sâmbătă, aprilie 13, 2024

Laura Codruța Kövesi – o indiscutabilă lovitură de imagine

Miercuri seara, exact la ora anunțată, adică 19.30 fix, d-na Laura Codruța Kövesi, procurorul șef al DNA, a făcut ceea ce trebuia să facă demult. A ieșit în fața presei. A făcut-o în interiorul sediului DNA. Și a fructificat, așa cum se cuvine, avantajul meciului jucat pe teren propriu.
După propria ei mărturisire, provocată, e drept, de un jurnalist, o astfel de ieșire publică este prima în ultimii patru ani de când d-na Kövesi conduce această instituție-cheie pentru Statul de drept din România. A cărei înființare și funcționare corectă, fără interferente din partea politicului, a fost formulată drept o condiție obligatorie în vederea aderării României la U.E. în 2007.
Toate televiziunile de știri și informații pe care le am în meniul telecomenzii au preluat în integralitatea ei acest veritabil eveniment. Unele, e drept, au făcut loc și unor pauze publicitare. În studiouri se aflau deja pregătiți comentatori, analiști politici gata să disece spusele șefei acestei instituții care începând din ianuarie 2017 se află nu doar în atenția presei și a opiniei publice, ci și în aceea a politicienilor. Îndeosebi a acelor politicieni care o doresc anihilată, restructurată, chiar desființată numai și numai fiindcă ei și unii dintre colegii lor au probleme cu justiția. Au întrerupt mai devreme transmisiunea Realitatea tv și TVR 1. Realitatea a preferat să transmită un interviu cu ministrul Finanțelor, dl. Orlando Teodorovici. TVR 1, care în urmă cu mai bine de un an s-a autodeclarat canal de știri și de informații, a optat pentru transmiterea Telejurnalului și a reluat live-ul după încheierea acestuia. Pe urmă emisiunea România 9 dată de TVR din ordinul lui Dragnea pe mâna lui Ionuț Cristache a făcut ceea ce trebuia să facă. A îndeplinit haotic, prost și disperat toate sarcinile venite de la partidele-sponsori, de la politicienii-stăpâni. La ce te poți aștepta de la Cristache, de la Cristoiu, de la Bogdan Chirieac, de la Dan Andronic și de la Marius Pieleanu? Mai este TVR Televiziune publică? Nici vorbă. Este televiziune de partid și televiziunea penalilor.
Am ascultat-o cu mare atenție pe d-na Laura Codruța Kövesi. Nu am putut decât să regret întârzierea cu care d-na Kövesi a ieșit în public. Procurorul șef al DNA a avut o prestație publică aproape fără cusur. A susținut liber, într-o stilistică aproape fără cusur, cu o exemplară coerență ideatică, partea introductivă a celei mai consistente dintre aparițiile sale publice de când ocupă respectiva funcția. A atins aproape problemele devenite absolut stringente de duminică seară. Și-a pregătit așa cum se cuvine terenul pentru ceea ce urma să fie cel mai dificil lucru. Întrebările din partea jurnaliștilor. S-a dovedit a fi un comunicator de mare clasă.
D-na Kövesi a precizat de la bun început că se adresează opiniei publice, românilor cinstiți, susținători sau nu ai DNA, nu inșilor cu probleme penale care, începând de duminică seara, au devenit parte a ceea ce d-na Kövesi a numit “festivalul inculpaților”. A răspuns cu calm, cu un bun, cu un remarcabil simț al replicii, cu argumente fiecărei întrebări. Mereu cu invocarea legii.Indiferent dacă întrebările au venit din partea unor jurnaliști competenți ori dinspre cei nu chiar foarte stăpâni pe meserie. A formulat răspunsuri în limitelor competențelor sale și în acelea ale legii. A acordat aproape un mega-interviu colectiv. S-a situat la ani lumină distanță față de modul în care s-a manifestat luni d-nul Lucian Onea, procuror în cadrul DNA Ploiești.
Nu știu dacă procurorul șef al DNA se identifică cu ceea ce ar putea fi Doamna de fier a României. Nu știu dacă doamna K. se pregătește pentru o viitoare politică. Peocurorul șef al DNA a negat o astfel de posibilitate. Deși, așa după cum s-a putut vedea cu ochiul liber, are stofă de politician de mare clasă. Cert, cel puțin din punctul meu de vedere, că d-na Laura Codruța Kövesi a câștigat miercuri seară o mare bătălie de imagine. Dacă se hotăra să răspundă, în fine, și la întrebarea obsesivă privind prezența ei în decembrie 2009 în sufrageria lui Oprea, victoria ar fi fost încă și mai mare.
Oricum, dacă ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, care se întoarce din Japonia la ordin pentru ședința de guvern de joi și pentru a solicita mai apoi concedierea d-nei Kövesi, e clar că sarcina ce i-a fost trasată de șefii lui politici, Dragnea și Tăriceanu de a formula o solicitare de revocare din funcție și de a-i convinge pe români asupra oportunității acestei decizii va deveni încă și mai complicată. Ciudat e faptul că la CEX-ul de miercuri, contrar așteptărilor, problema LCK nu s-a pus.
Text apărut simultan pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Aseara am primit cateva mostre de profesionalism,decenta si respect,dar si o lectie despre cum trebuie sa se exprime o persoana publica si sa interactioneze cu jurnalistii.Era de asteptat sa asistam la un tir de intrebari tendentioase,sa vedem jurnalisti care incearca punerea d-nei Kovesi si DNA-ului intr-o lumina cat mai nefavorabila,dar ceea ce au primit a fost confirmarea ca este cea mai potrivita persoana pentru functia detinuta.
  Cel mai dezamgitor aspect al ultimelor zile este absenta opozitiei si al presedintelui.DNA-ul pare ca este singur in aceasta lupta,perceptie intarita de lipsa unei pozitionari presedintelui.Ne-am obisnuit cu absentele si tacerile d-nului Iohannis,dar ceea ce se asteapta acum de la domnia sa este doar sa-si indeplineasca rolul de mediator si de garant al independentei justitiei.E prea mult?Prea riscant pentru cariera politica a domniei sale?Noi,votantii dansului si sustinatorii justitiei,inca asteptam.

  • Acum abia axum ar trebui si Iohannis sa intervina ca sa nu ajungem la solutia #Rezist fara ca aceasta sa aiba un spate cat de cat realizat exact de dl Iohannis. :)

   • Cum spuneam mai sus si in continuare :

    Sunt doua posibilitati:
    a) Ori Toader este mai abil deca PSD et co dar vrea sa o elimine pe LCK cu metode mai aparent legale ca sa evite o explozie de tip #rezist la care eu deja chemam azi
    b)Ori asteapta sa vada ce face Iohannis si Comunitatea UE inclusiv SUA si se orienteaza (si el si PSD) functie de asta si in orice caz o lasa inghetata pana una alta: :raport in Palament, o atentionare pentru procuraturi privind deontologii etc etc

    Sa vedem ce face Iohannis peste un sfert de ora dar este clar ca Toader i-a lasat timp de interventie caci daca anunta propunerea de demitere a lui LCK, Iohannis nu prea mai avea ce sa spuna intrand pe un canal institutional, adica o accepta sau o respingea, desigur ca motivat dar cu siguranta vorbind altfel decat va vorbi acum in situatia aceasta concreta.

    Sa ascultam si sa vedem. :)

    • Daca va iesi din moderare va iesi depasit de evenimente. Iohannis a iesit deja dar ce am scris la ora 19:56 ramane valabil. Vom vedea.

 2. Cand nu furi si nu minți, discursul acesta nu poate părea decat normal. La cata lume se mira cat de natural si normal a vorbit d-na LCK nu inteleg decat doua aspecte: ori oamenii cinstiti au uitat ca asa te exprimi oriunde cand nu ai nimic de ascuns si atunci te miri cand redescoperi normalitatea, ori sunt atât de mulți necinstiți care nici nu stiu cum arată un discurs simplu si natural si atunci se mira ca si cum ar fi văzut un marțian, sau mai degrabă amândouă situațiile la un loc.
  Oricum, este limpede de ce d-na LCK a devenit un reper in societatea româneasca. Asa arata un om normal.

  • „…ori oamenii cinstiti au uitat ca asa te exprimi oriunde cand nu ai nimic de ascuns si atunci te miri cand redescoperi normalitatea, ori sunt atât de mulți necinstiți care nici nu stiu cum arată un discurs simplu si natural…”

   Cele mai multe dintre persoanele publice din România care fac declarații televizate se exprima cu dificultate, fie pentru ca au ceva de ascuns, fie pentru ca nu pot fi coerente în exprimare. Adesea din pricina ambelor motive. Prin urmare, o asemenea conferința de presa este surprinzătoare, mai ales ca a durat doua ore, a fost susținută de o singura persoana etc. Nu este uzual nici pe alte meleaguri.

 3. Si comentariul acela mizerabil, in care-i cereati demisia, ce-a fost? Ca sa fiti sigur ca izbeste sigur, l-ati publicat si pe blogurile Adevarului.
  Va e rusine? Nu cred, dar macar v-ati redresat, ceea ce e un pas important, intr-o presa 90% aservita si mincinoasa.

  • Tere ma teama că nu prea intelegeti ce cititi. Una e una, alta e alta. Si ar fi bine să fiti ceva mai politicos. Nu facem parte din aceeași grupă sindicală. Eu nu mă ascund, laș, la adăpostul unui pseudonim.

  • ce dracu tot persistati cu aberatia asta? nu au reusit sa o prinda cu nimic in neregula pana acum. tu chiar crezi ca o persoana de calibrul asta e asa proasta cat sa se viziteze cu unul ca ala?
   apoi, ce relevanta are daca a fost sau nu, in conditiile in care ala la momentul ala nu era acuzat??? ce, daca ma vad cu tine azi, si peste 10 ani esti infractor, sunt eu de vina sau cum?
   in plus fata de toate astea, problema se pune cand te vezi cu infractori, ca dupa aia ii ajuti, nu cand ii trimiti in judecata. pt ca atunci faci ceva ilegal.
   si in final ajungem sa dam crezare infractorilor? ce adevaruri au spus pana acum niste infractori dovediti? nici macar unul. de aia nici nu raspunde si bine face, ca apoi incep alte discutii. infractorii vor inventa altceva. si apoi va trebui sa raspunda la alte inventii si tot asa la infinit, in timp ce se pierde din vedere esentialul. ca aia fura banii tarii, nu Kovesi.

 4. Sa inteleg ca, totusi, doar in Romania exista o persoana fara greseala? Un unicat.
  Persoana asta cind era pe alta functie a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadelor.
  Deh, la noi Justitie inseamna anticoruptie; chiar daca printre „luptatori” sint si „portocale”. O livada, se pare.

  • Nu inteleg ce vrei sa spui. Nimeni nu e fara greseala. Ce ar trebui sa facem? Sa numim in fiecare zi un nou conducator la DNA, pentru ca cel ales cu o zi inainte nu e perfect? Atata vreme cat isi face treaba, singurul motiv de schimbare ar fi ca ai gasit pe cineva care poate face treaba mai bine. Dar nu e cazul.

 5. Nu inteleg obsesia cu sufrageria lui Oprea. Daca ai dat mana cu Hitler insemna ca esti nazist sau de acord cu nazismul? O groaza de politicieni au dat mana cu Hitler, dar nu l-au urmat. O groaza de oameni au crezut in minciunile lui, dar si-au schimbat parerea pe masura ce nu mai putea ascunde realitatea. Intrebarea cu pricina seamana cu cele FSN-iste din ’90: „tu n-ai mancat salam cu soia, nu-i asa?” Fiecare persoana ( inclusiv Liviu Dragnea!) are dreptul sa fie judecata dupa faptele ei, nu ale altora. Iar noi avem datoria ca acea judecata sa fie corecta. Diabolizarea cuiva face parte din planurile celor care vor sa manipuleze, nu exista draci si nici sfinti pe pamant!

 6. Inchsorile sunt pline de oameni „nevinovati” si toti borfasii au boala pe procurori. Nimic nou, sub soare. Fiecare om din tara asta trebuie sa se uite in oglinda si sa decida in care tabara este: cea a legii sau cea a ne-legii. Simplu. Politica n-are loc, aici.

 7. Si lasati diversiunea cu politician de mare clasa cu care vreti sa-l speriati pe Iohannis. Este deocamdata un justitiar de inalta clasa si asta ne trebuie dle Morariu si in aceasta calitate „cupola noastra alba” (de regula se vorbeste doar de cupola mafiota) o va apara. :)

 8. Si cupola alba spune: Acum ori PSD face pasul inapoi (nu stiu pana cand ) iar daca nu si o demit pe LCK , demitere care nu devine functionala pana cand nu ar fi acceptata de presedintele Iohannis, vom fi intr-o situatie mult mai exploziva decat in cea in care din eroarea politica a lui Basescu(care avea dreptate pe fond) ne-am aflat in ianuarie 2012 cand pornind de la criza Arafat a picat un guvern. Nu stiu daca guvernul actual format din terchea berchea este constient ce risca..
  Din acest moment si #Rezist ar trebui sa reintre in joc cu o tema precisa ” Salvam Justita .Kovesi ramane”

 9. Sa il apreciem totusi la adevarata valoare pe domnul Tudorel.

  Ca sa explic ce vreau sa zic: „trusturile” au umflat gogoasa pana la paroxism duminica seara. Luni, Tudorel trebuia sa actioneze rapid, opinia publica era gata frezandata. Dar ia-l pe Tudorel de unde nu-I, el manca sushi prin Japonia.

  Practic mingea a ramas ridicata la fileu pana miercuri seara, cand baschetbalista Kovesi a facut pe voleibalista si a atacat violent mingea ridicata la fileu de ceilalti. Audienta? 1.8 milioane de oameni care i-au auzit mesajul. Mai mare decat la ultima confruntare Iohanis-Ponta, de exemplu.

  Meciul a devenit acum mult, mult mai complicat.

  Cred ca cineva se pregateste sa ii ia scalpul chel lui Tudorel zilele astea.

 10. Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA, conferinta de presa . Un model al normalitatii sociale si umane

  Conferinta de presa a procurorului sef al DNA este poate cea mai puternica lovitura administrata pana acum ofensivei politicienilor penali ( „festivalul inculpatilor” – Laura Codruta Kovesi ) , acolitilor lor si mercenarilor de presa, ofensiva indreptata impotriva statului de drept.
  Timp de aproape doua ore , procurorul sef al DNA a rezistat in direct cu calm, inclusiv cu umor , tirului intrebarilor ziaristilor ( si a celor care isi spun ziaristi ) trecand prin toate furcile caudine posibile ale celor din sala, dar care au fost adusi in situatia neplacuta de a-si epuiza si intrebarile, si strategiile .
  Ceea ce unii sperau sa fie o punere la zid a unui demnitar public intr-o „conferinta de presa transformata in interviu” ( Laura Codruta Kovesi ) a devenit exact contrariul ei punand in lumina o personalitate de exceptie, dar atat de discreta pana acum.
  Surpriza a fost uriasa pentru toata lumea . In loc sa asistam la o executie publica a unei personalitati publice pe care unii jurnalisti (? ) au evaluat-o nu dupa fapte si declaratii, ci dupa „limbajul non-verbal” , am asistat de fapt la un examen al presei romanesti si al nivelului de profesionalism atins ( sau nu ) de catre reprezentantii ei.
  Prin sinceritate si onestitate, exprimarea clara si concisa , comportamentul echilibrat , modul civilizat si european bazat pe respect in care a purtat dialogul public, procurorul sef al DNA a demonstrat ca este un demnitar public de exceptie si un lider adevarat care poate reda increderea cetatenilor in statul de drept, prestatia sa publica fiind adresata in mod declarat cetatenilor onesti si nu inculpatilor.
  O astfel de interventie in spatiul public bazata doar pe competenta , onestitate si sinceritate invalideaza o uriasa campanie de dezinformare , diversiune si manipulare purtata in spatiul public de catre fortele ostile statului de drept ( pentru a nu recunoaste acest lucru ele il denumesc „stat paralel”) , campanie care apeleaza inclusiv la metodele fostei Securitati ( atac la persoana , calomnie, hartuire, amenintare, santaj , linsaj public, „character assassination ”,etc.). dovada figurile oparite ale campionilor luptei din presa cu „statul paralel” promovati de catre TVR (!) :

  https://4.bp.blogspot.com/-pffJsJk97Ig/WoVsc-1-XuI/AAAAAAAAF0E/OLBY7iC_r-IwpeBM9dyjabySrfb_C2GpACLcBGAs/s640/TVR.jpg

  In acelasi timp, aceasta interventie salutara in spatiul public si in spatiul moral umple un gol urias generat de degradarea presei romanesti si de ineficienta societatii civile care dupa deceniul `90 a intrat intr-un declin accelerat.
  Simpla comparatie cu prestatiile palide ale reprezentatilor societatii civile ( nu mai vorbim de cele ale politicienilor …) arata ca Laura Codruta Kovesi , procurorul sef al DNA , face parte din noua generatie de lideri de tip european care prin acordul intre vorbe si fapte si prin intreaga lor activitate demonstreaza ca sunt profund atasati statului de drept si valorilor nationale si europene , acesta fiind cel mai important semnal primit de catre societatea romaneasca .
  https://sergiusimion.blogspot.ro/2018/02/laura-codruta-kovesi-procuror-sef-dna.html

 11. ” Nu inteleg obsesia cu sufrageria lui Oprea.”
  Nu cred ca e o obsesie, ci o gaselnita pesedista pentru a se racori pentru infringere; nu e usor sa accepte. Iar daca e posibil, sa mai arunce cu noroi pe ici pe colo.
  Dar exista ceva grav in conclavul „din sufrageria lui Oprea”, oe care multi ori nu-l pricep, ori il trec prea usor cu vederea: erau prezenti politicieni, magistrati, ofiteri ai serviciilor secrete.
  Dece crezi ca unii se abtin de a recunoaste ca au fost acolo? pentru ca asemenea conglomerat da de gindit.
  Pentru cine vrea sa gindeasca.

 12. Sărmanul popor român: de secole a fost oprimat de cele trei imperii, i s-a furat teritorii importante, printre care şi Basarabia (Moldova de Răsărit), dar şi forţele „de stânga” din interior duce aceiaşi linie politică. „Social-democraţia, spune Petre Ţuţea”, este anticamera comunismului”. Completăm: mai ales în Europa răsăriteană, unde, s.-d., deviează de la tradiţiile genetice tradiţionale autohtone. Avea dreptate Herodot, părintele istoriei (sec. V î. e. n.) când constata că strămoşii noştri sunt mai numeroşi decât hinduşii, dar nu sunt uniţi şi nici nu se vor uni vre-o dată.
  Laura Codruţa Koveş, această tânără înzestrată ţine legea în braţele-i dulci, dar nu place „stângii” naive şi leniniste. Namul meu de pe ambele maluri ale Prutului, nu are vocaţia trecutului şi nu aude, ceia ce spune procurorul neamului, care e Laura. Detronarea acestei fiici a românilor poate duce la haos absolut în Ţară. Cred că noi, toţi românii trebuie să ştim acest lucru, să ascultăm ceia ce a declarat dl. Preşedinte Iohanis Klaus şi să nu o cedăm pe Laura lui Dragnea şi Tăriceanu. În alt fel vom arde pe”vatra” comunisului. Laura ne ocroteşte de la corupţie şi cădere în nedreptate şi mizerie. Să nu uităm că în acest an e un veac de când Ţara a fost întregită şi ne era bine la toţi. Mă doare, pentru că sunt născut în România Mare şi vreau ca în secolul meu să gust din nectarul Ţării mele dulci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro