sâmbătă, iulie 20, 2024

La ce sa ne asteptam dupa Conventia PD-L din 14-15 mai?


Mai sunt doar 10 zile pana la conventia PD-L si variantele de vot si rezultate sunt intoarse pe toate fetele. Se fac calcule si pozitionari, cine la ce posturi va candida, intalniri de taina intre Boc si Blaga incearca sa diminueze pierderile de imagine pentru PD-L, venite dintr-o campanie interna nu foarte incinsa, chiar decenta si sa modeleze algoritmul de impartire a functiilor.

Contextul este dificil. Masurile corecte luate de guvernul Boc n-au fost percepute ca atare de catre majoritatea populatiei, inca ancorata in automatisme de genul: „statul sa ne dea, ca de aia e stat”, „guvernul nu stie sa relanseze economia”, ca si cum ar fi vorba de lansarea unui foc de artificii, „drepturile noastre unde sunt, cine le-a furat”, etc. 45 de ani de comunism si 21 de semicomunism au lasat urme adanci, greu de sters.

Masurile corecte luate, (mai putin pastrarea sectorului economic inca de stat- regiile autonome, care  constituie o gaura neagra pentru buget, incapacitatea de absorbtie a fondurilor europene si nelegarea salarizarii bugetarilor de performanta), ne-au plasat intr-o relatie foarte buna cu organisme internationale de creditare si decizie, europene si americane. Plus situatia foarte proasta a datoriilor suverane ale statelor, in comparatie cu datoria mai mica a Romaniei.

Miza extraordinara a viitoarelor alegeri o constituie nehotaratii. Circa 60% dintre alegatori nu stiu cu cine sa voteze. Nu s-ar intoarce nici la populismul desantat afisat de USL, dar nu mai au incredere nici in PD-L. Partidul sau coalitia care va sti sa castige increderea nehotaratilor va castiga alegerile viitoare. Pare un loc comun, dar procentul foarte mare de nehotarati ii pot plasa in situatia de a decide soarta alegerilor. Iar daca nu vor veni la vot si vom avea un absenteism masiv, se va pune intrebarea: cine mai reprezinta pe cine?

In aceste conditii are loc Conventia PD-L. La ce ne putem astepta, in contextul in care peste sase luni incep campaniile pentru alegerile locale si generale?

Varianta 1

Castiga Emil Boc presedintia PD-L si renunta la functia de premier pentru a se ocupa de organizarea partidului in vederea alegerilor. Dupa mine ar fi varianta cea mai buna. PD-L trebuie sa faca o miscare dramatica, pentru a depasi cele 20% din sondaje, de care nu trece. Lumea mai uita de masurile lui Boc, coalitia de guvernare ar  sustine in continuare reformele, dar realizate de un guvern tehnocrat, care ar putea fi facut tap ispasitor, la o adica.  In vederea alegerilor PD-L trebuie sa scape de eticheta de partid corupt, nepunand pe liste pe cei trimisi in judecata de procurori, sa nu aiba acces la resurse pentru o competitie echitabila si pentru a nu fi acuzat de opozitie de cumparare si furt  de voturi. Relatia PD-L cu presedintele Basescu va fi in continuare foarte buna iar reformele vor fi continuate, fara tentatii populiste.

Varianta 2

Castiga Emil Boc dar se incapataneaza sa ramana si premier. Erodarea pe care deja o duce in carca se va accentua si mai mult. Speranta sa ca vor incepe sa vina si avantajele economice concretizate in bunastarea oamenilor este desarta. Dupa asa o prabusire economica cresterea se va produce, daca se va produce, in ani si ani, nu peste noapte. Opozitia va continua sa „atace” populatia la coarda sensibila, „traiti prost din cauza lui Boc, uite ce v-a facut si ce va face”. A trebuit sa vina Boc s-o dea afara pe sefa de la AM POSDRU, Botis n-a dat-o din motive evidente, inca un motiv de atac pe tema coruptiei. In aceste conditii nu exista nicio sansa pentru castigarea alegerilor si se impune aparitia unui nou partid, in jurul Monicai Macovei, care sa salveze ce se mai poate salva. (O voi numi in continuare solutia Macovei).

Varianta 3

Castiga Vasile Blaga presedintia PD-L, impreuna cu vechea garda, iar Boc ramane premier. Vasile Blaga a declarat in repetate randuri ca nu este interesat de functia de premier, ca va lucra cu norma intreaga in Modrogan,  iar mentinerea in functii a clientelei de partid depinde de pastrarea lui Boc in postul actual. Convine si partidului, care-l va santaja cu demiterea prin motiune de cenzura oricand, daca nu adopta masuri populiste, iar la o adica va putea fi facut si el tap ispasitor si aruncat la gunoi. Boc este un tip funciarmente loial, nu s-ar alatura, de exemplu, solutiei Macovei. Daca ar pierde functia de premier ar reveni la Cluj, pentru a candida la primarie. Sustinerea PD-L pentru reforme ar scadea, presiunea pentru masuri  populiste ar fi enorma, presiune la care nu cred ca Boc va ceda. Un guvern de tranzitie, care sa gestioneze tara pana la alegeri va fi solutia si in acest caz, fara prerogative pentru reforme sau masuri decisive.

Relatia lui Blaga cu presedintele Basescu va fi una extrem de tensionata, stiut fiind ca presedintele nu menajeaza pe nimeni. Solutia Macovei va fi cu atat mai necesara, avand si sutinerea, pe fata sau mai ascunsa, a presedintelui Basescu.

Varianta 4

Castiga Blaga presedintia iar Boc demisioneaza din functia de premier imediat. Cum PD-L nu are un candidat pentru conducerea guvernului si nici nu este interesat sa mai incaseze ponoasele guvernarii, presedintele Basescu va instala un guvern tehnocrat, cu directiva sa continuie reformele. Blaga si vechea garda a PD-L nu mai vor reforme, care i-au adus la sub 20%, vrea populism si pomeni electorale, sa creasca in sondaje si  sansele castigarii alegerilor. Cum se vor lovi de riposta presedintelui, vor riposta si ei cu demiterea guvernului prin motiuni de cenzura, alaturi de opozitie. Ne asteapta o instabilitate politica accentuata, cu consecinte grave in planul costului creditelor, al ocolirii Romaniei de catre investitori, al denuntarii acordului cu FMI, cu tot lantul de puneri la colt din partea partenerilor si organismelor internationale. Consecintele in plan economic vor fi dramatice, iar solutia Macovei, sustinuta si de presedinte va fi „pisica” aratata PD-L si, in final, posibila solutie castigatoare.

Sunt posibile si alte variante, de exemplu o concordie deplina intre Boc si Blaga, indiferent cine va castiga, care le-ar face cinste, atat lor cat si partidului. Cu sustinerea reformelor si intereselor pe termen lung ale tarii.

Noua ne ramane speranta ca decidentii din PD-L vor cantari cu grija consecintele in plan economic si al redresarii tarii, ca dincolo de grija fata de castigarea alegerilor din 2012 va exista si grija fata de viitorul pe termen mediu si lung al tarii, indiferent de pretul platit la alegeri.

Doar asa va intra PD-L in istoria pozitiva a acestei tari, greu incercate.

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. Nici o versiune posibila a conducerii nu va inlatura caracteristica principala a acestui guvern, acesta fiind printre putinele (daca nu unicul) din istoria postdecembrista care se bazeaza pe biomul: a) partid unic + b) presedinte direct implicat politic.

  Reteta are o forta uriasa, din cauza faptului ca permite modificarea legislatiei foarte usor, ceea ce lasa loc manifestarii arbitrare a legiferarii, pana la exterma legiferarii in avantajul unor grupuri de interese particulare. Ceea ce se si cam intimpla…

  Viitoarele alegeri parlamentare sunt din pacate iarasi o fundatura in sensul ca daca actuala situatie se continua, pericolul dictaturii e dupa usa, iar un esec al relansarii econjomice o va aduce cu siguranta la putere.

  Daca nu, fortele politice altele decat PDL vor avea de schimbat prea mult ca sa poata duce si vor trebui sa se muleze rapid pe o politica de aliante care nu e in firea noastra. Cam greu.

  O astfel de perspectiva „dilematica” va pune presiune pe alegerile din PDL, cu siguranta.

  Nu cred ca vor fi multi care vor prefera un Blaga cu vointa proporie si neagreat de Presedinte unui Boc insignifiant, dar modelabil si sacrificabil.

  Adicatelea, Blaga ar lovi prea mult in stabilitatea din care prea multi isi trag banii si ar face viitorul imprevizibil pentru acestia, ceea ce iarasi este in detrimentul acelorasi.

  O sustinere pentru Blaga ar insemana pierderea controlului in favoarea noilor hiene, dar care mi se par prea tinere ca sa muste pe suficienti bani pentru a da „sarutul mortii” nashilor mai batrani.

  Treaba se complica daca observam ca bugetul cam saraceste si furatul din imprumut nu prea mai e ca pe vremea Cubei lui Batista sau a Argentinei lui Peron… Adica ciordeala se vede si daca nu esti suficient de adaptat sa mulgi bugetul cu mila, nici aia de te imprumuta nu musca. Asta din motivul ca vor si ei inapoi partea lor iar asta nu se face in instabilitate sociala.

  Pentru noi, asta insemana ca daca Boc scapa de sub control pacea sociala, binomul de mai sus nu mai face doua parale, din motivul ca fara banii din exterior, din ce avem doar noi nu poti fura suficient. Depindem de imprumut ca sa avem ce fura, ca doar din ala fura.

  Asta e jocul, si partea de doctrine, de imagine samd nu are nici o relevanta. Conteaza doar daca punga din care se fura isi pastreaza gura dezlegata…

  Dar pentru noi amarastenii – vorba unui comic de mai demult – „Ce conteaza!”

  • buget 2012 vizat la CE, buget 2013 aprobat la CE. Acord cu FMI prvind limitarea cheltueillor bugetare. Pact Europlus cu limiarea deficitului bugetar la 3%. Pana aici FAPTE. Intrebare: in ipoteza unei guvernari Ponta (premier, Ipo-Crin nu conteaza), cate legi din cele azi in vigoare vor fi schimbate? Toate? cam IMPOSIBIL vazand faptele de mai sus. Niciuna (sau cosmetizari)? Atunci reforma a reusit si Boc merita statuie (cand i-or trece nabadaile lui Iliescu si Antenescu).

 2. Domnule Vlaston, sustin varianta I inca din 8 decembrie 2009, dar eu am scris, eu am auzit. Baietii orange cred ca nici nu o iau in calcul, pentru ei guvern tehnocrat ar insemna „mai subtire cu clientela de partid”, plus ca nucleul apucator din PDL o sa bage placa cu „sustinerea politica”. Sunt atat de orbi, in lacomia lor, incat nu-si dau seama ca daca nu arunca magareata guvernarii in spatele altcuiva acum, o sa joace table cu PNT in Cismigiu din 2012. De variantele III si IV sa ne pazeasca Dumnezeu! Dar ce spuneti de varianta V: un partid desprins – neaparat cu scandal, sa se auda! – din PDL, care sa-i reuneasca pe reformistii de aici si alte capete luminate, de dreapta, si care sa aiba un nume… popular, partid coalizat in jurul unei conduceri colective? In vidul de credibilitate de la ora actuala, socot ca un asemenea partid ar reuni cel putin jumatate din voturile nehotaratilor, basca votantii traditionali de dreapta, ai pedeleului pesedizat si ai peneleului confiscat.

   • D-le Vlaston, îi scriu lui Startacus (de aici, mai sus)…

    Pe cifre „nete”, singura „clientelă de partid” care pierdut serios de tot (după 2009) este clientela PSD – există date clare… „Clientela” PDL a luat „subţire” de tot…

    Apoi… Un nou partid (la centru, de pildă) nu va putea disloca un procent semnificativ din zona „nehotărâţilor” – aceştia s-ar putea chiar să crescă în număr… Atragerea nehotărâţilor este un mit urban – ca să zic aşa… Un nou partid va „muşca” tot din electoratul care votează de obicei (constatarea este pur socilogică)… În opinia mea, tot ce contează în alegerile viitoare este ca „stânga” aceasta delabrată să nu ia mult peste 50%…

 3. Analiza d.-voastra dl. Stefan Vlaston, nu include in ecuatiile posibile, factorul cel mai imprevizibil, dar si irational, basescu. Complexitatea vietii, diversitatea ei, il coplesesc pe acest individ, aflat la putere, el gestioneaza omniprezent, prin impulsurii haotice.

   • aveti dreptate, domnule vlaston.. basescu e coerent in distrugere, nu in constructie: a spulberat flota, a zis ca nu avem nevoie de autostrazi, a fost ministru in mai multe guverne si a distrus toate domeniile de care s-a ocupat…. si sa nu uitam cat de mult s-a umflat bugetul administratiei de la Cotroceni in anii astia de criza, cand s-au taiat salariile

     • pai aveti cifrele de la bugetele pe anii cand basescu a fost presedinte..
      in rest,aveti dreptate..lipsesc dovezile,nu avem nici flota,nici autostrazi.

    • cat % din buget sunt salarii? intretinerea CLADIRILOR creste odata cu varsta lor (dar presupun ca ti-a scapat acest adevar). Biserica noua nu are cheltuieli de intretinere sau trebuia inchisa? PS. nu te apuca sa administrezi ceva vreodata ca trimiti sigur in faliment. De 8 ani, cel ce tunde iarba nu trebuia sa aiba salariu crescut?

     • … Să vă dea Domnul numai preşedinţi la fel de „incoerenţi” ca Băsescu… Că nu vă vreau răul…

      Flota? Da, a dat-o iel (singur-singurel) pe-o fabrică de îngheţată… Şi pe un apartament, acilica, lângă Mântuleasa… Sau poate şi-a cărat „resursele” afară, ca SOV?… Mai aveţi genuflexiuni logice ca astea? kai ta hetera…

    • este atat de ridicol modul acesta de al critica pe basescu……cand aud critici de genu am senzatia ca sunt printr-o mahala damboviteana. Critici emotionale….fara baza reala. Cand judec un politician sunt mereu sceptic asupra actiunilor lui….pe basescu il urmaresc de mult timp….el are intentii bune si urmareste interesul national…..dar ii place foarte mult politica si jocul politic, ca altfel nu mias explica sustinerea fata de monica macovei si in acelasi timp puterea de a conduce un partid politic mare….cum e pdl
     Este adevart ca ii place popularitatea, dar nu ar fi ajuns presedinte si nu ar fi facut reformele de pana acum fara baile de multime mult evocate in presa romaneasca. De mult imi doresc sa vad o analiza competenta asupra omului basescu. Probabil ca no sa avem parte de una decat dupa ce va iesi din viata publica. Este ridicol sal acuzi pe basescu de dictatura si de restul populistelor invinuiri…..ca orice om face si el greseli si are is el un calcai al lui ahile…..nu spun asta ca sal scutesc de responsabilitate, dar „sa arunce piatra cel care este fara de greseala”.

 4. Nu prea inteleg chestia cu „guvern tehnocrat”. De regula, un asemenea guvern se constituie pe o perioada determinata, pana la alegeri, in consensul tuturor formatiunilor parlamentare (sau a principalelor, ma rog), nu poate propune decat legi cu care toata lumea e de acord, in nici un caz legi dure, nepopulare, care nu ar intruni acceptul tuturor partidelor, lucru prea putin probabil in situatia actuala si cu sperantele nutrite de catre toti de a ajunge repede la putere, oricum.
  Daca va ganditi la un premier „tehnocrat” (oare cum o fi, tehnocrat in ce, cine-o fi ala? va ganditi la un economist?), acesta ar conduce un guvern bazat pe majoritatea guvernamentala actuala, fapt care nu ar schimba datele problemei. Ar avea scopul doar sa-l „spele” pe Boc de pacate, sa-i faca uitata prestatia, sa atenueze adversitatea populatiei fata de el, asta in perspectiva alegerilor prezidentiale. Asta imi aminteste de generalul De Gaulle, care l-a concediat pe Pompidou cu ceva timp inaintea alegerilor prezidentiale, pentru ca unui prim-ministru i se cer uitate niste pacate inainte de a candida la presedintie. Dar , chiar credeti ca Basescu il vede pe Boc prezidentiabil ?

 5. Ce tot ii tregeti domnule cu Macovei de parca ea ar fi Maica Tereza a politicii romanesti. In fapt este doar o EBA in varianta cazona, femeia-procuror propulsata de presedinte si PDL in marea politica. Efectul prezentei ei pentru marea masa de alegatori va fi devastator in sens negativ. E o persoana care nu poate fi simpatizata. Partidul reprezentat de ea va fi, cu toata sustinerea presedintelui, un fiasco. Mai ales ca nici Basescu nu mai e prea iubit de poporul pe care il invoca toata ziua…

 6. daca nu va castiga boc alegerile din pdl scena politica pe dreapta va lua foc,acelasi lucru se va intampla si daca ramane boc premier.stanga a terminat carburantul nu mai au ce oferi alegatorilor decat scandal la inparteala locurilor pentru candidati.retragerea lui stoica la isp arata ca pdl au o strategie pentru urmatoarea perioada care va produce multe surprize.din punctul meu de vedere blaga mai mult de vicepresedinte nu poate iar posibilitatea ca el va castiga alegerile o exclud.mie teama ca boc va refuza sa plece din functia de premier si atunci vom face domnule profesor alte variante,cu partide noi si alte cele.vom trai si vom vedea.

 7. Copilasi dragalasi, visati frumos in continuare…

  Va agatati de „nehotarati” ca inecatul de un pai… Stati linistiti, orice sociolog semi-competent va poate spune ca cei care actualmente bifeaza”nu stiu/nu votez” in sondaje ori vor sta acasa cum au stat si pana acum ori daca vor vota vor vota cu o aberatie de tipul Diaconescu sau Vadim.

  Iar in ceea ce priveste PDL la ei treaba e simpla: le e frica sa nu impartaseasca soarta PNT-ului dar si mai frica le e sa lase ciolanul din gura acum in speranta ca asta ii salveaza si pana la urma sa ajunga tot acolo. Pentru ca nu garanteaza nimeni ca populatia „va mai uita” de coasa lui Boc intr-un an de zile sau ca PDL se va putea sa se distanteze si sa-l scoata tap ispasitor pe guvernul pe care il va sustine totusi in parlament nu? Greu de crezut. In schimb fara accesul direct la butoanele puterii primarii devin necooperanti, teritoriul tradeaza etc. Ciocan si nicovala….

  Boc e

 8. Cred ca ati analizat bine situatia. Si mai cred si ca Boc o sa invinga. De fapt, cred ca in clipa asta, nimeni nu-si doreste puterea: nici Blaga, nici nimeni din opozitie. E foarte comod sa stea pe margine si sa explice ce bine ar conduce ei, decat sa ia problema in mana si sa o rezolve. Deci ramanem cu Boc/Basescu. Iar dl. Blaga a facut toata opozitia pentru efect. Era si cel mai credibil.

 9. La ce sa ne asteptam dupa Conventia PD-L din 14-15 mai?
  ************
  La nimic bun, zice optimistu, mai rau nu se poate!
  ba se poate, zice pesimistu!

 10. -cel mai bine ptr blaga,e sa piarda;
  -cel mai bine ptr boc, e sa castige;
  -cel mai bine ptr basescu e sa castige boc;
  -cel mai bine pptr opozitie e sa castige boc;
  -cel mai bine ptr noi, e sa plece..basescu…

 11. In orice varianta studiata, domnul Vlaston pleaca de la imperativul ca PD-L sau, ma rog, gasca lui Basescu ar trebui sa castige alegerile. MIe nu-mi sunt clare motivele care fac dintr-un obiectiv partizan unul de interes national.
  PD-L a dovedit ca e cel putin la fel de corupt ca PSD, dar mai incompetent pana si decat PNL.
  Daca baronii socialisti au intrat in politica dupa ce au facut avere, poate pentru a si-o proteja, poate pentru a o mari, ambitiosii pedelisti au intrat in politica pentru a deveni baroni.
  Iar sub pretextul reformei practica haiducia pe invers. Reforma asta seamana cu un dirijabil ce pierde heliu, iar capitanul sacrifica echipajul pentru a-si salva lestul si apa potabila pentru acolitii sai. Dar nici gand sa astupe gaurile balonului!

 12. Eu refuz sa inteleg de ce e musai sa vina un guvern tehnocrat (de fapt un premier de sacrificiu cu acelasi guvern politic). E ca si cum eu, PDL, pe de o parte n-as putea sa ma stapanesc sa nu arunc cu banii in campania electorala, daramandu-mi astfel propriile masuri economice sanatoase (e absurd sa spui ca numai Blaga ar fi dispus la asta si guvernul Boc nu), pe de alta parte as refuza sa culeg roadele electorale pozitive ale propriilor masuri economice, din moment ce tot predic poporului ca economia a reintrat pe crestere, ca se fac investitii, se creeaza locuri de munca samd. Logica „eroziunii guvernarii” pe care o invoc este exact contrara celei a discursurilor despre reluarea cresterii. Cand mint, deci?

  Spuneti in articol: „Lumea mai uita de masurile lui Boc, coalitia de guvernare ar sustine in continuare reformele, dar realizate de un guvern tehnocrat, care ar putea fi facut tap ispasitor, la o adica”. E de apreciat ca spuneti sincer si pe sleau ceea ce nu spun d-nii Lazaroiu, in interviul de azi de la Hotnews, sau dl. Aligica in articolul mai vechi de aici despre o presupusa „datorie” a lui unui tehnocrat (eventual Mugur Isarescu) de a avea „curajul” sa preia guvernul. Ei deghizeaza in datorie patriotica si calitati morale inaltatoare o sarcina pe care niciun om din afara PDL-UDMR nu are datoria s-o preia, anume sa fie facut tap ispasitor pentru niste masuri pe care le-au luat PDL-UDMR. Si pe urma ii critica pe „tehnocratii” care refuza o asemenea soarta ingrata. Oare „tehnocratii” nu au cariere in domeniul lor? De ce ar fi obligati sa accepte sa si le terfeleasca? Sau in Romania nu conteaza terfelirea carierei decat daca esti politician?

  „Datoria” tehnocratului de a se supune ar rezulta din ipoteza ca daca echipa Boc nu castiga suprematia in partid si alegerile de la anul, atunci Romania s-ar duce de rapa. Dar Romania nu s-ar duce de rapa: toti uselistii si acedistii care se dau zmei acum ar intra brusc sub aceleasi conditionari externe ca si guvernul Boc si ar aplica aceleasi politici. Explicatii de dat la popor se gasesc cu duiumul, banii de care depinde direct guvernarea (si care nu vin de la finantatorii electorali, ci de la banci si investitorii straini) nu se obtin insa in orice conditii.

   • Eu unul m-am cam saturat de replica asta cu imprumutul pentru pensii!

    Care ar fi alternativa cea mai buna? Sa castige Boc sefia PD-L si sa demisioneze din functia de premier?! Si cu asta ce-am facut?! Nu mai trebuie platite pensiile?!

     • varianta mai buna este sa te implici, sa nu cautionezi la nesfarsit persoanele,sa-ti pastrezi independenta in gandire si sa incerci mereu sa aplici regulile bunului simt.
      in romania singura smecherie valabila trebuie sa fie munca si cinstea la orice nivel si asta incepand cu noi insine.
      nea vlastoane, maine dimineata ma trezesc la 3.30 , la 4.30 sunt la munca pana la ora 18-19.lucrez la mine si eu execut ,eu comand..asa ca nu vreau sa-si bata joc nimeni de munca mea, indiferent daca-l simpatizez sau nu.

    • Hantzy, te-ai saturat de imprumuturi pentru pensii, da?
     Ok, sa zicem ca nu ne mai imprumutam pentru nimic. Zero euro luati pe cardul de credit al tarii. Avem deficit de 5% din PIB. Adica platim pensii, salarii bugetare, acoperim gauri la CFR, la mineri, spitale, invatamant, sevicii sociale, mai furam putin si mai si investim putin cu vreo 7 miliarde de euro mai mult decat colectam prin taxe de tot felul. Sa zicem ca eliminam furtul cu totul (in rRomanica nici in 100 de ani, dar sa zicem asa de dragul scenariului) vreo 500 de milioane de euro. Raman vreo 6,5 miliarde de euro de salarii, pensii, gauri, scoli, spitale, CFR, mineri, investitii samd care trebuie eliminate. Cu cine ai incepe tu? Vreau sa vad niste idei concrete si nu manelisme cantate de USL, PNL, PDL sau Diaconescu. Concret, ce companii inchizi, cati oameni dai afara, etc. Daca prezinti un plan concret si viabil, iar apoi poti convinge pop.ulatia de utilitatea lui, iti garantez ca ai sanse mari la postul de prim ministru in Romania. Si apoi sa vezi oferte din UE pentru tine. Ce zici, te angajezi?
     Daca nu stii atunci fa ca mine, taci si-nghite, mananca pensia la Valeni si mai da-ti cu parerea ca mine pe Contributors, dar fara sa te mai vaiti ca te-ai saturat de adevar.

 13. Sa fim obiectivi!Desi nu-mi place,trebuie sa dau crezare ratiunii.Lucrurile stau cam asa:conteaza in mica masura ce se mai poate imtampla in PDL,pentru ca e deja prea tarziu, masurile de austeritate impuse de guvern de jos in sus, scandalurile de coruptie ce s-au tinut lant in „partidul anticoruptie”,lipsa de transparenta in administrarea banului public,ne vor face,pe multi sa nu mai votam niciodata acest partid.In acest context,simpatizantii stangii vor vota masiv si sa nu subapreciem „arsenalul” PSD-ului,care va actiona cu putere in viitorul apropiat,castigand masiv pe fondul nemultumirilor sociale ,legate mai ales de lipsa locurilor de munca,de diminuarea veniturilor ,de brambureala halucinanta din sistemul sanitar…Va rog sa nu ma cenzurati,nu scriu cu placere,ci cu inima stransa pentru un viitor nesigur,pentru ca,personal n-am avut si n-am incredere in stanga populista,dar drumul ei spre ascensiune a fost netezit de greselile actualului partid de guvernamant.Cat despre un nou partid…poate din disperare l-am vota!

 14. O filosofie simpla si bazata pe observatii preconizeaza clar :
  Ne putem astepta tot la rau.
  Ca asa este de cand cu pedeleul. Nimic nu a fost mai bun decat pentru cei care guverneaza.

 15. se pare ca nea vlaston uita de alternanta la putere si crede ca fara pd tara asta va muri.eu cred contrariul.e dreptul amandurora sa avem pareri deosebite dar nu putem nega evidenta.
  ptr corupti,boc este un fel de iliescu dar fara personalitate si fara competenta.
  nea vlaston uita cam repede ca lupta impotriva coruptiei a murit. ca in portul constanta, unde se realizeaza 50% din traficul de marfuri al tarii,contrabanda si evaziunea sunt la ele acasa.
  au fost prinsi si trimisi in judecata doar cativa pioni iar „regina” sau/si „regele” sad bine merci.
  poti sa-ti repeti,nea vlastoane in fata oglinzii,in fiecare dimineata, ca boc e cinstit..e doar cum a declarat postelnicu in fata instantei..nimic mai mult. si putem adauga ca pe langa onoare si-a terfelit si ce avea din competenta profesionala.
  daca ne uitam la ce scriai matale cu doua,trei luni in urma si la articolul de mai sus inseamna ca ultimele date statistice sunt false..si statistica asta iti spun ca si asa e cosmetizata rau. spun asta din experienta personala,nu din presa..
  e jale in tara bre nea vlastoane..evident, mai putin la pd unde e veselie mare si unde-i cald si bine.

 16. Domnu Vlaston,
  Calde si sincere felicitari pentru articol…Critica constructiva, iscusinta verbului, dedicatie totatl idealurilor inalte ale tarii….O singura observatie….PDL nu e partidul unic si nici tara… E drept, avem in sfarsit un conducator de geniu in Carpati si vad ca ati dus dorul unei figuri serioase la conducerea tarii „mult incercate”…In rest felicitari…ce mai, ca in vremurile bune….Ce bine ca au inceput si ziaristii astia tineri sa invete cum se face presa si dezbatere de la oamnei de varsta si anvergura dvs….Viitor de aur tara noastra are!!

 17. Domnule Vlaston,
  Cind am citit primul articol scris de dv. pe HotNews, ma intrebam cine sunteti. Cind am aflat ca sunteti profesor am fost foarte uimit. Nu ma asteptam la o gindire liberala din partea unui profesor. Toti profesorii pe care-i cunosc, sunt de stinga. Credeam ca gindirea liberala este apanajul celor care nu depind financiar de stat. Eu sunt inginer de profesie. Am plecat de la fabrica de stat unde deja incepusem sa urc spre posturi de conducere si mi-am luat viata in propriile miini inca din 1991. Am plecat de la bine, nu cu un sut in dos, nu concediat, nu fortat de ceva sau cineva. Pur si simplu am plecat pentru ca tot anul 1990 am primit salariu fara sa muncesc. Nu numai eu, ci si ceilalti 5000 de angajati. Venise democratia in fabrica. Intr-o fabrica care era una dintre cele mai bune si performante din Europa. Avea un capital uman de exceptie si o dotare tehnica pe masura, nu „fiare vechi” cum spunea Primul ministru de atunci, Petre Roman. Si am pornit de la nimic, m-au ajutat niste prieteni din Bucuresti sa intru in afaceri, apoi am construit in 15 ani o fabricuta care in 2004 avea 135 de angajati si dotare ultramoderna. Ce n-a reusit guvernul Nastase , dobinzile de peste 100% la banci,, inflatia si concurenta chienzeasca, a reusit mirajul italian. Mi-au plecat unul cite unul cei mai buni muncitori in Italia unde sperau sa cistige peste 1000 de euro fata de 300-400 cit cistigau la mine. Nici altii n-am mai reusit sa-i atrag. Nu mai voia nimeni sa vina in productie.Asa ca in ianuarie 2005 am vindut fabricuta. Asa ca din producator si exportator 100%, am devenit prestator de servicii pentru firme straine. Nu-i rau deloc. Aduc in continuare milioane de euro in tara si contribui la mentinerea a aprox 2000 de locuri de munca. M-am prezentat pe scurt doar pentru a explica ca sunt un liberal convins in cuget si in fapte. Am avut acum 2 ani reintilnirea dupa 25 de ani cu colegii de facultate si de atunci, conversam pe un grup yahoo. Am constatat cu mihnire ca 95% dintre colegii mei, sunt comunisti pina-n maduva oaselor. Credeam in naivitatea mea, ca tagma noastra este prin definitie liberala, ca suntem „buricul pamintului” -cum spunea Tutea. Ei bine, NU. Ca si Tutea, am constatat ca nu suntem buricul pamintului. In cei 21 de ani de dupa ’89, mi-am agatat sperantele de cite ceva. De Petre Roman, de Conventia Democrata,de PNL, de Constantinescu si apoi de PD si Basescu., Alianta DA si acum de PDL si Basescu. N-am reusit sa ies din votul negativ. O singura data am votat pozitiv. Pe Basescu a doua oara. In el mai sper acum ca face ce trebuie. PDL-ul, in masa lui nu difera prea mult de ceilalti (PSD+PNL). Totusi sper ca Boc sa cistige pentru a continuua reformele. In Blaga n-am incredere. Nu ma omor de dragul lui Basescu sau Boc, dar, asa cu poticneli, greseli, prostii, tot se face ceva pentru reforma statului. Cind privesc spre alternativa USL, ma apuca groaza. Ma tem ca toate sacrificiile din acesti ani portocalii se vor duce pe apa simbetei in 2012 si ne intoarcem de unde am plecat in 2009. Pentru mine nu mai este o miza, mi-am trait traiul, mi-am mincat malaiul. Dar am doi copii care au terminat studiile universitare si au pasit deja in viata. La ei ma gindesc si la celalti ca ei. Sper ca noi, parintii si bunicii lor sa nu le mai amanetam viitorul cum au facut parintii nostri.

  • @ Domnul Daniel
   Felicitari pentru mesajul lasat, sunt cuvinte care stau pe limba multor romani liberali (nu PNL-isti), acealeasi felicitari si pentru Domnul Vlaston pentru articol, dar trag inca sperante ca exista varianta in care Boc castiga alegerile in PDL si ramane conducatorul guvernului, si asta sa poata duce mai departe reforma inceputa; doar istoria o sa decida daca aceste reforme au fost utile, dar ele sunt cele ce ne-au apropiat de standardele din occident… Privim in istorie si vedem reformele facute pe timpul lui Cuza, a lui IIC Bratianu sau a IG Duca…numele lor sunt legate reforme…sper ca si numele lui Boc sa ramana in istorie ca numele unui reformator fara de care nu ne apropiam de standardele occidentale.

 18. @Chirugie Palstica,
  Inainte de toate, tin sa precizez ca eu m-am saturat DOAR de replica respectiva, folosita ca un pretext universal pentru orice ciudatenie a actualilor potentati. Mi-e clar ca fara imprumuturi nu se poate, dar nu vad nici o tendinta la actualul guvern de a folosi resursele financiare in mod judicios, pentru proiecte de anvergura. Se limiteaza la proiecte de interes local prin plasarea cu dedicatie a fondurilor disponibilizate prin taieri.
  Iar ca argument, domnul Valston se lamenteaza retoric: „cu aialalti credeti ca e mai bine?”
  De ce nu?! A facut PD-L propuneri reformatoare cat a fost in opozitie? A prezentat alternative? Nimic, nada, niente, null, nix, rien, nothing, nicivo! Au declarat, in mod ilar, ca vor sa protejeze la OSIM programul ADA pentru a nu fi folosit unilateral de PNL. Atat! De ce sa cerem acum celor de la USL mai mult decat le-am cerut democratilor minus liberali?! Oare nu cumva pentru ca n-avem argumente in sprijinul celor pe care-i simpatizam?!
  OK, pensiile au fost marite nesustenabil! Atunci de ce Udrea incerca sa convinga electoratul in 2008 ca majorarea s-ar datora de fapt fostilor ministrii PD, de ce Basescu s-a laudat in 2009 cu dublarea pensiilor in mandatul sau, de ce a mai dat inca 2% in octombrie 2009? Sau ati uitat aceste lucruri?!

  Si pana la urma ce reforma s-a facut pana acum?
  Cu exceptia celei mici din justitie care, intr-adevar, elimina niste pasi procedurali inutili, creand astfel ceva disponibilitati finaciare si de personal, nici o alta lege nu e reformatoare. Definitiv nu!
  Reforma nu inseamna taieri de personal si reduceri de buget, cum pare ca intelegi dumneata. Astea trebuie sa fie efectul unor masuri de felxibilizare, de adaptare a logisticii administrative, in pas cu vremurile: informatizare, diversificare, ofertare de servicii chiar prin firme sau birouri private. Proiectul „e-Romania” ar fi fost o reforma, dar stagneaza exact la fel ca si autostrazile.
  In invatamant „reforma” este doar de imagine: cele mai dezbatute puncte au fost cumulul de functii publice si nepotismul. Lasand la o parte faptul ca interzicerea celor doua smecherii nu inseamna neaparat o ameliorare a invatamantuluui romanesc, ele n-au decat rol dee imagine, asa cum spuneam. In rest sunt doar incercari de a salva cat mai mult din buget prin restrangerea activitatii educationale. Si nici macar nu sunt consecventi: variantele lucrative pentru universitati nu sunt nici macar in treacat amintite de programul lui Funeriu. Nu mai vorbesc de diversificare, de renuntare la o programa nationala, imperativa pentru toti copii, si inlocuirea ei cu un continut felxibil, reglabil doar dpdv al cuantumului informational, asa cum se face mai peste tot in invatamantul modern.
  Aceeasi problema in sanatate: se inchid spitalele neperformante, dar nu sunt sustinute cele cu programe noi, potentiale aducatoare de venit sau pacienti din CE. La salariile personalului calificat in RO, ar fi fost pentru orice casa de sanatate din vest interesant sa poata oferi servici medicale contribuabbililor sai in Romania. S-a facut ceva in sensul asta?! Sau in sensul centralizarii datelor unor eventuali donatori de organe? In conditiile cand din Romania se exporta rinichi, ficati, intestine sau plamani la negru. Vreun centru de recoltare a maduvei? Avem doar cei mai multi copii bolnavi de leucemie. Orice stat ar crea un laborator de studiu si ar invita specialisti din strainatate. Profitul ar depasi investitia. Insa doar pe termen lung. Asta e buba lui Boc, care ar vrea sa culeaga el insusi rezultatele!
  De asemenea, codul muncii. In conditiile cand in trecut, codul era ceva mai restrictiv n-a fost respectat de angajatori, obligandu-i pe angajati sa accepte conditii pe ochi frumosi. Crede cineva ca permisibilitatea actuala ii va face pe angajatori ceva mai respectuosi fata de lege? Ca se vor crea locuri noi de munca pe piata vizibila, aducatoare de impozite? Dimpotriva, le ofera inca mai multe atuuri angajatorilor care, vor continua inca si mai abitir politica de limitare a drepturilor salariatilor. Iar liderii de sindicat sunt demonizati si discreditati public. pana la urma ce rau e sa-ti alegi un lider care se dovedeste destept precum baietii din energie?! S-a facut vreun pas in directia devoalarii acestora si a rezilieriui contractelor paguboase? Iarasi nimic, nada, niente, null, nix, rien, nothing, nicivo!
  Si, in incheiere, tin sa-ti atrag atentia ca un crtic de arta nu trebuie sa fie si pictor bun, regitor de exceptie sau compozitor de renume. Nici eu nu trebuie sa am vreun plan ca sa am dreptul sa-l critic pe Boc. De altfel, munca in echipa nu poate fi realizata de unul singur: de exemplu, eu excelez in identificarea resurselor, un altul in elaborarea masurilor in vederea obtinerii efectelor scontate si un al treilea in formularea lor corespunzatoare dpdv legal.
  Salutari!

  • Din nefericire cosmarul trait de Romania dupa 2000 cand s-a urcat din nou pe tron badica Neluta cu prea maretul 4case, cand o intreaga Europa o stie, coruptia a inflorit mai mult ca niciodata si tara mulsa si exploatata la maxim.Si baietii din PSD se si vedeau cu cascavalul de la UE in cioc in 2004, dar ghinion, nu a fost sa mearga. a tras tara inapoi.

   Sa nu imi spuneti ca economia s-a relansat pentru ca starea natiunii – starea energetica – a acazut si tindea catre zero – natia se supunea ca o vaca in jug mulgatorului sef 4case.

   Si epopeea nu se opreste aici, dupa ce alianta DA castiga alegerile, PSD a atatat batul intre PSD si PNL si au incheiat o alianta pe la spate in defavoarea PDL, ceea ce nu are mare importanta, dar prin care PSD-ul continua metodele practicate in perioada 2000-2004.

   Au sperat ca din nou sa urce pe cai in 2008, si ghinion, au pierdut la limita, mai mult, au pierdut mai mult in 2009 prin realegerea Presedintelui.Este un rau mostenit si mereu reatatat de catre PSD.Puterea acestuia, desi in scadere, totusi are inca suficienta forta si putere si continua sa boicoteze mersul spre o economie de piata adevarata, fara intruziuni politice.

   Romania mai are mult pana departe, si ce bine ar fi daca forta PSD-ul ar contiuna sa scada!
   Pot sa spun fara sa sa imi tremure mana pe tastatura ca PSD = vechitura = comunism = coruptie endemica!

 19. foarte frumos scris domnule Hantzi. Vedeti nea Vlaston a fost lasat pe tusa de liberali care si-au dat seama cu ce politruc lingusitor au de a face si l-au lasat pe tusa. Deaceea el nu vrea sa auda decat de pdl pt. ca aici e in elementul sau, e ca in partidul unic in care cu cat tipi mai tare ceilalti au impresia ca esti si competent si primesti bani pentru laude.
  Dar va veni 2012 si vom iesi pe strazi sa cantam ‘OLE, OLE, OLE pdl-ul NUMAI E!!!!’ Abia astept!

 20. Ca sa vedeti ca nu ma dezic de mine, reiau o parte dintr-un comentariu mai vechi prin care spuneam, tot la o postare de a Dvs., ca:

  1. PDL nu va disparea si nu se va rupe;
  2. unii, precum dl. Falca, vor bate un pas in spate;
  3. reformatorii vor bate si ei un pas inapoi inclusiv in sustinerea reformei lor – MM va ajunge in primul rand, dar in spatele lui Boc;
  4. Boc o sa fie confirmat in functia de Presedinte PDL.

  Raman intrebarile:
  1.cine va conduce guvernul spre o continuarea a reformei si de grabire a stropului –
  2. cine schimba ministrii slabi din actualul guvern,
  3. cine il schimba pe Boc din functia de PM – pentru ca economia nu se misca astfel incat sa ii consolideze imaginea pentru un succes in alegerile locale din 2012

  As prefera ca dupa victoria de la alegerile din Partid, domnul Boc sa cedeze locul unui tehnocrat agreat de coalitie – si asa sa mergem mai departe cu bine, sa fie evitata contaminarea cu toxicii USLasi!

 21. Hantzy, 

  Am fost simpatizant PNL acum vreo 18-20 de ani, dar acum simpatizez pe cei care vor sa faca ceva concret pentru tara asta. Pana acum 15-18 luni, nu am vazut o mare diferenta intre partidele de pe esichierul politic rromanesc. PNL-ul a avut un oarecare plus de imagine din cauza unei bunastari temporare ca rezultat a cresterilor masive si nesustenabile ale salariilor si a pensiilor. A venit factura de plata si toata lumea este cu capul sub apa. Nu cred ca ar fi usor de conceput si de executat vreun plan de anvergura in aceasta situatie. Totusi vad ca cei de la guvernare incearca ceva, pe cand opozitia nu prezinta decat dorinte aberante (bagam noi magistratii care ne-au atacat la inchisoare, va dam noi pensiile si banii inapoi, va angajam la loc pe toti, etc). Deci de la opozitie nu poti astepta nimic concret, zero, nada, niente, null, nichts, rien, nothing, nicivo! De fapt la ce te poti astepta de la unul ca Vanghelie, Mazare sau Antonescu. Din nou: nimic, nada, niente, null, nichts, rien, nothing, nicivo! Iar de la unul ca Ponta, care numeste binele rau si raul bine la ce poti spera? 
  Nu sunt de acord cu afirmatii de genul „Ce? Crezi ca ar fi mai bine cu ceilalti”, daca sunt lipsite de fundament. Dar nu sunt de acord nici cu „De ce nu? Ce ailalti au facut mai bine cand au fost in opozitie?” Acestea sunt afirmatii ce indica o lipsa de viziune care ma ingrozeste.  Ca idee principala, eu am pretentii de la toti, si de la putere, precum si de la opozitie. Toti ar trebui sa incerce sau sa caute a fi mai buni, mai intelepti, mai eficienti si mai drepti decat predecesorii lor. In ultima vreme vad totusi ca opozitia cauta sa fie mai rea, mai proasta, mai stramba si mai securista decat predecesorii ei. 
  Se pare ca dumneata intelegi in ce situatie se afla Romania, dar mi se pare ca  nu-ti este clar ce decizii am ratat, cu cat timp in urma si de ce. Acum corectia este mult mai severa si mult mai dureroasa, iar din pacate majoritatea romanilor se afla mult sub nivelul de educatie care le-ar permite sa priceapa de ce suntem unde suntem, ca sa nu mai vorbim de sacrificiu si alte lucruri inaltatoare. Toti vor totul acum si pe gratis. 
  Apropo de incercarile de reforma pe care le face guvernarea, le dau credit pentru ca incearca sa corecteze anumite lucruri (nu indeajuns dupa cum ai remarcat si dumneata), pe cand opozitia pune numai bete in roate (atunci cand sunt prezenti sau cand nu se retrag din sala ca in majoritatea cazurilor).
  In sanatate lucrurile sunt la pamant, dar daca studiezi motivele ajungem dinnou la deciziile ratate cu ani de zile in urma si al faptul ca acest tip de corectie este f.f. dureroasa. Este totusi adevarat ca nu se poate face performanta cu 3,5% din PIB, dar problema este mult mai adanca si are mai mult de a face cu calitatea spirituala a participantilor din sistem. 
  Ai dreptate, codul muncii este absolut irelevant fara o etica solida (lipsa la majoritatea romanilor), fie ca persoana  este patron sau angajat. Din pacate angajatul incearca de obicei sa-l fure pe patron, iar patronul incearca sa-l fure pe angajat. Niciunul nu intelege ca nu poate face mare lucru fara celalalt, dar totusi patronul este cel care isi asuma riscurile unei afaceri si deci trebuie lasat sa ia deciziile in afacerea lui.
  De lideri de sindicat nici nu vreau sa aud. Sunt mai cutre decat politicienii si unealta „baietilor destepti” (priveste la Petcu).  La inchisoare cu ei si cu sefii lor.
  Criticii de arta au o valoare redusa in fata mea. Ce nevoie am sa-mi spuna cineva ce este frumos si ce nu? Artistul isi prezinta opera, eu simt ce prezinta el in functie de sensibilitatea spiritului meu, iar critica o tin pentru mine sau pentru cei apropriati mie. In fata unei opere de arta toti suntem subiectivi, iar pe Boc il poate critica oricine chiar daca nu este opera de arta. A facut si bune si rele, deci poate fi criticat pentru rele si laudat pentru cele bune.
  Fara viziune si fara lider echipa este fara directie si asta e chiar mai rau decat daca are o directie gresita. 
  Sanatate si salutari.

  • Apoi, mai Chirurgie Plastica, eu fac comparatii:
   PD-L in opozitie si USL in opozitie
   PD-L la guvernare si PSD sau PNL la guvernare.
   Nu stiu cum se face dar PD-L ia punctaj mai mic in orice postura.
   Cand era in opozitie a criticat puterea, cel putin la fel de vehement ca si opozantii de azi.
   Cand a ajuns la guvernare si-a respectat angajamentele inca mult mai putin decat PSD si PNL.
   Iar in acesti 21 de ani, democratii au fost, prin participarile lor in diverse coalitii, a doua formatiune la butoane dupa PSD.
   Dumneata poti continua sa spui ca PD-L face bine, eu zic ca face rau. iar despre USL nu pot sa ma pronunt ca ar face bine sau nu. Dar mai rau decat fac Basescu si Boc e imposibil.
   Sanatate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro