joi, septembrie 21, 2023

KI vs VP. Runda II. Avantaj Iohannis

De data aceasta, susținătorii de pe FB ai lui KI exultă – și pe bună dreptate:

– candidatul ACL a fost prezent, cu facondă & replică (de la bun început, când a folosit ceea ce putea fi silver bullet-ul de ieri, anume eroarea lui VP de a declara că „dreptul la vot e o lozincă”, până la finalul inspirat, cu dezamorsarea insistenței lui VP de a-l asocia cu Băsescu – „Oare s-a înșelat TB când v-a numit premier? Fiindcă pe mine m-a refuzat, pe dumneavoastră v-a acceptat”);

– a impus tema principală de discuție (anticorupția, în speță legea amnistiei și grațierii, cu propunerea de a convoca vineri Parlamentul pentru a o respinge – propunere inacceptabilă pentru VP, baronii pușcăriabili PSD ar fi demobilizat total, întrucât lupta nu ar mai fi avut pentru ei nici o miză, iar după alegeri l-ar fi franjurat & neantizat pe VP; a fost tema care l-a dus în corzi, KI a simțit asta & a insistat, exasperându-l);

– a venit și el cu „bibliografie” – minimală: o fotografie de grup cu un PSD anti-justiție, un cupon de pensie de 4 lei etc., dar nu mai puțin eficientă;

– deși a avut bizara & contraintuitiva idee de a refuza să-i adreseze lui VP întrebarea de final, a știut, în mesajul de închidere, să repete de trei ori într-un minut ceea ce poate fi acea supratemă a campaniei care să convingă indecișii – acea idee simplă & greu de contracarat după care KI e schimbarea, iar VP continuitatea unui mod de a face politică în România. În toate campaniile, pentru a-i scoate la vot pe indeciși, e esențial să-i convingi că tu ești schimbarea, iar contracandidatul tău reprezintă sistemul, statu quo-ul, continuarea acelei stări de lucruri care pe ei îi dezgustă & îi face să stea deoparte.

Păstrându-și zâmbetul ironic de ieri & relaxarea descumpănitoare, KI a fost totuși de câteva ori într-o ofensivă care l-a destabilizat surprinzător de ușor pe VP. Șarjele acestea, puține dar eficace, au avut un dublu efect:

i) Au devoalat  fragilitatea candidatului PSD – care, dincolo de butaforia & regia mai bună (a avut, de la bun început, un staff de campanie mai versat & rodat, e evident), nu are conținut & nu poate dezamorsa credibil atacurile pe tema corupției (sau pe aceea a plagiatului – aici, KI trebuia totuși să spună că acea „decizie definitivă și irevocabilă” privește doar neînceperea urmăririi penale pentru plagiat; în ce privește plagiatul în sine, decizia Universității București e clară: e o evidență că VP a copiat 85 de pagini din teză);

ii) Au dat electoratului o încredere nesperată în candidatul ACL. Aș zice că, după această rundă, KI e în aceeași situație în care se afla Crin Antonescu după dezbaterea de la Cluj. Înainte de ea, era un candidat care promitea; după ea, era un candidat cert, cu stofă de lider, capabil să dea încredere (ba chiar entuziasm) electoratului.

Dacă runda trecută a fost echilibrată, aceasta a fost evident dominată de candidatul ACL. Cu siguranță că VP & echipa de jurnaliști A3 lucrează intens la scenariul dezbaterii finale din această seară; evoluția surprinzătoare a lui KI a pus presiune pe ei.

Cu toate acestea, aș zice că e important pentru KI să se prezinte; de pierdut voturi oricum nu poate pierde. Dacă e sabotat, forfecat, lucrat mizerabil etc., cred că va fi un efect de victimizare pe care-l va capitaliza tot el; iar dacă va domina obrăznicia celor de acolo, va fi efectul psihologic pe care l-a avut celebra descindere a lui MRU la Gâdea în emisiune. Nu văd de ce KI n-ar reuși unde MRU a reușit.

Și, chiar dacă nu va mai putea repeta performanța de la B1, decența relaxată de la Realitatea ar fi suficientă, cred, pentru a contrapuncta eventuala insolență a moderatorilor.

Pentru că de cea a lui VP sunt, firește, sigur.

P.S. Alte analize ale rundei a doua a dezbaterii:

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/a-doua-dezbatere-iohannis-relaxat-ponta-apoplectic-liberalism-%C8%99i-peronism/

http://www.reportervirtual.ro/2014/11/iohannis-ponta-1-0-meciul-continua.html

http://www.gandul.info/politica/dezbatere-ponta-iohannis-b1-tv-cine-a-castigat-cea-de-a-doua-confruntare-comentariul-lui-cristian-tudor-popescu-13539457

http://adevarul.ro/news/politica/reactii-doua-dezbatere-confruntare-mai-echilibrata-iohannis-mai-combativ-ponta-defensiv-1_5463c5750d133766a8cd19f9/index.html

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Ba eu am inteles faza cu intrebarea de final – cu ce ar fi ajutat? I-ar fi dat lui Ponta alt prilej de vorbarie goala, blah, blah condimentat cu cifre aiurea si minciuni. Practic Iohannis a aratat doar evidenta. Ce spune Ponta nu este decat praf in ochi, nu conteaza, de asta nu merita intrebat.

  Mie sincer mi s-a parut si prestatia lui Ponta mai buna ca ieri. Ieri in ciuda sau chiar din cauza locvacitatii isterice i se intrezarea spaima, o spaima absoluta, spaima celui care se stie pe muchie si ar calca si peste cadavre la propriu din disperare.

  Si eu cred ca victimizarea l-ar ajuta enorm pe Iohannis. Este intotdeauna la alegerile romanesti singura care ii scoate pe nehotarati la vot.

  In orice caz este foarte interesant cum intelectuali care pana mai ieri erau pe pozitii aproape ireconciliabile vorbesc toti despre pericolul Ponta. Tipul are dreptate. El este cel care uneste pe toata lumea. Pe toata lumea impotriva sa. ;)

 2. Lectura pentru cei interesati:
  Dl Ponta cum puteti reprezenta Romania in lume cand prestigioasa revista Nature va acuzat de plagiat?
  Dl Ponta va puteti declara om puternic nesantajabil?
  Dl Ponta puteti afirma ca nu semnati legea amnistiei si a gratierii daca Parlamentul promulga aceasta lege?
  Dl Ponta Sunteti de acord ca reprezentati partidul cu cei mai multi infractori?
  Dl Ponta recunoasteti aportuleconomic si nu numai adus de Diaspora?De ce nu respectati dreptul Diasporei de a vota?
  Dl Ponta a-ti fost ofiter acoperit?Daca se dovedeste ca a-ti fost ve-ti demisiona din orice functie detineti la momentul deconspirarii?
  Dl Ponta recunoasteti ca nu a-ti creeat 1 milion de locuri de munca?
  Dl Ponta v-ati declarat admiratorul criminalului Che Guevara ,puteti explica in detaliu admiratia?
  Dl Ponta ce admirati la Partidul Comunist Chinez,puteti detalia?
  Dl Ponta socrul a jucat vreun rol in ascensiunea politica a dv?
  Dl Ponta cum considerati verdictul(e) pe care Adrian Nastase l-a primit?
  Dl Ponta ca Un admirator al d-lui Ratiu cum il vedeti pe tovarasul Ion Iliescu?
  Cine doreste o completare a listei cu intrebari este rugat(a) sa o faca.
  Peace&love.

  • Pentru un om normal si privitul la Antena3 genereaza nervozitate. Este greu sa te controlezi in mocirla aia. Si eu cred ca nu ar trebui sa mearga. Sa mearga la Digi24 sau la TVR1 si sa explice parti din programul sau.

 3. Azi am vazut doua minute in reluare. Ma bucur ca Iohannis a fost mai pregatit.

  In continuare cred ca Ponta il pacaleste prea usor, cum ar fi cu decizia ICCJ ca n-a fost plagiat. Se vede ca Iohannis nu citeste stirile deloc, cultura politica zero.

  Asa, si in nenorocitele alea de doua minute, am vazut confirmarea unei probleme la Iohannis: o mindrie prost inteleasa. Cind nu stii ceva si esti intrebat direct, recunosti frumos ca nu stii, nu ocolesti raspunsul, ca iesi mai rau.

 4. Pentru P.S.D., e totul sau nimic. Pot avea totul, dar, daca nu-l vor avea, nimicul va fi devastator. Disperarea obtinerii victoriei cu orice pret face ca toate cortinele acelui „politically correct” sa se dea in laturi. „Actorii” isi dau arama pe fata. Ii vedem fara machiaj. „Baroni”, sinecuristi, inalti prelati ai B.O.R. sau simpli preoti, afaceristi imbogatiti din contracte profitabile cu statul, inalti functionari publici etc. – toti acestia sunt nevoiti sa-si asume o pozitie clara. Se aduna cei care se aeamana. Si noroiul unei campanii electorale abjecte ii stropeste. Inevitabil.
  Ramane sa vedem cat s-a maturizat natiunea romana, dupa 25 de ani. Avem datoria sa iesim la vot, in numar cat mai mare. Miza e imensa si, de aceea, fiecare trebuie sa-si spuna parerea.
  Cat despre Antena 3, consider ca trebuie boicotata. Atat de candidatul Iohannis, cat si de telespectatorii care-si iau informatiile si din alte parti. Cei ce se „hranesc” zilnic din acest post nu vor vota, in veci, Iohannis. Ei functioneaza pe alta frecventa, vorbesc alta limba si sunt mult prea mandri ca sunt romani. Si ortodocsi pupatori de moaste contrafacute.

  • Foarte bine descrisa situatia.
   O confruntarea la Latrina nu poate aduce nimic bun pentru KI.Cine e spectator al acestui post ,dar inca nu vrea sa voteze ,e putin probabil sa aiba o revelatie a prostiei lui.
   Nu inteleg de ce Ponta ocoleste TVR-ul.Sau KI face si el acest lucru?
   Gasesc firesc ca pe televiziunea publica sa aiba loc o asemenea dezbatere.

 5. D-le Vancu,
  „wishful thinking” se numeste ceea ce faceti Dvs. in ultimele articole de pe aceasta platforma.
  In prima runda, cu indulgenta putem spune ca Iohannis a pierdut „doar” cu 3 la 1.
  Punctul D-lui Iohannis vine doar din decizia inspirata de a se prezenta. Dar modul cum a anuntat asta – cu DOAR 45 de min. inainte, a fost dovada unei crase lipse de profesionalism a dansului sau a staff-ului de campanie.
  Aseara in schimb, realist disctutand, scorul a fost unul egal pe ansamblu, cu momente reusite pt. fiecare dintre cei doi.
  Observati, va rog, ca „partida” a avut doua reprize pe terenul „propriu” D-lui Iohannis. Orice om rational si cu bun simt nu poate aprecia altfel cele doua televiziuni unde a ales sa participe. Pana acum …
  Daca se va prezenta si in aceasta seara, va avea din plin ocazia sa demonstreze ceea ce poate!
  Cozmin Iliescu

  • Klaus Iohannis nu vorbeste aceeasi „limba” nici cu privitorii Antenei 3, nici cu „jurnalistii” de-acolo. Nu cred ca ar castiga adepti in randul telespectatorilor Antenei 3, indiferent cat de bine s-ar prezenta. In plus, mergand acolo, ar declara (indirect) ca recunoaste Antena 3 ca fiind un post de informare si pe cei de-acolo ca fiind jurnalisti. DIn punctul meu de vedere, ar fi o greseala sa se duca.
   Ma rog, daca decide, totusi, sa se duca, eu ii sugerez sa-si ia cizme de cauciuc si, eventual, un combinezon de protectie anti-noroi.
   Cat despre oamenii rationali si de bun simt, cred ca s-au hotarat inca inainte de turul intai cu cine (nu) vor vota in turul al doilea. :) Indiferent de rezultatele „confruntarilor” televizate, pe care fiecare le interpreteaza, se pare, in felul sau. :)

  • ” Observati, va rog, ca “partida” a avut doua reprize pe terenul “propriu” D-lui Iohannis. Orice om rational si cu bun simt nu poate aprecia altfel cele doua televiziuni unde a ales sa participe. Pana acum …”

   Desigur. Sa observam impreuna cu dvs ca doamnele Daciana Sarbu , Lavinia Sandru si domnul Rares Bogdan fac parte din terenul „propriu ” al D-lui Johannis :)), nu ?!
   Avem aici o mostra de „neutralitate pozitiva” a unui moderator TV si explicatia oferita de acesta :

   http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/13540344/1/pungovschi.jpg?width=630

   http://www.gandul.info/stiri/explicatia-din-spatele-fotografiei-in-care-rares-bogdan-apare-alaturi-de-daciana-sarbu-13540344

   Comentariile de bun simt si pline de umor ale cititorilor pe aceasta tema sunt de-a dreptul savuroase , si in ziarul „Gandul” , si pe pagina de Facebook a moderatorului amintit.

  • Poate dl Vancu e un pic subiectiv cu opiniile.
   In schimb e sigur ca orice om cu capul pe umeri nu are nevoie de aceste dezbateri pentru a decide daca voteza pentru sau contra Ponta.Alegerea naturala este clar impotriva unui hot si mincinos.
   Restul e bla bla bla de studio.
   Ati ghicit cine e hotul si mincinosul?

 6. Propun aici un pariu acum.
  Eu zic ca va merge la Antena 3. Pe o bere Ursus bruna ca e mai buna ca Udrea.
  Acolo va veni si Glontul de Argint. In timp ce Gadea va invoca Infinitul spagatului lui Badea iar Voiculescu va stinge luminile.

 7. In locul lui KI, eu n-as mege la Antena 3 dintr-un singur motiv (pe care l-as face public) : apartine unui condamnat incarcerat pentru coruptie deci, participarea la o dezbatere de asemenea nivel pe un asemenea teren este incompatibila cu morala mea!

 8. Din pacate intalnirea de ieri mi-a lasat un gust amar. Dl.iohannis imi pare nepregatit pentru functia de presedinte desi il voi vota (ponta este incalificabil). Totusi ibcapacitatea lui de a iesi la lupta cand este ezasperanta. Daca nu poate sa invinga un adversar pe care si copii de gradinita stiu ca este corupt cum se va descurca cu sistemul? Ieri au fost momente bune ib care dl.iohannis se disculpa pe tema coruptiei (srs)… Cum este posibul sa nu atace cand are atata munitie?!? Nu spune nimic exact astfel ibcat sa contracareze minciunile lui ponta. Nimic despre implicarea socrului lui ponta,nimic despre lumbajul acestia de mahala(fa doina) pebtru a zdrobi eleganta de chelber a lui ponta, nimic despre duicu,nimic despre minciunile ecobomice, nimic despre furtul de la alegeri. De ce nu il intreaba pe juristul pobta pe ce se bazeaza cand afirma ca in diaspora s-a furat la ultimele alegeri. Nimic despre demobstratiile de la cluj , nimic despre scandalurile cu privatizarile de la valcea,nimic despre cfr, nimic despre autistrazile lipsa, nimic despre fondurile europene…nimic. Slaba si riposta lui cand ponta a tras in retrocedarile de la primaria sibiu. Aici ar fi trebuit sa il spulbere. Nimic despre gainile din aediul acl, nimic deapre limbajul devmahal a lui firea, nimic despte pomenile electorale,implicarea bisericii,ultimele stenograme in care alegatorii erau amenintati…nimic. El vorbeste de ceasul bunicului… Ma tem sa nu fie alt cobstantinescu,infrant de sistem inainte de a incepe lupta…dezamagitor.

 9. Eu vad lucrurile un pic mai diferit decat ni le releva presa de toate culorile, respectiv il vad pe Iohannis ca omul care nu s-a desprins de tot de normalitate, presedintele care poate trage RO catre echilibru daca romanii doresc asta.
  Plecam de la niste dezbateri politice paralele cu realitatea din teren: pesedeul a monopolizat puterea la toate nivelurile aparatului de stat, ii lipseste presedentia, liberalismul s-a blocat in opozitie(aici intervine un moment de rascruce in definirea politicii liberaliste prea putin investigat) si a avansat solutia de avarie a neamtului proverbial. Adica si cu socialistii si cu liberalii: curat-murdar coane alegatorule care mai vrei sa te desprinzi de traditie.
  Ce nu spune mai nimeni, dar simtim foarte multi, este ca a sosit momentul sa iesim la vot, sa iesim in strada, sa protestam constient ca asa chiar nu se mai poate.
  Intamplator Iohannis a demonstrat ca este mai legat de normalitate decat oponentul sau; ca a fost invins sau invingator, mai putina importanta are; 25 de ani de amanare si tranzitie nesfarsita ne arata clar ce doreste politicul de la alegatori: sa alehem intotdeauna raul cel mai potrivit. Dar noi putem alege si varianta salvatoare daca invatam sa protestam activ la orice derapaj al oricarui partid. Poate ca nu avem experienta democratica, poate ca ne lipseste standardul de comparatie, dar clar avem inca sperante si putem sa alegem sa ne desprindem de traditia mioritica supravietuitoare. Modele sunt peste tot in lume, motivatie suficienta, initiativa libertatii asteapta doar votul nostru: de acord sau impotriva cu sistemul care ne controleaza inca dinainte de 89.
  Noi decidem, nu ei ne ofera!

 10. Va uitati la dezbateri ca la un meci de box. Numarati cati „pumni” da fiecare si la urma faceti socotela care a dat mai mult. Eu vad altfel situatia. V. Ponta este reprezentantul Sistemului Ticalosit PSD care a acaparat si a jefuit Romania. Ponta este „expert” in minciuna, duplicitate, dezinformare, atacuri murdare, manipulare, prefacatorie. Desi are in spate mii de escroci el cauta nereguli la tabara adversa. A strans in jurul lui toate „gunoaiele” societatii., „dementul” VC Tudor si escrocul politic Diaconescu. Ponta are in sprijinul lui toata „prostimea” cumparata cu mita electorala. Sistemul Ticalosit a acaparat Parlamentul, Guvernul, Primari si Consilii locale, Televiziunile, Distributia de fonduri europene, Servicii Secrete, etc. Mai are de cucerit o reduta, Presedentia si Justitia, si intreg statul intra pe mana Mafiei Politice a PSD. Romanii nu sunt constienti ce ii asteapta.

 11. Deutschlander uber Pontalles…Are si scrisoare de la dna Merkel care face cat zece kg de fituici de-ale lui Ponta A revenit puternic in dezbaterea 2.Mai are sa-l intrebe pe plagiator de ce il obsedeaza Basescu ,a patit ceva personal pe la Cotroceni sau doar cand era palatul murdar a fost chemat de fiecare data sa stearga cu el pe jos tiranul..Sa-i ceara sa marturiseasca greseala pacatoasa [o fi hulit,o fi mintit, lacomit, [[a!mandria e cea mai rea]] -cine mai stie ca n-a ratat una] e pe jumatate iertata de Cel de sus -aici jos are grija dna Codruta,bineinteles daca „are ceva pe suflet„

 12. Da, Iohannis a castigat runda la nivel de prestatie dar m-a dezamagit ca pozitie: cerinta convocarii de urgenta a parlamentului pentru a „scoate” legea amnistiei/gratierii a fost in mod clar o figura de stil iar reactia sa la intrebarile privind parlamentarii incompatibili si penali din PNL/PDL mi-a ridicat intrebari serioase despre principialitatea viitorului presedinte Iohannis.

  Probabil ca duminica voi vota Iohannis dar n-o voi face din toata inima: nu cred ca este altceva decat aceeasi Marie dar cu alta palarie.

  • I-a cerut lui VP de șase ori introducerea legii amnistiei & grațierii pentru a o pica.
   Apoi a cerut-o și a doua zi, în conferință de presă.
   Nu cred că era „o figură de stil”. Ci o demonstrație evidentă a dependenței lui VP de corupție & baroni.

    • Da, si de el.
     Baronii PNL Quintus/Patriciu/Tariceanu/Antonescu au crescut in nenumaratele „coabitari” interesate dintre criptocomunisti si bişniţarii PNL. Iohannis a ajuns în PNL conjunctural si tarziu. Nu face parte din clasa politica dâmboviţeană postdecembrie. Singuratatea singulară a lui Iohannis în această lume este atât de evidentă încât trebuie să fi sau neinformat sau interesat sa nu-l votezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro