marți, mai 30, 2023

Joia neagră în care s-a cam sfârșit cu democrația și cu drepturile omului în România

Joia trecută a fost, în opinia mea, una dintre cele mai îngrijorătoare zile pentru viitorul României din ianuarie 2017 încoace.
Adică din momentul în care coaliția PSD-ALDE preluat puterea în urma votului liber exprimat de români la alegerile din decembrie 2016.
La numai o oră după ce președintele Klaus Iohannis s-a folosit de momentul declarației de presă prin care a anunțat că este irevocabil hotărât să convoace un referendum cu o întrebare încă neprecizată spre a lansa un nou atac la adresa falșilor social-democrați români, președintele acestora, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a uitat că este bolnav sau mai mult ca sigur bolnav închipuit doar spre a-și masca lașitatea în întâlnirea pe care trebuie să o aibă cu rigorile justiției, și a ieșit la declarații de presă.
Ele nu ar fi însemnat nimic, adică nimic deosebit, dacă dl. Liviu Dragnea s-ar fi mulțumit să se contreze iar cu președintele. Și să vorbească așa cum a fost învățat de familia lui, de tatăl său, odinioară șef de post într-o biată comună din Teleorman unde nu mai îndoiesc că toată lumea era speriată de ceea ce poate zice și face bătrânul Dragnea. Fiindcă el era “organul”. Milițianul, adică cel ce se confunda cu omul partidului și al Securității.
Atunci prin ce a fost inedită ieșirea de joi a d-lui Dragnea? Prin aceea că insul acesta s-a dedat la amenințări la scenă deschisă la adresa magistraților care s-au dus la întâlnirile conovocate de dl. Iohannis. Și care în cursul acestor întrevederi se pare că au vorbit și despre dosarele d-lui Dragnea, dar și despre tertipurile la care recurge nepotul generalului kagebist din divizia „Tudor Vladimirescu”, Marin Dragnea, decorat în urmă cu vreo patru ani de caricatura de ministru al Culturii, pe numele lui Daniel Breaz, spre a nu fi judecat.
Dezlănțuirea fără precedent pe care și-a îngăduit-o penalul Liviu Nicolae Dragnea, atacurile, amenințările la adresa magistraților, îndeosebi la adresa acelor magistrați care continuă să protesteze și să nu fie de acord cu ceea ce face în justiție coaliția PSD-ALDE prin intermediul guvernului de decervelați condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, trebuie puse obligatoriu în legătură cu ceea ce am aflat o oră după aceea.
Și anume că doamna Laura Codruța Kὄvesi a fost convocată exact în aceeași zi la Secția specială pentru magistrați și audiată de fiica de pesedist Adina Florea preț de șapte ore. La capătul acestor audieri numita Florea Adina a dispus instituirea controlului judiciar și interdicția ca doamna Kὄvesi să facă declarații presei cu referire la dosar. Dar și cu ceea ce s-a întâmplat în decursul celor șapte ore.
Audierea, instituirea controlului judiciar și interdicția de a vorbi s-au petrecut după modelul patentat încă de la începutul comunizării țării de fosta Securitate. Aia veche, din vremea Anei, a lui Luca, Teo, Dej, dar și aceea cu nimic mai bună din anii-lumină ai lui Nicolae Ceaușescu. Ori după model gestapovist.
Important a fost ca lumea, opinia publică să afle că doamna Kὄvesi a fost ținută sub presiune timp de șapte ore. Dar și că asemenea ei vor păți foarte curând toți cei ce vor mai cârti la adresa guvernării PSD-ALDE.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Toate aceste abuzuri vor costa o gramada de bani la CEDO.
  Ar trebui sa dam mai multa atentie observatia doamnei Tarcea ca nu suntem pregatiti . nici acum, sa facem fata Conventiei Europene (CEDO).
  Ar trebui ca Presedintele Johannis sa puna la referendum intrebarea VRETI SA INGHETAM PARTICIPAREA ROMNIEI LA CEDO iIN INTERVALUL 2020- 2024 ?
  Ar coincide cu al doilea mandat prezidential al sau si ne-ar permite sa luam cateva masuri poate mai neortodoxe dar atat de necesare. Desfiintarea si interzicerea PSD ului , o TRIERE a corpului magistratilor in care sunt destui infiltrati ai Ciumei rosii care se ascund pe dupa inamovibilitate, o desfiintarea a sistemului Pensiilor speciale, o campanie ferma de confiscare a atator si atator averi care se vad din avion ca avand provenienta infractionala…
  Sunt multe voci care cer , pe buna dreptate O NOUA REVOLUTIE. Dl Johannis ar putea cu o intrebare indrazneata sa dinmiteze reduta de legi cu care Mafia lui Iliescu s-a baricadat.
  Evident ca partenerii din UE ne vor critica formal, iar Comisia de la Venetia ar protesta , dar le vatrece , iar noi vom aplica proverbul inventat de britanici (dar pe care ei l-au cam uitat in scandalul Brexit) NU POTI FACE OMLETA FARA SA SPARGI OUALE.
  Ca va fi auzita sau nu – sugestia subtila a doamnei Tarcea va ramane una memorabila

  • O „noua revolutie” va fi fara indoiala. Romania nu este astazi o tara capitalista, liberala si democratica. Romania este o tara clepto-socialista

   Statul roman prezinta o organizare socialista, piata este una semi-controlata iar libertatea individuala se reduce la libertatea cuvantului. Libera initiativa, piata libera sunt puternic blocate de stat, prin structura sa si de coruptie – care subordoneaza libertatea afacerilor propriilor buzunare.

   Exemple similare gasim cate dorim in istorie si pe planeta: Venezuela, Grecia intre altele.

   MMM

   Romania are de facut pasul urmator: trecerea la economia de piata si democratia liberala.

   Daca trecerea se va face brusc, putem spune ca vom avea o revolutie, in sensul in care intreaga societate se va modifica structural profund.

   Multe state din Est sunt asa. Cauza comuna este pierderea amintirii sociale a raului cauzat de comunism. Generatiile care au suferit de pe urma comunismului au apus, iar cele care au urmat nu au cunoscut comunismul decat din descrieri sumare. Astfel s-a reaprins iluzia colectivismului mantuitor, a bunastarii prin grija statului. Socialism, etatism, economie de piata controlata in scop colectiv.

   Prin urmare, este necesar ca macart o generatie sa sufere de pe urma acestui socialism (cleptocrat pe deasupra, dar nu prea stiu sa existe altfel de socialism decat cleptocrat). Numai asa se vor convinge cetatenii ca nu se poate lua de la cei care fac un efort pentru viata lor pentru a se da sume din ce in ce mai mari celor care mananca seminte pe marginea santului.

   Probabil insa ca va fi necesar de fapt sa avem 2 generatii chinuite de socialism (adica inca vreo 20 de ani de acum incolo) pentru a se epuiza si calea imprumutului pe termen lung pentru consum.

   Trebuie insa sa fim constienti ca sumele date pensionarilor si celor din aparatul de stat sunt imprumutate de la copii si nepoti. Statul nu face bani si nici sectorul de afaceri nu este vaca fermecata care sa dea lapte din ce in ce mai mult pe masura ce o mulgi din ce in ce mai mult.

   Pensionarii nostri care se bucura de 200 de lei in plus la pensie ar trebui sa inteleaga ca sunt bani luati de la nepoti. In trecut, batranii dadeau copiilor acadele. Acum le iau sansa de a trai mai bine. Si sunt si fericiti facand asa ceva.

   • Singurul lucru care diferentiaza occidentul de restul lumii este statul de drept bazat pe adevar, egalitatea cetatenilor in fata legii, independenta justitiei si un numar variabil de drepturi ale omului. Nimic altceva nu conteaza -politica incl. economica se poate schimba – de dreapta, de stanga, de centru – atata timp cat se accepta principiului statului de drept. Piata capitalista, fara stat de drept exista in Africa, Asia si Rusia.

 2. Absolut, asa este. Un procuror anti-coruptie, apreciat de toate tarile in care exista stat de drept, recomandat de catre Parlamentul European la functie de conducere este pus sub control judiciar, cu acuzatii false, de hunta infractorilor condusa de un condamant penal . Am citit ca nici nu are voie sa iasa din tara. Este o tragedie pt ea si pt toti oamenii cinstiti si corecti din Romania. In scurt timp s-ar putea sa nu mai fie nici Augustin Lazar si atunci o sa fie epurati toti magistratii corecti. Contra-revolutia infractorilor va fii completa, deoarece fara o sustinere a legalitatii, opozitia unui Presedinte va fii anulata, chiar daca va fii reales, asa cum a fost in cazul demiterii Codrutei Kovesi, pana cand o sa-l demita si pe el. Hunta face ce vrea, dupa bunul plac. Putreziciunea EU, utopia aberanta si periculoasa este dovedita si de faptul ca aceeasi hunta detine si presedinta consiliului European. Pana in acest moment, hunta a castigat batalie dupa batalie in lupta cu statul de drept European. Codruta Kovesi este simbolul. Daca nu o sa se reauseasca fie numita in functia Eurpeana si o sa se continue procesul inscenat impotriva ei, o sa fie Armagedon-ul nu numai al Romaniei, ci si al UE.

 3. „…s-au petrecut după modelul patentat încă de la începutul comunizării țării de fosta Securitate”

  Haideți să vă spun ceva…Îmi este tot mai greu să le spun celor cu mintea întreagă că regimul comunist a fost instaurat în România prin teroare. Deși știu bine că așa s-a întâmplat…

  Disponibilitatea de a colabora cu puterea a unor pături consistente din populație, direct, ori prin reprezentanți de frunte, de la prelați, la magistrați, de la rectori de universități, la jurnaliști și personalități din cultură ori sport șamd. arată faptul că nici nu este nevoie de amenințări și represiune. Regimul autoritar se instaurează cu acceptarea largă populară și sprijinul unor cetățeni cât se poate de reprezentativi.

  Pentru ce este nevoie de violență?
  Pentru ce este nevoie de tancuri ale armatelor de ocupație?
  Românii își bagă singuri gâturile în juguri…Cine ar putea crede că vreodată a fost altfel?!

  Ieri Partidul Național Creștin și Democrat din România s-a aliat în vederea alegerilor europarlamentare cu Partidul Social Democrat. Adică, dreapta cea mai „de dreapta”, creștin-democrații români, cei care cochetau cu Noua Dreaptă și cu cei aflați și mai la dreapta lor (cum s-a mai întâmplat în istorie) și aveau o strânsă legătură cu Biserica Creștină, Greco Catolică, Romano Catolică, Ortodoxă șamd., s-a aliat cu socialiștii!

 4. „Pina nu avem Justitia, nu avem Puterea!”
  „Desteapta” vorba, iar daca si reusesti, te-ai procopsit :D
  Sa nu uitam insa nici de celalalt strigat „Lasati Justitia sa-si faca treaba!”
  Posibil, poate sigur, manevrele din zilele astea sa fie doar pentru a o incurca pe Kovesi de la incercarea de a ocupa functia de procuror european.
  Sau sa faca parte din cunoscutele „coincidente”?
  NB,
  urmatoarea declaratie mi se pare un cui in sicriul democratiei si statului de drept:
  „Dacă nu se renunță la procedurile judiciare împotriva Doamnei Kovesi vom cere o dezbatere în următoarea ședință plenară a Parlamentului European, anunță Manfred Weber pe Twitter.”
  Inteleg ca JUstitia e complect compromisa, si trebuie interventie de la Bxl.

  • Intelegi prost, crezi ca este cineva la Bruxelles care nu stie ce hram poarta sectia stalinista a bubosului, si pentru ce a fost ea infiintata? Daca mai avea cineva vreo indoiala, ceea ce face acum este clar ca lumina zilei, si numai cine-i orb sau rauvoitor/interesat isi permite sa se faca a nu vedea. Dezbaterea este necesara, dupa cum a avut loc si dezbaterea referitoare la statul de drept din Ungaria, europarlamentarii ungari au tratat lucrul cu total dezinteres, au lipsit in corpore. Bun, au dezbatut ceilalti problema statului de drept in Ungaria, fara ungari. Nu s-a suparat nimeni in mod direct, doar s-a notat faptul, iar la o luna fidesz era suspendat din PES. Lucrurile asa stau, cand UE sesizeaza o deraiere zdravana, sau un sir lung de deraieri, hotaraste sa dezbata subiectul.

  • In curind va fi prea tirziu, prieteni. Fara o mobilizare rapida si de amploare, tara va intra intr-o noua era de dictatura comunista/socialista (e deja acolo in proportie de 80%). De altfel, cei care mai tin la viitorul copiilor lor, ar fi trebuit de mult sa isi dea seama (totusi au trecut 30 ani) ca, in afara a citorva exceptii firave, nu a existat niciodata dorinta politica de a dezvolta tara in nici un fel. Este incredibil cum hotia si prostia pot fi atit de puternice si atit de magnetizante pentru populatia romaneasca. Rau facut in astia 30 ani s-ar putea vindeca in vreo 2 generatii in conditiile cele mai bune. Dar cum conditii din cele mai bune nu vor exista, ghiciti ce se va intimpla…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro