joi, februarie 9, 2023

La arme (democratice) cetateni! Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe

Cortina a cazut. Spectacolul alegerilor a avut totusi happy-end si am mai trait inca o data isteric si in febra actul votului. Semnalul dat asta seara e unul fenomenal la nivelul simbolului. Au semanat vant si au cules furtuna civica. A ne imbata insa cu vise dincolo de noaptea asta frumoasa, nu e demn de cetatenii liberi care gandesc cu mintea proprie. Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.

El nu a incarnat nimic, fiind doar, fara vointa lui, depozitarul anti-pontismului oamenilor cu mintea intreaga din tara asta. Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca. Fara noi nu va putea apasa pe acceleratie si impinge Romania o data pentru totdeauna in ograda civilizatilor. Fortele care i se vor impotrivi sunt inca uriase insa aceasta altfel de Romanie, trambitata in campanie, exista cu adevarat. E la o aruncatura de bat. Acea Romanie suntem noi si mai trebuie (doar) sa ne organizam.

Batalia pentru Romania
abia acum incepe! Unde suntem si ce-i de facut?

Suntem in punctul istoric in care putem desavarsi lupta impotriva coruptieisi asanarea lumii politice. Legea amnistiei si gratierii, imunitatea extinsa a Alesilor, traseismul (chiar si temporar admis), incompatibilitatile de tot felul trebuie supravegheate ca laptele pe foc si combatute temeinic. Ele sunt prioritatea zero si element clar de siguranta nationala. Juridicul pare sa functioneze, lumea civilizata e cu ochii in patru (pe noi), dar la cel mai mic semnal de dat inapoi (legi, HG, etc.) corpul viu al societatii romanesti trebuie sa reactioneze viguros.

Nu exista negociere si jumatati de masura. E de datoria noastra sa sprijinim sistemul juridic si sa denuntam ori de cate ori dam peste un caz major de coruptie sau peste o gainarie la nivel local. Suntem un corp infestat si trebuie sa ne tratam. Domnule Presedinte si dragi cetateni, daca trecem cu vederea cele intamplate in ambele tururi ale acestor alegeri ne meritam oranduirea. Nu se poate asterne linistea, nu avem voie sa lasam nepedepsite impiedicarea vadita a dreptului la vot si turismul electoral (din ambele tabere). Munca „de chinez batran” a celor de la Hotnews.ro legata de votul suplimentar e proba puternica la dosar. Ea trebuie completata si expusa de avocati intr-un proces intentat de societatea civila.

Ne trebuie mai apoi o noua lege electorala, adaptata secolului XXI, care sa cuprinda votul prin corespondenta si votul electronic. Nici o schimbare majora in lumea moderna nu a venit direct din politic. Ea pleaca din think tank-uri, din grupuri pozitive de presiune, din fortele vii si nearondate politic ale unei societati. Priviti si luati aminte. Oh nu, nu e infantila deloc. E semn de sanatate. Se numeste Alexandru Bajdechi si are 19 ani!

“It’s the economy, stupid”
e al doilea mare camp de batalie. Avem o ocazie unica: bugetul pe 2015. Trebuie sa ne incercam dintii si sa aratam ca stim sa il citim dincolo de jargonul economic. El trebuie disecat, luat (pana) la bani marunti (vorbim de foarte multi bani!) si expus oamenilor pe limba lor.

Cat ti se va lua prin taxe si impozite noi ca sa astupi groapa generata de infectele pomeni electorale cu care ti-au cumparat ignoranta? Cate zile din an vei munci pentru ei ca sa le platesti prin sudoarea ta locul caldut in care s-au cocotat? Cate investitii se vor intoarce direct spre binele tau si cati bani se evapora in stomacul nesatul al sistemului? Banii carui oras si judet se duc in buzunarul cui? Cine plateste, pentru cine in familia asta mare numita Romania? Cata educatie si sanatate se poate face cu un punct din PIB si cata se face cu adevarat? Ce inseamna in detaliu spargerea cotei unice? Cine pierde, cinecastiga, cine este sufocat?

