miercuri, aprilie 14, 2021

Lider vs. candidat și partidul marilor promisiuni (PMP)

Motto: ”An accepted leader has only to make sure of what it is best to do, or at least to have made up his mind about it.”

An efficient and successful administration manifests itself equally in small as in great matters.”

Winston S. Churchill, 1949

Spuneam în articolul precedent că evenimentele se petrec în România cu o viteză extraordinară, trec ca o cometă prin viețile noastre. M-am înșelat: mai degrabă ca un uragan, ca o tornadă; vin cu viteză, unii nici nu apucă să le remarce, alții rămân confuzi, dezorientați sau chiar avariați, cei norocoși se adăpostesc repede și bine, alții înfruntă catastrofa sperând să scape cu viață. Dacă acum câteva zile eram oarecum optimistă, după ce am văzut reacțiile cetățenilor de peste tot în urma eșecului devastator al guvernul Ponta de a manageria o situație de urgență, după evenimentele de sâmbătă, 1 februarie și duminică, 2 februarie, și anume intrarea în vigoare a codului penal și a codului de procedură penală în forma modificată de USL prin legea de aplicare și conferința de presă a președintelui Traian Băsescu după ședința CSAT legată de STS și preluarea acestui serviciu de către guvern nu mai am deloc același entuziasm. Chiar dacă cetățenii revoltați vor să sancționeze corupții și infractorii de drept comun care ne conduc astăzi nu o vor putea face dacă întregul proces este măsluit și compromis prin schimbarea ad-hoc a legilor și prin simularea unor alegeri, prin controlul absolut al pârghiilor și mecanismelor legale.

Prioritățile legislative ale USL pentru acest debut de sesiune parlamentară sunt înspăimântătoare; site-ul Hotnews abundă astăzi în știri care mai de care mai îngrijorătoare: băieții deștepți din energie se pot întoarce protejați de o nouă lege, prin reintroducerea contractelor directe pe termen lung; discutarea legii minelor se va relua pe baza consultanței din ”societatea civilă” afiliată PSD și lui Voiculescu, prin Victor Alistar; Crin Antonescu vrea să trimită proiectul de revizuire a Constituției în Parlament miercuri, 5 februarie; discuțiile asupra Codului Silvic se vor relua; traficul de influență este legal, iar pe prim-ministrul Ponta nu îl deranjează, dimpotrivă. Printre prioritățile USL se numără, desigur, și Traian Băsescu, care trebuie distrus și îngenunchiat prin orice mijloace, inclusiv prin atacul asupra familiei sale, prin crearea unei comisii de investigarea a tranzacției imobiliare a Ioanei Băsescu.

Tot astăzi aflăm din raportul anticorupție al Comisiei Europene că jurnalismul independent este aproape mort, fiind aproape integral afiliat politic prin proprietarii trusturilor de media, deci șansele ca populația să fie corect informată sunt aproape de zero. Am putea spune că pentru noi aceasta este o știre foarte veche, dar în contextul actual are o foarte mare relevanță. Comisia sugerează să avem grijă și la noile coduri, să păstrăm garanțiile legale de până acum și instrumentele legale care au permis condamnarea unor corupți. Noi să avem grijă, noi românii, prin guvernul și parlamentul nostru. Pare o misiune imposibilă: cei care trebuie să fie atenți și să mențină garanțiile legale și constituționale sunt cei care le-au încălcat cel mai flagrant, parlamentarii aleși din cel mai coruptă instituție a anului 2013, fiind premiată internațional ca atare. Parlamentului României i se cere să mențină standardele de integritate și anticorupție în condițiile în care numărul parlamentarilor condamnați pentru corupție și membri în comisia juridică este impresionant ( a se vedea articolul lui Vlad Mixich, aici). Este un catch 22, adică o situație paradoxală din care aparent nu putem scăpa. Ce facem?

În degringolada politică a vieții românești aflăm că s-a mai înființat legal un partid, Partidul Mișcarea Populară, mișcare inițiată încă de anul trecut de unii dintre consilierii președintelui Traian Băsescu, după ce șefia PDL a fost preluată de Vasile Blaga, și nu de oamenii președintelui, în acest caz Elena Udrea. La alegerile pentru șefia internă a partidului au candidat și reformiștii, intelectualii care au intrat în politică în 2008 -2009, sub candidatura Monicăi Macovei, care a obținut un scor derizoriu.

La câteva ore de la înființare aflăm că Elena Udrea, fost președinte PDL București, s-a transbordat deja din PDL în PMP. La fel, Cristian Preda, europarlamentar PDL, suspendat din partid în vara anului 2013. După cum știm, Monica Macovei a rămas în PDL unde continuă, atât cât poate, ce a început, fiind consistentă în declarațiile sale publice împotriva corupției și pentru respectarea legii. De ce au candidat amândouă pentru alegerile interne PDL, când era evident că una va prelua voturi de la cealaltă și nimeni nu va câștiga, nu știm. De ce Monica Macovei a rămas în PDL și nu s-a dus sau nu a fost invitată să meargă în PMP, nu știm.

Ceea ce știm însă este că avem însă un partid nou-nouț, care pare destul de vesel, orientat pe dreapta, de opoziție, dornic să intre în luptă și să spulbere USL-ul cu oameni noi, policieni noi și viguroși. Să vedem cine sunt acești lideri: Elena Udrea, fost președinte PDL București, lider de frunte al partidului, Cristian Preda, europarlamentar PDL suspendat, Adrian Papahagi, PDL, demisionat, Teodor Baconschi, PDL, demisionat, Eugen Tomac, deputat PDL, actual președinte PMP, fost consilier prin administrația prezidențială, Elena Băsescu, parlamentar PDL, Daniel Funeriu, PDL, fost ministru al Educației în guvernul Boc, fost consilier prezidențial. Oameni noi, desigur, cu excepția lui Eugen Tomac care este atât de vechi, încât nu îl cunoaște nimeni. În rest, toți ceilalți vor candida pe listele PMP pentru europarlamentare, inclusiv Elena Udrea – din declarațiile ei -, inclusiv EBA. Indiscutabil, toți acești oameni se auto-consideră liderii României de azi și de mâine, opoziția la USL și PDL.

Ce este un însă un lider și ce este un candidat? Este foarte greu să definești ce este un lider și care sunt atributele leadership-ului, și foarte ușor să definești un candidat; un candidat este o persoană care candidează. Dacă tot l-am citat pe Churchill să ne gândim la câteva calități ale unui lider autentic prin prisma exemplului lui: 1. capacitatea de a lua decizii; capacitatea de se exprima onest, ferm și neechivoc, chiar dacă asta displace și stârnește aversiune; capacitatea de a vedea 3-4-5 pași înainte, adică de a avea viziune; imaginație istorică, adică să înțelegi de unde vii și încotro te îndrepți; capacitatea de a vedea planul general combinată cu atenția la detaliile importante; capacitatea de a genera susținători [i].

Ce lideri mai rămân dacă aplicăm această grilă? Traian Băsescu, Monica Macovei, poate Cristian Preda, dacă își asumă vreun rol mai serios în această direcție și evită răfuielile derizorii fără anvergură. La o inflație masivă de candidați – MRU, Udrea, Predoiu, Neamțu și toți ceilalți menționați – avem foarte puțini lideri. În fața avalanșei fără precedent a mașinăriei USL ce putem face cu un lider incontestabil – Traian Băsescu – și o armată de veleitari? Mai nimic. Constatăm cu tristețe că PMP debutează promovând-o pe Elena Udrea, o femeie care nu s-a remarcat prin nimic altceva decât consistenta ei admirație pentru Traian Băsescu, deși orice om politic ar trebui să știe că nu poți crește la umbra unui copac. Un lider competent, în primul rând, scapă de mentor, iese de sub umbrelă și își dovedește forțele pe cont propriu, așa cum a făcut Monica Macovei. Din păcate, cei doi lideri, Băsescu și Macovei sunt acum pe poziții ostile, în loc să se completeze reciproc. Apoi un lider nu este creat și impus de sus într-o democrație, se auto-creează, se remarcă, construiește ceva. Traian Băsescu s-a remarcat ca un om politic capabil, dar din păcate nu pare să învețe din greșelile trecute. Elena Udrea și Elena Băsescu nu au ce să caute pe listele PMP pentru europarlamentare, nu au niciun motiv să fie promovate ca lider, pentru că nu au dovedit nicio calitate în această direcție. Traian Băsescu trebuie să înțeleagă că lupta acestui an, așa cum au spus-o deja și alți comentatori astăzi, este mult prea importantă pentru a-și diviza susținătorii din cauza unor astfel de erori periferice scopului: lupta împotriva USL. Altfel vom crede că o miză mai importantă pentru el este ca favoriții săi, indiferent de lipsa evidentă de calități politice și anvergură, să își facă o carieră. Nu va funcționa de această dată, o astfel de listă nu va fi votată de cei care l-au creditat în trecut. Nu are nicio importanță pentru electoratul de dreapta că bretonul blond al Elenei Udrea aduce tonicitate, vedetism și succes mediatic imediat, astfel cum citeam într-un articol halucinant din Evenimentul zilei; pentru foarte mulți dintre noi bretonul brunet al Monicăi Macovei este mult mai tonic și mai credibil. O încercare oricât de onestă în a vedea calitățile de lider și de om politic ale Elenei Udrea se blochează întotdeauna în felul repetitiv și lipsit de imaginație în care aceasta reproduce discursul lui Traian Băsescu. Ea este un om politic făcut în laborator, fără calități autentice de lider, doar cu aroganța unor închipuite calități. În penuria de lideri din politica românească este foarte ușor să pari ceea ce nu ești, drept dovadă calitatea jalnică a oamenilor politici pe care îi avem în toate partidele.

Cei care se uită astăzi la PMP vor leadership, vor opoziție fermă și dură împotriva USL; nu interesează absolut deloc ambițiile mărunte privind carierele și orgoliile personale. Cât timp acestea rămân prioritatea PMP vom considera că este un partid făcut în glumă, neserios, însăilat pe comandă de un designer fără talent. Vom aștepta cu interes următorul partid.

________________________


[i] A se consulta Churchill on Leadership. Executive Success in the Face of Adversity, de Steven F. Hayward, Gramercy Books, New York, 1997, 1998, 2004.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Principalul argument împotriva USL, în orice caz cel mai uzitat, este corupţia.
  Această corupţie ar putea precipita un vot anti-USL în favoarea … cui?
  Vot anticorupţie pentru Elena Udrea? Pentru Florin Popescu? Baronul local tipic, cu nimic mai prejos decât Nicusor Constantinescu sau Bunea Stancu. Florin Popescu, adversarul corupţiei!
  Dar aia mică, EBA, ce mai face? Nu intră şi ea? S-o votăm şi pe ea … anticorupţie. Dar Ridzi, prietena ei, mai are voie în politică?
  Frumos început. Şi frumos final de carieră pentru Băsescu (sper să fie finalul, la ce fel se prezintă).
  Faţa reală a anticorupţiei băsiste – de circumstanţă, selectivă şi exploatată de el politic, chiar dacă (sper) nu neapărat politizată de cei din justiţie.

 2. Păcat de atâta energie acumulata si nefolosita. De ce oare nu ne mai vede Traian Basescu , de ce oare se incapataneaza sa lupte mereu de unul singur? Sau pur si simplu, trebuia mai de mult sa ne luam soarta in mâini si sa ne organizam ? Ori poate așteptăm sa dizolve Parlamentul ?
  Iar dacă nu e nici una nici alta si acceptam ca suntem doar niște comentatori de pe margine, nu ne rămâne decat sa vedem cu cati dinti in gura mai ramanem la sfarsit de 2014.
  Orice alt comentariu e de prisos. Încă se mai pot face multe si va rog, nu cedati si dumneavoastră ! Așteptăm soluții, nu capitulari!

 3. Ziceti Dvs ca „Elena Udrea și Elena Băsescu nu au ce să caute pe listele PMP pentru europarlamentare, nu au niciun motiv să fie promovate ca lider, pentru că nu au dovedit nicio calitate în această direcție”….
  Pai, nu de motive d-astea de care vorbiti Dvs au ele nevoie pentru ca ele au un motiv si mai si”: VOR la Brusselles pe salariu de 12000 Euro/luna plus altele timp de 5 ani!!!
  La Brusselles nu au nevoie decat de 1 consilier platit bine din banii Brussellesului si care sa stie sa le scrie 15 cuvinte inteligente si inteligibile pe care sa le citeasca in plenul PE !!!
  EBA asa a ajuns „fruntasa” in PE, altfel ea saraca e aproape analfabeta, nu ar sti 2 vorbe sa zica in fata unui ziarst de forta de la CNN, de exemplu !
  Plus ca scapa amandoua de fauna politica din Parlamentul Romaniei, ca una-i parlamentar de Bucuresti si alteva e europarlamentar de Brusselles !
  Si uite asa putem marca de pe-acum ESECUL PMP cu alde madam Udrea si EBA in fruntea listei la europarlamentare!

  • Intr-adevar, EBA nu are ce cauta in PE, dar nici consoartele, la fel de proaste, ale Derbedeului plagiator si multiplului Repetent nu au ce cauta in PE.
   De ce consoartele, la fel de proaste, ale Derbedeului plagiator si multiplului Repetent, de ce coruptul Severin, de ce puscariasul Gigi, de ce celelalte lichele trimise in PE de psd, pnl si pc nu asigura, de pe acum, esecul usl la viitoarele alegeri ?

   • Ba eu zic ca e bine! E bine sa le avem in PE si nu in Parlamentul Romaniei!
    Aici pot face mult mai mult rau Ro decat la Bruxelles. Probabil ca parintele celor doua blonde nu le-a putut refuza carierele politice si-a hotarat ca cel mai mic rau posibil este sa le trimita departe de Bucuresti. Ganditi-va doar ca la urmatoarele alegeri parlamentare domestice nu le vom mai vedea pe liste. Eu zic ca e un pret mic ptr a scapa de cele doua. Sau nu?

 4. Viteza asta extraordinară e doar o iluzie. E doar zgomotul de fundal al ritualului de reproducere a elitei conducatoare in RO. Si astia se reproduc si in sulf. Se reproduc la infinit si fara cea mai mica rezistenta/concurenta (saracul V. Mixich e asa de singur ca va avea nevoie de un psiholog f. curind…)

  PMP e ultima lor creatie/”permutatie” si cei care o conduc sint tot atit de responabili ca si USL de situatia prezenta.
  De tinut minte ca nu va mai exista niciodata o pirghie care sa impuna in Romania o dezvoltare/salt/evolutie institutionala cum a fost cea impusa de UE…si care va disparea in max 2 ani. Va disparea fara impotrivire. Ba chiar se pare ca romanii de rind sint mai speriati de o Justitei functionala decit politicieni…???

  Deci nu USL/PRM, sau liderii lor, sint problema principala…ci absenta cetatenilor din arena publica.
  Nu poti avea democratie fara cetateni asa cum nu poti face Justitie prin STS.

  • Nu este deloc asa.
   Nu poti compara un partid in care doar citiva sunt acuzati ca ar fi furat zeci sau sute de mii de euro, cu usl, in care exista de citeva sute de ori mai multi corupti, care au furat de citeva mii de ori mai mult, si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
   PDL-ul nu s-a constituit in grup infractional organizat, nu a dat o lovitura de stat, nu a fraudat alegerile si referendumul, nu a obstructionat justitia, nu a blocat reformele si legile anticoruptie, nu i-a aprat pe coruptii din rindurile sale, dimpotriva, a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.

   • Ba chiar asa-i!
    Principial nu este relevant cit si citi au furat, hotii-s hoti si basta. Iar asociatii (mai ales cei cu pozitii de influenta) din partid care nu au furat au stiut preabine ca se fura, ca doar nu-s prosti si au tacut precum porcu-n cucuruz, adica au girat jaful. Este adevarat ca PDL-ul nu a performat in ticalosie la nivelul actualilor potentati, dar apartin aceleiasi categorii de grup infractional organizat.

 5. Felicitari pentru luciditatea observatiilor. Articolul din evz.ro la care v-ati referit este un vomitiv care surprised cjiar si in aceea publicatie.

 6. Incredibila prostia cu primirea ex-madamei cocos in PMP. In 2009 Basescu a trecut-o „in adormire” pana ce a recastigat presedintia. Sa-i fi luat Dumnezeu mintile in 2014? Plescoianca – tipica mixtura de neam prostism, tzopism si prostie fudula – va scufunda definitiv PMP la europarlamentare daca nu este rapid rejectata. Chiar nu inteleg cum oameni de valoarea lui Papahagi, Funeriu, Paleologu, Marian Preda, chiar si Cristian Preda pot accepta sa se compromita definitiv in compania unui asemenea gunoi politic. Eu tot sper ca Basescu asteapta dezastrul de la europarlamentarele fara miza (o prezenta de 20% ar fi o minune) ca sa puna piciorul in prag ulterior si sa impuna un front comun anti-USL, caci in noiembrie se joaca soarta tzarii – in sau in afara Europei.
  Cu EBA e mai complicat – pe site-ul Parlamentului European exista numeroasele ei luari de cuvant si initiative si nimeni nu le-a criticat vreodata. Desigur, meritul e mai ales al consilierilor foarte buni pe care-i are, dar faptul ca-i asculta e ceva. Comparatzi activitatea EBA-ei cu prestatiile jalnice ale celor doua madame co-prezidentiale useliste si vetzi vedea ca e mai complicat cazul EBA la Bruxelles.

  • Cred ca glumiti, EBA nu stie nici macar sa citeasca cum si cand trebuie ceea ce-i scriu consilierii ei !
   S-a facut de ras de cateva ori in PE numai citind aiurea ceea ce scria pe biletelul din mana !
   O vedeti stand in fata vreunui ziarist cu intrebari tari si fara biletelul consilierilor ?!
   Ati vazut-o vreodata raspunzand in tara sau strainatate la vreo intrebare ziaristilor romani sau straini?!
   Daca-i asa buna cum lasati a crede, de ce nu o vedem in direct nicaieri ca sa ne dea masura capacitatii ei nemaipomenite?!
   EBA de ce nu candideaza la europarlamentare ca independenta, asa cum a candidat in 2009 ?!
   NU candideaza pentru ca acele conditii din 2009, cand tot PDLul juvenil i-a cazut la picioare mobilizat discret de anturajul prezidential si i-a facut campanie, NU mai exista, PDL e pe faras mai ceva ca PPDD iar PMP e cvasi necunoscuta !!!
   EBA discrediteaza PMP la fel ca si Dna Udrea.
   O adunatura de fosti din vechiul PDL sau FC sau maine poimaine PPDD(??!!) in „noul partid de „dreapta”…..
   „Succesuri” !!

 7. subsrciu la ce ati spus, excelent articol. daca elena udrea ar fi fost intr-adevar inteligenta, s-ar fi retras singura din politica pana acum. cel mai bun lucru pe care il poate face pentru cauza dreptei este sa-si ia posetele si sa plece. valabil si pentru eba. elena udrea este politicianul care obtine pentru fiecare vot pozitiv 100 de voturi negative. dreapta nu isi permite lucrul asta. udrea si eba sunt pentru USL „gifts that keep on giving”, cum spunea dl aligica despre plagiatul lui ponta. inteleg ca ele nu-si dau seama, dar Basescu ar trebui sa inteleaga. capitalul politic strans de el cu multa munca si stres este risipit aiurea prin astfel de decizii.

 8. @D-na Postelnicescu – vă prinde mai bine stilul acesta jurnalistic, bine documentat, bine structurat, ofensiv dar în limite sportive. Fără melodramă. Mi-a plăcut analiza din toate punctele de vedere. De trei ori excelent. Succes!

 9. Excelent, doamna Postelnicescu. Basescu ori e plictisit de politica, ori e orbit de cele doua Elene. Oricum ai lua-o, prezenta lor pe listele PMP e un dezastru, iar alde Papahagi si compania haulesc de bucurie ca partidul acesta a racolat de la PDL cateva fosile politice. Cine mama dreaq va vota cu paparudele astea care oricum nici pana acum n-au spus nimic concret ? Eu inteleg ca Preda, Funeriu, Diaconescu sau Tomac vor atrage o parte a electoratului pierdut de Basescu-PDL, dar sa vii cu loazele care cica sunt acum parlamentari fugiti de la Blaga pentru a „intari” PMP ? Eu aud si vad ce se intapla aici la Cluj: pai Papahagi poate fi fericit ca i-a intrat pe usa un ins ca Gurzau ? Doamne fereste ! Inseamna ca oamenii astia sunt imaturi sau si-au pierdut pur si simplu busola…

  • „Cine mama dreaq va vota cu paparudele astea care oricum nici pana acum n-au spus nimic concret ?”

   Poate chiar tu? Poate cand o sa vezi listele celorlalte partide nu mai ai de ales. Va trebui sa votezi lista cea mai buna, nu? Sa vedem….

 10. Foarte bun articolul. Sincere felicitari! Va voi urmari scrierile cu mult interes.
  In ce priveste fondul articolului – aparitia PMP – se pare ca Traian Basescu nu poate fi luat decat „la pachet” cu madam Udrea. EBA e data de toata lumea ca sigura. Probabil se pregatesc, pentru „un nou start” d-nul Flutur si d-na Turcanu … tot „la pachet” ! DEZAMAGITOR INCEPUT !!!

 11. Imi este greu sa pricep pentru ce, de mai mult de un an si jumatate, nici un analist nu vrea sa detalieze, cu onestitate, cauzele insuccesurilor inregistrate de gruparile politice apropiate de Cotroceni in infruntarile electorale si incapacitatea lor de a „marca” puncte electorale, in ciuda „mingiilor ridicate la fileu” de actualii guvernanti. Este vizibil „de la o posta” ca victoria inregistrata de actualul locatar al palatului din deal in fierbintea vara 2012 are toate atributele unei victorii „à la Pyrrhus”. Nu are nicio importanta daca electoratul care a votat pentru demitere numara sau nu 50 % din totalul votantilor din tara; faptul ca impricinatul a declarat ca nu doreste sa ramana presedinte „la masa verde”, dar a ramas, i-a indepartat pe ultimii sai sprijinitori „de conjunctura”, pastrandu-si doar „nucleul greu”, iar consecintele au fost dramatice la scrutinul legislativ din decembrie 2012. Alianta USL a facut marea gafa de a oferi PDL-ului ocazia unei rupturi decente de mentorul lor, fapt care le-ar fi permis ca, dupa o schimbare la Cotroceni, sa revina in forta pana la finele anului respectiv si sa aiba, cu adevarat, un cuvant de spus in legislativul tarii (si, [cine stie?], poate chiar in executiv). Cu atat mai mult cu cat ar fi „punctat” eficient pe tema indepartarii ilegitime a presedintelui de catre USL prin manevre in afara legii. Asadar, ar fi sacrificat un individ (fie el chiar parintele spiritual al PDL-ului, vezi : „suntem cu totii urmasii lui…”), dar ar fi salvat formatiunea politica. Si pentru aceasta, nu ar fi fost necesar sa-si tradeze „parintele”; ar fi fost suficient sa-si sustina la urne „mentorul” si sa astepte decizia electoratului; neprezentarea la urne a unei formatiuni politice este o gafa de proportii gigantice si a contribuit din plin la rezultatele proximului scrutin. Acum, PDL-ul a devenit o formatiune obscura, din multitudinea de formatiuni „aliate” care incearca, fiecare, sa rupa o halca cat mai consistenta din fosta formatiune importanta nu se remarca niciuna ca viitoare „stea” a politicii romanesti, iar actualii guvernanti pot sta linistiti, nu-i ameninta nici un pericol. Sa fie, oare, suficient ca fortele politice apropiate Cotroceniului (si includ, printre ele, si PDL-ul) vor obtine 6 sau 7 fotolii de europarlamentari (chiar daca printre „fericitii ocupanti” o vom regasi pe EBA, poate si pe cealalta Elena…) ?

  • Cauzele insuccesului Fortelor (cu adevarat) Democratice sunt foarte simple.
   In parlament exista o majoritate formata din corupti si infractori.
   Acestia, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, si-au permis cele mai perfomante mijloace de propaganda, dezinformare, intoxica si manipulare, si-au permis cele mai performante metode de fraudare a alegerilor.
   De ani de zile, infractorii care au devalizat tara, au declansat o campanie mizerabila de minciuni, calomnii si dezinformari impotriva tuturor oamenilor corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili, care au incercat sa se lupte cu mafia.
   De ani de zile, televiziunile si trusturile de presa ale infractorilor ii ataca in cel mai abject mod pe toti oamenii cinstiti si competenti care li se opun.
   Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis Latrinele TV ale mogulilor infractori, nu ar mai fi avut cine indobitoci electoratul.
   Daca Justitia si-ar fi facut datoria si i-ar fi arestat pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, si le-ar fi confiscat integral averile, nu ar mai fi avut cine finanta si organizat indobitocirea electoratului, nu ar mai fi avut cine finanta si organiza fraudarea masiva a alegerilor si referendumului. De fapt, referendumul nici nu ar mai fi avut loc.

   • O discutie onesta presupune asumarea propriilor greseli si a erorilor savarsite de cei pe care ii sprijinim. Actualii guvernanti nu au coborat din neant, asemenea Zburatorului care sucea mintile fetelor neprihanite. La mijlocul anului 2007 avea loc primul referendum referitor la revocarea presedintelui. Iar rezultatul a fost catastrofal pentru adversarii lui, desi respectivii dispuneau de aceleasi mijloace de influentare a opiniei electoratului pe care le detin si acum (resurse financiare, posturi TV, ziare). Un an mai tarziu, PDL-ul castiga un numar considerabil de voturi, devenind principala formatiune in executiv. Dupa inca un an, T.B. ramanea la Cotroceni (adevarat, cu un vot „pe muchie de cutit”, contestat de multi si profitand de erori copilaresti ale contracandidatului). Oricum, dispunea inca de o sustinere masiva. Asadar, intrebare „Ce s-a intamplat in cei aproape trei ani dintre decembrie 2009 si iulie 2012 ?” A crescut considerabil capacitatea adversarilor de a influenta electoratul? Cum si de ce, s-au imbogatit subit, au recurs la serviciile unor vrajitoare? Si daca da, cum a fost cu putinta in plina guvernare PDL? Pana cand nu vom raspunde acestor intrebari, sunt mai ispitit sa cred ca unele greseli savarsite de T.B. au generat actuala stare de fapt. Poate au fost mai mult greseli de forma decat de fond, dar multicele, dintre acestea fiind de amintit :
    – „agresivitate” (ca sa folosesc un eufemism) nejustificata in relatiile cu presa (vezi „rroma urat mirositoare”, „gaoz…”- aici am evitat sinonimul „poponar”)
    – jignirea impardonabila a Majestatii Sale Regele Mihai (care a generat o revolta mocnita a tuturor monarhistilor – si, sa nu uitam – acum acestia depasesc 30 de procente), asadar transformarea unui electorat neutru sau favorabil intr-unul accentuat ostil
    – inabilitatea gestionarii cazului EBA. Opinia ca mezina sa a castigat mandatul de europarlamentar cu un sprijin major din partea PDL (desi era o independenta) a primit creditul majoritatii populatiei, transformandu-se intr-un instrument eficient pentru adversari
    – sustinerea neconditionata a actualei senatoare de Roman (al carei nivel de simpatie in randul electoratului se diminua accentuat, si nu fara motiv)
    Desigur, toate aceste greseli au fost „speculate” eficient de adversari, dar era de asteptat sa se intample asa. In aceste circumstante, nivelul de sustinere a lui T.B. a coborat la o cota alarmanta, undeva spre 20 % (fapt confirmat si de rezultatele amintitului referendum, chiar daca exista dubii privind corectitudinea. Chiar daca frauda ar fi atins cifrele maxime avansate : 1…2 milioane, tot ar fi indicat mai mult de 75 % voturi impotriva). O formatiune politica majora (precum PDL-ul de la sfarsitul anului 2011) ar fi trebuit sa receptioneze corect semnalele primite din partea electoratului si sa reactioneze adecvat.
    Si care ar fi fost reactia adecvata? Indepartarea lor de T.B., care incetase a fi o „locomotiva” electorala, devenind, din zi in zi, o frana. Si care ar fi fost cel mai potrivit moment pentru a proceda astfel? Participarea (eventual sustinerea lui T.B.) la referendum. Rezultatul la legislativele de la sfarsitul lui 2012 ar fi fost considerabil mai bune. Este exact ceea ce am sustinut in postarea „radacina”. Oricum, nu cred ca s-ar fi ajuns la actuala degringolada din PDL. Si poate ca nici hemoragia spre PMP (care, in paranteza fie spus, se autoiluzioneaza cu speranta ca va prelua toate procentele pe care le ca pierde PDL. Multe dintre aceste procente se vor pierde in neant sau vor ajunge la altii). Proximele europarlamentare vor demonstra daca am sau nu dreptate. O zi excelenta!

    • Sunt de acord ca trebuie o discutie si o analiza onesta, mai ales pe asumarea erorilor, bine punctate de dvs. Singurul aspect unde nu sunt convinsa este cel al referendumului, unde s-a dezbatut foarte mult solutia adecvata si s-a ajuns la boicot. Altfel, pe fond, dpv al procesului democratic poate ca testul trebuia trecut si rezultatele ar fi fost altele decat cele preconizate.

   • Nu vă autoamăgiţi.
    Dumneavoastră, ca şi Băsescu, supraestimaţi influenţa televiziunilor şi ascundeţi sub preş insuccesul presei băsiste. Pentru că există şi aşa ceva.
    A nega partizanatul B1TV, Naşul TV, al Evz, al României Libere, al TVR pe vremea Rodicăi Culcer este cel puţin … chutzpah, chiar dacă acestea au fost, în optica dumneavoastră, de partea binelui (adică de aceeaşi parte a baricadei ca şi dumneavoastră).
    De ce Antena3 avea audienţa pe care o avea (şi încă o are), iar B1 sau Naşul aveau audienţa pe care o aveau, ar fi o temă de gândire pentru Băsescu. Şi de îngrijorare.
    Ipoteza mea este că inversaţi relaţia cauză-efect.
    Eu cred că nu audienţa antenelor sau a Realităţii înainte de rupere a provocat pierderea popularităţii lui Băsescu, ci impopularitatea lui Băsescu a provocat popularitatea televiziunilor care-l atacau. Atacurile la Băsescu făceau audienţa antenelor. Pur şi simplu oamenii se uitau la posturile care le spuneau ce doreau să audă.
    Unul din rarele comentarii lucide pe care le-am citit pe blogary, după alegerile din 2012, a fost acela că PDL e probabil singura forţă politică din lume care a încercat să câştige alegerile însultând electoratul.
    Mai mult, politicienii băsişti nu au învăţat nimic.
    Iată un exemplu: http://funeriu.blogspot.ro/2014/01/votantilor-usl-cu-compasiune.html
    USL ar trebui să-i platească o leafă băiatului ăstuia şi să-i popularizeze mesajul, pentru că face o treabă bună în a fideliza electoratul USL. În simplitatea lui, probabil confundă propria exaltare cu realitatea.
    Îşi imaginează electoratul USL atât de zdrobit de proasta guvernare a USL, încât îl şi vede refugiindu-se spăşit în braţele lui Băsescu reloaded, eventual pe sub fustele Elenei Udrea, meritând desigur şi o săpuneală zdravănă înainte de a fi primit.
    Cred că domnul Funeriu se mai gândeşte dacă va accepta să fie pângărit de voturile electoratului USL, dar probabil, cu oarece ezitări, le va accepta totuşi.
    Funeriu mi-a reamintit de ce, chiar dacă USL s-a dovedit o (imensă) dezamăgire, nu-mi pare rău că nu am votat nimic asociat cu Băsescu din 2004 încoace şi nici nu voi mai vota vreodată un băsist, fie el actual sau pocăit precum cei din PDL.

 12. In calitate de om politic Mihail Neamtu nu poate fi asemanat cu cei alaturi de care i-a fost mentionat numele. Neamtu a initiat miscarea Noua Republica, inregistrata la sfarsitul lunii ianuarie 2013 ca partid politic. Este de dreapta, din noiembrie afiliat Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (AECR), in prezent fiind singurul partid in care nu si-au gasit locul politicieni precum cei pe buna dreptate-i blamati.

  • Întrebarea care se pune este cine îl ia pe Mihail Neamțu drept politician serios după repetatele sale gafe din ultimii doi ani? Cine poate vota un individ care perturbă ședința Parlamentului și își sabotează cariera în modul cel mai caragialesc cu putință?

   • Este un tanar politician in formare, cu un fundament veritabil si remarcabil. Chiar daca uneori gafeaza, ceea ce este discutabil, in mod cert numele sau nu poate fi asociat jafului postdecembrist. Acest baiat chiar merita a se discuta despre el, chiar la modul critic.

    • @un prieten – mă bucur că lăsați in final ușa deschisă criticii. Îmi pare rău dar îl supra-evaluați pe Mihail Neamțu. Mă refer la politician, nu la profesionistul Mihail Neamțu – departe de mine să îl judec din acea privință. Cu un astfel de temperament nu are ce căuta in politică. Nu se face campanie electorală recitând versuri din autori controversați, aruncând cu ouă in spațiul public sau generând circ in Parlament. Oricum, fiecare păsărică pe limba ei piere. Apreciem energia dar lipsa de carismă și gafele chiar contează in politică. Cu bine.

 13. Excelent articolul. Imi permit doar sa adaug o intrebare: a vazut cineva prin partidele de dreapta vreun politician care a creeat o afacere, alta decat mulsul bugetului, care sa creeze un produs/serviciu si care sa dea de munca unor rumani? Eu nu, am remarcat doar ca presedintele partidului liberal a lucrat toata viata la stat.
  Pornind de la aceasta observatie si coroborand cu sosirea udrei in pmp concluzionez ca in fapt discutam de una sau mai multe ematatii feseniste care au constatat ca electoratul pomanagiu e cuplat puternic la psd, ca votul impotriva nu mai da rezultate si atunci incearca sa mobilizeze absentii prin impaunarea cu titulatura de partid de dreapta.

  • Toate aceste grupuscule care se proclamă „de dreapta” sunt în esență niște improvizații. Niște încercări disperate de proiect, conduse de primadonne posesoare de ego-uri care nu au nicio justificare. Singurul politician pedigree este Traian Băsescu (ne place sau nu). A învațat foarte multe din mers, din nefericire temperamentul, lipsa autocontrolului în situații delicate si stilul bully l-au costat imens (mi-am ales cu grijă cuvintele). Și implicit a costat pe toți cetățenii onești care și-au pus speranțe in proiectul politic numit alianța DA.

 14. Stiu ca poate va va mira ceea ce voi spune, dar Partidul Marii Primeniri va iesi surprinzator de bine dupa valtoarea politica de anul acesta. Un „lider maximo” (si total as adauga eu), precum T. Basescu si o armata supusa, fidela si increzatoare, cu servicii secrete care lucreaza intens in folosul cui trebuie, cu o arata de primari care vor capota la momentul oportun in tabara cui ii are la mana, vor face din PMP o forta, care se va ridica precum PDL cu ani in urma.
  Cu un electorat ramas majoritar la nivelul Cetateanului Turmentat, nu e prea greu sa castigi si sa mai fai un ban cinstit din fondurile europene. Vax Dei!

 15. De ce nu se gaseste o voce sonora si respectabila in acest PMP sa zica raspicat „lumea are alte asteptari de la noi, nu putem primi orice oportunisti, cei cu imaginea mai sifonata sa treaca in plan secund si sa-si indrepte imaginea prin munca si modestie, lista conducerii si pt europarlamentare trebuie facuta pe criterii de competenta cu oameni carora nu l-i se poate reprosa nimic”. Cred ca daca se gasesc niste oameni hotarati si providentiali in acest moment, PMP are o sansa sa repare stangaciile cu care a inceput, daca nu va fi acaparat si dominat de oportunisti.

 16. Lucrurile evoluează.
  Dintr-un articol hotnews aflu că PMP nu primeşte pe oricine. Au o sită cu ochiuri foarte fine.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16570768-elena-udrea-pmp-avem-sita-ochiurile-foarte-mici-nu-propunem-luam-oricine-partid.htm
  Înţeleg că Elena Udrea este cea care cerne membrii noii formaţiuni!!! (prin sită au trecut ea însăşi şi ditamai Florin Popescu)
  În acest moment, cu toată amintirea neplăcută a guvernelor Boc, PDL pare o formatiune politică mai salubră decât PMP, cu siguranţă mai credibilă în privinţa discursului anticorupţie.
  Paradoxal, Băsescu pare a fi reuşit în sfârşit să cureţe cât de cât vechiul PDL, atrăgând mizeria spre el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Ucraina. Alinieri ideologice toxice la narațiuni (post-)sovietice

Un “amănunt” picant și toxic a tulburat grav liniștea comemorării împlinirii a 80 de ani de la masacrul din poiana Varniței, de...

U.S. and E.U. shoulder to shoulder

"Parte din strategia lui Donald Trump ținea de rezolvarea problemelor prin escaladare. Acum rezolvăm problemele coborând temperatura, prin de-escaladare, căutând un...

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Despre protestele antivaccin, anxietatea tehnologică și tehnofobia. De ce ne este teamă de cipare (I)

Privim îngroziți la cei din jur care îmbrățișează teorii conspirative, le susțin impetuos pe rețelele de socializare, ți le aruncă în față...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.