duminică, iunie 15, 2025

Lăsați orice speranță atunci când vine vorba despre PSD!

În cursul zilei de miercuri, trustul Realitatea a dat publicității ceea ce pare a fi scrisoarea prin care un grup de membri importanți sau măcar cu expunere din conducerea PSD- se zice că deocamdată ar fi vreo 25- îi solicită demisia din fruntea partidului președintelui acestuia, dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Am citit-o în câteva rânduri și nu am fost încercat nici pe departe de emoția de care am avut parte în după-amiaza zilei de sâmbătă, 11 martie 1989, atunci când am ascultat pe unde scurte, la Radio Europa Liberă, ceea ce s-a numit îndată și a rămas în istorie ca fiind Scrisoarea celor șase.
În afară de faptul că rezumă anemic și de pe poziții strict partinice, într-un text ce pare a fi ceva de genul Tache, Tache fii cuminte!, numai o parte dintre reproșurile pe care îndeosebi presa i le-a adus de-a lungul vremii celui care a devenit în doar un an și nouă luni cel mai detestat om din România, scrisoarea nu conține nici măcar un singur indiciu că cei care au conceput-o ar dori să se abată cel puțin cu o iotă de la linia partidului. De la ceea ce ar însemna realizările lui.
Simplul fapt că cei trei care semnează scrisoarea propun ca interimatul la conducerea PSD să fie asigurat de produsul și invenția politică a d-lui Liviu Nicolae Dragnea, nimeni altul decât eterna greșită Viorica vasilica Dăncilă, în numele faptului că așa spune Statutul PSD, arată că și în cazul în care se va obține demisia d-lui Dragnea, partidul va continua politica lui greșită. Obiectivele pe termen mediu și lung enumerate de semnatarii scrisorii confirmă ipoteza. Adică nu se va renunța nici la asaltul asupra justiției și aceasta pentru simplul fapt că mulți dintre nemulțumiți au ei înșiși mari probleme penale, va fi dusă mai departe incalificabila prostie reprezentată de referendumul în vederea redefinirii constituționale a conceptului de familie, în pofida cheltuielilor masive și inutile presupuse de acestă invenție prostească, se vor avea mereu în vedere preponderent interesele economice ale nomenclaturii pesediste.
Dezamăgitoare prin lipsa de realism și prin minciunile în cascadă pe care le cuprinde este îndeosebi partea introductivă a Scrisorii. Nimic altceva decât o imensă și dezgustătoare captatio benevolentiae. Ceva de genul, tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre! Nu se dorește să se facă prea mult deranj în partid. Doar câteva cosmetizări. Și acelea nu prea radicale. Se face vorbire în introducerea în chestiune despre nenumăratele succese economice ale guvernării PSD. Care succese și cum au fost obținute ele? Fără investiții, fără producție, doar prin stimularea consumului, prin contractarea masivă și iresponsabilă de împrumuturi externe, prin mărirea artificială, nesustenabilă a pensiilor și salariilor, dovadă că ele au ajuns deja în situația de a nu putea fi plătite căci guvernul nu le-a asigurat finanțarea, prin măsuri populiste care au dus la creșterea galopantă a inflației.
Ce doresc de fapt inițiatorii Scrisorii? Doar câteva schimbări de personal, în primul rând demisia d-lui Dragnea și a d-nei Carmen Dan, o revenire la un simulacru de democrație a vieții interne de partid, păstrarea cu orice preț, chiar cu unul ce poate duce la sacrificarea viitorului țării, a guvernării. Precum celebra Scrisoare a celor 6 din martie 1989, Scrisoarea celor 3 sau 25 din septembrie 2018 nici nu vrea să se gândească la renunțarea hegemoniei, la rolul conducător al partidului.
Ceea ce înseamnă că PSD va fi supus, chiar și în cazul în care dl. Liviu Dragnea va fi convins ori obligat să plece, unei sulemeneli rapide care nu îi va ascunde nici caracterul comunistoid, nici imposibilitatea de a proceda singur la reforme radicale clare. Nu vom avea parte nici măcar de jumătăți de măsură.

Așadar, lăsați orice speranță atunci când vine vorba despre PSD!

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Oui, sunt convins ca maine la CeX Dragnea o sa soata, cu riscul de rigoare, asi din maneca si se va adresa revoltatilor partidului astfel:
    1. majoritatea parlamentara este amenintata daca faceti valuri si vreti ca eu sa plec si s-ar putea ca nici o lege care v-ar putea pune la adapost afacerile si furaciunile sa nu mai treaca de parlament;
    2. toti astia 25 sunteti platiti de Soros ca sa distrugeti PSD-ul. Asta vreti? De aia ne-am luptat atata si am si castigat alegerile, ca sa riscam dezintegrarea partidului? M-am luptat si ma lupt pentru voi ma, ca sa va fie si voua bine! Ca sa mergeti si voi in Madagascar sau Costa Rica, nu ca fugari, ci ca turisti respectabili.
    3. Dragnea isi va cere scuze pentru ca nu i-a consultat si pe ei atunci cand a impartit „cascavalul” in partid. La fel pe 10 august cand a ciomagit oameni nevinovati.
    4. Daca o puneti pe Viorica riscati mult pentru ca ea este foarte influentabila (daca intelegeti…) si nu face difierenta nici macar intre mine si Soros. Ea executa ordine, puct!
    5. Schimba prim-ministrul.

  2. Totul este un circ. 3.6 n-a comandat niciodata, ci astia l-au folosit, iar acum, cu tam tam si maskirovka il indeparteaza parinteste.
    A fost usor, acum, abia, vine greul, cu partidul stat.

  3. Corect. Insa la lista grupurilor infractionale mai trebuie adaugati: gasca lui Orban, gasca lui Ponta, gasca lui Hunor si clica de slugarnici a minoritatilor… Sumbra perspectiva…

  4. Nu – nu – nu !

    Nu este momentul pentru forfecat PSD ul acum , cand sta sa faca implozie ,
    fie ea si una de mici dimensiuni.

    Acum trebuie sprijiniti asa numitii rebeli, caci ulterior , odata Dragnea dizlocat
    altfel se poate discuta cu baronii impartiti pe stoluri .

    Exemplul cu Scrisoarea celor 6 e foarte bun !
    Ea a zgaltzait semnificativ SISTEMUL lui Ceausescu.
    Dar la asta a contat si modul in care Europa Libera si media internationala
    au prezentat evenimntul.

    Era clar ca cei 6 erau ei insisi niste dinozauri comunisti scarbosi si ca partidul
    comunist nu se mai putea reforma, trebuind sa dispara sau sa se prefaca in FSN-PSDR-PD-PNL – PDL etc – dar aceste adevaruri au trecut atunci
    in planul 2 – impoetant fiind – ca si acum –
    daramarea Dictatorului.

    Mult mai potrivita mi se pare miscarea din acesta dimineata facuta de domnii Cristian
    Tudor Popescu si Moise Guran care au aparut cu tricourile negre pe care scria
    JE SUIS FIREA si respectiv I AM TCHOLAKOO.

    E timp destul de sambata incolo sa se revina la delimitarea inflexibila de
    tot ce inseamna PSD.

  5. In ’89 eram prea cruzi, atat ca varsta biologica cit si cunostinte, astea fara a pomeni de regimul represiv de la acea vreme. Intre timp am crescut si ne-am copt, asa ca circul dintre resursofagii partidului majoritar poate alimenta doar o firava speranta de-a face implozie. Cu ce ne-alegem? Toata fauna politica-i socialista, asa ca o eventuala anemica revigorare ar avea efecte drastic limitate-n profunzime si-n timp.

  6. România nu e în ZE.19. România nu e în Schengen. Preşedinţia UE 2019 bate la uşă. Ce se discută azi în ţară? Care priorităţi 2019?

    …“… Fără investiții, fără producție, doar prin stimularea consumului, prin contractarea masivă și iresponsabilă de împrumuturi externe, prin mărirea artificială, nesustenabilă a pensiilor și salariilor, dovadă că ele au ajuns deja în situația de a nu putea fi plătite căci guvernul nu le-a asigurat finanțarea, prin măsuri populiste care au dus la creșterea galopantă a inflației…. „…

    Inovaţii, export, industria 4.0, salarii mari e calea europeană. Când vom vedea o Românie europeană?
    Dragnea/PSD pune mâna pe Preşedinţia 2019 cu un PSDist (Ponta: eu mândru român ortodox… el străinul…) plasat în interes propriu şi interes de partid la Cotroceni?
    Partidul –stat a păgubit atât de mult locuitorii (vânzarea cetăţenilor evrei, saşi, şvabi pentru Dolari în Naţiunea ceauşistă) ţării 1941- 1989-2018.
    Cât timp mai merge aşa?

  7. @Kurt „Când vom vedea o Românie europeană?” Jamais! Asta este raspunsul. In fine, noi trebuie sa luam ce este mai bun din modelul european. Statul de drept, o justitie corecta, un stat fara coruptie, toate astea sunt obligatorii pentru orice stat oriunde in lume, nu doar in UE. Nu a inventat UE statul de drept, insa este o conditie fireasca in evolutia oricarui stat. Altfel …rămânem niste primitivi.

  8. Teoretic, nu e reformabil un partid care stopează anticorupţia. Contrar ideilor Sabin Gherman privind decalajele, tocmai ardelenii salvează pe Dragnea de revolta regăţeană, mutându-se conflictul în Camera Deputaţilor, pentru alt şef. E o toamnă complicată şi de un Referendum care trebuia fixat după Centenar. România riscă art 7 şi eşec Schengen şi prestaţie mai slabă decât a Bulgariei la preşedinţia rotativă UE, dar clasei politice îi e bine oricum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro