marți, august 16, 2022

La doar 20 de metri în spatele Cabanei Noica

Scrisoare deschisă Domnului Mugur Isărescu

Stimate Domnule Guvernator,

Am trimis la cabinetul D-voastră, în urmă cu o lună, o scrisoare la care, din păcate, nu am primit nici un răspuns. Am așteptat să treacă perioada vacanțelor și, gândindu-mă că între timp anturajul D-voastră a rătăcit rândurile mele, am ales această cale pentru a fi sigur că le veți citi. Cred în continuare că problema pe care v-o semnalez – cea a Cabanei Noica în peisajul Păltinișului – are, judecată la scara istoriei, o importanță la fel de mare ca problemele bancare ale României sau ca raporturile noastre cu FMI.

20 august, 2014

Stimate Domnule Guvernator,

Îmi e imposibil să cred că sunteți la curent cu ce se întâmplă în clipa de față la Păltiniș, la doar 20-30  de metri în spatele Cabanei Noica, pe panta împădurită care coboară dinspre hotelul BNR. Sau că, știind, nu ați fi dispus pe loc oprirea a ceea ce, obiectiv vorbind, este o barbarie.

Pe o platformă de 125 metri pătrați, care urmează să fie betonată – evident, prin sacrificarea pădurii – se pregătește un „teren de joacă pentru copii“. Așa scrie pe placa șantierului proaspăt deschis (termen de finalizare 15 noiembrie a.c.). Vă mărturisesc că îmi e greu să-mi imaginez că există angajați ai BNR care vin cu copiii la munte pentru a le oferi acestora un loc de joacă cum pot găsi lesne în toate parcurile Bucureștiului, și nu splendoarea și misterul pădurii și ale muntelui ca atare. Continui să fiu convins că la munte se vine cu copiii pentru a-i învăța, cum se zice, „să iubească natura“, și nu pentru a le oferi scrâncioburi și tobogane fixate în betoane între brazi.

Nu D-voastră, care ne-ați ajutat să găsim o cale pentru restaurarea faimoasei cabane, se cuvine să vă spun ce înseamnă tăierea unor brazi seculari în vecinătatea Cabanei Noica. Și asta, repet, la doar câțiva zeci de metri de casa în care vin studenți și doctoranzi în științe umaniste (ba și sute de turiști anual, dornici să vadă „sălașul filozofului“), pentru a onora și prelungi, prin lucrul lor acolo, spiritul unei legende. („Am reinventat Păltinișul“, notează Noica la un moment dat în Jurnalul de idei.) Știți prea bine că în acel loc s-a petrecut ceva unic și minunat în istoria noastră și că urma acestei întâmplări, cred eu, trebuie păstrată și apărată așa cum trebuie să ne apărăm puținele lucruri sacre pe care le avem pe lumea asta.

Îmi amintesc cum, în preajma alegerilor prezidențiale din anul 2000, ați venit, în calitatea D-voastră de candidat, la GDS. Țin și acum minte ce ați spus atunci: că drama României stă în absența continuității. Nimic nu se leagă în timp, în țara asta, nimic nu se păstrează și nu se prelungește de la o generație la alta, pentru a ne da, ca țară, un destin. Acest speech m-a făcut atunci să fiu alături de D-voastră. Și, în numele cuvintelor pe care le-ați rostit atunci, vă rog astăzi să dispuneți oprirea barbariei care e pe cale să se petreacă acolo.

M-am întrebat, privind aceste fotografii făcute la 20-30 de metri în pădure, în spatele cabanei lui Noica: Oare cine de-aici e, primul, rănit de moarte? Spiritul culturii, care renăscuse în cabana lui Noica în anii 80? Sau spiritul pădurii, cu care ne lăudăm că suntem „frați“?

Îl văd pe Noica ieșind, astăzi, din cabană și dând cu ochii de brazii tăiați, de gropile pregătite pentru a fi umplute cu beton, de excavatoarele care s-au instalat în pădure și, ceva mai încolo, de încă o stranie construcție, făcută tot în contul BNR: o „grataragie în aer liber “ (?!). Cred că memoria lui Noica ar avea dreptul la altceva decât la miros de mici în pădure și la țipete sub geamuri. Ar fi izbucnit desigur în plâns, căinându-și neamul și netrebnicia lui, așa cum a făcut atunci când și-a dat seama că bate în zadar la ușile mai-marilor zilei, pentru a-i convinge că manuscrisele lui Eminescu trebuie facsimilate.

Și cred că Noica s-ar fi întrebat dacă nu merita mai degrabă, din partea unei instituții căreia i-a plăcut, de-atâtea ori, să facă acte de caritate culturală – ați ajutat, în câteva rânduri, să nu se prăpădească biserici vechi (dar și Cabana Noica e un soi de biserică!) –, ridicarea, în locul unei platforme de beton, a unei cabane mai răsărite în care să se strângă anual oameni de cultură din toată lumea. Și, onorând memoria unuia dintre ultimii mari gânditori ai Europei pe care i-a dat România, ei ar putea să discute, într-un secol care a luat-o deja razna, destinele planetei și ale acestei puzderii de maimuțe înarmate și periculoase care am devenit.

Vă stau la dispoziție, eu și câțiva dintre prietenii mei, pentru deturnarea actualului proiect către acel „loc european de întâlnire“ de care tocmai v-am pomenit. Sau, măcar, către un loc de joacă pentru oameni mari. Cred că, împreună cu amicii mei, i-am putea învăța pe salariații Băncii câteva jocuri de pe urma cărora ar profita mai mult decât copiii prinși într-un proiect neinspirat al părinților lor. Mi se pare că un asemenea așezământ vă reprezintă cu mult mai bine decât o rană deschisă în munte și că el se potrivește altfel cu spiritul D-voastră și cu tot ce ați făcut până acum.

Cu speranță și încredere,

Gabriel Liiceanu

Cătălin Cioabă și Gabriel Liiceanu, traducătorii tratatului Ființă și timp al lui Martin Heidegger, contemplând perplecși peisajul devastat din spatele Cabanei Noica.

PS în altă ordine de idei. Sofismele au la bază similarități aparente. E o  deosebire de la cer la pământ între felul în care o susțin eu pe Monica Macovei și felul în care îl susține Radu Beligan pe Victor Ponta. După cum faptul de a fi admonestat de Andrei Pleșu nu stă în cumpănă cu cel de a-ți lua apărarea Dida Drăgan.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Ce naibii de teren de joacă în pantă, vor să facă ăștia??? Poate o fi vreun soi de teren de paintball sau parc din ăla cu tiroliene, cine știe…
  Pe cât e de mare grădina Domnului, pe-atât de mică-i gândirea corporatistă.

 2. Incet, incet o sa distrugem tot ce a fost frumos in tara noastra. Pe zi ce trece ne degradam tot mai mult! Se pare ca toti cei care iau decizii in ziua de azi sunt o adunatura de maimute fara minte, ghidati doar de propriile interese. Stau si ma intreb de ce nu ii opreste nimeni,ne place ce am devenit si incotro ne indreptam?!

 3. Il abordați prea frumos pe dl. Isarescu. Si-a pierdut demult busola. Dansul, precum si echipa BNR are de dat niște explicatii serioase întregii tari, pentru marea japca a cursului valutar din toamna lui 2008 si nu se sinchisește. Ma tem ca problema atât de delicata pe care o ridicati dvs. nu-si va găsi rezolvarea cu sprijinul dumnealui.
  Pe langa profanarea care vad ca s-a produs deja, nici nu cred ca s-a gândit cati angajați cu gulere albe si scortoase ai BNR, precum si copii lor o sa-si facă nevoile in jurul Cabanei Noica, dupa obiceiul binecunoscut al turistului roman.
  Ai nostri ca brazii, cu mucii pe piept!

 4. In zilele noastre triste nu mai exista „spiritul padurii”, „spiritul muntelui” si
  in general „spiritul naturii”. Sunt inlocuite de spiritele unor ignobili care nu
  au respect pentru nimic. Ceea ce se face la Paltinis continua recenta traditie
  a macelaririi codrilor, a constructiilor neautorizate in zone protejate – Parcuri
  Nationale/Naturale- (vezi cazul primarului Savin din Busteni), a modificarilor
  neghioabe la Codul Silvic.
  Nu ne mai facem bine!?

 5. antropoizii de ieri perverteau sufletele darimind casele si bisericile. barbarii de azi, plini de aur si arginti obtinuti din scamatorii, distrug plajele, parcurile si padurile pentru negoturi imobiliare, cladiri destinate training urilor si team building urilor unde se formeaza ciocoii viitorului (aserviti si fara minte). e din nou vremea ciumei. banii au cumparat si dregatoriile.

 6. in orasul meu,odata ardelean,au venit tot mai multi din regat si din satele regiunii.
  pe cind bastinasii observau o degradare a orasului,noii veniti socoteau ca orasul e din ce in ce mai frumos.
  este vorba aici de valorile pe care fiecare le are,vorba romanului(nu ruminului)´´de gustibus et coloribus non est disputandum´´

  • Aveti dreptate – „de gustibus”.
   Rezistenta la schimbare se intalneste des, de la micro la macro.
   Mi se pare sau credeti cu tarie in superioritatea Transilvania (sau Ardeal?) vs. restul Romaniei (oameni, caractere, obiceiuri, atitudini etc.)?

   • da,cred domnule ca atunci cind Regatul Romaniei a anexat Transilvania,diferenta era mare si clar in favoarea Transilvaniei.
    de atunci prin purificare etnica,prin deplasari comandate de populatii si prin schimbari naturale,aceasta diferenta s a tot micsorat.
    era o alta cultura in Transilvania domnule,dar ptr a construi noua tara,in loc sa se ia cei bun in Transilvania,s a luat ce a fost mai rau;se potrivea mai bine cu cultura regateana.

 7. se vede ca salbaticia comunismului a fost atat de grozava ca inca nu ne revenim din ea. Pe de alta parte frumos spus Domnule Liiceanu, macar BNR sa construiasca ceva viabil, daca tot afecteaza echilibrul simbolic si estetic si chiar si ecologic al locului.

 8. Nu ma mira deloc ce se intampla cu voia domnului Isarescu. Acum cativa ani, acelasi domn a facut din piateta de langa Banca Nationala parcare, ba chiar a si imprejmuit-o cu gard de fier forjat. Aceasta piateta a fost publica din secolul al XIX-lea. Nu a contat! Isarescu a facut-o parcare si a imprejmuit-o, ca e târla lui! Ba mai milita si pentru demolarea cladirlor de vis a vis de BNR de pe strada Domanei pentru realizarea unei parcari, ca nu aveau ei unde sa parcheze in Centru. In zona se poate ajunde cu 3 magistrale de metrou si numeroase alte mijloace de transport in comun, dar Isarescu si ai lui s-au nascut in masina si le face rau mersul pe jos sau cu transpotul in comun.

  • Ei… nu fi rau :D
   Sunt chiar vreo 3 – 4 suporturi pt. biciclete, pe lateral (stanga)… ma rog… n-am vazut niciodata vreo bicicleta prin ele insa nu se pot nega valorile ecologiste ale lui Isarescu :P

   • Ei bine – eu am vazut si biciclete acolo…

    Dar chestiunea asta cu mersul pe bicicleta catre serviciu iese din calculele mele pentru simplu motiv ca nu imi place sa ajung transpirat la serviciu – prefer mersul pe jos…

    Mai mult – cum ar arata un bancher transpirat? Ar putea el sa te convinga sa iei creditul de la banca sau iti dea sentimentul ca totul este in controlul sau cand apele curg pe el/ea???

    Asadar cu masura in toate cele, inclusiv in biciclit si biciclete!

    • Eu cred ca ar putea sa-si lase in sertar vreo camasa de schimb ;)
     Insa pe mine, transpirat sau parfumat, la 4 ace sau in tzinuta punk, SIGUR nu ma convinge nimeni sa iau credit! >:)

    • Eu am vazut cu ochii mei destui corporatisti in München, Geneva, Fankfurt care folosesc bicicleta. Or fi fost cativa dintre ei chiar bancheri.

     Imi veti spune acum ca in B e naduseala, nu au saracii conditiile climatice propice din Geneva…

     • Draga Val,

      Aproape 2 saptamani m-am plimbat prin UK si nu am avut nevoie sa imi fac pantofii…
      La unii aerul, asfaltul, aproape totul este mai curat – ce sa faci…

      De aceea cred ca transpiratia/naduseala de Bucuresti este cea mai tare din Europa…

 9. Mi-am amintit ca si dumneavoastra sunteti nascut la Ramnicu Valcea. Daca ati pastrat cat de cat legatura cu locurile natale ar trebui sa stiti de ce e in stare mana lunga a lui Isarescu.

 10. De cate ori urcam la Palti, cum ii spunem noi sibienii Stațiunii Paltinis, intram si la Noica. Spuneam o rugăciune la cruce si intram si in Bisericuța cand era deschisă. Din drum si pana la Bisericuța sunt poate 200 m. Locul era înconjurat de un gard, mai mult de forma. Acum totul este împrejmuit cu un gard de beton, nu se mai vede din drum nici crucea, nici Bisericuța. Nimic nu te mai îmbie la o plimbare.

  De loc de joaca in pădure nu este nevoie, mai ales ca la poate nici 2km de aici exista un loc amenajat special pentru copii numit arka. Cu tiroliene, rapeluri si barne totul pe măsura celor mici.

  Rușine BNR, Rușine.

 11. Oricum: ciumetzii care fac chestia aia ar fi putut sa-si mai rascoleasca nitzel tãrâtzele din cap si poate ar fi comandat un studiu, cevaaa… pentru ca brazii aceia, EVIDENT, consolidau o panta destul de abrupta, pe niste roci care nu au o coeziune extraordinara – astfel incat, dupa nu f. mult timp, toata panta aia o va lua la vale, cu vilele lor cu tot!
  Ceea ce le doresc din toata inima, de altfel! :P

  Pe de alta parte, G. Liiceanu ar fi facut mai bine daca s-ar fi plans la Garda de Mediu, la APM Sibiu (care ar trebui sa aiba un cuvant de spus in avizarile din zona) si la… Misterul (in)Culturii – pentru ca, banuiesc, Casa Noica o fi, totusi, monument – iar regimul de constructie in preajma monumentelor specifica niste chestii acolooo… Dar, na! e mai bine sa scrii lacrimogen, ca te mai „vede” lumea >:

  Intrebare mititica: e monument casa aceea, nuuu…? pentru ca, in caz ca nu e – DE CE nu e? N-a fost nimeni interesat sa o declare astfel? Pai atunci, DE CE ar fi interesat un bancher de ceea ce se petrece acolo?

 12. Oare nu trebuia trimisa copia acestei scrisori si catre primaria locala care a aprobat efectuarea acelei lucrari?

  Nu zic ca nu este important acordul proprietarului, care in acest caz este BNR si este reprezentat de Guvernator, dar cred ca locul care trebuia de urgenta sesizat era Primaria locala.

  Primaria locala, cum stiu bine, uneori voteaza pe banda si contribuabilul BNR – pentru ca sunt platite si niste taxe locale acolo – este important si nu este bine sa nu te pui bine cu cei care fac si desfac banii – dar totusi…

  Scriu si eu si intreb fara sa dau cu parul – astept reactie, daca se poate!
  Va multumesc.

 13. MESAJ pentru Chiar Eu – 24/09/2014 la 10:43

  Cred ca dupa ce a inceput lumea – vezi Grecia – sa iubeasca cu multa pasiune bancile oarece masuri de securitate se impuneau! Articolul de fata si mai ales comentariile arata ca lucrurile sunt un pic starnite – si nu in directia cea mai pasnica!

  In perioadele anterioare lumea nu avea atata drag si pasiune pentru banci!
  De exemplu amestecul Molotov-ul folosit in Grecia nu era cunoscut pe vremuri – el a fost inventat de rusi si practicat asiduu dupa 40…Nu imi aduc aminte sa fie folosite amestecurile explozive decat dupa 2009 impotriva bancilor si deci si asadar si prin urmare;

  Prudenta, caci ea este mama invataturii!

  Si o scurta culegere de proverbe despre intelepciune, in speranta ca ele vor fi utile:

  Daca taceai, filozof ramaneai!

  Nebunii tulbura apele iar inteleptii pescuiesc.

  Cine pagubeste se intelepteste.

  Inteleptul tace si face.

  Celui intelept ii ajunge un cuvant.

  Inteleptul nu spune ce stie iar prostul nu stie ce spune.

  Inteleptul gandeste in tacere, prostul vorbeste fara sa gandeasca.

  Cand stai printre intelepti, sa asculti mai mult decat sa vorbesti.

  Inteleptul invata din patania altuia.

  Un intelept invata si de la cei fara invatatura.

  Asculta invatatura tatalui si nu uita povetile mamei tale.

  Tot patitu-i priceput.

  Inteleptul stie mai mult decat desteptul.

  Ochii inteleptului vad mai departe.

 14. …de când se distruge totul în țara asta și câte păduri au fost făcute…hârtie pentru edituri…și ziare pline de …acoperiți!!!!!!!!!! Vâlvătaia pârjolește de ani buni…la alții. Dacă BNR siluiește mediul de ce trebuie apelat la înțelegerea ei? Ca proprietar trebuie cerută aplicarea legii, iar ca voce ascultată a societății civile trebuie cerută o lege de protecție împotriva barbariilor la memoria culturii române. Și într-un caz și în altul aveți resurse să o faceți…și pentru alți nevoiași aflați în situații asemănătoare…

 15. E bine ca v-ati manifestat.

  Lucrurile functioneaza ca acum 30/40 de ani. Hotel BNR spuneti ? Pai sa terminam o data cu hotel BNR, hotel SRI, hotel de protocol etc. Ministerele de tutela sa le subventioneze angajatilor camere la hotel. Astfel banii se misca si nu sunt tinute toate hardughiile astea numai „cu circuit inkis”.

  La Mangalia „vilele lui Maurer” stau goale tot anul, mai vine un amarat de atasat militar din tarile prietene.

 16. sunt momente când greutatea cuvintelor este invers proporțională cu numele celor care le pronunță. Altfel ce rost ar mai avea competența într-o profesie? Campaniile electorale sunt astfel de momente. În ele, de obicei, adevăratele competențe dintr-un domeniu practică admonestarea…jucând astfel pe terenul alegătorului comun.Pe principiul …câtă luciditate atâta dramă…singurul rezultat al acțiunii lor este lapidarea verbală la care sunt supuși de masa votanți care și-au găsit noua speranță pentru încă un ciclu electoral…În campaniile electorale ori lauzi, ori taci… E ușor, mai ales în turul întâi…Dilema e în turul doi…când e bine să votezi în liniște…Ce era de lăudat, pentru mulți români, de obicei, nu intră în turul 2…Și urmează…absenteismul…

 17. Da domnule acest (gigait ISARESCU)care apare si ne spune nou de euro si care a furat acest popor,,,ASLVAT TARA ,,, si care ne conditioneza pe noi de autostrada care va trece carpati ,intrebati-l pe isarescu ce mastar plan a fcut cu ponta !!!?, parca dupa aceia a inceput sa (gigaiasca) el numai sa gigaie stie din nou cind apare gigaitu se schimba ceva adica romani din nou ii paste inflatia si cumpara mai putin produse bineteles decit ei hoti! ca inrest la morti numai de bine !!

 18. Se pare ca cei de la BNR impartasesc ideea ilustrului parlamentar Catalin Radulescu, zis si Berlusconi de Pitesti care, iata ce declara in legatura cu modificarea absolut stupida pe care a initiat-o impreuna cu alti 37 parlamentari: „De exemplu, pe Transfagarasan nu e construit nimic pentru ca nu s-a putut scoate din circuitul silvic si nu putem sa concuram Prahova sau alte zone. Aveti un copil cu dumneavoastra, copilul nu vrea sa vada paduri, vrea sa mearga la piscina sa joace un tenis”, spune parlamentarul. Sincer, domnule Liiceanu, nu cred ca va puteti face inteles de catre astfel de specimene, care, nu vad altceva intr-o padure, decit metri cubi de cherstea sau un potential resort in care sa-si chletuie banii timp de o saptamina.

 19. Am intrat pe pagina de blog a cabanei (unde vad ca au pus si alte fotografii), si ce descopar? Exact un lucru care m-a oripilat acum un an, mergand prin Paltinis: pe drumurile prin padure din jurul hotelului BNR sunt imprastiate resturi de constructie, de nici nu le mai poti bate cu piciorul. Mi-am amintit acum, vazind pozele, de grozavia asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro