joi, iulie 9, 2020

Jocul politico-mediatic al Varanului

Aflu că miercuri dimineața, postul de televiziune Antena 3, instituție de presă bănuită a fi serioasă de vreme ce tocmai a semnat un parteneriat cu CNN, atâta doar că, iată, se dovedește că mai greșește și nu oricum, ci grav, și CNN-ul, ar fi transmis, în regim de Breaking news, un comunicat calificat a fi de mare importanță pentru țară.
Un anume Alexandru Băișanu, cadru didactic pe la Universitatea din Suceava, instituție de învățământ devenită celebră fiindcă a dat țării pe unul dintre cei mai penibili foști miniștri ai Educației, pe Popa-Pamblică, cel susținut odinioară de nu știu câți rectori, unul mai caraghios ca altul, dl. Băișanu fiind el însuși notoriu pentru capacitățile lui motrice care îi permit să treacă cu o repeziciune colosală și fără nici cea mai mică mustrare de conștiință de la un partid la altul, a anunțat că noua lui haltă politică, Partidul Puterii Umaniste, și-a constituit grup parlamentar.
Vineri, altă știre menită să ne lase cu gura căscată. Parlamentarii aceluiași Partid al Puterii Umaniste, în frunte cu tinerelul Teodor Meleșcanu, care, la 79 de ani bătuți pe muche, și-a găsit, în sfârșit, un rost în viață și s-a pus astfel în slujba poporului, au depus o inițiativă legislativă care, în cazul în care va fi adoptată, va obliga firmele cu un anume număr de salariați să angajeze pensionari.
Duminică, chiar de la primele ore ale dimineții, am citit pe un portal de știri că același Partid al Puterii Umaniste ar fi racolat în vremea din urmă nici mai mult, nici mai puțin de 2000 de membri care ar fi activat până deunăzi în Partidul Pro România al fostului premier și președinte al PSD, dl. Victor Viorel Ponta.
Care să fie calculul respectivilor transfugi, dar și al celorlator indivizi care au dat buzna în Partidul Puterii Umaniste? Mulți dintre ei foști securiști sau activiști ai PCR (precum numitul Eugen Durbacă) sau chiar foști șefi de servicii secrete din vremea mandatului prezidențial absolut dezamăgitor al lui Emil Constantinescu. Cel învins de Securitate.
E vorba despre un calcul cum nu se poate mai simplu. Patronul Partidului Puterii Umaniste este nimeni altul decât dl. Dan Voiculescu. Adevăratul stăpân al trustului Intact, adică al Antenelor. Spun „adevăratul patron”căci nimeni, cât de cât cu capul pe umeri, nu crede o iotă din gargara cu „fetița” Camelia Voiculescu căreia „tăticul” i-ar fi transferat de mulți ani controlul asupra afacerii în chestiune. Cum nu se poate mai mănoasă și financiar, și politic.
Or, se cunoaște foarte bine că Varanul știe să negocieze la sânge de partea cui să se situeze trustul lui de presă. O face cel puțin începând cu campania electorală din anii 2003-2004, a făcut-o cu mare succes și cu ocazia celor mai recente alegeri pentru Parlamentul European, când le-a asigurat locuri eligibile pe listele PSD semi-analfabetei Maria Grapini și fostei jurnaliste Carmen Avram. Soția directorașului antenist Adrian Usu.
Același lucru vrea să îl facă Felix și cu ocazia alegerilor parlamentare programate a avea loc către finele anului în curs. Va negocia la sânge cinci sau șase locuri eligibile și, în funcție de rezultatul negocierilor, va decide ce le va ordona lui Gâdea, Badea, Porumbel, Iosub, Dumitrescu, Ciuvică. Mai mult ca sigur că prima opțiune va fi PSD, și el mustind de analfabeți, traseiști și securisți.
Observam zilele trecute cât de activ mediatic este dl. Victor Ponta. Seară de seară, președintele Pro România se duce la câte o televiziune. Nu mai departe decât sâmbată au fost și el, și ilustra lui soție, Daciana, invitații unei noi emisiuni de artă culinară de la Televiziunea Digi 24. Al cărui meniu politic devine cu fiecare zi ce trece tot mai neclar, dacă nu cumva chiar și mai necomestibil, în primul rând din cauza frecvenței cu care apar acolo când Gabriela Firea, când Victor Ponta, când umflatul în pene Lucian Romașcanu
Numai că activismul mediatic, oricât de susținut al d-lui Victor Ponta, nu are cum să egaleze calitatea de patron de televiziune a lui Dan Voiculescu.
Așa se explică recentele migrații, apariția sus-numitului grup Parlamentar, ca și noua viață a tot mai ridicolului Teodor Meleșcanu. Despre care aflu că ar fi și el membru al Academiei Oamenilor de Știință pe care președintele Klaus Iohannis vrea să o lase fără subvenție. Spre disperarea d-nei Ecaterina Andronescu. Cea căreia colegii ei de la Politehnica bucureșteană i-au arătat zilele trecute, discret, că ar fi cazul să se retragă și ea la pensie. D-na Andronescu are însă șansa de a se număra printre primii beneficiari ai legii propuse de parlamentarii aflați în serviciul lui Voiculescu. Nu mă îndoiesc că o va vota din tot sufletul. Academiciana cu dispensă fiind mare amatoare de sinecuri.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Varanul/Felix este o trista realitate a politicii Romanesti postdecembriste. Privind „colegul”
  Melescanu, ce sa mai vorbim, a naparlit ideologic prin toate partidele si structurile „democratice”
  facand jocurile vechilor comunisti/securisti cu nonsalanta si impertinenta…Sperantele pentru
  schimbare au fost, dar recentele alegeri au dovedit ca nu sunt conditii de promovare a noului.
  vechile structuri detin controlul si admit doar rotirea cadrelor……Singura speranta ramine ,calea
  naturala, cand relicvele comuniste ne vor parasi…..Ce lasa in urma va fi greu de corectat/indreptat…….

 2. Cu parere de rau, dar daca aveti o parere buna despre CNN, nu inteleg dece aveti o parere rea despre Latrina 3!
  Inca nu ati ajuns la proverbul „Cine se aseamana se …”?
  NYT si CNN au „rude” foarte apropiate in Romania. Tocmai acele „rude” care in Romania sint criticate.

 3. „…Mai mult ca sigur că prima opțiune va fi PSD, și el mustind de analfabeți, traseiști și securisți […]
  … la Televiziunea Digi 24. Al cărui meniu politic devine cu fiecare zi ce trece tot mai neclar, dacă nu cumva chiar și mai necomestibil…”

  Am să tot scriu, până tocesc tastatura, că TOATE mass-media din România sunt fix, exact și exclusiv instrumente de manipulare a cetățenilor aflate în mâinile cleptocraților. Faptul că unele au pachete de informații corecte, onest difuzate, este doar, numai și exclusiv pentru a căpăta credibilitate în rândul publicului. Reprezintă o parte a strategiei de manipulare. În momentele cheie, mesajele manipulatorii sunt astfel mai eficiente, fiind mai credibile, pentru un public mai numeros și mai divers

  Dl D Voiculescu, parte a guvernării cleptocratice care a capturat statul român de 30 de ani, având o capacitate de manipulare imensă, poate să determine alegerea în funcții publice chiar și a labradorilor domniei-sale (fără a exagera foarte mult). Singura chestiune pe care este nevoit să și-o pună este legată de dimensiunile sumei pe care trebuie să o investească în acest scop (dânsul, ori tovarășii domniei-sale).

  Așadar, strategiile d-lui Voiculescu – Partidul Puterii Umaniste – pot fi două. Una, cumpărarea de parlamentari PSD-ProRomânia pentru a șantaja majoritatea parlamentară. Astfel, poate influența lupta din PSD (amenințarea cu zădărnicirea moțiunii de cenzură ar slăbi poziția d-lui Ciolacu, spre exemplu), poate influența lista de candidați PSD sau/și ProRomânia, ori numirile în diverse funcții publice importante șamd. Astfel ar deține un rol semnificativ (de control) în politicile PSD.

  A doua, ar putea fi o „manevră”, o diversiune orchestrată împreună cu dl Ponta și ProRomânia (de aici numărul mare de transferați – împrumutați către Partidul Puterii Umaniste) pentru a „ataca” scena politică pe două direcții (flancuri). Adică, d-nii Voiculescu și Ponta sunt înțeleși (vechii și noii acoperiți și descoperiți DIE-SIE) pentru a recupera energiile sociale antieuropene. Doar că dl Ponta se declară – la fel ca Fratele Ghiță – foarte proeuropean…

  Dar, discutând aici și atât de mult despre ei le cam facem o nedorită și nemeritată publicitate!

 4. In ultima vreme antenele au ajuns la o isterie care nu parea usor de explicat.Tonul criticilor la adresa guvernului si presedentiei din moderat negativ a devenit disperat agresiv. Apropierea alegerilor din toamna explica in cea mai mare parte totul.Noul partid balama care se formeaza si in care au intrat multi membri Alde(se pare fara Tariceanu) , parti din ProRomania si altii precum avocatul acela trebuie sa se coaguleze ca grup parlamentar recunoscut ca la alegeri sa participe alaturi de PSD pe liste comune .Au deja o initiaitiva legislativa de a propune obligatia incadrarii unui procent anume de pensionari in conditiile in care somajul tinerilor e problema cea mai mare de la noi, proiect cu care spera sa atraga niste voturi de la votantii traditionali PSD.Din acelasi motiv si virulenta de la TV in ideea de a arata cat de utila este ipropaganda TV.Dupa ce au dus lumea la confuzie cu punerea la indoiala a purtarii mastii , a existentei virusului , a conspiratiei liberale pentru cumpararea de medicamente si echipament medical(posibila..totusi), de necesitatea internarii asimptomaticilor ,acum cu pericolul noului val, sunt intr-o deruta totala sustinand puncte de vedere diamentral opuse( echlibristica lui gadea din fiecare seara este halucinanta) .Toti comentatorii de acolo , in bula lor, frizeaza psihoticul .
  Poate ca ar putea exista posibilitatea unei campanii care sa compromita aceste planuri.
  Prezenta lui Melescanu acolo implica girul acelei ramuri din organizatie, comunistoida si conservatoare pro estica..
  Oare acei generali nu inteleg ca Romania se zbate de 30 de ani sa-si gaseasca drumul torpilata de luptele lor intestine , orgoliul si lacomia lor(ex hexifarma + unifarm) . De ce cred ca au legitimitatea, ce-i face sa creada ca detin solutia cea mai buna ?, a studiat vreunul la vreo scoala prestigioasa din vest ?Au rutina deciziilor colective indelung cantarite?Fara indoiala ca intrarea in UE si NATO a avut un pret dar asta nu ne face etern datori.Nu ai inteligenta si indrazneala unei pozitii curajoase? Cred ei ca jocul la doua capete impresioneaza pe cineva? Poate , in cazul in care ai pus pe picioare o economie autohtona viabila ( nu e cazul cand ai torpilat firmele mici si mijlocii si pe patronii lor)sau cel putin filiale puternice ale unor multinationale ( carora le accepti neconditionat aproape orice i care te ameninta permanent cu plecarea).Sa nu uitam ca Viktor Orban vine din zona societatii civile in cazul in care el este un model…

 5. Nu e nici o surpriza in asocierea dintre cele doua latrine mustind de ura, cea varana si cea americana.

  Cine se-aseamana se-aduna. Don Lemon este Badea la CNN, Cooper e Gadea.

  Jim Acosta e… hai sa mai lasam ceva imaginatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)