marți, iunie 22, 2021

Laude pentru presedintele Slovaciei

Adevărul  și iubirea vor triumfa asupra minciunilor și a urii. Sau, cel puțin, așa sperăm. Acest motto al lui Václav Havel a fost înscris pe podiumul conferinței Forum 2000, de la Praga. Dramaturgul și filosoful ceh (anterior, cehosolvac) ar fi împlinit 80 de ani în acest an. Pe fondul dezbinării și al populismului de acasă și al amenințărilor din afară, avem nevoie mai mult ca oricând de umanismul său și de limpezimea sa morală.

Este ușor să te dai bătut în fața întunericului și să te lași pradă temerilor. Da, Rusia și China fac ca democrațiile, vechi și noi, să pară slabe și inutile. Da, adversarii noștri dictatoriali sunt îndrăzneți și hotărâți, în timp ce noi nu suntem. Da, mesajul lui Havel pare puțin depășit. Cum ‘să trăiești în spiritul adevărului’ atunci când alegerile prezidențiale din cea mai mare democrație a lumii au loc într-o vreme în care minciunile, murdăriile și dezvăluirile au devenit monedă politică? Tema Forumului 2000 din acest an a fost criza leadership-ului: cine își asumă răspunderea pentru viitorul nostru? Îi lăsăm pe alții să hotărască?

Și totuși sesiunea de deschidere i-a însuflețit pe toți. Andrei Kiska, președintele Slovaciei, nu este, trebuie s-o recunoaștem, un nume foarte cunoscut în afara țării sale. Un novice într-ale politicii, cu o engleză nesigură, el a trebuit ca, în 2014, să învețe repede după surprinzătoarea sa victorie în alegeri, rătăcit fiind pe scena politică erodată de corupție din Slovacia.

Cred că de-acum vom auzi mult mai multe lucruri despre dl Kiska – o perspectivă extrem de binevenită. El și-a început declarațiile descriind întâlnirea avută în cursul zilei cu Dalai Lama. Evenimentul este oricum lăudabil în sine. Liderul spiritual tibetan a fost unul dintre primii demnitari străini invitați la Castelul din Praga pe vremea lui Havel. Dar de atunci, presiunile neîncetate și amenințătoare ale autorităților comuniste de la Beijing i-au intimidat pe politicienii europeni până într-acolo încât întâlnirile oficiale sunt sporadice, minore sau cu un caracter privat.

Dl. Kiska a schimbat cu îndrăzneală acest obicei. Guvernul său, care dorește să întrețină relații comerciale cu China, va fi furios. Iar admirabil este faptul că lui nu pare să-i pese de asta.

Calificându-l pe oaspetele tibetan drept mentorul său spiritual, președintele slovac i-a vizat și pe ceilalți lideri politici din țările Grupului celor 4 de la Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia). El a condamnat xenophobia și rasismul, dar mai ales limbajul inflamant al unor politicieni care ar trebui să se comporte altfel. El a condamnat și pesimismul, pledând pentru solidaritate și pentru atașament față de principiile morale: cuvinte simple, dar rare și binevenite în climatul degradat de astăzi.

Spre surpriza tuturor, și nu mai puțin a dlui Kiska însuși, el a fost ovaționat (în frunte cu vechiul disident și scriitor polonez Adam Michnik). A fost pentru prima oară când un discurs rostit la Forum 2000 a stârnit o asemenea reacție. O prietenă din Slovacia spunea că nu s-a simțit niciodată mai mândră că e slovacă. Prietenii mei cehi au fost și ei entuziasmați, nu doar pentru că spusele dlui Kiska erau curajoase și adevărate, ci și pentru că ele se deosebeau atât de mult de declarațiile dure și neplăcute venite în ultimii ani dinspre Castelul din Praga.

Evident, un simplu discurs din partea unui politician aparținând unei țări cu 5 milioane de locuitori nu poate schimba climatul politic. Dar poate demonstra că ideile care inainte  au caracterizat țările ex-comuniste – toleranța, legalitatea, multilateralitatea, deschiderea – nu au murit.

După cum nu voi obosi niciodată să subliniez, pierdem teren în fața adversarilor noștri nu din cauză că suntem slabi – nu ne aflăm, cel puțin deocamdată, în 1939 – ci din cauză că nu avem voință. Avem nevoie de lideri care să ne facă să recunoaștem că avem de-a face cu dușmani reali și că societățile noastre și valorile noastre merită să fie apărate, atât acasă, cât și dincolo de granițe. Dragă dle Kiska, vă rog să țineți mai multe discursuri.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. la sfirsitul textului se poate citi „avem nevoie de lideri care sa….” care sa ce ? nu mi e clar.
  platon propune filosofii pentru ca ei stiu ce i bine (know what is right), iar machiavelli pe cei care fac tot ce i necesar (do whatever is necessary). ei bine, intre timp ne am pricopsit cu alegeri machiavellice care dau cistig de cauza trepadusilor ce exceleaza in minciuni platoniene !

 2. „Da, Rusia și China fac ca democrațiile, vechi și noi, să pară slabe și inutile. Da, adversarii noștri dictatoriali sunt îndrăzneți și hotărâți, în timp ce noi nu suntem” „pierdem teren în fața adversarilor noștri nu din cauză că suntem slabi – nu ne aflăm, cel puțin deocamdată, în 1939 – ci din cauză că nu avem voință.” – dar de unde ideea că Occidentul pierde teren?

  Acum 10 ani nu se punea problema aderării Ucrainei la UE şi NATO, iar autoritatea lui Assad în Siria nu era contestată.
  Occidentul a acţionat pentru includerea Ucrainei şi Georgiei în NATO şi asocierea cu UE, şi a susţinut revoltele anti-Assad. A afectat astfel statu-quo-ul pe care se bazau securitatea Rusiei şi poziţia sa internaţională. Intervenţiile militare ruseşti în Ucraina şi Siria au fost doar acţiuni de damage control.

  Aşadar Occidentul nu pierde teren. Afirmaţia corectă e că nu câştigă teren (sau nu câştigă atât cât şi-ar fi dorit), din cauza opoziţiei Rusiei.

  • Sigur că nu se punea problema, otrăvirea lui Iușcenko cu dioxină în 2004 a fost așa, doar un mic antrenament. Probabil pentru a găsi cea mai bună soluție pentru Litvinenko doi ani mai târziu, corect? :P

   Politica dusă de KGB / FSB s-a bazat întotdeauna pe asasinat și pe crearea de tulburări inter-etnice. Și pe propagandă nerușinată care să susțină că atitudinea agresorului rus sau sovietic e din vina victimei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucas
Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro