sâmbătă, octombrie 1, 2022

Jandarmeria a vorbit iar neîntrebată

Pare-se că guvernării PSD-ALDE nu i-a fost de ajuns cât și cum a cotonogit românii în seara zilei de 10 august cu ajutorul forțelor Jandarmeriei care s-au subordonat orbește, iresponsabil, laș, nedemn, în disprețul onoarei militare ordinelor ticăloase date din sediul Ministerului de Interne de protejata d-lui Liviu Dragnea, insa tupeistă, prost școlită și cum nu se poate mai precar educată ce poartă numele de Dan Carmen.
Așa că se mai pregătește să le administreze o porție de bătaie, de bastoane și de gaze lacrimogene în cazul în care vor îndrăzni cumva să protesteze în ziua de 1 Decembrie. Nu e nici o problemă, se vor inventa pretexte la fel cum au stat lucrurile și pe 10 august.
Aceeași guvernare intenționează să dea cu tifla criticilor referitoare la violențele din seara zilei de 10 august, așa cum au fost formulate ele în Rezoluția adoptată săptămâniile trecute de Parlamentul european de la Strasbourg. În felul acesta arătând cât poate, cât înțelege din cutumele internaționale și cât este de nepregătită să preia la 1 ianuarie 2019 președinția Uniunii Europene.
Cel puțin așa ne lasă să înțelegem o declarație plasată pe site-ul dc news, cunoscut ca fiind extrem de apropiat dacă nu cumva chiar în solda puterii actuale, declarație atribuită Jandarmeriei. Agramată, mustind de cacofonii, însă îngăduindu-și să le dea românilor lecții de patriotism, de bună conduită și de morală. În opinia șefilor Jandarmeriei și pare-se că și în sufletul și condeiul d-lui Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al compromisei instituții, românii care vor îndrăzni să protesteze în ziua sărbătoririi Centenarului, fie și numai întorcând spatele defilării reprezentanților respectivei arme „se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români”. Zău, țațo?
Nu cred că nici măcar un singur slujbaș al Jandarmeriei, de la cei de la vârful ierarhiei , mulți recrutați, și nu întâmplător, din Teleorman, de acolo de unde provin și Dragnea, și Carmen Dan, la deja invicatul domn Marius Militaru, care normal ar fi fost să fie încă din august trimis acasă pentru vina de a se fi dedat la dezinformări crase, josnice și la vădit partizanat politic, până la ultimul angajat al instituției cu pricina ar fi îndrituit să dea lecții ori să îi amenințe pe cetățenii care le plătesc salariile. În august, jandarmii s-au dovedit prost pregătiți profesional, incapabili să își facă datoria, nu au putut și nici măcar nu au încercat să îi izoleze pe cei ce care au încălcat cu adevărat legea, au bătut și gazat pe orișicine le-a ieșit în cale. Și pentru aceasta trebuie să plătească toți vinovații. Trăiesc cu nădejdea că va veni cândva și momentul acela.
Pe de altă parte, mi s-ar părea normal ca organizațiile civice care amenință cu proteste în ziua de 1 Decembrie să își cumpănească bine oportunitatea deciziei de a organiza o manifestație de mare amploare. Prea și-au bătut joc politicienii, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, de sărbătoarea Centenarului, ba l-au aruncat în derizoriu guvernanții, prea suntem dezbinați la împlinirea a 100 de ani de Românie Mare, prea ne prezentăm fără nici un fel de proiect de țară ca să nu încercăm să ne acordăm măcar 24 de ore de pace. Și de reflecție.
Știu, s-ar putea ca îndemnul meu la calm să șocheze, să nemulțumească, știu, avem toate motivele să protestăm, îmi dau seama ca oricare dintre dumneavoastră că nimic nu merge ca lumea în țară, că PSD, în frunte cu infractorul de rang înalt Liviu Nicolae Dragnea, își face de cap și ne încalcă zilnic demnitatea.
Puțin le pasă lui Dragnea și șleahtei roșii care îi asigură perpetuarea la putere de România Mare, de români, de ideea națională. Încheie mereu tranzacții ba cu Putin, ba cu Orbán, ba cu Erdogan, uită că alta au dorit românii și la 1 Decembrie 1918, și în decembrie 1989, și în 2007 când s-au bucurat de aderarea țării la Uniunea Europeană. Însă a protesta în ziua în care firesc ar fi să sărbătorim măcar ideea dacă nu și existența aievea a unității naționale mi se pare a ne situa în continuare greșelii inițiale pe care mulți am săvârșit-o la 1 decembrie 1990. Atunci când i-am aplaudat pe Ion Iliescu și pe Petre Roman care nu mai știau cum să stimuleze, încurajeze huiduielile adresate adevăraților urmași ai făuritorilor Marii Uniri.
E vreme după 1 decembrie să scandăm huo! la adresa celor care încalcă zilnic, prin tot ceea ce fac în guvern, în Parlament, în Consiliile județene, municipale și locale voința exprimată liber la Alba Iulia. O voință care nu s-a rezumat la dorința de unire. Cred că de data aceasta riscăm să facem jocul ticăloșilor care de abia așteaptă să clameze iarăși cine știe ce lovitură de stat în loc să înțeleagă că e timpul să plece. Vreme de doi ani și-au bătut cu asupra măsură joc de țară.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Modul barbar in care guverneaza tara PSD-ALDE si ticalosia Jandarmeriei vor crea reactii mult mai dure decat simplul protest programat de societatea romaneasca la 1 decembrie. Este o mare palma data Romaniei ca acesti bolsevici fara neam si fara tara pe nume Dragnea, Tariceanu, Dancila, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si toti ceilalti sa se lafaie pe 1 Decembrie pozand in patrioti, iar poporul sa taca. Au semanat vant, vor culege furtuna.

 2. Nu este chiar asa.
  Steagurile tricolore nu mai sunt de mult doar ale lui Vadim si Funar.
  Cineva din anturajul unchiului George a bagat de seama ca romanii au o sensibilitate
  sporita la fluturarea steagului national si a aprobat in sfarsit , pe la inceputul lui 2017 preluarea
  drapelelor in arsenalul REZISTENȚEI.
  In alta ordine de idei nu vad de ce romanii mai frumosi si mai tineri si mai liberi nu ar avea
  dreptul ca de ziua Romaniei sa se adunei ei intre ei, asa cum se simt bine.
  In al treilea rand actiunea DECLIC este deja anuntata s ras-anuntata – iar contramandarea ei acum ar suna ca o infrangere.
  Nu in ultimul rand trebuie speculat momentul international – razmerita din Franta ofera
  un bun exemplu de spirit civic combatant.
  E adevarat insa ca jandarmii romani au demonstrat deja inca din august ca
  stapanesc la perfectie franceza gazelor si a furtunelor.

  • Cunoasteti, nu-i asa, replica adanca pa care Nea Costel, drojdier (simpaticul personaj de pe TimesNewRoman), ar da-o talentelor jandarmeresti in materie de pulane si gaze, nu-i asa?
   Eh, atunci asta e.

 3. Jandarmeria vrea sa isi traga de partea ei acea parte a tarii spalata pe creier, care se va imbatosa solemn de 1 Decembrie. Spera ca macar aia sa nu se intoarca cu spatele. Chiar daca se va intampla asa, Romania va aparea peste tot in lume asa cum este: divizata intre cei care gandesc si fac ceva, si raul absolut care a cuprins o parte din tara si de care nu putem scapa.

 4. „….fie și numai întorcând spatele defilării reprezentanților respectivei arme „se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români”–> Privirea inspre inainte, spre Nord, fara gesturi care ar putea sa semnifice luarea in deradere, fara blugi rupti, cercei in urechi sau tatuaje, imbracati cat mai elegant (eventual cu cravata de pionier din scoala generala si inelul transparent). Fara gluma, o parte din aceste lucruri reprezentau sfaturi pentru cei care doresc sa viziteze DMZ aflata la granita dintre cele doua Corei. Aceste sfaturi sunt scrise in toate pliantele si pe internet pentru cei care doresc sa faca o vizita in aceasta zona demilitarizata. Regulile sunt draconice , iar orice gest poate atrage dupa sine deschiderea focului. Insa, aceste reguli se aplica doar turistilor din afara Coreei de Sud (coreenii n-au voie acolo) si imbracamintea sau eventuale tatuaje, piercing-uri, ochelari de soare fency ar putea declansa propaganda Nord Coreeana impotriva turistilor occidentalilor „imorali”, „care traiesc in saracie”, etc.., etc.
  Aceleasi „sfaturi” prietenesti le primim si de la jandarmeria romana, membra NATO si UE, care se presupune ca protejeaza un stat democratic.
  Voila!

 5. Teoretic as fi de acord cu respectarea zilei Centenarului. Dar. Un mare „dar”.
  Mi-a cam ajuns de cate ori am lasat de la mine, pe diferite motive, ba ca-i Pastele sau Craciunul, ba ca-i Centenarul, ba ca-i vizita nu-stiu-cui, ba cine stie ce alte motive penibile… Adica mie mi se bate obrazul ca nu respect postul fraierilor, in timp ce altii imi zambesc superior si ma scuipa in fata, amintindu-mi ca trebuie sa fiu cuminte, ca legea mi se aplica doar mie.
  Daca cineva vrea ca eu sa respect legea, ar trebui sa ceara respectarea aceleiasi legi de catre toata lumea. E penibil si jenant ca niste batausi agramati sa-mi faca mie observatie ca nu stiu ce uniforma poarta ei si trebuie sa le fiu profund recunoscator ca mi-au oferit ocazia sa ma rupa in bataie.

 6. Stimate domn ati facut armata? Daca da, stiti ca ordinul se executa, nu se dicuta. Dupa dvs. soldatii care au fost trimisi sa inabuse rascoala de la 1907 sau grevele din 1933 ce ar fi trebuit sa faca? Ce pateste un militar pt ne-executsrea ordinilui? E usor sa stai deoparte si sa comentezi. Nu sint jandarm, nici militar ci doar am fscut armata la TR, asa ca nu fac pkedoarie „”pro domo””

  • O replica simplista, sa nu zic mai mult. Si scuza folosita de toti ciracii tuturor dictatorilor lumii, y compris Ceausescu si Hitler – noi n-am facut nimic decat sa executam ordinele, ala e de vina ca le-a dat.
   Daca doar atata ati inteles din alea noua luni de TR (pe care le-am facut si eu), inseamna ca le-ati facut chiar degeaba. Bine ca nu mai sunteti (sper) la varsta incorporarii, ca la ordinul lui Dragnea (ordin care se executa, nu se discuta si mai ales nu se gandeste, nu-i asa?) ati fi probabil in stare sa va schingiuiti si copilul in bataie daca e de partea gresita a scutului, nu?

   Cat despre statul deoparte, afirmatia mu se pare ridicola – dvs. pe 10 august ce-ati facut? Pai, nu exista decat trei alternative. Ori ati stat deoparte (cea mai probabila), ori ati protestat, ori ati ciomagit protestatarii. Nu mi-e deloc clar din care din cele trei ipostaze v-ati putea permite sa-i dati lectii de civism autorului.

 7. Respect institutia numita Jandarmerie dar pentru bestiile , grobienii , tilharii , si aservitii politic din aceasta institutie nu am respect . Ma intorc cu spatele la ei indiferent unde ii intilnesc . Salut mai degraba gistele dar nu astfel de ordinari .

  @DP

  Stimabile domn , un functionar bugetar cu demnitate demisioneaza atunci cind este pus sa aplice legi imbecile pe spinarea populatiei care ii plateste salariul . Un cadru militar cu demnitate demisioneaza atunci cind primeste ordin sa arunce cu gaz lacrimogen si grenade in cetatenii care protesteaza pasnic . In ultima vreme au ajuns jandarmi numai lepre si ordinari care nu au reusit sa isi cistige piinea in mediul privat concurential . Toti ratatii siincapabilii se indreapta spre mediul bugetar unde banii pentru salarii curg girla pentru ca sint luati cu japca din rodul muncii mediului privat . Jandarmul care vrea sa lupte cu armament sa fie lasat sa mearga in teatrele de operatiuni din toata lumea asta ; sa simta acolo ca poate sa moara pentru banii pe care ii vrea . Dar in nici un caz sa trateze cetatenii civili ca si cum ar fi inamici pe front . Nu exista justificare pentru actiunile jandarmeriei pe care le stim toti . Si nu vor putea sa stearga din istorie si din memoria colectiva aceste lucruri oricite mesaje psihologice ordinare vor posta pe site-ul lor si prin presa . Presa poate ca ar trebui sa boicoteze aceasta institutie .

 8. „Așa că se mai pregătește să le administreze o porție de bătaie, de bastoane și de gaze lacrimogene în cazul în care vor îndrăzni cumva să protesteze în ziua de 1 Decembrie”

  Eu cred că și cei care s-au adunat în urmă cu 100 de ani pentru a înfăptui Unirea au deranjat unele autoriyăți. Prin urmare, cred, de asemenea, că exprimarea valorilor în care au crezut cei care s-au strâns împreună înaintașii noștri, reafirmarea lor chiar de 1 Decembrie, este un moment foarte bine ales. Voi fi în Păață la protest pe 1 Decembrie. Am fost la numeroase proteste împotriva celor care au capturat statul din 1989 până astăzi. La unele au fost și violențe din partea autorităților…precum în decembrie 1989. Avem pielea tăbăcită, deja, domnule Mircea Morariu.

  • Nu-mi dau seama cum, dar au dispărut niște semne de punctuație, făcând textul meu greu de priceput. Rog, așadar, a se citi în loc de „cred, de asemenea, că exprimarea valorilor în care au crezut cei care s-au strâns împreună înaintașii noștri, reafirmarea lor chiar de 1 Decembrie, este un moment foarte bine ales”, corect, „cred, de asemenea, că pentru exprimarea valorilor în care au crezut cei care s-au strâns împreună, înaintașii noștri, reafirmarea lor chiar de 1 Decembrie este un moment foarte bine ales”. Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro