marți, ianuarie 19, 2021

Laura Codruța Kövesi versus Viorica Vasilica Dăncilă, via Tudorel

La data de 19 ianuarie 2019, am publicat pe site-ul contributors.ro articolul intitulat Și totuși, sunt multe lucruri putrede și la DNA. Așa după cum mă așteptam, nu am avut parte doar de like-uri. Dimpotrivă.
Cel puțin jumătate dintre cele 24 de comentarii de care a avut parte sus-menționatul articol îmi făceau observații, mă muștrulaiau zdravăn, mă acuzau că aș face joc dublu, că mă aflu în greșeala de a da apă la moară celor care doresc să se pună cruce luptei anti-corupție, că aș fi trecut de partea dușmanului, că aș mima imparțialitatea. Au fost și comentatorii care mă trimiteau la bibliografie. Ce bibliografie? Comică, desigur. Articolele otrăvite de pe site-ul voiculescian luju.ro și producțiile pseudo-jurnalistico-moral-științifice ale controversatei judecătoare orădene Florica Roman. Mulțumesc frumos, mai bine lipsă!
Atâta vreme cât voi mai avea dreptul și forța de a-mi exprima liber opiniile, voi încerca să o fac de pe poziția celui care se află, vorba lui Eminescu, în situația de „privitor ca la teatru”. Acolo unde nu sunt numai personaje în alb și negru. Or, nici d-na Laura Codruța Kövesi nu este asemenea personajelor din cântecele de gesta. Nu este și nu a fost un Roland în fustă. A comis greșeli, a săvârșit erori de management, în vremea mandatelor domniei-sale s-au petrecut grozăviile de la DNA Ploiești și DNA Oradea. În ambele cazuri, mi s-ar fi părut corect și cinstit, mai ales din respect pentru cei care au susținut-o, după ce Liviu Dragnea&co le-au dat ordin argaților lor pe nume Tudorel Toader și Valer Dorneanu să o execute, ca d-na Kövesi să iasă public și să spună ce și cât știa despre grozăviile de acolo. În felul acesta, cred că ar fi pus măcar în parte stavilă operațiunilor din ce în ce mai hotărâte al căror scop este acela de a-i bloca alegerea în postul de procuror șef european anti-corupție. Până acum, nu a făcut-o.
Dl. Tudorel Toader, atât de contestatul și detestatul ministru al Justiției din guvernul Dăncilă, a sărit ca ars îndată ce a aflat că doamna Kövesi are șanse crescute de a ocupa postul cu pricina. A amenințat că le va trimite tuturor omologilor săi din țările UE copii după decizia CCR care l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe d-na Kövesi din funcție. A urmat apoi o oarecare schimbare, la fel de ticăloasă, de strategie, Fostul procuror comunist lăudat pe vremea lui Ceaușescu de superiorii lui, dar și de securiști pentru înalta lui conștiință comunistă a recurs la nefericite operațiuni de mistificare și de dezinformare, s-a spălat pe mâini și a pretins că nu el, ci președintele României l-a concediat pe fostul procuror șef al DNA. Acum susține că nu el, ci doamna prim-ministru, mai exact guvernul României, va decide dacă o va susține sau nu pe d-na Kövesi în cursa pentru obținerea sau nu a înaltei funcții din ierarhia birocratică a UE. Se aude că d-na Dăncilă se va juca de-a alba-neagra și va emite o opinie care nu va fi nici laie, nici bălaie, doar stupidă. În numele unei pretinse echidistanțe ce s-ar pretinde țării ce exercită președinția rotativă a UE.
Adevărul e că atâta de săraca cu duhul doamnă care face o atât de proastă impresie în calitate de premier al României,speră că va scăpa cu față curată jucând cartea neutralității. Se teme de acuzația că punându-i bețe în roate pe față d-nei Laura Codruța Kövesi ar avea un comportament similar celor pe care îi tot acuză că, dezvăluind fărădelegile guvernanților, și-ar denigra țara, este speriată de perspectiva că, odată instalată în noua funcție, aceeași d-na Kövesi va dispune anchetarea fraudelor cu fonduri europene comise de firma Tel Drum. Or, Tel Drum este sinonimă cu Liviu Nicolae Dragnea.
Deocamdată, coaliția PSD-ALDE a emis ordin de zi presei din subordine să se ocupe zdravăn de doamna Kövesi. Au răspuns prezent TVR, prin neobositul și foarte bine plătitul Ionuț Cristache, Antena 3, România tv, Evenimentul zilei și, last but not least, Realitatea tv. Și, desigur, Dan Andronic, Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Bogdan Chirieac. Să vedem cu ce efecte.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Pe vremea”grozaviilor” de la Ploiesti au fost gasiti vinovati de catre justitie – dosare instrumentate de DNA – Capra – 15 milioane euro evaziune fiscala, de trei ori Cosma, Badescu, iar pe timpul sechestrului Petrotel Lukoil a fost pentru prima data cind a avut profit si a platit impozit pe profit (in 20 de ani afost numai pe „piederei’). Asa ca mi-as mai dori asemenea „grozavii”.

  • Excelent exemplul dat de Dvs !

   Este strigator la cer ca asa numitele abuzuri de care sunt
   acuzati Portocala si Onea de la Ploiesti sunt umflate si aduse in discutie
   mereu si mereu.

   Nu este normal ca imaginea Doamnei Kovesi sa fie vulnerabilizata in acest mod
   cand tot la Ploiesti s-au facut si anchete de mare succes ca de exemplu formiabilul DOSAR PETROTEL cu care ditamai compania a fost pusa la respect .

   Sa ne reamintim in plus ca PETROTEL inseamna LUKOIL adica Rusia
   ceea ce face ca succesul respectivilor procurori sa fie cu atat mai stralucitor.

   Si chiar daca vorbim aici de un dosar facut nu de catre DNA ci de cei de la DIICOT,
   asta nu stirbeste cu nimic meritele Codrutei Kovesi.

  • ” Pe vremea”grozaviilor” de la Ploiesti au fost gasiti vinovati de catre justitie – dosare instrumentate de DNA – Capra – 15 milioane euro evaziune fiscala, de trei ori Cosma, Badescu, iar pe timpul sechestrului Petrotel Lukoil a fost pentru prima data cind a avut profit si a platit impozit pe profit (in 20 de ani afost numai pe “piederei’). Asa ca mi-as mai dori asemenea “grozavii”.

   Sa asteptam totusi replica autorului articolului ( daca va mai veni ! ) pentru cele 15 milioane de euro, respectiv 2 miliarde de euro declarate in mod PUBLIC drept evaziune fiscala la Ploiesti (https://www.mediafax.ro/social/patronul-petrolul-ploiesti-daniel-capra-adus-din-arest-la-dna-pentru-a-fi-audiat-13978610 ; https://www.mediafax.ro/social/sechestru-pe-conturile-lukoil-intr-un-dosar-cu-prejudiciu-de-doua-miliarde-de-euro-14564436 ).

   • Dl Lazar isi termina mandatul oricum in APRILIE , peste 60 de zile.
    Ulterior este evident ca toate cele 240 de propuneri de Procuror Generala care vor fi facute de Tudorel Slugarel vor fi respinse mai intai de catre Presedintele Johanis, iar din decembrie incolo de Presedintele Ciolos.
    M-as mira insa ca , dupa epuizarea mandatului sau , prin luna MAI dl Lazar sa rateze nominalizarea ONU la functia de Procuror mondial.

    Este regretabil ca a disparut de pe firmament dl Papici – ar fi fost foarte bun ca sef
    intr-un viitor Parchet intergalactic , daca nu comitea ”copilaria”„ aceea ca altfel nu pot sa-i spun ,,,,de a utiliza aparatura din dotare daruita de CIA ca sa isi inregistreze nevasta ambiental
    Inca unul din miile de cazuri izolate.

 2. „Și totuși, sunt multe lucruri putrede și la DNA”

  Așa cum am spus și atunci, cred că sunt câteva, dar nu multe și nici tocmai „grozăvii”, așa cum zic contestatarii d-nei C Kovesi.

  Iată, după ce dl Dragnea a zis toamna trecută victorios la A3 „DNA nu mai e!” , nu mai sunt „grozăvii” la DNA, iar alte dosare de mare corupție nu au mai fost instrumentate. DIICOT există din când în când, la ocazii speciale, doar la solicitarea Secret Service, iar despre „drăguța” de ANI nu se mai aude nimic. Putem dormi liniștiți, țuțerii cleptocrației veghează pentru noi. Și dacă reușește lobby-ul anti-Kovesi putem striga din toți bojocii „Am înfrânt!”.

  Jucătorii cuburilor clolorate precum dl Dragomir, cu sprijinul activ al celui care a plătit lobby împotriva României când prințul i-a fost cecetat pentru „prafuri”, ori „ginerele socrului” SCL România, sau prietenii și asociații Andreae șamd. „vor face totul” împotriva d-nai Kovesi.

  Dar, chiar, de ce ne mai interesează, pentru că a fost deja înlăturată….
  Cu dl A Lazăr ce facem, nu-l revocă dl Președinte Iohannis „din proprie voință” și pe domnia-sa?!

 3. Voi incerca sa va sustin afirmatile Dvs. dar nu pentru ca ati avea nevoie.

  Pentru aceasta as dori sa fac o mica descriere a societatii romanesti urmarind patru puncte:

  1.Raportarea la putere
  Oamenii acepta o ordine ierarhica in care fiecare isi are locul si nu e nevoie de justificari suplimentare. Ierarhia organizationala mosteneste inegalitatile, centralismul este popular, subordonatii asteapta pentru comenzi iar conducatorul este un autocrat benevol.

  2.Societate feminina
  Accentul este pe „a munci pentru a trai”, managerii cauta compromisul, oamenii apreciaza egalitatea, solidatatea si egalitatea. Conflictul este rezolvat prin compromis si negociere.

  3.Acceptarea necunoscutului
  Romania mentine credinte si reguli rigide si este intoleranta la comportamente sau idei neortodoxe.

  4.Toleranta
  Tara noastra este una netoleranta cu tendinta evedenta catre cririca si pesimism.

  Deja sunt evidente paradoxurile noastre. Vrem mai mult dar nu stim ce, nu suntem capabili sa acceptam eroarea si mai mult sa o rezolvam. Nu avem cultura esecului.

  Ce e si mai dur este ca recent, multi romani au emigret in tari anglo-saxone, total diferite de cutura noastra si incep sa se integreze acolo. Ruptura este evidenta caci ei nu stiu inca sa-si abstractizeze setul de valori. Cel vechi este inlocuit de cel nou.

  Iata dece nu putem, in perspectiva mea, sa mergem mai departe. Nu acceptam ca in rezolvarea unei probleme, sincopele sunt inerente, cautam imediat vinovatii si nu solutii, ne blocam antagonic in loc sa impingem cu forta schimbarea. Dar, in egala masura, visam cumva la distopia comunista cand nu trebuia sa gandim si sa decidem.

  Aci in cazul MCK, e evident dece e sustinuta de tari ca Austria, Germania sau Olanda. Gandeste mai mult ca ei, nu ca in Romania, Rusia sau Ucraina.

  Numai bine.

 4. Daca se vorbeste despre LCK nu e in ordine.

  Discutia in sine demonstreaza dupa parerea mea ca DNA in sine este o organizatie inca slaba, pentru ca depinde excesiv de mult de conducerea sa. Si/sau pentru ca oamenii isi inchipuie ca vor fi sau nu trimisi in judecata dupa cine o conduce.

  Dar asa e si Romania – prea tanara, mai are lapte de supt pana sa devina capitalista.

 5. Popescu este suspect de CRIMĂ. Urmează să fie judecat.

  CRONOLOGIC:
  ………………………………………………….
  1. Prima judecată, prima faptă

  Popescu este prins încercând să FUGĂ din ţară.
  Popescu este JUDECAT pentru încercarea de a fugi din ţară,
  el este găsit VINOVAT că, prin încercarea de a fugi din ţară, a încercat să se sustragă judecăţii, să împiedice desfăşurarea normală a actului de justiţie şi
  Popescu este ARESTAT preventiv. (Se previne ca Popescu să nu lase justiţia să-şi facă treaba).
  NOTĂ: Popescu a fost arestat după ce a fost găsit vinovat.
  ……………………………………………………………………..
  2. A doua judecată, a doua faptă

  Se judecă procesul de CRIMĂ.
  Popescu este JUDECAT pentru crimă şi
  este găsit NEVINOVAT de crimă.
  ……………………………………………………………………….

  IMPORTANT: Este vorba de două fapte diferite:
  – încercarea de a fugi din ţară
  – crima
  Popescu este nevinovat de crimă, dar a fost vinovat de încercarea de a fugi din ţară (şi pentru asta a făcut închisoare).

  „Ar trebui să nu mai avem nevinovaţi arestaţi …” a afirmat (călcând în picioare logica) o cunoscută persoană din România, ajunsă ministru al justiţiei.

  https://www.g4media.ro/cristi-danilet-despre-ministrul-justitiei-pentru-o-asemenea-afirmatie-un-student-in-anul-trei-la-drept-ar-pica-imediat-examenul-de-procedura-penala.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.