miercuri, ianuarie 26, 2022

Laude pentru presedintele Slovaciei

Adevărul  și iubirea vor triumfa asupra minciunilor și a urii. Sau, cel puțin, așa sperăm. Acest motto al lui Václav Havel a fost înscris pe podiumul conferinței Forum 2000, de la Praga. Dramaturgul și filosoful ceh (anterior, cehosolvac) ar fi împlinit 80 de ani în acest an. Pe fondul dezbinării și al populismului de acasă și al amenințărilor din afară, avem nevoie mai mult ca oricând de umanismul său și de limpezimea sa morală.

Este ușor să te dai bătut în fața întunericului și să te lași pradă temerilor. Da, Rusia și China fac ca democrațiile, vechi și noi, să pară slabe și inutile. Da, adversarii noștri dictatoriali sunt îndrăzneți și hotărâți, în timp ce noi nu suntem. Da, mesajul lui Havel pare puțin depășit. Cum ‘să trăiești în spiritul adevărului’ atunci când alegerile prezidențiale din cea mai mare democrație a lumii au loc într-o vreme în care minciunile, murdăriile și dezvăluirile au devenit monedă politică? Tema Forumului 2000 din acest an a fost criza leadership-ului: cine își asumă răspunderea pentru viitorul nostru? Îi lăsăm pe alții să hotărască?

Și totuși sesiunea de deschidere i-a însuflețit pe toți. Andrei Kiska, președintele Slovaciei, nu este, trebuie s-o recunoaștem, un nume foarte cunoscut în afara țării sale. Un novice într-ale politicii, cu o engleză nesigură, el a trebuit ca, în 2014, să învețe repede după surprinzătoarea sa victorie în alegeri, rătăcit fiind pe scena politică erodată de corupție din Slovacia.

Cred că de-acum vom auzi mult mai multe lucruri despre dl Kiska – o perspectivă extrem de binevenită. El și-a început declarațiile descriind întâlnirea avută în cursul zilei cu Dalai Lama. Evenimentul este oricum lăudabil în sine. Liderul spiritual tibetan a fost unul dintre primii demnitari străini invitați la Castelul din Praga pe vremea lui Havel. Dar de atunci, presiunile neîncetate și amenințătoare ale autorităților comuniste de la Beijing i-au intimidat pe politicienii europeni până într-acolo încât întâlnirile oficiale sunt sporadice, minore sau cu un caracter privat.

Dl. Kiska a schimbat cu îndrăzneală acest obicei. Guvernul său, care dorește să întrețină relații comerciale cu China, va fi furios. Iar admirabil este faptul că lui nu pare să-i pese de asta.

Calificându-l pe oaspetele tibetan drept mentorul său spiritual, președintele slovac i-a vizat și pe ceilalți lideri politici din țările Grupului celor 4 de la Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia). El a condamnat xenophobia și rasismul, dar mai ales limbajul inflamant al unor politicieni care ar trebui să se comporte altfel. El a condamnat și pesimismul, pledând pentru solidaritate și pentru atașament față de principiile morale: cuvinte simple, dar rare și binevenite în climatul degradat de astăzi.

Spre surpriza tuturor, și nu mai puțin a dlui Kiska însuși, el a fost ovaționat (în frunte cu vechiul disident și scriitor polonez Adam Michnik). A fost pentru prima oară când un discurs rostit la Forum 2000 a stârnit o asemenea reacție. O prietenă din Slovacia spunea că nu s-a simțit niciodată mai mândră că e slovacă. Prietenii mei cehi au fost și ei entuziasmați, nu doar pentru că spusele dlui Kiska erau curajoase și adevărate, ci și pentru că ele se deosebeau atât de mult de declarațiile dure și neplăcute venite în ultimii ani dinspre Castelul din Praga.

Evident, un simplu discurs din partea unui politician aparținând unei țări cu 5 milioane de locuitori nu poate schimba climatul politic. Dar poate demonstra că ideile care inainte  au caracterizat țările ex-comuniste – toleranța, legalitatea, multilateralitatea, deschiderea – nu au murit.

După cum nu voi obosi niciodată să subliniez, pierdem teren în fața adversarilor noștri nu din cauză că suntem slabi – nu ne aflăm, cel puțin deocamdată, în 1939 – ci din cauză că nu avem voință. Avem nevoie de lideri care să ne facă să recunoaștem că avem de-a face cu dușmani reali și că societățile noastre și valorile noastre merită să fie apărate, atât acasă, cât și dincolo de granițe. Dragă dle Kiska, vă rog să țineți mai multe discursuri.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. la sfirsitul textului se poate citi „avem nevoie de lideri care sa….” care sa ce ? nu mi e clar.
  platon propune filosofii pentru ca ei stiu ce i bine (know what is right), iar machiavelli pe cei care fac tot ce i necesar (do whatever is necessary). ei bine, intre timp ne am pricopsit cu alegeri machiavellice care dau cistig de cauza trepadusilor ce exceleaza in minciuni platoniene !

 2. „Da, Rusia și China fac ca democrațiile, vechi și noi, să pară slabe și inutile. Da, adversarii noștri dictatoriali sunt îndrăzneți și hotărâți, în timp ce noi nu suntem” „pierdem teren în fața adversarilor noștri nu din cauză că suntem slabi – nu ne aflăm, cel puțin deocamdată, în 1939 – ci din cauză că nu avem voință.” – dar de unde ideea că Occidentul pierde teren?

  Acum 10 ani nu se punea problema aderării Ucrainei la UE şi NATO, iar autoritatea lui Assad în Siria nu era contestată.
  Occidentul a acţionat pentru includerea Ucrainei şi Georgiei în NATO şi asocierea cu UE, şi a susţinut revoltele anti-Assad. A afectat astfel statu-quo-ul pe care se bazau securitatea Rusiei şi poziţia sa internaţională. Intervenţiile militare ruseşti în Ucraina şi Siria au fost doar acţiuni de damage control.

  Aşadar Occidentul nu pierde teren. Afirmaţia corectă e că nu câştigă teren (sau nu câştigă atât cât şi-ar fi dorit), din cauza opoziţiei Rusiei.

  • Sigur că nu se punea problema, otrăvirea lui Iușcenko cu dioxină în 2004 a fost așa, doar un mic antrenament. Probabil pentru a găsi cea mai bună soluție pentru Litvinenko doi ani mai târziu, corect? :P

   Politica dusă de KGB / FSB s-a bazat întotdeauna pe asasinat și pe crearea de tulburări inter-etnice. Și pe propagandă nerușinată care să susțină că atitudinea agresorului rus sau sovietic e din vina victimei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro