joi, octombrie 28, 2021

Un foarte bun prieten al României. Keith Hitchins, 1931 – 2020

S-a stins din viață reputatul istoric american, Keith Hitchins, specialist în istoria României şi a Europei de Sud-Est, profesor universitar la University of Illinois, membru de onoare al Academiei Române din 1991. A luat contact cu România în 1960, ca bursier Fullbirght, întreprinzând ulterior numeroase vizite de studiu și călătorii documentare în țara noastră.

️A consacrat o serie de volume mișcării de redeșteptare națională a românilor din Transilvania, din care amintim: The Rumanian National Movement in Transylvania, 1780–1849, 1969; Orthodoxy and Nationality: Andreiu Şaguna and the Rumanians of Transylvania, 1846–1873, 1977; A Nation Discovered: Romanian Intellectuals in Transylvania and the Idea of Nation, 1700–1848 şi A Nation Affirmed: The Romanian National Movement in Transylvania, 1860–1914, ambele apărute în 1999.

Un prieten autentic al României, și-a păstrat echidistanța și spritul critic, redactând o istorie a României moderne în două volume: The Romanians, 1774–1866, 1996; Rumania, 1866–1947, 1994. Dintre cele mai recente volume amintim: Ion Brătianu: Romania. The Peace Conferences of 1919-1923, 2011 şi A Concise History of Romania, 2013.

Activitatea sa științifică a fost unanim recunoscută, fiind ales membru de onoare al Academiei Române (1991) și primind distincția de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj (1991), Sibiu (1993), Alba Iulia (2001), Târgu Mureş (2005), Timişoara (2008) şi Iaşi (2008).

️În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la promovarea istoriei și limbii române, pentru înțelegerea și interesul manifestate față de civilizația românească, profesorul Keith Hitchins a fost decorat în 2017 cu Ordinului Național ”Pentru Merit”, în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele României, prin intermediul Ambasadei României la Washington.

Urmareste pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Acest om chiar si-a meritat decoratia. In viitor poate se va gandi cineva chiar sa acorde unei strazi numele lui.

  Din nefericire, o multime de alti „prieteni” ai Romaniei au primit aceasta distinctie.
  E cam cum e si cu premiul Nobel pentru pace – ai oameni care l-au primit si il merita si altii (presedinti, vice-presedinti, generali etc.) al caror loc ar fi mai curand in fata Tribunalului Penal International / Curtii Penale Internationale decat in calitate de premia(n)ti.

  Multa ipocrizie…

 2. Interesanta si originala delimitarea oferita de K Hitchins in care stabilește începerea modernizării României la 1774. Nu cred ca vreun istoric roman a văzut anul 1774 ca un nou început, era in fapt începutul interferentei Rusiei in afacerile Principatelor.

  • Una din festele perverse ale istoriei este ca după 1774 (tratatul de la Kuciuk-Kainargi) austriecii i-au convins pe turci sa le cedeze Bucovina, ceea ce a fost, cu toate relele ei, o prima etapa in occidentalizarea viitoarei Românii.
   Un domn fanariot, Grigore al III-lea Ghica, s-a dovedit mai patriot decat multi domni pamanteni sau viitori politicieni moderni si s-a împotrivit acestei anexiuni. A platit cu capul, protestul sau fiind poate ultimul gest de sfidare a marilor puteri in istoria noastra.

 3. Un istoric absolut deosebit.
  Pentru cine e interesat cu adevarat de istoria moderna Romaniei, lectura celor doua volume „The Romanians, 1774–1866, 1996; Rumania, 1866–1947, 1994” e necesara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externehttps://www.mae.ro/node/1387?fbclid=IwAR1mXD7ciEWpfoTqRP-tYAPUs6Etf35jBYAmBc5zVTFPqjjMT-ew7QFxR2s
Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe reprezintă una dintre cele mai vechi structuri ale instituției, asigurând managementul informațiilor, conservarea și valorificarea patrimoniul arhivistic, precum și accesul public la fonduri. Data înfiinţării: 1831

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.