joi, ianuarie 20, 2022

Klaus Iohannis și ciocnirea civilizațiilor

Invitat la interviurile cu candidații la președinție organizate de ziarul “Gândul”, spre final, Klaus Iohannis a dat un răspuns care, scos din context, e greu să nu te lase perplex. Întrebarea se referea la banii cu care candidatul a cumpărat mai multe imobile în Sibiu, de-a lungul timpului. Răspunsul a fost că proprietățile respective au fost cumpărate cu bani cinstiți, din muncă cinstită și că nu există nicio dovadă că ar fi fost cumpărate altfel. Jurnalistul insistă însă și îi amintește candidatului că, într-un alt interviu, declarase că a investit în proprietăți imobiliare banii câștigați din meditații pe vremea când era profesor de fizică. Cât obișnuia să ceară pe o oră de meditație? Primea banii în plic sau în mână, pe masă sau pe sub masă? Era mult, era puțin? Deja, Iohannis se va fi simțit hărțuit, nedreptățit, luat peste picior. Pentru el, ardelean și sas, disciplinat, serios și de o migăloasă corectitudine, dacă a spus odată că a cumpărat ceva pe bani cinstiți rezultați din muncă cinstită înseamnă că așa a fost și basta! De ce îl bănuiește acest jurnalist care părea prietenos altminteri că a înșelat, a furat ori a mințit ? Cu puțin înaintea întrebării fatale, i se prezentaseră șase înregistrări cu oameni care-l caracterizau potrivit unor criterii considerate a fi definitorii pentru un viitor președinte de țară: lider, cinstit, competent, echilibrat și educat. Verdictul celor șase, în cazul lui Iohannis, era următorul: este, cu siguranță, competent, echilibrat și educat, nu a avut încă timp să-și arate calitățile de lider, dar există unele îndoieli în privința cinstei. Lipsit de experiența interviurilor incomode, a proceselor de intenție provocatoare, a aluziilor sfredelitoare din arsenalul unui jurnalist profesionist, Klaus Iohannis se străduia din răsputeri să ascundă camerei de luat vederi cât de profund jignit era de evaluarea la capitolul cinste. Cum își permite cineva care nu-l cunoaște să-l bănuiască de necinste și încă în public, pe el, om care face clar diferența între spațiul public și spațiul privat, pe el, care a fost crescut și educat în respectul adevăratelor valori de cinste, respect și bunăcuviință, pe el, care a dus și duce cea mai elegantă campanie electorală deși contracandidații săi îl atacă suburban aproape zilnic ? Ce știe despre el și despre viața lui acest tânăr bucureștean care-și permite să-l ia peste picior ? Ei bine, îi va răspunde cu aceeași monedă, pe limba lui. Întrebat cum de profesorii din zilele noastre nu-și permit să facă investiții imobiliare din banii câștigați pe meditații, Iohannis răspunde sec, vizibil dornic să se ridice cât mai repede și să plece : “Ghinion!” Și nici nu încearcă măcar să elaboreze, să mai nuanțeze, să atenueze șocul și impresia de cinism pe care o lasă răspunsul lui. Pentru el, discuția, interviul, ce-o fi fost, s-au încheiat.

Cum era de așteptat, acest fragment din interviu avea să fie reprodus imediat de alte ziare și copiat pe paginile de facebook ale contracandidaților, ca exemplu de aroganță nemăsurată și dispreț față de bieții profesori și biata școală românească.

Cu toate astea, Klaus Iohannis este singurul candidat la președinție, în această campanie confiscată de orice altceva decât de temele de interes public, care, în proiectul său de țară consideră educația drept prioritate și o pune pe primul loc al preocupărilor mandatului de președinte. “O societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât sistemul său de educație. Nu există niciun alt sistem care poate să schimbe starea lucrurilor atât de profund precum o poate face sistemul de educație”, se spune în capitolul dedicat învățământului și sunt convinsă că Iohannis crede cu adevărat în ce scrie. Prețuind, în mod legitim, calitatea și rezultatele învățământului din anii 70-80, proiectul propune o schimbare radicală a sistemului actual, printr-o consecventă adaptare a învățământului preuniversitar, cu cele două ramuri – învățământ teoretic și școli de meserii, la piața în continuă schimbare a muncii, prin reformarea învățământului superior care suferă de inflație de universități și (re)coordonarea învățământului cu cercetarea. Preocuparea față de salariile profesorilor apare și ea în proiectul de țară, încă din primul capitol. “Nu poți să ai un corp profesoral performant dacă nu ai o remunerație corespunzătoare. (…) A construi un sistem de educație performant este un lucru extrem de scump, însă este o investiție în viitor, fără de care o națiune nu poate progresa și performa. În lumea modernă a globalizării, orice produs se poate cumpăra, dar educația nu. Se poate cumpăra pentru un individ sau pentru un grup de indivizi, dar nu se poate cumpăra pentru o națiune.” Iohannis mai spune, în programul său, că, dacă va deveni președinte al României, va iniția o dezbatere publică pe tema schimbării sistemului de educație.

Cu siguranță, la interviul cu pricina, candidatul se va fi așteptat să i se pună întrebări despre aceste lucruri și despre felul în care vrea să schimbe România și nu despre chestiuni legate de averea sa, aflate de mult timp în domeniul public fără să existe dovezi de încălcare a legii. Dar întrebările erau legitime și sunt la fel de importante pentru alegători ca și concepția unui candidat despre educație, sănătate sau locuri de muncă. O greșeală de comunicare poate însă, la un moment dat, să fie decisivă pentru un alegător nehotărât.

Iohannis mai are încă timp, învățând din greșeli, înțelegând mai bine lumea politică în care a intrat și împrumutând puțin umor dâmbovițean, să-și depășească timiditățile și să vadă în orice ziarist un potențial alegător căruia trebuie să-i câștige votul, atrăgându-l de partea sa prin răspunsuri binevoitoare la orice întrebări, oricât de nelalocul lor în codul lui de comunicare, prin transparență și curaj. Va evita astfel “ciocniri ale civilizațiilor” de pe urma cărora mesajul său și prestația de candidat la președinție au numai de pierdut, fiindcă nu-i reprezintă nici gândirea, nici simțirea.

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. Ciocnirea civilzatiilor a fost de fapt intre interviat si reporter.

  Eu, in locul lui Iohannis, mi-as alege cu grija interlocutorii si nu as acorda interviuri oricui, exact asa cum fac si marii artisti sau filozofi.
  Cand un smecheras de reporter, necopt se intreaba retoric de ce el nu are 6 case, e clar ca nu poti face decat doua lucruri, ori sa il iei la misto, ori sa te ridici si sa pleci.
  La mistocareli Iohannis ar fi iesit invins, e clar. Ghinion!

  • Stimate domnule Popescu, fără să fiu avocata reporterului în cauză, dați-mi voie să cred că dumneavoastră nu ați văzut interviul la care face referire doamna Niculescu Bran. Nu e vorba despre niciun reporteraș în chestiune.
   Numai bine,

   • Stimata doamna Anna, va aduc la cunostinta ca am vazut interviul, iar acu’ ca m-ati luat asa de tare l-am mai pus odata, ca sa nu par prost in fata dumneavoastra si sa stiti ca tot un reporteras de nici 30 de ani am vazut, pufnind de trei ori intr-un ras sarcastic la raspunsul dlui Iohannis ca a facut casele din munca cinstita.
    Daca un asemenea raspuns iti provoaca o asemenea reactie inseamna ca esti ori prost crescut, ori necopt ori ti s-a soptit in casca cum sa reactionezi. Eu am crezut initial ca e doar necopt. Imi cer scuze.

   • Intr-adevăr, e vorba de un jurnalist profesionist si care a fost extrem de prevenitor și bine intenționat pe parcursul interviului și a pus intrebări pe care le-ar pune orice cetățean care vrea să cunoască un candidat. Ideea articolului era de a explica putin contextul acelui răspuns care nu-l reprezintă, de fapt, pe candidat, și de a-l invita să considere orice jurnalist ca pe un alegător care trebuie cucerit.

    • Reporteras, da. Sau smecheras.

     Ce intrebare e aia: „Primeati banii in plin sau in numerar?” Care e relevanta, in afara de obraznicie? Normal ar fi ca Pandaru sa isi ceara scuze.

     Scoala agresiva, de neam prost, a lui CTP. Chiar si ranjetul, cand vorbeste, e tot de acolo.

  • Domnule Popescu
   Referitor la alegerea atentă a interlocutorilor, aveți perfectă dreptate.
   Mass-media își apără cu îndârjire prestigiul profesional, ajuns la cote minime.

 2. Jurnalismul este practicat la comanda in Romania. Ce a facut acel jurnalist se numeste hartuire. Sunt invatati sa se injure cu Basescu. Daca dl. Johannis ajunge presedinte, sper sa nu comunice decat prin conferinte de presa si comunicate. Jurnalismul supus unor interese materiale si jurnalismul de proasta calitate sunt probleme foarte mari ale societatii romanesti.

  • Greșiți, un candidat la o funcție publică și orice om politic e obligat să răspundă întrebărilor puse de jurnalisti, indiferent dacă-i place sau nu. E una dintre condițiile unui stat democratic. În cazul de față, jurnalistul nu a avut nicio vină. A insistat să i se răspundă așa cum îi cere meseria să o facă. În Anglia, cu ani în urmă, un celebru jurnalist de televiziune a pus aceeași întrebare unui om politic de 12 ori până când a obținut un răspuns. Dl Iohannis se va obișnui treptat cu întrebările incomode. Camapania e un fel de antrenament foarte util.

   • Care ar fi fost plusvaloarea adusa in discutie de raspunsul serios la intrebarea „cum vi se dadeau banii pe meditatii, in mana sau in plic?” Nici una. A fost intrebarea obraznica a unui smecherica insolent, imbatat de puterea data de microfon, care face cu ochiul catre public si transmite mesajul ” i-am tras-o, ce tare sunt, este?”. Iar aia cu profesorii care dau meditatii si nu au 6 case e apelul populist la invidia romaneasca. Pentru ca dovezi ca Johannis ar fi furat sau delapidat nu exista, asa incat nu mai ramane decat sa alimentam ciuda.

   • Cred că vă referiți la Jeremy Paxman, celebru jurnalist BBC, spaima politicienilor; metoda lui de a intervieva a fost numită „the Paxman treatment” – repetarea unei întrebări până ce intervievatul răspunde sau cedează nervos. Sunt celebre mai ales aceste 2 interviuri: http://www.youtube.com/watch?v=bddWaHuxTz – cu ministrul Chloe Smith și http://www.youtube.com/watch?v=Uwlsd8RAoqI – cu Michael Howard. Sau acesta cu Nigel Farage http://www.youtube.com/watch?v=ynq_KqlmHIY. Întrebarea repetată de 12 ori era cu Boris Johnson, la dezbaterea pentru alegeri primăria Londrei, pe care Boris le-a și câștigat http://www.youtube.com/watch?v=vRRYDVaXdaA. Pe urmă, au fost superbe interviuri cu el ca primar – regal de interviuri, două minți superbe, n-o să avem niciodată politicieni și jurnaliști de talia lor, suntem departe (de ex.:http://www.youtube.com/watch?v=S4ldiXhDrHw, http://www.youtube.com/watch?v=Z_WFNB3tQz4).

    Însă Paxman este/a fost jurnalist extrem de inteligent (a reușit într-adevăr să răstoarne preferințe electorale cu interviurile lui). Simpla repetare a unei întrebări nu te face jurnalist inteligent, întrebarea trebuie să fie relevantă. Întrebarea trebuie să fie precum „peripateia” din tragediile antice grecești.

 3. Raspunsul este cat se poate de corect si adecvat interlocutorului. Pentru ca de fapt miticul de reporter cu intrebarea lui de ţaţă insinua transparent si insolent ca Iohannis minte: „Da altii cum de n-au sase case din meditatii? Chiar ne crezi prosti? Ia dă tu explicaţii in faţa poporului!”

  La ţaţisme din astea singurul răspuns corect e „hai sictir” -sau în cazul de faţă „Ghinion”. Du-te şi întreabă-i pe ei de ce n-au şase case. Poate nu le trebuie. Pe de altă parte din punct de vedere electoral a fost o greşală -mă rog pentru prostimea care crede că cineva le datorează lor explicaţii la orice – doar ei sunt poporul. Mie incidentul n-a reuşit decât să mi-l facă şi mai simpatic pe Iohannis. Să nu uităm însă că votul unui prost e tot un vot.

  • Da, dar aici cel care a fost în dezavantaj a fost cel care și-a pierdut cumpătul, adică Iohannis. Meseria jurnalistului e să insiste, cu respect, dar să insiste, până când capătă un răspuns. Meseria omului politic e să răspundă.

  • Nu insinua nimic, sint mii de profesori in tara asta care dau si meditatii, se imbraca doar de la second-hand si nu-si pot permite nici macar o casa. Una, nu 6. Nu le ajung banii, simplu. Ce le spune Iohannis? „Hai sictir, poate ca nu va trebuie casa, prostilor!”

   Intrebarea reporterului e cit se poate de legitima, avind in vedere ca Iohannis a lucrat toata viata la stat. Nu si-a facut vreo firma, sa fi avut vreo idee excelenta si sa dea lovitura.

 4. perfect de acord cu Radu si Vasile de mai sus,
  am pierdut si eu timpul pe la gandul-live, jurnalistul nu era deloc prietenos, era Gadea in persoana, cu tot galbenul de fond, cerea multa lamie.
  ghinionul meu ca numai de asta intrebati cred ca a vrut sa zica.
  in rest titlul este perfect, sa vedem cine castiga, nesimtitii (Ponta) sau cei satui de scandal (care vrem o tara ca afara, nu „sa moara dusmanii, baga banii” etc etc).
  bravo lui ca are case, si nu si-a bagat banii la caritas sau alte tampenii

 5. Hai sa intram in substanta!

  daca JK considera o prioritate educatia pare ca nimeni nu este preocupat de cum vede JK aceasta prioritate. La prima conferinta in care a aparut oficial ca si candidat la Presidentiale JK a spus ca isi doreste o strategie pe 100 de ani pentru invatamant si ca este nevoie de timp pentru formarea de formatori si alte aberatii…

  Bine o sa spuneti – acestea sunt opiniile Dvs…
  Corect, numai ca in sala era si Dna Madlen Serban care in speech-ul pe care l-a avut, dupa JK, a spus cu totul si cu totul altceva…

  Pls. check and see the reality!
  Asa ca atunci cand atacam o tema, in termeni generali, cum este cea legata de educatie, toti suntem minunati, numai ca practica ne omoara si ne separa..

  JK este gol de continut!
  Este asa de simplu de demonstrat – vezi reactia minunata care a avut-o!

  Curat Ghinion!!!!

  • Eh, daca e asa de simplu, rogu-te lumineaza-ne si pe noi prostii, si fa-ne o demonstratie „plina de substanta”, vizavi de „reactia minunata care a avut-o”.
   Apropos, pe cine a avut reactia, vreo starleta ieftina?

  • Nu. Este, mai curând, gol de replici percutante. Este plin de conținut, de aici și dificultatea de a-și pune în cuvinte spiritul practic.

   • Ei acuma! Construiţi legenda Indianului din One Flew Over the Cuckoo’s Nest, „the Chief”. E „plin de conţinut”, fie (chiar, CE conţinut?) Dar un pic de DUH, nu i-ar strica. Omul e vizibil prea lent, cel putin pentru această parte a ţarii. Nu e un impediment – presupun ca poţi sa fii presedinte, chiar si lent fiind – dar trebuie totuşi sa GIREZE adversitatea. Nu e permis sa fie dat cu roţile în sus de un ziarist oarecare. Cum o dai, cum o dregi, e un punct pierdut. Si lucrul spune DEJA ca se va izola, ca nu va fi un presedinte transparent. In fine….nu e o alternativa de dat de-o parte, dar nici de acceptat cu entuziasm. (Acuma zice, la TV, ca i s-a pus pe afise textul „6 case”).

  • Uite, tu ai avea nevoie de niște meditații la limba româna. Taricenismele înfometate de acuzativ domină, in ultimii ani, discursurile sau comentariile unor oameni cu pretenții de „studiați”

   Daca îmi amintesc eu bine, 1 ora de meditații pe vremea comuniștilor costa intre 150 si 200 de lei de atunci, in funcție de materie. Si oamenii aveau bani, fiindcă nu prea aveai ce cumpăra cu ei.
   După `90, mulți sași au părăsit Tara si au vândut ieftin. Mulți si-au exprimat chiar dorința de a mai vizita Romania si de a locui in fostele proprietăți.
   Va grăbiți sa-l maziliți pe Johannis fără sa va uitați la averile pe care le are prima familie de partid si de stat. După ce l-au măritat pe mitoman, l-au promovat pina la vârful puterii, au devenit si mai bogați. Dar, stai, Johannis n-are copii, nu e ortodox, nu e roman născut, n-are șapca, in schimb are case. Pai, pe el si casele lui!

   Reporterul respectiv era un pipilot hărțuitor, din clasa Gâdea/Ciuvică, iar Johannis a fost prea îngăduitor.

   Uite ca s-ar putea sa fie declarat incompatibil, iar pontănacul național are drum liber către puterea absolută. El si marea sa Famiglie roșie. Abia aștept sa ducă Romania de râpă. O lecție greceasca e tot ce trebuie. O lecție greceasca fără banii contribuabililor europeni. Atunci o sa le treacă si romanilor iubirea de comuniști deghizați in socialiști. Iar rugăciunile socrului național nu vor mai fi de ajuns.

   • Frumos si cu mult spirit -inca se mai poate rade pana la anu`..Trebuie sa se inteleaga ca reporterul scolit la clasa CTP este gata inrait pentru ce„ va sa vie„sau pentru cat de greu a fost indurat TB zece ani de profesorul sau.Neamtul e alta fire din alta lume.In Germania ,acum vreo douazeci de ani le spuneam un banc la mai multi nemti ,doi polonezi si un ceh.La sfarsit cehul si polonezii se prapadeau de ras-nemtii nici macar un zambet.Cehul le-a explicat totul dar degeaba nu gaseau nimic amuzant asa ca lumea e diversa si trebuie inteleasa ca atare.

 6. K. I. spune lucruri minunate cand nu deschide gura. E o vorba veche care spune „tacerea vorbeste si denota fie inteligenta fie prostie”.

 7. Pai, mai bine sa se interzica obraznicia din presa. Sa fie liniste! Ca ne-am saturat de democratia asta damboviteano-marinareasca! Sa vina neamtul (in colaborare cu rusul, ca doar asa s-a putut pana acum) sa faca ordine intre mitici. Ca neamtul munceste dupa cum scrie in ADN.
  Sau mai bine sa se acrediteze ziaristii dupa ADN, ca asa e stiintific. ADNul nu minte. Cine nu are un ADN muncitor, corespunzator, cuviincios, dezinteresat, ca al lui Iohannis, sa nu intre la presedinte!

   • Poate KI nu a mintit atunci ,dar nici adevarul nu-l zice!
    Este foarte clar ca ne intereseaza pe toti (potentiali alegatori) cum isi poate justifica acele celebre „6 case”.Este la fel de evident ca un salariu de profesor nu poate asigura asa ceva .Poate unul de primar al Sibiului.Poate, nu stiu,nu cunosc detalii.
    Si exact asta e si problema . nu cunosatem detalii: de ce nu da o declaratie in care sa explice in clar cum a dobandit acele case .In acest fel nu ar par plana nici un dubiu asupra „bonitatii ” sal ca si candidat.
    A da un raspuns gen „ghinion” este totusi destul de jignitor pentru alegatorii care chiar ar fi interesati sa afle mai multe despre candidat.
    Asa ca daca reporterul respectiv se face vinovat de sarcasm la adres domnului candidat,atunci domnul candidat este vinovar de sarcasm la adresa catorva milioane de alegatori.Iar eu gasesc asta cu mult mai important ,decat sarcasmul (ne)dovedit al „reporterasului”.

    Pentru cei ce au uitat cine mai era numit „6 case „: intrebat de un report despre ferma sa de la Cornu ,acel personaj a invitat reporterul sa-i numere ouale.

    • Alo?! Romania?! De ce mentineti CALOMNIA perfida a lui Pandarica, c-ar fi sustinut Iohannis vreodata ca cele trei case si trei apartamnte ar fi fost luate cu banii din meditatii?! Intotdeauna si chiar la Hotnews cu o zi inainte, Iohannis a spus ca doar la prima ar fi fost si bani din meditatii!
     Savonarolicul senior CTP si ciracul sau obraznic, (aoleu. imi bate catelul!!) mentin calomnios aceasta supozitie cu sase case! Despre asta e vorba, ca dupa gafa impardonabila de urechist a lui Nicusor Dan, (pe care l-am votat dublu in 2012), privitor la o casa (poveste in care Iohannis ar fi, in cel mai rau caz, doar parte vatamata, vine legatura CALOMNIOASA meditatii- sase case, scoasa din burta, mentinuta, probabil la dorinta lui Adrian Sarbu!
     Nu despre sase case poate fi vorba, cand vorbim de contributia banilor castigati cinstit din meditatii!
     Ar trebui sa vedem si daca CTP a platit vreun leu impozit pentru geldwasherul sau!
     Datorita acestei confuzii raspandita insistent in massmedia, rog pe domnul Hurezeanu sa ceara staff-ului de campanie sa clarifice, pe larg, cu toate sursele financiare, si sa publice despre cum au fost procurate cele trei si trei imobile!

 8. Intrebarea a fost o provocare. Dincolo de intrebare este tonul, intonatia si insinuarea. Un om care isi asuma acest traseu (cursa prezidentiala) isi asuma si noroiul pe care uneori trebuie sa-l treaca. Daca esti pregatit, ai un raspuns care poate fi primit sau nu. Daca provocarea continua ai intrat intr-o ambuscada. Metode securiste vechi. Imi amintesc ca dupa revolutie o brancardiera de la institutul hematologic a blocat multi revolutionari cu intrebarea : ce ai facut in ultimii cinci ani? In spatele declaratiei de avere sta posibilitatea investigatiei de organele abilitate. Si sint convins ca dl Iohanis a meditat indelung cind a scris-o. Speculatiile pe raspunsul candidatului sint mizerii de traseu. Nu merita atentie.

 9. trebuia sa zica, la misto, „i-am furat”, atunci sa vezi breakingnews.
  cum ar fi la bbc: domnule obama, sunteti negru, si sunteti milionar, negrii sunt saraci, de unde milioanele intreaba lumea?
  asa dom’le ctp, chilotii jos daca vrea presedinte, si pe a lu’ nevasta-sa bineinteles.

 10. Neamtul nu e nici smeker, nici golan, nu are verbul la purtator sa placa miticilor. E pur si simplu un om normal, de bun simt, cum gasesti nu numai in Ardeal, dar caracteristic in primul rand acestui loc. E exact opusul lui Ponta, care se hlizeste din te miri ce si debiteaza glumite de autobaza la foc automat. Fireste ca ghiolbanii o sa-l voteze pe copy-lot, neamtul pentru ei e ca mancarea fara sare si piper. Daca se poate sa zici ceva rau despre Johannis, apoi sa o zici fara de masura, sa-l banuiesti de toate relele pe care ti le poti imagina. Apoi dupa ce iese mongoloidul presedinte sa te vaieti la toate colturile ce conducere de rahat pot sa-si aleaga romanii. Cum care romani ? Ailalti, tu in nici un caz, tu ai votat impotriva !

 11. Un interviu fiasco… „chestiunea caselor” este se pare o problemă imensă pentru jurnalistul român când vine vorba numai de candidatul ACL… Pentru ceilalți candidați e firesc să fie proprietarii mai multor imobile. Familia Ponta are 7 imobile, Monica Macovei ține pe aproape, etc.

  Aveam o impresie mai bună despre dl. Pândaru… m-a dezamăgit. oricum, un mare semnal de alarmă pentru Klaus Iohannis în legătură cu modul în care își alege răspunsurile când este chestionat de astfel de caractere „troll”.

  • Domu’ cu monarhia,
   o scurta remarca: avand in vedere veniturile lunare ale lui Macovei , aceasta poate justifica aparent usor cum de si-a permis un anume numar de proprietati imobiliare.
   Problema se pune pentru cei care nu-si pot justifica averea si nu se fac vinovati pentru ca au un anume numar de imobile.

   Semneaza un apropitar de 2 imobile si un lot de teren (justificabile din punct de vedere al venitruilor).

 12. Iohannis a gafat. Nu s-a pregatit deloc nemtzeste, ceea ce ma face sa cred ca e cam lenes sasul. Stia de saptamani bune ca cele 6 case sunt calcaiul lui Ahile, mai mult decat faptul ca nu e o ortodox. Trebuia sa aiba pregatit un discurs simplu si umil in care sa arate clar ca le-a luat corect, ajutat de sansa nu de relatii sau de pozitia de primar. Sa arate ca sunt si oameni care au agonist ceva fara a fi corupti. S-a comportat vizibil stanjenit de parca tema ar fi fost complet noua.

 13. Aş face un test pentru toţi care scriu aici!
  Mai ştiţi cât câştigaţi pe lună, salriu, indemnizaţie, bursă în 1995?
  Singurele repere sigure erau marca germană la Sibiu şi dolarul la Bucureşti.
  La inflaţia care exista atunci doar statisticienii pot stabili nivelul de venituri în perioada 1990 -2000. Inflaţia s-a stins pe la începutul anilor 2000 şi leul denominat a intrat în casele noastre cam din 2005.
  Cred că reporterul tinerel ignora toate acestea!

  • Dar de votat voteaza si tinerei, ba inca mult mai tinerei decat reporterul. Un candidat trebuie sa stie sa explice si unor tinerei situatia, tocmai ca ei sa nu cada in plasa unor eventuale manipulari sau suspiciuni interesate ale altora. Tocmai de asta, reporterul i-a oferit pur si simplu ocazia sa explice, nu l-a jignit in niciun fel.
   Or, dl. Iohannis fie s-a enervat, fie l-a luat peste picior, fie l-a trimis la interviul de pe Hotnews, cu argumentul ca el a vorbit deja acolo si ca reporterul ar fi trebuit sa stie asta si sa taca. Cum i-ar fi stat reporterului sa spuna „despre case nu va mai intreb nimic, fiindca ati vorbit ieri la Hotnews”? Oare chiar isi imagineaza un candidat ca alegatorii au timp sa urmareasca toate interviurile date de ei si ca la orice nou interviu pe care il da candidatul, reporterii ar trebui sa ocoleasca orice intrebare din cele puse deja de altii?

 14. Acu’ daca e sa vorbim de meditatiile la fizica, stiu ca se faceau bani din asta pana prin 94-95, pe cand romanii mai dadeau pe la stiinte si inginerie. Din mate si din fizica, sigur, depinzand insa si unde erai titular, ori poate si de prestigiul informal – daca iti intrau destui elevi meditati la facultate, atunci astia spuneau si altora. Imi amintesc profi care nu mai aveau timp fizic sa ia elevi noi la meditatii.

  Putem corobora asta cu scenariul in care sasii plecau in masa in Germania la inceputul anulor 90 si vindeau casele din Sibiu pe mai nimic (cateva mii de marci) si ce zice Iohannis devine plauzibil. Nu e acelasi lucru cu facatura matusii Tamara.

  Eu interpretez expresia „ghinion” prin faptul ca astazi nu mai da nici naiba la inginerie si deci un profesor de fizica nu ar mai castiga mare lucru din meditatii. Ar trebui sa stiu, am fost profesor de fizica in Romania si acum cu doctorat american luat predau studentilor cam acelasi lucru. O prefer pe Monica Macovei, insa Iohannis nu e un drac chiar asa de negru. Pacat ca s-a aliat in trecut cu nefrecventabilul Ponta.

  • Explicati d-voastra este plauzibila.
   Pacat ca dl candidat a preferat o remarca sarcastic tip „ghinion” in loc sa se pregateasca pentru un subiect deja cunoscut si care prezenta suficient interes pentru alegatori (era foarte usor de banuit ca reporterul va intreba de aceste proprietati ).
   Eu unul nu ii pot da credit dlui KI din cauza ca nu raspuns transant la foarte multe intrebari care ii pun la indoiala buna credinta.Si daca mai adaug si „compania” (vezi anturajul PNL-fost USL) de care se bucura sau balansul pe parcursul a cateva luni de la potential vice prim ministru la fervent critic al lui Ponta ,deja tabloul este suficient (pentru mine) pentru a nu-i mai acorda o „prezumitie de nevinovatie” in alb.
   Votez convins MM , pentru care aceste intrebari fie nu isi au rostul ,fie au raspunsuri cu mult mai plauzibile.

 15. „Prețuind, în mod legitim, calitatea și rezultatele învățământului din anii 70-80, proiectul propune o schimbare radicală a sistemului”

  Anii 80 au fost catastrofali pentru invatamantul romanesc, originea dezastrului de azi zace in acei ani, iar rezultatele se vad in ceea ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani: anii 80 au insemnat eliminarea oricarui surplus, cat de mic, din educatie, de la cantine si internate pana la asistenta medicala si materii experimentale, anii 80 au adus o gramada de imbecili, „din productie”, pe post de profesori in scoli, si au impanat programa cu „materii tehnice” care sa-i transforme pe liceeni in buni strungari, anii 80 au introdus „practica in productie” care rupea orice continuitate scolara si lasa liceeni, odata la 3 saptamani, la mila/coruptia „maistrilor” si, nu in ultimul rand, anii 80 au vazut mareata realizare de a trimite elevii liceelor de varf la canal, la munca voluntara, de unde unii s-au intors cu afectiuni medicale destul de grave. Toate astea s-au intamplat in timp ce coruperea si impanarea cu incompetenti a conducerilor scolilor, a inspectoratelor scolare, a devenit politica de stat, ca in orice alta „ramura de activitate”. Prin presiuni, schimbari de directori si directive verbale, scolile au fost obligate sa-i treaca pe toti, de la premianti la repetenti, prin cele 8 clase obligatorii, apoi si prin licee, si efectul a fost o coborare incredibila a rezultatelor scolare si o excaladare incredibila a industriei meditatiilor care i-a avantajat pe cei cu bani nu pe cei merituosi. Asta s-a intamplat si la liceele de traditie si prestigiu, nu numai la cele declasate la statutul de licee industriale. Daca mai adaug la asta faptul ca tot invatamantul superior statea in pixul unui cismar retard, care ura calculatorul pana intratat incat interzisese pana si utilizarea denumirii in titulatura absolventilor de specialitate, si ca cercetarea statea in pixul unei analfabete care blocase posturile tutror cercetatorilor din tara, pana cand crema abosolventilor a inceput incet incet sa fuga in occident, tabloul e gata! Tot ce pare astazi, si este, putred in invatamantul romanesc a inceput sa putrezeasca la mijlocul anilor 70, prin „ceausizarea” invatamantului.

  • Anii 70-80 inseamnă din 1970 pana in 1980. Starea actuala a invatamantului romanesc este mult mai proasta decat cea din perioada mentionata. Anii 80 inseamna din 1981 pana in 1990.

 16. Mie articolul imi pare subiectiv, poate fi sau poate sa nu fie asa cum descrie autoarea starile emotionale ale lui Iohannis .In mod cert autoarea e inclinata sa -i dea mult credit neamtului .
  Oricum , hai sa nu-l luam de fata mare pe Iohannis, e clar ca n-a fost deloc inspirat cu acel „ghinion ” si sa nu spuneti ca nu putea sa se astepte la intrebari de genul acela, deplasate sau nu, ca de-aia candideaza la asa functie, trebuie sa fie barbat si sa stie cum sa dea piept cu absolut oricine ,in orice privinta .Oricum, neamtul e de 1000 de ori de preferat pontalaului .

  • Nu vi se pare subiectiv, chiar e! Contributors e o rubrică de idei, păreri și opinii, iar eu îl votez pe Iohannis în ambele tururi. Nu e un vot din simpatie personală, e un vot politic în contextul dat. Ca alegător și votant al lui Iohannis, i-am citit programul, autobiografia, îi urmăresc declarațiile și consider că merită cunoscut mai bine dincolo de clișeele răspândite de Ponta și care văd că au succes nemaipomenit la public. Teza articolului era că acest candidat, singurul cu șanse să-l învingă pe candidatul PSD, trebuie să se pregătească mai bine pentru dezbaterile publice și să fie gata să răspundă la orice întrebare oricât de nepotrivită i s-ar părea.

 17. a existat o cultura ardeleana,exista o cultura regateana(vlaho-moldava) din care s a nascut cultura rumina ce se dezvolta azi

 18. Doamna Bran,
  Dumneavoastra ii faceti proces de intentie jurnalistului care l-a iscodit pina la cvasihartuire pe candidatul, acum presedintele ales, Iohannis? Asta e o tehnica banala a jurnalismului intervievator. Orice jurnalist care isi respecta meseria se va documenta despre subiectul interviului sau pina in cele mai inguste cotloane, din unghiurile cele mai neasteptate. Altfel, interviul cu intrebari placut mirositoare, redactate pe un format de hirtie, cu chenar inflorat, transmis cu suficienta vreme intervievatului reprezinta o mlastina profesionala. Cei de la B1Tv s-au specializat in astfel de tehnici naclaioase in timpul celui de-al doilea mandat al lui Basescu. Moderatorul emisiunii RTV a dovedit ca il respecta pe dl Iohannis suficient de mult incit sa sa-i adreseze intrebari „pe bune”.
  Daca resimtiti o oarecare jena „a rebours” fata de raspunsurile nepotrivite ale presedintelui, aveti acum sansa de a-i netezi noului comunicator al natiunii calea de a stirni simpatia si increderea ferma a peste douazeci de milioane de romani in presedintele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a biografiilor istorice: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu; Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu; Mihai I. Ultimul rege al românilor; Regina Maria. Ultima dorință, publicate la editura Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro