vineri, septembrie 30, 2022

La ce mai foloseşte Justiţia în România

Pornind de la atitudinea sfidătoare afişată de judecătorul Adrian Neacşu, referitoare la „Adevarata resetare a Consiliului Superior al Magistraturii”, de la răspunsul demolator al lui Cetatean, dar mai ales de la comentariile mai mult sau mai puţin asumate care au însoţit aceste articole, aduc în atenţie un aspect de care acum se vorbeşte doar în surdină, dar care, dacă se va reuşi vreodată eliberarea totală a justiţiei de influenţele politice, se va dovedi mult mai profund şi dăunător, deoarece afectează sistemul în rădăcinile sale şi nu doar în ramurile superioare.

Încep prin reproducerea unor pasaje din hotărîri judecătoreşti, aşa cum au fost postate de cineva sub pseudonimul Jura:

1). “chiar dacă ejacularea a fost extravaginală (pe ciorap), fapt recunoscut şi de reclamantă şi de martori (ba chiar filmată), toate aceste probe directe şi explicite nu contrazic prezumţia actului sexual, implicit a sarcinii …”

2). “chiar dacă la dosarul cauzei se află un număr de 24 de fotografii (10 foto satelit) ,necontestate de nimeni, nici măcar de expert, care atestă efectuarea lucrării, foto depuse de către chiar cel care afirmă că lucrarea nu există, această lucrare nu a fost efectuată”(1 judecător fond + 2 judecători Capel + 3 judecători recurs + 3 judecători contestaţie în anulare). Lucrarea este de 5,9 miliarde lei vechi, vizibilă şi azi de la 5 km distanţă !!!

3). “instanţa de judecată nu poate să ia în calcul lipsa facturilor şi a neînregistrărilor comerciale şi contabile, emiterea de facturi şi înregistrările nefiind obligatorii” !!!

4). “… nu a emis factură, fiindcă nu i s-a cerut. Pe cale de consecinţă nu există nici o culpă în neemiterea de facturi fiscale, şi nici în neînregistrarea contabilă”(Curte de Apel)

5). “…închirierea este dovedită prin depunerea înscrisurilor de la paginile x din dosar”, chiar dacă în ele nu se precizează obiectul plăţii şi nici nu au fost prezentate la confruntarea cu originalul (fapt consemnat în încheierea de şedinţă, dar confirmate “în fals“ ca fiind conforme cu originalul); semnalarea falsului în apel şi recurs este ignorată complet în hotărîrile pronunţate de aceste instanţe.

Sunt pline hotărîrile instanţelor româneşti de „perle „de genul celor de mai sus. În aceste cazuri explicaţiile nu mai ţin de subordonare politică sau presiuni de partid, ci de CORUPŢIE, de obicei cunoscută sub forma autohtonă de ŞPAGĂ. Şi mai trist este că, în funcţie de mărimea ei, şpaga este capabilă să bată orice alt fel de influenţe sau presiuni. La fel de trist este modul în care acest flagel se întinde; dacă presupunem că tot corpul judecătoresc a fost, „la facerea lumii”, imaculat, apariţia unui singur exemplar de „primitor”, care nu păţeşte nimic altceva decît că-şi ridică nivelul de trai într-o zi cît alţii într-un an, este de natură să împrăştie apetitul în masa întregii bresle.

Are cineva vreo soluţie de revenire la normal? S-a încercat cu măririle exorbitante ale salariilor magistraţilor şi s-a ajuns la pensiile nesimţite. Rezultatul concret în direcţia vizată a fost creşterea cuantumului şpăgilor în directă corelaţie cu veniturile peste care se adaugă, dar şi cu nivelul furturilor pe care trebuie să le acopere.

Credeţi că-i va fi uşor lui Voiculescu? Oricum nu întîmplător a vrut să scape de ICCJ. La TMB completele sunt mai mici şi salariile ceva mai reduse, iar mişcările pot fi mai lente, aşa că sunt mai mari şanse să se prescrie unele fapte. Dar şi prescrierile tot cu şpăgi se hrănesc.

MCV-ul e un copil imunizat total faţă de acest cancer pe care niciodată nu-l va putea percepe, aşa că să nu ne iluzionăm că un MCV prelungit va însănătoşi ceva.

În cazul acesta, Europa se va recunoaşte în cele din urmă învinsă. Am sperat că primirea României în UE ne va aduce cinstea, rigoarea, calitatea şi ritmul de muncă din Occident. Lucrurile s-au petrecut puţin invers, de parcă UE a fost primită în România. Obiceiurile pe care le speram importate sunt pe cale de atrofiere şi dispariţie chiar la ei acasă (cine mai speră, chiar în ţările nordice, că poate găsi un obiect pierdut pe stardă dacă se întoarce după o oră sau că găsitorul îl va depune la autorităţi?), iar tot mai multe obiceiuri mioritice proliferează în Occident. E clar că, fără să renunţe la derivatele lui “political correctness”, nici UE nu are soluţii, deşi e tot mai conştientă de asta.

Fără să vrem şi fără să ne pierdem optimismul (că aspectele semnalate vor evolua suficient de lent ca să nu mai aibă importanţă pentru cît timp ne-a mai rămas de confruntat cu asemenea situaţii) ne gîndim la Apocalipsă sau la Entropie….după cum suntem religioşi sau ştiinţifici.

P.S. Societatea a început să riposteze de mult faţă de corupţia din sistemul medical, se schimbă legi, se fac reorganizări, se introduc plăţi oficiale, dar nimic nu s-a atins cu ceva de sistemul de “plăţi informale”. Norocul este că în domeniul acesta salariile sunt mici şi majoritatea poate face faţă “cerinţelor”, mai ales că e în joc sănătatea imediată.

Se pare că sănătatea întregii societăţi nu ne doare pe toţi tot atît de mult…dar ne costă pe toţi mult mai mult. Are însă avantajul că ne-a umplut de miliardari. Pe care-i iubim şi populăm parlrmentul cu ei. Tot mai mulţi.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Va felicit pentru reactie! Da, chiar asa e si mult mai rau. Totul s-a relativizat, judecatorul este perfect independent fata de justitiabil si nu mai greseste niciodata, ci exprima propriile opinii ca o incununare a independentei absolute pe care i-o acordam si i-o sustinem neincetat pe toate vocile. Da, fac ce vor cu justitiabilii, unii bine, altii rau, dar toti, absolut toti fac ce vor. Atentie, doar cu justitiabilii. Daca insa nu se supun legilor scrise si mai ales nescrise ale sistemului sunt imediat deposedati de orice urma de independenta si aspru sanctionati.
  Asa cum am mai spus-o, de foarte multi ani ni se cere din occident, ca un element de aliniere la practicile firesti ale unei justitii autentice, sa publicam toate hotararile judecatoresti. Si tot de atata timp exista o opozitie surda plina de argumente ridicole de ordin tehnic. Publicarea acestor hotarari, care in esenta sunt publice, pronuntate in sedinte publice, doar ca nu sunt stranse la un loc, ne-ar dezvalui adevarata fata a justitiei romane. Ne-am da atunci seama ca nu sunt doar cateva uscaturi ca peste tot, ci ca e plin de ticalosi, prosti, inculti, indiferenti, superficiali, smecheri sau corupti. Nu sunt toti, dar sunt foarte multi. Si care judecator zice ca nu-i asa sa-si publice singur, de buna voie, toate hotararile si vorbim dupa aceea.
  Apoi, sa se transmita in direct sedintele de judecata ca sa vada mult mai multa lume decat incape intr-o sala ceea ce se intampla in fiecare zi cu oamenii, cum sunt tratati si cum se imparte dreptatea. Zi de zi, cu oameni obisnuiti!
  Daca justitie nu e arbitrariul inunda societatea. Cineva ma intreba recent: de ce mai facem legi daca judecatorii fac ce vor ei din ele?!
  Daca nu ma credeti uitati-va la singurele sedinte transmise in direct, cele ale CSM-ului, asa-zisa crema a justitiei, sa vedeti cate pareri diferite sunt in legatura cu aceeasi prevedere legala si cum se cearta si se contreaza ca sa-si impuna punctul de vedere. Asta e justitia romana mult laudata!
  Faptul ca acele perle au provocat o reactie importanta ma face sa sper la cat mai multe astfel de exemple care sa se transforme in veritabile arme de atac impotriva independentei justitiei si a judecatorilor si la subminarea unor institutii cheia ale statului de drept!

  • Va multumesc pentru luciditate si perseverenta. Sper, ca si Dumneavoastra, ca presiunea celor multi va reusi sa impuna publicarea hotaririlor sau sa sustina dorinta acelor judecatori cinstiti si curajosi de a si le publica singuri. In urma cu ceva vreme, pe cind ministru era o persoana mult hulita astazi, s-a facut un mic pas cu informatizarea evidentelor si a programarii sedintelor de judecata la care s-a adaugat si sumarul dispozitivelor; se pot vedea pe net si e un mare ajutor. Daca presiunea va continua cred ca se va ajunge si la publicare.
   Fac o paranteza cu reactia puternica din decembrie, de la modificarea Legii Audiovizualului prin OUG, care a blocat pina in prezent publicarea, si deci intrarea in vigoare, a unei ordonante deja adoptate. Caz care constituie un precedent promitator si care arata ca „infailibilitatea” sistemului poate fi invinsa.
   Adevarata fata normala a justitiei se va arata insa atunci cind ea va deveni previzibila, cind va actiona jurisprudenta, cind solutia va putea fi anticipata de oricine cunoaste desfasurarea unei spete. Atunci sunt sigur ca si sufocarea instantelor va disparea, caci vor disparea procesele care nu au alt obiect decit „curatirea” unor ilegalitati flagrante.

   • Intru totul de acord. Sunt surprins de faptul ca dumneavostra cunoasteti atat de bine realitatile din justitia romana care, dupa reactia publica, par a fi cvasinecunoscute sau neintelese.
    Si doua completari:
    1. Publicarea solutiilor si a listelor de sedinta pe net, care dupa atatia ani mai au inca erori inadmisibile, a fost un pas mic, asa cum spuneti, dar foarte important si util. Asta ne arata ca este atat de simplu sa faci ca lucrurile sa mearga mai bine, doar ca in realitate nu se doreste asta. Si in legatura cu acest mic pas au fost lupte de ani de zile in sistem.
    2. Si eu sustin cu tarie ca daca am avea un sistem eficient care sa asigura in timp real o practica unitara, daca am avea solutii predictibile si raspundere pentru reala pentru magistratii care fac greseli (mai ales in ultimul grad de jurisdictie) (raspundere profesionala nu disciplinara) numarul de procese ar scadea in mod spectaculos. Atata timp cat orice solutie e posibila vor incerca cat mai multi sa obtina una favorabila.
    Legat de acest aspect al predictibilitatii vreau sa imi exprim opinia ca in lipsa sa ideea asta cu procedura medierii este nascuta moarta, iar obligativitatea acesteia va ingreuna si mai mult procesele.

 2. Sa luam cazul Becali de astazi! Aceeasi instanta, cea mai inalta, ICCJ, odata il achita si dupa aceea il condamna in acelasi dosar. Daca ar fi nimerit prima data la cei care l-au condamnat si la urma la cei care l-au achitat, acum ramanea achitat!

 3. Domnule Pretor, mi-as dori ca totul sa fie atat de simplu cum il descrieti DVS. Din pacate nu este. De cele mai multe ori nu coruptia este de vina pentru asemenea perle. Se poate vorbi de prostie, daca putem numi prostie faptul ca judecatorul nu are cunostinte din toate domeniile cu care ia contact. Ati avut vreodata curiozitatea sa cititi o lista de sedinte de la un coplet de judecatorie de sector? Veti gasi divorturi, minori, contraventional extrem de variat, revendicari, fond funciar, contracte care mai de care mai ciudate, litigii comerciale, fapte ilicite, de la palme pana la produse cu defecte, materii uneori atat de tehnice si de extinse, incat nici macar cei care se numesc „experti” nu inteleg toate ramificatiile unei spete, cu atat mai mult sa explice intr-un mod inteligibil care sa poata fi transferat in limbaj juridic si incadrat in norme legale.
  Se mai poate vorbi de lipsa timpului pentru motivarea hotararilor care poate conduce la asemenea monstri. Atunci cand, indiferent de salariul pe care il da statul, nu se poate cumpara a 25-a, a 26-a sau a 27-a ora din zi de care e nevoie pentru a construi un rationament si apoi pentru a-l explica in scris pentru toate cele 30-40 de hotarari care asteapta in dulap sa fie redactate, atunci cand creierul merge mult mai repede decat mana, atunci cand intri in panica pentru ca ai o viata si o vezi cum curge pe langa tine, atunci cand iti dai seama ca e ora 8 seara, ca mai ai de motivat 10 dosare care expira vineri, ca maine trebuie sa vezi cele 70 – 80 de dosare pentru sedinta pe care nu le-ai mai vazut de o luna pentru ca sunt atat de multe incat nu poti da termene mai scurte, iar poimaine intri in sedinta cu aceste 70-80 de dosare si trebuie sa-l asculti pe avocatul care bate campii pentru a impresiona partea, sa o lamuresti pe batrana care crede ca ai ceva cu ea pentru ca nu ii admiti un martor acolo unde nu e posibil, sa ai grija sa administrezi probele in asa fel incat sa nu fii totusi obligat sa inchei procesul-verbal de sesizare pentru marturie mincinoasa pentru binevoitorul care jura ca vecinul Costel nu a trecut pe rosu la semafor, atunci cand iti dai seama de toate astea, creierul intra in scurt-circuit. Rezultatul, pe unul din exemplele DVS, omiti sa mai scrii ca raportul sexual putea sa aiba loc si anterior ejacularii cu consecinta aparitiei unei sarcini, chiar daca ejacularea s-a produs in afara vaginului, avand in vedere ca spermatozoizii au o durata de viata de X ore, ….., o explicatie stiintifica de doua pagini pe tema asta pe care nici eu nu am rabdare sa o dau acum.
  Ca o concluzie, inainte de a aplica etichete pe oameni, ar fi bine sa studiati putin, de exemplu facand un raport simplu intre numarul de cauze si numarul de judecatori intr-un an. Va spun ca media este undeva pe la 900. calculati cate pe zi, avand in vedere si ce am scris anterior, tinand cont si de faptul ca incaratura nu e echilibrata, astfel ca sunt jdecatori care ajung la 2000 de dosare solutionate.
  Si ajungem si la Voiculescu. Va dati seama cate resurse ale sistemului au fost consumate inutil cu joaca lui ? Nu cred ca realizati cata frustrare induce o speta de genul asta in judecatori. Mult mai multa decat la DVS, pentru ca judecatorul stie ca nu are ce face si nu are cum sa riposteze la manevrele lui si la acuzatiile DVS.
  In rest, numai de bine.

  • Aveti mare dreptate in ce scrieti. Ma intrebam si eu cum poate un singur om sa gestioneze o sedinta cu peste 80 de dosare. E drept ca sunt o data la doua saptamini, multe sunt stereotipe (un complet din Ploiesti judeca numai contestatii le amenzile pentru lipsa rovinietei), dar tot inuman este. Vina apartine insa in primul rind sistemului, care este principalul generator al celor mai multe nemultumiri si care nu este capabil sa se dimensioneze pentru a le face fata. Mai e si problema spetelor si persoanelor mari consumatoare de resurse inutile – cunosc o persoana care are peste 1300 de procese, a dat in judecata si a recuzat majoritatea judecatorilor din bucuresti, iar sistemul nu este capabil sa o rejecteze si nici sa se protejeze. E clar ca nu exista prevederile de fond si procedurale care sa sanctioneze abuzul de drept (vezi si incercarea esuata de a-l evoca in cazul Voiculescu), iar in general se poate spune ca multe din prevederile sistemului nostru legislativ si procedural sunt favorizante pentru raufacatori si infractori.
   Cu ce incredere sa se adreseze un cetatean justitiei, cind dupa ani de zile de eforturi si cheltuieli, daca cistiga, observa ca nu are de unde sa-si recupereze paguba. Falimentul a devenit o afacere extrem de profitabila pentru o patura de escroci care profita nerusinat cu largul concurs al sistemului legislativ sau al celor care il slujesc.
   La fel se intimpla in urma cu peste 200 de ani in SUA, cind judecatorii, locali dau districtuali, erau asltati de toate aiurelile. Inte timp societatea s-a asezat, sistemul s-a autoreglat, iar justitia lor este una dinte cele mai respectate, dar si temute…..oare noi mai avem de asteptat inca 200 de ani?

  • Domnule judecator, aveti foarte multa dreptate, asta este tot o fata a realitatii, foarte grava si care nu s-a dorit si nu se doreste sa fie rezolvata. Haideti sa recunoastem toate problemele grave care afecteaza sistemul, sa nu le mai ocultam pe cele care nu ne convin si sa facem front comun, cetateni si magistrati onesti, ca sa impunem o reforma radicala a sistemului. Credeti ca eu nu imi doresc sa ajung in fata unui judecator relaxat, competent si atent care nu numai sa ma asculte, dar sa fi citit si sa fi inteles cu mare atentie dosarul fara presiunea timpului, fiindca pentru mine acel dosar este singurul care conteaza. Si credeti ca m-as supara foarte tare daca as avea o solutie nefavorabila daca as vedea ca toate cazurile de acel tip se solutioneaza la fel? Da, judecatorilor trebuie sa le dam mult mai multe resurse, dar trebuie sa le cerem si mult mai mult.
   Stim cu totii ca orice norma juridica poate fi interpretata, dar un sistemul judiciar nu organizeaza in salile de judecata seminarii stiintifice. El trebui sa asigure in timp real o interpretare unitara a legilor tocmai pentru ca acestea sa poata fi aplicate nediscriminatoriu tuturor cetatenilor. Si credeti ca nu intelg ca oricat de destept si de bine pregatit ai fi, in lipsa unui referential nu poti asigura o practica unitara de unul singur.
   Nu se poate sa nu recunosteti ca in spatele precticii unitare am ajuns sa ascundem orice: incompetenta, superficialitate, coruptie si nu in ultimul rand resursele inadecvate la care faceti referire. Si sunt de acord cu faptul ca „spaga” este relativ marginala ca si cauza a solutiilor gresite in ciuda perceptiei majoritare. Haideti sa vorbim deschis despre toate problemele si sa facem ca perceptiile sa se apropie cat mai mult de realitate.
   Dar, domnule judecator, stim la fel de bine ca sistemul este teoretic construit in trepte pentru a elimina posibilele greseli. De aceea vreau sa vad ca judecatorii recunosc in public ca sunt inadmisibile greselile, de orice fel, in recurs. De aceea sunt trei judecatori, de aceea au un rang ridicat, fiindca se presupune ca au trecut prin numeroase filtre care i-au selectat pe cei care nu pot gresi.

  • Din aceste 900 de cauze, va rog si sa ne spuneti :
   – cate sunt cauze de stramutare la ICCJ – raspuns mii ;
   – cate complete la ICCJ sunt alocate pentru stramutari ?
   – ce salarii au acesti judecatori de la ICCJ ?
   – cate sunt recuzari la instane ordinare ?
   – cate sunt cai de atac ?
   – cate sunt conflicte de competenta ?

   Cate cauze sunt anulate ca netimbrate, si regasite pe la alte instante, unde au gasit baietii „competenta alternativa” care trebuie ?

   Pot acestea sa fie disipate? Da, si s-a mai propus aici (vezi cateva comentarii la articolele dlui. Vlaston inainte de alegeri), prin eliminarea competentelor teritoriale exclusiva si alternativa, urmand ca o cauza sa fie repartizata in alt judet.
   Partial veti regasi ceva similar si timid in sedinta de Guvern din 04.02.2013 (in materia procurorului de urmarire).

   Au judecatorii aceeasi pregatire ? Da, au
   Au aceleasi cunostinte juridice? Da au.
   Fiecare Tribunal are un corp de experti? Da, au .
   De ce Vaslui, Braila, Corabia, Slobozia, Strehaia, Botosani sunt mai putin competente decat Brasov, Cluj, Mures, Arad, Timisoara, Sibiu, Alba, … etc. ?
   Atunci de ce Vaslui, Braila, Corabia, Slobozia, Strehaia, Botosani, … sunt mai putin incarcate, cu schema (sub limita) si cu dosare, exportandu-si judecatorii prin Brasov, Bucuresti, … te mai miri unde, in loc sa trimiti procesele, acolo unde schema este mai putin incarcata.
   De ce sa incurajam cooperativele si familiile locale (judecatori – procurori – avocati – experti)
   De ce sa tinem judecatorii cu rang de ICCJ blocati si ancorati (pe sute de mii lei / an) pentru stramutari?
   De ce sa mai avem dosare de recuzari, abtineri, … ?
   cand este simplu – te judeci … cateva judete mai incolo.
   Mai ales in penal, unde si americanii o practica de circa 100 ani, incoace

   Mai trebuie sa precizati
   – cate sunt cauze necontencioase (investiri hot , BO si cecuri cu titlu executoriu) sunt?
   – cate sunt plangeri cf
   ………………………………..
   dupa aceea, discutam si de contraventii .

   Sustin ideea lui Vlad Ionescu de un forum al sentintelor, ca replica on line a Buletinului Casatie sau Buletinul Curtilor de Apel. Ca si practica judiciara, urmand sa se invoce pe rolul acestor instante ceea ce deja este pronuntat !Totul este sa nu se dilueze ideea .

   PS
   conform celor invederate in articol, dosarele de la 1- 4 chiar exista si au mai fost prezentate si pe Contribut, si (mai ales) pe Hotnews (cu detalii), apartinand Brasovului. De altfel, daca nu ma insel in 2 sau 3 dosare se regaseste acelasi judecator.
   Tot despre instantele din Brasov (si Calarasi) s-a ma vorbit despre bizarele motivatii cu „lipsa obligatiei de a emite facturi” . Fara cuvinte. De altfel s-a si intervenit pe Hot acum 2 ani intr-o interpelare cu o experta (de la Schonherr & Asoc, cu elemente clare din hotarare) si acum 1 an la introducerea noului cod de procedura civila (cineva de la Tuca). Chiar sunt niste dovezi clare de suprasaturatie a instantelor, cu dosare ce pot fi repartizate la alte instante mai „aerisite” .

 4. Spunea cineva ca cu cat esti mai departe de Dumnezeu, cu atat ai nevoie de mai multe legi. Moise credea ca sunt suficiente 10, dar a trebuit sa mai „elaboreze” inca vreo 600 in Pentateuh, caci oamenilor nu le-au foat suficiente. Astazi avem, probabil, de ordinul zecilor de mii de legi, ordonante, hotarari, decrete s.a.m.d. Si tot nu sunt suficiente, caci orice lege este valabila atata vreme cat oamenii vor sa o respecte. Daca nu, vor gasi nenumarate metode de a o ocoli, contesta sau infrunta. Iisus Hristos spunea ca, de fapt, e suficienta o singura regula: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Luca 10, 27). Iar Fericitul Augustin spunea, ca un corolar: „Iubeste si fa ce vrei!”. Caci, intr-adevar, nu poti face rau celui pe care il iubesti. Dar cand astazi NEPASAREA si URA sunt atotputernice, cum ati vrea sa scape tocmai Justitia din ghearele lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Serban Pretor
Serban Pretor - expert angajat in CNA de la infiintarea sa din 1992 Consilier al presedintelui CNA si director de strategie/reglementari pina in 2000. Membru CNA intre 2000-2006 Director juridic-licente-reglementari pina in 2010 Consilier al presedintelui-director general al SRTV din 2011

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro