marți, septembrie 21, 2021

Iubirea lor

Au cam trecut vremurile acelea în care mai-marii social-democraților din România nu ratau nici măcar o singură apariție televizată spre a-și clama înduioșătoarea prietenie. Astăzi, se vorbește despre grupuri și grupulețe, despre întocmirea de liste negre, despre planurile vizând eliminarea din posturile de decizie a celor care, cu ocazia ultimului CEX al PSD, au încercat să-i facă opoziție președintelui partidului, dl. Liviu Dragnea.
După ce s-a purtat cu președintele executiv Nicolae Bădălău cam în felul în care l-a umilit Coana Joițica pe domn Nae Cațavencu cerându-i ca el să fie acela care să o propună pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru, dl. Liviu Dragnea nu le-a mai oferit posturi în guvern celor deveniți indezirabili. Cel mai elocvent caz este acela al doamnei Ecaterina Andronescu care și-a jucat până la ultima carte șansa de a redeveni ministru al Educației, urmarea fiind pierderea șefiei Comisiei senatoriale de specialitate. O soartă deloc mai bun au avut miniștrii care s-au solidarizat cu fostul premier Mihai Tudose. Vineri a fost parafată excluderea din PSD a primarului municipiului Iași, Mihai Chirică. Nu sunt deloc excluse evoluții interesante la CEX-ul programat pentru miercuri, 14 februarie, Ziua îndrăgostiților.
Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. Aproape că nu există apariție televizată, și, slavă Domnului, că sunt multe, fără ca dl. Dragnea-Trei Dosare să nu facă vorbire despre trădările fostului său prieten și aliat în lupta pentru înlăturarea de la șefia partidului a d-lui Mircea Geoană.
O adevărată tocăniță, un amestec de tragedie shakespeariană parodie și de comedie caragialeană prost regizată se consumă chiar sub ochii noștri. Mai exact, sub ochii acelora care au timp și răbdare să se uite la posturile România tv și Antena 3. Dragnea îl acuză pe Ponta de infidelitate și de faptul că el ar fi la originea denunțurilor din care i se trag lui toate problemele cu justiția. Ponta nu se lasă cu onoarea nereperată, cere dovezi și documente, face continue dezvăluiri pe facebook, este mai vorbăreț chiar decât Miorița din baladă.
Și uite așa se face că aflăm care ar fi fost motivele tenebroaselor lovituri de teatru din vara anului 2015 când, pe neașteptate, dl. Ponta și-a anunțat, tot pe facebook, demisia de la șefia PSD, aflăm de ce ar fi renunțat el, Cârlanul, vorba bătrânului bolșevic Ion Iliescu, aparent atât de ușor la conducerea guvernului.
Dacă e să dăm crezare celor pretinse de fostul mare star pesedist, astăzi trimis la mantinelă, ar fi fost vorba despre o monstruoasă coaliție între președintele Iohannis și succesorul lui la conducerea PSD, Dragnea-Trei Dosare. În cazul în care nu și-ar fi dat demisia, Dragnea i-ar fi retras Cârlanului sprijinul politic (astfel dl. Ponta ar fi fost tristul predecesor al d-lui Sorin Grindeanu) numai și numai pentru ca premier să devină dl. Vasile Dîncu.
Două lucruri rămân încă pe mai departe complet neclare. Cum de dl. Dragnea l-a propus drept premier pe dl. Liviu Voinea și cum de președintele Iohannis l-a preferat pe dl. Cioloș. Nu mă îndoiesc însă că în zilele și săptămânile viitoare schimbul de acuze și de vorbe grele dintre cei doi foști prieteni va continua. Gustul pentru parodii de tragedie, pentru trădări cu iz de telenovelă, pentru detalii mocirloase aflându-se printre lucrurile comune ce au determinat amiciția la cataramă dintre domnii Dragnea și Ponta.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. PONTA MINTE CUM RESPIRA. Asta s-a stabilit de mult la dispeceratul condus candva de Narcisa Iorga – doamna care ii ajuta pe o parte dintre politicieni sa fie mereu SPONTANI si PE FAZA cu ajutorul tabletei pe care le scria raspunsurile si replicile in caz de ananghie. Dar chiar daca era transmis minut de minut și in proportie de masa prin filierele propagandistice , mesajul PONTA MINTE CUM RESPIRA era si un mare ADEVAR. Chestia e ca acum PONTA – aflat intr-o stare de disperare de toata jena – SPUNE LUCRURI DESPRE DRAGNEA. Ei bine, in acest caz PONTA NU MAI MINTE – si trebuie considerat o sursa de mare credibilitate . Putem afirma chiar ca – atunci si numai atunci cand e vorba despre Dragnea – PONTA SPUNE ADEVARUL CUM RESPIRA. Recapitulare: viata ar parea mai usoara daca admitem ca in general Ponta minte si trece pe adevar doar cand spune ceva despre Dragnea. Ei bine nu este chiar asa. Iata – acum Ponta spune ca a demisionat pentru ca oricum PSD ul i-ar fi retras sprijinul ca urmare a unui complot dintre Dragnea si Johannis. Daca aplicam regula IN CAZ DE DRAGNEA PONTA SPUNE ADEVARUL – intram intr-o fundatura afectiv-cognitiva. Cum adica – Dragnea a rasturnat , sau ma rog, a imbrancit decisiv Guvernul Ponta facilitand instalarea Guvernului Ciolos ? Pai atunci ar insemna ca Dragnea a fost BAIAT BUN. Or, se stie , ca acum de cand sloganul ”PONTA MINTE CUM RESPIRA” a cam cazut in desuetudine ca o consecinta fireasca a ofilirii lui Victor Viorel , el a fost inlocuit cu zicerea bine cunoscuta de orice Iza belă DRAGNEA E INTOTDEAUNA BAIAT RAU !

 2. Ce mică e lumea. Tovarăși din toate țările UE certațivă
  (anul 200 Karl Marx.. .. proletari .. uniți-vă)!

  La Paris socialiștii s-au scindat 2017 în trei grupulețe: Hammond, J.L. Melenchon, etc. Partidul președintelui francez F. Hollande a obtinut 9 % din voturi, naționalcomuniștii izolaționiști ai lui J. L. Melenchon 19 %. En Marche / E. Macron a triumfat după dezvăluirile de „coruptie” ale conservatorului Fillon.

  …. „…. Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. … „….

  Același lucru 2017 la socialdemocrații lui M. Schulz/RFG. SPD s-a prăbușit la 20 %. Ceartă mare 2018 între S. Gabriel, ministru de externe și M. Schulz, candidatul SPD pentru cancelar, mare susținător al lui E. Macron ( M. Schulz a declarat: 2025 vom avea o Federație UE/ZE cu cei care se vor integra mai repede, mai pronunțat. UE va primi structurile unui stat după conceptul francez. Nimic nu mai e valabil 2018-2022 după retragerea lui M. Schulz in februarie 2018 din arena politică SPD).

  Rămân de rezolvat problemele arzătoare în România, Franța, RFG, etc.

  Cu care temă centrală se va prezenta țara gazdă la președinția UE 2019? Oaspeții nu cunosc limba gazdelor. O propunere din conceptul francez pentru UE.27 merită amintită: învățați două limbi „europene” pe lângă limba maternă. Telul e o opinie europeană mai bine conectată. Pentru locuitorii UE e bine să cunoască limba vecinilor, să cunoască mai bine cultura vecinilor. Vecinii de 700 de ani, de 1000 de ani vor fi și peste 100 de ani vecini?

  O ideie pentru anul centenarului 2018?

 3. Când doi mafioţi se bălăcăresc în public, lasă să răsufle unele chestii până atunci ţinute la secret.
  Numai că io n-aş da prea multă credibilitate niciunuia.

  • Felicitari orangutanule ! Sincere ! Ai spus in cateva cuvinte tot ceea ce autorul articolului de mai sus , nu a stiut sau nu a vrut sa spuna !

 4. Am ceva cu prima fraza: care social-democrati? Ce e social-democrat la PSD? La fel cum aud din cand in cand „China comunista”! Ce e comunist la China? Dictatura politica, numele partidului unic? Avem dictaturi de toate felurile peste tot, exista si in China, dar cum sa vorbesti de comunism acolo (o tara cu o multime de miliardari si cu o diferenta uriasa, poate cea mai mare din lume, intre cei mai bogati si cei mai saraci)? Tot asa si cu PSD-ul, in afara de nume, nimic nu-i social-democrat la ei. Pomana nu tine de social-democratie, tine de feudalism. Nu exista nimic din socialism la ei, socialismul are de a face cu demnitatea omului, cu egalitatea de sanse, cu dreptatea sociala. Unde e dreptatea sociala intr-o tara tinuta in subdezvoltare cu forta? Asa-zisele ajutoare sociale nu sunt altceva decat o modalitate de a tine oamenii dependenti de baronii locali, un soi de serbie, de legare de glie. Socialismul ar fi insistat pe dreptul la munca, ar fi insistat pe investitii care sa ajute omul sa-si castige traiul in demnitate si (relativa) indestulare, pe o dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii. Pomenile ajutoarelor sociake nu sunt din capitalism, nici din socialism, e feudalism toata ziua!

  • Romania ar avea doar de castigat parasind UE, altfel nu se schimba lucrurile!
   In urmatorul 2019, nu avantajeaza pe nimeni o Romanie sclavagista la conducerea UE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.