joi, octombrie 22, 2020

Lista neagră, sigle ascunse și lacrimile Antenei 3

Amploarea incredibilă a rezistenței civice din piețele orașelor, a produs efecte neprevăzute și la nivelul mass-media:

Întâi de toate a pecetluit natura propagandistică a două canale de știri, RTV și Antena 3. Ambele au fost utilizate de principalii vectori ai puterii – Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu – pentru a-și transmite mesajele, susținute și amplificate de agenți manipulatori deghizați în comentatori. Interviurile recente ale lui Dragnea de pe RTV, lovite de inautenticitate, rămân printre cele mai penibile din istoria scurtă a mass-media autohtone: întrebări prestabilite, nederanjante, puse de o moderatoare stângace, dar devotată. Bagatelizarea numărului de participanți la proteste, utilizarea unor imagini violente din arhiva războaielor civile, exagerarea numărului de participanți pro-PSD, declarații vechi ale penalului Ghiță reluate fără a se menționa data, instigarea prin burtierele alarmiste (”Scenariu apocaliptic pentru România”,”Milioane de voturi în pericol”,”Comandouri la manifestații” etc.) reprezintă forme periculoase de manipulare, nesancționate de CNA. Sancțiunea a dat-o piața: RTV și Antenele și-au obturat siglele, pentru a nu suporta oprobriul manifestanților care le-au reproșat cu gesturi simbolice minciuna și dezinformarea. Reprezentanți ai Antenei 3 s-au plâns la CNA, o autoritate atât de îngăduitoare cu derapajele lor, că li se întâmplă”lucruri ciudate” pe teren, că sunt împiedicați să lucreze și au cerut ajutor. Unele companii își retrag publicitatea contractată. Celor două canale li s-au raliat unele publicații online și print, precum și TVR prin câteva emisiuni și invitații lor, toate săpând la temelia credibilității presei. Bogdan Lefter observa pertinent că, în momentele când puterea politică se află în cumpănă, mesajele presei instrumentalizate politic devin ezitante, în așteptarea semnalelor de la politicienii pe care îi servesc. Pentru o zi, Antena 3 ”s-a dat cu poporul”, însă s-a repliat după ce guvernul a dat semne că nu renunță. Declarația recentă a lui Dragnea că protestele sunt organizate de forțe străine, a intrat imediat în ecou pe canalele de propagandă.

În al doilea rând, apariția unui grup de manifestanți pro-PSD la Cotroceni, în paralel cu marea de oameni din fața Guvernului, a revelat inclusiv vizual un clivaj social și de generație stimulat de sursele de informație care ghidează reacțiile civice: tinerii conectați permanent la Internet prin telefoane inteligente și o parte a generației vârstnice transformată din public captiv al RTVsau al Antenelor, în electorat fidel al PSD. Schimbarea de paradigmă a mass-media face, inevitabil, victime.

Manifestațiile, devenite acum antiguvernamentale, au pus o lumină puternică pe abisul dintre clasa politică aflată la putere și cetățeni. Dialogul pare imposibil, fiindcă democrația este înțeleasă diferit de cele două forțe: PSD și ALDE absolutizează votul, trimițând cetățeanul la culcare pentru următorii patru ani, în timp ce oamenii din stradă vor să apere valorile democrației în mod activ și să împiedice abuzarea justiției și a strategiei anticorupție. Consecințele asupra sistemului mediatic sunt inevitabile. Puterea a pus pistoalele pe masă împotriva jurnaliștilor incomozi prin declarațiile publice ale ministrului de interne, Carmen Dan, care a alcătuit o ”listă neagră”:”Acțiunile de protest de ieri au fost promovate pe rețelele de socializare, mai ales pe pagina Corupția Ucide. Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor persoane publice care au susținut aceste proiecte: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Nicușor Dan, Cătălin Tolontan, Lucian Mândruță, Clotilde Armand, Robert Turcescu, Andrei Gheorghe, Emilia Șercan”. Ministrul de interne își depășește atribuțiile, a punctat Valentin Jucan, membru CNA.”Cetățenii îl plătesc pe ministrul de interne ca să-i găsească pe huligani în piață, nu pe jurnaliști pe Facebook”, a reacționat Tolontan.

Există o repercusiune terapeutică a energiilor pozitive din marile proteste: jurnaliștii sunt încurajați să revină la instrumentele și la etica profesiei, să iasă din blazare, așa cum s-a văzut la conferința de presă Dragnea-Grindeanu din 2 februarie 2017, unde liderii au fost încolțiți cu întrebări substanțiale și insistente. Iritați că trebuie să răspundă în fața cetățenilor prin intermediul mass-media, decidenții aroganți de azi atacă jurnaliști și organizații media, încercând să îi decredibilizeze tocmai pe cei care nu tropăie la comanda lor.”Umorul și destinderea cu care agresivitatea ministrului Iordache a fost transformată în liant social și mobilizare au fost de-a dreptul colosale”, scria pentru ziare.com europarlamentarul Cristian Preda. Creativitatea protestelor a devenit un subiect de presă, dar a suscitat și interesul unor muzee și galerii de artă din Timișoara și București, care vor arhiva pancarte și sloganuri ca documente ale libertății de exprimare.

Internaționalizarea evenimentelor, prezența a zeci de televiziuni în Piața Victoriei și atenția presei străine a dat jurnaliștilor români un plus de curaj să relateze, să investigheze, să ofere publicului cele mai relevante informații. Imaginea sutelor de mii de lanterne mobile aprinse în Piața Victoriei duminică seara a făcut înconjorul lumii. De la Revoluția din 1989, România nu s-a bucurat de o acoperire mediatică pozitivă de o asemenea anvergură. BBC, France 24, CNN, Al Jazeera, Russia Today, Euronews, The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Reuters, DPA etc. relatează periodic despre evenimentele din țară, explicând corect fenomenul:Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina  abuzurile de putere, o lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană”, nota de peste Ocean The Washington Post.

Articol apărut în revista”22”

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ma bucur ca, referitor la clivajul vizibil zilele astea, ati folosit formularea „o parte a generatiei varstnice”, fiindca unii dintre noi, chiar si in Romania profunda, suntem si altfel. Daca eu, sa zicem, traiesc profesional vorbind, izolat, sotia mea lucreaza intr-o structura „corporatista” unde si parintii directorilor sunt mai tineri decat ea dar totul e OK. :) Altfel, eu facand aprovizionarea in familie ma lovesc curent de revolta senioarelor cu caciulite tricotate de la coada pentru ca am in mod curent in cos mai mult de cinci-sase produse si ma aleg constant cu „nu va mai saturati de cumparat!” probabil pentru ca nu ma limitez doar la o punga de pufulet, o bere la pet si un pachet de margarina. Si sa n-aud ca n-am avut toti acelasi start, ca era pe timpul lui Gheorghiu-Dej cand, aparent, toti eram o apa si un pamant. Ce-a ajuns sa ne separe si sa tinem astazi partea „astora mici” e ca unii au considerat comunismul nemuritor si nu si-au batut capul prea tare, ca sa nu-si strice originea sanatoasa iar noi nu, ca oricum n-o aveam. :)

  • Ma bucur si de precizarile d-nei Armanca si de precizarile dv. Aveti perfecta dreptate ! O cunosc pe d-na Armanca demult. Ea nu are cum sa stie cine sunt eu acum, amarîtul de pensionar in vîrsta de 75 de ani. Dar nu asta vreau sa spun ! In 1977 , cand era in toi scrisoarea lui GOMA catre EL, dar si cutremurul din Romania, aflat intr-o dubiță de teren printre ”niste organe ” , care se dadeau mari… dimucrati, m-a luat gura pe dinainte si am afirmat ca daca vor fi inscrisi pe o lista publica 100 de aderenti la ”miscarea GOMA” , cum i se zicea atunci, eu voi fi cel de-al 101 lea semnatar. De la aceasta …zicere, linistea mea s-a incheiat. Am simtit de atunci in colo, ca vieții mele i s-a intamplat ceva…. Eram tanar, aveam o meserie sigură si nu mi-a păsat. Dar pe masura ce treceau anii , mi-am dat seama ca avea de ce sa-mi fie frică. Fiul meu, elev de liceu, care urma să implinească 18 ani , a avut …initiativa de trecere frauduloasa a frontierei in zona CARPINIȘ-FOIENI (jud TIMIS ).L-au prins si ce a urmat , nici nu mai vreau sa-mi amintesc. A venit armata , a facut-o la ”detașamentele de munca” , sora lui a intrat la medicină ( la notele ei dosarul nu mai putea conta !) Viata mea si a familiei își urma cursul … Vorba UNUIA ”… ce e scris și pentru noi, bucuroși le-om duce toate, de e pace,de-i război ”! Apoi , la nici doi ani după, a venit REVOLUTIA la TIMISOARA. . Fiul meu, scapat de armata in 12 decembrie 1989, s-a dus la sora lui la Timisoara. in 16, si au ramas acolo amandoi.printre participanți. Find arădeni aflati la o azvarlitura de băț de Timisoara,sotia mea, m-a trimis cu limba de moarte sa -i aduc acasa. Nu i-am putut convinge. M-au convins ei pe mine. Așa am ajuns participant ,alaturi de ei,la grozaviile inimaginabile ale Timisoarei, pe care nu am cum sa mi le sterg din memorie. Aveam atunci 47 de ani. Isi poate cineva inchipui ca pensionarul care sunt,a fost vreodată ”răsfățatul” vremilor comunistoide de atunci sau de acum?

    • Frumos, da, dar dureros.
     In sensul ca dosarele Revolutiei si Mineriadelor au fost inchise acum chitiva ani.
     Atunci au fost adevaratele proteste, cu gloante tiuind ori pe la urecile unora, ori, vorba lui Iliescu, impuscindu-se revolutionarii intre ei.
     Si-apoi, galeriile de fotbal din ianuarie 2012 ori de mai ieri, au fost parfum Coco Chanel pe linga rangile si furtunurile minerilor. Atunci s-a lasat cu mii de rnii de raniti, schiloditi si morti.
     Frumos de povestit, dar dece nu protestam si impotriva Justitiei?

 2. In sfarsit, observ ca d-na Armanca are totusi curajul de a se referi la PROCEDEELE DE MANIPULARE utilizate de cele doua televiziuni varfuri de atac ale actualei coalitii, A3 si RTV.
  Tare mult as dori ca in mod curent persoane pricepute ca doamna Armanca sa demonteze punctual manipularile la care recurge indeosebi haita de la A3, pe care eu ii consider mari profesionisti ai manipularii, indeosebi in ce priveste procedeele jumatatilor de adevar urmate de minciuni, scoaterea din context si distorsionarea afirmatiilor persoanelor supuse linsajului.
  Cei de la RTV nu necesita analize punctuale deoarece sunt doar niste mincinosi grosieri, nu au subtilitatile si carisma masculului Alfa al haitei A3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

Tren la aeroport în 2020, tehnologie din 1930

În urmă cu o lună am scris despre posibile soluții la greșelile majore de proiectare ale acestei lucrări, care altfel riscă să devină...

Implicațiile unei adrese ANAF

Circulă printre grupurile online cu tematică fiscală o adresă recentă prin care ANAF îi semnalează unui contribuabil să fie atent la situația...

Cu tancul în lanul imposturii educaționale

Nu am vorbit despre partea educațională a cazului Baranga până nu mi-am luat cele mai bune informații pe care cineva, cu excepția...

Ușurel cu autostrada americană pe scări

Săptămâna trecută, presa românească formală și informală ne-a umplut de “Breaking News” despre un Proiect de infrastructură uriaș: Americanii vor construi o cale ferată și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.