vineri, septembrie 22, 2023

Lăsați-ne să jucăm, domnilor arbitri!

De două luni de zile trăiesc un amestec de bâlci și coșmar. Cu excepția primelor guverne din anii 1990 (dar atunci istoria însăși se reașeza și își căuta matca), nici un guvern al României nu a reușit, asemeni guvernului Ponta, să inducă în populație o isteriei mai mare într-un timp mai scurt. Pe acest fundal de Blitzkrieg declarat societății civile, instituțiilor statului și constituției României, pe acest fundal de cultivare sistematică a urii și agresivității devenită program de guvernare, nimeni, se pare, nu mai poate să-și vadă de treabă. Oamenii și-au întors privirile de la îndeletnicirile curente și mestecă mental, clipă de clipă, ceea ce le oferă cotidianul. Iar cotidianul le oferă o hrană mizerabilă: minciuna barocă, atentatele repetate la pudoarea elementară a intelectului și a bunului simț, tupeul abisal, înscenările grotești. Parcă niciodată n-am văzut cuvintele mințind, punctual, în halul ăsta. Tot mai mulți oameni se simt interlocați și își caută, în replică, cuvintele potrivite pentru a găsi un remediu la tenacitatea minciunii.

Un prieten îmi trimite aceste rânduri: „Un gând scurt care m-a electrocutat chiar în clipa asta: acum vreo lună scriam despre Shakespeare, Cervantes și Heraclit, azi scriu despre Ponta! Câtă perversitate!” Un alt prieten s-a oprit din scris la cartea despre parabolele lui Isus și acum compune articole furibunde despre felurile de trucare a realității pe care le trăim. Un altul îmi scrie: „Pe mine evenimentele ultimelor zile mă irită, mă obosesc și mă deprimă. M-au mâncat degetele să comentez plagiatul, sinuciderea și alte trișerii. Știu însă că ar fi mormântul literaturii mele. Scriu un roman care va fi un protest absolut împotriva suferinței și morții. Nu pot să-l părăsesc pentru clovneriile vieții noastre politice, despre care nu va mai ști nimeni nimic în zece ani. Nu mai am decenii de risipit.” M-am oprit, la rândul meu, din alcătuirea unui pasionant volumaș intitulat Prostia pe înțelesul tuturor, care, speram, ne va ridica câtorva dintre noi cota de inteligență. M-am oprit pentru câteva gânduri răzlețe care, nepuse în pagină, mă făceau să mă sufoc.

Dar ceea ce se întâmplă cu o mână  de intelectuali se întâmplă cu o țară întreagă.  Într-un moment în care criza își arată colții în mai fiecare loc al Europei, lucrul de care am avea cea mai mare nevoie ar fi seninătatea pentru a munci într-un climat așezat. Oamenii isterizați, abătuți de la preocupările lor curente, nu pot face treabă. Reușita unui guvern este să se facă simțit cât mai puțin. Pe un teren de fotbal nu arbitrii trebuie să fie vedetele, ci jucătorii. Vă imaginați cum arată un meci în care cel mai vizibil ins de pe teren este cel pus să-i vegheze corectitudinea? Este evident că meciul nu mai face doi bani și că toată lumea termină prin a huidui, iar jucătorii, prin a se lua de păr. Noi, românii, am avea nevoie să fim lăsați în pace să jucăm cât mai bine meciul democrației. Fără arbitri care să ne fluiere întruna și să întrerupă fiecare fază de joc. Fără arbitri care ascund mingea și ne-o dau când vor ei. Fără arbitri care schimbă regulamentul de joc la fiecare cinci minute. Pe arbitri i-am ales ca să ne facă jocul posibil, și nu, cum se spune atât de frumos, ca „să ne dăm unii altora la gioale”.

Nu mai faceți, așadar, domnilor arbitri, să  crească isteria. Duceți-vă certurile în subteran, scutiți-ne de sforăriile voastre politice. Când erați în opoziție, ne-ați promis marea cu sarea. Terminați autostrăzile începute, creați locuri de muncă, absorbiți fonduri europene, lăsați justiția să-și vadă de treabă, astupați-ne gropile, nu ne măriți taxele și – de astăzi – costul energiei cu 5%. Lăsați-ne să trăim în pace cu colegii noștri de muncă, cu cei din familie, cu prietenii, cu noi înșine. O să plece toți tinerii, sătui de neașezarea locului, și o să rămâneți cu bătrânii cărora n-o să le mai puteți plăti pensiile.

Lucrul cel mai dramatic pe care l-a trăit România de-a lungul istoriei sale a fost neputința de a obține continuitatea. Cu fiecare pagină a istoriei, cu fiecare generație, cu fiecare guvern schimbat, totul se reia, aici, de la capăt. Suntem un popor de demolatori. Nu știm să tezaurizăm ceea ce au făcut mai de soi cei de dinaintea noastră. Avem o adevărată furie a demolării. De tot ce facem se alege praful.

Mă gândeam, așa cum m-am gândit toată  viața cu invidie, la colegii mei universitari din Germania. Nici unul nu se culcă seara pe creier cu Helmuth Kohl și nu se scoală  dimineața pe creier cu Angela Merkel. De ce trebuie eu să adorm seara cu sinuciderea lui Năstase în gând și să mă scol dimineața cu plagiatul lui Ponta?

Distribuie acest articol

140 COMENTARII

 1. Felicitari,domnule Liiceanu ! Trebuie sa luam urgent atitudine fata de aceasta putere demolatoare si devastatoare.Traim vremuri foarte grele ,iar noi oamenii de rand ne putem striga durerea doar iesind in strada .Dumeavoastra alaturi de alte nume mari de care ar trebui sa fim mandri ca suntem contemporani puteti ajuta prin penita dumneavoastra .Va mutumesc din suflet !

  • orice partid marxist (botezat oricum) nu are in cap decat „dictatura proletariatului” si nu stie sa guverneze altfel. Botezand-o dictatura parlamentului ce se schimba? Daca au puterea conteaza nivelul de trai? a contat sub Lenin, Stalin, Dej, Ceausescu? nu eram noi in raiul ideologic al societatii, in care umblai gol-pusca cu un mar in mana (Adam in raiul biblic)???? nu exista o casta politica ROSIE (aristocratia muncitoreasca ca sa-l citez tot pe Marx-Lenin) care turna palavre in timp ce se ingrasa??? intereseaza pe nomenklatura PSD ca tata Floarea nu are pensie suficienta? evident NU, dar tata Floarea trebuie sa fie mentinuta intr-o stare de speranta eterna ca sa mai dea votul odata! Compara, te rog, zbieretele sforaitoare din ianuarie ale PSD cu ce se intampla real azi: nivel de trai mai jos, deficit deja mai mare, concedieri in industria de aparare si la Hidroelectrica etc. Si ca nimeni sa nu inceapa sa caraie, incepe fumul: cazul PERSONAL al lui Nastase, conspiratia academicienilor contra lui Ponta, scurgeri de date de la DNA, insolventa la Hidroelectrica, „plagiatul” lui Boc, Funeriu, Kovessi si Udrea (care nu e doctor), etc etc.

    • pai guvernul ponta a fost faultat continuu de cei care cereau sa fie lasat sa lucreze guvernul ungureanu.
     de ce nu au scos chestia cu doctoratul inainte de numirea lui ponta? ce, nu se stia?
     sincer, ar fi bine daca ponta si-ar da demisia si am avea alegeri parlamentare peste 2 luni?
     sau doctoratul a fost scos doar pentru a eroda imaginea si pentru a nu lasa guvernul sa lucreze?

     • bai cristi borcea al komunistilor. cum adica guvernul nu este lasat sa lucreze. Probabil Basescu i-a cerut lui ponta sa numeasca niste tentative de ministri. Tot Basescu i-a cerut lui ponta sa se joace de-a reprezentarea la Bruxelles ? Unde sunt kadrele de nadejde komunistoide sau aia sunt in joc de glezna pina la alegeri ! ( Apropo : stii cumva cine e L.Isar si cam cu ce se ocupa ?, asta daca ai auzit de atacuri speculative si interdictii de lucru in sistemul bancar romanesc ) Dar vorba lui Alexandru Hancu , haideti sa ne hotarim odata pentru totdeauna ce vrem. Daca boborul antena 3 si isteria tv vrea ” demokratie antena 3 ” atunci asa sa fie. Daca se vrea ” dictatura ” atunci sa raminem cu dictatura Base. Tare mi-e frica ca vom scrie pe forumuri din disapora hulita de porumbacu si felix !!!

 2. hehe… fain articolul, foarte conform şi cu realitatea de p-„afară”, a noastră, a căpşunarilor.
  Ca o notă la articol: arbitrii nu sunt aleşi de jucători, ci, ca-n politică, sunt desemnaţi de forul conducător. Iar forul şi-i apără. Cum bine zicea în 2010, la Cupa Mondială, un jurnalist american: „FIFA is protecting their referees like the Vatican protects their pedo-priests”

 3. Aveti mare dreptate. Nu cred ca pendulatul de la dezgust la o eventuala relaxare si inapoi face cuiva bine, insa daca nu putem discerne adevarul decat asa, atunci e necesar.

  „Duceți-vă certurile în subteran, scutiți-ne de sforăriile voastre politice.” Ar vrea dansii, insa deoarece din 10 goluri pe care le marchez eu, 3 intra in poarta lor (impozite), eu prefer sa trag cu ochiul si spre ei.

 4. Da, domnule Liiceanu, iata ca ceea ce se doeste la Cotroceni, s-a reusit! Actualul guvern nu poate guverna pentru ca au fost, realmente, asmutite impotriva membrilor sai TOATE INSTITUTIILE in care sunt platiti din bani publici OAMENI AI PDL…Unele greseli s-au facut, fara voie, DAR SPER SA NU FIE DARAMATI INAINTE DE A SCOATE LA IVEALA „CONTINUITATEA” LA HOTIE…Faceti un studiu pt. a vedea, din date publice, cat au castigat, in vremuri de criza, toti care acum sunt „lezati” in constiinta…democratica…Singurul motiv pentru care sufera enorm e acela ca nu mai au acces total la fodurile bugetare nationale sau europene…In rest, asa este, pleaca toti tinerii valorosi, scarbiti de cei care vor din partea lor doar sa plateasca taxele la buget….trist dar adevarat.
  Sa auzim de bine, fara a ne pasa de politicieni sau de cei care castiga din lingusirea lor!

  • Nu inteleg ce vreti sa spuneti – Basescu si PDL este vinovat ca Ponta si Nastase au furat? Nu va inteleg logica – „unele greseli s-au facut fara voie” – va referiti la plagiat cumva sau la telenovela sinuciderii (uite glontzul, nu e glontzul, uite rana, na ca nu mai e).
   Am un doctorat si un titlu muncite cu greu si constat ca zi de zi munca mea este terfelita si o serie de politruci isi dau cu parerea despre lucruri de care habar nu au. Imi e scarba – incerc sa evadez dar nu pot, dovada acest mesaj.

  • Am ajuns in tata lui Tontonel voda, unde hotul striga hotii si unde onoarea este bagatelizata mistocareste de actuali guvernanti flamanzi care dupa 22de ani aduc restauratia de tip bolsevic in Romania . Felicitari pt articol.

    • Penibila remarca
     Funeriu:
     – stagiu stiintific (4 luni) la Merck&Co, Rahway, New Jersey, USA (1994)
     – stagiu stiintific (3 luni) la Zeneca Fine Chemicals, Huddersfield, Anglia (1994)
     – asistent, Universite Louis Pasteur, Strasbourg, Franta (1995-1998)
     – conferentiar, College de France, Paris, Franta (1998-1999)
     – cercetator stiintific la Scripps Research Institute, La Jolla, California (1999-2002)
     -cercetator stiintific la National Institute of Advanced Industrial Since and Tehnology (AIST), Osaka, Japonia, (2002-2006)
     – obtine un grant de cercetare EU de aproximativ 2 milioane Euro, Marie Curie Excellence Grant, (2006)
     – Marie Curie Excellence Team Leader, Technical University Munich (2006)
     – inventii : On-Chip Enzyme Activity Measurement and Applications Thereof, On-Chip Measurement of Enzyme Ubiquitination and Applications Thereof, A New Class of Soluble b-Amyloid Binders and their use in Alzheimer Disease Treatment

     Chiar nimeni nu s-a prins ca nu are diploma de bac ? :)))
     Cat de destept poti fi cand sugerezi ca nu are stutii ?
     Cati usl-asi se pot mandri cu asa ceva ?
     Daca tot au legaturi cu chimia: Compara cv-ul abramburicai cu jumate din cv dl. Funeriu

     • Uitati ca tatal lui este cadru universitar, putea sa nu fie fiul, ci tatal in acele pozitii :-)
      Iar despre marile studii si participari, … nu se vad rezultatele!
      Comportamentul sau este al unui impostor.

  • De ce nu poate guverna Domnule? Daca stai toata ziua la televizor ca tatele la gard, sau iti cauti de lucru prin strainatate la meciuri de fotbal sau reuniuni unde legal nu trebuia sa fii, normal ca n-ai timp de lucru! Decat sa faci 75% din timp planuri „din cutite si pahare” ar trebui sa se ocupe de economie unde marile companii intra in faliment iar ratingul de tara se duce-n jos. Din pacate eu chiar cred ca nu se pricep (ca bietul domn Marga care nu „procesase” informatiile despre pozitia Romaniei). Si atunci fac ce stiu:scandal!

   • Ai ramas mult in urma domnule….chiar in epoca de aur companiile de stat aveau conducere autonoma, acum, din pacate, PDL si-a pus oameni ca sa stoarca cat mai multi bani din…imprumuturi pe asa zisele arierate si sa le falimenteze….VIDEANU stie precis cum se face….daca tot vorbesti despre TV de ce nu analizeaza DNA astfel de cazuri…astazi nu guvernul conduce companiile…

    • @ion dragu!!! deci MINTE ORDINAR Remus Vulpescu, sef ACUM la Hidro, cel care a cerut insolventa? Ca doar ce a declarat la ProTV ca TOATE, TOATE (intelegi, toate?) deciziile au fost luate de Consiliul de Administratie si ca nu a decoperit in ultimii zece ani nicio semnatura POLITICA! Adica minte colegul de facultate al lui Ponta, finul lui Dan Rusanu? nu pot crede. [ ProTV duminica „dupa 20 de ani”].

  • Domnule Dragu, dupa cum il stim (il stiti) pe dl.Liiceanu, sigur v-ar aproba comentariul daca ati veni si cu ceva dovezi/fapte legate de implicarea presedintelui in lamentabila prestatie a guvernului Ponta (acuzand Cotroceniul, ati acceptat ca guvernul este la pamant, deci, sper, nu mai e nevoie sa va reamintesc faptele). Va recomand, daca este posibil, sa analizati ce s-a intamplat in cele 45 de zile de guvernare si sa incercati sa descoperiti singur adevarul! Ma indoiesc ca un om inteligent ca dumneavoastra are nevoie, pentru a separa neghina de grau, de comentariile grotesti ale altora (antena3, realitatea etc.). Fiti barbat si ganditi singur!

  • Nu prea ati inteles! Lasati televizorul si mai incercati !
   „Toate institutiile …” bla bla bla replici de la televizor
   Nu pot guverna petru ca sunt incapabili sau sunt ocupati sa se lustruiasca unii pe altii !

   Cine ia asmutit la copiat ?
   Cine-i pune sa minta ? dar sa incalce legile ?
   Cine-i duce in fiecare zi la televizor in loc sa munceasca ?
   De ce nu au invata sa vorbeasca corect si frumos ?
   De ce sunt de plastelina ?
   De ce nu au nici o realizare personala in afara politici?
   De ce nu-i respect pe cei care invata si muncesc?
   …….

   DE BUNI CE SUNT ?

   • La toate intrebarile va dau un singur raspuns: nu trebuie lasate lucrurile sa fie rezolvate de politicieni…ei se tot muta de la putere in opozitie si invers…dar nu produc decat nelinisti si toaca bani de la buget…Dl.Liiceanu greseste cand vorbeste de arbitri…nu avem asa ceva….la noi toti vor sa fie jucatori si,mai ales castigatori…indiferent de prostiile pe care le fac…Noroc cu institutiile financiare internationale ca-i mai pot struni cat de cat…

   • La inceputul lui arilie a.c, Basescu a trimis o scrisoare copresedintilor USL in care cere modificarea constitutiei, fiind de acord sa-si scurteze mendatul pentru ca in 2012 alegerile parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare concomotent. Ponta si Antonescu au facut mare tam-tam, parca s-a si rupt scrisoarea in direct. In EVZ, un anume Fritz scrie:

    9 aprilie, 09:09. fritz

    ma apuca rasul cand ii vad pe Ponta si Anton!!..ei se cred deja conducatorii romaniei. mai ramane sa-i aud_”mariana te iubesc….si…am invins”!!…Sa nu cumva dupa 6 luni de la alegeri..sa-l regretati pe Basescu. E usor in opozitie si sa critici tot timpul ca si Ponta dar sa-i vedem la conducerea Romaniei.. Ponta e mai rau si mai al dracului decat Basescu (dar mai incapabil)…si tare mie ca o sa le bage pumnul in gura tuturor Romanilor si mai ales Pressei. Nu o sa va mai bateti voi joc de presedinte cum o faceti acum cu Basescu….Comunismul va inflorii din nou!!

    Citiţi mai mult: VEZI SCRISOAREA președintelui Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu și Constantin! – Preşedinţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-traian-basescu-dispus-sa-demisioneze-975622.html#ixzz1zT5UGhNh

    Ma intreb, cine o fii Fritz, ca nu i-am mai vazut numele pe forumuri. Dar de unde atata viziune?
    EVZ.ro

 5. Un adevar suprins cu mare exactitate. Este ceea ce simt si eu de cateva saptamani incoace, de se mira ai mei ca ma intereseaza asa de mult politica. Dar nu putem sa facem abstractie de tot ce se intampla pentru ca ne simtim amenintati de toate hotararile astea luate peste noapte si adoptate ca mari urgente fara pic de rusine. Nu putem sa nu ne intrebam ce se va alege de noi daca lucrurile mai continua in ritmul asta ametitor.

 6. La 520 m altitudine, pe dealul Magura de linga Tirgu-Ocna, s-a construit demult un monument de piatra cioplita. In memoria celor peste 14.000 de ostasi romani cazuti in Primul Razboi Mondial, pe fronturile de la Oituz, Cosna, Ciresoaia, sta scris pe frontispiciu:

  „Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria”

  Ii intreb pe urmasii eroilor: Ce necazuri aveti ? Ce nu puteti face ? Va oboseste istoria ? Aveti nevoie de o pauza ? Politica va necajeste ??!!

  Sa facem ce-i de facut fara plinsete. Iar daca nu-i necesar sa aducem tarii sacrificiul suprem, ar trebui sa fim chiar bucurosi. Va propun sa-i infringem pe USL-isti la vot, sa respectam democratia, iar de vom fi invinsi, s-o luam de la capat. Capul sus!

 7. Domnilor,
  Parerea mea este ca, daca tot ne-au deranjat, sa le dam o replica pe masura.
  Petitii, proteste de strada, informari catre deputatii europeni (catre cei locali este inutil; sunt sanse mari sa fie traseisti), informari catre ambasade ale statelor democratice.
  Pentru ca tot ce se intampla acum este un scuipat al unui badaran care are chef de cafteala.
  Pai sa-i oferim cafteala in stil democratic.

 8. Domnule „intelectual” si „moralist”, sustineti un individ, „presedintele” Romaniei care si-a pus fata europarlamentar, fapta demna de dictatorii din America Latina si Africa Centrala. Ma tem ca ori nu sunteti constient de ceea ce faceti, ori va merge bine financiar. Ponta e un impostor ridicol, dar Basescu era la un moment dat un Lukasenko de „dreapta” in devenire. Nu-mi vine sa cred ca puteti cautiona un om bolnav de betia puterii. Sau il credeti cumva reincarnarea „Capitanului”, CZC, bun sa puna biciul pe „lumpenul” needucat si nedemn, ce poate fi „civilizat” de vreun dictator luminat? Stiti, vechea alianta tampita dintre „imparati” setosi de putere si „filosofi” de mucava, adormiti cu onoruri. Sau o fi Basescu vreun Iosif al II-lea de Golden Blitz?

  • si acum ne-am procopsit cu un tinerel plagiator, al carui socru mare mahar in PSD si-a trimis ei el fatuca, recte dna Ponta (sic) la Parlamentul Europei. Sesizati asemanarea??
   Cat despre „dictatura” cred ca cel mai tare va sperie promovarea unor oameni cu adevarat valorosi, cum este Funeriu – director la Max Planck din Germania, unde strainii ajunsi in asemenea pozitii ii umeri pe degetele de la o mana. Este ce-i drept de nesuportat ca populatia sa vada ca exista si oameni de alta factura decat pacalicii pe care ii promoveaza USL-ul. Cum sa-i mai pacaliti cu tot felul de semidocti??
   Iar daca nu va plac „filozofii” de fata, de ce-i mai cititi? Cititi Jurnalul National si comentati acolo!

   • Domnule Haralamb

    1) Nu ma numar printre simpatizantii PSD, sunt dintre cei care au fost in 1990 in Piata Universitatii, am strigat din rarunchi in 1991 „Iliescu de Craciun Este porcul cel mai bun” si am facut campanie Conventiei Democratice in 1996, pe vremea cand marele om de dreapta Basescu sustinea drepturile chiriasilor din casele nationalizate, nu pe ale proprietarilor si il infiera cu fiece ocazie pe Ticu Dumitrescu si Asociatia Fostilor Detinuri Politici. Se pare ca Gabriel Liiceanu si Vladimir Tismaneanu au uitat asta. Dar cine stie, poate ca si Corneliu Coposu ar fi recunoscut in Basescu un anticomunist, mai stii?!
    2) Daciana Sarbu avea deja o cariera politica in PSD atunci cand s-a maritat cu Ponta, pe cand EBA nu stia decat pretul cocktailurilor de la terasele din Dorobanti cand a pus-o taticu europarlamentar. Mai apoi, una e cand un lider de partid (Ilie Sarbu) isi promoveaza progenitura si alta cand acest lucru este facut de presedintele in functie, garant al echilibrului politic. E un act profund antidemocratic oriunde in lumea civilizata. Dar nu ma astept sa am un dialog lucid cu niste oameni care ma trimit sa citesc Jurnalul National si nu sunt in stare sa-si priveasca critic idolul.
    3) nu-i stiu biografia fostului ministru al Educatiei, dar imi aduc aminte ca-i sufla o adjuncta ce sa spuna la o conferinta de presa.

    • si marelui Beligan ii sufla careva replicile, dar asta nul-a facut mai mic. Cauta argumente logice, ca de laturi si noroaie suntem satui.

  • Domnule Varza,
   sa nu uitam ca si Ponta si Antonescu si-au pus sotiile cu alte nume pe listele europarlamentarilor. Poate Basescu nu este potrivit pentru unii dintre romani care au chef permanent sa instige la ura. In opt ani de mandat a incasat cu stoicism multe fara sa bage la duba vre-un conational, asa cum a facut opozantul sau aflat acum in puscarie. A fost silit sa desemneze un premier dupa ce multi parlamentari traseisti i-au facut felul. L-a lasat pe prim-ministru sa mearga la Bruxelles, si astia au mers, nefacindu-si temele.
   Dincolo de asta este dorinta fiecaruia dintre noi de a trai mai bine. Nu vad prea multe realizari in ultimele doua luni, ci doar instigare la ura, furtisaguri, promisiuni neonorate, incalcari ale legilor, si lista poate continua. Cum vom supravetui in halul asta, cind alesii nostri si reprezentantii nostri se cearta, se dusmanesc, ne rid in fata…

   • Domnule Radu.

    A fost odata ca niciodata un rege al Romaniei, Carol I il chema, care a condus tara cu intelepciune mai bine de 40 de ani si care nu ar fi indraznit niciodata sa numeasca o majoritate parlamentara ca fiind una de conjunctura, asa cum a numit Basescu majoritatea parlamentara care l-a sustinut in 2009 (noiembrie) pe Klaus Iohannis. Atunci si-a aratat clar Basescu potentialul de dictator, de om politic fara scrupule si fara principii, un setos de putere travestit in „democrat” si „anticomunist”. Maine ar deveni „conservator” sau „socialist” daca asta l-ar ajuta sa ramana la putere. Carol I a lucrat 30 de ani la o alianta cu Germania si Austro-Ungaria pe care o credea buna pentru tara, dar cand partidele politice au ales alta cale, alianta cu Franta si Rusia, s-a supus, spunand ca este monarh constitutional. Basescu le-ar fi facut „mape profesionale” si i-ar fi trimis pe Morar si Kovesi sa-i ancheteze. Asta e diferenta intre un democrat si Traian Basescu. Lui Basescu nu-i pasa decat de putere, cu cat mai multa si mai discretionara, cu atat mai bine.

    • nu cumva ai studiat istoria cu Crizel? Carol I numea prim-ministru pe cel care-l considera potrivit. Chestia cu majoritatea parlamentara (flexibil definita…) a aparut doar dupa Constitutia din 1923. Daca dai exemple istorice, da-le pe cele buna, nu cauta exemple care sa-ti justifice derapajele de logica.

  • Dle. Varza, Ponta nu este doar un impostor ridicol, el este un retardat care crede ca functia ii da dreptul sa faca orice. Nu are simtul resposabilitatii si nici al moralitatii. Cine l-a numit dl. Goe a avut dreptate pe jumatate, caci Goe niciodata nu va avea mai mult de cinci anisori, dar PM nostru are 40 de anisori. Ori, un domn Goe de 40 de ani este, medical, un om necopt, ratardat mental, moral si comportamental. Lasati-l pe Basecu, el are in spate milioane de voturi. Ponta n-are decat o ceata de penali care-l dirijeaza, el nedorind de fapt decat puterea, daca se poate repede.

  • Domnule, e incredibil de ce mari concesii sinteti in stare, si Dvs. si altii asemenea, pentru modul lui Victor Ponta de a face politica, numai sa va iasa ~pasenta~ antibasescu. in mod normal cineva caruia chiar ii pasa de ravagiile pe care le face betia puterii pe scena politica ar fi infrijorat de sirul de abuzuri folosite acum de USL in razboiul sau politic cu Basescu (un inventar ceva mai precis puteti citi aici: http://cursdeguvernare.ro/razboiul-premierului-cu-romania.html ) .

   ceea ce se pare ca nu banuiti este ca acest razboi se poarta intre politicieni, departe de interesele Dvs. si ale mele, iar armele folosite acum vor fi castigate impotriva Dvs. si a mea. Atacul la sinstitutiile statului nu este justificat de niciun razboi politic si va doresc sa nu reluati acest comentariu al Dvs. peste un an sau doi, schimband, pe ici pe colo numele, si refuzandu-va orice responsabilitate a faptului ca acum, de dragul unui Jos Basescu!, ignorati esentialul :

   Ce se petrece de cateva saptamani incoace nu are nicio legatura cu Traian B[sescu. Ci cu mine ;i cu Dva.

   • Domnule Tudor,

    Imi pare rau sa va spun, dar nu cred ca ignor esentialul. Esentialul este urmatorul, cred eu: din 1996 si pana in 2008 au avut loc patru alternante la putere, toate fiind pasnice si civilizate, Opozitia preluand locul Puterii pe cale democratica. In noiembrie 2009 a fost pentru prima oara cand aceasta tranzitie nu s-a produs, Basescu refuzand sa recunoasca existenta unei majoritati parlamentare legal constituite. A castigat alegerile prezidentiale (pe care le-ar fi pierdut daca Klaus Ioannis ajungea prim-ministru, asa cum era normal si democratic in orice stat civilizat) si acum face tot ceeea ce poate (si se pricepe) sa impiedice transferul de putere. Cel care a initiat sarabanda abuzurilor si a utilizarii institutiilor statului in scopuri proprii de putere Basescu a fost. Toti sa taca si sa faca ce spune el, presa sa lehaie degeaba. I-a lasat pe PDL-isti sa fure cat vor, cu conditia sa-l asculte fara cracnire. S-a terminat! Eu unul prefer ca doi nepriceputi (Ponta si Antonescu) sa se certe de la putere decat s-o aiba pe toata numai unul – Basescu.

  • Sintetic comentariu…Oare se indoieste domnul „filozof” vreodata de judecatile lui de valoare? Ca ar intra in fisa postului…nu de alta ! Incep sa cred cu regret ca stralucirea s-a stins in mazga argintilor

  • Bineinteles ca EBA nu are ce cauta in PE, dar nici consoartele Derbedeului si Repetentului nu au ce cauta acolo. Dar, in timp ce EBA a candidat independent, consoartele Derbedeului si Repetentului au fost puse pe listele partidelor, de sotii lor. Pe EBA nimeni nu putea fi obligat sa o voteze. Simpatia de care se bucura tatal ei, s-a revarsat si asupra fiicei.
   Ca sa vorbesti de Lukasenko, trebuie sa nu fii intreg la minte : Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei. Presedintele a numit un procuror general si un sef la DNA corecti, seriosi, competenti, incoruptibili. Presedintele nu s-a amestecat in niciun fel in problemele justitei (a cerut doar celeritate in judecarea proceselor, care erau tergiversate de multi ani). Presedintele a numit sef la SRI un membru psd, la SIE un membru pnl. Presedintele nu a impiedicat in niciun fel numirea la TVR a unui membru psd, iar la Radio a unui membru pnl.
   Niciun derbedeu sau retardat mintal care l-a injurat, care l-a calomniat, care l-a atacat, care l-a insultat pe Presedinte nu a fost pedepsit. Niciun trust de presa, niciun post TV care l-a injurat, l-a calomniat, l-a atacat, l-a insultat pe Presedinte nu a fost inchis.
   Trebuie sa fii retardat mintal sa nu vezi ca absolut toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit sau chiar inmiit la usl.

  • Domnule/doamna @varza politica @ 0.31 Gresesc eu sau SI sotia primului ministru e europarlamentar SI sotia lui Crin Antonescu, tot asha. De ce n-ar fi si fiica unui presedinte ?

   • Pt. Victor, Adina Valean era deja europarlamentar la momentul casatoriei cu Crin Antonescu. Tu vezi vreo asemanare intre cazul EBA si Adina Valean? Eu personal nu vad. In plus, deputata europarlamentara PNL are o activitate foarte bine apreciata fiind votata anul trecut cel mai influent parlamentar european si intrand pana la sfarsitul actualului mandat in ceea ce se numeste semi-cercul puterii, care-i ofera dreptul simbolic de a ocupa unul din locurile din primul rând al Parlamentului european, locuri rezervate președinților grupurilor politice din Parlamentul, ea fiind vicepresedinta grupului ALDE. Cat despre activitatea fiicei presedintelui te las pe tine sa completezi daca ai ce.

 9. Mesajul acestui articol este unul foarte clar. Sper sa fie inteles de cat mai multa lume, sa razbata in sufletul tuturor celor care s-au saturat de aceasta alianta contra naturii, de toti circarii care conduc aceasta tara amarata. Sper ca lumea sa inteleaga cine este Ponta, cine este Antonescu. Fara a fi vreun basescian infocat, nu pot sa nu constat cata dreptate a avut Traian Basescu cand a spus: „Fereasca Dumnezeu de mai rau”.

  Nu am trait vremurile cand tara a fost cucerita de comunisti (si imbolnavita aproape iremediabil), dar actiunile partidului aflat la putere (nu am gresit cand am spus „partidul”) se aseamana mult cu cele de atunci. Si se pare ca nu reusim sa ne mai dezobisnuim sa acceptam. Privim aproapte indiferenti la ce se intampla in jurul nostru. Privim si nu facem nimic. Nu miscam un deget in combaterea viciilor care tind sa ne cucereasca tara.

  Sunt uimit de cati tineri striga victorie si se bucura de venirea la putere a acestui monstru cu doua capete numit USL. Sunt tineri mostenitori ai genei activistului de partid, sunt tineri care nu au inteles nimic din istoria recenta a Romaniei, sunt tineri care nu ne dau nicio sansa noua, celorlalti, care inca mai speram……

 10. Buna ziua,
  Cit de bine ma pot simti cind citesc sau aud comentariile lui Gabriel Liiceanu. Nu o spun din simpatie sau din supunere oarba la comentariile unui intelectual, ci mai ales din faptul ca am nevoie de voci care pot articula si sintetiza bine realitatea in care traim. Desi nu sunt in tara la aceasta ora cind scriu comentariul, citindu-i articolul, realizez cit de mult a intuit acest om evenimentele zilelor de azi. Staruinta sa in a nu indeparta trecutul de cunoasterea noastra, cu bunele si relele lui, zecile sale de emisiuni, aritcole, carti s.a.m.d., evoca printre altele si aceasta „frica ” de a ne intilni cu o posibila restauratie. Pe cind unii il maltratau psihic facundu-l un prizonier al trecutului, sau o persoana repetitiva cit si obsedata de ororile comusimului, iata ca „flerul ” lui Gabriel Liiceanu nu a dat de fapt niciodata gres. Mai pare oare apelul sau catre lichele, o carte de salon cu ticluite fraze, care sa aduca unor mari „intemeitori” post comunisti, idea de libertate de expresie ?
  Eu cred ça nu… si chiar mai mult, astept cu nerabdare, dar niciecum cu bucurie, volumul numarul 2.

 11. Am plecat din tara in aprilie 2011 cu gandul ca pentru mine si sotul meu chiar daca nu va fi mai usor in America, copiii nostri vor avea alte oportunitati in viata. La momentul respectiv am fost numiti tradatori, pt ca plecam din tara, si lasam totul in urma, ne mai avand puterea sa absorbim toate mizeriile care se intamplau. Putin peste un an citesc despre guvernul Ponta, plagiate, sinucideri si ordonante de gurvern care ma duc cu gandul la sfarsitul samburelui de democratie din Romania. Nu sunt prioritare probleme economice, datoriile tarii, nimic nu mai conteaza pt politicieni…. Asta a fost democratie visata in ’89?
  E jalnic si dureros… asta sa fie societatea anilor 2010…..?! Nu mai exista stima pt bun simt, onoare, simt al responsabilitatilor….

  Si stau si ma gandesc ce se va intampla in noiembrie la vot?!

 12. Tocmai când să instaureze cea mai cruntă dictatură stalinistă, Ponta – plagiatorul și impostorul – și-a oferit demisia. E drept că nu o semnează până nu face și Băsescu același gest.

  Mingea este în întregime în terenul Parlamentului. După mine ar trebui să suspende Constituția iliesciană, în cazul în care Băsescu nu pleacă de bună voie. Poate fi acuzat și de înaltă trădare. Poate pentru asta se găsește un procuror, că pentru plecarea lui Ponta la Bruxelles nu s-a găsit. Desigur Băsescu poate să tragă cu tunurile în Palatul Parlamentului, ca Boris Yeltsyn. Nu știu dacă i se aprinde praful de pușcă.

  • Suspendarea Constitutiei in timp de pace (indiferent cine o face) este LOVITURA de stat! Isaila, trezirea!!!! Ponta a oferit o demisie: dupa CINCI MINUTE acelasi parlament il repune premier si il valideaza.!!! exista vreo piedica legala? Sau vrei sa invoci onoarea lui Ponta???

  • Inteleg ca propuneti o lovitura de stat.. Bravos Domnule! Sunt curioasa ce forte politice interne si desigur, binevoitori straini doresc asta pentru Romania. Patriotica sugestie!

  • De ce sa plece Presedintele ? Pentru ca a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colpas economic, de la incetare de plati ?
   De ce sa plece Presedintele ? Pentru ca a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica ?
   De ce sa plece Presedintele ? Pentru ca este criza economica mondiala ? Pentru ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate ?
   De ce sa plece Presedintele ? Pentru ca nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa inchida dosarele penale ale marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara ?
   De ce sa plece Presedintele ? Pentru ca a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei ?
   De ce crezi ca s-au coalizat toti hotii, toti coruptii, toti infractorii, toti plagiatorii, toti banditii si toate lichelele impotriva Presedintelui ?

 13. Stimate Domnule Liiceanu, stiti de ce trebe sa va culcati in gand cu un infractor si sa va treziti in minte cu un plagiator? Fiindca toti cei ca Dvs., fara exceptie, sunteti vinovati de starea in care se afla Romania astazi! Si v-o spun fara resentiment sau ura….am trecut de etapa aceea, de cand am emigrat! Sunteti vinovati si imi arog dreptul sa generalizez, fiindca Dvs. v-ati arogat pozitii de formatori de opinii! In esenta niste dinozauri ai culturii contemporane, la fel ca si politicienii scenei macabre romanesti. De ce ati stat cu totii la locul Dvs. caldut 22 de ani? De ce nu ati promovat tineri scoliti si motivati? De ce v-ati complacut in luari de pozitii de dreapta (vezi sustinerea dlui. Basescu, in loc sa promovati valori si principii, de la care sa nu faceti rabat?) cand in Romania problema primordiala este lipsa respectarii legilor respectiv comiterea abuzului la cote inimaginabile de catre o minte cat de cat normala? De ce nu ati initiat campanii nationale de strangeri de semnaturi pt legi fundamentale, cum ar fi trebuit sa fie interzicerea traseismului politic (ce ne-ar fi scutit de instabilitati politice si derapaje de la regulile jocului democratic?) si v-ati complacut la palide luari de pozitii? Eu ce era sa fac Dle Liiceanu? Eram elev, Dvs. erati si/sau sunteti formator de opinie! V-ati trezit sa desconspirati un concurs aranjat la Facultatea unde predati parca anul trecut, de parca nu stiati cum merg lucrurile in acea institutie! Ati esuat cu totii si acum va dati de ceasul mortii si puneti intrebari mai mult sau mai putin retorice, cand ar trebui sa va uitati in oglinda si sa recunoasteti greselile comise de intreaga intelectualitate romaneasca! Iata de ce trebe sa adormiti cu un ciocoi vechi in cap si sa va treziti cu unul nou dimineata! Dar ce este mai grav, iata de ce trebuie noi sa plecam, ca sa supravietuim si eventual sa evoluam departe de tara in care ne-am nascut, ca pana la urma, tot niste indivizi din ginta Dvs. sa isi aroge in declaratii pompoase ca laureatul este roman, vai ce mandri suntem noi de el, mai ales cand l-am alungat! Sa va fie rusine ca v-ati vandut sufletele unor sinistre figuri ale tranzitiei, in genere tot niste comunisti cu state vechi, in loc sa va sacrificati, asa cum cereti oamenilor de rand! Halal lideri mai are si natiunea asta! A spus Brucan 20 de ani, dar nu a spus de la cati ani de la 1989 incepe acea perioada!

  • Perfect de acord cu domnia voastra. Ba mai mult, eu cred ca domnii Liiceanu si altii ca domnia sa ce ies din cind in cind cu cite o scrisoare sau ne dau lectii de la inaltimea lor savanta au fost cumparati de cei ce au luat puterea in 1989 (domnul Liiceanu- Editura Politica, pe care fara nici o umbra de indoiala a transformat-o intr-o editura romaneasca prestigioasa, domnul Plesu- ba ministru, ba consilier, domnul Dinescu- ba ajutat sa scoata un ziar, ba ajutat sa cumpere pamint).
   Citind si recitind Jurnalul de la Paltinis imi dau seama ca daca domniile lor au avut un mestru sau magistru, n-au dus mai departe acest lucru. Daca domnul NOica dorea sa caute tinerii dotati si poate nu a fost lasat, domniile lor au avut posibilitatea, dar comoditatea fotoliilor i-a impiedicat.
   Ce drama poate trai Romania daca si in 2009 a avut de ales ca presedinte intre 2 membri de partid.
   Eu m-am hotarit sa plec mai tirziu, si chiar am incercat sa ma implic in politica, dar dezamagirea a fost atit de crunta incit nu vreau sa mai aud de vreun partid politic.
   Domniile lor, „intelectualii” acestei tari, plini de orgolii si de trufii personale, se lipesc de un partid sau altul si pupa poala puternicilor zilei cind le ofera burse sau mai stiu eu ce alte granturi.
   Chiar incepusem astazi sa scriu pe un blog vazind tacerea domnului Liiceanu.
   Citesc si recitesc cele scrise de domnul Liiceanu mai sus. SUnt de o generalitate si ambiguitate absolut dezarmanta.
   Nu trebuie uitat ca domnul Liiceanu, marele formator de opinii, a tacut milc ca porcu-n papusoi nezicind nimic nici despre scandalul cu Doamna rector Standfod, nici cu domnul copiator Mang.
   N-a zis nimic nici fostului student care i-a raspuns cind cu scandalul concursurilor, in suficienta si docenta sa crezind ca fiind o singura opinie ce e contrar restului opiniilor nu conteaza.
   Formarea de opinii nu se face pe net. Acest blog e citit de 10000 (varianta optimista). Votanti sunt vreo 15 milioane (nu 18 cit zic ei).
   Formarea de opinii se face din sat in sat, din camin cultural (daca or mai fi) sau sala de festivitati a primariei in satul vecin.
   Lasindu-se cumparati (stiu bine ce spun) si neimplicindu-se politic generatia celor intre 40 si 50 de ani este o generatie pierduta. Au lasat sa triumfe hahalerele, sferodoctii si hotii. Si d-aia trebuie sa il asculte pe Gidea si Ciutacu, ca n-au fost in stare sa creeze alti ziaristi. In 1990 ianuarie numai studentii au protestat cind la Universitate i-au tranferat pe „studentii” de la Stefan Gheorghiu. DOmniile lor au tacut. Si de atunci au tot tacut, sau l-au „garantat” in 2000 pe Ion Iliescu.
   SI chiar prezenta luare de pozitie este absolut nula, pentru ca impactul pina in ultimul sat al Romaniei, unde sigur exista si oameni onesti si iubitori de dreptate si corectitudine nu exista.
   I-am asteptat sa vina, sa stam de vorba, mai ales dupa aparitia librariilor Humanitas prin diverse orase. N-au facut-o. SIngurul care a facut un astfel de turneu a fost Ioan Ratiu, in 1990, apoi liniste…Se arata la tirgurile de carte tinind cite un discurs si semnind citeva carti.
   Sau la diverse conversatii savante pe un post de televiziune cu un efect absolut nul.
   DOmnia sa este deranjat ca nu poate lucra la nu stiu ce lucrare serioasa de scandalul din Romania.
   DOmnule Liiceanu, ardem de nerabdare sa mai citim inca o scriere de-a domniei voastre. Va rog, inchideti televizorul, inchideti internetul si lucrati pe brinci la nepieritoarea opera.
   Scriind toate acestea imi asum riscul de a fi cenzurat (n-ar fi prima oara cind sunt in dezacord cu domnul Liiceanu. Tovarasi, cine nu e cu noi, e impotriva noastra).

  • Bravo,d-le Stefan. Personal raman stupefiat cum aceasta tara este condusa numai si numai
   prin manipularea maselor,iar oamenii ADEVARATI (intelectualiii de MARCA) stau si …comenteaza!!! sau nici macar nu comenteaza… Eu sunt un simplu inginer (in constructii) si ma doare sufletul cand il aud pe fiul meu ( 28 ani ) ca ar vrea sa plece din Romania !
   S-a ajuns pana acolo ca se poate demonstra ca albul este negru ,ca dintr-un salariu de 2-3 sute de euro/luna poti sa duci o viata de lux si ca mai suporta mariri de taxe etc…
   HALAL POLITICIENI HALAL ACADEMICIENI SI ..DOTTORI…

  • Imi provoaca sila oamenii acestia gen @Stefan, ghidati in viata dupa dictonul „Ubi bene, ibi patria” care se erijeaza in intelepti sfatuitori acum si ne dojenesc pe noi, „prostii” ramasi in tara, pentru ce se intampla aici. Consideri ca e de vina domnul Liiceanu si alti intelectuali din aceasta tara ca vorbesc alta limba decat prostimea (dura vorba, ma doare s-o rostesc, dar adevarata!) care nu are minima cultura si discernamantul sa le inteleaga mesajul si care-i voteaza de fiecare data pe fripturistii oportunisti fara nici cea mai mica indoiala in suflet? Cat despre voi, cei ce ati ales sa intoarceti spatele tarii care v-a format ca oameni si care ati beneficiat de increderea si resursele natiunii, ar fi mai bine sa va priviti in oglinda si sa va intrebati cat de romani mai sunteti….

   • Luati un pic de lamiie sa va treaca de sila (nu, ca e de import si nu e bine sa consumati de la capitalisti. Poate mai bine citeva corcodusi).
    Incercati cu putina imaginatie un alt scenariu: dupa declaratia din ianuarie 1990 ca FSN devine partid politic si ca participa la alegeri, toti acesti formatori de opinie (Liiceanu, Plesu si care mai erau atunci) s-ar fi alaturat partidelor politice PNT, PNL sau ar fi creat un partid. In fond se reunisera si infiintasera GDS. EVident, in 1990, acelasi rezultat la vot, dar ar fi aplicat o alta strategie: in interiorul noului partid ar fi aplicat faimosul punct 8 de la Timisoara, ar fi cautat ei talente locale si le-ar fi promovat. In loc de GDS sau in locul faimosului colegiu NOua Europa ar fi facut o scoala adevarata de jurnalism. SUnt sigur ca azi am fi avut o alta clasa politica. Ar fi fost o alta alternativa. Romanii ar fi putut vota si pozitiv.
    Domnul Liiceanu a tranformat radical o editura, deci e un bun manager… Un post de ministru la cultura, sau educatie ar fi schimbat multe… Domnul PLesu a fost un bun ministru de externe. N-a stat prea mult.
    De Vasile Paraschiv au uitat toti, iar gestul lui de a refuza decoratia a fost marginalizat, cind in fond a fost singurul gest de demnitate.
    Mai cititi o data cele scrise de domnul Liiceanu. O aparenta indignare, dar nu ia nici o pozitie vis-a-vis de plagiatul premierului. ACeeasi complicitate tacita. S-a suparat pe Funeriu ca nu a facut nu stiu ce, dar nu se supara pe ministrul interimar pentru toate mirsaviile facute.
    SI asa cum am mai spus, opiniile se formeaza in timp si nu pe net.
    Eram copil si in oraselul de unde vin veneau in turneu spectacole de teatru (asa am vazut multi actori importanti). La spectacol veneau de prin toate satele si comunele ale fostului raion. Asa s-ar intimpla si azi, daca domniile lor ar cobori din turnul lor de fildes si nu ne-ar privi cu superioritate.

  • Domnule, sinteti arogant, nedrept, cinic.
   Arogant fiindca luati aerul celui care stie, al celui care imparte vinovatii. Nedrept, fiindca, daca tot e sa va ocupati de vinovatii, in loc sa incepeti cu posibilele d-voastra vini, le inventati sau observati intii pe ale altora. Sinteti cinic fiindca, asa cum au facut-o comunistii in anii ’50, si d-voastra aratati cu degetul catre intelectuali: si faceti asta acum, cind ar trebui sa-i sustinem – intelectualii sint vocea noastra autentica, nu politicienii.
   Domnule, discursul asta al d-voastra se aplica mai degraba lui Dan Voiculescu care este intr-adevar un dinozaur (unii l-au asimilat cu un varan). Dar va recomand sa nu-l confundati pe Gabriel Liiceanu cu Dan Voiculescu fiindca altfel va faceti de ris – inteleg acum de ce nu v-ati dat numele intreg. Din cite stiu, formatorul de opinie de pretutindeni isi cistiga (de regula) cu greutate si prin efort intelectual asiduu pozitia, nu i-o ofera nimeni de-a gata. D-voastra ii retrageti domnului Liiceanu inclusiv prezumtia de buna credinta: daca i-ati fi lasat-o, atunci i-ati fi lasat si dreptul de a-si gestiona personal posibilele vini.

   Spuneti:
   „De ce v-ati complacut in luari de pozitii de dreapta (vezi sustinerea dlui. Basescu, in loc sa promovati valori si principii, de la care sa nu faceti rabat?) cand in Romania problema primordiala este lipsa respectarii legilor respectiv comiterea abuzului la cote inimaginabile de catre o minte cat de cat normala? De ce nu ati initiat campanii nationale de strangeri de semnaturi pt legi fundamentale, cum ar fi trebuit sa fie interzicerea traseismului politic (ce ne-ar fi scutit de instabilitati politice si derapaje de la regulile jocului democratic?)”.

   Iertati-ma, dar cred ca nu stiti ce este un intelectual. Cu atit mai putin stiti ce e un intelectual liber. Un intelectual poate, la o adica, sa se ocupe si de „campanii civice nationale”: dar poate la fel de bine sa aleaga sa nu se ocupe de asa ceva. E adevarat ca daca un intelectual se amesteca prea mult in politica isi poate pierde din libertate, poate chiar din credibilitate: va reamintesc insa ca Gabriel Liiceanu nu este membru al nici unui partid si ca pozitia aceea de formator de opinie nu si-a cistigat-o facind politica, ci strict pe tarimul ideilor, adica prin demers pur intelectual. Pe de alta parte, nu putem cere nici unui intelectual sa-si ascunda opiniile politice.

   Scrieti:
   „V-ati trezit sa desconspirati un concurs aranjat la Facultatea unde predati parca anul trecut, de parca nu stiati cum merg lucrurile in acea institutie! Ati esuat cu totii si acum va dati de ceasul mortii si puneti intrebari mai mult sau mai putin retorice, cand ar trebui sa va uitati in oglinda si sa recunoasteti greselile comise de intreaga intelectualitate romaneasca!”
   Iertati-ma, dar cred ca d-voastra va treziti acum vorbind nepoliticos – apropo, corect e ‘deconspirati’, nu ‘desconspirati’: ceva imi spune ca daca Gabriel Liiceanu nu ar fi vorbit atunci, probabil tot d-voastra l-ati fi considerat nepasator si las. Cit despre esecuri si greseli, Gabriel Liiceanu nu si le poate asuma pe cele ale intregii intelectualitati, asa cum nici d-voastra nu va puteti asuma faradelegile celor din preajma d-voastra.

   Mai spuneti:
   „Sa va fie rusine ca v-ati vandut sufletele unor sinistre figuri ale tranzitiei, in genere tot niste comunisti cu state vechi, in loc sa va sacrificati, asa cum cereti oamenilor de rand! Halal lideri mai are si natiunea asta! A spus Brucan 20 de ani, dar nu a spus de la cati ani de la 1989 incepe acea perioada!”
   Reveniti-va in fire, Gabriel Liiceanu nu si-a vindut nimanui sufletul, desi, altfel, este evident ca politica romaneasca se bazeaza inca foarte mult pe fosti comunisti: va reamintesc insa ca d-voastra nu aveti dreptul sa cereti nimanui sa se sacrifice, puteti cel mult alege sa va sacrificati d-voastra desi nu v-o cere nimeni. Apropo de Brucan, mi se pare straniu sa argumentati impotriva unui intelectual autentic sprijinindu-va pe parerea unui dinozaur comunist.

  • Intru totul de acord cu Stefan. Din pacate cei care gandesc ca dumneavoastra sunt putini, iar cei care au curajul sa rosteasca aceste cuvinte sunt si mai putini. Societatea romaneasca, inclusiv intelectualii mediatizati, sunt in tabere opuse, care se lupta pe viata si pe moarte intr-un razboi civil surd si inutil, a carui miza nu sunt principiile, ci castigurile, fie ca ele sunt tangibile sau intangibile. Eu am ales, din pacate, sa traiesc in Romania, si simt aceasta veritabila spirala a tacerii care se insurubeaza perfid in viata de zi cu zi. A pune la indoiala un cuvant sau o intentie a unui intelectual mediatizat e ca si cum i-ai spune unei babe care-si da branci la moaste ca uneori te indoiesti de existenta lui Dumnezeu. Vei fi linsat pe loc. Aici esti linsat pe forum. Din Romania nu au plecat doar oamenii muncitori, ci si spiritele libere. Suntem victime colaterale intr-o piesa care se joaca la infinit: „Rinocerii”. Doar ca aici, in Romania, sunt doua tabere de rinoceri, cu o perceptie unidimensionala a lumii („avantajul”, de orice fel) sau, in cel mai bun caz, bi-dimensionala („etica” in sensul de discurs moralizator, somatie, apel, pe background-ul unei seriozitati sinonime cu imbufnarea zeiasca).

   • Nu mai spuneti. Eu va asigur ca majoritatea e inca antiintelectualista: si nu uitati ca asa a fost si 1990, si in 1995, si in 1999, si in 2000, si in 2011 sau 2012. Priviti mai atent in jur, injurati public intelectualii si o sa fiti surprins de numarul imens al celor care vi se vor alatura.
    Altfel, cei care avem nevoie de repere chiar nu ne putem lua dupa cei ca Adi, Stefan, anca b, Stelian, ramona. Fiindca nimeni nu stie cine sinteti fratilor, ce ati scris, de ce ati emigrat sau de ce ati ramas. Stim in schimb ce a facut Gabriel Liiceanu, stim ce a scris si chiar credem in ceea ce a scris. Am citit ceea ce a gindit Gabriel Liiceanu despre prietenie si nu credem ca vreunul dintre voi va intelege, cu atit mai putin ca vreunul va scrie vreodata ceva asemanator. Nu va mai plingeti ca sinteti priviti de sus: voi sinteti cei care v-ati obisnuit sa priviti piezis, de jos in sus la toti cei care au realizat prin forte proprii ceva remarcabil.
    Nu va asteptati sa fiti intelesi, invatati voi insiva sa intelegeti. Intelectualii nu se vor transforma niciodata in activistii vostri de serviciu. Daca vreti ca tara sa se schimbe, faceti-va bine meseria acolo unde sinteti. Abia dupa ce va reuseste sa faceti ceva bine in viata asta, abia dupa aceea incercati sa intrati in politica. Nu va mai vaitati pe forumuri fiindca nu mai impresionati pe nimeni cu lacrimile voastre ipocrite varsate pentru tarisoara.
    Nu cereti: invatati intii sa dati. Nu invinovatiti, invatati sa va descoperiti singuri greselile. Caci e cit se poate de clar ca gresiti sistematic de vreme ce mai mereu va otariti la ceilalti, si de vreme ce nu va otariti la oricare altii, ci culmea, la cei mai de seama dintre semenii nostri. Caci da, intelectualii sint cei mai de seama semeni ai nostri, intelectualii sint aceia care trebuie urmati. Imi pare rau ca n-ati inteles asta pina acum.

    • Fiti linistit, nu vars lacrimi de crocodil pentru tarisoara mea.
     Eu am plecat un pic mai demult, dupa ce am dat sansa tuturor formatiunilor politice sa faca ceva. Ba chiar m-am implicat la un moment dat, dar am vazut imediat ca intre vorba si fapte nu e nici o legatura.
     Nu cer si nu am cerut decit o viata decenta. (Decenta mea inseamna ca pe linga casa si masa sa mai imi fi ramas cite ceva pentru o carte, un concert sau o piesa de teatru si hobby-ul meu filatelia). Primul a cazut filatelia, apoi de la carti noi am trecut la anticariate. (As fi preferat biblioteca, dar abia ajuns in vest am vazut ce este o biblioteca adevarata – spatioasa, aerisita, fara mirosul de mucegai, cu acces la raft, cu claculatoare si acces la internet-prima luna chiar asa am comunicat, scriind mesaje din biblioteci. Si nu vorbesc de mari biblioteci, nu, ci de biblioteci locale, comunale si satesti). Pe la concerte/ teatre din ce in ce mai rar. SI din ce in ce mai greu reuseam sa leg o luna de alta. Am dorit sa particip, sa sprijin partidele in care am crezut, PNL si PNT (Sa lipesc afise, sa merg observator sau membru iin comisii electorale. Nu-mi trebuia nimic-functie, pozitie ceva de genul asta. Le-am spus-o de fiecare data. Am fost ignorat. Nu refuzat. Lasam un numar de telefon si un nume. NICIODATA n-a sunat telefonul.
     L-ati citit pe Liiceanu? Excelent. Si eu. Dar cind am dat peste Paul Goma mi-am dat seama ca ultimul a fost singur si n-a fost sprijinit. Si ceea ce e de remarcat, este ca dupa 1990 toti au sarit ca au fost rezistenti. Dar librariile au fost goale de operele de sertar ale „rezistentilor”. S-a rezistat asa de mult, incit e de toata jena afirmatia domnului PLesu despre rezistenta prin sacose….
     La moartea lui Havel s-au varsat lacrimi de crocodil ca noi n-am avut un Havel. Il avem, dar e la Paris, nepublicat in Romania.
     N-am avut un Walesa. Poate, dar am avut un Vasile Paraschiv, care a refuzat sa primeasca din miinile lui Basescu o decoratie. Iar in timp ce vorbea si-si argumenta refuzul, ceilalti decorati vorbeau intre ei, n-aveau nici o treaba. (e pe youtube clipul, priviti-l). Vasile Paraschiv, un om „neintelectual” a avut mai multa onoare si demnitate decit toata „intelectualitatea” asta ce ne da lectii. Lui Vasile Paraschiv nu i se face statuie, nici macar o placa comemorativa, dar i se face lui Paunescu. Si GHeorghe Ursu a fost uitat. I-a mai retiparit cineva „Europa mea”?
     Dar pe Mihadas cine il mai aminteste? I-a mai retiparit cineva Pe muntele Ebal sau Staeua ciinelui?…
     Nu-l invidiez pe domnul Liiceanu pentru averea si masina ce o are. Sa fie sanatos, a muncit pentru asta. Repet inca o data, Humanitas e o editura de prestigiu in Ro. SI-a dovedit talentul de manager bun. Dar atit.
     Dar va mai spun o data ca ne priveste de sus, cu ingimfare si suficienta. Nu si-a deranjat spiritul inalt sa raspunda nici unuia din cei ce au raspuns rindurilor sale. Este extrem de ocupat cu scrierea operei nemuritoare.
     Acum ceva vreme, intr-un dialog tot aici pe hotnews spunea cu obida ca nu intelege pe cei ce-l critica, ca il condamnam ca n-a facut inchisoare. Atunci am simtit ca explodez. Nu eram suparat pe asa ceva. Ma supara faptul ca isi exagereaza meritele de rezistenti, minimizind pe cei ce au facut inchisoare. Ma deranja ipocrizia lor si complicitatea cu sistemul. M-a deranjat ca in 2000 l-a garantat pe Iliescu… Andrei Serban a venit in 90 in Romania, a montat trilogia greaca si a plecat. N-a mai revenit! De ce oare? De mult ce l-au sprijinit, nu-i asa?
     N-a contribuit cu nimic la viata politica a tarii. Este decizia domniei sale, de acord.
     Si o intrebare de final pentru cei ce scriu aici pro sau contra acestor rinduri scrise de domnia sa. Ce ati inteles din ce a scris? Care este opinia despre plagiatul premierului? Dar despre condamnaraea lui AN si apoi farsa jucata cu sinuciderea? Dar despre disputa intre palate vis-a-vis de reprezentare? Are vreo opinie?
     Eu, personal, n-am vazut vreuna.

    • Stelian spune:
     „Eu am plecat un pic mai demult, dupa ce am dat sansa tuturor formatiunilor politice sa faca ceva. Ba chiar m-am implicat la un moment dat, dar am vazut imediat ca intre vorba si fapte nu e nici o legatura.
     Nu cer si nu am cerut decit o viata decenta. (Decenta mea inseamna ca pe linga casa si masa sa mai imi fi ramas cite ceva pentru o carte, un concert sau o piesa de teatru si hobby-ul meu filatelia)

     Nu-mi trebuia nimic-functie, pozitie ceva de genul asta. Le-am spus-o de fiecare data. Am fost ignorat. Nu refuzat. Lasam un numar de telefon si un nume. NICIODATA n-a sunat telefonul.
     L-ati citit pe Liiceanu? Excelent. Si eu. Dar cind am dat peste Paul Goma mi-am dat seama ca ultimul a fost singur si n-a fost sprijinit.

     S-a rezistat asa de mult, incit e de toata jena afirmatia domnului PLesu despre rezistenta prin sacose….”

     Va inteleg, v-ati identificat cu Paul Goma, anticomunistul singuratic. Nimeni nu va reproseaza ca asta ar fi rau, dar iata ca modelul asta v-a dus tot la singuratate. Va intreb: daca voiati sa dati, de ce ar fi trebuit sa sune telefonul? Iar daca ati cerut o viata decenta si ati obtinut-o, de ce sinteti nemultumit iar acum va razboiti cu intelectualii? Probabil ca sinteti nemultumit ca n-ati reusit sa schimbati mai nimic aici: ei bine, in cazul asta ar trebui sa fiti capabil sa va puneti in pielea unuia ca Gabriel Liiceanu care scrie aici din acelasi motiv.
     Trebuie sa fiti de acord cu mine: majoritatile nu se schimba peste noapte. Majoritatile nu se schimba nici macar atunci cind un intelectual sau doi incearca prin scris sa inteleaga sau sa-si impartaseasca experienta traita.
     Domnul Andrei Plesu este un intelectual cu umor si da, rezistenta de la noi n-a fost una eroica decit in putine cazuri. Pe de alta parte, eroic nu inseamna doar sa-ti dai foc, uneori eroic este si sa-ti duci viata de zi cu zi, fie ea in bunastare sau nevoie. In orice vremuri insa, ramine monstruos a-i cere altuia sa se sacrifice. Chiar in vremuri obisnuite, un ginditor autentic face in viata sa de zi cu zi sacrificii. Nu zimbiti ironic: fiindca intr-o lume prea putin preocupata de idei, a te preocupa cu obstinatie de idei ajunge sa para derizoriu. Iata, chiar d-voastra spuneti despre Gabriel Liiceanu ca „este extrem de ocupat cu scrierea operei nemuritoare”. Tara arde, Gabriel Liiceanu este preocupat de idei iar pe d-voastra, ca si pe inca foarte multi altii asta ii calca pe nervi. Credeti-ma, pe oamenii ca Gabriel Liiceanu exact asta ii aduce la disperare.
     Ce-ar trebui sa faca in tara asta un intelectual? Sa urmareasca cu sufletul la gura sondajele si sa-si faca agenda dupa ele? Dar asta fac politicienii, si dupa cum se vede o fac prost. Pe de alta parte, ideile nu asculta de regulile majoritatilor iar intelectualii stiu foarte bine asta.

     De ce e o monstruozitate sa cerem sacrificiul.
     Intelectual nu e totusi cel pentru care a face orice altceva in afara de a gindi este nefiresc. Pe de alta parte, toti oamenii gindesc mai mult sau mai putin asupra a ceea ce se intimpla. Asa-i: intelectualii autentici sint insa mult mai putini, abia acestia fac din gindire un mod de viata. Insa desi pentru un astfel de om a sta prea mult departe de idei este rau, nu acesta este totusi sacrificiul in sine. Omul obisnuit intuieste ca ceea ce face un intelectual e dificil, plicticos, adesea neinteresant: si desi lui ii pare ca intelectualul face usor ceea ce face, realizeaza ca de obicei asta se datoreaza in primul rind educatiei riguroase si mult mai putin calitatilor native, el uita adesea ca efortul intelectual ramine totusi efort, ba inca unul foarte mare. In vreme ce omul obisnuit banuieste ca ideile pot fi importante dar are mai mereu alte prioritati – bunastarea sau familia –, intelectualul va tinde sa amine la nesfirsit familia, iar daca bunastarea sa o va putea converti in inzestrare spirituala, o va face fara ezitare. Incit, atunci cind intr-o societate agenda publica e confiscata de politic, de crizele interminabile, atunci cind omul obisnuit il dojeneste pe intelectual ca are indrazneala de a se ocupa in continuare de idei, ei bine, abia atunci intelectualul vorbeste de sacrificiu. Si nu-i vorba aici de sacrificiul sau, de efortul sau, de viata sa, ci de ideile celor carora societatea le intoarce spatele, printre care descoperiti acum ca va aflati, iata, si d-voastra. O societate care ajunge sa intoarca spatele lumii ideilor e o societate care isi sacrifica nu doar viitorul sau trecutul, dar e o societate care va sacrifica destine: aceasta intoarcere neverosimila a societatii e resimtita de intelectual ca fiind un sacrificiu – s-a intimplat mai ales in comunism, caci acolo contingentul ca ocupatie zilnica putea ajunge sa fie resimtit de catre oricine ca o condamnare.
     Nu politicienii sint adevaratii parinti unei natii, ci intelectualii, asa cum sint ei, cu defectele si scaderile lor: nu se cade sa-ti certi parintii chiar daca in zilele astea sint multi cei care si-i reneaga. Nu stiu daca Adrian Paunescu a fost cu adevarat un intelectual: eu insa nu-l pot compara nici in ruptul capului pe Gabriel Liiceanu cu Adrian Paunescu.

  • Ma bucur ca am declansat o disputa atat de vie, mai putin interventia lui Cornel, care deja a fost stearsa, prin amabilitatea redactiei. Pentru a face cateva precizari pentru cei care au impresia ca sunt in fel si chip! Am plecat anul trecut din Romania, m-am saturat de salamul de soia ;) Am crescut in Romania, am studiat acolo si am profesat ca dascal timp de 5 ani. DA, imi arog dreptul de a critica intelectualitatea romaneasca, orice ar insemna ea, fiindca am facut parte din ea. Deci pentru cei care ma acuza de tradare, ciocu mic si joc de glezne, daca nu stiti sa treceti peste patriotismul de carton, ok? Am incercat sa schimb ceva in modul de gandire a oamenilor, fie elevi, parinti sau colegi de breasla! Am DAT mai intai inainte sa cer, si am primit in schimb la nivel declarativ sau de atitudine raspunsuri de genul celui dat de Cornel, inainte sa fie sters, deci nu imi veniti cu sloganuri patriotarde desantate, gen nu te intreba ce poate face pt tine patria, ci intreaba-te ce poti face tu pentru patrie! M-am ales cu un salariu din care, adunat cu pensia tatalui meu, ne intretineam, taxe si mancare! noroc ca nu trebuia sa platesc chirie! Haideti cu morala baieti, astept! Sigur „prostilor”(termen preluat dintr-un comentariu anterior) ca am cautat sa imi gasesc patria acolo unde imi este bine! Nu sunt materialist, traiesc modest, la fel ca in Romania, doar fara grija zilei de maine! Atat am cerut, un trai decent! Daca tot sunt intelectual, macar sa nu am grijile unui om care se indeletniceste cu agricultura de subzistenta! Nu vi se pare normal? Sau voi vreti ca eu sa ma sacrific (si asa mi-am sacrificat cei mai buni 5 ani din viata) pe viata, in timp ce dl. Liiceanu si restul aparitiilor postdecembriste, se lafaie in avere si isi permit sa ne vorbeasca de principii, morala si buna conduita! ca de, ei isi permite :p unde e solidaritatea? unde sunt acei factori activi si decizionali care asigura o anumita balanta in societate? nu stau cu mana intinsa, mi-am muncit banii, dar nici sa nu fiu umilit in propria tara! ei bine, ca sa conchid: eu nu mai adorm si nu ma mai trezesc cu nici o fatza de politruc roman in minte, fiindca am ajuns la concluzia: daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreau, si nici nu mai sunt dispus sa lupt pt o cauza si o populatie (ca de societate sau si mai mult natiune nu poate fi vorba) care a inteles totul pe dos….as ca am plecat! Cu respect, ne mai auzim! :)

   • Stefan, dupa 1989 singurele cistiguri sunt dreptul la a calatori (pasaport) si dreptul de a vorbi liber.
    Ca de ascultat nu ne asculta nimeni. Iar postacii de serviciu fac mult rau pe aici, ei aparind pe oricine li se ordona. Cine a scris presa in Ro? Pai tot cei dinainte de 89. Iar altii noi n-avem.
    Stii ce ai cistigat, plecind din Romania? Alternativa reala. ACeasta nu exista in Romania. Vorbeam anul trecut cu cineva si-i spuneam de chestia asta si nu intelegea ce-i explicam. Am intrebat atunci: Daca nu-ti mai place aici sau vrei altceva iti poti depune CV-ul aiurea, la alta companie fara ca sa ti se intimple ceva? Raspunsul a venit imediat: NU. Asta e alternativa reala.
    Cind va conta ce scrii in CV (si ce scrii e verificabil), cind una din primele intrebari nu va mai fi :De ce pleci de acolo? Sau UNde o sa stai? atunci in Ro va exista alternativa reala.
    Patrihotii de serviciu stiu sa dea din clanta cum ca tarisoara si altele de genul asta, dar vor fura din avutul tarisoarei imediat, daca nu cumva deja o fac (plata la negru, fara a plati impozitul, angajatorul nu plateste darile si cind te da afara nu ai somaj, plata in Euro, dolari sau alta moneda-stiti nu mai platiti TVA, ca sa lasam la o parte marile tunuri). Am povestit mult pe aici pe unde sunt si mi s-a spus clar ca exista citeva exceptii de multimilionari intr-o generatie (plecati de la zero) si acestia sunt putini, foarte putini. Nu e normala o rata de acumulare asa de mare in asa de putin timp… ADica averile celor din Romania sunt pe baza de furt. Datoria tarii este de fapt in buzunarele celor ca Adrian Nastase, Copos, Patriciu, Dan Ioan Popescu, Vintu si altii ca ei din top 300 sau top 500.
    Aveti tot dreptul sa scrieti despre intelectuali nu fiindca sunteti din aceeasi tagma, ci pentru ca se pretind calauzitori ai natiei si in realiate si-au vindut constiinta, iar unii si penita puternicilor zilei.
    Cum sa mai fii intelectual, membru al academiei si sa accepti sa fii calcat in picioare? Imediat trebuiau sa demisioneze din toate academiile si functiile avute. SI nu cu explicatii dupa 12 ore, ci imediat, in toata presa. (Stiu, la tv nu sunt primiti, in presa scrisa la fel. Pe net, aici.) Dar nu se poate- lipsa alternativei reale inclusiv pentru domniile lor.
    Domnul Liiceanu are si a avut insa alternativa reala – Editura. De acolo putea face exact cum ii dicta constiinta. Dar nu, pentru ca a primit editura in schimbul tacerii complice.
    Luarile de pozitie la GDS-grup elitist inchis, la 22 sau pe aici pe Contributors au fost fara efect la masa de alegatori, iar unele, ca cea de fata, cu voie de sus (in opinia mea) si fara sa spuna nimic.
    Era normal sa stirniti discutii, fiindca nu v-ati aratat admiratia fata de autor. Iar tonul a fost civilizat, argumente solide si ati lovit la baza statuii de fauritor de opinii si constiinte.

   • Iertati-ma, dar cred ca un om care stie ce e sacrificiul nu socoteste anii asa cum socoteste banii.

    Stefan spune:
    „Atat am cerut, un trai decent! Daca tot sunt intelectual, macar sa nu am grijile unui om care se indeletniceste cu agricultura de subzistenta! Nu vi se pare normal? Sau voi vreti ca eu sa ma sacrific (si asa mi-am sacrificat cei mai buni 5 ani din viata) pe viata, in timp ce dl. Liiceanu si restul aparitiilor postdecembriste, se lafaie in avere si isi permit sa ne vorbeasca de principii, morala si buna conduita! ca de, ei isi permite :p unde e solidaritatea? unde sunt acei factori activi si decizionali care asigura o anumita balanta in societate? nu stau cu mana intinsa, mi-am muncit banii, dar nici sa nu fiu umilit in propria tara! ei bine, ca sa conchid: eu nu mai adorm si nu ma mai trezesc cu nici o fatza de politruc roman in minte, fiindca am ajuns la concluzia: daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreau, si nici nu mai sunt dispus sa lupt pt o cauza si o populatie (ca de societate sau si mai mult natiune nu poate fi vorba) care a inteles totul pe dos….as ca am plecat! Cu respect, ne mai auzim!”

    Miza unui intelectual nu este totusi aceea de a scapa de agricultura: metafora lui Cicero se referea la filosofie ca la cultivarea sufletului. E o ironie, vedeti bine insa ca nici daca v-ati ocupa ca si Gabriel Liiceanu de filosofie n-ati putea scapa cu totul de agricultura.
    Stimate domn, n-a cerut nimeni ca d-voastra sa va sacrificati, nici macar Iliescu. Poate va imaginati insa ca accesul la principii depinde cumva de avere: imi pare rau ca trebuie sa va reamintesc, va inselati. Saracia sau bogatia nu garanteaza prin ele insele moralitatea, asta o stie orice intelectual autentic. A, poate vreti sa vorbim despre frustrari: ei bine, asta este altceva. In orice caz insa, frustrarile personale n-ar trebui amestecate cu patriotismul.

    Stelian ii spune lui Stefan:
    „Aveti tot dreptul sa scrieti despre intelectuali nu fiindca sunteti din aceeasi tagma, ci pentru ca se pretind calauzitori ai natiei si in realiate si-au vindut constiinta, iar unii si penita puternicilor zilei.
    Cum sa mai fii intelectual, membru al academiei si sa accepti sa fii calcat in picioare? Imediat trebuiau sa demisioneze din toate academiile si functiile avute. SI nu cu explicatii dupa 12 ore, ci imediat, in toata presa. (Stiu, la tv nu sunt primiti, in presa scrisa la fel. Pe net, aici.) Dar nu se poate- lipsa alternativei reale inclusiv pentru domniile lor.
    Domnul Liiceanu are si a avut insa alternativa reala – Editura. De acolo putea face exact cum ii dicta constiinta. Dar nu, pentru ca a primit editura in schimbul tacerii complice.
    Luarile de pozitie la GDS-grup elitist inchis, la 22 sau pe aici pe Contributors au fost fara efect la masa de alegatori, iar unele, ca cea de fata, cu voie de sus (in opinia mea) si fara sa spuna nimic.
    Era normal sa stirniti discutii, fiindca nu v-ati aratat admiratia fata de autor. Iar tonul a fost civilizat, argumente solide si ati lovit la baza statuii de fauritor de opinii si constiinte.”

    Sinteti formidabil domnule. Daca Liiceanu nu vorbeste, de ce nu vorbeste, e clar ca e cumparat; daca vorbeste/scrie, de ce vorbeste, ca oricum are avere. Nu va dati seama de enormitate?
    Nu intelectualii spun despre ei ca sint calauzitori, ci noi ceilalti spunem asta despre ei fiindca chiar asta sint pentru noi – ca sa va lamuriti, observati va rog numarul mare de vizualizari la articolul d-nului Liiceanu si tineti cont ca pe contributors.ro scriu in general tot intelectuali.

    De ce parintii nostri biologici au acceptat sa fie calcati in picioare de comunisti? Iata, intelectualii ajung sa fie calcati in picioare: si nu doar de catre politicieni, asta ar fi mai usor de suportat. Acum intelectualilor li se spune in fata, fara umbra de ezitare ca au fost cumparati: ce inseamna asta daca nu ca-i calci in picioare? A polemiza cu un intelectual inseamna cu totul altceva.
    Cit despre GDS, cred acesta a fost in anii de dupa ’90 insasi matca de la care a pornit si la care s-a intors mereu initiativa civica a Romaniei.

 14. Buna ziua,

  Va multumesc frumos pentru aceste ganduri, ele exprima tot ceea ce se invarte si in capul meu, chiar daca nu sunt prezenta in tara. Nici macar aici unde sunt acum, nu imi pot opri gandurile sa se invarta in aceste cercuri legate de politica romaneasca :(.
  Inca odata va multumesc, si chiar imi pare rau ca pana acum nu v-am apreciat asa cum ar trebui.

 15. Asta e un comentariu pentru cei care cred ca USL e Alba ca Zapada.
  USL este Comunismul. Nu Socialism, comunism. Ponta e fan de Che Guevara, care obisnuia sa omoare in inchisoare adversari politici.
  Lasa-ti prostiile cu Basescu dictator, cand eu vad ca singurul care a incalcat ever o decizie a Curtii Constitutionale e Ponta.
  Daca e ceva care m-a speriat rau zilele astea e ce s-a intaplat cu Curtea Constitutionala. Ne place de judecatori sau nu, nu-mi aduc aminte ca Basescu, Iliescu sau Constantinescu sa fii ignorat o decizie.
  Ponta a trecut peste Constitutie. Daca nici legea de baza nu-l opreste, ce lege il opreste? Ce sens mai are ca eu sa respect trecerea de pietoni cand Ponta scapa dupa ce incalca legea fundamentala?

 16. Domnule Liiceanu,

  Am o singura idee sa va zic: Petre Tutea a avut dreptate despre o anume parte a acestui popor.

  Din pacate acea parte devine majoritara caci minoritarii intr-adevar emigreaza. Caci minoritarii s-au saturat.

  Deci, Romania va ajunge pe butuci (cam e deja).

  Multa bafta majoritarilor.
  O manea baieti ?

  Zi faina din Canada,
  XXX

 17. Dar de cind a devenit televizorul un rau necesar, de ce sa stam cu ochii in el?
  Televizorul nu este necesar, deci problema este rezolvata.
  Presa nu este decit un ombilic al puterii, ar trebui desfiintata prin neaccesarea ei.

 18. Felicitari domnule Liiceanu pentru aceasta extraordinara sinteza a tristelor evenimente care au loc in Romania in ultimele luni (desi aceasta agresiune a inceput inca din 2007). Am plecat din tara in toamna lui 2000 cand aveam 22 de ani si nu se mai intrevedea nimic bun, cel putin nu intr-un viitor apropiat. Dupa 2006 am inceput sa-mi fac sperante si m-am gandit tot mai serios sa ma intorc. Din pacate in ulitma vreme vad ca Romania se intoarce tot mai tare spre acea perioada trista, care i-a desnadejduit pe multi romani si i-a facut sa-si paraseasca propria tara.

 19. Un apel salutar la liniste. Liniste profunda. Panselute la Universitate. Sa muncim, sa nu ne zbatem in rationamente politice noi alegatorii, sa-i lasam pe cei pseudoalesi sa duca tara pe noi culmi de progres si civilizatie asa cum stiu ei mai bine! Sa nu mai strigam ci sa maraim!
  Semnat: Ion Iliescu

 20. Furtul si nesimtirea nu au culoare politica. Victor Ponta le-a aratat pe amandoua din plin in ultimele saptamani. Sunt un simplu tanar de 27 de ani. Puterea mea de a influenta lucrurile este limitata. Tot ce stiu e ca nu accept ca m-am intors in Romania pentru ca niste hiene sa ne vaneze buzunarele si sufletele fara niciun fel de simt al limitei. Fac, deci, atat cat pot face. Pe 2 iulie, la ora 19:00, merg in fata Palatului Victoria cu o pancarta de protest. Daca mai vrea sa vina cineva, ne vedem acolo.
  http://www.facebook.com/events/334696749943752/

 21. „De ce trebuie eu să adorm seara cu sinuciderea lui Năstase în gând și să mă scol dimineața cu plagiatul lui Ponta?” – vă întrebaţi dvs. sau şi alţii ca dvs. (eu am pus ghilimele!) – pentru că aveţi responsabilitate ca formator de opinie. Pentru că reprezentanţii noştri politici sunt neghina societăţii. Numai prin presiunea media externă (cea internă a ajuns să nu îi mai emoţioneze) vor reacţiona. Sau aş propune jurnaliştilor români ca la conferinţele de presă ale lui Ponta să stea cu spatele la el. Ar fi ceva ce l-ar … mişca. Oricum Ponta nu merită lăsat până nu îşi dă demisia. Un escroc cu guler alb care are cel mai curat guvern (!?).

 22. Ce intelegeti prin „lasati-ne sa jucam”? Intelegeti sa fiti lasat sa mai „jmangliti” o editura? Nu credeti ca ajunge? Pentru mine schimbarile pe care le face guvernul sunt prea lente! Sper ca toti „jmanglitorii” sa ajunga la mititica !

 23. Intrebare pentru dumnul Liiceanu:

  In opinia dvs. Acesti oameni actioneaza premeditat? Sau au intrat in acea spirala a puterii in care isi aud ecoul propriilor voci si le neaga pe ale celor din jur. Oare P realizeaza ca a plagiat, oare realizeaza ca instaureaza un sistem asemenea acelor ce au venit cu GAZ-21 acu 50ani?

 24. trebuie sa faceti asta pentru ca ati fost unul dintre cei care a sustinut actualul presedinte ? cand ati sustinut hahaiala, vorbirea agramaticala , atitudinea agresiva a presedintelui nu ati dormit rau? cand ati sustinut EBA europarlamentar ?
  AR trebui sa nu dormiti deloc , sunteti vinovati.

 25. Cat de multa dreptate aveti!
  Ce pacat ca asemenea articole nu ajung sa fie citite de toti romani.
  Ce pacat ca marea majoritate a societatii civile tace .Oare de ce?
  FORTE MULTI DINTERE EI SUNT MANJITI, CUMPARATI, UNDE ARGINTII PENTRU EI SUNT MAI PRESUS DECAT CONSTIINTA.
  Avand in vedere calitatea clasei politice(toata) speranta este in societatea civila .
  Nu prin ura si violenta se rezolva acesta problema.
  Din pacate suntem manipulati minut de minut de acesta extraordinara masinarie mediatica cladita pardoxal din banii nostri si care acum lucreaza impotriva nostra.
  Multa sanatate domnule Liiceanu.

 26. In sfirsit!!!!!!!!!!!!!!!!
  de cita vreme asteptam un glas ca al dumneavoastra. Incotro acum? Teama mi-e ca-i prea tirziu sa o reluam de la capat. Ne-au stors de orice speranta, ne-au epoizat, ne-au socat in doar o luna si un pic.

 27. Aveti dreptate, din tot ce facem se alege praful.
  Nu avem conducatori de calitate, iar cei care au puterea sa lupte nu reusesc sa se adune. In schimb, leprele, ignorantii si mincinosii se rup intre ei sa urce la varf.
  Iar televiziuni ca Antena 3 otravesc apele si aerul….
  Ma intreb, pana cand ? Cand vom deschide pentru Romania o fereastra noua catre aer curat si soare ???

 28. ASTAZI, luni 2 iulie, de la ora 19.00, MERGEM LA „PROMENADA GHILIMELELOR” IN PIATA VICTORIEi.
  Celor care vor sa ni se alature, le facem urmatoarele precizari:
  – Promenada noastra este o manifestare culturala, drept pentru care va rugam sa veniti cu o carte sub brat; cine are papion este invitat sa-l poarte.
  – Comportamentul trebuie sa fie absolut pasnic si relaxat. Ne vom deplasa in sir indian, doar pe trotuar, traversand carosabilul doar pe culoarea verde, astfel incat sa nu deranjam cu nimic traficul.
  – In cazul in care apar „turbulenti”, separati-va rapid de ei.
  – In cazul in care apar militanti de la diverse partide cu tricouri si steaguri, separati-va de ei. Aceasta manifestare nu este partinica.
  – Daca apar jandarmi, va amintim ca plimbatul pe trotuar nu este interzis de nici o lege romana. Vorbiti-le politicos, daca vi se adreseaza, si treceti mai departe.
  – Daca doriti sa transmiteti un mesaj (pe o foaie, pe o pancarta, pe un tricou), va rugam ca textul sa fie decent.
  La buna vedere, in fata Muzeului de Geologie, care va fi punctul de pornire si de final al promenadei noastre. Evenimentul va avea loc zilnic, de la aceeasi ora si pe acelasi traseu, pana ce Victor Ponta isi va da demisia.

 29. Atunci cand putorile maneliste isi urlau banii la tembelizor, „societatea civila” dormea. Ca poate le placea. Poate societatea aia civila se trage din aceleasi locuri din care provin si putorile.

 30. Aveti perfecta dreptate. Felicitari pentru articol domnule Gabriel Liiceanu.
  Simt aceleasi sentimente, chiar daca nu sunt un scriitor, om de cultura sau ceva de genul asta.
  Sunt departe de tara si de cateva saptamani este foarte dificil sa imi fac treaba de zi cu zi fara a ma gandi sau a astepta cu neliniste sa ‘rasfoiesc’ ziarele online.
  M-am saturat. Vreau sa-mi folosesc toata atentia si energiile sa-mi fac munca de zi cu zi care ‘ma cheama’.
  Sunt dezgustat de aceasta telenovela romaneasca regizata de Ponta.
  O zi buna!

 31. Infierati, domnule Liiceanu! Infierati! Saracii scriitori, smulsi din cercul lor eminescian sa comenteze mizeriile vietii de zi cu zi. A-i zice ca viata reala ii scarbeste. Si totusi ei aleg sa dea atentie acestor lucruri. In ce iluzie ati trait pana acum? Ca Base pazeste democratia? Care? Democratia unicului candidat, ales cu 98% din voturi? Formator de iluzie, nu de opinie.

 32. Trebuie sa va culcati cu Basescu si sa va treziti cu Funeriu. Trebuie sa rezolvati manariile catedrei de fiozofie din care faceti parte. Ati pastorit cu drag si sarg potlogaria in loc sa va vedeti de treaba! E plina lumea dvs de manelisti asa zisi intelectuali si aveti o placere morbida sa va complaceti si sa fiti adulati de neica nimeni. ASTA E! Eu nu m-as plange ca ati mancat o pita alba tot timpul!!!! Si apropo! Cine vrea sa scrie, scrie si in Turcia, Cuba, Peru sau Somalia.

 33. cresterea pretului la energia electrica a fost agreata cu FMI de Ungureanu, nu Ponta a marit pretul, dar nu cred ca nu ati stiu asta

 34. „De ce trebuie eu să adorm seara cu sinuciderea lui Năstase în gând și să mă scol dimineața cu plagiatul lui Ponta? ” – raspunsul este simplu, domnule Liiceanu . pentru ca seara te culci in pat cu Basescu.

  • Best este un nume de legenda in fotbalul englez si mondial, dar nu numai in fotbal . Dar , prin ceea ce indraznesti sa scrii despre un om cum este G. Liiceanu dovedeste ca esti unul din chibitii inculti , dar cu pretentii de intelectual . Asa , precum Ponta si toti USL-istii!

 35. Domnule Liiceanu, trebuie sa recunosc ca aveti dreptate dar, tot atat de adevarat este, ca si „ei” au dreptate! Ei stiu ca intelectualii romani, facuti praf, ca imagine, de lunga canonada de la antene si irealitati, nu vor avea curajul si puterea sa raspunda atacurilor noilor mineri! Mineriada 2012 este una demolatoare, cu 90% sanse de castig, tocmai pentru ca, practic, nu mai are cine sa i se opuna! Intr-o Romanie careia i s-a inoculat microbul urii si minciunii, intr-o Romanie perfect manipulata, glasul democratiei este nu numai slab dar si „suspect” de „perversitate”! Suntem abia la inceputurile noii epoci : abia au descalecat minerii din trenuri, urmeaza drumul pe strazile intunecate si atacul final! Sa nu va mire daca se va intampla exact invers decat va asteptati dumneavoastra : in sprijinul minerilor vor iesi oamenii pe strazi cu flori si bate! Golite de orice continut, institutiile democratice vor parea ruinele unui oras cazut prada unui razboi atomic! Ne vom ascunde in subsoluri, vom vietui alaturi de sobolani si caini batrani! Nea Nelu, cu mana tremuranda, va mai ciuguli putin din crapul la carton si se va gandi ca, iata, lupta nu a fost in zadar : nobilele idealuri ale comunismului au invins!

 36. „Varza politica” de a 0.13 si „Stefan” de la 0.42, va multumesc pentru comentariile voastre. Greu cu onorabilitatea ipocriziei..

 37. In fine, va auzim vocea ! o asteptam ! Nu stiu daca aceasta isterizare a cuprins si masa populatiei, pe care nu o intereseaza plagiatul („si ce daca a plagiat ? ceilalti n-au furat ?”), reprezentarea la Bruxelles, plinge de mila lui AN etc. Pe ei ii intereseaza preturile, pensia, un venit minim garantat… restul, e treaba „altora”. In aceste conditii, cum spunea cineva mai sus, e nevoie sa se simta o reactie mai marcata a societatii civile, petitii, sesizari, marsuri etc.etc. Dar cum a venit vara (caldura mare, mon cher), se vor discuta „cestiunile” arzatoare la o berica rece si … fis !!! Sunt sceptic si deprimat, prea in etate (nu batrin) ca sa mai imi caut o alta soarta pe aiurea… Mai scrieti, mobilizati-va va rog intelectualii, dati un semnal ! Va mutumesc, D.

 38. Romania a dovedit prin Ponta ca poate pierde un meci aproape castigat prin autogolurile portarului, adica Ponta. O echipa intreaga ridiculizata de intreaga Europa sare in apararea portarului ajuns la isterie care cum pune mana pe minge si-o arunca in poarta doar pentru a nu-si supara capitanul. E adevarat, fotbalul se joaca pe goluri dar echipa Ponta a gresit poarta. Intrata in teren de mai putin de 2 luni, echipa Ponta reusseste sa se auto-elimine in fiecare zi dintr-un meci: cu societatea, cu justitia, cu lumea universitara, cu cultura si mai nou cu Moody. Antrenorul este putin pe la racoare el isnusi pierzandu-si mintile. In campionatul european suntem pe ultimul loc iar o mana de oameni striga de dimineata pana seara – am invins, suntem cei mai buni. La o asemenea dementa ma tem ca nici macar doctorul Branisteanu nu are solutie sa-i faca scapati.

 39. cherchez la femme. Cauta cauza domnule intelectual .Mi-e rusine de dimensiunea naivitatii intelectualilor nostri. Istoria noastra inclusiv moderna si contemporana musteste de influenta.vecinilor nostri rusi,sovietici,comunisti , gazprom-isti ce-si construiesc si azi (mai mult ca niciodata) cu osardie, cozi de topor gen ponta,hollande. Nimic nu le va sta in cale. Domnilor intelectuali .E vorba de bani,multi bani, contracte, pe multi ani,piete de desfacere,zone de extractie si iar bani.

 40. Va multumesc pentru acest articol , datorita dumneavoastra si putinilor ca dumneavoastra ma face sa imi doresc, sa raman in tara asta nu sa cer azil politic in Albania.

 41. ˝O să plece toți tinerii, sătui de neașezarea locului, și o să rămâneți cu bătrânii cărora n-o să le mai puteți plăti pensiile.˝
  Tare mi-e teamă că sunt organizaţi demult şi pentru acest scenariu. Ei au deja case în Monte Carlo, conturi în Elveţia, copiii lor fac şcoala în Franţa. Când se va întâmpla evenimentul (şi la cum decurg lucrurile nu cred că vom aştepta prea mult) ei vor avea auspass-ul cu viza de flotant la zi.

 42. Domnule Liceanu, cu multa condescendenta va rog sa intelegeti, NU VA MAI LASAM SA JUCATI. Gata! S-a terminat jocul!
  Doar va rugam sa plecati. Atat. E prea mult? Nu ne mai obositi, ca ne-ati plctistisit cu ineptiile surogat pentru valoare. Si mai mult, noi NU vrem sa dormim vara si Nu ne intereseaza cu ce fel de gel sa faceti dus, sincer!
  Plecati, va rugam!!!! Pensia e o soltuie la demisie! Iar tacerea e semnul de maturitiate, e ” de aur”!

  • ce mentalitate de miner!
   Oricum, daca scrierile dlui. Liiceanu sunt ‘surogat pentru valoare’ (?) , de ce nu scrieti dvs?
   Va dau si un subiect: analizati si desfiintati, ca de, nu are valoare, ‘Despre limita’.

  • ramona,
   Desi nu meriti sa ti se raspunda, trebuie insa sa recunosc faptul ca intruchipezi modelul indobitocirii romanului prin procesul de spalare a creierelor. Cand intelectul inceteaza sa mai reactioneze la idei si gandirea analitica plictiseste(asa cum recunosti in postarea ta), aproape orice speranta in iesirea din acest sclavagism modern este desarta.Si cel care ar fi intelept sa taca in aceste conditii esti chiar tu.Si nu pentru ca cineva ar dori sa te excluda din acest dialog, ci pentru simplul fapt ca din cauza imaturitatii intelectuale, orice idee te depaseste. Mutumesc.

 43. Ma sufoc, asa cum descrieti si dumneavoastra, sub valurile de ura, minciuna si reavointa la care sunt nevoit sa asist. Ministrul culturiii il face pe seful Academiei Romane – politruc – pentru ca si-a spus opinia intr-un consiliu… Cat poate rabda pamantul?
  Ce pot sa fac, insa? Ce inseamna sa iau atitudine? Concret?

 44. Domnule Liiceanu, sint unul dintre cei care cred ca Stefan (de mai sus) are o opinie pertinenta. Intelectualitatea romaneasca se complace intr-o stare de lipsa de participatie directa la viata politica a Romaniei, poate din scirba, poate din comoditate, sau poate din neputinta de a dovedi clasa politica plina de mediocri cu diplome de doctorat. Sint sigur ca avem si noi, romanii, maghiarii, sasii, si altii de nationalitate romana, absolventi de Oxford, Harvard, Sorbona si alte institutii de invatamint cu renume mondial care au format lideri, conducatori sau presedinti celor mai mari puteri ale lumii. La noi conditia esentiala de a izbindi in politica este sa fii un mediocru-interrelationist. De fapt cred ca dumneavoastra ati putea sa faceti o interesanta paralela peste ani a spiritului romanesc, dac sau latin si a caracterului duplicitar si de inclinatie spre compromis a celor care sint de mii de ani la „portile Europei”. Poate in asta consta supravietuirea noastra, a romanilor. Va provoc la o analiza pe aceasta tema dar si la crearea unei strategii de depasire a conditiei actuale a poporului nostru prins in aceasta bucla a compromisului. Cu stima,

 45. Imi dau seama ca dl Liiceanu s-a oprit, cu talc, la cele doua ipostaze – arbitru si jucator – neamestecandu-le. Arbitru poate fi orice institutie sau persoana carora li se recunoaste ab initio dreptul de a arbitra, de a hotara decisiv intr-o anumita situatie. Jucatorul actioneaza in virtutea regulilor, eventual, acceptate de toti jucatorii (inclusiv cel in cauza) si supuse controlului impartial al arbitrului ales de jucatori. Arbitrul judeca in conformitate cu regulile acceptate de toti jucatorii.
  Avem, insa, doua situatii inedite:
  a) un presedinte de tara care se auto-intituleaza arbitru si jucator;
  b) o alianta politica a doua partide (plus unul mititel dar locvace pe canalele mediatice proprii) care se vrea jucator si arbitru.
  In prima situatie Presedintele isi asuma o serie de reforme structurale cu efect devastator pentru lancezeala si aranjamentele financiare tipice mentalitatii orientale (ma refer doar la legea sanatatii care, culmea culmilor, in forma ei „revizuita” este un copy-paste al draft-ului propu de o comisie prezidentiala!).
  In a doua situatie alianta socialist-liberala schimba arbitri, ignora un arbitru stabilit de Constitutie, transformandu-se pe sine (sic) in arbitru absolut. Alianta a devenit jucator-arbitru cu puterea de a elimina alt/alti jucatori de pe teren, conform regulilor impuse de ea.

  • Da, ar putea sa insemne si includerea presedintelui in acest panel de arbitri, insa prin constitutie el este cel mai in masura(si poatre nu intotdeauna cel mai capabil) sa identifice orice derapaj democratic in Romania. Departe de a fi un basist, insa nu pot sa nu constat ca lipsa lui dupa ce nu va mai fi (datorita planuitei suspendari sau terminarii mandatului) va fi simtita de 50 ori mai mult decat actuala prezenta. Cand nimeni nu nu se va mai tranti cu acest Goliat dicatator neo-comunist care este intruchipat in USL, abia atunci il veti aprecia pe acest imperfect arbitru care se incapataneaza sa valideze golurile marcate in offsaid.

 46. Jucati.
  Jucati ca ursul ala prins in lant si tarat cu de-a sila in directii bizare si imprejurari fara contur.
  Nici nu mai exista intrebare sau gand care sa exprime dorinta de a fi liber.
  Sunt invatati asa pina cand asimileaza lantul ca fiind ceva obisnuit.
  La fel e si cu jocul.
  Si cu suferinta.
  Si cu lipsa de dorinta pentru libertate.
  Privirea e lipsita de sclipire.

  Fain articolul domnului Liiceanu.La mai multe[articole] maestre ! ( cu parerea de rau ca suntem contemporani intr-o situatie ingrata)

  Jucam ca ursul si noi.
  Toti.
  Unii realizeaza mai repede , altii niciodata.Sunt si unii care rup lantul si fug.

 47. Ramona, Ramona…
  De ce-ai folosit pluralul cînd ai scris „nu vă mai lăsăm” ?
  Eşti cam singurică aici. Cred că te-ai rătăcit.

 48. Dle Liiceanu, subcriu la cea ce a spus Stefan mai sus, incercati so faceti un exercitiu de imaginatie si sa vedeti ca politica nu mai este de ceva vreme ceea ce a fost, nici de dreapta, nici de stinga, ci este de „cum se potriveste mai bine unei grupari/natii”. Ma gindesc ca au trecut de mult timpurile in care megeati la Paris la dna Lovinescu. Lucrurile au evoluat extrem de atunci.

  De aceea, ce aud din gurile luminate ale formatorilor de opinii ale natiei noastre ma lasa perplex: Dreapta, stinga, centru; numic mai fals. Valorile, acestea sunt singurule benchmark-uri.

  Atita timp cit o sa ramineti incremeniti in credulism si naivitate, riscati sa fiti de parte proasta si sa formati opinii false nu numai in interiorul cercului dvoastra de intelectuali, dar si acelora care asteapta un hint de la dvoastra. Si de accea, nu de altceva, unii care nu sunt de acord cu mainstreamul/politically correctness-ul sustinut de dvoastra va fac raspunzatori de situatia actuala in care se zbate natiunea. Cu stima.

 49. „ Pe acest fundal de Blitzkrieg declarat societății civile, instituțiilor statului și constituției României, pe acest fundal de cultivare sistematică a urii și agresivității devenită program de guvernare, nimeni, se pare, nu mai poate să-și vadă de treabă.”

  Diagnosticul este unul vag si fara adresa ( e adevarat, ura ca program de guvernare seamana foarte bine cu ura si lupta de clasa de altadata ) si aminteste de modul in care ziarul „Adevarul” cerea „liniste” pe o pagina intreaga asezata cinic peste violentele si crimele minerilor & comp din iunie `90 . Blitzkrieg-ul de care vorbiti dureaza in realitate de peste de 22 de ani, iar societatea civila in adevaratul sens al cu vantului se chinuie sa apara si acum ( statul isi apara interesele lui, ONG-urile apara numai interesele membrilor lor, restul cetatenilor se reprezinta , ca intotdeauna , singuri ) . Cu exceptia unor reprezentati ai mediului academic din Timisoara care au solicitat demisia premierului Ponta (http://www.petitieonline.com/demisia_premierului_victor_ponta_cerut_de_mediul_academic ) , si a apelului initiat de membrii Consiliului General al CNATDCU impotriva mediocritatii si imposturii din educatie si cercetare (http://www.petitieonline.ro/petitie/apel_la_solidaritate_impotriva_mediocritatii_si_imposturii_in_educatie_si_cercetare-p31389052.html ) aparut exact in momentul cand acest consiliu a fost desfiintat , reactia comunitatii academice romanesti a fost de fapt una foarte palida.

  „Un gând scurt care m-a electrocutat chiar în clipa asta: acum vreo lună scriam despre Shakespeare, Cervantes și Heraclit, azi scriu despre Ponta! Câtă perversitate!” Un alt prieten s-a oprit din scris la cartea despre parabolele lui Isus și acum compune articole furibunde despre felurile de trucare a realității pe care le trăim. Un altul îmi scrie: „Pe mine evenimentele ultimelor zile mă irită, mă obosesc și mă deprimă. M-au mâncat degetele să comentez plagiatul, sinuciderea și alte trișerii. Știu însă că ar fi mormântul literaturii mele. Scriu un roman care va fi un protest absolut împotriva suferinței și morții. Nu pot să-l părăsesc pentru clovneriile vieții noastre politice, despre care nu va mai ști nimeni nimic în zece ani. Nu mai am decenii de risipit.”

  Este foarte adevarat, cultura lumii ar fi de neconceput fara Shakespeare, Cervantes , Heraclit si parabolele lui Isus, dar realitatea care se pravaleste dramatic peste romani de foarte multi ani si starea de parabioza in care a ajuns societatea romaneasca , reprezinta ceva cu totul diferit. Are legatura mai degraba cu universul sinistru circumscris de Orwell , Kafka , principiile propagandei lui Goebbels , The Authorian Personality ( Theodor W.Adorno) , Psihologia maselor ( Gustav Le Bon ) , Directivele NKVD pentru Europa de Est , manualele cinice de propaganda si manipulare politica de la Academia Stefan Gheorghiu & Baneasa sau cu manipularile folosite si in prezent (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12573087-dan-tapalaga-cum-pregateste-psd-manipuleze-opinia-publica-cazul-ponta-plagiat.htm ) .

  Pe de alta parte, protestul literar impotriva „ suferintei si mortii” in general , adica prin ignorarea de fapt a „clovneriilor vietii noastre politice” ( termenul mult mai adecvat ar fi de sadism social ) , poate fi unul remarcabil din punct de vedere artistic , dar in alt plan echivaleaza numai cu o fuga de realitate pentru ca „seninătatea pentru a munci într-un climat așezat ” nu se obtine niciodata de la sine , fara a plati pretul necesar , si stand cu capul in nisip. Germania si germanii de care vorbiti l-au platit cu varf si indesat , si-au recuperat integral memoria sociala, si-au recunoscut erorile politice si sociale , inclusiv holocaustul . Referintele despre NSDAP ( partidul nazist) sunt publice (http://www.youtube.com/watch?v=Qj0T7W_V2e4 ) si nu numai in arhivele Ministerului de Interne, iar cine are posibilitatea poate vizita oricand Muzeul NSDAP de la Nurnberg , aceasta fiind o lectie pe care sigur n-o va uita toata viata. De aceea universitarii lor pot merge inainte cu fruntea sus si constiinta impacata .

  „ Suntem un popor de demolatori. Nu știm să tezaurizăm ceea ce au făcut mai de soi cei de dinaintea noastră. Avem o adevărată furie a demolării. De tot ce facem se alege praful.”

  Este o contradictie in termeni, nici un popor nu poate fi identificat cu demolatorii lui , niciodata nu a putut fi acuzat un intreg popor, nici chiar in cazul Germaniei naziste nu a putut fi formulata o asemenea asertiune .

  „ Lăsați-ne să trăim în pace cu colegii noștri de muncă, cu cei din familie, cu prietenii, cu noi înșine.”

  Nu intotdeauna dorintele pot deveni realitate atunci cand ministrul de Interne recunostea recent , dar fara identificarea vinovatilor , ceea ce ar fi trebuit sa recunoasca toti precedesorii din domeniu : ” Ţărişoara noastră este în relativă poziţie de stând pe butuci, sunt bombe peste bombe politice, economice şi sociale” (http://www.gandul.info/news/ministrul-de-interne-ioan-rus-tarisoara-noastra-este-in-relativa-pozitie-de-stand-pe-butuci-sunt-bombe-peste-bombe-9773747 ) . Altfel spus, si in termenii discursului precedent, pasivitatea si ignorarea raului social sau nenumirea lui , nu inseamna neaparat promovarea binelui. In lipsa atitudinii , responsabilitatii si actiunii sociale si individuale , nici o schimbare sociala nu este posibila numai prin apelul crestin la constiintele demolatorilor ei.

 50. Ce inseamna surplusul de inteligenta (si sunt sincer admirativa ) ! Cu tot imensul respect pe care vi-l port, domnule |Liiceanu, ati reusit sa descrieti magistral o situatie pe care o simt exact la fel ,ducand insa toata povara situatiei intr-o singura tabara : a guvernului si a formatiunilor care il sustin . Suntem in plin basm clasic : de o parte ,,bunii” de o parte ,,raii” ,asa o fi ?
  P.S. daca nu ma insel Constitutia rezerva rolul de ,,arbitru” unei cu totul altei Institutii ,nu guvernului ,despre asta cam ce parere aveti ?

 51. Domnule Liiceanu, incurajati-i pe tinerii din Romania sa urmeze exemplul germanilor.
  Piratii din Germania au 16% in sondaje pentru urmatorul bundestag si au ocupat deja 45 de locuri in patru parlamente locale. Nu au o ideologie (din perspectiva celor care au si de rezerva …), ci doar un software open-source (http://liquidfeedback.org/) cu care isi discuta interactiv si colaborativ ideile. Au 30.000 de membri si o medie de varsta de 37 de ani. Cel mai activ membru pare sa fie un profesor universitar de lingvistica: http://www.spiegel.de/international/germany/liquid-democracy-web-platform-makes-professor-most-powerful-pirate-a-818683.html
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18017064
  http://www.nytimes.com/2012/05/06/sunday-review/direct-democracy-2-0.html
  http://gigaom.com/europe/germany-pirate-party/

 52. Am toata familia in Canada. Si nu sunt deloc capsunari. Au plecat ca nu le-a mai ramas speranta in suflete pe vremea lui Nastase. Cu sufletul indoit si multe lacrimi in suflet. Intre timp, lucrurile s-au schimbat aici, am scapat de clanul demolator si am vrut sa credem ca pentru totdeauna. Intre timp, ai mei au devenit cetateni canadieni. Ce realizare, nu?! De ce le-ar mai pasa ce se intampla in acest colt de lume? Abia acum, cand dl Ponta a preluat fraiele puterii si i-am auzit disperati si pierduti ca suntem condamnati sa ne retraim istoria iar si iar, am inteles ca erau, in sufletul lor, pe drumul de intoarcere in tara natala de care nici macar visul american implinit nu-i poate instraina. Dar inca nu urlau de durere si spaima instrainarii impusa de acesti impostori. Abia dupa ce s-au consumat cu deliranta repeziucine abuzurile ultimei luni, i-am auzit plangand, plangand amarnic, zguduit. Si eu nu as vrea sa-mi vad copiii si nepotii plangand cu lacrimile astea cumplite. Totalitarismul, abuzurile, incalcarea legilor si demolarea institutiilor democratice ale statului in scopul subordonarii puterii absolute – iata cateva cauze de deces a visului nostru de a trai fericiti la noi acasa. A venit momentul sa luam atitudine. Avem nevoie de actiune. Avem nevoie de conducatori care sa ne adune in jurul lor, sa uneasca oamenii de bun simt si sa se opuna fortelor oarbe. Va rog, dle Liiceanu, ca impreuna cu stimatii dv. colegi din societatea civila, mediul academic, din randul elitei intelectuale a neamului nostru, va rog mult sa stopati aceasta cursa aberanta a nebuniei provocata de betia puterii. Cat inca nu a luat forme monstruoase si ireversibile. Cu multa stima si respect.

 53. Dl Liiceanu , dv. ca intelectual de marca al generatiei actuale impreuna cu colegii dv. ar trebui sa va implicati si in viata politica romaneasca ! Daca dv. sau cei cunoscuti nu fac ceva in viitor si doar se plang de ce se intampla, Romania o sa ajunga rau de tot …

 54. Felicitari pntru articol Domnule Tismaneanu !!!
  Faceti va rog acest articol mai vizibil pe internet in presa si trimiteti cat mai mult asemena.

  Asteptam sa citim despre ce ar insemna normalitate. Acum politicenii de la guvernare sunt acei frustrati ai politicii car au impresia ca totdeauna cel de langa el vrea „sa i-o traga acu ceva” si sunt intr-o continua „lupta cu dusmanul”. Oamenii astia nu mai judeca normal. Datoria mass-media aici este sa filtreze si sa spuna oamenilor ce e normal si ce nu e normal intr-o maniera cat mai echidistanta atunci cand se poate dar categoric atunci cand se sare prea mult calul. Altfel ajungem o tara de bolnavi psihici.

 55. Nu suntem un neam de demolatori – ci mai degraba suntem un neam impasibil/inactiv/ tip „mamaliga” (se umfla repede si tot la fel de repede se dezumfla) la durerea aruncarii pe fereastra a trecutului.

  Cei care distrug trecutul sunt cativa, dar ceea ce conteaza in victoria acestora impotriva celorlalti este complicitatea prin tacere si lipsa de actiune a celor din urma.

  Ciocnirile acestea intre tabere sunt cateodata necesare – la rascruci, cand balanta se poate inclina intr-o parte sau in alta – si ele ar trebui sa ajute masele sa vada mai bine ce este mai incolo de ziua de maine…

  Nu imi plac, dar … Presedintele Basescu a folosit frecvent metoda confruntarii,uneori de la tribuna sa, alteori in linistea cabinetului sau. A fost nimicitor de bine pregatit.

  Si mai pun o intrebare:

  Cine/ ce institutie trebuia sa se sesizeze asupra uzurparii functiei Presedintelui in statul roman?

  Cred ca este un raspuns neprimit de la institutiile statului la agresiunea majora savarsita de PM asupra Presedentiei si asa inteleg eu protestul tacut al Presedintelui prin neparticiparea sa la sarbatoarea Zilei Justitiei.

  Situatia este similara cu cea in care fostul PM Radu Vasile cand a fost lasat singur in confruntarea cu minerii care veneau spre Bucuresti.

  As vrea sa fie rasi din functii si din viata publica toti cei implicati in asemenea scenarii.

  In concluzie suntem un neam de complici – „Capul plecat, sabia nu il taie!”

 56. Emotionata de profunzimea si adevarul mesajului dv, am dat frau liber trairilor dureroase pe care le ascund de mine insami in aceste zile grele, uitand sa va multumesc, Dle Liiceanu, pentru mesajul incurajator. Parca imi pierdusem speranta ca mintile luminate vor mai cobori in iadul minciunii, ca sa se alature spaimelor noastre. Am plans citindu-va mesajul. Si am uitat sa punctez – daca mai era nevoie – distinctia, demnitatea si eleganta unui om care e doctor in esenta fiintei sale si nu pe un CV fabricat. Felicitari si tot respectul, stimate Dle Liiceanu. Oare cum ar arata Romania daca toate aceste nepretuite valori umane s-ar uni si ar conduce tara? Oare cum ar fi sa ne trezim intr-o dimineata si sa constatam ca a disparut mahalaua din politica? Oare atunci copiii mei or sa mai planga?

 57. Iar fotbal?!
  Sincer, toata aprecierea pt. mintile „luminate”, dar am inceput sa vad o placere nebuna in scrie tot felul de articole legate de ceea ce se intampla pe scena politica si consider ca este un fenomen nesanatos. A reusit „batausul” de la Cotroceni sa ne faca sa ne alergam cu pietre si sa punem la indoiala principiile care ne-au calauzit pana acum. Apropo, unde era comunitatea academica acum cateva luni?, a secat balta si nu mai au unde pescui sau le-a revenit brusc cheful de scris?
  Vedeti in istorie, orice schimbare implica conpromisuri, fie ca ne convine sau nu; eu imi doresc schimbarea, mai am mult pana la pensie.
  O zi buna.

  • Dragule,

   Sunt de partea ta cand iti doresti o schimbare, insa nu putem accepta schimbarea doar de dragul schimbarii, mai ales cand aceasta schimbare se intreapta nu spre porgres cum ar fi normal, ci cu toata viteza spre regres. Si findca esti tanar n-ar strica sa dai o geana prin istoria moderna a Romaniei si sa observi cat ne-am bucurat de schimbarea mult dorita si oferita de un grup dictatorial bolsevic, care ne-a asigurat ca ne va conduce fara ezitare intr-o societate „multilateral dezvoltata si inaintata spre comunism”. De aia astazi avem datoria sa impiedicam schimbarile care au darul sa ne conduca spre acelasi tip de societate.

 58. Ce sa spun, cand se culca seara cu Boc si se trezea dimineata cu Ungureanu sau cand romanii erau ridicati de pe strada si bagati in dube, dormea linistit, acum s-a trezit constiinta in domnia sa.

 59. Cita energie irosita inutil pe oameni care nu merita!
  Ardem, impartiti in tabere basesciene (presedinte ales, constitutie, institutii) si pontiene (premier ales, vax constitutie + institutii+legi), desi amindoi sunt niste amatori ciorditori, niste grobieni ridicoli, niste oportunisti agresivi si manipulatori care se lauda cu scoala vietii. Si pentru cuplul Ceausescu s-au fabricat diplome si titluri academice peste noapte…(Asta pare a fi destinul nostru sau ceea de poporul, in dispretul lui sictirit fata de intelectuali, alege cu o flegma de fiecare data.)
  Prin idiotii nostri conducatori ne-am umplut de ridicol si penibil pretutindeni in lume si ne-am incaierat intre noi, in loc sa progresam, sa cream, sa ne maturizam.
  Oare de ce nu apar politicieni noi, de calitate, educati, inteligenti, vizionari, onesti si patrioti? Poate pt ca noi nu le dam nici o sansa, preocupati sa rotim puterea o data la 4 ani. Noi nu percepem decit puterea si opozitia, 2 partide imbatrinite si ticalosite, care isi dau continuu la gioale, dar care, de la un anumit punct, au multe interese comune si conlucreaza. E clar, e vorba de impartirea unor mari profituri financiare ilicite. Ar fi bine daca am observa mersul lucrurilor in ultimii 20 de ani, modul in care ne colonizam, prostim, vulgarizam. Modul in care am inlocuit cartile si iesitul la teatru cu emisiunile acide ale Antenelor (Voiculescu), Realitatii (Vintu) si multele showuri cu blonde, brunete & roscate cu sinii la vedere si cu averi model, obtinute prin prostitutie de lux. Calitatea vietii nostre a scazut sub limita suportabilitatii, dar nimeni nu mai reactioneaza.

 60. Raspuns simplu la intrebarea pe care si-o pune in final Domnul Liiceanu: Pentru ca nici Helmut Kohl si nici Angela Merkel nu si-au permis vreodata nici macar a zecea parte din cate si-a permis Adrian Nastase si din cate isi permite astazi Victor Ponta. Germania si germanii i-ar fi penalizat urgent, asa cum au si facut-o cu fostul ministru al apararii. Chiar daca era un „zu Guttenberg”!!

 61. sa luam atitudine .
  Domnule Liiceanu va rog sa candidati la Senat
  Deasemenea v-as ruga sa mai aduceti pe langa dumneavoastra oameni descpre care ,avand girul dvs sa avem siguranta ca stiu ce fac ,sau macar ca ceea ce fac , fac cu buna intentie.

  Politica presupune un stres urias, un risc pe care ,spre binele nostru tot mai multi intelectuali trebiue sa si-l asume .
  Politica se face cu mijloace caracteristice ( e o provocare -aveti multe de invatat) dar cred spre binele meu si al copiilor mei ca o s-o asumati
  E un moment propice , se tulbura apele , nu lasati sa se schimbe gunoaiele .
  Fiti vicleni ca serpii si curati ca porumbeii.

 62. Bun venit stimate domn Liiceanu ! Un comentariu excelent.Acum doua saptamani.Viteza de reactie nu ne caracterizeaza nici pe noi , cetatenii dar minutele incep sa conteze ! Nu lipseste decat putin asaincat sa se astearna linistea aia a lui ilescu si fni ,in care noi puteam dormi linistiti ca lucrau EI pentru noi !

 63. Domnule Liiceanu va admir carţile! Câtă dreptate avea Nicolae Breban când vă vedea un mare scriitor! Aţi face o antologie din articolele politice? Cred că nu.
  Suntem azi, din păcate, la latitudinea hachiţelor unui fost contrabandist! În vremea comunismului să faci pe Robin Hood era o strategie de supravieţuire, acum este toxic! Tot aveţi orbirea să nu vedeţi că suntem înrăiţi şi divizaţi de personalitatea toxică a preşedintelui Băsescu. V-aţi înşelat în ianuarie, vă înşelaţi oare şi acum?
  Guvernul prost al lui Ponta ne-a dat înapoi zecile de lei furate de Boc şi Băsescu, oare nu sunteţi şi D-voastră pensionar? Şi a redat şi parte din salariile bugetare în acord cu FMI?
  Acum vrea să relanseze economia.
  Ce a făcut prost Parlamentul este că a vrut să mute ICR. A trezit reacţia tuturor intelectualilor cu papion şi a unor intelectuali de bună credinţă!
  Domnule Liiceanu electorii nu-i mai vor pe pedelişti şi pe Băsescu, s-au exprimat deja pe 10 iunie!
  Se va repeta la şi la parlamentare, pentru că au cultivat hoţia şi impostura, vă amintiţi de afacerea de la Filosofie?
  Dacă ceva ne-a divizat este Băsescu cu veninul lui şi cu preferinţa lui pentru tinichigii nu pentru filosofi, cum cred că vă recomandaţi.

 64. Domnule Liiceanu, m-am numarat candva printre semnatarii manifestului care a dus la infiintarea Comisiei Tismaneanu si la condamnarea comunismului in Romania.
  Nu mai locuiesc in tara de cativa multi ani, lucrez la o universitate de peste ocean. Voi spune doar atat… pana acum doua luni inca mai visam ca intr-o zi imi voi lua sotul de mana si ne vom petrece poate batranetea intr-o casuta de munte langa Brasov. De la instaurarea guvernului Ponta stirile din tara sunt atat de cutremuratoare incat, pentru prima oara (sunt tanara, am doar 30 de ani), simt ca nu ma mai regasesc in nimic din tara in care am crescut. Sa fie acesta sentimentul exilului? Daca dam atunci este de o tristete coplesitoare…

  • Pt amanda 13 : Casutele de langa Brasov sunt la fel de frumoase , indiferent de sutuatia politica din tara si asta pentru ca politicienii nu or sa ia niciodata din farmecul Romaniei reale – cea de la tara , de la munte sau din Delta.In legatura cu situatia din tara , este la fel ca in ultimii 23 ani adica neclara si nesigura datorita acelorasi si acelorasi politicieni care se tot perinda la conducere .Nici unul nu remarc pana acum , depinde de unde-i privesti.Am condemnat comunismul pentru ca era de condamnat dar Presedintele tarii este un fost comunist convins iar la putere sunt fostii utecistiinconjurati de fosti comunidti , posturile TV partizane sunt ale fostilor securisti , in afaceri sunt evidenti tot apropiatii lor deci va mai dura pana ce Romania se va schimba dar in imprejurimile Brasovului este la fel ba chiar mai frumos. Traiasca Romania reala , traiasca Regele !

 65. Eu sper ca dimineata sa ma trezesc si sa vad ca totul a fost un cosmar. nu locuiesc in romania, dar ma gandeam in 5, 10 ani sa ma retrag acolo; niciunde in lume nu esti perceput ca acasa. in toata lumea sunt oameni prosti (majoritatea) care te judeca dupa unde te-ai nascut, ce culoare ai, sau ce religie; de abia dupa aceea dupa ce ai studiat, ceea ce sti si ceea ce ai facut si faci in viata. Se pare ca majoritatea asta proasta exista din plin si la noi, si voteaza. Din pacate toate aceste lucruri se intampla din cauza votului nostru (in general). Singura solutie e ca oameni sa investeasca putinul timp liber ramas dupa servici, nu sa bea, sau sa se uite la meci, ci ca sa citeasca, sa isi formaze propriile pareri. Si neaparat sa stinga televizorul. Se poate trai si fara, poate chiar mai bine.
  Va ultumesc.

 66. cateva observatii, domnule Liiceanu:
  va puteti juca linistit, cat vreti, atata timp cat nu-i deranjati.
  ei nu sunt arbitrii.
  este vorba de sume imense de bani, de bogatie, de bogatia lor si a familiilor lor.
  este vorba de anchete dna, inchisoare, e pe viata si pe moarte pentru ei si familiile lor.
  spor la joc.

 67. Aveti dreptate ca intotdeauna dle Liiceanu. Impreuna cu dnii Plesu si Tismaneanu aparati democratia basista si condamnati „bolsevismul” unui USL alaturi de alti oameni de… bine de pe forumuri. Sunteti depasiti de vremuri si din pacate nu mai aveti sansa sa va reabilitati dupa atat de multe taceri complice.

 68. Ce a facut acest domn Liiceanu cu intelactuali ca el pentru Romnaia ?
  Cuvinte frumoase si interese personale !
  Atat !

  Mai judecati si dincolo de cuvintele din articol si Realitate !
  Nu a auzit dl liiceanu de videanu, de udrea, de placinta, de boagiu, de boooooooooooc, tocilarul ascultator si atat care a distrus, distrus …

  Asta nu insemana ca ii apar pe ceilalti, in nici un caz,
  dar astia care au fost pana acum au daramat tot, tot
  Trebuiau opriti.

  Stiti sub ce denumire se re-transmite. articolul dlui Liiceanu ?
  BIETUL DOMN lIICEANU !

  Subscriu !

 69. Pai dl Ponta daca a plagiat, a facut-o cu acordul marilor intelectuali, a avut un conducator stiintific si o comisie care i-au evaluat lucrarea. Nu-mi place incrancenarea cu care sunt impartiti politicienii in albi si negri si n-am crezut ca dra EBA se bucura de atata clementa si simpatie pe acest forum care pare accesat de minti mai luminate si sincer plagiatul dlui Ponta mi se pare ceva minor in ecuatia ”jocului”. Nu aruncati cu pietre, va rog!

 70. Doamnelor, domnilor si domnisoarelor,

  Sigur ca dupa ce voi scrie cateva cuvinte, vor veni destui care-mi vor zice, asa cum mi s-a mai zis „tu nu stii ce se-ntampla aici, esti departe de tara”, de parca azi mai conteaza departarea, cand la dispozitie ne stau resurse ca n-ai timp sa le citesti.
  Bazat pe faptul ca de peste 30 ani nu mai traiesc in tara, dar pe care o vizitez des, citesc multe si de dreapta si de stanga, bazat si pe faptul ca in tara in care locuiesc extrem de multi oameni au facut tot ce pot sa aduca la putere un ignorant, novice, fara nici o experienta de conducere, am ajuns la urmatoarele concluzii:
  1. Uitati-va si comparati Romania, si vedeti ca in ciuda calomniilor si injuraturilor grosolane, care nu se pot tipari nicaieri, tara asta nu este aproape sa dea faliment, dimpotriva.
  2. Basescu nu e un inger, dar oameni perfecti nu exista, si niciodata intreaga populatie nu va putea fi complet multumita de vreo conducere. Totusi, in timpul lui si a Dlui Boc, Romania s-a mentinut la o situatie economica invidiata de multe tari europene. Somajul e departe de ce e in Spania, Grecia, Franta, Italia etc.! Balanta de plati nici nu se compara cu multe tari OCCIDENTALE, care traiesc in capitalism de foarte mult timp.
  3. Este adevarat ca Basescu si Boc au introdus masuri de austeritate, care au fost necesare ca Romania sa nu ajunga o alta Grecie, Spanie, Irlanda, Italia, si chiar Franta. Nimanui nu-i plac masurile de austeritate, care aduc suferinta! Dar oare, va intreb, ar fi fost mai bine sa fim ca Grecia? Uitati-va la USA, care daca nu va schimba conducerea nu va mai fi nimeni care s-o mai poata salva, datorita cheltuielilor in prostie a unor oameni ce au doar interesul propriu si re-alegerea lor in parlament. Poate credeti ca glumesc! Daca americanii vor fi tot atat de naivi si prosti sa creada in continuare propaganda desantata a unor liberali (in USA liberal inseamna cel de stanga!), si-i vor readuce la putere, America se va termina ca natiunea cea mai dezvoltata in lume, si va ajunge la nivelul tarilor din lumea a 3-a! Credeti ca glumesc? Asteptati si vedeti ce se va intampla.
  4. Mergand din nou la Romania, vreau sa spun ca in ultimii doi ani am fost inundat de atacurile injurioase de cel mai josnic nivel impotrica fostei conduceri romane (inclusiv a lui Basescu), si m-am intrebat. De al caderea comunismului, tara asta a fost condusa in cea mai mare parte de PSD-ul rosu si acolitii ei. Stiti bine ce s-a intamplat pe timpul „tovilor Iliescu, Nastase, si ceilalti politruci din conducerea tarii, a caror nume Dvs. le stiti mult mai bine decat mine, nu-i asa? Dar in afara de „camarazii de arme ai tovilor mai sus mentionati (cititi mineriadele si participantii lor), cand populatia traia la un nivel execrabil, cand tovii respectivi, si gastile lor s-au imbogatit peste noapte, ce-au facut cei care e peste un an au iesit in strada cerand mazilirea lui Boc si Basescu? Unde erau, si unde protestau? Nu cred ca avea nici curajul s-o faca, fiindca tovii cu experienta lor comunista stiau ce avea de facut „ba magarule” sau asa ceva exprimat de tovul Ilici Iliescu! Cine i-a condamnat pe acesti ticalosi care au dus tara la o stare financiara execrabila? De ce acei care au iesit in strada, au aruncat cu invective de cel mai jos nivel n-au avut aceiasi pozitie la acea vreme? 5. Unde a fost presa in acel timp, criticand pe toti acesti rosii, care au stat la conducere comportandu-se ca niste adevarati comunisti?
  6 .Iata ca acum „strada” a obtinut ce-a vrut. A adus la putere un tip ce-si permite sa se adreseze Presedintelui tarii (indiferent ca se numeste Basescu) cu un ton, pe care nici macar un needucat din piata nu ar fi indrazni sa-l foloseasca. Caracterul si tupeul acestui om (Ponta) este dincolo de orice limita a bunului simt. Indiferent cat de mult este urat un Presedinte, macar respecta pozitia, daca nu respecti omul. Maidanismul sau golanismul aratat fostei conduceri este de o grosolanie incredibila! Doar uitati-va la acest om, si nici macar n-aveti nevoie sa deschida gura, ca-si arata josnicia pe fata!
  7. Va intreb, si-l intreb si pe „tovul” Antonescu: cum a fost posibil ca un partid de dreapta, care a fost recunoscut dinanite de al doilea razboi mondial, ca un partid conservator sa dea mana cu un un partid de stanga cu foarte multi fosti comunisti? Pentru mine asta a fost lovitura de gratie!
  8. Atat cat a putut, Basescu si Boc au luptat impotriva unei coruptii mafiotice greu de atacat, si care s-a vazut ca in cele din urma au reusit sa-i anhileze.
  Ati uitat ca atat (repet) cat au putut, acestia au luptat pentru ca multi s-au folosit de PSD si conducerile precedente ca sa se imbogateasca, sa poata obtine pensii grase, pe care omul de rand nici in 100 de ani nu le-ar putut avea?
  9. Cum a fost posibil ca un Parlament, asa-zis democratic, sa anhileze Curtea Constitutionala si s-o transforme intr-o piesa de muzeu aservita lor? Unde este impartirea puterilor intr-o societate democratica (Executivul – Presedintele, Legislativul – Parlamentul si Judicial – Curtea Constitutionala) daca Parlamentul si regimul Pontist a ajuns sa se comporte ca intr-o dictatura absoluta, facand tot ce vor.
  10. Stiam ca romanii au un caracter pe care ma abtin sa-l cataloghez, mai ales ca si eu fac parte din el, dar ceea ce s-a intamplat recent in Romania intrece orice masura a bunului simt. Oare acei „tovi”, care au trecut imediat la alte partide pe care le vedeau luand puterea n-au nici un pic de constiinta? Pentru ei doar „ciolanul cu ceva care” este important? E dezgustator sa asisti la un asemenea spectacol demn de piesele lui Caragiale! Unde este iubirea de tara, si dorinta ca natiunea sa supravietuiasca celei mai grele perioade de framantari economice, sociale si politice de la ultimul razboi mondial? Oare nu mai exista oameni de acest fel in toata tara, care sa puna interesele natiunii deasupra intereselor personale si de partid?
  9. Ma apropii de incheierea lungului meu comentariu. Asa cum in America, cetatenii mai au inca o singura sansa prin referendumul ce se va tine in curand, ca si alegerile din toamna, si sa spuna sus si tare „NU” dictaturii rosii Pontisto (PSD)-Antonesciana (PNL). Indiferent cat de mult va displace Basescu, pentru a mentine democratia in tara, ESTE ABSOLUT necesar ca el sa fie mentinut in functia de presedinte in care natiunea (nu Parlamentul) la ales. De asemenea, la alegerile din toamna, este ABSOLUT necesar sa se dea lovitura de gratie comunistilor PSD-isti, si cardasiei lor cu PNL.
  10. PNL trebuie sa dea jos conducerea actuala imediat, sa aduca oameni noi, nemanjiti de corcirea cu PSD, si sa readuca partidul la dreapta, conservator, asa cum a fost in trecut.
  11. Ma intreb si va intreb: oare vor putea romanii sa dea dovada de maturitate si sa vada adevarul dincolo de propaganda murdara? Oare se vor gasi romani, care sa puna viitorul tarii in inima lor si sa faca tot ce se poate pentru a salva tara de o noua dictatura spre care se indreapta cu pasi rapizi? Oare presa, acum in ceasul al 12-lea, se va trezi si va vedea pericolul care paste tara si sa-si faca cu adevarat datoria de „veghetori la adevar”?
  Ramane de vazut. Marele scriitor Sienkiewicz incheia faimoasa sa carte Quo vadis, cu aceste cuvinte „Quo vadis, Domine”? Dumnezeu sa se-ndure de aceasta tara, care mai are inca o sansa! Se vedem daca va stii s-o foloseasca sau nu!

 71. Sehr geehrter Herr Genosse Liiceanu!

  Constat cu placuta surprindere ca pesemne ati reusit sa rezolvati Dilema atat de noua si totusi veche a licuricilor si va rog respectuos sa incercati sa ne-o impartasiti si noua prostilor.

  Eu de exemplu sunt un prost fara drept de vot, nu ca as fi comis vre-o crima si acest drept cetatenesc mi-ar fi fost suspendat, ci pentru ca nu mai sunt cetatean al acestei tari. Am totusi interesul sa recuperez imobilele care ni s-au luat si stunci ma intreb cum poate cineva care a incalcat legea (ma refer la casa din Mihaileanu si legea 112/1995) sa fie presedinte al acestei tari! In restul Europei, pe care o clamati pe buna dreptate si cu atata vehementa, oameni in pozitii mult mai mici au demisionat pentru lucruri mult mai putin grave chiar si decat o „tiganca imputita”.

  Herr Genosse este apelativul pe care il foloseam la Liceul German pentru profesorii nostrii in perioada de trista amintire. Era un subterfugiu pe care l-am gasit, si in mod interesant oferea posibilitatea de optiune a apelatului, fie sa tinda catre Herr sau sa se dovedeasca un etern Genosse. Cu tristete constat ca optiunea Dumneavoastra pare sa tinda catre Genosse, avand in vedere ca nu impartasiti cu noi, cei multi si prosti, rezolvarea dilemei licuricilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro