joi, martie 27, 2025

Le Bateau Ivre


Privind uimit la nava colosala inclinata intr-o parte, mahnita parca de ce i s-a intamplat, nu poti sa nu-ti lasi imaginatia libera. Un vas de croaziera capabil sa transporte aproape cinci mii de suflete, dotat cu absolut toate facilitatile pentru a te face sa te simti relaxat si confortabil, a carui principala misiune era sa produca placere. Ce maretie, ce lux, ce sali lungi de bal cu petreceri dansante, ce mancaruri fine cu ingrediente alese din toate colturile lumii facute parca pentru apetitul lui Pantagruel insusi, cu vinuri dulci mai ceva ca ambrosia. Ce muzicieni profesionisti care-si unduiau lira facandu-te sa razi si sa plangi in acelasi timp pe care-i asculta si Apollo. Cu fiice ale Terpsihorei, muza dansului, care-ti incantau privirea si saltau mai armonios decat barca pe valuri. Si cu femei frumoase si sofisticate invaluite in parfumuri frantuzesti de mister. Si peste toate astea tronand EL! Schettino! Acest Ulise modern ce cutreiera lumea, stapan absolut pe un Olimp plutitor, care nu-i poate refuza absolut nimic. Imparatii augusti ai orasului cu sapte coline nu s-au bucurat de asemenea favoruri.


Imbatat de aceasta putere, Schettino se crede invincibil, nimic nu-l poate atinge pe comandantul vasului Costa Concordia. In orbirea lui, e mai presus de Neptun insusi, pe care-l provoaca vrand sa arate tuturor ce abilitati de manevrare are el. Stim insa ca olimpienii nu primesc asemenea afronturi cu inima usoara asa ca zeul oceanic a trimite o Hidra urata din fundul pamantului care-si casca gura si coltii si musca adanc din coasta Concordiei, lasandu-I o zgarietura lunga de 170 de metri.

Bang! In acea zi fatidica de Vineri 13, totul s-a schimbat intr-o singura clipa. Lui Schettino nu-i vine sa creada ce se intampla, este coplesit de eveniment insa are intuitia conservarii, asa ca indreapta nava spre tarm care esueaza la cativa metri de portul insulei Giglio. Panica, urlete, orasul se scufunda literalmente, iar oamenii sunt mai ingroziti decat la arderea Romei. Schettino se gandeste sa-si salveze pielea si uita complet de obligatiile si responsabilitatile pe care le are fata de cei care si-au pus toata increderea in el. Totul se destrama sub privirile naucite ale comandantului peste care se asterne rusinea si disperarea, lasand in urma doar sirenele bocitoare, ca un cor de tragedie greaca. Schettino Schettino

Ce i s-a intamplat lui Schettino evoca un alt eveniment de proportii uriase – Titanicul, vasul ce nu poate fi scufundat. Insa lucrul cel mai important pe care-l au in comun cele doua evenimente nu este similitudinea intamplarii, ci aroganta umana. Cea mai avansata tehnologie de navigare, cu care sunt sigur ca era dotata nava Costa Concordia, nu l-au putut pazi pe Schettino de pericolul invizibil care il pandea peste tot si care venea (vai!) dinlauntru: propria sa mandrie.

Schettino este un erou tragic, un alt fel de Icarus care s-a avantat prea departe, sfidand orice regula si care a fost pedepsit. Fortuna, inca odata, a fost oarba. Nu i-a mai ramas acum decat o singura calatorie de facut, pentru care sotia sa – o adevarata Penelopa – va trebui sa-l mai astepte inca cativa ani buni, aceea catre labirintul inchisorii remuscarilor. Nu putem incheia decat cu celebra fraza: du sublime au ridicule, il n’y a qu’un pas.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Încetul cu încetul se ofilește și moare și limba română. Voiai să spui „infatuare”, „îngîmfare” sau „înfumurare”, nu „mîndrie”.

  2. Sa facem o paralela:
    Vasul ala e Romania, care se scufunda ghici ghicitoarea mea, din cauza de „aroganta umana”.
    Ha ha ha.
    du sublime au ridicule, il n’y a qu’un pas, right!. Domnii B, P, A tocmai se pregatesc sa-l faca toti, impreuna !

  3. Capitanul risca cel mult 15 ani inchisoare . Ca nu va mai avea niciodata o comanda , cit de mica si nici macar la bordul unei barci e alta poveste . Mult mai mult risca compania mama Carnival care e si propietara firmei Costa . O class action este in pregatire . In USA si acolo se poate lasa cu despagubiri enorme . Care se platesc si duc la efecte grele pe bursa , pe veniturile actionistilor dar si a consiliului de administratie .
    PS . Tragedia Costa Concordia e o sumedenie de greseli umane puse cap la cap cu efectele care se vad . Cu tot efortul tehnologic a societatii moderne , prostia umana e invincibila si produce efecte .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Antonescu
George Antonescu
Functionar public in cadrul Parlamentului Irlandez unde lucreza in cadrul sectiei Comisii Parlamentare. Masterand la Trinity College Dublin unde studieza Lingvistica. Masterat in cadrul Dublin City University pe Relatii Internationale. Absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, sectia Filosofie Morala si Politica.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro