marți, aprilie 29, 2025

Lansarea Aliantei pentru o Romanie Curata

Romania este si tara noastra!

Astazi s-a lansat Alianta pentru o Romanie Curata, miscare civica deschisa oricui, persoane sau organizatii, ONG-uri, sindicate, firme, institutii, care promoveaza principiile bunei guvernari si e dispus sa investeasca munca voluntara sau sprijin pentru voluntari care promoveaza aceasta idee.

Alianta urmareste principiile bunei guvernari, avand la baza urmatoarele idei:

-Guvernul este in slujba cetateanului, si nu invers.
-O natiune presupune o comunitate de egali in fata legii.
– Ca tara sa prospere, este indispensabil ca statul sa asigure respectarea legilor si a contractelor in vigoare, incepind prin a respecta el insusi aceste legi si contracte.
– Actul de guvernare trebuie sa fie transparent in toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa.
– Bunurile si serviciile publice se distribuie in mod universal si nediscriminatoriu, fara a favoriza membrii unor partide politice sau grupari de interese.
– Guvernul trebuie sa fie impartial fata de actorii privati si sa asigure conditii egale pentru dezvoltarea tuturor.
– Ca economia sa creasca e necesar ca guvernul sa permita spiritului intreprinzator sa se dezvolte fara ingradire, reducind la minimum costurile birocratice si de operare ale firmelor, simplificind sistemul de taxe si impozite si aplicind fara discriminare regulile si legile.
– Reprezentantii alesi sint legitimi doar daca si intre alegeri sint responsabili fata de statul de drept si cei care i-au ales.
– Cetatenii sau firmele care se sustrag de la datoriile lor fata de stat nu insala statul, ci pe ceilalti cetateni sau firme.
– Numai legile clare, previzibile si care respecta drepturile cetatenesti pot si merita sa fie respectate.
– Prezumtia de nevinovatie se aplica deopotriva cetateanului, ca si statului.

Situatia economica in care ne gasim, dupa 20 de ani de “democratie” originala isi are originea si in dezechilibrul fortelor din societate: societatea civila nu si-a spus si impus punctele de vedere in fata guvernantilor. Care au facut cam ce-au vrut. Rezultatul se vede. Suntem ultima tara din Europa la nivel de trai, performanta economica, educatie, infrastructura si multe altele.

Aceasta paradigma trebuie urgent schimbata.

Este ceeace isi propune Alianta pentru o Romanie Curata.

Asteptam sa ni se alature cetatenii care gandesc ca noi. Dupa spusele scriitorului: “altii se vor dezbraca, se vor arunca in valuri si ne vor urma exemplul”.

Romania curata va propune o comunitate a celor care au de pierdut de pe urma spolierii banilor publici.

Daca nu furati, ci dimpotriva, sunteţi furati, e momentul sa va uniti!

http://www.romaniacurata.ro/

Noi oferim cadrul organizatoric pentru ca acest lucru sa se intample.

Ce putem face?

Sa nu subestimam forta cuvantului si a informatiei.

  • O retea judeteana de filiale, care sa asigure asistenta juridica de specialitate, gratuita,  cetatenilor care sunt agresati de autoritatile publice.
  • Un colectiv de analiza a sesizarilor cetatenesti care au cunostinta de abuzuri, infractiuni si acte de coruptie ale autoritatii publice, pe bani publici.
  • Monitorizarea respectarii legii 544, Legea accesului la informatii de interes public.
  • Sa generam politici publice si sa aducem exemplele de bune practici europene si internationale, in diferite domenii.
  • Sa reprezentam sistemul de anticorpi ai organismului social, sa semnalam “infectiile”, “bolile” si “tumorile” acestui organism. Eventual, sa propunem caile de vindecare.
  • Sa urmarim traseele banilor publici si corecta lor folosire.
  • Sa sesizam DNA si  Parchetele, prin acte si documente profesionist intocmite, atunci cand luam la cunostinta de incalcari flagrante ale legii.

Si multe altele.

Iata un prim rezultat,  topul ministerelor, alcatuit pe baza a doua seturi de monitorizari care au urmarit modul in care ministerele inteleg sa respecte principiul transparentei.  Pornind de la premisa ca administratia nu are si nu trebuie sa aiba nimic de ascuns, intr-o prima etapa, a fost verificata prezenta pe site-urile ministerelor a unui volum minimal de informatii destinate publicului larg. Ulterior, monitorizarea a fost completata cu ajutorul cererilor de informatii publice trimise in baza legii 544/2001.

Ministerul Culturii si Patrimoniului – * * * *

– Ministerul Dezvoltarii si Turismului – * * * *

– Ministerul Justitiei – * * * *

– Ministerul Muncii – * * *

–  Ministerul Transporturilor – * * *

– Ministerul Afacerilor Externe – * * *

–  Ministerul Agriculturii – * *

– Ministerul Sanatatii – * *

– Ministerul Educatiei – * *

– Ministerul de Interne – * *

– Ministerul Apararii Nationale – * *

– Ministerul Comunicatiilor – *

– Ministerul Economiei – 0

-Ministerul Finantelor – 0

Avertisment

Suntem cu ochii pe voi, 24 din 24, 7 zile pe saptamana.

Si nu uitati:  Romania este si tara noastra!

O sa va repetam acest avertisment de cate ori va fi nevoie, pana veti  intelege!

PS. La intrebarea unui ziarist: ce bani aveti, ce SRI aveti in spate si daca va veti transforma in partid politic, raspunsul dnei Alina Mungiu Pippidi a fost: Bani n-avem, deci nici SRI, ca nu au la ce sa vina, iar daca unii membri vor pleca din Asociatie sa faca politica, e treaba lor, nu a asociatiei.

Mentiune: Stefan Vlaston este presedintele asociatiei EDU CER, Educatie si Cercetare, membra a Aliantei pentru o Romanie Curata.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Buna ziua ;Imi place si sunt total de acord cu principiile si ideile prezentate aici, cu o singura rezerva :
    -,,- Numai legile clare, previzibile si care respecta drepturile cetatenesti pot si merita sa fie respectate.”
    Mi se pare riscanta o asemena afirmatie.In primul rand ,cine decide care legi sunt clare, previzibile, etc ,iar in al doiliea rand, daca o lege nu e buna, o schimbam, dar pana atunci ,o respectam, parerea mea.Altfel e un enunt de care se pot prevala multi spre a motiva incalcarea legii.

  2. Cu toate ca in clipa de fata traiesc cu familia in alta tara U E , subscriu la acest subiect si imi permit sa supun atentiei dvs.citeva idei. Prima ar fi ca avem nevoie de o legislatie teafara cum am avut inainte de razboi. Ar trebui repus in discutie publica subiectul lex sccelerata.O zi buna! P.S. Dintr-o eroare am tastat la articol nu-mi place. Imi place articolul.

  3. Militez pt. schimbare art. 16, alin 2 din Constitutie.
    Alin 1 este suficient. Defineste clar faptul ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si nu este nevoie sa se mentioneze: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Acet alineat creeaza premisa ca uniipot fi mai egali decat altii in conditiile in care ar exista lege care sa prevada speta lor! (vezi legile speciale, pentru anumite categorii sociale).
    Aceasta sintagma a fost introdusa in Constitutie, cu buna stiinta, de acei „saraci si cinstiti” politicieni .
    Pentru a avea o Romanie curata trebuie sa avem o legislatie curata.
    Pentru a evolua pe acest taram este nevoie ca orice lege noua care va intra in vigoare sa abroge o lege veche si nu sa o modifice, lasand loc de interpretari.
    Stam jalnic si in sistemul legislativ, dar si in cel judecatoresc.
    Exista un Consiliu legislativ, care se ocupa, cu ce?…

  4. – m-as inscrie dar cu Tolontan , cum ramine ? patinoarul din Brasov este sau nu mai mare decit cel din Ungaria ? metrul patrat construit este mai scump in Ungaria decit la Brasov ? si multe alte intrebari fara raspuns . imi pare rau de multi din organizatie , dar cu tolo angajatul lui felix , nu mersi !!! o sa spuneti ca a scris critic si despre felix ! frectie ! pai cum sa se legitimeze alfel ? mai lipseste sa adere si miki shpaga si e ok .

  5. Cat de obiectiv va fi demersul dumneavoastra domnule Vlaston,in situatia in care aratati o consecventa demna de o cauza mai buna in sprijini politica actualului guvern?

    • Ce alianta pentru xxx !?!?

      Toti fac alianta x, asociatia lui contra z , unirea celor y….Vorbe fara rost.

      Cel mai simplu e ca parlamentul asta sa se reduca la 100 de oameni, unicameral, nr bugetarilor redus cu 80% in administratie, eliminate TVA si cota de impozitare unica de 10%. Atunci sa vezi crestere si dezvoltare.

      Si legi APLICATE nu doar votate, aprobate dar fara norme metodologice sau cu norme interpretabile.

      Dar asta in alta tara presupun.

  6. “Societatea Academică din România lansează un nou proiect – Alianţa pentru o Românie Curată (ARC), FINANTAT de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust)
    freedomhouse.ro../

    Nu s-ar putea obtine o finantare cinstita de la mogulii buni?

  7. Mi-a placut mentiunea. Presupuneam ca Stefan Vlaston a scris manifestul de mai sus.dar la mentiune se vorbeste despre SV ca si cand altcineva a scris articolul. In alta ordine de idei nu stiu cum ati reusit sa faceti topul ala cu ministerul dezvoltarii de 4 stele ca stiam ca acum cateva luni se plangeau ziaristii ca nu dadea nustiuce informatii. Bine, daca l-ati facut ca la universitati, e clar.

  8. Ministerul Dezvoltarii si Turismului pe locul doi la transparenta informatiilor, cu patru stele din patru?!? Va citez dintr-o analiza hotnews (prezenta si pe link-ul activ al site-ului, inclusiv azi):

    „Din contractul pentru realizarea brandul de tara, incheiat intre minister si consortiul THR, rezulta ca logo-ul – celebra frunza – a costat peste 100.000 de euro. Cea mai mare cheltuiala din contract o reprezinta sondajele telefonice realizate pentru brandul de tara: peste 300.000 de euro. In contract exista o clauza prin care THR s-a obligat sa creeze un brand de tara original. Ministerul nu a prevazut nici o sanctiune in cazul in care logo-ul nu este original.HotNews.ro a obtinut contractul numai dupa ce a depus o plangere administrativa la minister, procedura prealabila prevazuta de Legea 544 inainte de actiunea in instanta. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a ignorat 97 zile solicitarea HotNews.ro depusa pe data de 30 iulie, in baza Legii 544, incalcand termenul de 30 de zile prevazut in legea accesului la informatii publice.”

    Nu sunteti in stare sa fiti consecvent/consecventi nici macar cu dvs. insiva. Inca o „initiativa” fâsâita din start, compromisa de calitatea lamentabila a primului sau demers concret, si prin care se urmareste probabil tot recuperarea si re-legitimarea („reperarea” credibilitatii ajunsa mult sub 0) a locatarutui de la Corroceni si a clicii sale. Inca o suma de „prinţipuri” clamate retoric si caragialean in piata publica, in spatele carora nu exista nimic. Cat de penibil puteti sa fiti, „domnule”… Inca o flasneta basesciana, erijata in „salcie cugetatoare”.

  9. Zau ca nu stiu ce sa spun! Sa ma entuziasmez in fata unei asemenea initiative ar insemna sa nu fiu cinstit cu mine insumi, Sa o repudiez din start nu prea as avea argumente, Si atunci? Am sa zic precum vizirul din poveste! Si asa e bine si fara e bine! De unde ezitarea mea? In primul rand cunoscand grosimea soriciului politicienilor romani o asemenea alianta nu i-ar face decat eventual sa se scarpine in partile intime si in acest caz utilitatea ei va fi asemanatoare cu o frectie la un picior de lemn. Institutiile statale din Romania sunt atat de corupte incat vor face orice blastamatie pentru a contracara o actiune care le-ar putea devoala cea mai mica parte din potlogariile proprii. In al doile rand chiar Doamna Pippidi care dupa cate am inteles se afla in fruntea acestei initiative nu-mi inspira incredere nu pot detalia dar parca de 20 de ani de cand tot aud de aceasta doamna nu am vazut nimic concret realizat inafara de viata sa personala. Martiriul ii este strain acestei Doamne si din aceasta cauza nu am incredere ca nu va folosi aceasta initiativa in folosul carierei si averei proprii. Si in al treilea rand ar fi o naivitate din partea mea sa cred ca aratand unui politician ca a gresit ceva acesta isi va pune cenusa in cap si va da inapoi, din contra va ataca cu si mai multa furie si tupeu si taoate cazurile anterioare in care politicieni de seama ar fi trebuit sa-si dea demisia din functii si sa dispara din viata politica, dar nu au facut-o imi dau dreptate. Deci vedeti Domnule Vlaston eu sunt unul din aceii nehotarati carui nu-i trebuie decat un branci pentru a se hotara in ce parte sa o ia. Dati-mi acest branci cu o explicatie pertinenta a fenomenului care sa ma hotarasca!

  10. Stati linistiti, ca se vor retrage si Ernu, si Toni Grecu, si ceilalti oameni onorabili, cand Alinutza MP se va auto-declara partid. ARC, bun nume, care deja trimite si la o sigla.
    Stiti cum e: mafia e grupul ala in care am vrut si eu sa intru si nu m-au primit. Asa si Alinutza: a vrut sa intre pe lista PDL pentru Europene undeva in Moldova, facuse aranjamentele locale si cu PDL, si cu Geoanica sa n-o atace prea rau PSDul. Dar a fost taiata de pe lista la varf.
    De atunci, deranj mare si nevricale , atacuri la Basescu, Udrea, EBA si tot ce misca. Sa te fereasca Dzeu de ura femeilor.
    Daca n-au dat rezultat, acum punem de un partid alternativ, cum bine a prezis Lazaroiu-Alba ca Zapada, care stia el ce stia.
    Insa cu doamna Pippidi in frunte, va garantez ca nu ia nici 0.01%, pentru ca nu vor trece 3 luni pana d-neai se va certa cu toata lumea, ca e mai conflictuala ca Basescu pe care il injura atata, ca n-a primit-o si pe ea in anturaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro