marți, septembrie 28, 2021

Jeanne d’Arc de Covasna sau războiul celor două cârpe

„E ceva mai deprimant decât un slav ca­re se crede latin?“, zice o vorbă un­gu­rească răutăcioasă, citată în presa bri­ta­nică săptămâna trecută, evident cu re­fe­rire la români. După pres­taţia jenantă şi vag xe­no­fobă a lui Victor Ponta pe BBC, unde nu pricep de ce s-a dus ştiindu-se ne­pre­gătit (asculta interviul) – BBC are totuşi alt re­pertoriu de atitudini decât TV-urile ro­mâ­neşti, adică 1) preş sau 2) ţa­ţă agresivă – nu e de mi­rare că n-avem presă bu­nă. Nici Ungaria n-are, cu per­formanţa ei galactică de a ajunge în câţiva ani, din elev model, oa­ia neagră a UE. Dar pe cine încălzeşte că două loaze se întrec în a-şi tăia singure cra­­ca?

Si că veni vorba de loaze: n-am mai incasat niciodată aşa noian de corespondenţă (da­că exclud pliantele lui Chiliman şi flu­tu­ra­şii din parbriz ai unora care insistă să-mi cumpere maşina, nu se ştie de ce) ca zilele astea, de când am postat pe Facebook câ­teva rânduri deloc măgulitoare despre ero­ina cu bentiţă de la liceul Körösi din Co­vasna. Sute de mesaje m-au inundat, semn că ceva fierbea în adânc şi aştepta să iasă la iveală.

Puţine erau aprobatoare; cele moderate îmi indicau corecţii fizice drastice, cu im­pact şi catapultare, ca în Tom şi Jerry sau Willy the Coyote. Şi de ce? Fiindcă am zis că tânăra Sabina, fata cu ură veşnică şi glo­bală pentru unguri, inoculată aparent de tatăl său, e o proastă mică dar cu tupeu, prevăzându-i o carieră în politică, unde vic­timizarea deplasată nu dă greş, dacă ne uităm la exemplul învăţătoarei fomiste ajun­să senatoare PC.

Acuma, într-un paragraf pe FB nu poţi de­talia: n-am zis că fata are deja plan de carieră sau contract la TV, cum au înţeles unii. Nici nu-i nevoie: oa­menilor cu instincte bune (exemplu, şo­vine) nu le ia mult să afle prin scurte ta­tonări calea că­tre succes. Nici că ex­hi­biţionismul pros­tesc e doar de partea asta a ba­rierei lingvistice fino-ugri­ce. Csi­bi Barna, ăl de spân­zura ma­nechine şi se filma sin­gur (semn de popu­la­ri­tate, nu?), n-are nici măcar circumstanţa minoratului: di­tamai plă­va­nul şi funcţionar public, te aş­teptai să fi depăşit vârsta mentală de 12 ani.

Însă nu asta e tema. Ce îngrijorează nu-i atât profesiunea de credinţă a junei Sa­bi­na, ci reacţiile de după. Pâlcuri de liceeni şi târgoveţi au lălăit afon prin pieţe „ba­talioane române-Carpaţii“, înrolaţi sub steagul acestei Jeanne d’Arc de Covasna asupra căreia au proiectat copilăreşte propriile fantezii istorico-eroice cu tente manga. Ideea centrală fiind mu­cles ungurilor, că sunteţi pe aici oaspeţi, nu băştinaşi ca noi, deci vă trimitem pa­chet „prin luncile din care aţi venit“ (?! citat autentic, postac generaţie tânără).

Alţii, mai elaborat, ne explică gestul prin fronda adolescentină şi mă trag pe mine de urechi pentru abuzul verbal aplicat fetei, care, nu-i aşa, ar putea să-i di­mi­nu­e­ze încrederea în sine, cu consecinţe în planul formării ca adult. Asta e reacţia grijulie, psiho-clinică. Să zicem, deşi tâ­năra nu pare genul uşor de lezat. Dar par­că fronda adolescentină însemna res­pin­gerea tradiţiei şi autorităţilor, în primul rând a generaţiei mature – luarea vieţii în piept, răsturnarea lumii etc. –, iar nu afi­şarea de convingeri conservator-şovine, cu citate respectuoase din tăticu’. Era vor­ba că la tinereţe suntem generoşi, votăm eco şi credem în iubire universală, nu în ură universală? Păi ce facem, Sabinuţa? E drept că revistele glossy şi emisiunile de ar­tă culinară ne învaţă că „sinceritatea“ şi „expimarea adevăratelor sentimente“ sunt valori supreme. Dar chiar aşa?

Aici intervine atitudinea nr. 3: prea dăm amploare unei hârjoneli de puşti. Gata, să trecem peste. N-aş zice nu, doar că tocmai dezbăteam dreptul de vot de la 16 ani – cum ar veni, Sabina&comp să voteze în 2014. Nu ştiu dacă în restul Europei sen­ti­mente fără echivoc precum cele ale junei, sau ale altor colegi, eventual secui, ar fi la fel bagatelizate. Eu cred că ar fi privite ca un serios eşec de sistem şcolar.

N-ar fi mai bine să le spunem elevilor, de mici, că una sunt polemicile istorice – noi am venit primii pe aici, ba nu, noi – care pot continua, în funcţie de ce se mai dez­groapă, şi alta drepturile politice şi ce­tă­ţenia de azi? Disputa ştiinţifică e pe eve­ni­mente vechi de peste 800 de ani; ce re­le­vanţă practică are azi cine a fost „cu ade­vărat primul“, că doar nu vorbim de imi­granţi sosiţi alaltăieri? Când or să renunţe est-europenii la mitul de istoriografie ro­mantică că primordialitatea din urmă cu un mileniu, într-un sens sau altul, in­flu­enţează drepturile civile contemporane?

Eu am mers suficient de des în HarCov ca să mă conving că poveştile cu nevorbitul sau neservitul clienţilor români sunt o ba­zaconie: în general te descurci onorabil în română, iar oamenii se poartă firesc. E drept, nu locuiesc mereu acolo ca român mi­noritar, deci pot să-mi imaginez că unele leşinături patriotic-retro ale secuilor te pot călca pe nervi, ca orice stridenţă pa­se­istă, precum butaforiile cu daci, romani şi vo­ie­vozi ale lui Ceaşcă din anii ’80, trans­mise, văd, miraculos şi în capul celor mici.

Îngrijorător nu e doar faptul că tinerii Csi­bi şi Sabina formează cuplete şi încep să-şi scoată ochii, ba pentru o bentiţă cu tri­colorul greşit, ba pentru un steag pus un­de nu trebuie, ci mai ales acela că adulţii le tolerează atitudinile de „frondeuri“, au grijă să nu fie cumva abuzaţi emoţional când „se exprimă“, dacă nu cumva se ală­tură de-a dreptul circului, ciomăgindu-se cu cozile de la drapel. Lecţia pentru ge­ne­raţiile mici e clară: xenofobia e scuzabilă, dacă nu chiar eroică. Creşteţi mari şi um­pleţi pământul cu alţii ca voi, dragii noş­tri, purtând mai departe flamura stră­bu­nilor, că totul e ok.

Articol publicat in Revista 22

Distribuie acest articol

113 COMENTARII

 1. Sunt de acord cu ideea, dar consider ca ati gresit intr-o privinta. Vorba nemuritorului Gambetta: „A prudent governor (ma rog) will not roughly oppose even the superstitions of his people; and though he may wish they were wiser, he will know that he cannot make them so by offending their prejudices”. Ideea mesajului e foarte buna, dar cred ca ambalajul a avut unele lipsuri.

  Si punctul 2, am si eu o opinie de forumist. Remarc o mare diferenta intre doua cazuri. Cand au fost „discutii” cu englezii, ziarul Gandul a initiat prompt campania „why don’t you come over”, dar cand e vorba de „colegii” nostri maghiari, campania a fost sa cantam cantece patriotice si sa le aratam tricolorul. Parerea mea este sa-i lasam in pace pe englezi, ca se descurca ei si singuri. In primul rand maghiarilor din Harghita si Covasna ar trebui sa le adresam invitatia „why don’t you come over”. Cine stie, poate ne invita si ei pe noi – eu as merge :)

  • Aici nu-i cazul.

   Guvernanţii – în fine aleşii noştri şi ai ungurilor – încurajează fericiţi manifestări de genul ăsta. Două etnii din ce în ce mai sărăcite fac schimb de înjurături peste gard şi prin asta reuşesc să se simtă mai bine.
   Nu mai simţi aşa de tare creşterea facturii la gaz câtă vreme te indignezi vizavi de bentiţă şi secui.

 2. „Dragă domnule” te descalifici prin ce scrii începând de la titlu și până la ultimul punctuleț. Eu îți doresc să rămâii acolo în paleolitic pentru demonstrezi că ești încă acolo. Sper ca într-o bună, zi persoane ca tine să-și piardă pofta de a se crede „purtători de opinie” Mie creu să cred că se poate scrie așa ceva în România despre România.

   • Totul porneste din faptul ca in scoala si la biserica, maghiarilor din anumite zone ale Romaniei, li se inoculeaza o minciuna sfruntata privind istoria.
    De ce permit autoritatile Romane predarea in scolile Romanesti si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
    Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
    Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizei de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalic turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
    Maghiarii nu se intreaba de ce oare, atunci cind Ungaria a fost ocupata de turci si a devenit pasalic turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat independent ? Pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei.
    Maghiarii nu se intreba de ce, in anul 1600, Mihai Viteazul, cind a unit cele trei Principate Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria ? Pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei. Asa cum am mai spus, in acea perioada, Ungaria, nici macar nu exista ca stat. Atunci, cum sa ai tupeul sa ai pretentii teritoriale asupra Transilvaniei ?
    Totul este amplificat acum de o interpretare aberanta a unei prevederi din constitutie.
    Posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia publica si in justitie, nu inseamna ca Romanii trebuie sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.
    Prevederea din constitutie trebuie interpretata ca in toate unitatile administratiei publice si in justitie, in acele zone ale tarii, in care ponderea minoritarilor depaseste o anumita valoare, trebuie sa existe un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului.
    Cunoasterea limbii maghiare in Romania trebuie sa fie obligatorie doar pentru profesorii si traducatorii acelei limbi.
    Cit este de greu de inteles acest lucru elementar de catre autoritatile Romane, care se lasa prostite de extremistii maghiari ?
    Ce-ar fi ca astazi Turcia sa aiba pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca, in trecut, a fost pasalic turcesc ?

   • Sorin Ionita Chiar expert sa fii , dar nu trebuia sa dai un asemenea titlul gandurilor tale !!!! Tricolorul, romanesc sau ungar NU POT FI CARPE !!!! Este un copil de 13 ani si palma care i-o dai este cumplita.

 3. Ar trebui ca, inainte de-a ne ferici cu alte texte, sa va cereti scuze pentru mitocania de a numi o fata „proastă mică dar cu tupeu”. Si ce-i cu cele doua „carpe”? Cumva una e Tricolorul nostru?

  • Cum ar trebui sa numesc pe cineva care declara:
   „Nu ştiu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, aşa era şi tatăl meu.”
   Nu bentita conteaza, desi lumea doar asta comenteaza. Ci faptul ca la 15-16 ai asemenea idei, le expui in public si o tara intreaga simpatizeaza cu tine. Asta e problema. De ambele parti.

   • Sunteti chiar asa de sigur ca astea au fost cuvintele ei ? Le-ati auzit cu urechile Dvoasta sau le-ati citit pe undeva.? Chiar credeti tot ce scrie prin ziare ?
    Dece nu pornim discutia dela 1 Decembrie, sarbatoarea nationala a Romaniei, cand elevii maghiari au venit la scoala arborand culorile steagului maghiar ?
    Chiar credeti ca un turist poate sa citeasca”” starea de spirit, raporturile dintre minoritari/majoritari ? Ma surprindeti !
    Cum va explicati faptul ca asemenea conflicte interetnice apar doar in orasele in care maghiarii sunt majoritari, niciodata in celelalte localitati din Ardeal ?
    Exista oameni care parca se simt obligati sa-si dea cu parerea despre orice, fara sa se priceapa, crezan ca sunt dastepti”” si le stiu pe toate ?

    • Vă îndoiţi de sursa citatului, dar nu şi de sursa poveştii cu 1 Decembrie? Da’ ce au căutat la şcoală de 1 Decembrie, că era zi liberă. Ba şi cu o zi înainte fusese zi liberă (Sf. Andrei) şi după a fost duminică.

   • Ioanita esti jalnic ! Nici macar nu citezi corect ce a zis acea fetita !!! Aspus ca ,, nu-i uraste pe unguri ci uraste faptul ca ei o urasc” !! Deci aplici idei tradatoare basite.

 4. Stimate domnule Ionita,

  nu cred ca e doar o „harjoneala de pusti”. de curand, o copila s-a sinucis in Linz din cauza vorbelor unor alti pusti. cel mai important nu era ca era intamplator românca, ci faptul ca doar pentru ca era altfel, pustii majoritari au impins-o la moarte.

  am fost 100% de acord cu ce ati scris in articolul de pe EVZ, cel in care explicati de ce profesorii sunt mult mai vinovati decat copiii implicati in acest subiect. dar cu articolul de fata nu mai sunt de acord decat in foarte mica masura.

  ma indoiesc ca eleva Sabina a planuit ceva pe termen mediu sau lung. sunt convins ca a REactionat (deci ca reactie la impulsul din partea cealalta, venit la 1 dec) emotiv. reactie gresita sau nu, dar sincera.

  problema e, stiti mai bine ca mine: cum vor rezolva autoritatile (sau altii) situatia ? o amenda la nivel de cancelarie sau de inspectorat mai mult va inflama situatia. sa nu intervii, lasand sa se dezumfle de la sine ar fi iarasi incorect, pentru ca lasi netaxate niste abateri destul de gretoase ale profesorilor in cauza.

  aveti vreo solutie ? personala sau sub de link !?

  sa-i invatam istorie, civism, cultura, umanism, da, de acord. dar asta dureaza cam mult, vreo 2-3 generatii. intre timp exista riscul catorva mii de morti.

 5. Sunt total de acord cu dvs. Ce a facut adolescenta respectiva e pur si simplu un gest provocator. E ca si cum la o mare sarbatoare a ortodocsilor, sa zicem un perelinaj la moaste eu ma duc cu o semiluna si le zic ca Romania e pamant musulman pt ca a fost stapanita de otomani si ei tre s-o lase mai moale cu crucea si crestinismul. Ce-ar iesi daca as face un asemenea gest e usor de imaginat. Am exagerat, tocmai pt a pune in evidenta de ce cred ca e un gest de provocare.

  In fine, acum ca o adolescenta aflata sub influenta crizelor hormonale si a influentelor xenofobe din familie face un gest stupid si provocator e una. Asta pot sa inteleg. Adolescentii fac multe prostii si savantii spun ca au descoperit chiar ca partea rationala a creierului lor este afectata de furtunile hormonale date de sistemul endocrin (asta ca tot vreti sa discutam si de vot la 16 ani). Ce nu inteleg e cum dupa aceea, multimi de oameni, care ar trebui sa fie adulti responsabili si cu discernamant reactioneaza asa cum au facut-o. E chiar asa inapoiat si medieval poporul asta? Chiar asa putini suntem cei care stim sa discernem lucrurile astea? Pai atunci sa le pupam europenilor si talpile ca ne-au luat in UE ca noi ar mai fi trebuit sa mai stam 50 de ani pe margine ca sa invatam ce inseamna toleranta.

  Mi-a placut Boloni cand a comentat gesturi similare inainte meciului Ungaria-Romania: „prosti si idioti se gasesc si in Ungaria si in Romania”. Asa e si cu Sabina si cu Csibi Barna. Din pacate se pare ca cei ca ei sunt mai multi decat credeam si aici Lapusneanu avea o vorba buna dar n-o mai spun.

 6. Trebuie să vă felicit pentru faptul că nu ați făcut nici o referință la greșelile ortografice pe care le-am făcut.
  Despre argumente. Locuiesc în Spania. Din Țara Bascilor s-au refugiat până la 250.000 oameni pentru că nu au mai suportat presiunile naționaliste. În Catalunia tot ce nu este catalan poate să aspire ca realizare în viață la „pălmaș” și nimic mai mult. În SUA am văzut drapelul lor pe mormântul unui executat în urma unei condamnări la moarte prin injecție, pe molozurile caselor de după cutremure, uragane. Englezi și-au băgat drapelul și în farfurii. Nemții îl arborează și-n grădina „vecinului”. Irlandezi de San Patrick vopsesc canalele din New York în verde în Paris Turnul Eifel în Italia Turnul Pisa ș.a.m.d. (ș.a.m.d. destul de lung) Italieni te snopesc în bătaie dacă le faci drapelul „cârpă” chiar dacă ești în trecere.
  Ăștia și mulți alți, dar mult mai mulți alții, ar trebui reeducați.
  Pe Ei încercăm să-i imităm. Ba chiar o facem importând cultură. Și dintr-o dată cineva se trezește că partea cu respectul drapelului ține de „proastă mică dar cu tupeu”
  Ce m-aș bucura să scrieți și pentru fiecare în parte, din țările de mai sus, un articol asemănător. Am scăpa de ceva putregai.
  Tot în zilele de azi se poate simți discriminarea naționalismelor-șovinismelor economice și dintr-o dată cel românesc ar fi o prostie.
  Vorbind de partea sentimentală. Trebuie să fie o crimă după dumneavoastră. Vai am scris „dumneavoastră”

  • Si eu i-as sugera domnului Ionita sa studieze cati dintre romanii din HarCov au rezistat dupa anii ’90. Am fost extrem de multi care am plecat din pricina tensiunilor si a dezinteresului autoritatilor romane pentru cei din zona. Locuiesc in SUA, aveti dreptate in privinta steagului american, este o mandrie pentru noi. Insa exista ceva extrem de bizar si artificial in gestul extrem al acestei copile. Mi-as dori ca ceea ce spuneti dvs. sa se produca ceva mai firesc si… datorita unor oameni mai maturi. Gesturile extreme nu fac bine nimanui, si credeti-ma am trait pe pielea mea multe dintre ele, indestul incat sa consider ca ar trebui evitate si de o parte si de alta.

  • Sunt de acord cu dvs. Si eu cred ca, dincolo de ultimele campanii demagogice din mass-media relative la nationalism/natiune vs UE, trebuie sa purtam respect fata de insemnele si simbolurile nationale. Cred ca dl. Ionita a gresit punand semnul egalitatii intre drapelul Romaniei si o carpa. Cuvintele dvs. au o alta greutate dle. Ionita, doar sunteti ziarist!

  • ioane, nu trebuie copiat de la prosti asta cu steagurile, iar aia cu irladezii in NYork e distractie (nu in iralnda de nord), si aia cu nemtii , la care vecin isi pun steagu, bre? abia la CM 2006 au indraznit timizi la ei acasa sa-si puna steag pe masini si au rasuflat usurati ca nu-i face presa engleza nationalisti (si au avut multe talk-showuri pe tema asta, e voie, nu e voie)
   sa pui steagu asa da draqu, are rost daca vrei scandal, fudulie.
   patritism e cand faci curat in ograda, poti sa te si lauzi cu asta, daca simti neaparat nevoie

   • Bună Să-ți Fie Ziua
    În ce-i privește pe nemți, am stat de vorbă cu unul tinerel GERMAN care călătorea prin Europa iar pe geacă avea un mic —- steag al Danemarcei —- ca să nu fie luat la picioare în „cur” deși nu făcea nimic mai mult de a călători (autostopul cu mine) și a se minuna de una și de alta. Buuun. Crezi că nu s-au schimbat lucrurile ? Crezi că de fapt nu s-a rafinat acel nționalism la vedere ? De unde erau armele care intrau în Bosnia, via Ungaria, în timpul războiului din defuncta Iugoslavie ? Pe aici prin Spania se spune fără ocoliș că unul din motive a fost deschidere spre Mediterană a Germaniei. De unde aveau greci echipamentul de infanterie în războiul cu turcii ?Iar acum câteva zile s-a legalizat un partid naționalist în Germania. Dacă știi germană citeștele statutul. Vezi ce însemne au.
    Lumea se mai și rafinează. Mă refer la naționalisme. Iar REAL POLITIC niciodată nu a fost înmuiată de nici o rușine istorică mai mult sau mai puțin îndepărtată în timp.
    Ca o ultimă recomendare vezi DRAPELUL PĂRINȚILOR NOȘTRII de Clint Estwood. Oricare ar fi fost sensul unui gest avem nevoie de simboluri și de respectarea lor.
    Salutări

 7. Domnule Ionita, eu nu as fi atat de ironica – sunt originara din HarCov, am trait din plin mizeriile anilor 90 cand am fost dati afara din scoala, desi eram tanci, ca, vezi doamne, nu iastem asa natie superioara… Glumesc, dar nu a fost fun, probabil nu voi uita niciodata acele vremuri. In plus, am avut „placerea” sa o cunosc si sa fiu afectata de cateva dintre gesturile „maretei” si nemuritoarei Irma, udemerista care a rezistat eroic pe baricadele inspectoratului taind si spanzurand de multe ori si pe principii etnice de prea multi ani. Cucoana trebuia sa plece demult.

  Dar nici eu nu ma pot abtine sa ma intreb de ce taman acum s-a intamplat aceasta poveste. Ca locuitor al zonei, exista niste principii nescrise pe care le inveti rapid. Unul dintre ele este sa nu porti tricolorul romanesc de 15 martie… de obicei ca roman stai acasa si iti vezi de-ale tale de ziua aia fiindca este declarata sarbatoare locala. Este evident ca ceva nu se leaga. Nu mai locuiesc in tara si habar nu am cum este cu exacerbarea nationalismului antenist, insa cumva mi se pare gestul respectivei eleve ca avand implicatii in acea zona. Pe de alta parte m-a deranjat si reactia lui Guruianu…

 8. Tricolorul românesc merită mai mult respect decât acela de obiect purtat în ciuda ungurilor (nu e o podoabă, pentru că podoaba are rolul de-a te promova, nu de a deranja pe alții) . Tricolorul există pentru a aminti de români, nu pentru a-i sâcâi pe unguri. Din păcate sunt foarte mulți în România care ar da aceste destinații jalnice, cocălărești tricolorului.

  • Exista vreun motiv ca cineva sa fie deranjat de arborarea drapelului national, in tara al carei simbol este acesta?

   Si de ce ar trebui ca pe 15 martie „sa ne abtinem”? De ce nu si pe 1 ianuarie, 23 aprilie, 12 iunie, 4 iulie, 14 iulie, 27 august, 3 octombrie, si in general in toate zilele nationale ale celor (peste) 250 de tari, teritorii independente, dominioane, colonii, protectorate si altele asemenea?
   Doar pentru ca, spre deosebire de restul lumii, maghiariilor le creste tensiunea la vederea tricolorului?

   De curiozitate, de 1 decembrie se strang steagurile rosu-alb-verde din Budapesta? Sau toleranta si „menajarea sensibilitatilor” sunt unilaterale?

 9. Ardealul, incarcat de istorie, o problema sensibila atat pentru romani, cat si pentru maghiari. Pentru a intelege mai bine, noi romanii ar trebui sa incercam pentru o zi sa fim unguri, iar ungurii sa incerce pentru o zi sa fie romani. Un copil roman aflat la varsta adolescentei, un tanar ungur ars de dorinta de a-si striga in gura mare convingerile, lucruri care in felul lor sunt expresii ale naturii umane. Se vor intelege ei unul pe altul in lipsa unor cai de comunicare? putin probabil. D-nul Sorin Ionita, respectabil dealtfel, ne spune pe un ton ferm spre inchizitorial ca si unul si altul sunt oarecum dezechilibrati mintal si toti cei care se uita la ei cu interes sunt in fapt, oameni care nu reusesc sa se integreze intr-un cadru european de secol XXI. Ne vorbeste de toleranta cu o intoleranta si un spirit conservator demn de secolul XIX. Pai cum vine asta? Ei macar d-le Sorin Ionita, au o scuza: se sacrifica pentru ideile in care cred. Dumneavoastra cat de mult ati cugetat inainte de a incepe sa aruncati cu pietre?

 10. Articolul nu pomeneste nimic de atitudinea profesorilor, a colegilor maghiari si a inspectoarei cu privire la acest subiect. Eu cred ca in Romania te poti afisa cu steagul tarii unde vrei tu fara sa se simta nimeni deranjat. Doar suntem toti cetateni loiali ai acestei tari.
  V-as ruga sa imi spuneti, daca veti raspunde la acest comentariu, la ce „două cârpe” va referiti? Cumva si la steagul Romaniei?
  Vorba pe care o pomeniti „„E ceva mai deprimant decât un slav ca­re se crede latin?“” eu am gasit-o in
  http://www.spectator.co.uk/columnists/rod-liddle/8857961/isnt-germanys-attitude-towards-romania-a-little-at-odds-with-the-eu-project/
  si se refera la ce a zis un maghiar si nu neaparat la o vorba/proverb unguresc:

  ‘Can you imagine anything worse,’ a Hungarian once said to me, ‘than a Slav who thinks he’s Latin?’

 11. 1/ Fiecare are dreptul sa urasca si sa iubeasca in particular, iar declaratia fetei nu era destinata publicitatii: daca cititi cu atentie descrierea modului in care a fost obtinuta, veti vedea ca ziaristul respectiv i-a spus fetei ca este jurnalist, fost elev al aceluiasi liceu si ca este curios sa vada ce a facut-o sa faca ceea ce a facut. Si atat ! Spune el, mai departe: „acordul de publicare e prezumat” – adica nu i-a spus ca va publica discutia lor; el se prevaleaza de faptul ca, spunandu-i ca este ziarist, fata trebuia sa se astepte ca discutia sa devina publica. Insa nu este deloc asa: ceea ce poate fi subinteles pentru un om de 25 de ani, nu este neaparat subinteles si pentru un adolescent de 15 ani, care inca nu s-a intalnit cu toate magariile vietii reale. De asemenea, i-a vorbit fetei in romana, doar la sfarsit spunandu-i ca este ungur.
  Pentru mine, toata aceasta actiune a respectivului ziarist este o manipulare de joasa speta, care a avut ca unic scop discreditarea fetei.

  2/ Nu am vazut sa se intrebe cineva serios care este motivul pentru care fata a ajuns sa-i urasca pe cei alaturi de care locuieste. Ideea subinteleasa mai peste tot este ca de vina este educatia, atat cea din familie, cat si cea vehiculata masiv in sovina societate romaneasca, inclusiv in scoala. Fundamental gresit:
  – Atunci cand o idee pe care o primesti prin educatie este infirmata de viata, ea nu va rezista;
  – Societatea romaneasca, atunci cand o compar cu altele pe care le-am cunoscut, este una fundamental toleranta.
  Nelocuind in zona, nu avansez mai mult, dar in mod sigur acolo exista o problema reala intre romani si unguri.

  3/ Sa numesti carpa simbolul national al propriei tari este o performanta chiar si pentru adeptii „societatii deschise”, pentru care romanii care ii urasc pe unguri trebuie infierati cu manie, in schimb ungurii care ii urasc pe romani trebuie dojeniti si ei de forma, dar apoi neaparat mangaiati pe crestet, ca doar sunt minoritari si discriminati.

  • Până la urmă semnatarul articolului ar putea fi și el o victimă a discreditări fetei din partea unui ziarist ungur. Nu, nu este o victimă. Avea nevoie să se facă cunoscut. Aici continuă acea manipulare de „joasă speță” Pe de altă parte naționalismul românesc NU există în comparație cu orice alt naționalism european. Cu exemple din Lisabona până în Moscova. Și mă refer de la naționalismele brute până la cele mai rafinate. Ca o ultimă știre vezi „identitari” din Lyon. Sparg magazine întruna iar poliția, când știe că este vorba despre „identitarii” vine după o oră. Naționalismul românesc este departe de așa niște manifestări. Și totuși pentru unii este mai urât.
   Salutări

 12. Domnule Ionita, aveti toata aprecierea mea pentru modul franc in care va expuneti ideile asupra unui astfel de subiect delicat, mai ales ca sunteti contra curentului de opinie majoritar. Parerea mea ca in principiu aveti dreptate, dar asa cum minorul nu poate raspunde pentru faptele sale in fata legii, iar responsabilitatea revine parintelui, tot astfel, in acest caz, vina pentru teribilismul fetei revine tatalui, cel care inteleg ca este in fapt la originea „revoltei” copilului. De aceea cred ca intransigenta dvs., perfect de inteles de altfel, ar fi mai bine indreptata catre parinte, caci acesta este autorul moral al faptei, si nu catre copil, care nu intelege pe deplin consecintele actului sau. Mai mult, eu consider acest parinte iresponsabil pentru ca si-a expus copilul razbunarii unor idioti, echivalentii lui din „cealalta parte”, care puteau trece foarte bine de la amenintari la fapte cu consecinte mult mai grave. Pentru cei care se vor grabi sa ma condamne ca va dau dreptate, le spun un singur lucru: m-as fi revoltat si eu daca toata intamplarea ar fi avut loc pe 1 Decembrie, nu pe 15 Martie. Asa nu a fost decat un gest de provocare care nu are nimic de-a face cu patriotismul. Sau sa pun problema altfel: ce ati zice daca pe 1 Decembrie o fata, sa zicem Ildiko, ar veni la un liceu majoritar romanesc cu o bentita cu tricolorul maghiar? Daca va mentineti punctul de vedere si in acest caz, scuze, eu sunt cel care greseste… Si apropo, @popescu_dtru, patriotismul nu inseamna sa-ti cosi petece cu Tricolorul la nadragii rupti in fund pentru ca esti prea sarac si nu ai alt material in casa…

  • Dar cand liderii maghiari au declarat in mod repetat ca ziua de 1 Decembrie este pentru maghiari zi de doliu national cred ca nu v-ati rezoltat. De ce? Se pare ca la acelasi liceu pentru ziua nationala a Romaniei elevii maghiari au venit cu steagul unguresc, tricouri cu Ungaria Mare, au huiduit imnul national. Deci „Ildiko” a facut si ea ceva! Sau daca liceul e majoritar unguresc e OK?
   Nu stiu ce inseamna pentru dumneavoatra patriotismul, dar in Romania te poti afisa cu insemnele nationale unde vrei tu.

   • E mai simplu sa va spun ce NU inseamna pentru mine patriotism: sa sustii ca esti mai bun decat vecinul tau bulgar dar sa-ti inmatriculezi masina in Bulgaria, eludand astfel taxele catre statul roman, „ca iesi mai ieftin asa”. Sa te pretinzi un partid national si sa inviti la congres un „revolutionar” care agita un Tricolor cat casa, liderul tau sa spuna ironic ca insemnele minoritatilor stau mai bine in mainile domniei sale decat pe cladirile oficiale alaturi de steagul Romaniei sau sa declare bombastic ca nu va accepta ca cineva sa ne considere „o natiune de mana a doua”, dar pe de alta parte principalul finantator al partidului sa fi facut avere vanzand marfuri second hand revopsite la pret de 5 ori mai mare decat cele noi unei firme de stat, asadar furand statul roman si pe fiecare dintre noi. Sa fii prim-ministru unei tari pe care sustii ca vrei sa o reprezinti cu demnitate, dar sa nu-ti dai demisia cand esti prins cu ocaua mica, ca deh, la noi sunt alte reguli decat in lumea civilizata.
    Cat despre „exemplul Ildiko”, cred ca nu ati inteles ideea. Este „cazul Sabina” in versiune maghiara. Situatiile sunt similare si in consecinta judecata ar trebui sa fie aceiasi daca ati avea obiectivitate si nu ati gandi la modul „noi suntem romani, deci avem neconditionat dreptate”. Acesta nu e un argument rational si nici macar o dovada de patriotism. E doar obtuzitate…

    • „Raspunsul” dumneavostra este de fapt un monolog presarat cu insulte „E doar obtuzitate…” si citate din lucruri pe care eu nu le-am scris nicaieri “noi suntem romani, deci avem neconditionat dreptate”. De ce oti fi pus ghilimelele nu inteleg… inventati citate din altii? Am declarat eu asa ceva?
     Exemplul „Ildiko” a existat si mai exista inca. Ipotetica situatie la care faceti referire: „ce ati zice daca pe 1 Decembrie o fata, sa zicem Ildiko…” a luat forme concrete, dar se pare ca sensibilitatea dumneavostra nu a rezonat la aceste situatii. Reiau ceea ce am spus:
     – Dar cand liderii maghiari au declarat in mod repetat ca ziua de 1 Decembrie este pentru maghiari zi de doliu national cred ca nu v-ati rezoltat. De ce?
     – Se pare ca la acelasi liceu pentru ziua nationala a Romaniei elevii maghiari au venit cu steagul unguresc, tricouri cu Ungaria Mare, au huiduit imnul national. Deci “Ildiko” a facut si ea ceva! Sau daca liceul e majoritar unguresc e OK?
     – In Romania te poti afisa cu insemnele nationale unde vrei tu, pentru ca sunt insemnele noastre ale tuturor, inclusiv ale etnicilor maghiari.

     Poate vreti sa abordati aceste intrebari si afirmatii, nu sa comentati citate inventate si sa insultati.

 13. O corectie: nu doar est-europenii cultiva „mitul de istoriografie ro­mantică că primordialitatea din urmă cu un mileniu, într-un sens sau altul, in­flu­enţează drepturile civile contemporane”. Asta daca nu cumva ii consideram si pe israelieni tot est-europeni :)
  Daca israelienii nu tineau la acest mit, poate nici nu mai aveau un stat al lor si atunci nici un razboi perpetuu cu palestinienii.

  In alta ordine de idei, Dle Ionita, ignorati realitatea ca nu drepturile maghiarilor sint contestate si incalcate in Har-Cov, ci drepturile romanilor, aflati in minoritate si care nu fac decit sa si le apere.

  Cit despre precizarea dvs ca ati fost in „Secuime” si n-ati vazut nici o problema – ma face sa cred ca n-ati calcat pe acolo sau ca sinteti manipulator (pozitiv, deh, dar tot manipulator). Eu unul am ramas socat de sovinismul secuilor. Si am fost de citeva ori, m-am documentat, am scris si am publicat ce am gasit.

  • Pe ce puneti pariu dle. Tarziu ca vi se va raspunde cu teoriile :
   – necesitatii surplusului de drepturi ale minoritatilor, fata de majoritatea criminala ;
   – supraechitatii la care sunt indrituite minoritatile (nu stiu de ce numai secuii) ?
   Va prindeti ca veti fi facut imediat un indvid ce nu este chic, la moda, in trend, sau mai rau, sunteti primitiv ?
   Cred ca vor porni si arsenalul antieuropean, kgb-ist, , … poate chair si vadimist.

   Altfel, … e OK sa cobori din masina pe la Vlacele, iti umpli sticla de apa minerala, si mergi mai departe catre Toplita sau Maramures, zicand ca ai fost in secuime .

   PS I-ati „tras-o” lui Tiberiu Tarmure & Asoc la procesul de la CAP Brasov cu legea informatiei publice?

 14. excelent text. cu o singura observatie: este un text didactic, cu o premisa deliberat falsa, menita sa sustina o argumentatie perfect valabila.
  manipularea „fetita cu bentita” este de manual. este o diversiune aproape perfecta, care face apel la mecanismele clasice ale manipularii cu simbolistica aferenta – copil, fetita, tricolor, demnitate, umilinta, etc. spun aproape perfecta pentru ca domnul Sultanoiu a apelat si la postacii domnului Voiculescu pt. rostogolirea mesajului cel putin la inceput cind mesajul era raspindit de conturi de facebook create cu 2-3 zile inainte de lansare.

  domnule Ionita, in cazul in care nu l-ati vazut considerati va rog ca este obligatoriu sa vedeti „Wag the Dog” cu De Niro si Dustin Hoffman. e genul de comedie inteligenta care pariez ca o sa va faca sa nu regretati timpul pierdut. e un pariu in care cistigati daca pierdeti.

  • @ rt.
   Si eu am ramas inmarmurit cand am citit articolul d-lui Sultanoiu si l-am certat tare intr-un comentariu atunci. Cred ca a socotit ca e „trendy” sa scrie asa, dar sunt convins ca si-a dat seama rapid si nu va mai repeta astfel de gafe.

 15. Dle Ionita
  aveti copii? Cum ii corectati cand gresesc?Ii insultati public?
  Poate ca aveti dreptate si vorbim de o fronda exagerata a unei tinere.
  Ce va deranjeaza mai mult eroarea unui adolescent sau faptul ca n-a existat in zona nici un cap limpede care sa linisteasca lucrurile?
  Sa lasam oamenii politici, ma amagesc cu speranta ca trebuie sa existe acolo si oameni normali care sa corecteze cu calm si omenie lucrurile astea. Din pacate nu vad decat „oameni care au dreptate”, fara dubii , stiu ei ce gandeste „inamicul”, romanii sunt de vina, „fara ei ne-ar merge bine”, „ungurii sunt de vina ca vor Ardealul”. Demonstratii de echitatie si inversunare.
  Iar daca in presa mai am ocazia sa vad opinii diferite ale romanilor (pro si contra) n-am auzit pe nimeni in Harcov -secui sau ungur – cu o atitudine nuantata macar de genul „lasati copii in pace”. Toti stiu cine este de vina si singura solutie e exclusivitatea etnica in zona.
  Daca aveti cunostinta de o voce diferita de a dlui Tokes sau actualii politicieni UDMR spuneti-mi si voi fi fericit sa-i urmaresc opiniile.

 16. De departe cel mai reusit articol care l-am citit pe aceasta tema. Este greu de inteles cum unii continua sa faca zid in fatza unei copile inoculate cu ura (aparent in familie) . La fel cum nu pricep primitivismul politicienilor si sustinatorilor autonomiei Tinutului Secuiesc. Totul se intampla in 2013, in Romania, in Comunitatea Europeana. Incredibil.

   • Asa se intampla cand o comunitate -cea maghiara din secuime- traieste in marea ei majoritate in mod izolat. Practic se auto-condamna la izolare. Au un spectru limitat de activitati si in general NU ventileaza. Sunt incremeniti undeva in Evul Mediu si nu le-a trecut „suferinta” cu Ungaria Mare si Imparatul de la Viena. In plus, se aduna imbecilitatea policienilor autohtoni care pretind ca reprezinta maghiarimea, politicieni are sunt vocali si agita spirite. De aici numarul mare de nebuni si radicali care viseaza cai verzi pe pereti: limbi oficiale, steaguri, etc. La urma urmei le pot avea, nu e nicio problema, realitatea indica ca astfel de lucuri au acelasi efect precum frectia cu lavanda la piciorul de lemn.

    O observatie pentru stimabilii oficiali maghiari din HarCov si cetateni romani in acelasi timp…in SUA NU exista limba oficiala „de jure”, insemnata in Constitutie sau aiurea. Engleza este folosita in administratie si societate ca limba „de facto”. Da, exista insemne bilingve chiar trilingve in unele zone (bunaoara in New Orleans strazile din zona centrala poarta denumirea engleza, spaniola, franceza). In Los Angeles -care este poate cel mai divers oras dpdv etnic si rasial si casa a celei mai insemnate comunitati maghiare din America- exista insemne in zeci de limbi in functie de zona din oras in care te afli si nimeni nu are nicio problema. TOATA lumea ti se adreseaza in engleza (asa este protocolul). Poti continua discutia in ce limba doresti si te intelegi, dar peste tot engleza este la ea acasa. Regula e foarte simpla…nu inveti limba engleza pentru ca tu esti minoritar si ai crezi ca ai tai au venit in SUA inainte de imigrantii europeni sau nu iti place de grupul etnic sau rasial X atunci ai mari probleme cu unitatea centrala. You have issues. Nu esti adaptabil, esti un individ pierdut pentru societate. Aviz amatorilor!

    • Politicienii nu sunt idioti. Pentru ei e foarte simplu:
     1. Fa orice ca sa primesti voturile de care ai nevoie, nu-s cu nimic diferiti de politicienii romani, doar ca romanii trebuie sa spuna altceva ca sa castige voturile, la propricanii din deal din botosani nu obtii voturi cu tricolorul scos pe ulite la 15 martie sau cu celalat pe 1 decembrie.
     2. Au nevoie sa puna gaz pe foc ca sa-si poata mentine acelasi mesaj si la alegerile viitoare (interesul lor nu e sa rezolve problema ci macar sa o mentina la acelasi nivel), din nou nimic diferit de restul politicienilor de la noi, vezi istoria de 22 de ani de democratie, antene, presa.
     3. Miza e economica in primul rand, da e adevarat ca in HarCov nu mai au nimic decat copaci, dar nu-i asa ca ar fi bine sa nu ai aprobare de la centru ca sa-i tai?, sau la o adica daca furi ceva sa nu te ancheteze de la centru ci vecinu’ Imre cu care te bateai cu zapada cand erai mic? Din nou la fel cu restul tagmei, toti politicienii dau din coada si saliveaza cand discuta de regionalizare

    • ba io am vazt multe filme in care unii isi cer sincer scuze „no habla espanol”, actiunea in california in general, poate hollywoodul bate, inca, facebookul (2 fabrici renumite din zona).
     ce ar fi daca si-ar pune unii bentite euro, sau, si mai cool, „make love, not war”.
     we love harcov

  • 1. ura aia, fie ca e inoculata sau nu, de familie sau de terti, are si ea, cat o fi de ura urata, un motiv. Ca e intemeiat ori nu, un declansator al urii a existat candva.
   2. chiar daca gestul fetei de a purta tricolorul ar fi motivat de ura, strategia ei s-a bazat pe faptul ca o ura similara exista si de partea cealalta. Altfel gestul ar fi putut trece ca si neobservat. Da’ uite ca n-a trecut!

   • Nu exista nicio scuza pentru micuta Sabina. Ura NU este genetica, cum micuta patrioata crede, evident in mod eronat. Nu ne nastem cu ea, pur si simplu se cultiva. In acelasi timp, daca liderii comunitatii maghiare din secuime se comporta ca si cum ar fi pe steroizi, asta nu inseamna ca etnicii romani trebuie sa le raspunda cu aceeasi moneda. Problema este cea a maghiarilor care nu se pot adapta, nu pot trai intr-o tara care le este casa. Sunt la urma urmei cetateni romani, europeni si nu au nicio scuza sicanand romanimea din HarCov sau de oriunde. Problema tine exclusiv de neadaptabilitatea lor.

    • Cam asta sugeram si eu: faptul ca ura nu este ereditara, inseamna ca a existat un declansator al acesteia in familia Sabinei. Nu-i caut scuze, ei sau familiei ei, dar pentru ca nu e un caz singular, interesant ar fi sa aflam ce factori determina sentimentul respectiv. Altfel vom blama mereu (d)efectul, dar vom ignora constant cauza lui.
     Din cate inteleg din nuantarea pe care ati adaugat-o in raspunsul dvs, „problema tine exclusiv de neadaptabilitatea” maghiarilor din Romania … si asteptati ca romanii sa nu le raspunda cu aceeasi moneda. Este de dorit, dar e si greu cand te afli minoritar intr-o regiune a tarii tale.

     • @hantzy

      „interesant ar fi sa aflam ce factori determina sentimentul respectiv. ”

      Proasta educatie, slaba instructie, atat in familie cat si la scoala. Se aplica tuturor etniilor conlocuitoare din acea zona. Inca o dovada ca sistemul public de invatamant din Romania este la pamant. Retineti, acestea sunt generatiile educate exclusiv dupa 1990, ar trebuie sa gandeasca altfel, sa zbarnaie. Eu nu sunt adeptul segregarii pe ratiuni etnice in scoli. Este cea mai mare tampenie cu putinta. Copiii cresc izolat, nu comunica, dezvolta frustrari xenofobe. Vad mai mult ce ii deosebeste de colegii de la sectia alaturata in detrimentul lucrurilor care ar trebui sa ii apropie. QED. Dar, daca maghiarimea doreste acest lucru, de asta are parte. Invatamant in limba proprie, sunt liberi sa se instruiasca cum doresc in Romania, nimeni nu ii asimileaza. Rezultatele sunt cel putin dezamagitoare din punctul meu de vedere. Nu stiu ce perspective in viata are un individ instruit numai in limba materna, limba care difera de cea oficiala sau predominanta in tara in care locuieste! Ce perspective ar avea un individ de origine magrebiana din Marsilia, un olandez din Flandra de vest sau un neamt din Alsacia in tara natala (Franta) daca nu ar cunoaste limba franceza? De la nu prea multe la nule…
      Cu bine.

  • Domnule „Monarhist”, gestul fetei a fost poate unul de fronda dar nu poate fi condamnat (aveti motive sa condamnati arborarea tricolorului pe teritoriul a ceea ce este – inca – Romania?).

   Reactia profesorilor a fost exagerata, iar aceasta exagerare este suficienta pentru a declansa resentimentele unei tinere de 15 ani. Cine stie (o simpla speculatie) poate ca tatal fetei i-a spus „Ia poarta tu o bentita tricolora astazi, ca sa te lamuresti ce sentimente nutresc ungurii fata de romani”, iar fata a purtat… si s-a lamurit!

   Mai trist este faptul ca „lamurirea” ii poate afecta perceptia despre maghiari (si atitudinea fata de acestia) pentru tot restul vietii, iar asta nu ii mai poate fi imputat tatalui. Sau „cine seamana vant culege furtuna”!

   • @iosiP – Domnule, nu condamn abordarea tricolorului (cu toate ca a facut-o de fronda, ceea ce este foarte trist), fiecare cetatean are dreptul sa o faca. Nu aceasta este problema la radacina. Problema este ca societatea este defecta formand gresit tinerii si continuand ura si tensiunile inter-etnice. Micuta patrioata de la Covasna a declarat scurt ca ii uraste pe unguri:
    Nu ştiu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, aşa era şi tatăl meu.
    Asta se numeste „hate-speech” prin alte parti si este universal condamnabil in societate. Niciunde in lumea civilizata un om intreg la minte face zid in jurul unei persoane care declara astfel de lucruri traznite. Repet, indiferent de injuriile adresate de primitivii maghiari care au fluierat, huiduit, injurat, etc. Problema este la ei in ograda, tine de educatie si de neputinta de a trai civilizat intr-o tara care le este casa. Cu bine.

  • Interesant ca asociati evenimentul cu autonomia. Aici este vorba de ura si prostie. Pe cand in cazul autonomiei este vorba de dorinta de libertate si de ati determina singur soarta – toti oamenii tanjesc la asa ceva (de la junele care abia asteapta sa scape de acasa pana la inginerul/muncitorul care doreste sa fie implicat in proiectele carel intereseza ) si este ceva natural. Autonomia este o constructie pozitiva; doar in mintile romanilor intoxicati este asociat cu ceva negativ.

   Va mai mirati ca tineri sunt plini de ura? Fata de maghiari, fata tigani, fata X siY… Lasat-i sa se uite la stirile manipulative, la declaratiile xenofobe ale politicienilor, la dejectiile ideologice ale ciocoiilor… generatii compromise! Sunt niste invataturi care ar trebui sa le stie toata lumea, una: nu poti construi nimic pe termen lung cu ura;in alta ordine de idei: orice prost poate distruge dar pentru a crea ceva este nevoie de un suflet impacat, de dorinta de a face bine (si) altuia si de multa munca/dedicare…. retorica intrebarea: Ce are tanara de oferit societatii romanesti?

   • Sunt unul dintre sustinatorii unei reforme administrative la nivel local. Autonomia Tinutului Secuiesc este insa o bazaconie care serveste mai degraba mafiei locale si nu interesului populatiei. Mai ales ca vine pe un val de ura anti-romanesc cultivat cu atentie si dibacie de liderii politici maghiari. Curios sau nu, pentru ca UDMR a participat la guvernare neintrerupt, intr-o forma sau alta din 1990 incoace. Nu inteleg de ce maghiarii din secuime nu s-ar simti liberi? In Romania, tara parte a UE?

    • Eu nu inteleg de ce ati mai vreau autonomie locala (administrativa) intr-o tara UE? Sau autonomie universitara? Sau libertate de decizie la locul de munca? Daca dati timpul inapoi cu 10-15 ani veti vedea acelasi discurs impotriva UDMR cand propunea descentralizarea. De ce nu se simt liberi si reprezentati secui? Va las pe dumneavoastra sa reflectati… oricum dupa 20 de ani de negationism au ajuns si politicieni romani de top (Udrea de ex.) sa admita ce stie ultimu si taran: lipsa investitiilor in zona. E o chestie mai larga, in Ardeal cel putin, foarte multi romani incep sa se „destepte” si realizeaza tratamentul aplicat de la Bucuresti – dar inca sunt prea multi cei care pot fi manipulati cu sentimente nationaliste. Dar e o chestiune de timp…

     V-ati intrebat vreodata de ce un partid socialist se incumeta la descentralizare; un partid care doctrinar crede in controlul absolut? Iar descentralizarea este o chestiune de transfer al libertatiii de decizie in teritoriu… are legatura cu SRI atata va spun…

 17. am impresia ca fabulati. in nici o tara din lumea civilizata nu esti bruscat, mustrat, sau mai rau, amenintat, chiar daca esti un prost, in momentul in care afisezi steagul tarii indiferent de imprejurare. din contra, reactii similare se lasa cu penalizari masive, stigmat indelungat in gasirea altui job sau eventual un sut in dos pe poarta de iesire daca esti un emigrant cu actele pe rol.

  dincolo de a aproba mesajele sau comportamentele xenofobe (desi as spune mai degraba ca sunt pur anti-maghiare sau anti-romanesti, ptr ca aceeasi indivizi cocosi in fata ungurilor devin pres in fata unui german sau olandez), vad aberatia de ambele parti, nu doar prostia unei tinere care n-a vrut sa menajeze sensibiltatea unei minoritati desprinsa de patria mama acum aproape 100 de ani.. sa punem ce, cenusa in cap din cauza trianonului? ca la aici se reduce totul, nu la cine a colonizat primul teritoriul (vlahii de la sud de dunare sau cateva palcuri maghiare), un plebiscit care a hotarat mutarea unui teritoriu stapanit peste 500 de ani de unguri, intre granitele altei tari.

  cel mult poti sa spui ca prostia se pedepseste. daca ea n-a avut prea multa minte, oamenii maturi din liceul cu pricina aveau obligatia cel putin profesionala sa aiba, ceea ce n-a fost cazul.

  iar in ultimul rand nu stiu de ce va mira reactiile.. ? exista vreo tara in Europa care sa nu aiba un procent destul de bun de nationalisti? Poate vreti sa-mi povestiti de spre Franta sau Germania? Sau mai ales despre defilarile nationaliste maghiare de la Budapesta? Hai sa fim seriosi, d’le Ionita, prostia asta trebuia pur si simplu ignorata.

  • Nare nimeni nimic domle cu steagu Romaniei. Dar cand vezi sute de alti oameni care au un moment al lor (il poti caracteriza si stupid sau plictisitor) si tu te duci acolo cu alte insemne, atunci ce esti tu: prost, prost crescut, un neadaptat, un cretin care cauta probleme ca nare destule? Serios acu…

   Ati mai facut o afirmatie ca in nici o alta tara… eu n-as risca sa ies cu steagu israelului printre palestinieni, cu stagu spaniei cand se face miting de independenta in catalonia, sau stagu britanic la referendum in scotia, sau steagu ucrainei la sarbatoare rusofila, etc… sunt sensibilitati istorice, si doar daca te incadrezi intro categorie foarte „speciala” – vezi mai sus – faci astfel de chestii. Tanara este speciala, e clar, problema e ca si societate romaneasca este, speciala.

   • d’le, nu stiu cum sa-ti spun, dar nu prea cred ca prostia e echivalenta cu nationalismul.. tutea a fost un nationalist, la fel si nae ionescu, multi intelectuali au dat intr-un nationalism efervescent la sfarsitul perioadei interbelice.. nu mai pune egalitate intre nationalism si prostie ca habar n-ai ce spui. iar dintre exemplele care mi le-ati dat jumatete din ele sunt lumi semibarbare.. si desigur ca nu e bine la catalani ca aia cel putin se omoara intre ei ptr onoare, asa ca inteleg ca luciditatea si ratiunea nu pot exista pe meleagurile alea semi-maure..

    eu am afirmat doar ca daca fata n-a avut discernamant (educatia de acasa) profesorii si liceul ca institutie sunt responsabili ptr toata situatia.. nu te manifesti nici cu violenta, nici cu dispret chiar daca situatia pare penibila. Toata intamplarea e o aberatie in sine, si cu putina diplomatie profesoara ar fi putut sa iasa basma curata. Nu poti sa fii chiar vierme in propria’ti tara, chiar daca a incalcat bunul simt, ceva trebuie sa cedeze, si din pacate ei sunt minoritari. probabil mult mai rau patesc romanii la sarbi si la unguri, aia nici macar n-au drepturi, poate nu aveati idee de asta. ce preot, ce scoala, ce sarbatoare nationala, pa! inteleg penibilitatea situatiei, dar nu mi-i mai plangeti pe maghiari ca n-are sens.

    • Ati scris prea multe grozavii sa mai merite raspuns. Eu nu am pus egal intre prostie si nationalism, pentru ca ce a facut fata aia nu are legatura cu nationalismul ci cu prostia si xenofobia.

 18. Din pacate, elevii romani inca invata istoria in varianta sa nationalist-comunista iar ungurii pe cea nationalist-hortysta. Cand vom avea si noi un manual de istorie comun maghiaro-roman dupa modelul „Manuel d’histoire commun franco-allemand” vom face progrese majore in eliminarea unor astfel de atitudini xenofobe.

 19. Domnule Ionita, împărtăşesc temerile dumneavoastră privind ascensiunea sentimentelor ignobile tribaliste şi extrem-naţionaliste şi penetrarea tot mai frecventă a spaţiului public destinat dezbaterii de către colportorii ideilor şoviniste, rasiste, xenofobe. Din păcate, acest text al dumneavoastră nu face altcvea decât să contribuie la sporirea tensiunilor interetnice şi să se înscrie in rândul materialelor agitatoare. Să mă explic.

  1. În primul rând, de la domnia voastră noi, publicul educat şi decent de pe contributors, avem mari aşteptări şi pretenţii. Dacă de la o fetişcană de 15 ani nu aşteptăm să aibă rezerve şi moderaţie in exprimare, in schimb de la dumneavoastră cerem următoarele, asta dacă doriţi să rămâneţi un autor respectat pe această platformă: decenţă in exprimare, respectarea unui set minimal de norme de bună-cuviinţă, respectarea regulilor polemicii civilizate, cumpătare, echilibru emoţional, un minim respect pentru simbolurile naţionale [chiar dacă in sinea dumneavoastră nu daţi 2 bani pe ele]. Acum, trebuie să vă mărturisesc că, dacă aş fi părintele fetei pe care aţi bălăcărit-o cu neruşinare in public, v-aş căuta să vă trag o mamă de bătaie şi să vă învăţ minte să mai insultaţi copchii străini care vă lezează prin simpla lor existenţă neuronul responsabil cu cosmopolitismul. Desigur, io-s mai nevricos din fire, probabil că alţi părinţi ar reacţiona mai delicat la aceste vexaţiuni. Pesemne că dumneavoastră -un individ realmente relaxat in ceea ce priveşte educaţia prin ocară şi frazeologie contondentă a copiiilor altora- nu v-ar deranja prea tare să vă vedeţi copilul apostrofat şi urecheat in buricul târgului de către străini şi aţi mulţumi recunoscător agresorului pentru gestul mărinimos de punere la punct a năzdrăvanului. Sau poate mă înşel.

  2. În loc să vă prezentaţi scuzele, eventual să meşteriţi o retractare politicoasă chiar dacă ipocrită, aţi găsit de cuviinţă să ieşiţi din nou in public ca să pocniţi tacticos balta cu bâta din dotarea standard a jurnalistului român contemporan. Nu simţiţi niciun dram de responsabilitate pentru consecinţele morale şi psihice ale faptei de a reitera insulta. Nu, vă repetaţi actul de agresiune gratuită, ca să obţineţi eventuala adeziune expiatoare a unui public cu presupuse afinităţi ideologice. Deci, prin insistenţa de care daţi dovadă, din gafă v-aţi transformat actul in vehicul pentru o marotă politică. Spiritul dumneavoastră încins se cerea justificat prin apelul la masele subţiri cu opinii asemănătoare, pentru a combate spiritele încinse ale norodului. Nu conta că un asemenea demers ar fi urmat să aşeze paie pe focurile mocnite ale conflictelor interetnice. Mai important era orgoliul de autor de perle pedofobe.

  3. Luarea peste picior, băşcălia, afronturile, miştourile la adresa celor atinşi de bacilul şovinist nu rezolvă nimic, ci din contră, irită şi mai tare, trăgîndu-l şi pe opinentul cel degrabă vărsătoriu de cuvinte tăioase in gîlşava nebunească faţă de care se vedea detaşat şi neutru. Acum, după ce mândrul intelectual a călcat in străchini cu voioşie ajunge să fie urît de ambele tabere şi nici vorbă să le împace cumva. Chiar dacă va emite şi soluţii sau recomandări de bun-simţ nimeni nu-l va mai asculta, nici dintre cei cuprinşi de febra naţionalistă şi nici dintre cei moderaţi dar lămuriţi asupra poziţiei anti-naţionale pe care singur, nesilit de nimeni, inelectualul şi-a divulgat-o. Iar noi, cititorii exigenţi ai platformei, mai pierdem o voce, de atâtea ori pertinentă, echilibrată, expertă chiar, in noianul de zbierete ale triburilor şi lighioanelor politice ce ne invadează agora. Păcat.

  • @ euNuke.
   Aveam un amic in Miercurea Ciuc, la fel de elevat ca dvs. in exprimare, deci demn de toata admiratia din acest punct de vedere. Repet pentru dvs. intamplarea care a pus capat amicitiei noastre, despre care am mai scris:
   Il intreb care mai e situatia pe acolo. Imi raspunde (sintetizez):
   – „Intru cu sotia intr-un restaurant; nicio masa libera; la o masa, doi maghiari, carora le cer permisiunea de a ocupa celelalte doua locuri libere; sunt refuzat, pe motiv ca au de discutat chestiuni confidentiale; inchipuie-ti, IN TARA MEA, sa nu pot ocupa loc la o masa ca nu ma lasa doi unguri”.
   Eu: „Dar nu cumva e si TARA LOR”?
   Nu mai mi-a acceptat amicitia nici pana azi.
   Va recunoasteti si dvs. in aceasta poveste? Cum poate un om cu pregatirea dvs. sa gandeasca anapoda in problema relatiilor romano-maghiare?

   • @Ciobanul Bucur
    Domnule, mă bucur să întâlnesc pe contributors pastori cu capacităţi supranaturale de citire a gândurilor interlocutorilor necunoscuţi aflaţi la kilometri distanţă. Nu ştiu ce anume aţi descoperit in creierul meu legat de chestiunea relaţiilor maghiaro-române, dar sunt foarte curios să aflu şi v-aş fi recunoscător dacă ne-aţi expune analiza elementelor ‘anapoda’. Am văzut că aţi încercat şi o manevră de scanare a profilului meu psiho-social şi chiar o identificare pe baza lui [apropo, dumneavoastră vă identificaţi cu Mama Omida?]. E totuşi posibil ca globul dumneavoastră de cristal să dea rateuri? Adică, da, aparatul miraculos a indicat corect excursiile mele in ţinutul secuiesc, dar nu şi durata şi scopul vizitelor. E adevărat: călătoresc deseori in Sfântu Gheorghe, şi mă opresc in restaurante şi baruri, dar niciodată nu am avut incidente cu băştinaşii, din contră, mi-au plăcut atât de mult solicitudinea lor -inclusiv efortul de a-mi vorbi in româneşte- şi graiul secuiesc tărăgănat incât am devenit fanul unei cafenele şi am ajuns să merg exclusiv ca turist in orăşelul ăsta, doar ca să mă plimb prin frumosul parc, să beau un ceai şi să ascult muzica de jazz pusă in surdină in cafeneaua Tein [na, că le fac şi reclamă! ce-i drept, habarn-am dacă patronii îs români sau unguri, şi nici nu mă interesează]. Deci, despre ce vorbim aici domnule? Pe mine nu mă interesează subiectul Sabina, ci subiectul Ionita, mai exact modul in care un intelectual de marcă se expune şi se lasă contaminat de bacilul logoreei pubere ce afectează mediile virtuale şi ajunge să considere necesar să exprime public orice gând i-ar trece prin cap, fără să chibzuiască prea mult asupra consecinţelor. Chiar trebuie să ne exprimăm opinia in legătură cu orice? Nu mai ştim să tăcem? sau măcar să impunem un respiro in fluxul de evenimente cu potenţial negativ, să luăm distanţă şi rezerve, să alegem cu grijă subiectele, să respingem frivolitatea şi să taxăm trivialul prin ignorare? Dacă Sabina este o creaţie a organelor de presă mondenă şi imundă, de ce nu aşteptăm să se stingă scandalul creat de acestea ca să vedem ce rămîne serios sau grav in urmă şi abia apoi să ne construim şi manifestăm atitudinea in public?

    • @ euNuke.
     1. Cer armistitiu. Postarea de mai sus releva mai mult echilibru, e care il apreciez. Deci fara atacuri la persoana la adresa autorului, de a carui buna credinta nu ma indoiesc
     2. La dvs. m-a deranjat faptul ca interpretati faptele ca si cand autoarea ar fi acea fetita, cand, in realitate, ea e doar instrumentul nevinovat al tatalui ei, un nationalist gregar de tip WC Tudor.

   • @Ciobanul Bucur
    1. Domnule, mă bucur că aţi revenit la sentimente bune in ceea ce mă priveşte. Şi nu, nu-i nevoie de armistiţiu pentru că, din punctul meu de vedere, pacea dintre noi nu a fost nicicînd tulburată.

    2. Atunci când omul de presă, indiferent dacă-i vorba de un publicist sau de un comentator de meserie in media virtuală, se lasă angrenat in subiectele pe care le prezintă publicului devine parte din ştirea in evoluţie pe care, in mod firesc, ar fi fost de dorit să o încheie prin demersul său. Cînd te laşi stăpânit de un imbold -altfel cât se poate de uman- ce însufleţeşte masa, participarea ta ca jucător şi nu ca spectator lucid devine evidentă şi intensă, iar riscul transformării unui gest in fenomen creşte exponenţial, in funcţie de numărul de cititori ce aderă la mesajul încărcat de emoţie negativă. Un astfel de imbold este căutarea vinovaţilor din prim plan, a ţapilor şi mieilor ispăşitori, pentru că scena este din start redusă prin aportul presei la câţiva actori puşi să interacţioneze cu publicul [Întrucâtva acest joc mediatic seamănă cu teatrul interactiv]. Vinovaţii din culise râmân insă necunoscuţi, poate doar intuiţi de câţiva spectatori mai raţionali. Orice altă preocupare legată de scenetă este secundară, dacă nu chiar măturată de valul de emoţii. Pe mine nu mă interesează stabilirea culpei in cazul „Sabina de ziua maghiarilor”, ci posibilitatea unei rezolvări amiabile şi corelativ a dezamorsării dispozitivului cu valenţe explozive plasat involuntar in liceul respectiv prin gestul inconştient şi iresponsabil al fetei. Desigur, boacăna rămîne boacănă, dar cumva trebuie să trecem peste şi să-i ajutăm pe copiii de acolo să dărâme baricadele construite din sentimentele violente şi negative acumulate in timp. Cum se poate face asta? In primul rând prin analiza cauzelor impersonale ce au condus la starea actuală, in afara luminilor rampei. Asta este treaba pedagogilor, a părinţilor responsabili, a intelectualilor din societatea civilă, poate şi a autorităţilor. Sancţiunile pripite -verbale, sub forma admonestărilor verbale sau administrative- nu ajută la nimic. Mai ales că, deocamdată…slavă Domnului, nu s-au petrecut acolo şi fapte de agresiune fizică. Nici discursul sentenţios nu ajută la nimic. Reluarea relaţiilor paşnice nu se poate face decât prin confruntarea sub supraveghere a părţilor implicate, deci a Sabinei şi a colegilor ei mai nărăvaşi. Arţagul fetei şi puseurile tribaliste ale unor colegi maghiari [dacă-s reale, şi probabil sunt, acesti elevi turbulenţi trebuie descoperiţi şi solicitati să participe la şezătoarea civilă] nu pot fi neutralizate decât prin dialog social interetnic. iar pentru asta este nevoie de 2 mediatori de mare clasă, unul român şi unul ungur, apreciaţi şi admiraţi de cele 2 etnii. Pentru partea românească aş recomanda pe domnul Pleşu sau pe domnul Patapievici [că tot e şomer], iar masa rotundă aş sugera să fie organizată întîi pe teren neutru, in Braşov sau in Târgu Mureş. Autorităţile publice s-ar putea implica prin finanţarea iniţiativei civice, in special a drumurilor şi cazării care trebuie să fie asigurate elevilor. Nu numai nevricoşii clasei trebuie să participe, ci şi o reprezentanţi ai liceenilor din secuime aleşi dintre cei mai moderaţi, buni, decenţi copii. Pentru că este nevoie ca Sabina să afle nemijlocit că tinerii maghiari nu sunt duşmanii ei, ci semenii ei, la fel de sensibili şi expuşi ca şi ea la discursul patriotard şi la propaganda ce instrumentalizază politic istoria.

    • @ euNuke.
     1. Principial, total de acord cu expunerea dvs. de aici.
     2. Problema de fond, pe care insa cu totii o eludam, este aceasta:
     -Putem intelege ca este normal ca etnicii maghiari sa doreasca sa aiba un loc in care sa se simta ACASA? Adica sa nu mai aiba sentimentul ca sunt niste desradacinati de la Patria lor, ca urmare a faptului ca au avut nesansa ca in Primul Razboi Mondial sa se afle in tabara invina?
     – Putem accepta ca noi, romanii, i-am inselat neindeplinind niciodata promisiuneile din Rezolutia de la Alba Iulia, mai precis primul articol, care suna asa:
     …”ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
     1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”. ?
     – Putem intelege ca e treba lor daca au convingerea ca sunt o natie superioara fata de altii, inclusiv fata de noi, ca deci se pot organiza mai bine ei insisi, ca pentru asta cer autonomie?
     – In sfarsit, putem intelege, eu si dvs. si altii nespalati pe creiere ca este in interesul unor cercuri oculte din tara noastra ca sa nu existe liniste, sa ne fie tot timpul teama ca maghiarii au ca scop final desprinderea Ardealului?
     Voi urmari daca imi raspundeti la acest comentariu.

     • Eu pot intelege ca „au convingerea ca sunt o natie superioara fata de altii, inclusiv fata de noi, ca deci se pot organiza mai bine ei insisi, ca pentru asta cer autonomie”.

      Deci propun, asa cum am facut-o intotdeauna, sa li se dea autonomie absoluta (sa li se cedeze harcov), cu tot ceea ce presupune aceasta din punct de vedere economic, al circulatiei persoanelor, bunurilor si serviciilor etc.

  • Va felicit pentru aceasta interventie competenta , echilibrata si civilizata care atinge cam toate problemele sensibile aflate in discutie si care , imi pare rau sa o spun , este chiar mai buna decat articolul domnului Sorin Ionita . Am fost socat si eu de cruzimea cu care domnul Ionita trateaza si insulta copiii altora ( de modul in care ironizeaza un sistem de valori bun sau rau, dar care pentru multi inca inseamna ceva , nici nu mai vorbesc ) , dar nu vreau sa ma gandesc cum ar reactiona daca cineva i-ar trata la fel propriul copil ( apropo, si copiii sunt fiinte umane si au dreptul de a fi respectati inclusiv de catre parintii lor , cu atat mai mult de catre straini ! ).
   In ceea ce priveste , v-am cititi textul cu mare placere , nu cred ca ar mai fi ceva de adaugat si sper ca acest stil de a dialoga pe care il reprezentati dvs sa fie adoptat de cat mai multi cititori.

 20. Cred ca efectiv pacatuiti, vorbind lejer si jignitor despre ceva ce NU cunoasteti.
  NU ATI TRAIT o secunda in Secuime, ati trecut ca turist si emiteti judecati de valoare la adresa unui copil care TRAIESTE acolo.
  Sa va spun povestea mea REALA traita in Secuime de peste 30 de ani.
  Sotul meu este brasovean, am terminat facultatea in Bv in 1979 si traim din 1980 in Secuime.
  Sotul meu este din mama unguroaica, tata roman, a crescut la BV urmand scolile in limba romana, stie bine limba maghiara, dar vorbeste limba romana, limba ce s-a vorbit in casa lor. Soacra mea a fost(Dumnezeu s-o ierte) o minune de soacra, eu am fost pentru ea ca fata pe care nu a avut-o, ea avand 3 baieti. Eu nu am simtit niciodata in casa sotului meu din Bv ca am soacra unguroaica, a fost cea mai buna soacra posibila, o femeie educata, plina de bun simt.
  In biroul in care a lucrat aproape 30 de ani sotul meu avea numai colegi maghiiari, nici un coleg roman.
  Cei din biroul in care a lucrat nu l-au tratat niciodata ca pe un coleg, mereu s-a simtit marginalizat si nu numai atat, desi stiau ca stie maghiara bine, colegii lui nu au avut niciodata nici o problema sa vorbeascca foarte urat despre romani, sa ne jigneasca de fiecare data, iar sarbatorile de 1 Decembrie si 15 Martie erau mereu incarcate de presiune, jignirile nu au incetat niciodata din partea colegilor lui la adresa romanilor.
  Si asta numai pentru ca s-a casatorit cu o romanca(sunt din regat), ca vorbeste romaneste, ca copiii nostri au nume romanesti, ca au urmat scoli romanesti(in Secuime scolile sunt separate dupa ’89), ca vorbim limba romana in casa noastra si el vorbea romaneste si cu soacra, cand ea traia.
  Ce stiti Dvs despre toate astea, ce stiti Dvs despre ce si cum traiesc copiii romani minoritari printre copiii maghiari sau romanii minoritari printre maghiari?!
  Stiti Dvs ca presa maghiara in totalitate scrie impotriva romanilor, ca in loc sa indemne la convietuire indemna la separatism, la alungarea romanilor ?!
  Ca la biserica maghiarii aud aceleasi lucruri, ce stiti Dvs din ceea ce se intampla in realitate in viata romanilor din Secuime ?!
  Stiti Dvs ca in blocul in care locuim in zilele scandalului cu bentita a aparut pe geamul de la intrare o poezie in limba maghiara despre „pamantul secuiesc si dusmanii care au venit pe pamanturile noastre si cae trebuie sa plece”, asa scrie poezia respectiva, afisata si acum pe geam ?!
  NU am vazut de cand locuiesc in blocul asta nici o poezie pe geamul blocului, a aparut acum si cum credeti ca a fost pentru noi cele 4 familii de romani care locuim in blocul cu 20 de familii in total?!
  Credeti ca avem curajul sa spunem vreun cuvant despre asta fata de maghiari, fara sa ne distrugem linistea cu vecinii?!
  Sunt efectiv dezamagita si uimita de afirmatiile Dvs, facute absolut in necunostinta de cauza.
  Va sugerez sa vorbiti si sa scrieti despre ceea ce cunoasteti, subiectul asta nu-l cunoasteti, scrieti in toatala necunostinta de cauza.
  Pacat, citeam cu placere articolele Dvs, m-ati pierdut ca cititor si mai grav, m-ati dezamagit.
  Este foarte european sa scrii de la Bucuresti vorbe care sa arate european, care sa vorbesca despre toleranta cand este vorba despre o zona unde romanii traiesc alaturi de maghiarii care numai toleranta nu manifesta si numai la toleranta nu indeamna, dimpotriva.
  Pacat.
  Ati citit vreodata declaratiile Primarului din Sfantu Gheorghe, care spune clar ca romanii sa plece de unde au venit?!
  Va rog sa cititi presa maghiara din Secuime, cititi declaratiile in presa maghiara ale liderilor locali ai UDMR, cei care conduc institutiile statului, Primaria, Consiliul Judetean si celelalte institutii, cei care ii conduc pe maghiari si apoi vorbiti despre manifestarile acestei fetite.
  Mai cititi….apoi, reveniti…..

  • Bentita tricolora este „carpa”, in opinia Dvs ?!!!!!!!!!!!!!!!
   Sa stiti ca pentru romanii din Ardeal are o cu totul alta semnificatie, pe care evident ca Dvs nu aveti de unde sa o cunoasteti.

   • Paradoxal mai e si altceva, lili: Sorin Ionita pare deranjat de multele mesaje primite pentru libertatea pe care o are de a-si exprima opinia. Fetita aia a primit si ea mesaje, chiar mai amenintatoare, tot pentru o libertate: de a purta o carpa. Dar asta nu-l deranjeaza pe autor.

   • @ lili.
    – Mai intai: „Razboiul celor doua carpe” e o exprimare metaforica reusita ce trimite la „Razboiul celor doua roze” din istoria Frantei. Autorul nu se exprima la propriu astfel despre drapelul Romaniei.
    -Apoi: ati mai scris povestea dvs. recent. Va inteleg perfect. Va sfatuiesc insa sa incercati a patrunde in gandirea maghiarilor din zona. Daca veti reusi sa faceti asta in mod obiectiv (deci sa va imaginezi ca sunteti de aceeasi etnie cu ei), veti descoperi ca le dati dreptate in intregime. Veti dispretui la fel de mult pe romani, pentru aceleasi motive pentru care cetatenii altor tari din Occident ne dispretuiesc, din cauza unor coetnici de-ai nostri. Sunt convins ca astfel de romani care arunca umbre nedorite peste intreaga etnie romaneasca sunt si in zona in care traiti. Si chiar daca nu aceasta ar fi explicatia pe care ati gasi-o, nu uitati ca ei au intemeiat viata statala in Transilvania, ca ei au avut acolo tara lor timp de o mie de ani, ca numai imprejurarea fericita pentru noi ca ne-am aflat in tabara castigatoare in Primul Razboi Mondial a facut ca Transilvania sa treaca la Regat, ei pierzandu-si astfel Patria. Ei vor pur si smiplu ca cel putin zona aceea sa fie acum Patria lor, in care sa se simta ACASA.. Sper ca intelegeti: nu sunt bucuros ca asta e situatia, doar ca ii inteleg.
    – Si inca ceva: nu vi se pare curios ca niciun nume maghiar nu participa la polemicile de pe site-urile in care scriem noi? Nu cumva considera ca nici nu e de demnitatea lor sa dea replici unor romani?

 21. @EuNuke

  „În primul rând, de la domnia voastră noi, publicul educat şi decent de pe contributors, avem mari aşteptări şi pretenţii.” Cata dreptate aveti!

  Domnule Ionita…prin articolul Dvs. creati premisele aparitiei mai multor „proaste mici” asa cum ati catalagot-o Dvs. pe Sabina! (Ca o paranteza – daca cineva, urmare unei rectii, a unui comportament mai aiurea v-ar fi catalogat copilul ca prost ce atitudine ati fi avut?)

  Si fara sa incerc sa fiu mojic: Cum va permiteti sa catalogati bentita tricolora ca si „carpa” indeferent de contextul in care si-a facut aparitia! Pe cuvant de onoare…articolul Dvs. este de toata jena!

  In rest numai bine!

 22. Eu cred că după cele scrise de doamna Lili vă rămâne un singur lucru de făcut.

  SĂ VĂ CEREȚI SCUZE

  NIMIC ALTCEVA. Mie nu, pentru că nu le accept. „CÂRPEI” ȘI ELENEI SABINA.

  • Tot timpu apare cate-un „lili”, poate o fi adevarat dar mari sanse sa fie de la sectia de propaganda. Dar aia stiti cum e sa sa fi maghiar minoritar? Sa se lege zilnic romanii de tine. Sa fie triplu la numar ca si maghiarii si sa caute zilnic incaerarea? Sa-ti fie frica sa mergi la scoala? Sa sti ca daca faci fata la romanasii de varsta ta, vin aia mai mari. Sa ti usa ingrozit sa blochezi romanii din clase mai mari care au venit sa se distreze? Sa fi jignit in public pt ca esti maghiar? Sa ti se spuna sa nu vorbesti maghiara in public. Sa fi trimis in Ungaria de vinituri din Moldova si sud. Sa fi batut pentru ceea ce esti, de cele mai multe ori doar pentru ca existi. Mai stiti practica de pe vremea lui Ceau? Sa fi in clasa de 15 dar sa tragi aceasi norma ca o clasa romaneasca de 30, ca si copil? Sa stai zilnic cu 1-2 ore in plus fata de romani la scoala, sa vezi cum ceilalti pleaca si urla in curte. Sa induri nationalismul si politica profesorilor (la romana de ex) ca ai facut greseala (alternativa nu ai) sa mergi la liceu romanesc? Sa fi nevoit sa inveti minciunile unilaterale din istoria romanilor. Sa fi nevoit toata viata sa fi cel putin la fel de bun plus sa muncesti mai mult caci altfel nu razbati? Sa vezi la televizor de la persoane publice ale statului cum esti declarat strain in propria tara. Sa fi identificat ca si agent destabilizator al tarii. Sa nu fi recuscut oficial – in romania exista doar romani conform constitutiei. La fiecare incident sa faci fata la toate dejectiile si injuriile generaliste posibile la adresa ta. Sa vezi cum justitia romaneasca corupta este partinitoare in multe cazuri cu iplicatii etnice. Sa nu auzi in viata ta un cuvant de lauda, doar referinte sangeroase istorice de cele mai multe ori neargumentate la adresa natiunii maghiare?

   Nu vreau sa ma plang, dar ce am ajuns sa inteleg dealungul anilor ca majoritatea romanilor sunt needucati si ignoranti in privinta maghiarilor. Poate ca nu este un subiect important din punct de vedere romanesc, dar stiti ca lipsa cunostintelor poate fi exploatata de forte oculte as indrazni sa spun nepatriotice, si este exploatata fara incetare de 60 de ani… Oricum m-am saturat de placa asta cu suferintele romanilor din secuime care nu neg ca ar exista, dar va rog mai deschideti ochii sa vedeti realitatea asa cum este ea.

   Iar cu scuzele fata de mine cum ramane? Cred ca ar fi un prilej bun sa incepi tu Ioane, ce zici?

   • @ lili2.
    – Vezi raspunsul dat de mine putin mai sus lui Lili1. Nu stiam ca voi citi imediat comentariul tau. Daca esti de etnie maghiara, felicitari pentru gestul tau! Te rog sa accepti scuzele mele. Daca esti de etnie romana dar stii ce simt si cum gandesc maghiarii, iarasi felicitari pentru curajul tau in fata nationalismului gregar! Si eu sunt roman, dar inca nu a reusit nimeni sa-mi spele creierul

   • Respectul reciproc e singura cale ! Fiecare dintre noi, de orice natie, ar trebui sa se simta aici ACASA. Dar sentimentul acesta se educa din copilarie ! Imi amintesc de un fragment din Slavici pe tema asta …

 23. Unde o fi „valoarea adaugata” intr-un text in care steagul propriei natii este numit carpa?
  OK, de acord, nu sunt adeptul cenzurii, dar macar in numele pretinsei calitati a site-ului ar trebui sa fiti mai reticenti in a publica defularile unui individ frustrat de faptul ca s-a nascut in Romania!

  • cand primul chinei a salutat cu respect steagul american, s-au mirat americanii.
   „made in china”, a raspuns el cu mandrie.
   asa si cu facebukerii solidari din 2 clickuri (au alte probleme, n-au ei timp pt detalii)
   bine, s-ar supara si ei daca le-ai zice ca tricourile lor D&G&co ar fi, pana la urma, carpe cusute undeva de manute harnice in bangladesh

 24. Mi se pare că aveți dreptate în mare măsură. Cred că toată lumea ar trebui să își bage picioarele, și poate și capetele, în apă rece ca să se calmeze și să nu toarne gaz peste foc în mod iresponsabil. Mai mult decât ceea ce a fost acum 1.000 sau 2.000 de ani contează cum trăiesc și se înțeleg oamenii aceia de acolo acum, astăzi. Nu se va înființa o rezervație și nu se va construi un gard nici pentru unii, nici pentru alții, ei trebuie să trăiască împreună, așa că ar trebui să învețe, sau să fie învățați să o facă, în cazul celor care sunt încă la școală. Nu cunosc dedesubturile problemei, ce-i drept, nu știam că de 1 Decembrie elevii maghiari veniseră cu propriile steaguri – atunci nu cred să fi auzit povestea asta nicăieri. Dar nici nu trebuie să o umflăm artificial – dacă asta este opinia lor, cu forța nu îi vom putea face să gândească astfel. Important, în acest caz, ar fi cred să li se explice că sunt cetățeni ai unui stat și mai ales să aibă, în practică, drepturi egale cu ceilalți cetățeni, care aparțin etniei majoritare și că trebuie să își respecte reciproc valorile sau tradițiile, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Eu cred că au aceste drepturi, deși nici eu nu locuiesc acolo. În orice caz, separarea unor elevi de alții pe criterii etnice nu va ajuta, pentru că ei trăiesc împreună. Și le este de folos și românilor de acolo să știe maghiară ca să vorbească și să fie prieteni cu colegii lor, să îi înțeleagă, și maghiarilor de acolo să știe românește, pentru același lucru.

 25. Sunt si eu curios dc s-a lamurit pana la urma faptul ca 1 dec a picat anul trecut sambata.
  Pt ca altfel pica toata povestea fetii, cum ca ar fi fost reactie la ce au facut colegii unguri….

  • Celebrarea zilei de 1 Decembrie la scoala putea fi facuta oricand. Nu stiu daca sunteti informat/a, dar 1 Decembrie este zi libera in Romania, inclusiv pentru elevi.

 26. Domnule Ionita, imi permit o singura intrebare directa, in speranta unui raspuns la fel de direct: de ce considerati ca arborarea drapelului unei tari, pe teritoriul acesteia, este ofensatoare pentru unii dintre locuitorii aceleiasi tari?

 27. Dl. Ionita a gresit.
  Dar intrebarea ramane: ce facem cu parintii, cu adultii, care otravesc sufletul copiilor? Ura este un sentiment complex care nu se dezvolta decat in pamantul fertil al ignorantei. Ignoranta este un atribut al adultului, nicidecum al copilului. Copiii nu inteleg ura, nu au constiinta puterii cuvintelor aruncate. Este degradant sa cumperi sentimentele copiilor. Poate ca de aici trebuie pornit. Si inainte sa ne indignam patriotic sau sa ne suparam corect mai bine ne-am uita catre propria noastra mizerie si mediocritate care intineaza inocenta. Ce facem cu copii care maine vor deveni adulti?

 28. Felicitari pentru articol! Reactiile descrise de dumneavoastra si reactiile unor cititori de pe contributors imi aduc aminte de urmatorul fragment:

  ” Vezi, ca sunteti proaste amandoua? intrerupe tanarul Goe. Nu se zice nici marinal, nici marinel…
  – Da’ cum, procopsitule? intreaba tanti Mita cu un zambet simpatic.
  – Mariner…
  – Apoi de! n-a invatat toata lumea carte ca d-ta! zice mam’ mare, si iar saruta pe nepotel si iar ii potriveste palaria de mariner.”

  Ce conteaza ca politicieni cu dosare penale, hoti dovediti si chiulangii guverneaza haiduceste? Ce conteaza ca invatamintul, sanatatea si infrastructura tarii sint la pamint? Ce conteaza ca fiscalitatea omoara antreprenorii? Important e sa asezam frumos in virful gunoiului, spalat si calcat, tricolorul…

 29. In general sunt un tip intelegator, dar cred cu cu tarie ca a fi „politically correct” in absolut orice imprejurare este o greseala si un semn de slabiciune, in nici un caz de putere sau luciditate. Mi se pare ca este un semn ca pana si asa-zisilor formatori de opinie le este lene sa treaca prin propriul filtru al gandirii unele evenimente. Cred ca toata treaba cu „politically correct” este o idee preconceputa, dar aplicata invers. E un automatism. Nu poate fi infailibila o astfel de atitudine…
  In general sunt de acord cu unele din ideile pe care incearca dl. Ionita sa le transmita, dar cred ca este absolut inadecvat cand o numeste pe acea fata „proasta”. Cred ca se puteau folosi alte epitete: ignoranta, naiva, necoapta, etc. Dl. Ionita este un om al cuvintelor si cred ca ar trebui sa aiba mai mult discernamant in exprimare.

 30. In timp ce Dvs, Dle Sorin Ionita, numiti bentita tricolora „o carpa”, va rog sa cititi reactia Primarului din Sfantu Gheorghe referitoare la simbolurile care ii reprezinta pe secui !
  Poate intelegeti mai bine ca simbolurile unui popor sunt sfinte, ca nu politicienii sau comentatorii de aiurea ne fac sa intelegem si sa simtim cum simtim, ci identitatea noastra ca apartinem unei comunitati.
  Din acest pdv il inteleg total pe Primarul Antal.
  Ce nu accept la el este separatismul la care indeamna de fiecare data, nu l-am auzit niciodata pe acest Primar(altfel, foarte bun ca administrator de oras!!) sa indemne la convietuire, la intelegere intre cele 2 comunitati, dimpotriva.
  Eu cred ca exista loc de intelegere si de convietuire intre cele 2 comunitati in Secuime, ca este destul loc sa traiasca si maghiarii si romanii in Secuime(judetele sunt oricum slab populate), daca politicienii nu ar indemna la altceva decat la o convietuire si la intelegere, mai ales ca problemele maghiarilor si romanilor in Secuime sunt aceleasi: saracia, lipsa locurilor de munca, lipsa perspectivei si asta se vede clar din faptul ca tinerii nu se mai intorc in zona, mai ales tinerii romani, pentru tinerii maghiari Primarul deja a anuntat programul intitulat ACASA care sa duca in Secuime tineri maghiari scoliti, dar pentru asta trebuie locuri de munca.
  As vrea sa completez ca mi se pare stupida afirmatia copilei Sabina Elena ca-i „uraste pe maghiari”, nu cred ca este vorba despre asta, cred ca nici maghiarii nu-i urasc pe romani in Secuime(exceptie, extremistii „bolnavi la cap”), numai ca afirmatia ei banuiesc ca voia sa „traduca” in cuvintele ei, conflictul mocnit dintre cele 2 comunitati, care este o realitate, din pacate.
  Asta este in opinia mea cea mai grava problema in Secuime: RUPTURA (definitiva, mi se pare mie) dintre cele 2 comunitati.
  Cat timp aceasta ruptura este intretinuta si nu lasa loc nici unui fel de relationare intre cele 2 comunitati, eu nu vad nici un viitor comun in Secuime pentru romani si maghiari, adica vad o depopulare continua cu romani a zonei.
  Asta este grav, in opinia mea.

  http://stiri.covasnamedia.ro/2013/02/06/antal-arpad-udmr-este-natural-ca-ungaria-sa-ia-atitudine-atunci-cand-unii-compara-steagul-secuiesc-cu-o-carpa/

  PS M-as fi asteptat totusi sa raspundeti comentariilor noastre cat timp ati postat articolul pe acest forum de discutii, nu ?!

  • Stimatä doamnä IiIi, m-ä intreb,ce asteptati sä vä räspundä Tov.Sorin Ionitä,??.
   Aveti perfectä dreptate,( o dovedeste aceastä paginä),El a abordat un subiect,dar färä a reusi sä räspundä cel putin la citeva intrebäri concrete solicitate. ( no comment)
   Am träit si eu acolo peste 50 de ani., doresc numai sä repet ce am mai spus o datä,,(acest strigät de disperare al Dvs.) mä doare si pe mine sufletul cä,nu este corect inteles, dar din nefericire personal presupun cä.deja este prea tirziu pentru……,sincer vä compätimesc,
   Vä doresc tuturor o zi pläcutä (romani ,maghiari)

 31. Sunt ungur si am vazut multe, dar n-am auzit in viata mea aceasta vorba asa zisa ungureasca: „E ceva mai deprimant decât un slav care se crede latin?” Imi pare rau.
  .
  Pe de alta parte povestea Sabinei a fost o diversiune.
  Iata opinia ei despre unguri: „Urasc ungurii. Asta e adevarul. Ii detest, nu-mi caut scuze. Ma irita. Poate e ceva genetic, asa era si tatal meu.” (Sabina Elena)
  Toata presa romaneasca a sarit ca si arsa, vehiculand ideea ca Sabina a fost amenintata cu moartea de un anumit „Zsolt-Lendvay Simon”. Dar NIMENI nu si-a pus intrebarea cine este aceasta persoana?? Hai sa-l gasim, sa punem intrebari, sa sesizam organele competente, sa scoatem la lumina acest nenorocit! NOBODY… Foarte ciudat. Percum multe alte lucruri.
  Sa faci erou national dintr-o biata fata educata spre ura si spre sovinism de proprii parinti… e jale. Iar elevilor unguri care comentau gestul ei puteai sa le exprimi mai constructiv, nu sa-i tratezi ca niste inamici nationali. Ex.
  „Dragilor, trebuie sa ne respectam unii pe altii. La fel cum vom fi respectati si noi daca pe 1 decembrie vom marsalui in liceele romanesti cu steagul nostru secuiesc (daca vreun elev roman va indrazni sa ne crititce, toata presa va sari sa ne apere – in caz contrar sunt sovinisti sau ipocriti), si noi trebuie sa-i respectam pe copiii romani care flutura steagul romanesc de ziua ungurilor. Asa este normal, asa este omenesc. Si vreau sa fie FOARTE CLAR pentru toata lumea: daca careva dintre voi mai face vreun asemenea gest, va fi tras la raspundere. Iar voi, care a-ti adus prejudicii de imagine scolii, mergeti si cereti iertare de la Sabina. ACUM!”

  • Ei, vorba aia era din presa britanica. O gasiti acum 1 saptamana in The Spectator. N-am spus ca ar fi un proverb maghiar raspandit; dar este un mod de a gandi, si nu unul izolat, stiti asta, deci m-am gandit ca ar fi misto sa-l citez.

 32. „Fata cu ură veşnică şi glo­bală pentru unguri” tocmai a zis a doua zi ca de fapt nu-i uraste pe unguri. Atat de vesnica si globala era ura sa. QED.

 33. Am invatat in liceu , de la profesoara de logica , faptul ca URA si INVIDIA sunt sentimente cu care NU se naste omul. Aceste sentimente sunt PRIMITIVE si se cultiva pe parcursul vietii in functie de ceea ce omul isi propune sa devina : un om civilizat sau un om primitiv.
  Am imbatranit si pot spune ca nu mi-am cultivat aceste sentimente niciodata ,prin urmare este o problema de autoeducatie. E grav ,chiar foarte grav ,atunci cand adultii isi educa copiii in spiritul urii sau cand pseudocredinciosii clameaza ura in numele patriotismului.
  Cei din urma trebuie sa stie ca patriotismul este o virtute si ,ca orice virtute , acesta se practica prin fapte bune si nu se clameaza.!

 34. @Adam: Dar de ce să nu-i sfătuiți pe elevii de etnie maghiară să mărșăluiască pe 1 Decembrie și cu tricolorul românesc alături de steagul secuiesc? De ce să nu-și afirme identitatea etnică în cadrul totuși al cetățeniei române? Care este problema cu „cetățean român de etnie secuiască”? Dacă tot vă afirmați deschiderea spre dialog. De ce n-ar cânta maghiarii de 1 Decembrie „Deșteaptă-te Române” ca și cetățeni români și „Doamne ocrotește-i pe Maghiari” sau imnul secuiesc ca și identitate etnică? Unde ar fi problema, de fapt?

 35. Domnule Ionita, observ ca ati renuntat rapid sa mai dati replici comentariilor. Va inteleg dezamagirea pentru unele comentarii, cu atat mai mult cu cat din modul de exprimare reiese ca vin din partea unor persoane destul de elevate. Se pare ca vechiul regim a reusit in buna masura sa creeze „omul nou”. Eu am incercat sa suplinesc lipsa replicilor dvs.

 36. Da, prostie si tupeu, dar nu numai la aia mica, ci la toate personajele din piesa. Din pacate, numai minti infierbantate, chiar si printre comentatori.

  Ar trebui sa fim indiferenti la ce steaguri isi pune fiecare pe cap sau pe fund. E dreptul fiecaruia dintre noi sa se impopotoneze cum vrea.

  Cu viitoarea cariera politica aveti perfecta dreptate, a fost o miscare calculata.

 37. Pentru cei care nu știu ungurește (nu e cazul meu) accesul la o revistă a presei maghiare în românește ar fi util. Iată linkul.
  http://www.forumharghitacovasna.ro/traduceri/index.html

  Se află acolo și o revistă a presei române cu extrase din aceiași temtică a relațiilor interetnice.
  Revista presei este realizată de români bilingvi, probabil locuitori ai județelor respective, pe situl FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ
  SF. GHEORGHE, str. Miko Imre, nr. 2, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534
  Ar fi interesant să fie invitați să scrie aici ceva,
  Se află acolo și studii serioase, mai toate echilibrate, scrise de oameni care cunosc subiectul. Uneori pe piele proprie. (d.c.)

 38. Propun o ipoteză explicativă privitoare la exacerbarea actuală și viitoare a tensiunilor inter-etnice la noi și în Europa. Nu pot comenta situația din alte zone.
  O explicație sau mai multe ar fi necesare, fiindcă simpla constatare, fără încercarea de a realiza o analiză cauzală nu generează decât indignări, de un sens sau altul. Cred totuși că o astfel de reacție, de indignare, poate fi acceptată ca normală fiindcă avem de-a face cu un domeniu al valorilor simbolice, dar nu e utilă pentru explicații și soluții.

  Gestiunea divergențelor legitime
  Am ascultat cândva, pe France Culture, un post de radio câteodată foarte interesant, o dezbatere despre unificarea Germaniei. Unul din participanți, fost ministru de externe al Franței, excelent diplomat, Hubert Vedrine, om de o inteligență acută, apropiat de François Mitterand, fostul președinte al Franței, a utilizat o expresie de mare interes pentru analiza unor situații și evenimente actuale : «gestiunea divergențelor legitime».

  Speram că diplomația română va ști să realizeze această gestiune în relațiile cu vecinii noștri din exterior și din interior. Cu Rusia, cu Ucraina sau cu Ungaria, pentru a face publice pretențiile acestor state față de România actuală, atunci când ele exprimă divergențe legitime mascate de discursuri ilegitime dar legitimiste.
  Și nu doar cu vecinii. Ci cu state unde trăiesc mulți foști cetățeni români. De pildă cu statul Israel, pe tema gravă a găzduirii de către acest stat al unor criminali din aparatul de represiune comunist, din anii 45-55, emigranți care nu au fost niciodată cercetați pentru faptele lor pe teritoriul românesc. Se cuvin formulate cereri de extrădare și judecare în România sau la Tribunalul internațional a «criminalilor de război civil», adică a celor emigrati din România in Israel sau alte țări, protejați de o imunitate bazata pe lipsa oricărui demers juridic în acest sens în ultimii 20 de ani, care trebuie să fie încununarea justițiară a acțiunii numite Procesul comunismului.
  Sau pe tema cercetării comparate a datelor demografice de emigrare și imigrare din perioadă 1939-1965, pentru a clarifica contribuția autorităților române la salvarea populației de origine iudaică în timpul războiului ca și contribuția demografică a României la stabilizarea și dezvoltarea economică a statutului Israel, prin aflux de populație și de cadre de înaltă calificare produse de învățământul din România. Teme de cercetare pentru oamenii de știință din cele două țări, care pot contribui la gestiunea pașnică și lucidă a divergențelor legitime.
  Dar în așteptarea rezolvării pe cale diplomatică a unor divergențe legitime, în calitatea mea de cetățean al României, de român, de ardelean, de scriitor, de ziarist de traducător, de vorbitor trilingv, al românei ca limba maternă, al maghiarei ca o doua limbă de conviețuire, de prietenie și de colaborare, al francezei ca limbă de adopție, îmi exprim aici, maleabil dar ferm, opiniile cu privire la politică unor cercuri maghiare care sunt văzute de mine ca iredentiste. Problema nu este tendința aceasta ci lipsa de înțelegere și inexistența dialogului dintre români și unguri ca și incapacitatea guvernelor bucureștene de a evita electoralismul și de a dezactiva etnicismul politic a cărui acceptare a fost o gravă greșeală în 1990, din ambele părți de altfel, adică și din partea celor care au nădăjduit că astfel pot gestiona corect frica, panică de asimilare, de dispariție, care domină comunitatea maghiară, dar și din partea celor care nu au prevăzut limitele mișcătoare ale revendicărilor maghiare, tot mai radicale.
  Nu cred că atitudinea convenabilă este escamotarea contradicțiilor ci dimpotrivă deplasare discuțiilor spre aspectele practice, analiza concretă a consecințelor unora dintre revendicările acestor cercuri și definitiva integrare în discuție a aspectului divergențelor legitime, contextualizate nu doar în cadrul etnic ci și, mai ales, în acela social, economic.
  Repet : Nu cred că Ardealul sau județele Harghita, Covasna și Mureș gestionate de unguri ar fi mai prosper ca Ardealul actual. Unde sunt probele bunei gestiuni? În pădurile exterminate pe coastele Carpaților ardeleni, recuperate de foști baroni ardeleni unguri, desțărați ? În nivelul scăzut al salariilor locuitorilor din județele sus-pomenite, în raport cu salariile din restul României? Sunt informații publice, nu interpretările mele. Fondurile cu care s-a făcut ceva bine sunt fonduri dirijate politic din exterior și rareori produse ale prosperității generate de comunitate maghiară ardeleană muncitoare.
  Regionalizarea pe criterii etnice este un anacronism. Înțeleg foarte bine, pe baza rezidualei nostalgii, fără să aprob, desigur, mentalitatea și visurile acelora pentru care Ardealul este, istoric, un teritoriu unguresc în care românii sunt considerați venituri. Dincolo de faptul că astfel de ipoteze nu au fost niciodată demonstrate științific. Dar e prea tîrziu și inutil să mai discutăm în astfel de termeni. De la finele secolului al XIX-lea statistica demografică oficială maghiară a recunoscut predominanța românilor în Ardeal și Banat. Această situație, alarmantă pentru politica demografică, pentru politica asimilaționistă a statului maghiar, explică campania de »maghiarizare« agresivă care a fost lansată prin Legea Apponyi, prin reforma învățământului și prin colonizarea maghiară a Văii Mureșului, pentru a asigura un coridor spre Scaunele secuiești.
  Se va recunoaște poate, în fine, că situația nu este reversibilă, dincolo de orice visuri de reconstituire a Imperiului dual sau de regionalizare pe temeiuri istorico-etnice.
  In fața fluxurilor migratorii actuale, ungurii și românii sunt frunze în vînt. Se poate că secuii să realizeze regiunea autonomă la care unii manipulatori visează. Vor putea aplica eventual un numerus clausus pentru a se feri de o ipotetică revărsarea demografică românească, cu atît mai ușor cu cît prin emigrare și prin scăderea natalității, creșterea morbidității globale și a mortalității infantile, românii nu mai au aceiași dinamică demografică ca acum patru decenii. Dar poate că nimeni nu va putea opri revărsarea sudică sau estică. Așa că, e dezirabil ca, în fața unui pericol comun, să găsim mijloacele de a gestiona pozitiv divergențele legitime.
  Și acum, ipoteza explicativă a exacerbării etnismului. Una din cauze este chiar reacția de auto-apărare la presiunea vestitei globalizări, cu efectele ei de uniformizare, a liberalizării pieții ca soluție supremă. Față de astfel de presiuni, de uniformizare, reacția de apărare anti-entropică este normală. Ideologia care o subîntinde este declarație a drepturilor omului, ieșită din terorismul revoluționar francez. Se presupunea și se mai presupune că omul este o entitate abstractă, definibilă rațional, fără diferențieri acceptabile și naturale. Se ignoră, în numele raționalismului zeificat, că organismele biologice ca și cele sociale trăiesc și se dezvoltă prin diferențiere și specializare, că devălmășia este entropică, atât în interiorul cât și în exteriorul comunităților etnice, popoarelor și națiunilor. Nu se pot crea, defini și aplica legi general valabile, unor entități care au o istorie foarte diferită și nivele de dezvoltare socială și politică imposibil de echilibrat în timpi de marș forțat. Asta a fost și una din sursele terorii comuniste, adoptarea ritmului istoric de marș forțat ca regulă de construcție socială experimentală, necruțătoare față de bolnavi, rezistenți, nesupuși.
  Mi se pare firesc să dorim să ne menținem ceea ce suntem, într-o continuitate a generațiilor fără de care am fi niște dezrădăcinați duși de vânturile pustiului. Cercetările psihiatrului Devereaux, descins dintr-o familie de evrei maghiarofoni din Banat, ca și ale ucenicului său, Toby Nathan, au tratat eficient manifestări maladive inexplicabile, prin metodele etnopsihiatriei, o specialitate care include în psihanaliză diferențierea etnică, ignorată anterior de adepții «omului fără calități. Este o probă indirectă a importanței identității etno-culturale.
  Sistematica refulare a chestiunii identitare în numele Umanității nediferențiate, menținerea majorităților în poziție de inferioritate, în numele tratamentului nediscriminatoriu, suprapozitiv al fostelor minorități imperiale, nu pot decât produce noi manifestări reactive de rezistență la uniformizare și la supralicitarea gestiunii prioritare a minoritarilor, atunci când nu există nici o prevedere constituțională, în Europa, referitoare la drepturile majorităților constitutive ale statelor naționale. (vezi aici textele în franceză ale tuturor constituțiilor europene, cu trimiteri și spre originale : http://mjp.univ-perp.fr/)
  Dan Culcer

 39. cine-i sabina, si ce a facut, de se agita o tara intreaga? ca io nu am facebook (frica de secu, mossad, sts).
  e vreun film pe youtube?
  stiti cum e: ati citit cartea? nu, astept filmu

 40. Domnule Ionita,
  De obicei va apreciez. Insa degeaba dati cu pietre in biata copila.
  Legal, fata nu a facut nimic gresit.
  Moral, are tot dreptul sa isi afirme identitatea fie ea romaneasca, gay sau bantu, cu atat mai mult afisand semne identitare oficiale ale statului in care traieste.
  Din punct de vedere al ordinii publice, nu a provocat nimeni. Un cretinism mi se pare argumentul ala ca ii provoca pe maghiari. Insasi ideea ca maghiarii s-ar simti ofensati/provocati arata, ca de fapt problema e in ograda lor si ca nu au depasit complexe istorice.
  Psihologic, putem sa tratam cu mai multe intelegere o fronda adolescentina si radicalismul specific varstei.
  Serios, cum puteti face o comparatie cu ditamai magoaia ca Csibi Barna? Ala arde o figura nationala care a luptat pentru emancipare, iar o nevinovata copila poarta o bentita tricolora pe cap. Ma intreb unde se vede cu adevarat xenofobia?
  Dezamagitor e ca treceti cu usurinta peste dimensiunea umana a subiectului. Faptul ca in secolul 21 adultii transmit resentimente nationale catre copii si ca avem cadre didactice care se poarta nemilos, traumatizant si nu in ultimul rand nedrept cu copiii, in loc sa ii protejeze si sa ii indrume. Va legati ca ar fi scris intr-un chat niste prostii adolescentine… penibil domnule director SAR.
  Cazul Sabinei e scandalos prin ce i s-a intamplat copilei si e firesc ca a atras atentia opiniei publice. Trist e ca oamenii au inceput sa poarte bentite, atat au inteles din situatie.

  Pe de alta parte orb sa fii la ce se petrece in Harghita si Covasna cu „minoritatea” romaneasca. Domnule e un adevar ca ungurii si romanii nu se prea iubesc intre ei acolo si iar e o treaba evidenta ca romanii nu sunt acolo aia la putere si nici cei cu firea dominatoare si agresiva. Pentru cultura dvs generala si intelegerea situatiei consultati o serie de istorii mai vechi sau mai recente.
  De exemplu, va invit sa lecturati mai atent discursul istoric si politic maghiar, care e puternic imprimat de un filon al justificarii dominatiei si a destinului istoric civilizator. De la expansiunea apostolica catolica, la crezul protestant in predestinarea celor alesi, la interesul de a pastra ierarhii feudale dominata de nobilimea maghiara, trecand prin iacobinismul uniformizator lui Kossuth, kunism si apoi fascismul horthyst, cultura politica maghiara musteste de agresivitate. Azi nu e de mirare ca Ungaria se indreapta spre national-socialism, ca Jobbik are procente pe care si VC Tudor le-ar invidia etc.
  Si este tot un fapt ca acesti politicien ai urii vin regulat in Romania si incita la conflict. Este un fapt ca incitatarea e singura arma prin care UDMR si alte formatiuni maghiare isi mai pot scoate din apatie votantii. Ca propaganda sovina maghiara lucreaza neincetat de la Trianon este tot un fapt dovedit. Este un fapt ca actele de provocare sunt in numar foarte mare. E vizibil ca dpdv cultural aceasta minoritate se segrega, ca isi cauta un destin istoric aparte, ca isi intareste o identitate de asediat pe urmele unui revizionism istoric (manualele celebre sunt un palid exemplu).
  Domnule Ionita, toate FAPTELE astea lasa urme, urme pe care romanii din acele zone le simt acut, dupa caderea comunismului. Credeti ca dupa toate chestiile astea, in secuime poti sa traiesti linistit sau sa mergi pur si simplu sa culegi panselutze, fara sa traiesti cu o oarecare umbra de amenintare?
  Domnule Ionita, presupun ca nu aveti in familie istorii de violente comise, sa zicem in perioada horthysta. In Ardeal memoria e ceva mai vie, desi spre linistea oamenilor de aici, s-au mai ingropat multe din memoriile astea efectiv dureroase. Nu exista agresivitate, asimilarea minoritatii maghiare nu s-a intamplat, cultura, institutiile, traditiile minoritatilor sunt totusi protejate. Spre exemplu, deosebirea fata de Ungaria e imensa, unde sute de mii de romani s-au topit sub politicile asimilationiste maghiare in mai putin de 90 de ani. In Romania, nimeni nu vrea sa ii manance pe unguri, eventual gulasul lor. La romani discursul nationalist se cam topeste, degeaba va legati de vorba aia ungureasca, ca ei bietii cred in monstruozitati istorice mai ceva.
  Cu toate astea, din partea maghiara nu se prea vede nici o umbra de indoiala, regret, reevaluare istorica. Placa pe care o pun liderii maghiari e cam tot aia , si asta de sute de ani incoace, cu aceiasi mitologie istorica, aceiasi eroi, aceiasi agresivitate, acelasi stil in alte nuante.
  Amu, va intreb si eu din curiozitate, dupa experientele istorice anterioare, un roman traitor in harcov, oare cum sa se simta? Ce sa faci ca sa atragi atentia asupra ta? Oare ca adult esti „pragmatic” (umil, tacut, resemnat) insa ca adolescent iti bagi picioarele?
  Domnule Ionita, mai lejer cu ironiile si lejeritatea levanto-damboviteana (aka miticism).
  Totusi ne bucuram ca de la inaltimea dvs academica ati mancat de cateva ori gulas in zona ca sa aveti macar o vaga opinie, sa dati intr-un copil si sa ne invatati cum stau lucrurile.

 41. Stimate Domnule Ionita,

  eu v-as cere sa „va tineti tare” in continuare, pentru ca este nevoie de voci lucide ca de aer, si ele sunt foarte putine, atit in spatiul privat cit si in cel public. Este teribil de angoasant sa-ti traiesti identitatea de ungur normal ca un conflict permanent, de la vecinul de bloc care nu cunoaste traditiile si realitatile locului pina la campanii de mass-media si campanii electorale in care fiecare vrea sa-si largeasca audienta sau electoratul prin incitare la ura impotriva unei comunitati. Pentru lucruri absolut banale, drepturi civile firesti, de la folosirea limbii materne in administratie si justitie, la retrocedarea imobilelor nationalizate apartinind institutiilor comunitare maghiare, si pina la folosirea simbolurilor nationale sau locale (lucruri garantate prin lege inca din timpul lui Nastase, dar aproape deloc puse in practica din diverse motive, nici macar in HarCov) , trebuie sa te explici, sa tii pieptul, sa te simti penibil, sa fii facut permanent dusman al propriei tari (ce grotesc, de vreme ce noi dorim exact ca aceasta tara sa redevina si a noastra), si in 22 de ani de post-ceausism. Este teribil sa-ti traiesti viata zi de zi cu frica folosirii limbii tale in spatiul public, totdeauna existind cineva pe care deranjezi cu limba ta « urita » de bozgor, sa-ti autocenzurezi in permanenta convingerile cele mai banale de dragul « linistii » cu vecinul, cu colegul de munca, cu prietenii romani, cu orice trecator care are acest « drept la liniste » prin simplul fapt ca apartine majoritatii.
  Rezultatul este cit se poate de palpabil:
  1. „Nu mai merita” pentru multi sa-si pastreze identitatea nationala. In afara de Tinutul secuiesc, adica in tot restul Transilvaniei, devenita azi o singura mare diaspora pentru unguri, numai 30-40% dintre copiii cu ambii parinti de etnie maghiara aleg sa invete in limba maghiara, iar in casatoriile mixte, abia se cunosc cazuri in care copiii sa stie macar citeva cuvinte in maghiara. Vorbim de Transilvania, un loc privilegiat in cultura maghiara, bastionul protestantismului din Europa, care a dat lumii una din cele 4 miscari protestante traditionale, fiind astfel sursa limbii maghiare « literare », tara care prima a recunoscut libertatea religiilor, locul unde se mai regasesc urme vorbite ale limbii maghiare medievale, tara primului teatru permanent maghiar, tara autorului imnului national maghiar, tara unde se mai practica, sub denumirea de « muzica populara », technici instrumentale baroce demult uitate (ceea ce in vestul europei se descopera prin cercetari doctorale sofisticate, aici le constati in prima circiuma cu lautari), tara lui Bartók, fara de care nu am avea astazi urechi pentru genul « world music », atit de la moda azi. Et cetera.
  In locul acesta de cultura universala, articulata (si) in limba maghiara, abia mai gasesti azi un ungur care sa-si vorbeasca limba materna fara romanisme, care sa-si cunoasca istoria, care sa-si cultiveze traditiile si sarbatorile fara frica sau jena de a fi stigmatizat.

  II. Discursul politic intra-maghiar se radicalizeaza si se degradeaza. Competitia politica interna se axeaza exclusiv pe teme retorice, sentimentale si simbolice. In afara de atacurile la persoana la nivel local, nimic altceva nu mai face obiect de discurs public in maghiarime. UDMR a esuat fara echivoc in politica sa de « aliante contra drepturi», a reusit sa obtina mai putine drepturi si garantii durabile pentru comunitatea maghiara decit s-a asteptat, prezentele sale la guvernare s-au limitat mai degraba la directionari de fonduri (utile, dar nedurabile). Cum se vede, toata « constructia » de ani de zile se poate darima de la o simpla schimbare de guvern. Alternativa la UDMR, in afara de demagogie, nu este, pentru cu nici dupa 22 de ani nu exista o forta politica romaneasca care sa aiba in agenda « pacea cu ungurii ». Tema minoritatiilor nationale, a Romaniei ca stat multicultural, a regionalizarii, a relatiilor inter-etnice romano maghiare revine, in mod pertinent, doar in studii academice si la citeva ONG-uri, in spatiul politic foarte rar, doar conjunctural, in preajma constituirii aritmeticii parlamentare, dar si asta, in ultimii ani, mai degraba de dragul baronilor maghiari decit ca o politica publica durabila.
  Partidele romanesti nu au nimic de oferit maghiarilor ca comunitate culturala, in afara de generalitati. Politicienii locali romani din Tinutul secuiesc sint adesea imediat atrasi in jocuri politice de la centru, daca nu chiar parasutati de la Bucuresi, si deseori nu cunosc nici macar realitatiile comunitatii romanesti « bastinase » (o parte a comunitati romanesti din actualele judete Harghita si Covasna a ajuns acolo ori datorita industrializarii comuniste, ori (autohtoni) doar dupa reforma administrativa din « epoca » Ceausescu. Situatia evident nefireasca si pentru ei n-avea decit sa se acutizeze odata cu schimbarea de regim si cu dobindirea autonomiei locale, cind populatia maghiara vedea in ei doar « calul troian » lasat in urma de Ceausescu. Relatia cu romanii originari din zonele care au fost totdeauna parte a Tinutului secuiesc (ca zona Toplitei) este mult mai normala).
  Viitorul partidelor etnice este garantat, si de acum nici macar calitatea lor nu va mai conta.
  Guvernul ungar, cu favoritismele sale din clasa politica maghiara din Transilvania si cu razboiul ei contra UE nu mai este un actor credibil in apararea maghiarimii din Romania nici in relatiile bilaterale, nici pe la forurile europene. Asa ca am ramas cam singuri.
  Iata de ce, domnule Sorin Ionita, ne onoreaza luarile de pozitie rationale, pe care le-as dori cit mai multe si vizibile.

  • Lehel Bacsi,
   Ce are cula cu prefectura? Tot ce ai zis matale e minunat, insa asta nu justifica abordarea de martalog dambovitean a dlui Ionita. Nimic nu justific traumatizarea unui copil.
   Amu da-mi voie sa iti dau un raspuns direct pentru frustrarile dumitale de maghiar in Romania, sa nu ne mai ascundem dupa deget.
   Nu am vazut ca elitele maghiare sa isi asume critic istoria. De aia nu o inteleg, ci traiesc intr-o lume paralela una cu eroi maghiari civilizatori, romantici si idealisti. Prietene, iti dau o veste proasta, statul maghiar a adus in partea asta a Europei cateva mari rele: cucerirea militara (cu tot ce vine ea la pachet), excluderea sociala si religioasa (aia cu libertatea religioasa, edictul de la turda, nu tinea daca erai roman), deznationalizarea, asimilarea, curatirea etnica culminand cu holocaustul. Nu te mira de vorba aia romaneasca, daca semeni vant , culegi furtuna.
   Multumeste-i si lui Kossuth ca a importat in zona asta iacobinismul francez mulat pe orgoliul maghiar. Draga Lehel bacsi, statul maghiar a adus nationalismul in partile astea ale Europei, toti ceilalti au invatat de la voi. Asa ca , atunci cand va celebrati inaintasii, sa le fiti recunoscatori ca v-au lasat cu imaginea asta de invidiat si toate antipatiile si neincrederea care vin la pachet.
   Se aud deseori lamentari istorce, ca sunteti niste neintelesi, ca e un destin tragic, de fapt sunteti rupti de realitate.
   Voi efectiv nu percepeti ca o stigma istorica nu dispare usor, mai ales cand vin tot felul de mustaciosi si talibani de-ai vostri si pun gaz pe foc cu declaratii de zici ca ne intoarcem in regimul Tisza. E o istorie care nu e de azi de ieri, s-a repetat vesnic si in trecut, e de inteles ca a provocat reactii fie ca sunt vorbe pe strada sau politici statale. Problema e ca cu abordari din astea in veci nu o sa existe incredere si fara incredere nu exista nimic.
   Zugravesti o imagine profund distorsionata a Romaniei. Azi, PRM, PUNR etc nu mai sunt in Parlament s-au topit incet cu procente din ce in ce mai mici, ceea ce e extrem de relevant pentru evolutia climatului general din Romania. Romania pune la dispozitia minoritatii maghiare educatie de stat la toate nivelele, mass-media ungureasca abunda, legaturile cu Ungaria sunt solide si neingradite, UDMR-ul a determinat ani la rand echilibrul guvernamental si parlamentar, retrocedare ca in Romania nu a existat in tot Estul, etc. Ca sa nu mai vorbim ca administratia locala functioneaza in dese cazuri ca stat in stat. Deci, cu ce ar fi romanii vinovati??
   Nimeni in Romania nu vrea sa ii prigoneasca pe unguri. E imperios sa impartasim si sa protejam patrimoniul cultural, care dincolo de a fi unul local transilvan sau maghiar, e una din putinele ramasite vii ale culturii traditionale in Europa. Nu stiu cati ar vrea o depopulare a Ardealului, romanii nu au fost vreodata adeptii extremelor, iar dupa plecarea sasilor aici lumea intelege foarte bine cum se pierd echilibre culturale, demografice, economice. Problemele noastre sunt comune si cam aceleasi. Maghiarii au o imagine in general buna, sunt foarte apreciati profesional, le e amirat civismul, atasamentul fata de traditie, eleganta, civilizatia, totul se strica cand pui gaz pe foc cu discursuri agresive si revansarde care trezesc amintiri si reflexe din trecut.
   As incheia ca totul incepe cu construirea increderii reciproce.

 42. Salutare! eu sunt roman din Sfantu Gheorghe Covasna si lucrurile sunt mult mai nuantate decat se vad la Bucuresti. in realitate atat comunitatea maghiara cat si cea romana au cu totul alte probleme decat cele etnice ( probleme economice, de infrastructura, spitale, locuri de munca etc). fireste ca se mai intalnesc si cazuri izolate de extremism cum este cel al acestei fete sau a lui Barna dar in realitate relatia dintre cele doua comunitati este normala. presa de la bucuresti tinde sa faca din tantar armasar si sa inflacareze aiurea pentru rating atmosfera. mai bine ne-am gandi la cum sa atragem mai multi bani pe fonduri europene in covasna si implicit in Romania decat sa ne scoatem ochii unii altora cu bentite. PS: va invit la noi in oras sa vedeti cat de multe familii mixte exista ca sa intelegeti de fapt ca oamenii de rand isi vad de treaba sa casatoresc intre ei, fac copii care vorbesc ambele limbi fara a face din asta o drama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.