sâmbătă, februarie 4, 2023

Iubirea lor

Au cam trecut vremurile acelea în care mai-marii social-democraților din România nu ratau nici măcar o singură apariție televizată spre a-și clama înduioșătoarea prietenie. Astăzi, se vorbește despre grupuri și grupulețe, despre întocmirea de liste negre, despre planurile vizând eliminarea din posturile de decizie a celor care, cu ocazia ultimului CEX al PSD, au încercat să-i facă opoziție președintelui partidului, dl. Liviu Dragnea.
După ce s-a purtat cu președintele executiv Nicolae Bădălău cam în felul în care l-a umilit Coana Joițica pe domn Nae Cațavencu cerându-i ca el să fie acela care să o propună pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru, dl. Liviu Dragnea nu le-a mai oferit posturi în guvern celor deveniți indezirabili. Cel mai elocvent caz este acela al doamnei Ecaterina Andronescu care și-a jucat până la ultima carte șansa de a redeveni ministru al Educației, urmarea fiind pierderea șefiei Comisiei senatoriale de specialitate. O soartă deloc mai bun au avut miniștrii care s-au solidarizat cu fostul premier Mihai Tudose. Vineri a fost parafată excluderea din PSD a primarului municipiului Iași, Mihai Chirică. Nu sunt deloc excluse evoluții interesante la CEX-ul programat pentru miercuri, 14 februarie, Ziua îndrăgostiților.
Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. Aproape că nu există apariție televizată, și, slavă Domnului, că sunt multe, fără ca dl. Dragnea-Trei Dosare să nu facă vorbire despre trădările fostului său prieten și aliat în lupta pentru înlăturarea de la șefia partidului a d-lui Mircea Geoană.
O adevărată tocăniță, un amestec de tragedie shakespeariană parodie și de comedie caragialeană prost regizată se consumă chiar sub ochii noștri. Mai exact, sub ochii acelora care au timp și răbdare să se uite la posturile România tv și Antena 3. Dragnea îl acuză pe Ponta de infidelitate și de faptul că el ar fi la originea denunțurilor din care i se trag lui toate problemele cu justiția. Ponta nu se lasă cu onoarea nereperată, cere dovezi și documente, face continue dezvăluiri pe facebook, este mai vorbăreț chiar decât Miorița din baladă.
Și uite așa se face că aflăm care ar fi fost motivele tenebroaselor lovituri de teatru din vara anului 2015 când, pe neașteptate, dl. Ponta și-a anunțat, tot pe facebook, demisia de la șefia PSD, aflăm de ce ar fi renunțat el, Cârlanul, vorba bătrânului bolșevic Ion Iliescu, aparent atât de ușor la conducerea guvernului.
Dacă e să dăm crezare celor pretinse de fostul mare star pesedist, astăzi trimis la mantinelă, ar fi fost vorba despre o monstruoasă coaliție între președintele Iohannis și succesorul lui la conducerea PSD, Dragnea-Trei Dosare. În cazul în care nu și-ar fi dat demisia, Dragnea i-ar fi retras Cârlanului sprijinul politic (astfel dl. Ponta ar fi fost tristul predecesor al d-lui Sorin Grindeanu) numai și numai pentru ca premier să devină dl. Vasile Dîncu.
Două lucruri rămân încă pe mai departe complet neclare. Cum de dl. Dragnea l-a propus drept premier pe dl. Liviu Voinea și cum de președintele Iohannis l-a preferat pe dl. Cioloș. Nu mă îndoiesc însă că în zilele și săptămânile viitoare schimbul de acuze și de vorbe grele dintre cei doi foști prieteni va continua. Gustul pentru parodii de tragedie, pentru trădări cu iz de telenovelă, pentru detalii mocirloase aflându-se printre lucrurile comune ce au determinat amiciția la cataramă dintre domnii Dragnea și Ponta.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. PONTA MINTE CUM RESPIRA. Asta s-a stabilit de mult la dispeceratul condus candva de Narcisa Iorga – doamna care ii ajuta pe o parte dintre politicieni sa fie mereu SPONTANI si PE FAZA cu ajutorul tabletei pe care le scria raspunsurile si replicile in caz de ananghie. Dar chiar daca era transmis minut de minut și in proportie de masa prin filierele propagandistice , mesajul PONTA MINTE CUM RESPIRA era si un mare ADEVAR. Chestia e ca acum PONTA – aflat intr-o stare de disperare de toata jena – SPUNE LUCRURI DESPRE DRAGNEA. Ei bine, in acest caz PONTA NU MAI MINTE – si trebuie considerat o sursa de mare credibilitate . Putem afirma chiar ca – atunci si numai atunci cand e vorba despre Dragnea – PONTA SPUNE ADEVARUL CUM RESPIRA. Recapitulare: viata ar parea mai usoara daca admitem ca in general Ponta minte si trece pe adevar doar cand spune ceva despre Dragnea. Ei bine nu este chiar asa. Iata – acum Ponta spune ca a demisionat pentru ca oricum PSD ul i-ar fi retras sprijinul ca urmare a unui complot dintre Dragnea si Johannis. Daca aplicam regula IN CAZ DE DRAGNEA PONTA SPUNE ADEVARUL – intram intr-o fundatura afectiv-cognitiva. Cum adica – Dragnea a rasturnat , sau ma rog, a imbrancit decisiv Guvernul Ponta facilitand instalarea Guvernului Ciolos ? Pai atunci ar insemna ca Dragnea a fost BAIAT BUN. Or, se stie , ca acum de cand sloganul ”PONTA MINTE CUM RESPIRA” a cam cazut in desuetudine ca o consecinta fireasca a ofilirii lui Victor Viorel , el a fost inlocuit cu zicerea bine cunoscuta de orice Iza belă DRAGNEA E INTOTDEAUNA BAIAT RAU !

 2. Ce mică e lumea. Tovarăși din toate țările UE certațivă
  (anul 200 Karl Marx.. .. proletari .. uniți-vă)!

  La Paris socialiștii s-au scindat 2017 în trei grupulețe: Hammond, J.L. Melenchon, etc. Partidul președintelui francez F. Hollande a obtinut 9 % din voturi, naționalcomuniștii izolaționiști ai lui J. L. Melenchon 19 %. En Marche / E. Macron a triumfat după dezvăluirile de „coruptie” ale conservatorului Fillon.

  …. „…. Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. … „….

  Același lucru 2017 la socialdemocrații lui M. Schulz/RFG. SPD s-a prăbușit la 20 %. Ceartă mare 2018 între S. Gabriel, ministru de externe și M. Schulz, candidatul SPD pentru cancelar, mare susținător al lui E. Macron ( M. Schulz a declarat: 2025 vom avea o Federație UE/ZE cu cei care se vor integra mai repede, mai pronunțat. UE va primi structurile unui stat după conceptul francez. Nimic nu mai e valabil 2018-2022 după retragerea lui M. Schulz in februarie 2018 din arena politică SPD).

  Rămân de rezolvat problemele arzătoare în România, Franța, RFG, etc.

  Cu care temă centrală se va prezenta țara gazdă la președinția UE 2019? Oaspeții nu cunosc limba gazdelor. O propunere din conceptul francez pentru UE.27 merită amintită: învățați două limbi „europene” pe lângă limba maternă. Telul e o opinie europeană mai bine conectată. Pentru locuitorii UE e bine să cunoască limba vecinilor, să cunoască mai bine cultura vecinilor. Vecinii de 700 de ani, de 1000 de ani vor fi și peste 100 de ani vecini?

  O ideie pentru anul centenarului 2018?

 3. Când doi mafioţi se bălăcăresc în public, lasă să răsufle unele chestii până atunci ţinute la secret.
  Numai că io n-aş da prea multă credibilitate niciunuia.

  • Felicitari orangutanule ! Sincere ! Ai spus in cateva cuvinte tot ceea ce autorul articolului de mai sus , nu a stiut sau nu a vrut sa spuna !

 4. Am ceva cu prima fraza: care social-democrati? Ce e social-democrat la PSD? La fel cum aud din cand in cand „China comunista”! Ce e comunist la China? Dictatura politica, numele partidului unic? Avem dictaturi de toate felurile peste tot, exista si in China, dar cum sa vorbesti de comunism acolo (o tara cu o multime de miliardari si cu o diferenta uriasa, poate cea mai mare din lume, intre cei mai bogati si cei mai saraci)? Tot asa si cu PSD-ul, in afara de nume, nimic nu-i social-democrat la ei. Pomana nu tine de social-democratie, tine de feudalism. Nu exista nimic din socialism la ei, socialismul are de a face cu demnitatea omului, cu egalitatea de sanse, cu dreptatea sociala. Unde e dreptatea sociala intr-o tara tinuta in subdezvoltare cu forta? Asa-zisele ajutoare sociale nu sunt altceva decat o modalitate de a tine oamenii dependenti de baronii locali, un soi de serbie, de legare de glie. Socialismul ar fi insistat pe dreptul la munca, ar fi insistat pe investitii care sa ajute omul sa-si castige traiul in demnitate si (relativa) indestulare, pe o dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii. Pomenile ajutoarelor sociake nu sunt din capitalism, nici din socialism, e feudalism toata ziua!

  • Romania ar avea doar de castigat parasind UE, altfel nu se schimba lucrurile!
   In urmatorul 2019, nu avantajeaza pe nimeni o Romanie sclavagista la conducerea UE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro