vineri, octombrie 4, 2024

Jocuri, vești și bâlbe guvernamentale

Jocul de-a alba-neagră legat de viitorul Pilonului 2 de pensii în și cu care pare a se complace de câteva luni încoace guvernarea PSD-ALDE stârnește o firească îngrijorare nu doar în rândul celor direct interesați care speră că măcar astfel își vor putea asigura o bătrânețe un pic mai confortabilă, totul în contextul prognozelor europene foarte puțin optimiste referitoare la sustenabilitatea sistemului.
Îngrijorate sunt și celelalte categorii de cetățeni ai României, indiferent dacă fac parte din rândul populației active ori din cel al pensionarilor. Voci, multe dintre ele aparținând unor specialiști în domeniu de maximă credibilitate, pun respectivele bâlbâieli și ezitări guvernamentale pe seama tot mai firavei capacități de onorare a pensiilor aflate în plată, capacități care ar urma, în viitorul apropiat, să fie încă și mai puternic puse la încercare. Totul în contextul orizontului de așteptare creat în jurul mult așteptatei Legi a pensiilor despre care mulți cred, speră că le-ar putea aduce beneficii suplimentare.
Cum guvernul a promis o mărire a valorii punctului de pensie, mărire ce ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie, dobândesc o amploare din ce în ce mai considerabilă opiniile în conformitate cu care Executivul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă ar dori să dirijeze toate plățile spre pilonul 1 pentru ca astfel PSD și președintele său, dl. Liviu Dragnea, să își poată onora promisiunile cu iz electoral puternic. Sacrificând viitorul în numele prezentului. Totul cu mize electoral-politice clare.
Situația în domeniu a devenit încă și mai confuză în cursul zilei de duminică atunci când, ca un făcut, au apărut nu doar la nivel de zvon, ci chiar pe căi de comunicare oficiale, nici mai mult, nici mai puțin decât pe site-ul Guvernului, informații în conformitate cu care în perioada iulie-decembrie ar urma să fie sistate încasările în contul pilonului 2. Invitată să ofere precizări pe la televiziunile prietene, televiziuni care se întrec în a-și revendica rolul de agenții guvernamentale mascate, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu, a spus că, de fapt, ar fi vorba despre o propunere a Comisiei de progonoză pe care ea personal nu ar agrea-o și care, de altminteri, ar avea extrem de puține șanse de a fi puse în viitorul apropiat în practică.Eterna poveste, demult fumată a erorii de comunicare scoasă la înaintare ori de câte ori Guvernul dă cu bâta-n baltă! Și, slavă Domnului, o face tot mai des în vremurile din urmă.
Luni, în ajutorul doamnei Vasilescu, a sărit super-premierul Liviu Dragnea care a dat asigurări că nu există momentan nici o decizie în domeniu, că se fac studii, că ele vor fi făcute publice, astfel încât populația să poată opta în viitor, în cunoștință de cauză, dacă va mai contribui sau nu la respectivul pilon 2. Dl. Dragnea nu a ratat ocazia de a puncta politic învinuindu-l pentru generarea noilor confuzii pe președintele PNL, dl. Ludovic Orban, ca și cum sus-menționata Comisie de prognoză, în sarcina căreia a pus duminică seara d-na Vasilescu toată agitația, s-ar afla sub controlul opoziției.
Cum sunt deja mai bine de 20 de ani de când, după propriile lui spuse, domnul Dragnea prestează muncă în folosul comunității în felurite funcții politice și administrative (nu-i vorbă, cu rezultate dintre cele mai mănoase, vizibile în principal în consistenta lui avere mobilă și imobilă), nu ne îndoim că președintele PSD știe că este perfect normal ca Opoziția să fructifice orice greșeală, orice ezitare, orice bâlbă a Puterii.
Pe de altă parte, în calitatea domniei-sale de super-premier însărcinat cu misiunea de a trasa liniile de dezvoltare ale României nici mai mult, nici mai puțin decât până în anul 2040, ni se pare cum nu se poate mai firesc ca dl. Dragnea să aibă cunoștință de realitatea că în zone consistente ale opiniei publice se insinuează temeri referitoare la capacitatea Statului de a plăti salariile bugetarilor la termen, până la sfârșitului anului.
Întârzierile la plata contribuțiilor sociale în învățământul mediu, semnalele de alarmă trase de unii rectori (chiar și dintre aceia care au semnat rușinoasa declarație de susținere a candidaturii în fruntea MEN a d-lui Valentin Popa zis și Pamblică) în conformitate cu care nu ar fi pentru moment asigurate sumele necesare în vederea achitării retribuțiilor majorate, informațiile privind slabele performanțe în domeniul colectării au sporit îngrijorările. O veste, fie chiar și un zvon, legat de o măsură disperată așa cum ar fi sistarea încasării în contul pilonului 2, nu are așadar cum să nu provoace agitație.
Cu atât mai mult cu cât guvernarea PSD-ALDE este performantă la capitolul impredictibilitate. Măcar într-un domeniu Executivul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă este inegalabil.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Doamna olguta ca doamna olguta, dar doamna viorica a fost si mai categorica, cu subiect si predicat: „A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie pe care noi nu o agreăm şi nu am agreat-o”. Nu e clar cine „noi” dar e clar ca comisia nu-i e pe plac. Daca nu cumva a incurcat cu prognoza meteo…

    La modul serios insa, este aproape evident ca lucrurile au luat-o la vale si, chiar daca prin minune, o motiune de cenzura ar reusi sa dea jos guvernul psd, niciun partid nu are solutii de a intoarce caderea intr-un interval de timp limitat de urmatoarele alegeri. Asadar principalul beneficiar ar fi tot psd care va lasa in seama altora sa deconteze caderea, dupa scenariul deja folosit.
    Si asta, presupunand ca la eventuale alegeri anticipate, aceia care nu si-au vazut marite pensiile si salariile nu vor vota tot psd – singurii care vor avea tupeul sa le promita in continuare ca asta va fi posibil. Cei care vor promite doar ca „va fi greu” vor castiga atat cat sa nu dispara, dar nu atat cat sa aiba importanta efectiv.
    Daca psd este dispus sa mearga pe linia asta, (Viorica dixit : „sa fac un pas inapoi !!!?”) are toate sansele ca la viitoarele alegeri sa nu mai poata pacali pe nimeni dar si sa faca loc unui alt partid mai populist, care poate aparea oricand la un post tv. Patent dandiaconescuindirect.
    Ma gandesc ca s-ar putea totusi, sa mai fie prin acest partid si persoane mai cu scaun la cap care sa opreasca aceasta (de)cadere. Or mai fi si „tehnocrati” gen Vacaroiu care sa stie sa apese pe frana si sa incetineasca avalansa de masuri absolut iresponsabile, care se bat cap in cap de la o zi la alta.
    Or mai fi? Or mai avea curaj sa dea de pamant cu Dragnea, actualul inamic numarul unu al psd pe termen mediu?
    In exteriorul psd oricum, nu exista adversar serios, solid, la momentul actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro