sâmbătă, noiembrie 27, 2021

La investire – preşedintele Iohannis şi înţelesurile zilei de 16 noiembrie 2014

Ziua de astăzi ar fi trebuit sa fie apoteoza carierei unuia dintre cei mai ambiţioşi şi mai toxici politicieni ai deceniilor din urmă- totul părea să indice că ofensiva lui Victor Ponta urma să se sfârşească cu un triumf electoral. Şi totuşi, în pofida barajului mediatic şi a mitei instituţionalizate, Victor Ponta nu a învins. În locul său,un alt preşedinte va fi investit, Klaus Iohannis, un preşedinte care îşi datorează victoria unei zile pe care nu avem dreptul să o uităm, ziua de 16 noiembrie 2014.

Şi poate de aceea ocazia depunerii jurământului este prilejul natural şi legitim de a evoca înţelesurile acelei zile, evocând celui care va fi Preşedinte temeliile etice şi politice ale mandatului său. Căci votul din 16 noiembrie 2014 nu a fost unul negativ, iraţional şi mesianic, ci expresia, lucidă, a refuzului unui viitor şi a unei societăţi. Iar acest refuz se întemeia pe opţiunea, lucidă şi clară, în favoarea unor valori pe care românii nu mai sunt dispuşi să le negocieze. Refuzul este expresia însăşi a unei alegeri. Iar această alegere nu poate fi ignorată de Klaus Iohannis- prezenţa sa la Cotroceni este expresia acestei voinţe populare.

Votul din 16 noiembrie a fost unul împotriva PSD şi a acelui partid- stat care a încercat să reducă România la statutul de teritoriu arondat feudal satrapilor săi locali. Votul din 16 noiembrie a fost unul împotriva valului de obscenitate publică care a fost pilotat de Victor Ponta şi de acoliţii săi. Votul din 16 noiembrie a fost unul împotriva mincinoasei mândrii de a fi român, care nu era altceva decât o variantă revizuită a unui naţionalism autarhic ceauşist. Votul din 16 noiembrie a fost unul împotriva samavolniciei unei puteri care a crezut că poate dispune de libertatea unei naţiuni. Votul din 16 noiembrie a reafirmat unitatea unei comunităţi, care nu poate fi separată şi divizată. Votul din 16 noiembrie a întărit ataşamentul colectiv faţă de Occident, în contra cântecului de sirenă ruso-chinez. Votul din 16 noiembrie a însemnat validarea încrederii în egalitatea legii şi în capacitatea statului de drept de a fi pavază pe care nu mai putem abandona.

Ziua de 16 noiembrie trasează agenda politică pe care Preşedintele Iohannis este obligat să o urmeze. De la demnitatea individuală până la demnitatea unei naţiuni, trecând prin opţiunea euro- atlantică şi consolidarea statului de drept. Ca niciodată în istoria noastră modernă, un sentiment al civismului este decelabil în spaţiul public. Mandatul creionat de naţiune este precis şi imperativ.Soluţionarea chestiunii votului Diasporei este unul dintre punctele care impune urgenţă. Egalitatea în faţa legii nu se poate întemeia pe excludere şi pe umilire deliberată.

În numele acestui mandat pe care îl transmite ziua de 16 noiembrie 2014, avem datoria de a ne asuma starea de luciditate democratică. Valorile în care credem nu sunt tranzacţionabile. Viitorul nu mai poate fi închipuit sub semnul trecutului şi al compromisurilor imunde. Transparenţa guvernării este standardul care nu mai poate fi abolit. Corupţia aleşilor şi a oligarhilor este inamicul implacabil al României în care am ales să credem. Ziua de 16 noiembrie este un punct de cotitură. Datoria noastră este de a nu abdica şi de a nu renunţa- de a rămâne, până la capăt, fideli principiilor care ne îndrumă, iar nu oamenilor trecători.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Egalitatea inseamna ca fiecare cetatean trebuie sa poata vota. Dar mai inseamna si ca fiecare trebuie sa voteze o singura data la fiecare alegeri. Asadar, pe langa accesul la vot al Diasporei mai trebuie rezolvata si problema votului multiplu (listele suplimentare).

 2. Da,cel mai important lucru ar fi demararea legii pentru votul diasporei.Eu am deja mari rezerve ca viitorul presedinte va ajuta la accelerarea acesteia iar alegerea postului A3 ca primul loc de exprimare a „sustinutei„ A. Gorghiu ca sefa pnl este edificatoare..Daca si retractarea partiala a lui Mihalache de pe lista consilierilor se dovedeste doar o tragere de timp si o pacaleala incepe conturarea unei dezamagiri rapide .Minunea a tinut putin,mult prea putin!

 3. In primul rand trebuie o noua lege a partidelor care sa permita aparitia de noi oameni si idei pe scena si sa duce la regenerarea clasei politice.
  Ce traim acum e o pseudo-democratie, sau una ‘dirijata’ in care care clasa politica si-a asigurat monopolul si prepetuarea prin inlaturarea alternativelor si concurentei…simpla inlocuire cu oameni mai tineri, ca Victor Ponta sau Alina Gorghiu, nu inseamna decat cosmetizare.

 4. Iohannis nu uita ca au stat oameni in frig si ploaie 10-12 ore ca sa te voteze, credeam ca esti mai serios si mai inteligent , dar dupa cum ai anceput mandatul , cu deseuri ca mihalache si gorghiu – doua creaturi anteniste ajunsi oameni de isprava cu diplome de la fabrica de diplome , nu te vad bine. Maine-poimaine te vad facand coada sa intri la Gadea in emisiune, la Haznaua 3, post care te-a batjocorit în fel și chip. PNL-istii fac coadă să vină sa-l înjure pe Băsescu care a plecat deja. Începe să se contureze jocul ordinar cu pesedeii inceput inca din 2012. Dacă este așa vei intra în istorie cu cea mai mare CACIALMA TRASĂ ROMANILOR. Pentru cine am indurat noi ploaia,frigul si gazele lacromogene in capitalele europene ???

 5. Din pacate din ce am vazut sau auzit Iohannis nu a fost investit ca presedinte, ci mai mult a fost uns rege intr-o tara care inca are mentalitate de iobagie.

  Si explicatia, pe scurt: cateva milioane de romani platesc taxe pentru ca un „presedinte” sa fie investit cu ceremonii costititoare, cu garda de onoare, cu palat prezidential, cu discursuri in Parlament si … cu „crestinarea” evenimentului de catre un popa.

  Presedintele Romaniei nu este un functionar in slujba cetateanului, el este ales sa fie un inalt demnitar, el este o „institutie prezidentiala” cu buget de zeci de milioane de euro anual, cu garzi si consilieri. Nici o similaritate cu curtea regala.

  Presedintele Romaniei nu este salarizat cat sa traiasca din salariu. Salariul este doar simbolic, sunt zeci de mii de oameni care castiga mai mult decat presedintele, unii pe merite (conducand companii mai profitabile :) ), altii chiar ca angajati ai statului. Pentru ca presedintele nu are nevoie de salariu, daca vine la serviciu nu ia metroul, ci masina de serviciu cu escorta, la masa nu iese la restaurantul de vis-a-vis, in concediu foloseste vilele de protocol. Nici o similaritate cu casa regala.

  Presedintele Romaniei parca era luteran. Nici Carol I nu era ortodox, caci ortodoxismul prin Germania e ceva mai rar, dar ceremoniile de investire si inscaunare au fost „crestinate” de biserica ortodoxa, pentru ca ei domnesc doar pentru ortodocsi. Nu exista nici o similaritate intre cei doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro