sâmbătă, septembrie 25, 2021

Limbarița de care suferă demnitarii noștri

Pe tot parcursul week-end-ului, am fost bombardați cu știri, mai corect spus, cu presupuneri, din pacate, multe dintre ele lansate chiar de oficialități Adică de personaje deținătoare de înalte ranguri în ierarhia Statului român. A fpst vorba despre un noian de ipoteze referitoare la felul în care ar putea arăta și ar urma să se desfășoare viața noastră îndată după ziua de 15 mai. Atunci când starea de urgență ar urma să fie înlocuită de așa-numita stare de alertă.
Deocamdată nu e nimic sigur, totul se menține la nivel de propuneri, ipoteze sau “gândiri”. Și aceasta fiindcă, așa după cum am mai observat și cu altă ocazie, miniștrii noștri au o bolnăvicioasă plăcere de a ieși în spațiul public, pe televizoare, pentru a ne împărtăși și nouă, cei pe care îi conduc, că ei nu stau degeaba. Și că nu doar muncesc, ci și gândesc. Că respectivele gânduri se întâmplă să se ivească instantaneu, pe măsură ce interviul sau declarația de presă în chestiune curg e cu totul altă poveste. Puțin le pasă demnitarilor noștri că astfel creează în rândurile populației o stare de derută care numai bună nu e. Fiind de natură să facă jocurile Opoziției care exact pe asta mizează. Pe amplificarea dezorientării, a nemulțumirii și a urii în rândul românilor față de guvernanți, toate acestea urmând să fie folosite șmecherește, ticălos în campania electorală care, la un moment dat, tot va veni.
Lista vorbeților a fost deschisă chiar de dl. premier Ludovic Orban care s-a și grăbit să ne comunice ce are de gând să facă guvernul în cazul în care CCR va admite sesizarea Avocatului Poporului referitoare la neconstituționalitatea instituirii stării de alertă. Va da ordonanțe de urgență. Care este de așteptat să fie trântite în Parlament ori să fie, la rându-le, contestate la CCR. Se va stârni astfel un adevărat război de guerillă la nivelul difeiților poli de putere din Statul român, iar respectivul război numai în favoarea noastră nu e. A noatră și a țării.
Tot dl. prim-ministru și-a dat cu părerea și în ceea ce privește viitoarea desfășurare a Bacalaureatului. Dl. Orban se gândește să se recurgă la despărțitoare de plexiglas. Făcute pe bani cui ? Ai Statului, ai candidaților, ai organismelor locale care și așa au deja aproape golite buzunarele, ai instituțiilor de învățământ ? Dl. Orban ne-a lăsat pe noi să ne gândim la toate astea. Dumnealui a spus-o ! Nu e deloc exclus să își fi uitat ideea două minute mai târziu.
Au apărut pe piață o serie întreagă de liste cu propuneri referitoare la felul în care ne vom comporta în spațiul public îndată după data de 15 mai. Spațiu public însemnând și lăcașuri de cult. Nu, nu se vor redeschide bisericile, slujbele se vor desfășura în fața acestora. Iar distanța între cedincioși trebuie să fie de 8 metri pătrați. Ideea pare a fi acceptată de voie, de nevoie de BOR. Care însă nu vrea în ruptul capului să se recurgă la pahare și farfurii de plastic, la obiecte de unică folosință. A sărit să ne comunice asta dl. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR . E dreptul Bisericii să își organizeze cum vrea activitățile specifice, a tunat și fulgerat dl. Bănescu. Că  doar de 2000 de ani , ne asigură dl. Băsescu, Sfânta Împărtășanie nu a îmbolnăvit pe nimeni. Numai că nu ne-a spus că BOR ne garantează că nu se va îmbolnăvi nimeni. Ce facem însă cu ÎPS Pimen ? Dumnealui pare să stea ca un ghimpe celor ce susțin că BOR ne apără de tot și de toate. Uneori chiar și de infecția cu COVID 19.
Campionul anunțurilor riscante s-a dovedit a fi pe mai departe dl. Ioan Marcel Vela. Ministru de Interne în guvernul Orban. Subinginer la bază și posesorul unei licențe în Drept obținute la fantomatica Universitate Drăgan din Lugoj. După ce numai că nu s-au tras salve de tun cu ocazia anunțului că după 15 mai vor dispărea controversatele declarații pe proprie răspundere, dl. Vela ne-a înștiințat că nici în această privință nu e încă nimic sigur. Că întocmirea respectivelor hârtii ar putea să rămână pe mai departe obligatorie. Aceasta fiind ideea cui ? A lui, a premierului, a președintelui ?
Dl. Vela dă semne că nu a învățat nimic nici din ceea ce s-a întâmplat cu ocazia protocolului cu BOR, protocol referitor la sărbătorirea Paștelui ortodox, nici din controversele stârnite chiar în cursul săptămânii trecute în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor între localități. Dl, Vela pare chiar a nutri o plăcere diabolică în a stârni confuzii.
Nu pot fi trecute cu vederea nici prostiile în cascadă debitate de ministrul Culturii, insipidul domn Bogdan Gheorghiu, pe tema redeschiderii Teatrelor. După ce s-a făcut de râsul lumii operând distincții între Tache, Ianke și Cadîr și Romeo și Julieta, în privința riscurilor de natură medicală, insul cu pricina a recidivat. A ținut să ne asigure că a văzut piesele cu pricina. Dl. Gheorghiu se zice că ar fi la bază actor. Unde, cine i-a dat lui respectiva diplomă când insul în chestiune nu știe să facă elementara distncție între text și spectacol, între piesă și ceea ce se întâmplă pe scenă. Vai de teatrul românesc, de cultura românească cu un astfel de ministru. Care continuă seria jalnică inaugurată de PSD cu Lucian Romașcanu și Daniel Breaz.
Cât timp va mai trebui să treacă până când guvernanții noștri vor învăța să comunice pe o unică voce, să anunțe numai lucruri sigure, deja decise și bătute în cuie?

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Pe tot parcursul week-end-ului, am fost bombardați cu știri, mai corect spus, cu presupuneri, din pacate, multe dintre ele lansate chiar de oficialități ”

  Întocmai! Iar unele dintre ele au fost întra-atât de fanteziste încât i-a luat amețela chiar și pe cei care le-au anunțat.

  PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia dețin majoritatea în parlamentul României și pot crea „știri” dintre cele mai periculoase pentru România. Șirul de pomeni aiuritoare, imposibil de dat fără distrugerea economiei românești, l-a destabilizat inclusiv pe cela care le-a promis.

  Mă tem că nu „presupunerile”, cei drept lipsite de profesionalism, ale guvernanților sunt cele de care ar trebui să ne speriem acum, ci la ce s-ar putea întâmpla dacă promisiunile aberante ale d-lui M. Ciolacu ar deveni cumva realitate.

  • Totusi week endul a avut și UN MOMENT DE AUTENTICITATE: semileșinul lui Ciolacu.
   Este singurul eveniment verosimil.
   Imi imaginez ca soneriile cu beculeț roșu ale STS & SPP au sunat instantaneu in Biroul sau ce dormitor oval o fi fost al domnului Iohannis. Deindata liderul suprem i-a dat un what s up lui Orban – ”Deschide plicul maro ! ” , iar Ludovic s-a conformat și mai – mai că nu i-a venit să creada cand a vazut foaia pe care scra ”Rezerva pt PSD +++Firea !” Apoi a zambit și și-a zis – al naibii Șefu – de-aia a zis sa facem non-combat la alegerea Primarului de Bucuresti !”
   Concomitent Ministrul Sanatatii a primit și el un SMS: Dă drumul la testarea aia generală de care zicea Cercel, dat fără el, doar cu o cotă pentru Gaby ca s-a cumințit și a mai improvizat un campus din acela care imi place mie . S-ar pute sa avem nevoie de ea daca Marcel se resimte in continuare.

 2. Pt a se stabili un plan serios trebuiesc intii stabilite criiterile prin care se va urma un drum sau altul.
  In Ge exista Reproduktionszahl, precum si nr de infectati la 100000 de locuitori, max 50.
  Exista posibilitatea de a lua masuri locale in zonele respective, functie de gradul de pericol.

 3. Din tot ceea ce expuneti, se demonstreaza inca odata ca nu avem un stat adevarat ci doar o imagine jalnica si paguboasa. Cei care ar trebui sa ia decizii se dovedesc superficiali si neprofesionisti, nu au o pregatire in logica si structura ordonata a lucrurilor si a consultarilor profesioniste din vreme ci pe utima suta de metri.Astfel daca cei trei crai care ne bombardeaza cu tot felul de idei traznite ar fi citit cu atentie Constitutia, asa depasita cum este si alte legi nu dadeau acele ordonante pline de neconformisme si arbitrariu. Ca doar virusul se plimba din ianuarie prin Europa. De aceea avem imaginea ce o avem pe acest continent.

 4. Privitor ca la teatru
  Tu în lume să te-nchipui
  Joace unul și pe patru
  Totuși tu ghici-vei chipu-i,(M.E.)
  Poate ar fi nimerit sa ne aducem aminte de aceste nemuritoare versuri , poate am putea sa distingem , sa separam , din noianul de informatii , adevarul – de minciuna , prostia de – intelepciune si poate ar trebuie sa reconsideram si aceste doua versuri : Înșirând cuvinte goale , Ce din coadă au să sune, versuri ce par a fi mai actuale ca niciodata . Exemplele date in text , aparute parca dintr-o lume ireala ,ne pun pe noi toti intr-o mare dilema viitoare de acceptabilitate . Nefiind adeptul atacului axat direct pe o anumita persoana , ci mai degraba axat pe aprecieri referitoare la un text supus unei dezbateri,nu pot totusi sa nu constat incapacitatea unor factori politici, decidenti ,de a nu se aventura intr-o lume total necunoscuta lor . Desigur , politicul sau personajele (persoanele ) ce apartin aceste lumi simt nevoia de a fi in prim planul imaginii si uneori de a testa prin spusele lor opinia colectiva a cetatenilor , dar de aici si pina la ceea ce textul ne spune referitor la persoane- in carne si oase – si la modul lor de exprimare , este cale lunga . Din nefericire , in politica romaneasca modalitatea de a renunta la locul in care ai fost numit ,dar pentru care nu detii o minima pregatire , numita – DEMISIE- nu este prea des folosita . Un politician (cel putin la modul teoretic )nu poate avea ezitari , nu poate fi evaziv in afirmatii sau nu poate prezenta in spatiul public idei insuficient pregatite anterior sau nesustinute de realitate .O vorba romaneasa ne spune : unde nu stii este mai bine sa nu te amesteci si acolo unde tot nu stii , este mai bine sa spui – nu stiu -decit sa emiti pareri ce te arunca undeva in -RIDICOL-
  Despre biserica si despre modalitatile prin care enoriasii pot avea acces la slujbele religioase nu putem spune decit ca (in acest moment )este bine sa evitam contactul si cu – intregul arsenal – (ca sa spun asa ) ce este alaturat liturghiilor si in acelasi timp si evitarea alaturarii de alte persoane despre care evident nu avem nici cea mai mica informatie sanitara . Paza buna trece primejdia rea .Referitor , la ezitarile unor ministri ,este evident ca decizia finala -nu sta in buzunarul lor – si asa cum textul ne zice, doar doresc(uneori efectul este contrar propriilor asteptari) sa se afirme in spatiul public. Prevad niste demisii de urgenta in urma acestor ziceri si cum cineva acolo sus (ne iubeste ), asta doar ca sa ne amintim de nemuritorul Paul Newman si inegalabilul lui film despre viata lui -Rocky Graziano – Somebody Up There Likes Me -, va face rapid posibil asta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

“Efectul Nataşa” şi isterizarea cu agendă în Republica Moldova

Dacă întrebi lumea la Chişinău zilele astea “tu ai ştiut, sau n-ai ştiut?” nimeni nu va avea dubii la ce te referi...

… cum moare intelepciunea?

… iar aceasta intrebare ar trebui sa-i linisteasca pe cei care-mi reproseaza ca-n ultima vreme m-as fi catarat in turnul de fildes...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.