joi, septembrie 21, 2023

„La vremuri noi tot noi” – partea a II-a. Modificarile aduse la Legea finantarii Partidelor si a alegerilor Electorale

In noua legislatie, pe scurt si pe intelesul cititorilor, procesul de finantare al campaniilor trebuie sa aiba loc in modul urmator:
Partidele politice isi desfasoara activitatea zilnica efectuand cheltuieli din venituri care pot fi: donatii, cotizatii, subventii de la stat si alte venituri proprii ce pot fi obtinute din activitati organizate pentru membri si strict reglementate. Pentru orice votant (cu exceptia se pare a celor care au participat la elaborarea legii) este evident ca scopul fiecarui partid politic este de a ajunge la putere, castigand alegerile. Deci toate cheltuielile angajate de partide si candidati an de an, au legatura cu campaniile electorale. Totusi legislatia face distinctie intre finantarea partidelor si finantarea campaniilor electorale  dar fara a delimita prin scop exigibilitatea cheltuielilor care vor fi incluse in bugetul de campanie. Singura delimitare este facuta prin calendarul electoral. Implicatia este ca partidele pot efectua cheltuieli legate de campanie inaintea perioadei de campanie fara ca acestea sa fie incluse si declarate in bugetul de campanie, deci bugetele declarate vor fi mai mici decat cele reale. Cel mai evident exemplu sunt evenimentele de lansare a campaniilor care au loc inaintea perioadei de campanie si care evident (este usor sa estimam ca sumele cheltuite de PNL si PSD au fost impresionante) nu puteau fi incluse in bugetul de campanie.

Revenind la derularea procesului, in momentul declansarii campaniei, practic la maxim o saptamana dupa ce candidatii sunt admisi de BEC, mandatarii financiari se inregistreaza la AEP si in cazul in care sunt acceptati (noua legislatie prevede o serie de conditii mult mai stricte pe care mandatarii trebuie sa le indeplineasca) ei pot opera conturile deschise special pentru campanie. AEP-ul organizeaza o sedinta de pregatire cu mandatarii, sedinta care are un caracter formal lipsit de dialog.
Noua legislatie stabileste ca principiu nou si foarte important ca finantarea campaniei sa fie facuta in principal de catre candidati. Acestia pot strage donatii dar in afara conturilor partidului fiind obligati sa intocmeasca si sa respecte rigorile legii finantarii dar fara a avea obligatia sa isi angajeze mandatar. Fondurile stranse de candidati se transfera in conturile de campanie cand sunt verificate de mandatar pentru conformitate, apoi se raporteaza la AEP. Tot un aspect nou foarte important este ca aceste contributii pot fi returnate candidatilor daca mai multe criterii sunt indeplinite si acestia obtin minim 3% voturi la alegeri. De subliniat ca cerintele birocratice, procedurile, calendarul scurt si acest prag ii vor descuraja sa candideze in opinia mea pe politicienii care nu vor dispune de un potential financiar pe care sa il poata risca. Cu alte cuvinte, asa cum am aratat in articolul anterior, conditiile financiare vor limita dreptul Constitutional de a fi ales si de a alege. Contributia partidelor pentru fondul de campanie este intr-o suma limitata, insignifianta in bugetul total care va fi asigurat de candidati.

Cheltuielile facute in perioada de campanie vor fi efectuate din conturile declarate de partide, mandatarii avand obligatia de a verifica ca platile sa fie documentate conform cerintelor (contract, scop, factura, extras de cont, etc.). Platile in numerar nu mai sunt admise in campanie ceea ce aduce iarasi un impediment in organizarea si desfasurarea activitatii.  Cheltuielile se hotaresc de partide nu de candidati – probleme legate de contributii si alocarea lor pantru campania fiecarui candidat. Totusi exista obligatia ca sumele necheltuite sa fie restituite candidatilor. Va inchipuiti ce talmes-balmes o sa iasa din asta cand partidele vor hotara sa foloseasca banii primiti de la un candidat pentru un alt candidat, cum permit noile Norme.

In ceea ce priveste veniturile, mandatarii vor trebui doar sa verifice daca sumele transferate de candidati si partide sunt sustinute de documente justificative in speta declaratii de provenienta a veniturilor. In norme nu este precizat cine si cum vor fi verificate actele de donatie, contractele de imprumut si alte documente ce vor sta la baza veniturilor transferate de candidati lasand loc de interpretare acestor aspecte foarte importante.
Pe durata desfasurarii activitatii mandatarii care trebuie sa organizeze intreaga activitate financiara, in unele cazuri foarte ramnificata, (ganditi-va cati candidati vor fi pentru alegerile locale), au obligativitatea sa verifice legalitatea tranzactiilor si sa raporteze la AEP ori de cate ori incaseaza in conturi venituri de la candidati si partide dar intocmind si rapoarte sintetice in formate stabilite prin lege.

Personal estimez ca este practic imposibil sa poti organiza aceste activitati fara erori de operare chiar investind substantial timp si bani, pentru un partid de talia PSD sau PNL si cu atat mai dificil pentru celelalte formatiuni politice.
Pentru o mai buna intelegere va rog sa consultati si materialul publicat anterior.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Cu alte cuvinte, asa cum am aratat in articolul anterior, conditiile financiare vor limita dreptul Constitutional de a fi ales si de a alege.”

    Cu tot respectul dar conditiile financiare nu vor limita nimic: la fel ca oricare alt drept natural (negativ) cel mentionat de catre dumneavoastra asigura doar non-ingerinta in procesul – non-interdictia, daca preferati – candidaturii in conditiile de varsta si cazier penal solicitate de lege, dar nu si obligatia „cuiva” de a-mi finanta acest demers

    Mutatis mutandis, Constitutia imi permite sa-mi petrec concediul la Las Vegas si sa pierd acolo un milion de dolari, dar nu-mi asigura nici obtinerea vizei turistice in SUA nici fondurile pentru black-jack :)

    • Multam de comentariu. Totusi cred ca trebuie sa facem o diferenta intre participarea la un proces democratic care se doreste (in textul legii) sa asigure conditii egale participantilor si distractiile sau alte servicii si resurse la care poti avea accesul cu potenta financiara.

      • A fost doar un exemplu pe care sunt convins ca l-ati inteles: drepturile naturale asigura oricui libertatea sa le exercite dar nu si obligatia celorlalti de a le finanta!

        Parere de libertarian, desigur ;)

        • Ok, atunci, sa dispara legea finantarii partidelor. Nu e nevoie de o lege care pt omul de rand mimeaza realizarea conditiilor democratice dar in fapt ii ajuta pe cei care au scris-o.

  2. Trebuie facuta deosebirea intre un drept si o posibilitate de realizare a lui. Dreptul la viata este imprescriptibil dar daca nu am apa voi muri cu siguranta de sete.
    Cred ca mai degraba trebue sa facem deosebirea daca politica este o problema personala de tipul unui job sau distracte sau este un soi de contract social in care trebuie sa actioneze un anume postulat care in democratie este ; Puterea politica se obtine democratic, se mentine asisderea si se exercita in intersul celor care ti-o acorda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Viorel Bitu
Activează in consultanta de afaceri de peste 20 de ani. El a dezvoltat si condus in Romania peste 12 ani firmele de consultanta multinaționale Arthur Andersen, Accenture si propriile afaceri. Are experiența profesionala in industria energetica, petrol si gaze, bancara, distribuție, media, s.a. in Romania si străinătate. Este specializat in contabilitate româneasca si internaționala, sisteme informaționale financiare si de management. A absolvit EMBA ASSEBUS si Facultatea de Cibernetica din ASE Bucuresti. Este auditor financiar si expert contabil. Extraprofesional s-a implicat in activități ONG-urilor pentru educația tinerilor si studenților dar si ca vorbitor la conferințe si emisiuni TV.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro