luni, mai 17, 2021

Liviu Dragnea faţă cu defăimarea

Liviu Dragnea nu este doar un practician al democraţiei, (condamnarea în primă instanţă pentru fraudele de la referendumul din 2012 este un omagiu adus iscusinţei sale), ci şi un devotat apărător al ei. Acolo unde Victor Ponta acţiona adesea instinctual, Liviu Dragnea mizează pe răbdare şi tenacitate. Proiectul de lege dedicat “ defăimării” este proba supremă a acestei abilităţi remarcabile.

Corectitudinea politică devine, pentru Liviu Dragnea, alibiul perfect ce permite închiderea, definitivă, a dosarului delicat al libertăţii de circulaţie a ideilor în mediul online. Memoria lui Liviu Dragnea şi a colegilor săi reţine momentele în care blocajul informaţional a fost spart de mobilizarea civică de pe “ Facebook”. Emoţia ocazionată de îngrădirea dreptului la vot al diasporei este doar unul dintre cazuri- solidaritatea care a dus la căderea cabinetului Ponta, în zilele de după 30 octombrie 2015, este cel mai recent. Dacă televiziunile şi ziarele pot fi achiziţionate, spaţiul public virtual, în ansamblul său, este prea eterogen, prea vast, prea insurgent spre a fi domesticit. Soluţia , aşadar, este îngrădirea libertăţii de manifestare, prin manipulare conceptuală şi vag legislativ.

Căci iniţiativa din Parlament este clară şi precisă doar într-un singur punct, acela al sancţiunilor. Prin amploarea şi severitatea lor, pedepsele vizate au un rol pedagogic, de intimidare. Tradiţiile comunistă şi fesenistă sunt reperele la care Liviu Dragnea se poate raporta. Ambiţia legislatorilor este de a reproduce, în România de astăzi, liniştea tombală a uniformităţii ideologice, prin recursul la puterea statului. Este aceasta o strategie deja familiară. Orice regim corupt nu poate decât să salute unanimitatea care se naşte prin interzicerea criticilor săi.

Corectitudinea politică, în forma ei cea mai radicală şi pernicioasă, furnizează osatura intelectuală a acestei noi poliţii destinate să supervizeze exprimarea publică. În locul curţilor de judecată, se instituie un orwellian departament al demnităţii şi umanismului, ai cărui membri trebuie să îşi dovedească devotamentul prin incriminarea inamicilor PSD. Nu demnitatea umană este protejată aici, ci impunitatea de care se serveşte oligarhia conducătoare. Ţinta acestei iniţiative nu este întărirea democraţiei militante, în accepţiune germană, ci consolidarea unui monopol care să descurajeze critica şi să încătuşeze pluralismul. Ca de atâtea ori, PSD răstălmăceşte şi manipulează. Ceea ce îi motivează este un impuls familiar, impulsul extinderii propriei lor dominaţii.

Iminenţa unui vot în Camera Deputaţilor dovedeşte că, politic, în Parlament există o majoritate, iar această majoritate este una a USL. Dincolo de aparenţele cabinetului Cioloş, se află realitatea, incontestabilă, a unei alianţe sudate în jurul PSD. Retragerea de după tragedia de la “ Colectiv” lasă loc ofensivei.

Liviu Dragnea croieşte, sub ochii noştri, un viitor atent controlat, din care să dispară emoţiile civice, întrebările deranjante şi principiile “ reacţionare”. Umanismul şi demnitatea vor domni, spre a asigura României pacea de mormânt a guvernărilor PSD.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  • Pe legea 217, cand nu includea cuvintele „legionar” si „crime de razboi”, ci doar „fascist” si „crime impotriva umanitatii”, s-a pronuntat Curtea Constitutionala de doua ori. Si a descoperit ca e constitutionala.

   • CCR dă deciziile pe problemele pe care e sesizată.
    De ex. decizia 228/2012 se referă la faptul dacă modul de adoptare a ordonanţei şi legii a fost constituţional.
    E nevoie de sesizări care să arate faptul că anumite prevederi ale legii 217 încalcă liberatea de exprimare. Art. 30 alin 7 din Constituţie enumeră clar cazurile în care poate fi limitată libertatea de exprimare. Şi unele prevederi ale legii 217 nu se regăsesc în această enumerare, aşa că sunt neconstituţionale.
    Trebuie să ştii cum să ceri, ca să obţii ceea ce vrei.

    • Decizia 293/2006: „De asemenea, se constată că dispoziţiile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, care incriminează promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, nu contravin Constituţiei şi nici textelor internaţionale invocate, deoarece nici unul dintre aceste texte nu legitimează săvârşirea unor asemenea fapte.”

     • Mă refer la anumite prevederi ale legii, nu la toate. De ex, incriminarea negării Holocaustului (negerea e o simplă opinie, nu înseamnă incitare) mi se pare clar o încălcare a libertăţii de exprimare şi a Constituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro