duminică, aprilie 18, 2021

Iubirea lor

Au cam trecut vremurile acelea în care mai-marii social-democraților din România nu ratau nici măcar o singură apariție televizată spre a-și clama înduioșătoarea prietenie. Astăzi, se vorbește despre grupuri și grupulețe, despre întocmirea de liste negre, despre planurile vizând eliminarea din posturile de decizie a celor care, cu ocazia ultimului CEX al PSD, au încercat să-i facă opoziție președintelui partidului, dl. Liviu Dragnea.
După ce s-a purtat cu președintele executiv Nicolae Bădălău cam în felul în care l-a umilit Coana Joițica pe domn Nae Cațavencu cerându-i ca el să fie acela care să o propună pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru, dl. Liviu Dragnea nu le-a mai oferit posturi în guvern celor deveniți indezirabili. Cel mai elocvent caz este acela al doamnei Ecaterina Andronescu care și-a jucat până la ultima carte șansa de a redeveni ministru al Educației, urmarea fiind pierderea șefiei Comisiei senatoriale de specialitate. O soartă deloc mai bun au avut miniștrii care s-au solidarizat cu fostul premier Mihai Tudose. Vineri a fost parafată excluderea din PSD a primarului municipiului Iași, Mihai Chirică. Nu sunt deloc excluse evoluții interesante la CEX-ul programat pentru miercuri, 14 februarie, Ziua îndrăgostiților.
Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. Aproape că nu există apariție televizată, și, slavă Domnului, că sunt multe, fără ca dl. Dragnea-Trei Dosare să nu facă vorbire despre trădările fostului său prieten și aliat în lupta pentru înlăturarea de la șefia partidului a d-lui Mircea Geoană.
O adevărată tocăniță, un amestec de tragedie shakespeariană parodie și de comedie caragialeană prost regizată se consumă chiar sub ochii noștri. Mai exact, sub ochii acelora care au timp și răbdare să se uite la posturile România tv și Antena 3. Dragnea îl acuză pe Ponta de infidelitate și de faptul că el ar fi la originea denunțurilor din care i se trag lui toate problemele cu justiția. Ponta nu se lasă cu onoarea nereperată, cere dovezi și documente, face continue dezvăluiri pe facebook, este mai vorbăreț chiar decât Miorița din baladă.
Și uite așa se face că aflăm care ar fi fost motivele tenebroaselor lovituri de teatru din vara anului 2015 când, pe neașteptate, dl. Ponta și-a anunțat, tot pe facebook, demisia de la șefia PSD, aflăm de ce ar fi renunțat el, Cârlanul, vorba bătrânului bolșevic Ion Iliescu, aparent atât de ușor la conducerea guvernului.
Dacă e să dăm crezare celor pretinse de fostul mare star pesedist, astăzi trimis la mantinelă, ar fi fost vorba despre o monstruoasă coaliție între președintele Iohannis și succesorul lui la conducerea PSD, Dragnea-Trei Dosare. În cazul în care nu și-ar fi dat demisia, Dragnea i-ar fi retras Cârlanului sprijinul politic (astfel dl. Ponta ar fi fost tristul predecesor al d-lui Sorin Grindeanu) numai și numai pentru ca premier să devină dl. Vasile Dîncu.
Două lucruri rămân încă pe mai departe complet neclare. Cum de dl. Dragnea l-a propus drept premier pe dl. Liviu Voinea și cum de președintele Iohannis l-a preferat pe dl. Cioloș. Nu mă îndoiesc însă că în zilele și săptămânile viitoare schimbul de acuze și de vorbe grele dintre cei doi foști prieteni va continua. Gustul pentru parodii de tragedie, pentru trădări cu iz de telenovelă, pentru detalii mocirloase aflându-se printre lucrurile comune ce au determinat amiciția la cataramă dintre domnii Dragnea și Ponta.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. PONTA MINTE CUM RESPIRA. Asta s-a stabilit de mult la dispeceratul condus candva de Narcisa Iorga – doamna care ii ajuta pe o parte dintre politicieni sa fie mereu SPONTANI si PE FAZA cu ajutorul tabletei pe care le scria raspunsurile si replicile in caz de ananghie. Dar chiar daca era transmis minut de minut și in proportie de masa prin filierele propagandistice , mesajul PONTA MINTE CUM RESPIRA era si un mare ADEVAR. Chestia e ca acum PONTA – aflat intr-o stare de disperare de toata jena – SPUNE LUCRURI DESPRE DRAGNEA. Ei bine, in acest caz PONTA NU MAI MINTE – si trebuie considerat o sursa de mare credibilitate . Putem afirma chiar ca – atunci si numai atunci cand e vorba despre Dragnea – PONTA SPUNE ADEVARUL CUM RESPIRA. Recapitulare: viata ar parea mai usoara daca admitem ca in general Ponta minte si trece pe adevar doar cand spune ceva despre Dragnea. Ei bine nu este chiar asa. Iata – acum Ponta spune ca a demisionat pentru ca oricum PSD ul i-ar fi retras sprijinul ca urmare a unui complot dintre Dragnea si Johannis. Daca aplicam regula IN CAZ DE DRAGNEA PONTA SPUNE ADEVARUL – intram intr-o fundatura afectiv-cognitiva. Cum adica – Dragnea a rasturnat , sau ma rog, a imbrancit decisiv Guvernul Ponta facilitand instalarea Guvernului Ciolos ? Pai atunci ar insemna ca Dragnea a fost BAIAT BUN. Or, se stie , ca acum de cand sloganul ”PONTA MINTE CUM RESPIRA” a cam cazut in desuetudine ca o consecinta fireasca a ofilirii lui Victor Viorel , el a fost inlocuit cu zicerea bine cunoscuta de orice Iza belă DRAGNEA E INTOTDEAUNA BAIAT RAU !

 2. Ce mică e lumea. Tovarăși din toate țările UE certațivă
  (anul 200 Karl Marx.. .. proletari .. uniți-vă)!

  La Paris socialiștii s-au scindat 2017 în trei grupulețe: Hammond, J.L. Melenchon, etc. Partidul președintelui francez F. Hollande a obtinut 9 % din voturi, naționalcomuniștii izolaționiști ai lui J. L. Melenchon 19 %. En Marche / E. Macron a triumfat după dezvăluirile de „coruptie” ale conservatorului Fillon.

  …. „…. Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. … „….

  Același lucru 2017 la socialdemocrații lui M. Schulz/RFG. SPD s-a prăbușit la 20 %. Ceartă mare 2018 între S. Gabriel, ministru de externe și M. Schulz, candidatul SPD pentru cancelar, mare susținător al lui E. Macron ( M. Schulz a declarat: 2025 vom avea o Federație UE/ZE cu cei care se vor integra mai repede, mai pronunțat. UE va primi structurile unui stat după conceptul francez. Nimic nu mai e valabil 2018-2022 după retragerea lui M. Schulz in februarie 2018 din arena politică SPD).

  Rămân de rezolvat problemele arzătoare în România, Franța, RFG, etc.

  Cu care temă centrală se va prezenta țara gazdă la președinția UE 2019? Oaspeții nu cunosc limba gazdelor. O propunere din conceptul francez pentru UE.27 merită amintită: învățați două limbi „europene” pe lângă limba maternă. Telul e o opinie europeană mai bine conectată. Pentru locuitorii UE e bine să cunoască limba vecinilor, să cunoască mai bine cultura vecinilor. Vecinii de 700 de ani, de 1000 de ani vor fi și peste 100 de ani vecini?

  O ideie pentru anul centenarului 2018?

 3. Când doi mafioţi se bălăcăresc în public, lasă să răsufle unele chestii până atunci ţinute la secret.
  Numai că io n-aş da prea multă credibilitate niciunuia.

  • Felicitari orangutanule ! Sincere ! Ai spus in cateva cuvinte tot ceea ce autorul articolului de mai sus , nu a stiut sau nu a vrut sa spuna !

 4. Am ceva cu prima fraza: care social-democrati? Ce e social-democrat la PSD? La fel cum aud din cand in cand „China comunista”! Ce e comunist la China? Dictatura politica, numele partidului unic? Avem dictaturi de toate felurile peste tot, exista si in China, dar cum sa vorbesti de comunism acolo (o tara cu o multime de miliardari si cu o diferenta uriasa, poate cea mai mare din lume, intre cei mai bogati si cei mai saraci)? Tot asa si cu PSD-ul, in afara de nume, nimic nu-i social-democrat la ei. Pomana nu tine de social-democratie, tine de feudalism. Nu exista nimic din socialism la ei, socialismul are de a face cu demnitatea omului, cu egalitatea de sanse, cu dreptatea sociala. Unde e dreptatea sociala intr-o tara tinuta in subdezvoltare cu forta? Asa-zisele ajutoare sociale nu sunt altceva decat o modalitate de a tine oamenii dependenti de baronii locali, un soi de serbie, de legare de glie. Socialismul ar fi insistat pe dreptul la munca, ar fi insistat pe investitii care sa ajute omul sa-si castige traiul in demnitate si (relativa) indestulare, pe o dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii. Pomenile ajutoarelor sociake nu sunt din capitalism, nici din socialism, e feudalism toata ziua!

  • Romania ar avea doar de castigat parasind UE, altfel nu se schimba lucrurile!
   In urmatorul 2019, nu avantajeaza pe nimeni o Romanie sclavagista la conducerea UE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro