duminică, iulie 14, 2024

Jocuri politice post-alegeri

După ce președintele PNL, dl. Ludovic Orban, și-a prezentat mai mult decât surprinzător demisia din funcția de prim-ministru fiindcă așa a crezut el ori deoarece i s-a cerut să spună că își asumă răspunderea și înțelege să tragă consecințele pentru dezamăgitorul scor al candidaților partidului la alegerile parlamentare din 6 decembrie, devine din ce în ce mai greu să comentezi ce se întâmplă în viața politică a țării.

Situația e fluidă, lucrurile se schimbă nu doar de la o zi la alta, ci de mai multe ori în doar 24 de ore, una fac și spun politicienii până în momentul în care încep talk-show-urile de televiziune și alta ce ne spun cei invitați să ne lămurească asupra întâmplărilor de pe parcursul unei zile, dar și cum vor evolua lucrurile de acum încolo. Adică până în momentul în care țara va avea un nou guvern.

Dacă orice text scris este amenințat  mai mult ca niciodată de perisabil, scenariul cotidian pare a fi necondiționat același. Ceva de genul afirmație și negație. Sau, mai degrabă, ziua aparține intereselor de partid sau personale, iar seara declarațiilor patriotard bombastice cu care politicienii își închipuie că pot păcăli electoratul.

 Așadar, cum a arătat desfășurătorul zilnic al vieții politice a României în săptămâna ce e pe punctul să se încheie?

Până către orele serii aflăm preponderent ce funcții își doresc în viitoarea arhitectură politică domnii Ludovic Orban, Dan Barna sau Dacian Cioloș. Și cum aceste dorințe condiționează închegarea așteptatei coaliții. Președintelui PNL nu îi e pe plac decât fotoliul Camerei Deputaților. Doar aceasta poate să îl consoleze de pierderea celei de prim-ministru.  Printr-o foarte interesantă și nouă interpretare a Constituției, șefia Camerei pare a fi deveni mult mai importantă decât dregătoria de  președinte al Senatului . Despre care până mai deunăzi știam că ar fi al doilea om în Stat.

Numai că președinte al Camerei Deputaților aspiră să fie și co-președintele Alianței USR-PLUS, dl Dan Barna , argumentând că respectiva alianță, care nici ea nu a dat randamentul scontat în recentele alegeri trebuind să se mulțumească cu un modest 15%, nu poate să se împace cu minora, dezonoranta condiție de ornament de în bradul de Crăciun al PNL. Alianța USR-PLUS ar fi dispusă să îl sacrifice pe dl. Dacian Cioloș căruia tare i-ar mai plăcea un nou mandat de prim-ministru doar dacă în capul mesei de la Palatul Victoria ar sta cu totul altcineva decât cel ce se află încă în fruntea liberalilor.

 Însă, iată,  la nici două săptămâni de la demisie, dl. Orban a  început să fie chinuit și de regrete și de nostalgii.  Acestea se manifestă mai ceva decât în vechiul hit al formației 3rei Sud Est. Așa că dl Orban dorește să își recapete funcția de odinioară. Numai dacă va redeveni premier, dl. Orban renunță la șefia  Camerei Deputaților.

 Estimp,  mai- marii alianței USR-PLUS nu se arată deloc sensibili la frământările sufletești ale d-lui Ludovic Orban. Cel puțin așa au spus aceștia până la reluarea, în cursul zilei de joi, a negocierilor în vederea constituirii reale, nu pe vorbe a unei posibile noi majorități din care ar urma să facă parte și mult mai puțin locvacele UDMR.  O majoritate ce ar trebui să dea țării și un nou guvern și un nou program de guvernare, dar și un nou buget. Program despre care nimeni nu vrea sau, mult mai probabil, nu știe să ne spună nimic. Buget fără de care de la 1 ianuarie guvernul nu poate să angajeze nici măcar cheltuielile sporite impuse de lupta cu pandemia. De care pare că își mai amintește doar secretarul de Stat Raed Arafat

De la orele 19-20 încolo, lucrurile se schimbă aproape radical. Comunicatorii partidelor se dau de ceasul morții să ne convingă că lupta nu s-ar da nicidecum pe funcții, că nici nu poate fi vorba despre o bătaie pentru ciolan, ci că totul se bazează eminamente pe principii. Și pe același enigmatic program de guvernare. Suntem asigurați că nu avem nici cel mai mic motiv de îngrijorare.

Cu datul de asigurări și cu impunerea viziunii optimiste asupra viitorlui de aur promis de PNL pare a fi însărcinat pe linie de partid tot mai prezentul în talk-show-uri  primar al municipiului Cluj-Napoca. În viziunea sau, mai corect spus, în șuvoiul de vorbe ce ies pe gura d-lui Emil Boc, lucrurile sunt bine ținute sub control de guvernul interimar condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă. În plus, dl. Florian Câțu ne-a dat asigurări că finanțele țării sunt mai mult decât ok și că avem și pentru anul viitor bani și de pensii, și de salarii. Nu contează că respectivii bani sunt în marea lor majoritate din împrumuturi.  Pentru  dl.Emil Boc, rămas tot la condiția de flașnetă, nu de flașnetar, adică tot la fel cum era pe vremea când funcționa pe post de ecou al fostului președinte Traian Băsescu, politicienii ar avea timp berechet să negocieze. Și săptămâni, și luni, dacă nu cumva chiar și ani că doar așa s-a întâmplat și în țări mult mai evoluate pe calea experienței democratice. Și pe urmă, dl. Boc e ardelean. Carevasăzică, șede și cugetă. Doar gura nu-i mai tace. Dl. Boc este o Mioriță reciclată, corectă politic, optimistă.

Despre preeminența principiilor ne vorbește și dl. Cristian Seidler care, în ultimele zile, pare a fi redevenit unul dintre principalii comunicatori ai Alianței USR-PLUS. Sigur și funcțiile sunt importante, admite mai cu voie, mai fiindcă îl ia gura înainte tânărul politician, însă atribuirea lor nu ar face decât să reflecte sus-menționatele principii și liniile directoare ale programului de guvernare. Atunci când un moderator mai curios îi cere d-lui Seidler să detalieze liniile directoare ale mai sus-menționatului program, acesta nu prea mai are ce spune și cu atât mai puțin cu ce să se laude.

Interesantă e repoziționarea evidentă a președintelui Klaus Iohannis. Care afirmă că nu e treaba lui să se implice în viața partidelor, nici în procesul facerii noii formule de guvernare și nici în stabilirea persoanei propuse drept candidat la funcția de premier. Dl. președinte pare să aibă răbdare. Poate tocmai de aceea a ales să ne comunice chiar ele după consultările trecute că nu a găsit pentru moment nici o persoană care să se califice pentru statutul de premier desemnat. Nu știu cât de reale sunt zvonurile referitoare la relațiile tot mai reci dintre președinte și PNL sau dintre președinte și dl. Ludovic Orban.  Cred însă că au dreptate analiștii care susțin că dl. Klaus Iohannis a învățat ceva din eșecul încercării domniei-sale de a-l impune în funcția de prim-ministru cu drepturi depline pe dl. Nicolae Ciucă. Și mai cred și că actuala stare de rezervă în care pretinde că s-ar fi situat dl. Klaus Iohannis este una doar de formă. La un moment dat, președintele va spune stop joc. Atunci va reintra decis în scenă.  Și nu e deloc exclus ca astfel d-lui Iohannis să îi reușească manevra de a impune în funcția de premier exact persoana  dorită  de el.

Ziua de ieri pare să fi adus o anume modificare de atitudine. Liderii partidelor din posibila viitoare coaliție dau semne că ar fi ceva mai flexibili. Mai puțini categorici în pretenții, ambiții și declarații. Să dea bunul Dumnezeu ca lucrurile să evolueze pe calea cea bună.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Am scăpat de centuristele pesediste și am dat peste escorte de lux și dive. În esență prestația e aceeași, de la un scurt pînă la toată noaptea cu de toate, diferă doar tariful exorbitant pe care îl pretind astea nou intrate pe piață și fițele cu dat ochii peste cap și fîlfîit de gene false. Deh, am vrut ceva mai de calitate (cunoașterea limbilor străine e un avantaj) dar asta ne costă de o să ne usture pe ici pe colo, prin părțile esențiale!

 2. Estimp cit Klaus face si drege la guvernele sale, Istoria merge pîş-pîş inainte.
  Daca de dosarul Revolutiei -dupa 31 de ani – nu se mai prea vorbeste, dosarul mineriadei din 13-15 iunie `90 a fost trimis de ICCJ la procurori pentru „nulitate a rechizitoriului”
  Decizia este definitiva.
  Sa retinem, „nulitate a rechizitoriului”.

  „Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei. Decizia a fost luată joi de instanța supremă și este definitivă. Înalta Curte a menținut astfel hotărârea inițială în acest sens, pronunțată în mai 2019, pe motiv de nulitate a rechizitoriului.”

 3. Domnul Morariu pare s nu stie secretul lui Polichinelle: politicienii liberali sunt niste submediocri ambitiosi nevoie mare, niste neica nimeni care s-au catarat in functii mult mai mari decat ar fi putut vreodata cineva sa-si inchipuie.
  Un secret si mai mare al lui Polichinelle este ca domnul KWI este si el un submediocru care s-a rupt complet de realitatea zilei si s-a inconjurat de niste consilieri lobotomizati. Un presedinte care gestioneaza un circ si in loc sa dea deschis cu tifla unor carieristi de doi bani de tip Orban spune ca va accepta pe orice neavenit va fi propus de multiubitul partid liberal.
  Un al treilea secret pe care domnul Morariu pare sa nu-l stie este ca aceasta platforma nu este facuta sa criticam partidul liberal, nu este de bon ton si nu corespunde profilului celor care scriu si comenteaza aici.
  Nici la USR-Plus situatia nu sta prea bine, de cand in USR s-au infiltrat niste smecheri din fostul guvern Ciolos (gasca Barna-Ghinea) acest partid s-a tranformat intr-o clona a liberalilor. USR-Plus nu va fi un partid solid pana cand nu se vor debarsa de Barna.

 4. O situatie politica , inedita , ce a fost provocata de catre conducerea USRPLUS si de catre accea a PNL la nivel de sefi de partid . Dorinta comuna, de a nu da presedintelui Iohannis o foarte mare putere, tradusa prin dorinta celor doi sefi de partid de egalizare, de uniformizare a voturilor cetatenesti si totodata falsa credinta ca daca PNL pierde electorat, o data cu punerea in aplicare a unor masuri nonnecesare , anteriore votului ,nu s-a realizat .Votantii PNL dezamagiti de masurile presedintelui ORBAN , nu au votat automat USRPLUS asa cum se preconiza .Nici PNL nu a cistigat alegerile , nici USRPLUS plus nu a reusit sa aduca de partea lor votanti nemultumiti de premierul ORBAN. O abordare gresita a celor doi sefi de partid ce va fi platita si cu functia .Usor sifonat iese si presedintele Iohannis care a acordat prea multa incredere premierului Orban .Este insa usor de inteles ca nici Orban ,nici Barna, nu au dorit sa maximizeze alura presedintelui Iohannis , ba mai degraba au incercat sa impuste doi iepuri dintr-un foc si cit pe ce sa le reusesca . PSD ramane in conul de umbra chiar daca a luat un scor nesperat in alegerile parlamentare , dar asta este conjunctural si ei nu pot decide nimic in urmatorii patru ani , votantii lor sunt tot aceia pe care ii vedem de ani buni si al carui numar nu creste ci mai degraba scade . Intreaga vina ,poarta doua nume ce inca reprezinta pe sefii celor doua partide de dreapta , ce au crezut ca pot jongla cu intelegerea cetatenilor si care s-au inselat amarnic .Acum presedintele va incerca pe cit posibil sa repare totul , dar vina ce ii revine , vina ce poarta numele infatuare , este vizibila si greu reparabila . Totusi, atuul numirii vitorului premier este tot in mina presedintelui si functie de aceasta numire vom vedea curind o alta imagine ,chiar daca presedintele este restrictionat de alegerea numelui unui premierce reuseste sa formeze o majoritate .Conform ultimilor decizii CCR presedintele nu poate numi pe cineva ce nu indeplineste aceasta conditie de loialitate intre toate institutiile statului Roman . Presedintele nu poate desemna un premier ce ar cadea la vot in parlament , doar unul care poate forma un guvern . Nici lui Barna ,nici lui Orban nu le-a reusit pasienta . Au incercat amindoi ,brat la brat , sa determine o mutare a votantilor PNL catre USRPLUS. Orban a contribuit decisiv la pierderea alegerilor de catre PNL si la suntarea , ca imagine , a presedintelui Iohannis, prin masurile luate, vadit nonnecesare , inainte de alegeri , masuri ce au infuriat electoratul PNL si care contrar asteptarilor celor doi nu au votat , decit partial si in numar foarte mic , USRPLUS. Cea mai mare parte dintre votantii deconjunctura ai PNL au stat acasa . Acum i se cere lui Orban o clarificare ce tine de sustinerea neconditionata a lui Barna ca serviciu de retorsiune catre Orban . Dar jocurile nu le-au iesit in totalitate si lupii tineri din USRPLUS si PNL vor contraataca . Nu ii mai vad pe cei doi lideri actuali in postura de lideri viitori ai PNL si USRPLUS.Electoratul PNL si partial cel al USRPLUS nu se vor intoarce sa voteze cele doua partide decit atunci cind cei doi sefi de partide ce au pierdut alegerile vor demisiona ca actiune democratica necesara . Pe masura ce cetatenii vor intelege ce s-a intimplat PNL va scadea drastic in sondaje si seful de partid nu va putea ramane in functie .Reintoarcerea – la matca – a votantilor de dreapta este conditionata de demisiile absolut necesare .

  • Cam prea complicata interpretarea data aici. Nimeni nu face asemenea socoteli amanuntite pe seama electoratului roman atat de imprevizibil. In plus, sa crezi intr-o intelegere preelectorala Barna-Orban pentru subminarea lui Iohannis suna fabulos. Judecand postfactum, masurile luate de guvern au fost bune si au incetinit rata de crestere a infectiilor, ceea ce nu este simplu nici pentru Germania in momentul de fata. Daca asta a dus la pierderea alegerilor de catre PNL, imi scot palaria in fata lor, caci au actionat in interesul public cu toate riscurile.

   De ce nu puteti judeca oameni buni mai simplu, mai constructiv? De ce atata conspirationism pagubos?

   • Nu este decit un text ce reprezinta o posibilitate nu un adevar anticipativ .Nu confundati parea personala , la care doar textierul are acces , cu probabilitatile transpuse in scris . Daca puneti in pagina tot ceea ce s-a intimplat incepind cu finalul faptic al lucrurilor si ajungeti la ideea de baza(initiala ) deja enuntata de d-voastra , a textului scris , poate acceptati macar ca si posibilitate scrierea . Cumva , modul d-voastra de a scrie l-am mai vazut dar sub alt – name –

 5. Probabil ca nu stiti prea bine ce e aia negociere, va recomand cartea lui Trump,” The art of the deal”. Negocierea nu inseamna sa bati palma ca sa castige toata lumea, asta se petrece intre escroci. O negociere serioasa ia mult timp pentru ca trebuie sa intre in detalii dincolo de „ce-mi iese si mie”. Nu-mi vine sa cred cand vad ca oameni (aparent) educati si seriosi cad in capcana unor ziaristi de doi bani si aproba comentarii de genul „tara arde si astia se bat pe ciolan”. Tocmai atunci cand tara arde trebuie sa existe o negociere serioasa si bineinteles ca trebuie negociate si persoanele, ca nu poti s-o numesti pe Dna Dacila prim-ministru si pe Teodorovici la finante dupa care sa ai pretentii la „programul de guvernare”. Da, Emil Boc are dreptate, care-i graba acuma? A fost graba pentru alegeri, fostul Parlament era la discretia PSD si se ocupa sa puna bete in roate guvernului (si Romaniei). Avem un nou Parlament si putem astepta si o luna ca sa avem o coalitie sudata, cu acorduri la vedere, acceptate de toti cei care participa la ea. E de inteles si pozitia lui Orban, e seful PNL si trebuie sa participe la decizii dintr-o pozitie importanta in stat, e de inteles si pozitia USRPLUS care nu vrea sa deconteze greselile facute, eventual, de altii, daca participa in coalitie dar nu are nici o putere efectiva de a influenta ceva (au cel mai pretentios electorat, care-i va judeca aspru daca nu se tin de cuvant). Singurii linistiti sunt cei de la UDMR pe care-i voteaza maghiarii indiferent de ce politica fac.

  • Cu asta m-ai dat gata: ” (au cel mai pretentios electorat, care-i va judeca aspru daca nu se tin de cuvant).”
   Ce sa judece? Salovatorii nu au nicio ideologie. Ba, aliatul Ciolos zice ca nu exista nici stinga si nici dreapta (eventual doar partidul lui Macron). Si au niste sloganuri de risul curcilor „O Romanie fara hotie!” Iarasi vom fi cei dintii! :P
   NB,
   sint de scord cu tine cind spui ca „O negociere serioasa ia mult timp pentru ca trebuie sa intre in detalii…”
   Iar o negociere implica si compromisuri.

   • Cine nu este dispus de compromis politic n-are ce cauta intr-o politica pe stil democratic occidental , din contra devine periculos, cauta impunerea dictaturii.

    • In Germania, la guvernare, este o coalitie. E stiut ca s-au facut compromisuri politice pentru ca guvernarea sa continue.
     Probabil pentru ca sa impuna dictatura, daca tu zici.
     Si nu e singurul exemplu de „impunerea dictaturii” in Europa.

   • Trebuie sa-ti spun ca sunt de acord cu el, cu Ciolos adica, nu exista stanga si dreapta. Exista ratiune, compasiune si da, exista si compromis, adica negociere. Dar nu poti negocia orice, cred ca macar cu asta suntem de acord. Cat priveste USRPLUS, daca citesti sondajele vei vedea ca asta e profilul alegatorului USRPLUS, exigent, cel putin prin comparatia cu alegatorul PSD sau alegatorul PNL. De UDMR nu vorbesc pentru ca are o situatie unica in politica romaneasca.

   • FIX de „ideologie” mi se rupe, sunt SATULA de „ideologii”, astea-s pentru aceia care nu-s in stare sa-si foloseasca creerashul propriu si sunt condusi de spiritul de turma!
    Au in schimb cateva principii – si, daca le respecta pe alea care-mi plac, n-am sa-i judec prea aspru ;)
    Ma rog! o bila neagra AU deja de la mine – il accepta pe scarba de Catzu ca prim-ministru! >:

 6. „Situația e fluidă, lucrurile se schimbă …”

  Pai, nu era mai bine pe vremea tovarasului Ceausescu?… Situatia era rigida si parea ca va dainui vesnic.

  Textele perisabile erau in guvernarile PSD de cu cateva luni in urma. Nu doar ca ba mutam ambasada din Israel, ba nu, ba repatriem rezerva de aur, ba nu… dar guvernele insele au fost perisabile, pentru ca asa a zis dl Dragnea.

 7. > … dl.Emil Boc, rămas tot la condiția de flașnetă …
  Este o obraznicie sa spui despre Boc ca este si a ramas o flasneta.
  Boc este un primar competent si a fost un premier competent, care, impreuna cu fostul presedinte, au
  salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, de la prabusirea monedei nationale, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Boc a facut o echipa foarte buna cu fostul presedinte si de aceea a fost normal ca punctele lor de vedere au fost similare.

  • Distinse, una e să fii gospodar și alta om politic autentic. Dl. Boc nu este. Nu face decât să repete noian de vorbe goale. Din acest punct de vedere, se vede că a fost un activist ASC de nădejde.

   • Mi îmi place că vorbește și extrem de repede, ca să vadă lumea că e băiat de oraș, nu vreun un tăntălău de la țară care a izbutit la oraș. Un fel de sindrom de sergent major dezghețat care se întoarce acasă în permisie și uimește tot satul care stă cu gura căscată în timp ce micuțul caporal evoluează la scenă deschisă. The stupendous Boc strike again! – Marvel productions. Din păcate adevărul e că numele lui vine de la turci și probabil că are o motivație întemeiatăhttps://www.wordhippo.com/what-is/the-meaning-of/turkish-word-67ff2315dd5200872e8f6a23e75d16ff8c346f3a.html

    • Dupa cat de repede vorbeste aredleanul Boc eu as zice ca-i din alta parte a tarii: cea ilustrata cu atata maiestrie de Nea Marin (Amza Pellea) si nepotul Suca. Cine nu-l stie pe acest mare actor il poate gasi pe youtube.com

    • Uitasem cat ,,boc,, ati mancat la antene cu chestia aia turceasca cetatene turmentat. Emil Boc are multe pacate dar chestia cu numele este chiar de tot rahatul pe care il savurati cu placere

     • Iar era să uit! Chiar îmi face plăcere să savurez un rahat pe turcecește, unde ”rahat” înseamnă tihnă, odihnă, huzur, adică boierie și relax. Ceea ce îți doresc și matale, că prea te-a constipat Boc aista!

    • Pai chiar de la tara si este – si a nume, dintr-un sat care pe vremuri era infestat de securisti, turnatori samd… >:)

  • Cine a fost pe la Cluj vede cat de bun gospodar este Boc. Clujul este un oraș dezvoltat haotic, cu un transport public mai prost decât în Cairo, cu cartiere satelit aruncate aiurea, aprobări de construcții din care atingi balconul vecinului, o poluare ca in New Delhi și chirii ca in San Francisco. Fata de Cluj Oradea și Timișoara sunt la ani lumina înainte.

 8. In sfarsit Romania a ajuns in randul tarilor cat de cat normale unde in urma unui vot, asa cum a iesit, clasa politica trebuie sa gaseasca un compromis prin care se poate forma un guvern si o majoritate parlamentara.
  In tarile occidentale europene aceste negocieri politicie sunt ceva firesc si normal si nimeni nu se da de ceasul mortii precum face presa si analistii romani.
  In ultimii ani parca in Belgia a fost envoie de peste un an sa se gaseasca acest compromis, Belgia n-a disparut.
  De USR+Plus ce sa spunem, au luat 15 % , PNL 25 % , in aceste conditii ce vor ? premierul ? nu se poate, ar fi impotriva votului, atunci n-au decat se se multumeasca cu sefia camerei sau a senatului si ministerele care le vor putea optine, ar fi normal si firesc.
  PNL nu trebuie sa cedeze in fata presiunilor USR-Plus si la nevoie sa forteze alegeri anticipate sau reluarea USL, o coalitie cu PSD-ul aratand velor de la USR/Plus pisica, numai ca acestei variante probabil Johannis se va opune cu vehementa.
  Varianta unui guvern mioritar tolerat de PSD ar fi cea mai nefasta optiune , in principiu tara ajungand iar la cheremul PSD-lui.
  Atunci care este alternativa, continuarea negocierilor pana va iesi „fum alb” pe hornul din Palatul Grivitei sau altundeva. Poate ar trebui si dansii inchis, ferecati precum episcopii la alegerea papei, la cat sunt de neprihaniti vor gasi foarte repede solutia.

  • Mi-a placut ultima dvs fraza. Aveti condei.
   In ceea ce privește cat de neprihaniti sunt si cat de mari sunt interesele (personale) cred ca simpla amenințare cu anticipatele i-ar determina sa ajungă la înțelegere imediat.

 9. De acord cu Dl Morariu. Boc a fost flasneta lui Basescu, obisnuit sa repete ce spun altii. Activist ASC cu logoree de nestavilit. Daca mai traia Ceasca era un laudator de nadejdie. Ce-l recomanda sa apara asa des la tv???

 10. Din partea mea, „bile negre”, pe toata linia, pentru partidele „de dreapta”.
  Cei ce am fost la vot si i-am votat, ne-am facut datoria. A venit timpul ca ei sa-si faca datoria si aleg sa inceapa cu stangul. Cu negocieri de taraba, cu declaratii publice puerile, cu aere prost mascate… cand totul ar fi trebuit sa se desfasoare in spatele usilor inchise, fara declaratii publice sau „pe surse”. Acum vorbesc despre „fumul alb” – penibila si gaselnita asta, fiindca fumul alb se ridica din spatele unor usi inchise.
  Unele metehne vechi, din epoca CDR -ului, ies la iveala, din nou.
  Sa vedem, totusi, partea plina a paharului: sunt sanse sa avem un guvern non-PSD, cu suport in parlament, orientat catre Occident. Sa vedem cum va functiona…

  • Negocierile politice in tarile democratice sa fac peste tot in lume in spatele usilor inchise si e bine sa fia asa altfel ar fi haos iar cei care ar trebui sa se inteleaga n-ar avea curajul si nici linistea necesara de ochii lumii.
   Exista proceduri constitutionale care reglementaza cazul esecului acestor negocieri, unde e problema ?

   • @Hans _ „Negocierile politice in tarile democratice sa fac peste tot in lume in spatele usilor inchise…”

    Fără îndoială. Dar, odată cu scăderea PSD – cea mai reprezentativă marionetă a celptocrației – în preferințele electoratului, se prefigurează începutul sfârșitului perioadei de tranziție postcomunistă în România. Este un proces dificil și nimeni nu se așteaptă ca cei ce fură de 31 de ani din averea publică să părăsească de bunăvoie puterea și să se apuce de muncă cinstită.

    Asistăm, în toate mass-media, la o campanie furibundă împotriva abia alcătuitei coaliții de guvernare, încă înainte de a prelua guvernarea, pentru discreditarea oricărei măsuri de reformă. Publicații și posturi TV care păreau cât de cât obiective au adoptat stilul Antena 3, difuzând știri bombastice de felul „Scandal în PNL”, „Bătaie pe ciolan în spatele ușilor închise” șamd. …Când de fapt este vorba despre negocieri politice cât se poate de firești, normale.

    …Iar agenții de propagandă ai cleptocrației știu foarte bine asta, însă rolul lor este să manipuleze cetățenii pentru a destabiliza orice construcție politică ce urmărește consolidarea democrației, statului de drept, a independenței justiției. Spre exemplu, unii, precum prietenii d-nei Șoșoacă lăudați de Sputnik, o țin langa cu suspendarea Președintelui Republicii. Alții, vor alegeri anticipate chiar acum, după ce le-am avut la termen șamd.

    • Da si ? la ce va-ti fi asteptat, ca PSD-ul si mass media acolita sa accepte aceasta stare de fapt ? o vor face de acum inainte in fiecare zi iar noua coalitie acum poate demostra calitatile ei, numai asa poate inchide intr-un fel sau altul gurile contestatarilor, la urma urmei conteaza rezultatele, doar ele pot convinge.

      • Din citatul dat, „„Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că suntem la putere acuma”” trebuia sa intelegi ca Ancuta nu facea decit sa parafrazeze ceea ce spusese un pesedist inainte, cind era la putere.

      • @ Jimi H 19/12/2020 At 21:51
       Stiti numele acelui PSD-ist ?
       Daca nu l-ati numit este doar o presupunere neconfirmata de dvs.
       Pana atunci, Ancuta ramane in istorie cu citatul respectiv care nu prea e limbaj de parlamentar. Asa cum am scris nu este singura practicanta si de atunci pana in zilele noastre a fost folosita, din pacate, de multi polticienieni indiferent de apartenenta ideologica („stanga” / „dreapta”) sau zona geografica de provenienta.
       In schimb dvs. cofirmati, inca odata, daca mai era cazul, ca sunteti un fan PDL-ist /Basescu.
       Sunt optiunile dvs. si va admir pentru consecventa.

      • Raspunsul de mai sus (@Jimi H 20/12/2020 At 18:23)
       este adresai lui victor+L 20/12/2020 At 13:49

      • @ Jimi H ,
       daca nu mai tin minte cine a zis „si totusi, se invirte!” nu inseamna ca a zis-o Wikipedia, si nu Galileo Galilei

      • @ victor+L 20/12/2020 At 20:55
       Q.E.D. Te-ai scolit foarte bine de la invataturile lui Basescu si PDL si acum le apleci si ai impresia ca ai „succesuri”.

 11. Urmeaza, anunta comunicatele, distribuirea fotoliilor in eșalonul 2 si 3. Eșalonul 2 însemna, ni se spune, secretari de stat. Nu s-a spus ce înseamnă eșalonul 3. Directori, sefi de servicii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro