vineri, iulie 10, 2020

Legea care ne poate trimite pe mulți la pușcărie

Probabil că doreau să vadă cu propriii ochi cât de bine le merge conaționalilor lor după ce partidul pe care azi îl reprezintă și în care ocupă dregătorii înalte i-a copleșit cu binefaceri. Toate venite ca urmare a respectării neabătute a programului de guvernare. Acela pe care în ianuarie 2017 îl știau doar domnul Darius Vâlcov (pe vremea aceea ținut la secret că, deh!, nu dădea bine ca mulțimea să știe că eminența cenușie a PSD avea mari, insurmontabile probleme penale) și dl. Liviu Dragnea. Astăzi nu îl mai știe nimeni pentru simplul motiv că programul cu pricina se schimbă zilnic. Unicul lucru care rămâne sigur e că PSD și coaliția pe care acesta o face cu ALDE vrea să îi scape de condamnări deja pronunțate ori de iminența intrării la pușcărie pe toți penalii, îndeosebi pe cei care dețin funcții la vârfurile celor două partide dar și pe cei care se așteaptă ca la viitoarele alegeri să le dea, drept mulțumire, votul.
În vreo două locuri trimișii de la Centru ai PSD nu au fost primiți așa cum se cuvine. Sau cum credeau ei că li se cuvine. Că, deh, și unul, și altul au certificate de revoluționari cu merite deosebite în Revoluția din Decembrie, și unul, și celălalt sunt traseiști politici (aici dl. Nicolicea îl surclasează cu mult pe dl. Ștefănescu), și unul, și celălalt vor binele națiunii drept pentru care au început prin a-și asigura mai întâi temeinic binele propriu, și unul, și celălalt își sacrifică ore întregi din viață apărând inflaționist pe ecranele televizoarelor. Îndeosebi la Televiziunile prietene. Se mai întâmplă să se ducă și prin altă parte, însă nu des ca să nu își risipească inutil forțele. Oricum, dl. Ștefănescu oferă foarte adesea numere comico-satirice, se ocupă carevasăzică și cu buna dispunere a electoratului în vreme ce dl. Nicolicea, mai serios din fire, amenință cu reclamații la CNA atunci când moderatorii îi pun și întrebări mai dificile. Iar reclamațiile lui sunt foarte bine primite. CNA a devenit demult o agenție guvernamentală.
Bun. Să revenim la suferințele domnilor Nicolicea și Codrin. În recentul lor periplu prin țară, respectivii au fost huiduiți, apostrofați, pe alocuri chiar puși pe fugă, luați la întrebări de oameni care nu sunt chiar foarte mulțumiți de felul în care PSD conduce țara. Unii protestatari s-au inflamat cam tare și poate că au spus vorbe nițeluș prea înveninate. Dar nu-i nimic, domnii Nicolicea și Codrin au și găsit soluția. Vor pune ei de o ordonanță neapărat de urgență care să-i pedepsească drastic pe recalcitranți. Acum, dacă tot a eliberat coaliția PSD-ALDE închisorile de hoți, de pedofili, de violatori, de cei care au furat cu nemiluita, iar dl. Tudorel Toader se pregătește să repună în termen o mulțime de sentințe deja date, vor fi locuri libere în penitenciare pe care cei doi fruntași ai PSD plănuiesc să le ocupe cu românii neiubitori de PSD.
La toată tărășenia aceasta a avut o contribuție creatoare și doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă. Care e foc de nemulțumită că unii români își denigrează țara spunând că aceasta ar fi prost guvernată. O fac adesea de la înălțimea tribunei Parlamentului european. Nemulțumit s-a arătat, exact din aceleași motive, și președintele Senatului și cel al ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Un indiciu că nu există nici cea mai mică fisură în coaliție. Că viitorul sună bine, cum ne-a asigurat de altfel și dl. Dragnea
De ce este, de fapt, vorba? Despre intenția reîncriminării insultei și calomniei. Despre reconsiderarea lor drept infracțiuni care se vor judeca în penal. Zici ceva de rău de un demnitar, acesta te poate trimite repejor la închisoare. Iar cum în campaniile electorale care urmează nu e deloc exclus ca guvernarea PSD-ALDE să aibă de făcut față unor acuzații, dezvăluiri și critici extrem de incomode și de neconvenabile, se pregătește instrumentul care să pună capăt libertății cuvântului. Că doar de aceea, să se pună botniță presei și nemulțumiților, s-a luptat și s-a murit la Revoluția din decembrie 1989. Pe unde domnii Nicolicea și Ștefănescu au dovezi că ar fi trecut. Mai mult ca sigur că, moralmente, au trecut degeaba.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Spumos si savuros pamfletul, D-le Morariu. Va multumesc!
  Din pacate descrie un scenariu real pentru fiecare dintre noi in acest rai al ignorantei si incompetentei care a devenit tarisoara noastra.

 2. 1. Nu cred că incriminarea insultei e neapărat cel mai eficient mijloc de a lupta împotriva violenței de limbaj care afectează grav societatea noastră, deși recunosc că nu-ți cade bine deloc să fii făcut în fel și chip doar pentru că nu gândești la fel ca oponentul tău de idei. Să zicem însă că asta nu e chiar așa o tragedie și s-o luăm mai degrabă cu umor.

  2. Dar ce e, până la urmă, atât de inacceptabil și atât de greșit în a da posibilitatea rejudecării unei căi de atac judecate inițial de un complet compus, într-un mod inexplicabil, nelegal?… Nu mă joc de-a-ntrebarea, chiar vreau să aflu ce anume deranjează.

  • @Ref la intrebarea nr. 2 – da , este o rejudecare, dar judecatorii de acum si-au pierdut respectul fata de statul de drept si nici nu mai pot fi citati la DNA , ca pe vremea cand au judecat prima oara.

  • 1. Da, insulta e mai greu de clasat si dovedit. Vezi cazul „MUIE”
   2. Nu e normal, in nici un stat civilizat, sa te judeci la nesfarsit. Exista atatea cai de atac. Deci dupa procesul initial ai dreptul la recurs. Care se judeca (sau ar trebui sa se judece) la o instanta superioare, complet diferita de prima. Apoi poti face contestatie, ajungand pana la curtea suprema, care e evident iar diferita de precedentele. Daca toate dau acelasi verdict, ce mai vrei dupa asta?? A, am mai uitat de CEDO! Bun, acum sa zicem ca ai o curte ilegal constituita, cum zic cica unii. Nu stiai asta ca sa o contesti pe loc? Hai, poate tu nu stiai, dar de ce ai avocati? Te trezesti dupa luni sau ani sa contesti? Cati din cei care contesta acum curtea si-au dat in judecata avocatii ca nu i-au avetizat din timp de ilegalitatea curtii? NIMENI!!!

  • @Liviu: Citindu-vă răspunsul, îmi vine să zic așa: e și ăsta un punct de vedere. În orice caz, ce spuneți dumneavoastră – în ciuda felului cam fantezist în care descrieți mersul justiției (recursurile sunt, de fapt, apeluri; nu toți ajung să fie judecați de ÎCCJ; la CEDO nu ataci hotărâri pronunțate în țară etc) și în ciuda opiniei dumneavoastră greșite că „zic unii” că au fost nelegal constituite completurile (nu „zic unii”, zice realitatea) – punctul dumneavoastră de vedere are ceva onest, și deci respectabil, în el.

   Pe de altă parte, și ironia dlui Mihai2 ar merita atenție…

   Ce să zic? Să zic că încrâncenarea cu care își doresc unii ca o parte din cei judecați de completuri nelegal compuse să nu fie rejudecați (că numai de o parte e vorba: sunt și unii care vor fi) este expresia atașamentului lor pentru valori și pentru drept?

   Mira-m-aș…

   • Aici aveti dreptate. Nu am avut de a face cu justitia asa ca ceea ce am spus despre etape e mai mult cum consider ca ar trebui sa fie. Despre CEDO insa nu e asa, pot fi atacate si sentinte date si definitive. Cu ilegalitatea curtolor de acord, Dar exista acele doua „mici” probleme: de ce nu au contestat curtea la inceputul procesului ci dupa atata timp? (sa nu-mi spuneti ca nu au stiut!, vezi ce am zis de avocati) Si da, perfect de acord cu judecarea, dar doar daca se dovedeste ca nu s-a judecat corect.
    P.S. Cum ramane cu Curtea Constitutionala, care e tot ilegal constituita? Vad ca nu zice nimeni nimic de ea, de rejudecarea sentintelor. Si asta inca mai mult, s-a transformat si intr-o instanta de judecata, stabilind pedepse, nu numai zicand ca ceva e constitutional sau nu. de ce de ea nu se leaga nimeni din cei care zic ca vor indreptarea justitie???

 3. Au trecut pe dracu. Si astia sint „revolutionari” din marea gasca de golani ridicati de taica Ilici in jurul lui.
  Cit despre insulta si calomnie, sa incriminezi insulta e o prostie, daca insulta nu e justificata (ca si o insulta poate fi justificata) ii face rau celui care o profereaza. Sa incriminezi calomnia ar fi normal, doar ca, asa cum zice si CTP-ul, astazi justitia e in stare de echilibru foarte instabil si o astfel de lege poate fi folosita abuziv. Asa ca trebuie lasata pentru vremuri mai bune.

 4. Nicolicea-Caricea, Livescu-Porcescu si Iordache-Mizdrache golesc puscariile de hoti ca sa le umple cu detinuti politici ca in anii 50? Inainte da a trece la fapte, sa isi aduca aminte ce s-a intamplat cu Ceausescu la Targoviste.

 5. Asa incepe totul…asa incepe orice dictatura sau regim autoritar, in general. Mai nou, lupta acestor lepre cu oamenii s-a mutat in mediul on line, pe retelele sociale, pentru ca au invatat si comunistii sa -si faca un cont pe Facebook, nu-i asa? Se pare ca partidul unic si-a dezamagit votantii, iar acum incearca sa le inchida gura. Ultimul scenariu este bagarea tarii in rahat economic, proces care deja a inceput. Sunt curios, daca acesti politicieni ar dori sa „domneasca” mult si bine in Romnania, oare ar trebui sa distruga prin OUG-uri companiile private si bancile care sustin economia tarii? De unde se va imprumuta Tovarasu Dragnea atunci cand bancile straine vor pleca definitiv? A, era sa uit, din FSI, acest fond suveran de investitii sponsorizat probabil de la Kremlin sau Beijing, nu? Reprezinta „factura” pe care Dragnea o cere Kremlinului pentru „task-ul” primit, acela de a scoate Romania din democratia, si asa fragila in care eram, si de a o trimite in penumbra estului.
  RIP Dragnea, RIP my dear killer! Na, pe asta o intelegi?

 6. Cu insutla sunt de acord, pentru simplul motiv ca ar fi greu de dovedit si mai ales si mai greu de dovedit reaua intentie. Poti spune oricand ca nu asta ai vrut sa spui, ca te-a luat gura pe dinainte, ca ai spus-o la suparare, nervi…
  Dar cu calomnia sunt de acord sa fie pedepsita, cel putin daca e definita cum stiam ca a fost mai demult: Calomnia inseamna a atribui cuiva o fapta, pe care daca ar fi savarsit-o, i-ar fi atras o condamnare penala. Pentru ca aici ar fi mai simplu: Persoana calomniata te da in judecata. Daca poti dovedi ca intr-adevar a savarsit fapta, vai de el, e pedepsit penal. Daca nu poti, e vai de tine, ca esti tu pedepsit pentru calomnie.

  • Calomnia poate fi in continuare pedepsita, pe cale civila. Dai in judecata pentru prejudicii aduse imaginii si castigi, simplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)