marți, iulie 16, 2024

La ei ca la noi!

Habar nu am cat de interesat ar fi cititorul roman de ceea ce se intampla in Wisconsin. Probabil nu as fi scris articolul daca nu as gasi multe paralele intre comportamentele politice de acolo cu cele de aici. Bineinteles, noi fiind latini stim sa dramatizam lucrurile mai cu talent decat o fac poporenii wisconsieni, totusi unele asemanari sunt stringente. Trebuie sa anunt cititorul ca am simpatii Republicane certe, chiar daca poate ma veti denunta, asa cum se face pe la noi,  ca as fi un Democrat vopsit. Simplu, cand vreau sa informez un public despre ce se intampla undeva imi las de obicei simpatiile in afara tastaturii calculatorului.

Deci povestea este destul de simpla. Wisconsin este un stat din federatia Statelor Unite, nici prea-prea si nici foarte-foarte. Zona statului Wisconsin este mărginită de Iowa, Minnesota, Michigan şi Illinois si de lacurile Michigan şi Superior, ceea ce americanii numesc vestul-mijlociu (Midwest). Ca marime si populatie (5.7 milioane de locuitori), Wisconsin se afla in prima jumatate a statelor Uniunii, respectiv locurile 23 si 20. Populatia statului respectiv a fost lovita de criza mai putin ca estul si vestul american. Simplu, dezindustrializarea a fost mult mai minora decat in alte state americane. Astazi Wisconsin are o economie destul de sanatoasa, bazata pe productie industriala, in special in domeniile prelucrarii produselor alimentare. Un sfert din laptele, untul si branzeturile de pe piata americana provin din acest stat, care are una dintre cele mai performante zootehnii din lume. Tot in Wisconsin se produce o cantitate importanta din berea pe care o beau americanii (Miller Brewing Company din Milwaukee) Trebuie mentionat ca in ultimii ani sistemul de taxe  a reusit sa aduca si multe societati High-Tech, care impreuna cu sectorul agricol si industria de prelucrare au generat multe locuri de munca. Asa ca in  cele mai grele zile ale crizei economice in Statele Unite somajul a fost cu cel putin 2 procente sub media nationala. Populatia din Wisconsin munceste si traieste destul de bine, fiind pe locul 15-18 in SUA, cu o medie per capita de 47 de mii de dolari pe an.

Politic vorbind, desi Wisconsin este locul unde s-a infiintat Partidul Republican, in ultimii 20 de ani majoritatea votului popular a fost pentru partidul Democrat. Presedintele Obama a reusit sa ia in Wisconsin 56.2% din acest vot. Vom vedea si de ce aceste procente si poate vom intelege mai bine evenimentele care se petrec astazi in acest linistit stat american.

Ceea ce sa intamplat in ultima perioada este un lucru destul de rar in Statele Unite. Adica, in Winsconsin Partidul Republican a reusit sa aiba o majoritate in toate institutiile legislativului si ale executivului. Guvernator Republican este Scott Walker, care l-a mostenit pe democratul Jim Doyle cu o majoritate in Senat (57.5% – 42.4%) si cu una in Camera (59.3% – 39.5%). Deci teoretic Guvernatorul Walker ar fi putut trece orice legislatie ar fi dorit. Problema a inceput in clipa cand Walker a dorit sa-si lichideze deficitul bugetar destul de marisor (cam 3,6 miliarde de dolari) procedand la fel ca orice om de afaceri – daca nu sunt incasari, cheltuielile trebuie reduse. Trebuie mentionat ca bugetul statal este pregatit pentru o perioada de doi ani.

Adevarat sau nu, birocratia statului Wisconsin, destul de substantiala (desi mult mai redusa proportional fata de cea romaneasca) a fost prima care trebuia sa suporte reducerile prin concedieri si cresterea contributiilor la pensii ( 5,8%)   si la asigurarea suplimentara de sanatate (12,6%). Aceste masuri  trebuiau sa aduca economii de 130-150 de milioane de dolari la buget. Pana aici povestea banilor, de aici incolo incepe o alta poveste, care se numeste – “sindicatele”.

Sindicatele din Wisconsin, in marea lor majoritate, sunt coloana vertebrala a Partidului Democrat, ele sunt si o sursa financiara substantiala pentru acest partid. Lucrurile se fac pe fata, fara povestile de adormit copiii cu care suntem noi obisnuiti in Romania. Sunt si sindicate care sustin  Partidul Republican, inclusiv pe Walker in lupta lui electorala, ele sunt insa mai putine.

Deoarece oricine in Wisconsin stie ca taxele statale micsorate acum un deceniu (plus) au adus industrii, fara de care sutele de mii de locuri de munca nu ar fi fost create, sindicatele si Democratii au acceptat masurile de echilibrare a bugetului.

Aici Walker a facut o eroare pe care o pot atribui numai lipsei de experienta si populism aiurea de care a dat dovada Guvernatorul si politicienii Republicani, care  au incercat restrictionarea depturilor colective de negociere salariala (collective bargaining agreement – CBA) si a contractelor colective (collective employment agreement – CEA) ale sindicatelor.   Mare greseala! In momentul respectiv s-a “rupt filmul” si lucrurile s-au complicat. Membrii de sindicat ai pompierilor, din invatamantul public si chiar  politia au iesit la manifestatii si au pichetat toate institutiile statului, lucrurile degenerand  pana la “cucerirea” Capitoliului statului Wisconsin. Guvernatorul a amenintat cu aducerea Garzii Nationale   si declararea starii de urgenta. Lucrurile s-au mai linistit si se putea negocia. Dar dupa cum se stie prostia este total apolitica, parlamentarii Democrati au fugit peste granita Statului Wisconsin in statul vecin, Ilinois, pentru a nu participa la o posibila confruntare legislativa pe care ar fi pierdut-o. Daca ar fi fost pe teritoriul statului Wisconsin ar fi trebuit sa participe la sedintele Senatului si repectiv ale camerei, asta-i legea. Absenteismul lor a lipsit cvorumul necesar sedintelor in camerele legislative respective. Mare greseala!

Deci in America, ca in Romania, toata lumea politica se baga in salata si incep scandalurile. De partea Republicana ajung proaspetii Tea Party si Andrew Breitbart, un tip destul de antipatic, care sustine ca majoritatea Homsexualilor ar fi trebuir sa fie conservatori si de cealalta parte nimeni altii decat Coffe Party si hidosul Michael Moore.

Ce spun americanii. Mai mult de 60% din americani considera ca evenimentele, adica manifestatiile din Madison (capitala statului) au fost influente directe ale manifestatiilor din Orientul Mijlociu. La fel, mai mult de 60% din americani sustin ca drepturile  colective de negociere salariala nu trebuie diminuate.

In sfarsit, 70% din americani considera ca opozitia Democrata s-a comportat rusinos fugind de reponsabilitatile lor si ca aceasta tactica nu poate fi valabila intr-un stat de drept. Mai mult de 50%  au indicat drept rezolvare in cazul unei legislatii partizane justitia statului sau cea federala ca drept legitim de atac al acestei legislatii.

Concluzii:

1. Ca la noi – prostia este apolitica! Dar si inconstienta politicienilor.
2. Ca la noi – politicieni populisti si neexperimentati fac greseli care pot transforma lucruri legitime in lucruri nelegitime.
3. Ca la noi – opozitia neserioasa diminueaza posibilitatile de negociere in legislativ si afecteaza increderea publicului in institutiile statului.
4. Nu ca la noi – Intr-un stat in care populatia stie ca banii taxelor nu sunt furati si se duc pentru crearea unor locuri de munca oamenii accepta micsorari bugetare serioase si marirea contributiilor sociale.
5. Nu ca la noi – sindicate conduse de oameni corecti, care reprezinta cu adevarat pe oamenii sindicatului au sanse de a apara drepturi sindicale legitime.
6. Nu ca la noi – drepturile nu sunt o chestie partizana, ci una  civica.

Despre Sistemul Federal Amaerican puteti citi,  aici

Despre ultimele evnimentele din Libia puteti citi, aici

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Ba mie mi se pare foarte instructiv articolul, cat timp intelegem ca lucrurile universale sunt la fel de util de inteles ca si alea particulare…

  Eu cred ca;
  a) nu pare a fi vorba de prostie ci de un „divort universal” al politicii de baza sa sociala, chestie niversla intr-adevar (din Orient pana in Wisconsin..)
  b) sindcatele au putere mult mai mare decat pare

 2. Dedalus salut :) ,
  nu sunt un mare expert in legislatia muncii in State, sunt insa memebru de sindicat cotizant (da, da, sunt om de dreapta). Cred totusi ca s-au facut greseli politice puerile. Nu poti anula un drept care are aproape 80-90 de ani. Problema este ca ceea ce se intampla in Wisconsin si ceea ce se raspandeste si in Indiana si Ohio sunt incercari de a echilibra bugete problematice la fel cum a facut-o Mark Warner cand a fost guvernator in Virginia. Problema este ca Warner a fost Democrat si extrem de inteligent. L-as fi vrut Presedinte.

  Este membrul „gastii a celor 6” o institutie imposibila \i Romania dar una care are sanse sa salveze America. Ai aici un articol de azi despre baietii astia. Ar fi meritat un articol, desi nu cred ca cititorul roman este interesat:

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/03/07/AR2011030704873.html?wpisrc=nl_headline

  • Mda, nu prea cred ca intereseaza pe cineva pe aici…

   De fapt, cine e interesat, poate citi direct articolul, dupa link.

   Obsesia mea (doar traim in veacul definit prin obsesii, nu? :-)) este sa decelez ce este comun unor asemenea evenimente, fapte.

   Cineva spunea ca nu putem judeca prezentul, petnru ca indata ce ne gandim la el, devine trecut…. (aici vine icon cu „aiurit”).

   • Dedalus,
    daca o dorim sau nu traim intr-un nou ev. intre ceva care a fost cam 200 de ani si ceva care inca nu s-a cristalizat. Ce va fi, speculam. Chiar nimeni nu poate sti. Altceva in orice caz!

  • Ce puteti spune despre actuala prevedere legalizata ca un salariat public este obligat sa fie membru de sindicat si cotizatia (care poate ajunge la peste $1000 pw an) se retine automat din salariu si se vireaza in conturile sindicatelor si sunt folosite pt tot felul de actiuni ne-sindicale, inclusiv donatii importante (chiar sute de milioane) pentru candidatii democrati in alegeri?
   Din cate inteleg eu principalul punct de divergenta cu democratii si conducatorii sindicatelor publice nu este abolirea completa a ‘dreptului’ la negocierea colectiva ci eliminarea acestei obligativitati de membership si cotizatie retinuta automat. La fel din cate stiu nici in regimuri comuniste nu exita o asemenea obligativitate..

 3. buna ziua! va multumesc ca existati,pe canalele media obisnuite din romania nu am aflat decat ca sunt probleme in wisconsin dar nu ce fel si de ce sunt probleme. dvs,ca si in problemele orientului mijlociu,ne asigurati [celor care nu citim in limba engleza] o baza de date strict necesara. ce e drept,mizez pe buna dvs credinta. cu respect, LS

 4. 1. Nu înțeleg de ce ar fi Michael Moore hidos.
  2. Sindicatele pompierilor și ale polițiștilor au fost exceptate de la prevederea care nu restrictionează ci elimină drepturile de negociere colectivă. Asta pentru că, în campania electorală, l-au susținut pe Walker. Cu toate acestea, acum s-au alăturat celorlalte sindicate.
  3. Intr-o convorbire telefonica cu un ziarist care s-a dat drept David Koch – unul dintre cei mai importanți finanțatori ai GOP – Walker a recunsocut, practic, că deficitul bugetar este un pretext pentru un atac la adresa sindicatelor
  4. Toate aceste prevederi, care țin de drepturi și nu de buget, Walker încearcă să le introducă pe șest într-o lege de rectificare bugetară, fără să le fi susținut în campania electorală.
  5. Mă îndoiesc că 60% dintre americani consideră că protestele din Wisconsin au legătură cu cele din Orientul Mijlociu. Poate e vorba de 60% dintre americanii care urmăresc emisiunile lui Glenn Beck. Nu știu de unde ați luat sondajele acelea.
  6. Legătura dintre sindicate și Partidul Democrat nu e nici pe departe la fel de strînsă ca cea dintre Tea Party și Partidul Republican.
  7. Reducerea de taxe de acum 10 ani, dacă nu mă înșel, nu a fost specifică statului Wisconsin, ci a fost la nivel federal, initițată de G. Bush. Deficitul bugetar de atunci nu a scăzut, ci a crescut amețitor, iar numărul de locuri de muncă create, nici nu se compară cu cel al locurilor de muncă create în timpul lui Bill Clinton, cînd taxele au fost crescute, iar deficitul bugetar era, de fapt, excedent bugetar.
  8. La ei nu e ca la noi, nici pe de parte. Nivelul argumentației, al dezbaterii, e infinit superior.

 5. Poate că din articol nu reiese suficient de limpede: sindicatele au fost de acord cu reducerile salariale, ce nu pot accepta este eliminarea dreptului de negociere colectivă – și asta nu e deloc ca ai noi. La noi, dacă le dai bani sindicaliștilor, poți să te și ușurezi pe ei, n-au treabă, nici conștință, nici onoare.

 6. Fuga celor 14 democrați din Wisconsin are ceva comic, dar și anti-democrat – e drept. Însă ar trebui amintit și contextul: în cei doi ani ai administrației Obama, în Senatul federal, republicanii au blocat votarea a nenumarate legi, unele dintre ele fiind adoptate în cele din urmă în unanimitate, iar altele propuse chiar de ei, doar pentru a obstrucționa funcționarea Senatului. Și nici asta nu e deloc democratic.

  • poate comic sau poate nu.

   Advarul este ca putea contesta si ingheta legislatia mult timp, poate pana la alegerile urmatoare.

   Sursa cea ma buna din Madison este Adjuntul Politiei Metro. vorbeste inca destul de corect limba romana, adevarat cu un accent moldovenesc pronuntat :)

  • N-as exagera importanta „fugii peste granita” a alesilor democrati. Nu in tara care a inventat termenul „filibustering” si unde au fost cazuri cand congressmeni au inceput sa citeasca o carte de telefon la tribuna numai pentru a bloca dezbaterile.

   Exista sicane procedurale suficiente, si nu doar in Romania. E drept ca asta cu fugitul in munti suna mai a abandonare decat altele, dar efectul e acelasi.

   Walker a vrut sa „rupa pisica” doar ca sa arate un exemplu de ultra-conservatorism. Ce vreti mai conservator decat a reveni un secol inapoi? Omul are planuri mari pentru viitorul lui politic. Evident ca bugetul a fost doar un pretext, asta nici macar el nu contesta.

   In ceea ce ma priveste, nu as folosi termenul „hidos” la adresa lui M. Moore desi recunosc ca-mi place cam la fel de mult ca Sarah Palin. Amandoi extremisti si mincinosi. Unul mai inteligent si destul de entertaining, cealalta mai frumoasa si, din acest motiv, la fel de entertaining. Dar daca au vreodata pui impreuna, sper sa nu-i pastreze. Hm, totusi: daca ai taia tampeniile speculative din filmele lui Moore, deci cam jumatate (poate cu exceptia lui Columbine, unde sunt mai putine) ar ramane ceva decent, chiar util. Daca ai taia tampeniile din discursurile lui Palin ai ramane cu… nimic.

 7. excelent articol, multumesc pentru background si pentru analiza. un singur lucru mi s-a parut deplasat: ” hidosul Michael Moore”.

  in rest, un articol asezat si foarte documentat. felicitari!

  • Thomas,
   am o problema care se numeste integritate. Omul minte si distorseoneaza cu nerusinare. On my book se numeste hidosenie. In nici un caz nu era vorba de fizicul omului!

   • Ref. la hidosenie, un fapt mai rar mentionat: niste documentaristi canadieni, voind sa faca un film apreciativ la adresa lui Moore, au sapat subiectul si le-a iesit un film critic la adresa tehnicilor utilizate de catre el. Ei, FoxNews a prins de veste si i-a chemat pentru un interviu. Oamenii au acceptat un interviu live (in loc de emisiune inregistrata, unde se temeau de cenzura). Realizatoarea a tot incercat sa-i atzatze impotriva nemesis-ului lor, insa in loc de asta discutia a ajuns periculos de aproape de modul de informare practicat de catre Fox, asa ca interviul a fost retezat brusc.

    http://www.youtube.com/watch?v=sArsLCTvmn8

 8. Excelent articl. Este laudabil si ca nu cadeti in obisnuita pozitie de principoi anti-sindicala a intelectualului de dreapta roman.
  As mai adauga inca ceva: reducerile bugetare din State se fac pe fundalul reducerii de impozite continuate de Obama. Starve the beast, cum zicea Reagan. Cauza crizei fiscale nu sunt salariile din public, ci costul exorbitant al salvarii sectorului bancar, reducerea de impozite pentru cei foarte bogati si accentuarea problemei demografice. Cu exceptia ultimului factor restul tin de efectele ideologiei dreptei.

  • dan salut,
   nu cred ca problema reprezentantei sindicale are legatura cu opiniile politice personale. Deci sunt un om de dreapta membru al unui sindicat din convingerea ca sindicatul respectiv m-a reprezentat cu bun simt atat cat am avut nevoie. Astazi cotiez pentru alti la fel cum au cotizat alti pentru mine.

   Problema adevarata sunt costurile exorbitante ale razboaielor inutile. Asta este crudul adevar. Pacat ca nu exista vointa de a recunoaste adevarurile crude. Sa fi „politistul lumii” a fost un lux mult prea costisitor pentru America!

   • „Problema adevarata sunt costurile exorbitante ale razboaielor inutile. Asta este crudul adevar. Pacat ca nu exista vointa de a recunoaste adevarurile crude. Sa fi “politistul lumii” a fost un lux mult prea costisitor pentru America!”
    Dl Theophyl sant in profund dezacord: va dau un exemplu sinistru pentru a sublinia ideia numai, n-o luati in serios: sa zicem ca un doctor va spune ca aveti o tumora la creier si va mai da jumatate de an de trait. Partea buna zice el este ca cu tratament, va puteti vindeca perfect si mai puteti trai normal restul vietii. Partea proasta, adauga el, este ca va va costa 1 milion de $. Dilema in care va veti gasi este ca ori strangeti milionul, si veti trai fericit restul vietii si va veti plati datoriile, ori .. mai aveti 6 luni de trait.
    Banii pe care ii regretati in primul paragraf, aparent se pierd pe apa Sambetei, insa, in opinia mea, sant cel mai bun investment! Fara sa insinuez ceva, ganditi ca un om de stiinta.

 9. Nu cred ca e indicat sa comparam opinia publica de la noi cu cea americana sau franceza sau germana. In primul rand, desi eram niste natangi in 1990, nimeni nu poate nega ca opinia publica romaneasca a dus o lupta grea in ultimii 20 de ani (si nu fara oaresce succes) sa reziste incercarilor brutale ale politicienilor de a o angaja in fals si de a o impinge in postura de remorca ce i-a fost rezervata…desi o sa para incredibil, primul lucru si poate singurul (desi nu e chiar asa nici aici) cu care Romania se poate mandri e opinia publica din tara in anul 2010…sa nu uitam, in USA a fost nevoie de doua luni in campanie si cateva televiuni ca Obama sa castige ba chiar cu sa fie luat in serios…americanii au avut bulan, Obama nu e nici mai bun nici mai prost decat altii asa ca pe apa sau pe uscat corabie merge…in Romania, de ani buni, opinia publica e sub bombardament (like there’s no tomorrow) stim noi din partea cui si totusi a reusit sa ingroape deja doua pericole mortale pentru toti oamenii normali: adrian nastase si mircea geoana si cei din aceeasi coloana nu se simt nici ei prea bine.

 10. Salut Theophile. Welcome back!
  Hai să mă alătur şi io corului: subscriu fără rezerve la calificativul acordat lui Moore. Aş mai adăuga încă câteva de la mine, da’ nu vreau să-ţi poluez articolul.

 11. Pentru a avea o parere cat de cat corecta este bine sa ascultati si comentarile conservatorilor si apoi sa argumentati. Lupta se da intre sindicate si restul populatiei care plateste taxele sa le sustina dorintele: o pensie cat un salariu, asigurare medicala excellenta care continua si dupa iesirea la pensie, vacanta satisfacatoare, siguranta locului de munca, etc, etc. Nimeni nu are nimica impotriva acestor dorinti, insa cine le plateste? Sindicatele bine organizate de comunisti au reusit sa-si impuna punctul lor de vedere fiindcai actioneaza ca o forta de soc, in comun. Le spune la guvern: nu faceti ce vrem noi, tot statul intra in greva! Si de ani de zile, au fost acceptate legi care au dus economia de rapa, la fel ca in Romania. Noul guvernator a venit cu propunerea sa nu mai dea voie sindicatelor sa actioneze la unison, ca forta de soc. Din acest motiv este toata reveliunea! pentruca aceasta lege emasculeaza sindicatele. Si guvernatorul o sa reuseasca pentruca tot asa a facut si Reagan cand a declarat greva lucratorilor in traficul aerian ilegala si i-a dat pe toti afara. A castigat, a folosit armata la dirijarea traficului si in urmatorii ani economia a inceput sa duduie. In concluzie, cand abuzezi de privilegii lucririle se sfarsesc prost. Populatia din Wisconsin care plateste taxe, exceptand rudele sindicalistilor, sant de partea Guvernatorului.

  • Salut stimate mucenic,

   1. Eu sunt conservator. aveti aici profesiunea mea de credinta politica, daca doriti puteti sa o cititi pentru a ajunge la un numitor comun. asta este pentru mine conservatorism:

   http://theophylepoliteia.wordpress.com/opiniile-%E2%80%9Cpoliteia%E2%80%9D/de-ce-sunt-conservator/

   2. Am fost ofiter de cariera 18 ani in armata asta (americana) care a purtat 4 razboie la care am participat. Deci stiu exact cum este. Si razboiul din Somalia, cel din Iugoslavia, Irak (al doilea) au fost razboie absolut fara nici un castig strategic sau tactic si au costat zeci de trilioane de dolari. Bani care au saracit America si au dus-o spre a deveni o putere de mana a doua. Acum Obama o ingroapa total.

   3. Sa fi patriot roman sau american nu trebuie decat sa gandesti ce este bine pentru tara ta. Nu cu inima ci cu creierul.

   4. Inima pastreaz-o pentru familie.

   5. Legat de situatia din Wisconsin – conservatori sau nu de dreapta sau de stanga. Nu poti lua drepturi castigate in 1931. Pur si simplu – nu se poate! Nu este moral si in nici un caz crestineste. Nu sunt drepturi luate cu japca, sunt castigate dupa multe probleme care au fost si care au fost rezolvate cu ajutorul dreptului de a negocia. Asta este cam tot. .

   • In SUA un singur lucru este sfant si care nu poate fi schimbat: Constitutia!
    Restul se schimba in functie de cate voturi ai nu cu afirmatii fara continut „pur si simplu nu se poate”! In America se poate orice fiindca omul este liber sa faca orice.
    Dupa ratiunea Dvs cum explicati acceptarea avorturilor, cand ele nu au fost acceptate dela inceputul lumii ?
    Sindicatele nu au fost inventate de comunisti insa comunistii au pus mana pe ele. Ei au initiat contracte de munca favorabile muncitorilor dar si salarii si pensii de milioane $ pentru conducatorii lor. Aceste contracte au distrus competivitatea industirei americane. Populatia nu mai vrea sa plateasca taxe pentru asta si, nu numai atat, nu mai sant bani. Socialismul cu care cred ca ati fi de acord nu functioneaza in America. A fost incercat de pilgrimi in Mas. si dupa un an s-a renuntat.

    • Probabil ca nici pentru egalitate nu mai sunt bani, deci sa se revina la sclavia din Constitutia Parintilor Fondatori ori cea din Biblie. Cam asta si face de fapt guvernatorul Walker.

     • „Probabil ca nici pentru egalitate nu mai sunt bani, deci sa se revina la sclavia din Constitutia Parintilor Fondatori ori cea din Biblie”
      1. Unde vedeti suport pentru „sclavie” in Constitutia americana? Rezumati sa cititi numai prima fraza din ea sa vedeti ce gresala faceti.
      2. Vreti sa-mi spuneti comunismul nu este sclavie? ce plamadesc „Union”urile? republicani conservatori? ce au creat ele in Germania interbelica si erau conduse de Comintern?

     • @mucenic:
      Ultima data cand am verificat, anul 1787, cand a fost adoptata Constitutia SUA, a avut loc inainte de anul 1865, cand a fost adoptat al 13-lea amendament care prevedea abolirea sclaviei. Prin urmare vreme de 78 ani, Constitutia SUA nu a interzis in mod explicit sclavia.

      Este caraghios ce spuneti, ca cea mai mare problema a Germaniei interbelice a constituit-o sindicatele. Noroc cu Hitler ca a rezolvat problema, aservindu-si-le. Guvernatorul Walker nu e departe nici el de o performanta similara.

   • Daca imi permiteti o usoara extrapolare, dimensiunea nu conteaza ;-)

    Cu tot respectul, sunt lucruri pe care multi le gandesc, dar Chomski este unul dintre putinii care le spune clar. Politica SUA este asa cum este din necesitate (batausul clasei este intotdeauna cel mai tare – cum altfel ?!). Sunt insa multe aspecte care nu sunt necesare si care dupa orice definitie posibila reprezinta crime impotriva umanitatii (Irakul, cu peste 100.000 de victime, este cel mai recent exemplu).

 12. Am semnalat acest „la ei, ca la noi” acum vreo zece zile, intr-un comentariu legat de un articol referitor la noul cod al muncii. Aceleasi intentii, acelasi stil autoritar, fara loc de dezbateri. In acelasi timp. Nu ma situam pe vreo pozitie pro sau contra, ci semnalam doar un fapt semnificativ, daca ne gindim ca generatia baby boomers rar a mai vazut manifestatii de o asemenea amploare, de la epoca Woodstock incoace. Am fost atacata imediat de comentatori, cum ca tin cu „stinga” si nu inteleg esenta motivatiei pentru care Walker a initiat masurile de austeritate. N-am raspuns acuzelor, n-aveam cui. Ma bucur insa ca am descoperit articolul tau, Theophyle! Felicitari si pentru concluzii!

 13. Dupa 2 mandate Clinton (democrat) care au adus deficitul bugetar aproape de 0 si 2 mandate W Bush (republican) care au avut ca rezultat 2 razboaie absurde, deficit bugetar record si o criza economica mondiala fara precedent mie imi vine foaaarte greu sa inteleg cum poate cineva sa mai aiba simpatii republicane.
  Articolul pare tradus dupa Fox pentru ca reuseste un remarcabil slalom printre „detaliile” neconvenabile.
  Un exemplu: din lista primilor 10 finantatori de campanii electorale 7 sint legati de mari corporatii si finanteaza in proportie covirsitoare partidul republican iar 3 sint uniuni sindicale. Daca sindicatele isi pierd dreptul de a negocia probabil ca dispar in scurta vreme lasind astfel clasa de mijloc fara aparare si partidul democrat fara finantare.
  Am trait destul intr-un sistem cu partid unic. Nu vreau sa vad asa ceva in SUA.

     • Subscriu ce spune max: ca scientist imi este imposibil sa am vreodata simpatii republicane, exemple: Mike Beard (GOP lawmaker) spune ca Dzeu a facut pamantul cu resurse (naturale) nelimitate, John Shimkus (GOP congressman) spune ca Dzeu i-a promis lui Noah ca nu va mai inunda pamantul, concluzia lui este ca incalzirea globala nu trebuie sa ne ingrijoreze. Astia sunt in congress care influenteaza legi, pentru oamenii de stiinta lucrurile astea sunt hilarious dar in acelasi timp ingrijoratoare. Sunt de zece ani intr-un stat in sud dar nu am intalnit vreun profesor universitar care sa aiba simpatii republicane clare. Pe langa asta ce vad la televizor este o isterie extrema a republicanilor legata de abortions, gays, bible; cand isi depun candidatura parca concureaza la un post de preot, e asa funny…

     • Valentin,
      nu cred ca aveti o buna cunostiinta asupra uneia din cele doua mari partide ale Americe, care au guvernat SUA mai mult decat au facut-o Democratii, cel putin dupa WW-II.

      Ca roman dati-mi voie sa va amintesc ca poate URSS ar fi fost inca bine merci fara Reagan, si noi am fi trait ca in Coreea de Nord pana zilele noastre si ca daca nu ar fi fost Bush, Romania nu ar fi fost in NATO si poate nici in UE.

      Tot dati-mi voie sa va reamintesc ca presedinte american Republican a vizitat Romania de 2 intr-un mandat si cel Democrat, Clinton, o singura data (3 ore) ca sa ne dea cu flit dupa ce i-am ajutat impotriva Iugoslaviei.

      Bigoti si prosti asa cum ii prezentati dumneavoastra sunt insa forta care a condus America si o vor conduce mai departe dupa mici perioade nefaste gen Carter sau Obama.

 14. Dl Theophyl,
  Sant de acord cu profesia Dvs de credinta privind conservatismul. Este si a mea.
  Afirmatia care o faceti in eseul Dvs.(„Nu poti cere statului ce nu-ti poate asigura. Nevoile tale pe timp de restriste trebuie acoperite din ceea ce ai contribuit cand nu erai in aceasta restriste sau din agoniseala pe care ai pastrat-o pentru aceste vremuri”) contrazice insa pozitia avuta in discutia anterioara si imi suporta punctul meu de vedere. Atat populatia cat si sindicatele sant de acord ca statul Wisconsin e falimentar si cheltuielile trebuiesc taiate. Sindicatele insa se cramponeaza de un singur punct: dreptul de a actiona in comun la incheierea contractelor care este arma lor ILEGALA sa-si impune punctul lor de vedere. Membrii acestor sindicate lucreaza pentru stat si sant platiti din taxe. Ei au castigat aceste drepturi nu pentruca au cotizat ci si-au impus vointa prin santaj. Iar acuma, cand vad ca pierd, folosesc metode josnice de tergiversare, reprezentantii lor din congres (democratii) au plecat in afara statului. Asta n-are nimic de a face cu conservatismul. Este tactica comunista, nu credeti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro