duminică, iulie 25, 2021

La Antene, pe orice timp, minciuna rezistă

A defini recentul schimb de replici dintre realizatorii unor emisiuni ale Antenei 3 și conducerea RCS-RDS ca fiind un conflict între trusturi de presă concurente, este o eroare sau, după caz, o extrapolare interesată. Mihai Gâdea, orchestratorul manipulărilor anteniste, a redat sub titluri de senzație înregistrarea unei convorbiri telefonice din 2013 dintre Zoltán Teszári, acționar principal RCS-RDS și Ioan Bendei, administrator al companiei. În dialog au apărut nume la care autorilor de campanii murdare li s-au aprins beculețele: ”nea Traian”, ”Răducu”, ”Nuți”. Pe loc au comunicat publicului dependent o traducere originală: ”nea Traian” este categoric Traian Băsescu, ”Răducu” este ginerele acestuia, Radu Pricop,  iar ”Nuți” cine alta decât Elena Udrea. Mare veselie, mare, în studiourile Antenelor care au rostogolit ”dezvăluirea exclusivă” în toate emisiunile posibile, zile în șir.

Zoltán Teszári a explicat printr-un comunicat cine sunt personajele menționate:”Întrucât din conversația mea cu domnul Ioan Bendei au fost extrase prenume și asociate eronat, precizez că vorbeam despre domnul Sirian Traian, asociat-fondator RCS din anul 1994 și despre fiul acestuia, Sirian Radu (Raducu)… Pe domnul președinte Traian Băsescu nu l-am cunoscut niciodată, nu l-am întâlnit, n-am participat la nicio întâlnire, publică sau privată, reuniune sau orice alt eveniment unde domnia sa să fie prezent. N-am vorbit la telefon, n-am comunicat prin mail sau sms. Nu cunosc pe nimeni din familia sa. N-am comunicat cu domnia sa nici prin intermediari, prieteni sau cunoștințe…Consider că aceste conversații au fost prezentate în spațiul public în mod trunchiat, schimbându-li-se contextul real. În acest fel, opinia publică a fost indusă în eroare”. Întrebat la o televiziune dacă îl cunoaște peTeszári, fostul președinte a negat și el:”Nu am vorbit cu Zoltán Teszári, nici nu știu cum arată.Nu-l cunosc (…) Vă asigur că n-am fost niciodată cu Radu Pricop la Oradea”. Mai mult, Traian Băsescu și-a sunat soția în direct să se asigure dacă în 2013 Radu Pricop era sau nu ginerele său. Nu era, căsătoria fiind oficiată în 2014.

Declarațiile categorice ale celor incriminați pentru complicități nedemonstrate n-au ajutat la nimic, Antenele nu le-au difuzat, iar campania a continuat nestingherită, extinzându-se asupra locuinței prea modeste din Oradea a miliardarului, numit în derâdere ba ”mogulul fără chip”, ba ”miliardarul fantomă”. RCS a anunțat că se va adresa instanței pentru prejudicii de imagine. Într-o ediție specială, Chireac, Sassu și Harnagea s-au străduit să speculeze tonul convorbirii telefonice pentru a spulbera adevărul. Ce este jalnic, nu e prezența insidioasă a lui Chireac, ci faptul că Harnagea, fost șef SIE (biată țară!), se dedă la comentarii penibile, ca invitat perpetuu al Antenei 3.

Se apropie termenul sentinței definitive în procesul de șantaj exercitat de trustul Intact asupra lui Ioan Bendei, dosar în care Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia, au primit deja condamnări: Sorin Alexandrescu 3 ani cu executare, Voiculescu 2 ani cu executare, iar fiica 2 ani cu suspendare. Grila Antenei 3 este subordonată războiului cu DNA și cu justiția, precum și acestor termene. Povestea cu ”nea Traian” ar fi fost numai bună pentru a demonstra că toate acuzațiile aduse trustului, mogulului ”Felix” și familiei sunt răzbunări politice. Plătiți cu bani murdari, dar plătiți regește, șefii și vuvuzelele utilizate în așa-numitele emisiuni de investigație, sunt dispuși la orice mânărie, compromițând profesia. Ioana Avădani, director CJI, invitată la Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor ținută zilele acestea la București, punea diagnosticul corect:”Am ajuns în această situație paradoxală când le cerem reporterilor și redactorilor să facă un serviciu public, în interesul public, în timp ce șefii lor (…) nu fac același lucru. Ei au de dat socoteală în calitatea lor de oameni de afaceri și, din acest punct de vedere, trăim într-o situație paradoxală în care noi le cerem colegilor noștri să-și facă meseria cu corectitudine și atenție, când de fapt ei poate sunt plătiți cu bani murdari”. Concluzia?”Avem nevoie de jurnalism independent și de calitate mai mult ca oricând”, crede Ricardo Gutierrez, secretarul general al FEJ. Situându-se în afara oricărei reguli de bun-simț, etice sau jurnalistice, trustul Intact a anunțat că va da în judecată RCS-RDS și peTeszári ”pentru inducerea în eroare a opiniei publice și a instituțiilor statului”.Pe Facebook, am folosi emoticonul uimirii.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. In ajutorul Haznalei 3 a sarit si Dragos Patraru.
  Ce l-o fi mînat si pe el in lupta? „deontologia” lui ne spune ca Haznaua e nevinovata si jurnalistii de la Digi 24 isi apara patronii :P
  E drept ca la UM Digi 24 doi oameni dau usor de acope, pardon, de banuit, Prelipceanu si CTP
  Cum zicea cineva: ziaristii, cei din Justitie, cei din Servicii, tot dintre romani sint :P ca politicienii.

 2. La Antene ca la Antene, omul stie la ce sa se astepte. Mult mai periculosi sint propagandistii sub acoperire. Misiunea lor e tinerea celor care oricum n-ar vota cu psd departe de cabina de vot pentru ca „toti politicienii sint la fel”. Pentru asta, de exemplu, nea Patraru are voie sa injure psd-ul cu foc si elan si, odata credibilizarea facuta, sa-i injure si pe adversarii psd. Si daca in cazul pnl se gasesc motive (pnl nefiind chiar un adversar al psd cu care are destule obiceiuri in comun ) in cazul lui Iohannis sau al USR motivele sint de cele mai multe ori puerile sau inventii pur si simplu. Si ca Patraru sint destui (altul care-mi vine in minte acum e Nistorescu).
  Antenele sint o mocirla, au hipnotizatii lor dar atit, restul lumii stie care le e misia. Si o analiza a sobolanimii sub camuflaj ar fi utila.

 3. Pentru a ma exprima elegant, nu stiu „WTF is” Patraru. Dar, am citit un articol in sustinerea opiniilor sale scris de dl Tolo, jurnalist „online” si „offline” cu trecere la colegii de breasla. (Asa am ajuns sa citesc articolul domniei-sale, am aflat despre el in textul altui jurnalist, pentru ca de la „radiatiile din Piata Victoriei” evit contactul direct ca sa nu ma contaminez.)

  Faptul ca presa audio-vizuala pe care o digeram cu dificultate are gust neplacut se explica prin inactivitatea CNA. Faptul ca CNA are o inactivitate dezgustatoare se explica prin rezultatele alegerilor populare. Cum cetatenii majoritari isi impun gusturile, mass-madia raman instrumente aflate la indemana kleptocratilor. Acestia ofera la randul lor publicului majoritar exact ceea ce doreste, pentru a-i capta bunavointa si totodata pentru a putea mentine puterea prin marionetele politice carora li se asigura astfel succesul in alegeri. Facuta in mod profesionist si cu sprijinul serviciilor de informatii, manipularea este eficienta.

  Prin urmare, este o lupta (mai degraba o usoara harjoneala) intre baietii ceva mai buni si mult mai putini din „servicii” si ceilalti. Probabil ceva „nu le-a iesit la zar”. Cum interesul material primeaza, iar acesta poate fi satisfacut doar daca serviciile raman in slujba puterii („care este”), deznodamantul este, ca de obicei, usor previzibil. Apropo, am auzit ca pe domnul Coldea, demis pentru nimic, dar implicat in porcarele, il vor face maresal, ori ambasador, sau cine stie ce functie importanta i se va da !?…

 4. Va rog nu treceti cu vederea ca Antena 3 (sau numesc altii) este singura televiziune din Romania afiliata cu CNN, televiziune mult iubita si admirata in tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro