vineri, martie 29, 2024

Liberalizarea pieței gazelor. Populismul trebuie să înceteze!

Piața gazelor se liberalizează pentru consumatorii casnici de gaze de la 1 iulie. Consumatorii sunt însă prea puțin informați de drepturile pe care le au, așa că în ultimele zile s-a întețit un adevărat război politic al declarațiilor populiste pe subiect. Trebuie lămurite câteva chestiuni.

1. Liberalizarea pieței gazelor înseamnă că fiecare consumator își poate alege liber orice furnizor de gaze dorește. Chiar dacă sunt conectată la rețeaua Engie (fost Distrigaz Sud) sau EON (fost Distrigaz Nord), pot cumpăra gaze de la orice furnizor din piață, care va avea acces la rețeaua lui Engie sau a lui EON la tarife reglementate de transport și distribuție ca să-mi aducă gazul în casă. Tarifele de rețea sunt vreo 40% din prețul final, deci ”concurența de preț”, simplist spus, e pe restul de 60%, plus diverse alte servicii pe care le poate face un furnizor (de pildă, service la centrală).

2. E important să ne informăm cu privire la ofertele de gaze, mai ales dacă avem un consum mare (de pildă, avem centrală proprie sau sobe pe gaze și facturile de iarnă sunt de sute sau chiar peste 1000 de lei). E la fel de important să ne uităm la oferte ca pentru orice alt serviciu, de telefonie, de cablu, de Internet.

Primul pas e să ne uităm la câteva oferte de aici, unde ne uităm la prețurile ”cu servicii reglementate incluse”, adică prețul final al gazului pe care îl vom vedea în factură, inclusiv cu tarife de rețea. Al doilea pas, după ce ne-am uitat la câteva oferte, e să le scriem furnizorilor care par să aibă oferte mai avantajoase să ne trimită o ofertă și un model de contract. Ofertele trebuie citite cu atenție: doar ce scrie explicit în contract e valabil. Verificați cu atenție să nu fie clauze abuzive, de pildă, în mecanismele de ajustare a prețurilor, dacă discounturile sau alte facilități promise în ofertă sunt explicit scrise și în contract, dacă există vreo penalitate pentru rezilierea contractului în caz că vrem să ne schimbăm furnizorul șamd. Nu semnați niciun contract dacă nu aveți certitudinea că înțelegeți bine ce scrie în el – e valabil pentru orice contract și orice hârtie pe care o semnați. Căutați furnizori credibili, nu firme apărute ieri cu cifre de afaceri zero până acum 2-3 ani – puteți să căutați aici după CUI compania care vă interesează și vedeți cifrele lor de bilanț pe câțiva ani în urmă. Nu intrați în panică dacă vă prinde 1 iulie fără un contract nou, că nu rămâneți fără gaze, ci la furnizorul actual la prețul din oferta lor – e mai important să semnați un contract bine făcut, bine analizat.

3. Cu toții am văzut că prețurile în piața gazelor au scăzut, dar ofertele pe care le fac furnizorii actuali sunt cam la prețul actual, reglementat. Sunt mai multe explicații aici. De pildă, furnizorii actuali argumentează că nu există o piață funcțională a gazelor cu cantități suficiente la prețuri rezonabile. Fals, există o piață lichidă (inclusiv cu importuri ieftine și cantități mari de gaze înmagazinate) și ipocrit, câtă vreme piața n-a fost funcțională tocmai din cauză că a fost reglementată, în beneficiul direct al furnizorilor reglementați care și-au putut conserva clienți captivi până acum. Este adevărat că furnizorii actuali și-au făcut stocuri (au înmagazinat) cantități cumpărate anul trecut la prețurile reglementate, de două ori mai mari decât azi în piața liberă, parțial din propria inițiativă, parțial din înmagazinarea obligatorie reglementată de ANRE. Dar asta nu e problema consumatorului final. Nu e treaba consumatorului final să acopere pierderile furnizorilor rezultate din reglementări proaste sau dintr-o decizie de afaceri nefericită a furnizorului. Drept urmare, aruncați-vă un ochi și pe ofertele celorlalți furnizori în afara celor doi jucători mari, furnizori care să nu aibă de acoperit pierderi din trecut pe socoteala dvs. Țineți cont că nu poate exista concurență adevărată fără consumatori informați și că ofertele pe care le primiți pornesc și de la ipoteza că nu aveți suficiente informații – sau că n-ați vrea să vă bateți capul. Cu cât există mai mulți consumatori care cer în mod activ informații de la furnizorii din piață, cu atât se va ajusta și comportamentul lor.

4. Suntem în an electoral – care se suprapune peste criza coronavirusului și teama oamenilor pentru ziua de mâine – și bătălia populistă riscă să distrugă piața de energie pe termen lung, cu OUG-uri, legi scrise pe genunchi, reglementări fără cap și politizarea fără precedent a instituțiilor, în cazul nostru ANRE. Nu, soluțiile nu sunt nici declarațiile războinice cu furnizorii, nici OUG-urile peste noapte, nici amenințările cu ”impozitul pe veniturile suplimentare” – care în niciun caz nu va duce la prețuri mai mici sau consumatori mai fericiți -, nici forțarea producătorilor să piardă și mai mult din prețurile scăzute de azi și, mai ales, soluția nu e să ne batem Guvern cu Parlament care să legiferăm mai rapid și mai haotic. Soluția e informarea corectă a consumatorilor și câte un om de la ANRE și de la ANPC care să stea să răspundă la mailuri și telefoane, că vor fi mulți consumatori nemulțumiți că nu primesc răspunsuri, oferte, informații complete sau că unele oferte conțin clauze abuzive.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Pai, care sunt acesti furnizori?
    Ca sa existe o piata OLIGOPOL ajung 2-3 furnizori – insa ce face Consiliul concurentei, de moment ce intelegerile de cartel nu sunt in regula? – ca sa avem o piata normala, sunt necesari mai multi furnizori! Unde si care sunt acestia? Au aparut, vor aparea, cand?

    • Exista multi furnizori, inclusiv furnizorii de energie electrica mari au acum si oferte de gaze. Vedeti aici ce oferte exista in zona dvs, pe tipul dvs de consum: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn
      Atentie: oferta publicata aici nu e neaparat identica cu ce scrie in contract, trebuie sa va uitati cu atentie la contractul pe care il propune furnizorul. Am postat mai jos un articol bun despre probleme din diversele contracte care trebuie vazute cu atentie.

      • Degeaba se tot conecteaza si tot ALEG cand calitatea serviciilor e in scadere: din cauza ca nu sunt gaze, reteaua e subdimensionata ori nu se respecta parametrii de livrare la consumatorul final!
        Deja, am intrat in al treilea an – n-am mai vazut asa ceva pana acum – cand aragazul i-a foc cu greu si cuptorul se stinge brusc, fara niciun motiv!
        (semn ca gazele sunt rarefiate de catre cineva – fie furand, fie ca nu mai sunt si statiile de pompare COMUN iste NU au nici AZI toti senzorii umpland tzevile cu AER odorizat din PLIN! – pp ca din cauza subdimensionarii RETELEI din Bucu si a EXPLOZIEI pe m2 de noi si noi consumatori!
        Oricum ar fi, la Bloc, adm face contractul, insa nu vad cum nu se va mai stinge cuptorul cand ti-e lumea mai draga – bine ca am devenit ATENT cu vremea!
        …cand sunt aceleasi tzevi, aceleasi pompe si aceiasi SENZORI comunisti?
        (asa cum patesc eu ct de vreo 3 ani indiferent de anotimp si ora – din cate am obs. iar adm se opreste la verificarea patratelui de scara – cutia aia de jos – ca n0

      • Degeaba se tot conecteaza si tot ALEG cand calitatea serviciilor e in scadere: din cauza ca nu sunt gaze, reteaua e subdimensionata ori nu se respecta parametrii de livrare la consumatorul final!
        Deja, am intrat in al treilea an – n-am mai vazut asa ceva pana acum – cand aragazul ia foc cu greu si cuptorul se stinge brusc, fara niciun motiv!
        (semn ca gazele sunt rarefiate de catre cineva – fie furand, fie ca nu mai sunt si statiile de pompare COMUN iste NU au nici AZI toti senzorii umpland tzevile cu AER odorizat din PLIN! – pp ca din cauza subdimensionarii RETELEI din Bucu si a EXPLOZIEI pe m2 de noi si noi consumatori!
        Oricum ar fi, la Bloc, adm face contractul, insa nu vad cum nu se va mai stinge cuptorul cand ti-e lumea mai draga – bine ca am devenit ATENT cu vremea!
        …cand sunt aceleasi tzevi, aceleasi pompe si aceiasi SENZORI comunisti?
        (asa cum patesc eu ct de vreo 3 ani indiferent de anotimp si ora – din cate am obs. – iar adm se opreste la verificarea patratelui de scara – cutia aia de jos – ca n-are competente si nici instrumente cu care sa masoare!

        • Din cate am auzit’, cica asa se intampla si inainte de ’89 prin Bucu!
          (e doar un zvon, ceva vazut cu coada ochiului fiind interesat de sub…
          oricum, acolo de unde vin nu am vazut asa ceva, dupa cum nici in bucu aproape 20 de ani!

  2. Furnizorul cu cel mai bun pret avea ieri cu 13% sub ce platesc acum. Nimeni nu raspunde la telefon insa. Si vrea si ‘garantii’ , pentu ce si in ce cuantum nu e clar. Furnizorul cu al doilea cel mai bun pret raspunde la telefon si imi spune ca are contractul disponibil pe site, nici vorba ‘sa trimita o oferta si un model de contract’. Intrebarea e, merita deranjul cu un nou furnizor, un nou contract, eventual garantii, noi date de plata etc pt un pret cu cateva cateva procente mai scazut pe cateva luni ?

    • Articolul este folositor si de bun simt intr-o lume normala. Avand in vedere insa ce fel de clauze incredibil de inselatoare si abuzive a dezvaluit asociatia Energia Inteligenta in aceste contracte cred ca trebuie sa schimbam complet premisa si tipul de articol.
      Ne aflam intr-o situatie de abuz masiv si generalizat (desigur cu complicitatea autoritatilor) si e nevoie de cu totul alta interventie si alte sfaturi. Nu ne putem baza pe discernamantul victimelor cu toate sfaturile oferite.

  3. Orice proces de liberalizare e dureros. Sigur că el trebuia făcut de mult pentru a se evita colapsul, numai că imaginea roză pe care o prezintă autorea nu are nicio legătură cu realitatea din viitorul apropiat. Cel puțin într-o primă fază oamenii nu vor vedea prea amulte beneficii. E totuși bine că liberalizarea se produce într-un moment în care prețurile hidrocarburilor sunt scăzute deci șocul va fi mai puțin sever.

    Pe de altă parte nici pe termen lung situația nu va fi deloc roză. Taxele „ecologice” și reglemntările absurde ale UE cresc artifical foarte mult prețul gazelor – așa cum crec prețurile TUTUROR utilităților. Ultima oară când am comparat prețurile plătite la încălzire de părinții mei în România față de ce plătesc eu în SUA raportul era de peste 5 la 1. Adică în România gazul pare a fi de peste 5 ori mai scump ca-n SUA. Iar în Euprpa de vest e de fapt și mai rău ca-n România. Siguer treaba e un mic mai complicată de atât. La mine încălzirea e cu aer cald și nu cu calorifere (cred că e mult mai eficientă), casa mea e consturită în 2006, a lor în 1970, dar totuși… Ca idee, un coleg din Bologna plătește încălzirea și apa caldă pe lunile de iarnă (blânde de acolo) cam 300€/lună într-un apartament amărât. Eu plătesc în Midwest la ierni ce încep în Octombrie-Noimebrie și se termină în Martie-Aprilie cu temperaturi adesea de -30C sau chiar mai jos, sub $60/lună la o casă pe mai multe nivele de 3500 sqft + garajele (și ele sunt acum încălzite) și nu m-an zgârcit niciodată.Termostatul e și vara și iarna la 20C.

    • Iată o nouă dovadă de fake-news, marca Josef Svejk, un individ care simte nevoia viscerala de a se lauda cu reușită sa din Midwest și de împroșca cu noroi politicile europene din domeniul energiei.
      Pentru că un preț al gazului de 5x mai mic decât în România, mai ales pentru populație, mi s-au părut un pic dubios, m-am decis sa caut niste date:
      https://www.citizensutilityboard.org/blog/2019/11/04/natural-gas-bills-predicted-to-drop-unless-you-live-in-the-midwest/
      Un preț de aprox. 8 USD/mia de picioare cubice (1000 ft3) înseamnă cam 1,25 RON/m3 -adica aproximativ la paritate cu prețul rezidential de la noi de până acum.
      Iar suma plătită în SUA /gospodărie,conform articolului, este cam dubla față de ce recunoaște Svejk că ar plati (sau casa sa este jumătate din casele americane uzuale).

      • Domnu Yuan,

        Ce ar foi să încercați și un link din Pravda? :) „Citizens Utility Board” e o organizație iecologistă din Chicago care confrom propirei prezenetări „promote clean energy in Illinois”. Mai încerați și pe la alte mese. Sunt genul de idioți ce încearcă să te convingă să te debranșezi de la gaze și să-ți tragi panouri solare pe case. Cu succes 0.

        Piațța de energie americană e complet deschisă. Nu trebuie săp cumperi gaz de la compania muncipală din Chicago – o chestie de stat falită a la madam Firea. Poți dă ie gaze de sondă din South Dakota, prețul lor fiind aproape gratis căci ce nu se cumpără e aruncat în atmosferă.

        Mai încercați…

        • @JS- este incredibil cat de penibile sunt argumentele dvs. m ai ales cand stiti ca ati fost prins cu dezinformarea.
          Uite , poate in EIA, aveti mai multa incredere.:

          -https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/WinterFuels.php

          din care v-am scos urmatorul citat: „Nearly half of all U.S. households heat primarily with natural gas. EIA expects households heating primarily with natural gas will spend about $580 this winter, down 1% from the amount they spent last winter. EIA forecasts a 3% increase in residential natural gas prices and a 4% decline in residential natural gas consumption this winter to contribute to the slightly lower natural gas expenditures.

          For the winter of 2019–20, EIA forecasts that the residential natural gas price will average $10.03 per thousand cubic feet (Mcf), up from $9.76/Mcf last winter. EIA’s higher residential price forecast occurs amid an environment of generally declining natural gas commodity prices.”

          sau:

          -https://www.bls.gov/regions/midwest/data/averageenergyprices_selectedareas_table.htm

          in care pretul pentru rezidential in Midwest este de 0,806 USD/ therm ( 1 therm~100.000Btu), care transformat in unitati mai normale pentru mintea noastra inseaman ~ 1,5 RON /m3.

          Poate ne crezi cretini si incapabili sa facem deosebirea dintre pretul gazelor en-gross la Henry Hub si pretul la care ajunge pe conducta acasa la tine ( si la altii). Chestia asta cucumparatul direct de la sonda pe gratis, pastreaza-o pentru alte platforme. In curand vei ajunge campionul ecologistilor, cumparand si arzand gazul de la o sonda care nu avea ce face cu el, ai preintampinat eliberarea lui in atmosfera ( ars sau nears) si cum toata lumea stie ca metanul este de vreo 85 de ori mai potent ca gaz de sera decat CO2-ul, …, continua tu rationamentul!

          In concluzie, la rezidential, nicioadata pretul gazului natural in Romania nu a fost mai mare decat cel din SUA, daramite de 5x mai mare.

          La industrial, cei care trebuia sa aiba preturi mici in Europa probabil ca au, suficient incat industria chimica, siderurgica si alte industrii care folosesc gazul ca materie prima sa ramana competitive mondial, nu sa dispara sau sa fie cumparate de altii, cum s-a intamplat cu multe dintre omoloagele lor americane, dupa care plange iubitul tau Trump.

          Ce s-a intamplat in Romania, unde s-a distrus o mare parte din industria chimica, nu are legatura cu starea in ansamblu din UE, are cu neputinta si nemernicia noastra si a guvernantilor nostri comunistoizi.

  4. Eu totusi nu inteleg cum justifica furnizorii un pret minim de 69 lei MWh (Pe siteul ANRE este un furnizor care ofera 66 lei MWh , dar doar pentru 3 luni, tariful pentru 12 luni este de fapt 72 lei MWh) pe o perioda de 12 luni cand ei il achizitioneaza cu un pret mediu de 42 lei. Ma refer la cei care cumpara de pe bursa (sursa eex). Vorbesc de pretul fara transport, distributie, tva.. Eu am cerut cateva oferta la cativa furnizori, iar cel mai mic tarif primit , cu toate taxele incluse inclusiv TVA 133.86 MWh. De la actualul furnizor nu prea m pretentii, desi i-am trimis vreo trei cereri de oferta mi-a raspuns la una, cu acelasi tarif pe care il platesc acum 148.95 MWh(toate taxele incluse)

  5. Felicitari pt articol. Cateva lamuriri: Care este prevederea legala prin care un ONG (asociatie non-profit) care are biroul intr-un apartament de bloc si care foloseste gazul doar pt apa calda si incalzire sa fie incadrat ca si consumator casnic de catre furnizorul de gaze? NB! O asociatie/o fundatie (adica ONG) are aceeasi situatie juridica precum asociatiile de proprietari care erau mentionate expres in legea veche si care beneficiau de statutul de consumator casnic.
    Pot ONG-urile beneficia de preturi mai mici pt gaze naturale tinand cont de faptul ca se bazeaza in principal pe activitati de voluntariat, in comunitate, marea majoritate nu-si pot deduce TVA-ul si nu obtin profit?

  6. Aceasta este cel putin al 5-lea articol pe aceasta tema publicat de doamna Nutu pe Contributors.
    Unul din motivele pentru care economia USA este f pergormanta este accesul la energie ieftina. O intrebare la care mai toti lobbyistii refuză să răspundă: vor beneficia companiile romanesti dr preturi mai scăzute la gaze ca urmare a liberalizării pieței? Dacă nu atunci cine vor fi beneficiarii? Gazprom?

  7. Nu stiu daca exista in lume un cetatean mai chinuit de neseriozitatea masurilor incomplet gandite, agravate de ineficienta si indiferenta gramezii de agentii create ca sa-l apere. Agentii pe care cetateanul le plateste din greu, dar folosesc doar clientelei de partid, ca sa castige lefuri nemeritate.
    A considerat ANPC ca e datoare sa apere consumatorii de contracte prost sau inselator alcatuite?
    S-a gandit ANRE ca era normal sa intocmeasca un contract-tip, bine gandit, clar, in care cetateanul sa bifeze variantele convenabile?
    Lasarea de izbeliste a cetatenilor, la voia intereselor unor persoane private, nu se numeste liberalizare.

    • Exact! Contract tip sau macar ca toate contractele propuse de toti furnizorii, ogligatoriu publicate, sa treaca prin filtrele acestor agentii si sa nu poata fi incheiate in mod legal daca nu primesc aprobarea agentiilor de reglementare si protectie a consumatorului! Pentru ca, la modul realist, cati dintre noi sunt suficient de educati si informati astfel incat sa poata citi si intelege un contract cap-coada, daramite sa mai si evalueze cat de corecte sunt clauzele contractuale si ce consecinte ar putea avea?!

      In plus, cum de se permite unor „firme apărute ieri cu cifre de afaceri zero până acum 2-3 ani” sa intre pe aceasta piata si de ce suntem noi obligati sa cautam companiile dupa CUI si sa le citim bilantul, sa apreciem daca sunt sau „credibile”, si de ce nu face ANRE verificarea firmelor chiar inainte de intrarea lor pe piata?

  8. Pana la urma, care este mecanismul care permite consumatorului SA NEGOCIEZE contractul!? Adica noi, consumatorii suntem pusi in fata alegerii celui mai mic rau! Consider ca pretul energiei nu trebuie suprareglementat, DAR, statul trebuie sa stabileasca un maxim al pretului (o formula de calcul) pe piata energiei, care sa oblige furnizorii la concurenta, in jos si nu in sus. Alternativa pentru consumator este una singura! Deconectarea!

  9. In tarile civilizate furnizorii de gaz, energie, apa etc. au niste limite foarte clare pentru clauzele din contracte. Statul reglementeaza aceste contracte si impiedica abuzurile. Este aproape imposibil pentru un consumator obisnuit sa inteleaga toate prevederile dintr-un contact asa cum sunt scrise ele acum. La fel ca in cazul imprumuturilor bancare, avem de a face cu un jaf organizat sub aparenta unei piete libere si a competitiei, chipurile, in favoarea consumatorului. Aparent, statul poate suspenda orice libertate individuala cand doreste, dar nu poate impune reguli clare pentru pseudo-capitalismul din Romania.
    Articole ca acesta legitimeaza acest capitalism salbatic in care cel mai puternic poate fura in voie de la cel mai slab. Responsabilitatea devine individuala, daca esti pacalit e din cauza ca nu ai citit bine contractul. Dar cand vine vorba de resurse, responsabilitatea nu mai e individuala, exista totdeauna cineva acolo sus, mult mai competent, care stie mai bine ce sa faca cu petrolul si gazele extrase din Romania. De fapt, e parte a modelului economic actual in care pierderile sunt nationalizate, iar castigurile sunt privatizate. Ce surprinde in Romania este entuziasmul cu care hotiile sunt explicate si laudate de „specialisti”. Din nou, in tarile civilizate, exista o reticenta in a lauda neconditionat capitalismul si mana invizibila care regleaza piata.

  10. Distinsă doamnă Nuțu,
    Suntem un popor atât ușor de dus de nas de niște șnapani puși pe acumulări necinstite ( ca să folosesc un eufemism) și care au făcut praf de o țară întreagă. „Întăriți-vă statul” era zicerea preferată a mega-escrocului SOV. Au fost și încă mai sunt iluștri escroci conducători. Apropos de unele companii care oferă revizii la CT. Nu vreau să generalizez, nici să bagatelizez dar cinci ani buni ENGIE, contra modicei sume de 5 lei/lună, zicea că-mi asigură revizia CT. Revizia consta în udarea țevilor de gaze cu apă și săpun. Niciodată angajatul ENGIE nu a demontat capacul CT. Revizie să fie, dar s-o știm și noi. Enormă bătaie de joc a diriguitorilor țării față de un popor rupt în spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro