vineri, aprilie 19, 2024

Liviu Dragnea nu a câștigat, puciștii au pierdut!

Cum s-ar putea rezuma ceea ce s-a petrecut ieri, vineri, 21 septembrie, în cursul lucrărilor Comitetului Executiv Național al PSD? Ședință care a mai confirmat o dată câtă dreptate se ascunde în zicerea americană, pe care am citat-o în editorialul de ieri, „nimic nu e gata până nu e gata”.
Cred că cel mai onest ar fi să spunem că nu a fost vorba despre mult zgomot pentru nimic, așa cum susțin apărătorii d-lui Liviu Dragnea care astăzi își freacă mâinile de bucurie că acesta rămâne, cel puțin încă o perioadă, în funcție, și poate să le promită pe mai departe posturi, dregătorii, onoruri, ci că Liviu Dragnea nu a câștigat, iar puciștii au pierdut.
Cred că la fel de sigur e faptul că certurile interne din PSD nu s-au încheiat odată cu sfârșitul CEX-ului, chiar dacă mulți dintre cei care până ieri figurau printre acuzatorii publici ai președintelui partidului, începând de vineri, de la ora 12, 30 încolo, au intrat brusc în defensivă. Iar nehotărâții și-au amintit, înțelepți, un simpatic cuplet al regretatei Stelei Popescu ce ne sfătuia să nu ne mai certăm. Drept pentru care o persoană ștearsă, așa cum este d-na Doina Pană, le propunea celor aflați aparent pe poziții ireconciliabile să cânte un cântec vesel și să parcurgă încolonați bulevardul Împăcării.
Partea proastă pentru PSD este că strategia lui deficitară la capitolul Investiții se va reflecta și la nivel politic. Un bulevard al Împăcării nu există, nu a fost construit din cauza viziunii neghioabe a d-lui Dragnea, iar lipsa lui se va face resimțită cred că nu mai departe decât începând cu ziua de luni, 24 septembrie. În sensul că mașina de vot pesedistă din Parlament va începe să se gripeze, să dea rateuri, votul acordat în favoarea inițiativelor guvernamentale va fi negociat, condiționat, plătit cu tot felul de aranjamente, că nemulțumiții sau înfrânții își vor arăta încă mai abitir unii altora colții și astfel se va accentua fisura din interiorul PSD.
Cert e că Dragnea nu va putea conduce la infinit partidul având alături la aceeași masă vicepreședinți, unii dintre ei cu funcții importante și în guvern, care i-au făcut reproșuri, l-au acuzat de dictatură, unii mergând până într-acolo încât i-au spus fără menajamente că îndreaptă țara spre dezastru. Va fi pus în situația de a găsi soluții spre a-i exclude din propria lui echipă, dar și din aceea a d-nei Dăncilă, astfel încercând să ascundă ori să atenueze antagonismele din PSD.
Sigur, tare ne-am fi dorit ca Dragnea să piardă, să fie înlăturat chiar ieri de la conducere. Însă nu pot să nu-i dau dreptate, desigur din cu totul alte motive și de pe poziții diferite, acelui președinte de organizație județeană PSD care se întreba dacă partidul dispune de o soluție reală de înlocuire a celui care ar trebui să plece. Ei bine, nu, nu are. Nu văd cu ce ar fi mai buni decât dl. Liviu Nicolae Dragnea doamna Gabriela Firea sau domnii Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Nicolae Bădălău. Toți au școală puțină, diplome obținute la universități fără relevanță, prin studii la fără frecvență, dețin o pregătire politică și economică precară, sunt ieșiți din pulpana d-lui Dragnea. Până mai ieri se gudurau pe lângă El Lider Máximo, îi elogiau înțelepciunea, clarviziunea, îl asigurau că are contract cu veșnicia. J-au cauționat și elogiat aventurismele atât la nivelul politicii interne cât și în plan extern, au fost de acord, fără să crâcnească, cu sfidările la adresa UE. Ajunge să le recitim scrisoarea apărută miercuri, moțiunea, cum o califică dl. Mihai Tudose, e suficient să parcurgem cele 19 măsuri pe care ei le prezintă a fi imperative și ne convingem repede că respectivii nu propun nici o schimbare de substanță.
Cât dinspre partea Opoziției- nici o nădejde, nici un semn bun. Nimic mai relevant pentru dezorientarea liberalilor, care pretind că ar fi pregătiți oricând să preia în bune condiții guvernarea, decât faptul că ieri, chiar în ziua CEXN al penalilor din PSD, primarul cu părul cănit al Aradului, un anume ins pe nume Falcă Gheorghe, a anulat, doar fiindcă așa au vrut pixul și mintea lui puțină, mai bine de 20.000 de semnături în favoarea inițiativei Fără penali în funcții publice. Iar liberalul șef Ludovic Orban nu a avut nici o reacție.
Alte măști, aceeași piesă. Nici o soluție. Ciuleandra.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Incaiera-i, Doamne!
  Bolsevicii se vor strange de gat unii pe altii, dar PNL va dispare si el in neant.
  La plata pentru monstruoasa coalitie USL tot curg dobanzi si penalitati…

  • E bine sa ramana Dragnea cat mai mult, sa simta toti romanii ce e PSD-ul, ce mafie si cuib de vipere e acolo si ca PSD ne da numai saracie.

   Desi probabil, la cat de prosti sunt romanii, sunt milioane de oameni care cred ca saracia e vina DNA-ului.

 2. Un amic care este prieten cu un GRANDE DIN PSD mi-a spus
  ca vineri dimineata , cu 24 de ore inainte de sedinta,
  batusera palma – INCLUSIV DRAGNEA ! –
  pe o solutie de compromis – el sa faca rocada cu VEORICA luand postul de
  Presedinte Executiv si cedandu-i ei functia de Presedinte – presedinte.

  De asemenea in cadrul aceleiasi scheme Dragnea se retragea si
  de la Sefia Camerei Deputatilor

  Vineri spre seara a explodat insa bomba cu JANDARMII SEFI citati
  pentru a doua zi l Parchet.

  S-a produs o harmalaie – contestatarii lui Dragnea
  au inceput sa se ccerte
  inre ei acuzandu-se reciproc
  ca se vulnerabilizeaza in fata STATULUI PARALEL,
  iar Firea a calcat pe bec amenintandu-l pe Oprisan ca il va da ea afara din PSD.

  Ca urmare s-au intors spasiti la Dragnea care
  a cules fara efort RODUL manevrei absolut inepte a Procurorului General
  de a agita vineri si sambata chestia cu jandarmii
  care putea fi lasata foarte bine si pentru alta data ,
  intrucat Malin Bot si ai lui
  nu sunt angajati nicaieri,
  deci se putea duce si luni la caterinca
  din fata Parchetului General.

 3. Nu a pierdut nimeni nimic cat timp ei inca sunt la putere si pot schilodi legile in asa fel incat sa li se inchida dosarele.
  Haita e unita, are nevoie de niste conducatori de forma, inutili, daca nu periculosi, pentru tara dar buni pentru ei, mai ales de Dancila la Guvern, ca sa ramana la guvernare, sa nu se produca fisuri in blocul monolit al crimei organizate PSD-ALDE-UDMR, sa poata trece linistiti si de urgenta legile antijustitie prin grota banditilor si criminalilor din Parlament.
  Atat ii intereseaza. Restul merge impiedicat si in deriva de la sine, nici nu trebuie sa se mai straduiasca sa distruga ceva, nu le pasa de absolut nimic.

  Persoana lui Dragnea nu conteaza, el va fi salvat de puscarie de catre Haita, iar Haita il tolereaza in frunte asa cum e, ranit si invins de baronii de care depinde acum soarta lui.
  Nici nu cred ca Haita va risca sa indeparteze anumiti membri, mai ales daca aia au putere mare in teritoriu, nu poate risca sa-i piarda in favoarea lui Ponta, de exemplu, pt. ca vin alegerile iar ei trebuie sa mature tot, ca un tavalug.
  Referendumul este un pretext pentru a reporni masina de furat voturi, pentru a verifica mobilizarea in teritoriu a supusilor primari, popi, invatatori si profesori, pentru a face un recensamant neoficial al celor prezenti in tara si morti in cimitire – toti la fel de valorosi.
  Eu pun pariu de acum ca sistemul de verificare electronica a prezentei la vot, folosit la ultimele alegeri organizate de Guvernul Ciolos, nu va functiona, asa, din senin, pentru ca firma care asigura mentenanta va pati ceva intre timp! Vezi Senatul.

  A fost win win pentru crima organizata si o lovitura mortala pentru romani.
  Poate ca e o lovitura pentru amorul propriu al lui Dragnea, care se visa mare dictator la inceput de secol. Daca, dupa trecerea legilor si scaparea de puscarie a lui Dragnea, acesta si-o va lua din nou in cap, il vor arunca ca pe o masea stricata. Acum, Haita dicteaza. Iar asa-zisa Opozitie e la mana ei – daca vrea ii da o bucatica de ciosvarta, daca nu, nu. Probabil ca-i va da, pentru ochii lumii.

  Era un titlu acum cativa ani: Viitor cu cap de mort. Cam asa arata viitorul Romaniei.
  Aici este Infernul. Pare o exagerare, dar iti dai seama ca traiesti cel putin in Purgatoriu din momentul in care deschizi usa si ai cel mai mic contact cu Statul si institutiile sale, cand ai nevoie de cel mai mic serviciu sau de facut un drum in tara, cand ai nevoie, Doamne fereste, de un doctor.

  Si SRI doarme bine pe averea furata a tarii, Justitia le da un an cu suspendare pentru devalizarea tarii, Internele fac muschi pe spinarea protestatarilor, Iohannis se da cu bicicleta iar Armata isi numara banutii si se indoapa!

  Doar taranul scos cu japca sau din pura prostie la vot plange acum si nu stie ce-o sa manance la iarna. Pentru niste prosti sa-si strice ei toti traiul bun? Nu exista, Haita merge inainte si nu pierde nimic.

  • SRI nu face legile, Parlamentul face legile, iar romanii sunt prea prosti sa voteze putinele partide de oameni cinstiti pe care le avem.

 4. …nu Dragnea a cistigat, ci pucistii au pierdut.
  Desi pare ca afirmatia cu paharul e pe jumatate gol/pe jumatate plin, din pacate Dragnea a cistigat. Acum.
  Ca nu va „conduce la infinit partidul” este ceva normal; este muritor.
  Ma repet: din pacate Dragnea a cistigat si in fata pucistilor, si in fata Opozitiei. O leguma, in frunte cu Sica mandolina.

 5. Asa cum am mai spus, nu conteaza votul judetelor ci citi parlamentari are inrolati banda adversa lui Dragnea. Daca sint suficienti incit majoritatea parlamentara sa fie afectata Dragnea e mort in papusoi, cu toata victoria lui din Cupola. Daca nu, mafiotii rebeli vor ingrasa cimpurile patriei (daca nu se pocaiesc).

 6. „Nu văd cu ce ar fi mai buni decât dl. Liviu Nicolae Dragnea doamna Gabriela Firea sau domnii Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Nicolae Bădălău. Toți au școală puțină, diplome obținute la universități fără relevanță, prin studii la fără frecvență, dețin o pregătire politică și economică precară, sunt ieșiți din pulpana d-lui Dragnea..”

  Bănui că dl autor Morariu se află om școlit.
  Prin urmare îl felicit pentru coatele tocite prin școli și amfiteatre!

  Chiar și așa, e posibil să fi absentat la o lecție.
  Și să nu fi aflat că în organizarea politică-i posibil ca școlile înalte să nu fie suficiente. Fiind extrem de utile pe acolo altele, pe care persoanele enumerate le posedă.
  În așa luminp, e de spus să efortul persoanelor citate mai sus a condus la un partid fruntaș, respectiv la alegeri cîștigate cu aproape 50% din voturile exprimate.

  Totodată, școlile (înalte) absolvite nu garantează multe.
  De pildă (gradul înalt, de) onestitate.

 7. NU! NOI AM PIERDUT!
  Si tot pierdem de ceva vreme.
  Odata cu Ion RATIU si Corneliu COPOSU a disparut sansa noastra de a merge spre civilizatie si modernitate, sansa de a ne desprinde de Fanar si de Balcani.
  „Pucistii” au cistigat fiecare ce a avut nevoie (poate mai putin 8 dintre ei…), dragnea a iesit intarit din confruntare; scrisoarea manifest a pucistilor m-a inspaimintat, ei voiau sa traca mai repede toate legile pt care iesim in Piata Victoriei.
  „opozitia” e practice nevazuta, neauzita. Mai nou ni se prezinta uslasul antonescu drept salvator providential – personal cred ca e motivul pt care nu se va vota lista pnl, printre alte motive.
  PMP pare de bun simt, coherent si priceput la politica dar e minuscule. USR e rizibil…
  Coana Europa isi vede de ale ei, nu spun ca ar putea pune umarul mai serios dar macar sa declare niste „persona non grata”; psd-istii respctiv ald-istii se simt bine in grupul lor politic din Parlamentul European – de altfel modul cum trateaza atit situatia din Romania cit si cea din Ungaria arata ca e practic inutil; fac cea mai buna propaganda antieuropeana prin vrajeala cu iz de politica cu care isi pierd vremea
  PS: nu incepeti din nou cu „iesiti la vot”; Am votat intotdeauna, nu am lipsit de la nici un scrutin. La alegeri am pus stampila de disperara pe USR; Nu ai pe cine ALEGE cu adevarat din oferta politica din Romania

  • Pmp pare de bun simt? Cetatene, visezi sau esti doar basist fara speranta de recuperare? Jumatate din pmp e deja trecut la alde sau psd, cealalta jumatate face ce ce se pricepe: demagogie ziua si noaptea.

 8. Sa stiti ca exista si alte solutii extreme pentru a scapa de penalii astia. Timpul trece in defavoarea noastra. Va trebui sa gasim solutii la aceste probleme cat mai repede. Macar pentru a ne recăpăta demnitatea ca natiune si pentru a nu fi ținuți minte ca niste lasi. Daca parintii nostri n-au putut sa lupte cu comunismul si cu regimul Iliescu, macar generatiile noastre sa reformeze aceasta tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro