joi, octombrie 1, 2020

La despărțirea de un cameleon-Victor Ciorbea

Poate că și din cauza stupefacției provocate de imensa obrăznicie a coaliției PSD-ALDE de a o impune prin vot în postul de avocat al poporului pe atât de compromisa insă Renate Weber, rămasă ca urmare a alegerilor din 26 mai fără slujbă -și, Doamne, cât a dat ființa aceasta din gură ba la Bruxelles, ba la Strasbourg spre a justifica toate ticăloșiile puterii, asaltul susținut al acesteia împotriva Statului de drept, totul cu gândul la un nou mandat de europarlamentar pe care alegătorii i l-au refuzat drastic- mai nimeni nu s-a ocupat de dl. Victor Ciorbea. De ieșirea lui din spațiul public. A ieșit într-un anonimat cumplit, și sper să o fi făcut definitiv, din viața un alter –ego al celebrului Akaki Akakievici. Care a părăsit un post în care nu trebuia să ajungă, post în care a fost cocoțată tot fără merite și în dispețul românilor acum d-na Renate Weber. Confirmându-se și astfel îngrijorătoare zicere Alte măști, aceeași piesă.
Atâta vreme cât a ocupat funcția de Avocat al poporului, dl. Ciorbea a făcut de toate, a slujit pe toată lumea, i s-a închinat ba lui Tăriceanu, ba lui Dragnea, s-a căciulit, s-a milogit ca nu cumva să rămână fără pensie specială. Numai de popor și de interesele acestuia nu i-a păsat deloc. Iar în rarele ocazii când mai era prins la înghesuială de presă care îi cerea să își explice inacțiunea, somnul, indiferența, lașitatea, dl. Ciorbea devenea dintr-o dată vulgar, agresiv, semănând teribil cu Nicolae Ceaușescu. Cel care declara sus și tare că nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale.
Dl. Ciorbea pare-se că nu a răspuns și nu va răspunde niciodată în fața nimănui. Nici măcar în fața propriei conștiințe pentru simplul motiv că nu o are.
Ca mulți alți inși dezgustători care au populat interminabila noastră tranziție, dl. Ciorbea s-a afirmat mai întâi în lupta și munca sindicală. A devenit peste noapte mare activist la CNSRL Frăția.
A făcut pe moțul silitor, sărac și cinstit (chiar mai sărac și mai cinstit decât Ion Iliescu ceea ce trebuie să recunoaștem că este o performanță fiindcă mai rar un ipocrit precum fostul președinte al României), a pozat în opozant al FSN și FDSN și uite așa l-a păcălit pe președintele PNȚCD, marele Corneliu Coposu. Pe urmă și pe succesorul acestuia, Ion Diaconescu. Ciorbea a ajuns prin vot popular primarul general al Capitalei (să ne reamintim că l-a avut drept contra-candidat pe Ilie Năstase căruia nici un om zdravăn la cap nu putea în nici un caz să îi dea votul), iar pe urmă a fost uns prim-ministru, deși încă nu era membru de partid.
Fostul procuror comunist Victor Ciorbea a devenit unul dintre primii gropari ai guvernării CDR ( nu-i vorbă că la compromiterea acesteia au contribuit din plin și PD-ul d-lui Petre Roman avându-l la ora aceea vârf de lance pe Traian Băsescu), a prelungit cu încăpățânare agonia unui Executiv în care, de la un moment dat încolo, nu îl mai asculta nimeni, în fine a plecat pe pustii.
Pe pustii? Nici vorbă. Dl Ciorbea s-a înscris în PNL, a prestat voinicește pe la Anetenele felixiene, i s-a băgat sub piele lui Crin Antonescu, a devenit parlamentar, iar mai apoi a fost miluit de USL cu dregătoria de Avocat al poporului. Nu de alta, dar omul contractase pe la felurite bănci împrumuturi nenumărate care într-un fel sau altul trebuiau plătite. Ciorbea s-a agățat cu dinții de funcție, a făcut ceea ce i-au ordonat noii stăpâni, a uitat cuvinte precum onoare, demnitate, popor și a fost înainte de toate un avocat al puterii.
Săptămânile trecute și-a încheiat fără glorie misiunea. A eliberat un loc care a fost ocupat de o insă care îi seamănă teribil. La mai toate capitolele. Traseism, cameleonism, oportunism. Și lipsă de bun simț cât cuprinde.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cu riscul ca ma repet,dar mereu imi suna in cap ,,naduful” lui Ion Creanga:,,buna tara,rea tocmeala!/f. in c de randuiala…”.Vorbe, care vin ca o manusa in ,,evolutia” politica a ,,motului” Ciorbea….

 2. Atata doar ca n-a plecat, va fi prezent in buzunarele fiecarui cetatean toata viata, il vom simti in fiecare ban dat statului, isi va primi partea din fiecare plata facuta si nu va inceta sa incaseze bani pe care nu-i merita. El si toti ceilalti paraziti care beneficiaza de privilegiile numite pensii speciale.

 3. Pentru mine si,poate, pentru multi altii, Victor Ciorbea va ramane un individ care a contribuit cu toate puterike la lichidarea PNTCD.Ca avocat al poporului a fost o nula, cum zic ardelenii. Celebru ava ramane cu raspunsul dat ziaristilor:: ,, Nu stiu, depinde ce prevede si cum prevede ordonanta si asa mai departe. Avem diverse proceduri in functie de diverse situatii.Asa ca,mai vorbim, daca vreti. De sptamana viitoare incolo mai putem vorbi, vedem ce si cum. In secunda asta nu pot sa va spun ce si cum.” Nici celebrul Gaga n-ar fu stiut sa raspunda asa.

 4. Doamne, ce personaj penibil….câtă furie și tristețe imi provocau rarele lui apariții …
  Din pacate, parca vad ca se mai aciueaza pe undeva, printr-o pozitie usurica, bine platita…

  Iar cu madam weber, ca sa mai zic…

 5. Asta e motiveul pentru care va trebui sa mai suportam inca multi ani PSD-ul, care are doua izvoare de putere:
  1.ignoranta, prostia si barbaria (Educatia si BOR-ul)
  2. disponibilitatea de a fi corupt a prea multi oameni care nu se incadreaza complet in 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort. Lecţii pentru 6 decembrie

Dincolo de anecdotică, alegerile locale aveau de răspuns la două mari întrebări, decisive şi pentru parlamentarele din 6 decembrie. Prima: mai persistă...

What is next sau cum să citim rezultatul alegerilor locale prin ceața declarațiilor politicienilor?

Votul e adesea pasiune, rareori rațiune. Cel de ieri a fost un amestec destul de echilibrat de rațiune și pasiune.

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Ce scot din tomberon Realitatea Plus și Antena 3

O dată cu toamna sosesc și grile noi la televiziunile românești. Totodată campania electorală e în toi, iar televiziunile de știri au...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.