vineri, august 12, 2022

La TVR se impun concedieri și demisii de onoare

La TVR s-a umplut paharul. Simptomatic faptul că, în fine, cineva din Consiliul Național al Audiovizualului, un instrument altminteri complet politizat, inutil, bugetofag,furnizor doar de sinecuri și subordonat pe față intereselor alianței aflate la guvernare, dar și Comisia pentru cultură, arte și mass-media din Parlamentul României și-au venit în fire.
Ambele s-au trezit din lunga hibernare și au decis să îi ceară socoteală directorului general interimar, doamna Doina Gradea.
Dacă CNA a făcut-o numai de formă găsind deja detergenții necesari spre a o spăla de vini și de păcate pe insa care habar nu are care sunt rolul, misiunea și conduita editorială a Televiziunii publice și care a transformat SRTV într-un fel de agenție de propagandă pusă cu totul în serviciul alianței PSD-ALDE ( spălători fruntași au fost domnii Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu și Gabriel Tufeanu) e de sperat că totuși parlamentarii vor izbuti să o convingă pe doamna Doina Gradea că așa nu se mai poate.
Că e inadmisibil ca Televiziunea publică să facă politică partizană pe față. Să devină instrument de luptă și de șantaj politic. Și să consacre largi spații de emisie difuzării unui interviu de cea mai proastă calitate făcut cu un fugar. Cu nimeni altul decât dl. Sebastian Ghiță, insul care, de la finele anului 2016, când și-a pierdut, în urma eșecului în alegeri, imunitatea parlamentară, și-a luat tălpășița și sfidează de atunci încoace legile țării al cărei cetățean este.
Nimeni nu pune la îndoială libertatea editorială a TVR. Numai că această libertate se supune unui cod deontologic, unor norme profesionale care au fost grav încălcate odată cu transmiterea pe principalul canal al Televiziunii Naționale a unui subprodus jurnalistic oricând susceptibil de a fi bănuit de lipsă de onestitate.
Iată câteva argumente care probează afirmațiile de mai sus:
1. Interviul cu Sebastian Ghiță a fost făcut la inițiativa și pe cheltuiala cotidianului Evenimentul zilei. Al cărui patron, dl. Dan Andronic, este la rându-i cunoscut ca având mari probleme în justiție și socoteli neîncheiate și nu tocmai clare cu o seamă de instituții-cheie ale Statului de drept.
2. Dl. Sebastian Ghiță a condiționat interviul de faptul ca intervievatorul să fie nimeni altul decât jurnalistul Ion Cristoiu. Care încă din ianuarie 2017, atunci când vestea refugierii în Serbia a patronului postului România tv a devenit publică, a făcut dovada unor sentimente suspect de tandre față de fostul tovarăș de afaceri și chermeze al d-lui Victor Viorel Ponta. Despre această nouă alianță a d-lui Cristoiu și despre dedesubturile sale mi-am exprimat opinia într-un articol publicat pe adevărul.ro la data de 7 ianuarie 2017. Recitindu-l, mi-am dat seama că nu aș schimba o iotă.
3. Este stupefiant să afli că dl. Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii România 9, în spațiul căreia a fost difuzat interviul cu pricina, a luat de unul singur decizia transmiterii subprodusului (ne)jurnalistic al tandemului Cristoiu- Andronic. Oricât de largă ar fi independența editorială de care se bucură la TVR dl. Ionuț Cristache (despre cum a fost câștigată această independență și cum își îngăduie fostul slujbaș al lui Dan Voiculescu să o șantajeze și să o amenințe pe d-na Gradea ar fi de spus multe), este de necrezut că nimeni, nici unul dintre nenumărații șefi cu responsabilități editoriale din conducerea SRTV, nu îl întreabă pe dl. Cristache măcar care ar fi subiectele ce ar urma să fie abordate în emisiunile domniei-sale.
Interviul mai mult decât obraznic dat nu întâmplător, desigur, publicației on line dc news, și directorului acesteia, dl. Val Vâlcu care i-a ținut d-lui Cristache isonul- normal să fi fost astfel de vreme ce dl. Vâlcu este frecvent invitat la România 9 de dl. Cristache și slujește cam aceleași interese – nu face decât să confirme că realizatorul respectivei emisiuni și-a depăsit demult competențele, că habar nu are ce înseamnă să fii moderator, să lucrezi în TVR și că puțin îi pasă de codul etic al jurnalistului din Televiziunea publică.
4. Realizatorul emisiunii România 9 a anunțat încă de luni că intenționează să transmită, nu în exclusivitate, ci simultan cu alte trei televiziuni, din care două rău famate (Antena 3 și România tv),interviul luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiță. Firesc era ca atât directorul general interimar al TVR, d-na Doina Gradea, cât și directorul interimar al canalului TVR 1, dl. Raico Cornea, la fel ca și d-na Oana Popescu și dl. Dorin Muntean care girează conducerea Direcției Știri să ceară să vadă interviul cu pricina. Ar fi putut constata lesne că el nu e nicidecum echidistant jurnalistic, că e făcut cu dedicație, că e neinteresant, anost, fără har, că mustește de ridicări la plasă, de gudurări și complimente pe care Ion Cristoiu i le face fără nici o jenă fugarului Sebastian Ghiță. Dl. Cristoiu nu a ratat nici măcar o singură ocazie de a încuviința, fie prin cuvinte, fie prin interjecții, alegațiile d-lui Ghiță. Or, orice student în anul I la Facultatea de jurnalism ar trebui să știe că nu acesta se cuvine a fi rolul intervievatorului. Al intervievatorului onest, nu al celui care servește anumite interese, așa cum se vede de la o poștă că fac atât dl. Cristoiu cât și comilitonul domniei sale, dl. Ionuț Cristache.
5. A avut oare vreun câștig în audiențe Televiziunea publică difuzând în prime time giugiulelile grețoase dintre dl. Ion Cristoiu și dl. Sebastian Ghiță? Nici vorbă! Din contră! Emisiunea România 9 înregistrează oricum o audiență slabă. Descalificantă. Care nu îi justifică deloc menținerea în grilă. Emisiunea România 9 este departe de a fi o emisiune premium așa după cum declară, mai curând de nevoie decât de voie, doamna Doina Gradea. Media zilnică a programului este de 1,1 puncte de rating, fapt inadmisibil în condițiile în care realizatorul lui,dl. Ionuț Cristache, un jurnalist controversat încă de pe vremea în care slujea pe față interesele penalilor la Antena 3, televziune aflată în proprietatea la fel de penalului Dan Voiculescu și a familiei sale, încasează un onorariu fabulos prin comparație cu alți angajați ai Televiziunii publice.Or, miercuri seara, atunci când s-a difuzat prima parte a șuetei dintre domnii Cristoiu și Ghiță, România 9 de abia dacă a atins 0, 8 puncte de rating. Aceasta în condițiile în care celelalte două mari posturi – Antena 3 și România tv-care au transmis același interviu anost, fad, îngălat, fără sare și piper, realizat în sistem prepay de „maestrul” Ion Cristoiu au înregistrat 3 puncte de rating fiecare. Iar B1tv, o televiziune mică, cu angajați puțini,care a dat și ea pe post respectiva producție, a egalat în audiență cel de-al doilea canal al TVR. Cad astfel toate argumentele cu care au sărit să-l apere pe dl. Cristache d-alde Val Vâlcu sau Răsvan Popescu (unde e jurnalisttul de altădată școlit la BBC, unde e scenaristul unor filme făcute de Lucian Pintilie?) invocând interesul public.
5. După cum spuneam, interviul este proprietatea cotidianului Evenimentul zilei. Or, tocmai de aceasta ar fi interesant de aflat dacă TVR a plătit achiziționarea lui și în ce temei juridic. Și chiar dacă interviul a fost făcut cadou Televiziunii publice de Dan Andronic&co e limpede ca lumina zilei că aceasta tot a ieșit în pagubă din moment ce trebuia să îl difuzeze în regim de publicitate atâta vreme cât pe tot parcursul lui era vizibilă sursa. Adică Evenimentul zilei. Cineva trebuie să plătească această reclamă. Iar dacă Evz refuză să o facă, paguba trebuie recuperată de la dl. Ionuț Cristache. Că tot e domnia-sa favoritul d-lui Mirel Curea. Eventual, în solidar cu aceeași doamnă Gradea. Îi notific pe această cale doamnei Smaranda Vornicu –Shalit, șefa Serviciului de comunicare din TVR, că aștept o informare clară asupra felului în care a fost soluționată problema de conducerea Televiziiunii publice.
Firesc ar fi fost ca după fapta gogonată comisă de dl. Ionuț Cristache să fi luat atitudine Comisia de etică și arbitraj din SRTV, comisie condusă de dl. Horia Grușcă. Normal ar fi ca după gafa profesională de proporții comisă de dl. Ionuț Cristache, d-na Doina Gradea să solicite cu maximă urgență Comitetului Director al TVR rezilierea contrsctului de colaborare dintre SRTV și dl. Ionuț Cristache. Indiferent de câte telefoane ar primi de la protectorii și sponsorii politici ai d-lui Cristache. Și cum totuși doamna Doina Gradea nu este plătită din bani publici cu 18000 de lei pe lună doar spre a fi pe placul d-lui Liviu Dragnea și a-și asigura astfel sporirea șanselor de desemnare în postul de președinte-director general al SRTV, ci spre a servi interesele reale ale telespectatorilor și nu pe cele ale șefilor ei politici, o minimă doză de bun simț și un rest de onoare (rest pe care sper că totuși îl mai are) i-ar cere să își înainteze ea însăși cât mai grabnic propria demisie.

P.S. Cu puțină vreme în urmă, adică înainte de ora 10 a dimineții, mi-a fost adusă la cunoștință informația că în cursul zilei de joi Comisia de etică și arbitraj din TVR a declanșat procedurile în vederea analizării emisiunii d-lui Ionuț Cristache.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Televiziune Publica este aceea care se finanteaza din redevente. Or, TVR este o televiziune de Stat, ceea ce nu-i tot una.
  Ori de cate ori se va schimba culoarea guvernelor Romaniei, trebuie sa va asteptati la modificarea echipelor si a liniilor editoriale, este absolut firesc : cine plateste, decide de continut!
  Realitatea face ca mentalitatea romaneasca sa fie…asa cum este, ceea ce face ca oamenii sa fie usor de manipulat, mai ales cand e vorba de bani. Paradoxal insa, romanii nu sunt nici mai bogati, nici mai educati si nici mai democrati, decat alti europeni care, desi nu se uita zilnic la televiziunile publice, considera obligatoriu ca acestea sa existe, si cotizeaza pentru perenitatea lor.
  Recent, in Elvetia a fost un referendum contra finantarii prin redeventa (400 CHF) a postului public. In ciuda argumentelor imbatabile ale initiatorilor, poporul a refuzat initiativa, preferand sa plateasca o suma importanta pentru toata lumea, pentru a confirma utilitatea educativa si sociala a acestei institutii.
  Nu e vorba de altceva, decat de maturitate politica. Omul matur este ponderat, cauta mereu echilibrul, si detesta excesele de tot felul, de aceea e greu de manipulat. si imposibil de amagit cu „cadouri” al caror pret nu si-l poate permite, pentru ca-i implica pe urmasii lui!
  Cam asta ar trebui sa inteleaga multi romani : ca, daca Mos Craciun nu exista, e stupid sa il voteze!

  • Credeam ca stat nu este egal cu partidele de la guvernare. Credeam ca statul este administrarea interesului public. Ma insel?
   Caci mi-e teama ca de la aceasta confuzie plecand, la fel de bine putem pune semnul egal intre partidele de la guvernare (vointa lor; vointa unei/unor organizatii de drept privat) si actiunea statului (ex. a jandarmilor, a politistilor, a procurorilor, a judecatorilor, a militarilor etc.). Ori, asa ceva era posibil inainte de 1989, intr-o dictatura, pe care vointa populara a indepartat-o la Revolutia din decembrie 1989.
   Revolutia din decembrie 1989 este raspunsul la alegatiile PSD si ALDE, recte Dragnea, Tariceanu & Co., atunci cand o tin una si buna ca fac ce vor ei, pentru ca au fost votati de o majoritate. Pur si simplu NU AU DREPTATE, nu au argumentul constitutional, in fapt, in drept, in spirit!

   • Statul roman nu este ceva abstract, si nici nu e o grupare de martieni apolitici care „apara interesele poporului” din convingere si de la ei putere!. El este format din oameni, si are in frunte 3 : Iohannis, Tariceanu si Dragnea. Conform constitutiei, rolul presedintelui este restrans si mai mult onorific decat decizional, ne raman deci cei 2 sefi ai Parlamentului, care sunt si sefii coalitiei de guvernare. Ei sunt Statul, la modul cel mai concret posibil.
    Orice administratie locala, orice institutie care nu e privata, functioneaza cu bani de la Stat, adica din bugetul pe care guvernurnul il acorda, cu aprobarea parlamentului. Cand aveti PSD&ALDE in toate structurile de decizie, e absolut normal ca, acestea sa aplice politica si viziunea lor.
    Functionarea televiziunii publice cu bani din redevente este singura cale de asigurare a independentei acestei institutii.

 2. Transmiterea simultana de catre patru televiziuni prntre care Romania tv ,televiziunea urmaritului penal interesat in lovirea DNA inseamna conspiratie coordonata impotriva unei institutii a statului roman.Nimic mai clar.Toti care au aprobat aceasta fapta asa trebuie judecati.
  Se observa ca in cadrul programului Romania 9 ,Ionut Cristache(venit intamplator de la televiziunea unuia care a devalizat statul roman?)nu scapa niciun prilej in a ataca presedintele tarii.Pe banii nostri.In numele cui?

 3. Excepțional. Felicitări, domnule Mircea Morariu!
  Sunteți printre puținii lideri de opinie care urmăresc cu atenție și profesionalism ceea ce se întâmplă în audio-vizualul românesc. Mulțumiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro