru, care a luat de la ardeleni gandirea si actiunea incete, iar de pe la regateni un pic de coruptie.
Doar atat:
„Fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii.”
Restul curge linistit mai departe.
Problema de fond e deja exprimata de Liiceanu: „unde sunt intelectualii bisericii ortodoxe?”.
Nu cred ca acesti intelectuali ai bisericii (ortodoxe) mai exista sau, daca exista, ca ar mai avea vreun cuvant de zis; cred ca toate lumanarile de Paste la un loc n-ar mai putea arunca vreun dram de lumina in creierul conducerii BOR. Banul a orbit popimea, de 30 de ani incoace.
„Ruptura” dintre credinciosi si atei, pe fundalul pandemiei, e o falsa problema: nimeni nu vrea sa moara, nimeni nu vrea sa isi piarda credinta, nu despre asta e vorba. E vorba despre conducerea BOR care vrea sa faca bani cu orice pret, si foloseste un tertip (trolling) ieftin si sovietic de genul: „daca va opuneti deciziei de a da / lua lumina de Paste, in biserica, inseamna ca nu sunteti buni crestini”.
Nimeni din BOR nu vorbeste de circumstanta deosebit de grava in care ne aflam, in care apropierea fizica de semenii tai poate conduce la moartea ta sau a celor dragi tie. BOR vrea sa credem ca e vorba de un simplu si „binecusnoscut” (?!) razboi intre credinciosi si necredinciosi. Conducerea BOR face un trolling foarte ieftin, cu scopul de a dezbina natiunea in crestini si atei. E o falsa problema.
Avem un singur inamic, aici: cei care fac bani din ruptura dintre noi si din gravitatea situatiei in care ne aflam: BOR si politicienii care asculta de BOR ca sa castige alegerile viitoare. Nu e vina crestinilor ca vor la biserica, nici a ateilor ca nu mai suporta sa stea in casa; e vina BOR ca ne asmut unii impotriva altora!
Din nefericire, nu ajung 8 clase ca sa te prinzi ca esti dus de nas ca sa ti se ia banii, chiar daca ai 2000 de like-uri la pozele de pe Insta. Aveam de-a face cu una din situatiile in care trebuie sa-i asculti pe cei cu carte, iar Liiceanu e unul din putinii ramasi si cu cartea, si cu credinta.
Am vazut demagogi iesiti la rampa, injurand (la propriu) pe oricine care se opune adunarii credinciosilor in biserica; Turcescu, de exemplu, urla ieri pe toate retelele sociale cum credinciosii au propriul lor univers, iar viata lor spirituala ia sfarsit daca li se interzice mersul la biserica. Turcescu e un las si un demagog! E suficient sa-l duci, voluntar, printre bolnavii de Covid ca sa afli ca e asa.
Nimeni nu e mai presus de lege, iar legea e facuta zilele astea de Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Ministerului de Interne. Nu de BOR, nu de Turcescu, nici macar de vreun partid aflat (temporar) la putere. Legea e facuta azi de oameni de stiinta, de medici care vor sa ne tina in viata pe toti, credinciosi sau atei. Mersul la biserica nu e doar o „optiune personala, spirituala”, ci mai ales e un risc inacceptabil la care ii expui pe cei dragi tie, pe semenii tai, draga crestinule.
Cine vrea sa mai aiba si maine prilejul sa se roage si sa nu-si vada familia murind pe holurile spitalelor intesate, fara doctori, fara medicamente, fara ventilatoare, sa stea acasa de Inviere!
Zilele astea nu ne permitem sa ne lasam prostiti de cei care ne vor banii. Dupa ce se termina criza, fiecare poate face cum il taie capul.
Cei care doresc să celebreze Sărbătoarea Învierii, ca și în anii anteriori, cred că Dumnezeu cere acest lucru de la ei si că „fac voia Domnului”, participând la evenimentul religios. Fără să își închipuie că s-ar putea să o facă pe a celuilalt, de fapt… https://punctedevedere.ro/si-diavolul-te-trimite-la-biserica/
@VP si @Florin: Mie incepe sa-mi placa Covid-ul asta, i-as face 8un templu si l-as vota…
„Prostii se inmultesc cind dasteptii tac”. Romania are putin destepti, pentru ca, comunismul a diluat procentul. Oricine a cumparat o diploma se considera destept si indreptatit sa-si spuna punctul de vedere. Si nu numai ei. Dl. Liiceanu este un intelectual care isi cunoaste valoarea si misiunea sociala. Putini in Romania. Are curaj si taria opiniilor. Citi sunt capabili sa scrie si sa-si asume – Apel catre lichele-. Si nu numai. Dar sa revenim la articol. Domnia sa descrie o problema si apara solutia corecta, cu argumente. Dezbatera prin cele 60 de comentarii (pina la ora asta) contine atacuri la persoana, incriminari de nuante diferite, persiflare, luare in deridere, propuneri de solutii alternative (departe de subiect) pe de o parte si sprijin si admiratie din cealalta parte. Si este o problema de viata, de viata fiecaruia dintre noi. Oricine poate sa fie purtatorul constient sau nu al virusului. Problema este ca putem deveni criminali si putem imbolnavi pe altii in cunostinta de cauza daca minimalizam seriozitatea problemei. Un proverb romanesc sune: ce tie nu-ti place altuia nu face. Sunt tari unde aceasta constringere a fost acceptata fara discutii sau manifestari. Cind vom intelege sa respectam valuarea unui om si propunerea lui adevarata? Cind vom realiza ca destinul acestei tari nu poate fi pus decit in mina unor oameni care isi asuma responsabilitati sociale? Cind vom discerne adevarul de mistificare?
Doi oameni reprezentind doua instritutii fac o intelegere.
Cei din jur, o parte dintre ei, sint nemultumti: si cam au dreptate oarecum.
Dar nu sint blamati impreuna, Guvernul si Biserica, ci doar Biserica.
Se uita ca despre intelegerea respectiva stiau, si sigur si-au dar girul, Presedintele tarii si Seful Guvernului.
Pentru gafe mai mici, orice ministru ar fi fost demis, dar cei doi stiindu-se cu musca pe caciula, ministrul Vela are scapare.
Iar blamul, in stil de mostenire a Iepocii de Aur, cade doar asupra Bisericii. Marea pacoste a Neamului.
Chiar sa nu observe cei care arunca afurisenia asupra Bisericii ca sint ipocriti trecind cu vederea ca intelegerea a fost bilaterala, si nu a fost o hotarire singulara a Bisericii?
Aveti dreptate. Cei care au puterea și care au făcut acest compromis sunt domnii Vela si Orban. Din pacate domnul Iohannis nu este faracpats, el nu poate doar sa se distanțeze de acest acord, în condițiile actuale ar fi trebuit să fie mai ferm. Inteleg ca este intr-o situatie delicată aparținând altui cult, dar este șeful statului și are acum o mare responsabilitate. Domnul Orban se ascunde. O mare dezamăgire este insa ministrul sănătății care ar fi trebuit demisioneze cand un subinginer de la interne ia decizii contrare regulilor stabilite anterior prin ordonanțe militare. Sunt convins că sunt destui lideri liberali dezamăgiți de acest pact electoral dar disciplina de partid le închide gura.
Sint de blamat impreuna Guvernul si Biserica. Asa e bine? Atunci sa le cerem demisia amindorura, ministrului Vela si patriarhului Daniel. Dar asa e in tenis, unii afurisesc numai Biserica, ceilalti cer numai demisia ministrului Vela.
Ce a zis Isus:
Oricine va voi să-şi scape viaţa o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va mântui.
Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie
Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena.
Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai.
Domnule Liiceanu, v-am pretuit mereu si va pretuiesc in continuare.. mai ales că văd că până și dvs. mai aveți de învățat. Titlul intervenției dvs. sună tare pompos, dar și „comercial”. Dar uitați ce scrie prin Matei 10,39 sau Matei 16,25 (și paralelele). Să nu ziceti că sunt exprimări metaforice… oare ce motiv și-au dat martirii care au acceptat să moară? Cred că ideea puteați să o transmiteți și dacă foloseați un alt text, fără să vă urcați pe spinarea lui Isus sau a Evangheliei… unde unele detalii vă cam scapă, bag de seamă. Dincolo de aceasta, da, e o vreme când trebuie să fim prudenți, înțelepți, dar și curajoși. Vorba aceleiași referințe evanghelice: „simpli ca porumbeii și înțelepți ca șerpii” (nu mai dau citatul. Las să fie căutat: abia că devine ocazie să se mai răsfoiască Evanghelia).
Opinii si pareri:
„N-am decât să ridic o excepție de competență ontologică și să pledez în fața instanței mundane că normele de drept laic sunt mult prea strâmbe, foarte strâmte, excesiv de corupte, dramatic de goale, infinit de inexpresive și vădit incapabile să cuprindă-n scrierea și-n sensul lor legătura de neexprimat, de nescris și de necuprins dintre Viorica și Andrei.
Paște fericit! ”
https://www.hotnews.ro/stiri-specialisti_tuca_zbarcea_asociatii-23870153-poarta-cimitir-canon-cazon.htm
Eu unul nu sunt o fire religioasa/ crestin ortodox nepracticant detest inchinatul spre orice biserica practicat in mijloacele de transport in comun…dar nu inteleg de ce e mersul la biserica mai periculos decat mersul la piata sau la spital?nu e periculos sa mergi la sparanghelul nemtesc sau capsunile englezilor.Sa inteleg ca profitul unor mari afaceristi straini e motiv de incalcat ordonantele mai curand date de oameni rupti de realiatea oamenilor de rand. Simbolurile se pot adapta dupa nevoie pentru binele celor multi gen digitalizare….de mirat e ca domnul iohanis sau domnul autor nu sau revoltat mai devreme sa inteleg ca la mijloc e si alt motiv decat siguranta celor multi?sa citez „sa traiti bine” sau pe domnu „ghinion” iohanis? Ori te revolti in ambele cazuri ori deloc …
@ SuntemEgali?,
nu se pun asemenea intrebari.
Pentru ca tot militarizam cite ceva, am preluat vorba „ordinul se executa, nu se discuta!”
Nu discutam despre discriminare, chiar daca persoanelor peste 65 de ani le limitam dreptul la libertate la 2 ore.
Ordonantele militare sint manusa pentrru o guvernare impotenta: ciocu` mic, acum noi sintem la putere.
Dle Liiceanu, aveti dreptate cu o exceptie: daca se duc apoi sa culeaga sparanghel german ori ceapa frantuzeasca ori lalele olandeze sau lamai italiene ori capsuni spaniole. Atunci e voie ca s-a primit „ucaz” de sus, stiti dvs de unde …, persoana importanta!
Nu e vorba de nici un ucaz. Romanilor li s-a făcut o favoare. In conditiile in care economia tarii este in genunchi cand sute de mii de romani se repatriaza dupa ce si-au pierdut slujbele prin EU, orice loc de munca este prețios. Din ce bani sa se plateasca întreținerea romanilor disponibilizați atât din țară cât si din EU?. Nu i-a forțat nimeni pe romani sa se duca in Alemania sau Engleteria. Un singur lucru reproșez guvernanților, dar și companiilor de recrutare din R, in aceasta afacere au permis încheierea de contracte fara asigurări medicale pentru angajați.
Ai dreptate! Si eu cred ca Johanis, Orban si Vela ar fi trebuit sa-i lase pe oameni sa se duca la biserici de invierere. Am fi avut cel putin 4 beneficii:
1. Oamenii s-ar fi simtit aproape de biserica si D-zeu.
2. Presiunea de pe sistemul de pensii ar fi scazut devreme ce o multime de oameni in varsta s-ar fi infectat si apoi ar fi murit.
3. Electoratul PSD ar fi scazut simtitor pt ca e format in mare tot parte tot din acea categorie de varstnici.
4. Publicul fanatic al BOR ar fi scazut de asemenea si poate asta ar fi pornit o schimbare in bine a BOR-ului un drum catre mai putin fanatism.
Sunt sarcastic desigur…
Sarcasticule, ai fost la vreo slujbă de Înviere, ca sa poti concluziona ca cei mai multi dintre participanti sau toti sunt „oameni in varsta” si fanatici?
Parintii m-au botezat ortodox cand am fost mic dar recunosc ca nu sunt un ortodox practicant. Am citit totusi Biblia si tin minte multe pasaje din ea. Este unul in cartea Leveticul 13 care spune asa:
„45 Leprosul, atins de această rană, să-şi poarte hainele sfâşiate şi să umble cu capul gol; să-şi acopere* barba şi să strige: ‘Necurat**! Necurat!’
46 Câtă vreme va avea rana, va fi necurat: este necurat. Să locuiască singur; locuinţa lui să fie afară* din tabără.”
Deci notiunile de izolare, carantinare, distantare sociala si igiena sunt scrise in Biblie inca din Vechiul Testament. Prin urmare indraznesc si eu sa-i intreb pe toti acesti ierarhi ortodocsi care cer ca enoriasilor sa le fie permis sa vina la biserica: „Dvs. cititi Biblia? Mai stiti ce spune? Sau odata ajunsi in pozitiile alea de imbuibare si lux, Biblia devine irelevanta? Si viata enoriasilor la fel?”
Nu am citit Bibilia, mai degraba am citit pasaje, nu pot sa spun ca stapanesc subiectul, chiar deloc. Postarea dvs. este cu atat mai remarcabila cu cat zeci de postari cu citate lungi din Biblie nu pomenesc nimic de extrasul pe care-l mentionati. Un comentariu de bun simt, felicitari.
Eu cred că Isus, în bunătatea, mila și iubirea lui infinite, de dragul nostru al tuturor, ne-ar cere acum să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să stăm acasă (…)
Joseph Sobran e de alta parere:
(Jesus’ Government – A classic by Joseph Sobran)
Joseph Sobran (February 23, 1946 – September 30, 2010) a fost un mare jurnalist american, „probabil cel mai bun editorialist al generatiei noastre” (Pat Buchanan).
Raspunsul lui Isus este intr-un context definit. Cezarul avea chipul imprimat pe orice monedă romana. Cred ca se referea la taxe din moment ce a intors in dinar pe partea cu chipul împăratului.
PS
In traducerea romaneasca Isus este întrebat in mod specific despre „dajdie”
Așa cum zice Sobran, expresia “Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” este o tautologie*, adică este adevărată în orice interpretare.
Având în vedere a doua observație a lui Sobran (“Isus nu a specificat.”), fiecare e liber să interpreteze această expresie tautologică cum poftește, interpretarea spunând (destul de) multe despre autorul interpretării și absolut nimic despre cel care a enunțat-o, fiindcă, mai zic o dată, “Isus nu a specificat.”. Și nu a specificat fiindcă, în acel moment, doar riposta unei intrebări capacană pusă de dușmanii săi.
Cei care cred că au înțeles ce a vrut să spună Isus (Iisus) prin aceste cuvinte, de fapt nu au înțeles că e vorbărie goală să se lanseze în interpretarea unei tautologii.
____________________
(*) În logică, tautologia este o formulare sau o afirmație care este adevărată în orice interpretare posibilă.
Isus n-a cerut o groaza de „chestii” ..ma gandeam ca nicaieri nu am citit despre n`spele parastase si pomeni impamantenite la noi, de-a ajuns o moarte sa coste mai mult ca patru nunti, (ca nu e cu dar, sa scoti parleala) si „musai” de facut, daca esti un ortodox serios.
Acuma m gandesc, totusi, la o chestie: ne inghesuim pe la magazine? Ne cam inghesuim…
Difera inghesuila de la Profi, sa zicem, cu aia de la biserica?
Difera ca timp, pot sa stau doar fo zece minute, in schimb slujba dureaza o groaza de timp.
Daca ar fi scurtata slujba ar fi mai OK?
Unele comunitati impun purtara mastii si a manusilor (se poate da o hotarea la nivel local, nu e musai sa fie in ordonantele militare …apropo, de ce nu a fost trecuta ca masura obligatorie, de laicii astia de care trebuie sa ascultam, tot un fel de crede si nu cerceta, nu?), daca BOR-ul ar impune purtarea mastii ar fi mai OK treaba?
In principiu discutam, deci, de ce e OK sa ne inghesuim, ma rog, dupa niste regului mai mult sau mai putin respectate, in magazine si nu e OK sa ne inghesuim, dupa aceleasi reguli la biserica? (io nu-s credincios din asta „bisericant”, nu le iau aprarea, dar ma gandesc ca au si ei ,poate, logica lor, oricum nu merg, pentru mine dumnezeu e altceva, ncic macar cineva)
Sigur, se poate spune ca fara papica nu putem trai, fara nu-s ce liturghie nu moare nimeni, reducem riscul….dar atunci de ce sa nu-l reducem si mai mult prin obligativitatea purtarii mastilor? Parca prea s-a muta chestia aia cu crede si nu cerceta la laicii care ne patoresc
Una peste alta n-as spune ca laicii sunt fara de prihana, au si ei bubele lor…de ce n-ar avea si BOR-ul falitii ei?
P.S. Mai nou citesc si nu-mi vine sa-mi cred ochilor ca in State Trump posteaza chestii de neimaginat, nebunesti chiar:
Donald J. Trump ✔
@realDonaldTrump
LIBERATE VIRGINIA, and save your great 2nd Amendment. It is under siege!
https://adevarul.ro/international/statele-unite/fara-precedent-trump-cheama-eliberarea-state-americane-guvernatori-democrati-1_5e9aac545163ec4271da4872/index.html
Pai BOR-ul nostru e pistol cu apa in comparatie cu nebunul asta!
Care invoca al 2-lea amendament (ala cu armele) si „eliberarea” unor state !!!
Apreciez mai întotdeauna comentariile dvs. Totusi vad in cel de sus o fisura: in R nu avem masti nici pentru tot personalul medical, daramite pentru toate bunicile din toate satele.
Cât despre capacitatea noastră de a respecta reguli elementare nu mai vorbesc. Hristos a înviat!
Piata reactioneaza si gaseste solutii …asa s-a intamplat si la noi, pe plan local, de ex
Pana la urma am facut cateva sute de masti, ptr primrimarie, brutarie, ceva magazine, altii au cumparat de pe net, farrmacii, si-au facut singuri cum au putut.
Legal, bon fiscal, a existat interes real, solidaritate, compasiune…dar si otara frica, recunisc, fara a profita nimeni de situatie asta naspa de tot….si lucrurile s-au rezolvat.
Cu putina bunavointa si bunacredinta se putea rezolva decent si pe plan national, ma gandesc.
Am sa va dau si un contraexemplu, tot pe plan local. Magazinul satului (un Profi) a refuzat sa nu permita accesul celor fara masti si manusi, desi era un afis pus de primarie in acest sens.
Asta pana s-a dat o hotarare la nivel local (comitetul de urgenta sau cum ii spune), ptr a avea un temei legal..intrucat ordonantele militarea nu prevedeau asa ceva.
Acum afisul ala nu mai e o recomandare, nue scos din burta, are un temei legal. Si majaritatea oamenilor se conformeaza, ba chiar se revolta cand altii nu respecta …o mica minune care ne face mai responsabili
P.S. Avem deja 3 cazuri de covid in comunitate….basca aia fara simptome,.oamenii sunt cam speriati..purtarea asata a mastilor are si un efect psihologic, parca e mai mult respect in aer, cumva.
@ MirceaM,
„In principiu discutam, deci, de ce e OK sa ne inghesuim, ma rog, dupa niste regului mai mult sau mai putin respectate, in magazine si nu e OK sa ne inghesuim, dupa aceleasi reguli la biserica? ”
Si totusi, din unghiul nostru de pricepatori a tuturor mersurilor lumii, ii dati o scatoalca lui Trump, desi tot dvoastra afirmati: „se poate spune ca fara papica nu putem trai”; asta zice si „nebunul asta”, dar nu „se poate spune”, ci sigur, fara papica nu se poate trai.
Stiti, cind americanii, in al doilea mondial, se apropiau de Japonia, erau doua curente: sa fie invadata terestru cu riscul a muri sute de mii de americani sau sa se incerce prin bombardamente aeriene. Pina la urma a venit solutia salvatoare.
Dar intordeauna e nevoie si de „nebunul asta” (nebunul din Brent, parca). Nu inteleg ce rau v-a facut dvoastra si altor romani, Trump; el e presedintele SUA, nu al dvoastra.
Ce are papica cu „liberate Virginia” si al 2-lea amendament?
Realizati ce spune, nu un nea caisa, ci insusui prsedintele SUA?
Daca Johi ar spune: eliberati Moldova, Banatul, Oltenia…purtarea de coase si topoare este permisa, legala, intru apararea libertatii statului…ahmm? cum ar suna?
Noi am trecut prin asta, Bucurestiul a fost „eliberat” de mineri, nu?
P.S.Probabil ca stiti ce zice al 2-lea amendament
“O miliţie (civili înarmaţi) bine pusă la punct este necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul oamenilor de a purta şi deţine arme nu poate fi încălcat.” – Al Doilea Amendament la Constituţia Statelor Unite ale Americii, semnat de Thomas Jeffreson, şi adoptat la 15 decembrie 1791
Chiar nu intelegeti cum vine chestiunea?
liberate=set (someone) free from imprisonment, slavery, or oppression.
Eliberati Virginia(!! de cine? de ocupanti? de extraterestrii? de rusi? de democratii rai? )…dupa care, pac, al doilea amendament, se intelege ca oamenii pot elibera Virginai utilizand armele, constitutional!!!!
Dar, nah, poate a vrut sa zica altceva…puteti sa-mi explicati cam cum vedeti dva legatura intre „eliberati Virginia” si al 2-lea amendament?
Mircea,
Trump declara o multime de lucruri care nu au de-a face cu realitatea, minte cu nerusinare, este agresiv, total lipsit de empatie fata se semenii sai, etc, etc. Lista e lunga. Si ce daca? Creste in sondaje pentru ca este exact ce au nevoie americanii. Multa lume il considera un idiot. Absolut gresit! Omul este un geniu in „social engineering”. Capabil sa intarate, sa manipuleze fara rusine, sa divizeze adanc societatea americana, pentru a obine avantaje personale maxime. Il doare fix in fund ca este ignorant politic, economic si nu da doi bani pe diplomatie.
Trump este un ‘show man” talentat si pozitia de President of the USA este spectacolul vietii lui. Omul se bucura sincer si vizibil de el in fiecare secunda. Da, dar erodeaza puternic democratia USA. Zau, chiar asa? Erodarea structurilor democratice americane a inceput cu decenii in urma, nu sub Trump, cand politicienii au acceptat sa primeasca sume de bani enorme de la marile corporatii si banci in schimbul unor legi favorabile. Sub conducerea lui Trump au devenit „evidente”. Mass-media a facut scandal si anchete decenii de-a randul, si ce daca? Atat republicanii cat si democratii au bagat si baga botul in aceeasi troaca sa se ghiftuiasca.
Multa lume il considera pe Trump iresponsabil, nebun, Oh my God, he’s gonna press the nuclear button and we’re screwed! Relaxati-va ca nu va apasa pe nici un buton. La fel a facut si cu criza din North Korea si aia chiar sunt nebuni de legat. Trump ameninta, face spume, ia decizii radicale (care dupa o vreme sunt anulate pe tacute) pentru ca „da bine la imaginea publica” pe care si-a creat-o.
Convingerea mea este ca va castiga alegerile din noiembrie detasat pentru ca reprezinta exact ceea ce majoritatea americanilor doresc sa vada intr-un presedinte. Ah, USA devine tot mai izolata international? Aliatii traditionali au incetat sa aibe incredere in USA? Si ce daca? Inca au cea mai puternica forta militara din lume, inca au baze militare pe tot globul si inca sunt capabili sa influenteze militar si strategic tot ce vor ei.
Ca situatia asta irevocabil va demola structurile unui stat care pana nu demult era vazut ca un far al democratiei vestice este firesc. Din nou, si ce daca? Imperiile se nasc, se dezvolta, ajung la apogeu, decad si dispar de cand lumea. Care-i problema?
Paste linistit, cat despre fericire, nu stiu, mai vedem…
Ooo, ce vremuri! cica Isteri, pardon, Istoria, se repeta.
„Ţie-ţi vorbesc, Americă! Ţie-ţi vorbesc, Americă! Ţie-ţi vorbesc, Americă!”
„„O, Americă simplă!
Minciuna s-a-ncolăcit în jurul tău
şi tu n-o simţi.
Minciuna se-aşază ca oaspe,
la tine, la cină,
mănâncă din vasele tale
şi tu n-o vezi.
La temelia căminului tău
îşi cloceşte ea puii
şi tu nu ştii.
Sub căpătâiul copiilor tăi
zace minciuna
şi tu nu te cutremuri.”
(Maria Banus.)
Dle Gabriel Liiceanu,
Imi permit sa adaug la si cred ca si corelat cu cele scrise de dvs in legatura cu ce dam, cui dam si cum dam, cateva idei personale care poate ca se vor fi predicand in Biserica sau se discuta intre credinciosi si anume:
Saptamana Luminata (a Patimilor) incepe cu Duminica Floriilor odata cu inrarea in Ierusalim.(Matei 21-1) si se termina odata cu Invierea in noaptea de Sambata spre Duminica( (Matei28-1 pana la 28-15)
Desigur ca toate cele patu Evanghelii relateaza integral aceasta saptamana desigur cu unele diferente.
Este destul de lesne de observat ca aceasta perioada de o saptamana poate fi separata in trei parti in functie de adresabilitatea discursului Cristic.
In prima parte Isus se adreseaza in special clerului iudeu, in a doua poporului care il asculta cat si ucenicilor fiind destinata destinata descrieerii Imparatiei lui Dumnezeu iar finalul saptamanii petrecut de Isus pana la prindere atat langa ucenicii sai si apoi cu clerul iudeu si in final cu tot poporul , respectiv Cina cea de Taina, tradarea lui Iuda, prinderea si judecata, patimile prporiu zise incheiate cu rastignirea si moartea in trup a lui Isus si apoi Invierea Sa.
Cea de a doua parte a saptamanii se incheie cu o predica deosebit de importanta, dupa mine, poate cea mai importanta, care defineste legatura credinciosilor , a crestinilor care sunt trupul Bisericii cu Isus capul acesteia si deci prin El cu Dumnezeu si anume faptele fiecaruia fata de ceilalti il vor defini, faptele sale oriunde nu in Sfanta Biserica unde doar vom asculta invataturile cristice dar le vom pune in practica abia in exteriorul incintei Casei Domnului .
Oare am inteles acestea?
Am inteles ca tot ce facem bine in jur lui Isus ii dam si deci lui Dumnezeu il facem si tot ce facem rau deasemeni tot lui Isus adica lui Dumnezu facem si nu degeaba se repeta si se repeta in Biserica: Tie Doamne!
PS. Scuze pentru o mare greseala: Saptamana Luminata este cea care incepe inediat dupa Inviere . In loc de Saptamana Patimilor pot spune Saptmana Mare!
În scurta mea intervenție de ieri la Deutsche Welle vizavi de problematica Covid-19 și slujba de Paști, am invocat exact același verset biblic ca și domnul Liiceanu, cu care nu m-am înțeles dinainte și pe care nu îl cunosc decât ca persoană publică. ”Dați, deci, cezarului cele ce sunt ale cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, spune însuși Mântuitorul Hristos, adresându-se fariseilor și irodianilor care vroiau să-l ispitească. Porunca de a nu-l ispiti pe Dumnezeu nu este cuprinsă în Decalog, însă aceasta este explicit enunțată în Deuteronom și reluată la fel de explicit de Iisus Însuși, atunci când diavolul L-a ispitit în pustia Carantaniei. Învățătura acestei pilde este că dacă ne vom lăsa ispitiți de diavol, vom ispiti și noi, inclusiv pe Dumnezeu, asemenea lui Adam și Eva, ai căror urmași suntem. Azi, în aceste vremuri de pandemie, de mare încercare a întregii omeniri, suntem tentați, din bigotism, din habotnicie și din falsă evlavie, să-l ispitim din nou pe Dumnezeu, prin încercarea unora de a nu se supune rigorilor legii cezarului, pe motiv că Dumnezeu cel mult milostiv îi va apăra de molimă pe cei credincioși. Este o înșelare a diavolului, care astfel, în mod viclean, ne îndeamnă să-l ispitim pe Dumnezeu. Ordonanțele militare nu pot desființa credința noastră, ci sunt menite doar să limiteze și să încetinească răspândirea acestei molime planetare. Molima va trece, dar credința cea adevărată va dăinui.
@Călin Cârmaciu _ „În scurta mea intervenție de ieri la Deutsche Welle…”
Cum nu urmăresc Deutsche Welle, nu știu dacă le-ați spun în „scurta intervenție” că vocalii atei și agnostici, împreună cu creștinii de alte confesiuni decât ortodocșii, găsesc zilele acestea un bun prilej de a-l huli pe Dumnezeu sub fățărnicia grijii pentru sănătatea publică, ori respectarea legii.
Or, diavolul nu poate lucra altminteri mai bine și mai eficient decât atunci decât spune că vorbește în numele lui Dumnezeu!
Pentru cei care nu au avut ocazia să afle despre respectivele tradiții ortodoxe care se află în discuție și nici curiozitatea să se informeze (pe Internet, spre exemplu), la televizor s-a putut vedea, bunăoară, că cei care au dat și primit Lumina au aprins niște lumânări unii de la alții fără să se atingă, păstrând distanța de siguranță.
Cât despre pachețelele cu pâine, ele au fost ambalate cu mult mai igienic decât este pâinea de le supermarket. Iar distribuirea lor s-a făcut de către persoane având combinezoane, mănuși și măști, ceea ce la curieri n-am văzut vreodată. (Am primit colete în perioada asta și prin Fan, și prin DPD, iar „măștile” Glovo sunt în realitate o glumă.)
Pentru corecta informare, „Acordul” inițial prevedea că cei care ar fi dorit ar fi putut merge la biserica de proximitate să ia de pe o masă lumina și pachețelul. Sub o supraveghere mai strictă a forțelor „cezarului” decât la supermarket.
Iar, dacă ateii și agnosticii, împreună cu creștinii de alte confesiuni decât ortodocșii, au fost destul de vocali și susținuți prin manipularea din presă, pentru a le interzice ortodocșilor să se vadă chiar de la distanță, ei și-au făcut biserica și s-au rugat acolo unde li s-a dat voie să fie împreună. Astfel, în Piatra Neamț, oamenii au cântat și s-au rugat împreună într-un supermarket.
Acum, ați putea cere să se închidă și supermarketurile, pentru ca practicarea ritualurilor ortodoxe să nu prolifereze cumva.
Totul trebuie privit cu moderatie și înțelepciune.
Dumneavoastra, Gabriel, va marturisesc ca scriu randurile acestea pentru ca il cunosc din copilarie pe medicul si filozoful care a avut curajul sa isi faca publica revolta fata de anumite restrictii. E clar pentru oricine ca scriind acea scrisoare nu are nimic de castigat in afara de onorarea propriei constiinte prin solidarizarea cu libertatea primejduita altora, mai putin curajosi in a o apara public. Il stiu bine pe Sorin si confirm curajul si idealismul lui extraordinar in lupta pentru principii si faptul ca nu a avut niciodata apucaturi de kamikaze; sper din toata inima ca nici acest apel pe cat de indignat pe atat de disperat sa nu ii afecteze cariera.
Imi aduc aminte de setea cu care citea prin 90 (fiind student la Medicina) texte de filozofie si sclipirea din ochi cu care povestea despre Paltinis si despre texte pe care eu le consideram doar prea aride si sper ca aceasta pasiune care va leaga sa fie mentinuta pentru ca este adevarata.
Am citit tardiv articolul dumneavoastra, scriu la fel de tarziu, insa cred ca se putea gasi o forma de oficiere a Invierii care sa minimizeze riscurile de contaminare, asa cum s-a facut cu furnizarea painii cea de toate zilele (desfasurarea liturghiei in aer liber in mai multe sesiuni, cu pastrarea distantei de 1,5 m, purtarea de masti, ambalarea individuala a comuniunii, asezarea preotului in spatele unui ecran, etc).
Hristos A Inviat! Sa avem iubire de aproapele nostru!
„cred ca se putea gasi o forma de oficiere a Invierii care sa minimizeze riscurile de contaminare, asa cum s-a facut cu furnizarea painii cea de toate zilele…”
S-a găsit… S-a făcut… A trecut.
Singurele conflicte au fost în Rahova și Hunedoara, unde unii s-au bătut la niște chefuri, fără vreo legătură directă cu Paștele ortodox.
Dar, de fapt, noianul de articole și luări de poziție anti-ortodoxe din mass-media acestor zile poate părea surprinzător de mare, la o privire rațională, în raport cu ponderea creștinilor de confesiune ortodoxă în rândul populației României.
Asta spune, mai degrabă, că, având sprijinul presei, ateii, agnosticii și creștinii de alte confesiuni, deși minoritari, pot striga mai tare, sunt mai vocali decât majoritatea, decentă, reținută și mai atentă la sărbătoare decât la cei care înjură Biserica în întregime, ori doar pe creștinii ortodocși.
Acest lucru, da, cred că i se poate reproșa – ca inabilitate de comunicare – Bisericii Ortodoxe Române.
Din toate comentariile pro so contra raportului stat-biserics, se vede clar ca in fapt credinciosii sunt afara ei. Lipsa de carisma si comunicare este data de de faptul ca in lumea ortodoxiei romanesti avem tot mai putini, preoti si inalti ierarhi cu adevarat har. Domina argintii. Cine a citit cu multa atentie Pastorala Prefericitului la aceasta mare sarbatoare, constata, citarile lungi din Biblie, dar lipsa unui mesaj de emotie a cuvintelor, caldura sufleteasca si intelegere fata de incercarile la care suntem supusi. A fost unul rece si impersonal, fara talent literar in a cauta cele mai potrivite cuvinte. De aceea se pune intrebarea unde sunt intlectualii din BOR. A face 2-3 facultati nu te face intelectual, mai trebuie ceva in plus, mult suflet si intelegere fata de semeni.
Din fericire Biserica are oricand prilejul de a sarbatori crestineste: se poate organiza sa duca la casele unor varstnici mancare si/sau medicamente (acum si mai ales dupa criza), si distribuind ajutoare sociale (in special orfanilor) eventual in schimbul unor terenuri retrocedate (care oricum nu vor fi dezvoltate pentru binele comun)
http://www.culturavietii.ro/2020/05/13/nedespartita-treime-vela-arafat-tataru/