Vin apoi fondurile europene si absorbtia lor. Cine e performant si cine nu? Ce-au facut cu banii respectivi si cum? Sa ne uitam pe urma in curtea consiliilor judetene si primariilor. Sa implantam o santinela, un ghimpe, o sula in coastele functionarilor acestei tari. Sa ii hartuim (democratic)!. O radiografie lunara a felului in care e gestionata Romania, o datoram oamenilor din tara asta. Dezbracata de jargon. In pielea goala. Prin cuvinte simple si percutante, prin asocieri de tipul „Ana are mere”. Sunt banii nostri, ce naiba!

Biserica Ortodoxa Romana
este o tumoare de pe corpul social al tarii.Comportamentul ei in campania electorala a socat prin intensitate, insa nu a fost o noutate. Intre noi fie vorba, dragi prelati, a te face frate de cruce electorala cu un partid de stanga inseamna a prea curvi (dezlegat). Asemenea struto-camile concepute in prag de alegeri  numai pe meleagurile noastre se pot naste.

Actuala BOR trebuie asadar combatuta cu aceeasi intensitate cu care se combate coruptia, nerespectarea drepturilor constitutionale si pradarea banului public. Parazitarea mintii e mai grava decat cea a buzunarului. Profesorul din Buzau, Emil Moise (ce nume frumos!), care a invins binomul Stat-BOR si le-a dat in cap cu legea la Curtea Constitutionala e un exemplu de urmat. Parinti-votanti de Romanie Normala la aceste alegeri, retrageti-va copiii de la actualele ore de religie din scoli. Tineri ai acestei tari, urmariti si denuntati manevrele financiare, fiscale si inlesinirile de tot felul acordate bisericilor nu in schimbul vreunui loc in Rai, ci a unor marsave foloase Pamantesti. Preafericitilor, din doua una: ori va va bate Dumnezeu ori va va lua Dracu’, daca o tineti tot asa! Ma veti intreba ce m-a apucat sa asez Biserica pe lista cu plagile Romaniei? Ganditi-va la milioanele de minti infestate si veti intelege o buna parte din dezastrul de astazi. Vrem spitale, nu catedrale, suna un bun slogan.

CNA este echvalentul laic al BOR. Daca exista o lupta care trebuie dusa in Romania urmatorilor ani, aceea este legata de curatarea spatiului media. CNA trebuie sa devina un DNA al audiovizualului. Nu Reporters sans frontieressau alte ONG-uri din afara vor putea schimba felul in care arata peisajul televiziunilor din tara. Jandarmul CNA va trebui restructurat din temelii ca sa devina pavaza impotriva manipularii si dezinformarii, la fel cum justitia e stavila impotriva coruptiei directe. Doar noi putem propune si impune prin presiune constanta schimbarea legii de functionare si organizarea institutiei dupa regulile elementare ale lumii civilizate. Antena 3 de astazi trebie sa primeasca la nivelul sanctiunilor ceea ce a primit patronul ei in justitie. Cu greu putem cuantifica Binele indus in societate prin resetarea televiziunilor. Miza e uriasa!

Ar mai fi multe: directia Vest, respectarea valorilor, alegerea graului de neghina, combaterea nationalismului obtuz, boicotarea activa a initaitivelor care spala pe creier populatia, promovarea intensa a succesului sanatos din orice domeniu…si ma opresc.

Vast program!…dar suntem multi, foarte multi. Habar nu avem cati electroni pozitivi zburda liberi pe campiile patriei. Ati vazut varful icebergului vineri seara pe strazile din Cluj (ce energie!), Bucuresti, Timisoara si alte zeci de orase din tara. Ati vazut diaspora luand gaze lacrimogene pentru un drept constitutional. Presedintele este un simbol. Unul puternic. Tine insa direct de noi sa articulam lumea si locul in care vrem sa traim.

Cu un ghiocel nu se face primavara. Sa sarbatorim decent asta seara, insa vigilenta vie si mana pe armele democratiei. Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe!

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Sunt medic, locuiesc in America de 11 ani, am fost printre primii care au votat ieri dimineata la ora 7.00 la Detroit. Nu stiu ce stiti dumneavoastra despe Detroit, dar la sapte dimineata in mijloc de Noiembrie e cam neprimitor, intunecat si nesigur.
  Sunt ortodox si l-am votat pe Johanis mai ales pentru ca nu as putea sa votez cu PSD si mai ales cu acest arogant, plagiator numit Victor Ponta.
  Am o singura obiectie la articolul dumneavoastra. Nu identificati ortodoxismul cu comportamentul unei parti a preotilor nostri. Problema nu este in a renunta la orele de religie. Sa se faca! Intr-un stat majoritar ortodox, copilului trebuie sa i se dea sansa sa-l cunoasca pe Dumnezeu, sa inteleaga conceptele fundamentale ale religiei parintilor lui; sa stie despre adevar, despre pacat, despre Sfanta Treime, despre Botez, despre Sfantul Duh, despre Post.
  Marea problema a societatii contemporane (nu numai a celei romanesti) este lipsa fricii de Dumnezeu. De aceea avem atata imoralitate, goliciune, furt, coruptie. Eu cred foarte mult in adevarul spuselor regelui Solomon:’ Inceputul intelepciunii este frica de Domnul”
  Mult succes Domnule Johanis. Doamne ajuta!

 2. Bine scris. Posibil ca multi sa mai doreasca sa adauge.
  Atat un profesor de fizica, cat si un presedinte de tara are un mandat clar – el lucreaza pentru clasa, respectiv pentru tara. Sa ne bucura, cu domnul Iohannis, dar sa-i si amintim ca el este slujbasul numarul unu al Romaniei, si nu invers. Si oricare dintre romani poate si trebuie sa-l traga de maneca cand uita acest adevar fundamental.

 3. Domnule Muresan,

  E cam exaltat tonul dumneavostra si-i lipsit de masura daca discutam pe fond. //

  E bine sa-i analizati cu minutiozitare activitatea domnului Iohannis si sa-i cereti socoteala dar nu porniti la drum cu exprimari nefericite de acest gen:

  „Habar nu avem cati electroni pozitivi zburda liberi pe campiile patriei”

  Puneti in balanta si faptul ca viitorul presedinte al Romaniei este profesor de fizica….
  Reactia pe care a produs-o fraza este comica.

 4. Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.

  El nu a incarnat nimic, fiind doar, fara vointa lui, depozitarul anti-pontismului oamenilor cu mintea intreaga din tara asta. Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca.

  Mare pacat ca nu v-a venit ideea de a candida si dvs pentru ca, spre deosebire de provincialul primar, dvs incarnati ceva (banuiesc) si, cum sugerati, oricine in locul lui Klaus ar fi cistigat. In plus, sinteti de la Paris, nu vreun provincial pirlit. Altfel ne-am fi simtit azi cu un presedinte parizian.

  Fara noi nu va putea apasa pe acceleratie si impinge Romania o data pentru totdeauna in ograda civilizatilor.

  Ce poti sa astepti de la un primar provincial care nu incarneaza nimic si pe care, va citez, „Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca”?

  Sa fi fost dvs in locul lui! Pai, ce-ati mai fi apasat pe acceleratie tisnind ca o racheta Atlas din silozurile NASA direct in ograda civilizatiei! Singur-singurel ati fi rezolvat-o, n-ati fi avut nevoie nici de alegatori, nici de parlament, nici de guvern, nici de legi… Eheeee…

  Bibliografie:

  Pe blogurile ADEVARUL: „Box prezidenţial” de Crişan Viorel Atanasiu (tinyurl.com/kxuomxq)

  „Nu dau nici două parale pe confruntările dintre nişte candidaţi. E un spectacol ieftin, pentru oameni mediocri, căutat de televiziuni pentru mult trîmbiţatul rating, împănat cu reprize de publicitate. Seamănă cu un concurs de „cine ştie cîştigă” în care oameni serioşi sînt scoşi la tablă pentru a li se pune întrebări încuietoare contra cronometru.”

 5. Ce frumos ar fi! Dar e nevoie de niste lideri. Vor aparea, nu vor aparea? Nu se poate intampla totul spontan, cum s-a intamplat acum, la vot!

 6. domnule autor,recunosc am citit doar primul aliniat: daca pina acum regatul era modelul ptr Transilvania,poate de acum se va schimba putin directia.problema dvs a regatenilor sau a noastra a ardelenilor este ca sintem destul de diferiti,desi zice propaganda ca sintem frati,ha ha.
  Johannis e un neamt din Transilvania nu unul din Germania,dar poate tot ii ceva
  in 96,prichindelul constantinescu a adunat simpatia noastra:n a fost sa fie

 7. Ma inclin in fata tuturor care au votat. Sentimente de respect si multumire fata de poporul roman care a dat o lectie clasei politice romanaesti. Generatia tanara, generatia Facebook, a dat dovada de spirit civic si luciditate. Bravo ! Ati reusit ce n-au reusit partidele politice- mobilizarea la vot. In voi sta in continuare speranta- mai sunt multe de facut pana la o Romanie normala, a oamenilor cinstiti si frumosi, a prosperitatii si respectului. O Romanie fara corupti si hoti, fara parlamentari pusi doar pe capatuiala. O Romanie a demnitatii , respectata in Europa. Ati dovedit ca va pasa si sper din tot sufletul sa ramaneti in aceasta stare. Bravo !

 8. Excelent articol intrucat pune niste necesitati ale momentului in prim plan si trebuie repetat pentruca asa este: Batalia pentru Romania abia incepe! Si trebuie apasat pe acceleratie, dar trebuie sa si detaliem concret ce este de facut si asta mai ales de catre societatea civila care a castigat ea singura aceasta batalie dar nu si razboiul,

  PS Voi reveni cat de repede cu ce cred eu ca trebuie facut imediat.

  • Continuare:
   Dovada fiind armistitiul cerut de un Ponta care a redevenit „pisicutul” cel mai bine cunoscut de dl Basescu si de eminentzele PSD-ului care de aceea i-au dat putere si l-au impins in fata, caci un om care dupa ce a riscat sa fie batut ca tanar elev in evenimentele de la TVR din 13 -15 iunie 1990 , alaturi de mama sa care ulterior a ramas uimita de drumul politic pe sre l-a urmat fiul sau, a ajuns in varf prin oportunism si dorinta de parvenire cu orice pret si prin orice ticalosie, scopul sau personal egoist scuzand orice mijloc , era cel mai bun pion pentru manevrele antinatioanale ale acestor eminentze.
   Asadar:
   a) Eminentzele PSDiste au inteles ca acum exista riscul ca daca spre deosebire de post 1989, decembrie 22, cand revoltatii care l-au gonit pe Ceausescu nu au stiu sa foloseasca o putere care se afla in mana lor fara sa stie si deci sa o poata folosi caci nimeni nu-i pregatise si acest risc au dorit sa-l minimalizeze prin asa zisa eleganta a lui Ponta care din acelas motiv nu va pleca de bunavoie caci societatea este mult mai lucida si ar putea sa faca azi ce nu a stiut si nu a putut in `89.
   b) In aceasta situatie, guvernul Ponta in prima etapa, trebuie inlaturat de noi fara nici-o discutie intrucat ce a facut nu poate fi tolerat intr-o democratie si a nu-l debarca inseamna a insulta nu numai natiunea dar si democratia .
   Este insultata si intreaga Europa care desigur ca asta asteapta acum de la noi, sa facem curatenie, mai ales pentruca a fost pusa de acest guvern in situatia inimaginabla pana in aceste zile, sa actioneze cu forte de ordine ale statelor UE contra unor cetateni pasnici care doreau sa-si exercite un drept constitutional – cel mai profund si pe care se construieste ordinea de drept democratica si deci statul de drept- dreptul la vot liber si a carui incalcare nepedepsita ne-ar fi aruncat intr-o dictatura acoperita cu falsa si cosmetizata democratie,
   Asta a incercat guvernul si PSD sa faca, insa diaspora si apoi tara au reusit in cele din urma sa zadarniceasca.
   Aceasta culpa este penala si legea penala trebuie sa intre in actiune prin procuratura , existand suspiciuni intemeiate privind intentionalitatea, pe baza unor dovezi care desigur ca exista si ele vor fi accesibile daca guvernul va fi inlaturat (motiv in plus ca Ponta sa fie tinut legat de scaun chiar daca astfel ca si Ceausescu va plati toate oalele sparte) si probabil ca unele dovezi, chiar directe, le au deja cetatenii care au fost umiliti aseara si acum doua saptamani.
   Asadar trebuie actionat prin plangere la procuratura.
   Astfel de plangeri are dreptul sa faca si procuratura obligatia sa le ancheteze in baza suspiciunii care exista prin producerea neaindoielnica in public a faptelor acuzate, orice cetatean direct implicat si deci lezat, adica votantii din diaspora cat si oricare altul care se considera lezat in dreptul lui de a trai in democratie, caci asta-i ofera Constitutia si nu cred ca se poate ca incalcarea ei cu intentie sa nu constituie si o culpa penala evidenta. Se pare ca astfel de plangeri deja au fost facute dar trebuie directionate corect la nivel de persoana(culpa este ndividuala ) si nu de institutie adica nu reclam guvernul ci reclam anume persoane din guvern si desigur pe Ponta ca complice daca nu chiar ca instigator al acestora, pentruca respectivele delicte ii foloseau lui in primul rand si apoi PSD si nu celor care le comiteau.
   Deasemeni in plan european trebuie adus subiectul in mod formal, oficial, in atentia si judecata UE, lucru care trebuie facut cat mai bine de catre europarlamentari in frunte desigur cu dna Macovei si de presedintele Basescu inca in functie, cat si de presedintele nou ales ca ultimi garanti al regimului democratic din Romania si desigur ca sprijiniti de toate fortele politice care nu vor dictatura si care azi s-a vazut ca au un sprijin cetatenesc, popular, majoritar.
   Asta nu inseamna neaparat scoatera PSD de la guvernare care este o treaba a Parlamentului dar sanctionarea culpabililor asa cum si prsedintele Johannis si ACL a cerut-o trebuie neaparat facuta caci altfel nu meritam votul care s-a dat aseara

   Succes tuturor care vor purcede la aceasa actiune

   Nota: La celelalte puncte din articol ma voi referi ulterior.

   Acesta este primul lucru care trebuie facut si care daca nu se face degeaba mai discutam de celelalte puncte care ar urma si care sunt bine enuntate la tema acestui fir de discutii.

 9. Electronii au sarcina electrica negativa, nu-i asa?
  Electronii cei zburdalnici sunt atrasi (smulsi) de pe orbita, si aia n-o cunoastem, e definita prin ceva probabilitate ca ei sa fie acolo, dar unde sunt cu exactitate nu stim.
  E nevoie de energie (multa) ca sa-i eliberezi (pe electroni, fireste). Dar o data ce sunt liberi si ajutati sa se orienteze fac imagini frumoase pe tuburile catodice.
  Ca sa continuam pe paralelismul cu fizica, cred personal ca s-a atins acea masa critica si reactia in lant poate incepe. Aceasta reactie trebuie moderata, altfel va fi o explozie cu consecinte nefaste. Energia unei astfel de reactii este uriasa si utilizata acolo unde trebuie si cum trebuie va avea efectele dorite.
  Ce s-a dovedit acum la vot este faptul ca daca noi cetatenii ne facem datoria politicienii nu mai pot face ceea ce vor ei.
  Trebuie sa ne fam datoria cum trebuie, cu totii, doar astfel putem avea pretentia ca si altii sa-si faca datoria, tot cum trebuie. E ca si respectul, dace vrei sa fii respectat, trebuie sa respecti la randul tau.
  S’auzim de bine.

 10. Articolul dvs mi-a lasat exact acelasi sentiment pe care l-am avut atunci cand dupa anuntarea victoriei lui Klaus Johannis, reporterii solicitau prin forta lucrurilor opiniile lui …Petre Roman si Theodor Stolojan reciclati dupa 25 de ani in „liberali”.

  Mai exact, incepeti cu un apel la ratiune si un elogiu generic adresat oamenilor liberi :

  ” A ne imbata insa cu vise dincolo de noaptea asta frumoasa, nu e demn de cetatenii liberi care gandesc cu mintea proprie. ”

  Continuati apoi cu stimularea gratuita a mandriei cetatenesti in general ( suna cunoscut ) si generalitati de genul „haideti sa haidem” :

  „Fara noi ( Klaus Johannis-n.n. ) nu va putea apasa pe acceleratie si impinge Romania o data pentru totdeauna in ograda civilizatilor. Fortele care i se vor impotrivi sunt inca uriase insa aceasta altfel de Romanie, trambitata in campanie, exista cu adevarat. E la o aruncatura de bat. Acea Romanie suntem noi si mai trebuie (doar) sa ne organizam.”

  In final reusiti prin invocarea prietenilor dvs dragi, dar in lipsa oricaror argumente , sa apelati la ceea ce se numeste atac (gratuit) la persoana :

  ” Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.
  El nu a incarnat nimic, fiind doar, fara vointa lui, depozitarul anti-pontismului oamenilor cu mintea intreaga din tara asta. Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca.”

  Generalitatile pe care le enumerati in articol despre lupta imptriva coruptiei, impiedicarea dreptului la vot, turism electoral, BOR, CNA,etc. , nu anuleaza indecenta de a va exprima astfel in spatiul public atunci cand un om a fost votat de mii de oameni ( e ca si cum ati scuipa in ciorba lor ).

  Poate ar fi bine sa discutati in acesti termeni doar in particular si cu prietenii dvs dragi , pentru ca aceasta perceptie particulara nu este impartasita in diaspora si in spatiul public de la noi (unde mii de oameni au iesit in strada sustinandu-i pe cei din strainatate ) care la aceste alegeri au facut diferenta , iar ceea ce dvs numiti drept „molusca” are si principii morale ( ” Decat sa fiu marlan, prefer sa pierd „, este doar unul dintre ele ) care altora le lipsesc reusind sa castige tocmai pe baza acestor principii.

  Dincolo de visele noastre dupa 25 de ani , este absolut regretabil faptul ca astfel de opinii apar pe Contributors.ro si intr-un asemenea moment atat de important pentru societatea romaneasca dar, desigur , exista multe alte platforme unde sunteti asteptat cu bratele deschise.

 11. Prietene! Pana la un punct ce zici e ok, dupa care cuprins fiind de fiorul revolutionar devi IDIOT. Matale nu ai habar ce in seamna BOR, da’ti dai cu parerea. Ramai te rog in sfera ta de competenta ca e mai bine. Biserica a fost cea care le-a fost romanilor alaturi in istorie si mai putin societatea civica si organele statului. Iar faptul ca o parte a clerului (aceia care sunt de altfel aservitii „societatilor de interese” si nu Bisericii lui Dumnezeu) si-au intinat constiinta, asta nu inseamna automat ca si Biserica s-a intinat.

  In final nu inteleg ce va doare pe voi de Biserica? Ca primeste bani de la bugetul central. Dar cum ramane cu faptul ca bugetul central, la secularizarea averilor manastiresti a lui Cuza, s-a umflat cu averea Bisericii? In fine, probabil ca si la asta vei gasi o virgula de pus, „da. dar….”.

  Si btw, du-te si zi ca Biserica e o tumoare si celor care au stat la coada in diaspora (printre care ma numar si eu). Jumate din ei o sa te ia la bataie si restul de jumate nu o sa se oboseasca sa-ti cheme salvarea. Motivul e simplu. Daca Romania e mama noastra, Biserica (desi feminin) e tatal nostru. Daca Romania mi-a dat viata, Biserica mi-a dat verticala.

 12. ‘eei, nici chiar asa!
  Putea foarte bine sa refuze propunerea – nu avea nimic de pierdut si cam tot atata de castigat!
  …iata si mesajul subliminal transmis prin simpla sa prezentza.
  (unui Blaga, Boc, Antonescu, Predoiu le-ar fi fost mai greu… – poate nu la acest scor!

  si cum ramne cu cei peste 60% din totalul de parlamentari care l-au propus si sustinut pe Ponta? Aia n-au fost pusi acolo democratic in urma unor alegeri organizate liber?

  Iohannis va putea face in scaunul lui Base&Tzapu tot atata cat au facut acestia, daca nu mai putin – conform legii si respectand onstitutia actuala de care nu s-a putut atinge nici ditamai BA SESCU.

 13. Excelent articol intrucat pune niste necesitati ale momentului in prim plan si trebuie repetat pentruca asa este: Batalia pentru Romania abia incepe! Si trebuie apasat pe acceleratie, dar trebuie sa si detaliem concret ce este de facut si asta mai ales de catre societatea civila care a castigat ea singura aceasta batalie dar nu si razboiul, dovada fiind armistitiul cerut de Ponta care a redevenit „pisicutul” cel mai bine cunoscut de dl Basescu si de eminentzele PSD-ului care de aceea i-au dat putere si l-au impins in fata, caci un om care dupa ce a riscat sa fie batut ca tanar elev in evenimentele de la TVR din 13 -15 iunie 1990 , alaturi de mama sa care ulterior a ramas uimita de drumul politic pe sre l-a urmat fiul sau, a ajuns in varf prin oportunism si dorinta de parvenire cu orice pret si prin orice ticalosie, scopul sau personal egoist scuzand orice mijloc , era cel mai bun pion pentru manevrele antinatioanale ale acestor eminentze.
  Asadar:
  a) Eminentzele PSDiste au inteles ca acum exista riscul ca daca spre deosebire de post 1989, decembrie 22, cand revoltatii care l-au gonit pe Ceausescu nu au stiu sa foloseasca o putere care se afla in mana lor fara sa stie si deci sa o poata folosi caci nimeni nu-i pregatise si acest risc au dorit sa-l minimalizeze prin asa zisa eleganta a lui Ponta care din acelas motiv nu va pleca de bunavoie caci societatea este mult mai lucida si ar putea sa faca azi ce nu a stiut si nu a putut in `89.
  b) In aceasta situatie, guvernul Ponta in prima etapa, trebuie inlaturat de noi fara nici-o discutie intrucat ce a facut nu poate fi tolerat intr-o democratie si a nu-l debarca inseamna a insulta nu numai natiunea dar si democratia .
  Este insultata si intreaga Europa care desigur ca asta asteapta acum de la noi, sa facem curatenie, mai ales pentruca a fost pusa de acest guvern in situatia inimaginabla pana in aceste zile, sa actioneze cu forte de ordine ale statelor UE contra unor cetateni pasnici care doreau sa-si exercite un drept constitutional – cel mai profund si pe care se construieste ordinea de drept democratica si deci statul de drept- dreptul la vot liber si a carui incalcare nepedepsita ne-ar fi aruncat intr-o dictatura acoperita cu falsa si cosmetizata democratie,
  Asta a incercat guvernul si PSD sa faca, insa diaspora si apoi tara au reusit in cele din urma sa zadarniceasca.
  Aceasta culpa este penala si legea penala trebuie sa intre in actiune prin procuratura , existand suspiciuni intemeiate privind intentionalitatea, pe baza unor dovezi care desigur ca exista si ele vor fi accesibile daca guvernul va fi inlaturat (motiv in plus ca Ponta sa fie tinut legat de scaun chiar daca astfel ca si Ceausescu va plati toate oalele sparte) si probabil ca unele dovezi, chiar directe, le au deja cetatenii care au fost umiliti aseara si acum doua saptamani.
  Asadar trebuie actionat prin plangere la procuratura.
  Astfel de plangeri are dreptul sa faca si procuratura obligatia sa le ancheteze in baza suspiciunii care exista prin producerea neaindoielnica in public a faptelor acuzate, orice cetatean direct implicat si deci lezat, adica votantii din diaspora cat si oricare altul care se considera lezat in dreptul lui de a trai in democratie, caci asta-i ofera Constitutia si nu cred ca se poate ca incalcarea ei cu intentie sa nu constituie si o culpa penala evidenta. Se pare ca astfel de plangeri deja au fost facute dar trebuie directionate corect la nivel de persoana(culpa este ndividuala ) si nu de institutie adica nu reclam guvernul ci reclam anume persoane din guvern si desigur pe Ponta ca complice daca nu chiar ca instigator al acestora, pentruca respectivele delicte ii foloseau lui in primul rand si apoi PSD si nu celor care le comiteau.
  Deasemeni in plan european trebuie adus subiectul in mod formal, oficial, in atentia si judecata UE, lucru care trebuie facut cat mai bine de catre europarlamentari in frunte desigur cu dna Macovei si de presedintele Basescu inca in functie, cat si de presedintele nou ales ca ultimi garanti al regimului democratic din Romania si desigur ca sprijiniti de toate fortele politice care nu vor dictatura si care azi s-a vazut ca au un sprijin cetatenesc, popular, majoritar.
  Asta nu inseamna neaparat scoatera PSD de la guvernare care este o treaba a Parlamentului dar sanctionarea culpabililor asa cum si prsedintele Johannis si ACL a cerut-o trebuie neaparat facuta caci altfel nu meritam votul care s-a dat aseara

  Succes tuturor care vor purcede la aceasa actiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro