duminică, noiembrie 28, 2021

Liviu Dragnea, precum Popriscin

Unul dintre motivele pentru care dl. Liviu Nicolae Dragnea a convocat Congresul extraordinar al PSD, desfășurat la București la începutul lunii martie a fost acela de a induce în rândul populației ideea că PSD și-ar fi adjudecat pe veci puterea. Că se va eterniza la guvernare. Că, precum în cazul Fidesz-ul lui Orbán, nimeni nu va mai putea prognoza când și cum PSD-ul va pierde puterea ca urmare a unor alegeri libere.
În lunga, lăbărțata lui cuvântare la forumul-social-democraților români, dl. Dragnea a enunțat tot felul de planuri. A dat noian de indicații prețioase. A mers până acolo încât a stabilit și care vor trebui să fie obiectivele de politică externă ale României, făcându-se a uita că aceasta este atributul președintelui României. Lăudătorii din presă ai gugumăniilor ale lui Liviu Dragnea s-au grăbit să omagieze pretinsa clar-viziune a inginerului cu un de repetenție la activ în studenție. Primul a fost Bogdan Chirieac care a vorbit cu toată dragostea ce i-a adus o comică celebritate și cu tot ridicolul aferent în voce.
Iată însă că zilele trecute dl. Dragnea ne-a arătat că nu glumește și a făcut vorbire despre intenția mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Iar s-a găsit un lăutar plătit din presă- e vorba despre Ion Cristoiu- care să îi aducă elogii și să aplaude inițiativa și curajul, în fapt iresponsabilitatea, tupeismul și uzurparea de calități oficiale la care se dedă numitul Dragnea Nicolae Liviu.Nu mai departe decât astăzi se pare că dl. Dragnea trage o fugă în Israel servindu-i drept bodyguard ideologic d-nei premier Dăncilă.
Între timp a mai apărut o noutate care ne arată că Liviu Dragnea e precum un celebru, tragic personaj dintr-o extrem de cunoscută scriere a lui Gogol, personaj care, la un moment dat, a început să se viseze regele Spaniei. Reîntruchiparea lui Popriscin, săvârșită pe meleaguri teleormănene (Alexandria a ajuns din pricina lui Dragnea să fie detestată și luată în derâdere precum era pe vremuri Scorniceștiul lui Nicolae Ceaușescu) i-a cerut agramatului premier al României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, să pregătească o Hotărâre de guvern prin care să se bună bazele unei comisii (a câtea?) a cărei misiune să fie elaborarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a României. Adică nici mai mult, nici mai puțin decât oână în 2040. Strategia aceasta pusă la punct de comisia al cărei președinte urmează să fie obligatoriu dl. Liviu Nicolae Dragnea va trebui să devină literă de Evanghelie pentru toate viitoarele guverne ale României. Indiferent de culoarea lor politică. Probabil că va fi, de fapt, gândită de banditul, condamnat la 8 ani de închisoare, Darius Vâlcov.
Astfel de ambiții de vizionarism concretizate prn așa-zisele programate minunate a mai avut doar Nicolae Ceaușescu. Marile biblioteci ale României încă mai păstrează maculatura conținută în volumele copertate în piele de culoare roșie România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate. Tot acolo se mai conservă și exemplare din Programul PCR de construire a societății socialiste multilateral dezvoltate și de înaintare a României spre comunism. Revoluția din decembrie 1989 a pus capăt, în cel mai dur chip cu putință, ambițiilor megalomanice ale lui Ceaușescu. În anul în care se vor împlini 30 de ani de la acel însemnat act istoric în România vor avea loc alegeri prezidențiale. În cazul mai mult decât probabil în care candidatul PSD, indiferent că acesta va fi Dragnea sau obrăznicuța primăriță Gabriela Firea, cariera actualului președinte al PSD va ajunge indiscutabil într-un moment mai mult decât critic. Adică terminus.
Există așadar șanse bune ca cei 22 de ani de mărire la care visează cu ochii deschiși penalul Liviu Dragnea să se încheie după primul. E de sperat că șansele se vor metamorfoza în realitate.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Ca o intrebare personala, azi ca se judeca ultimul termen al procesului lui Dragnea si coincidenta … el se afla in Israel, tara din care nu se extradeaza in Romania, ma face sa ma gandesc ca discutia lansata de Dragnea desprea mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu e intamplatoare nici in timp si nici in spatiu. Motiv bun sa sa afle in deplasare :-), incercare sa se puna sub ocrotirea intereselor americane si israeliene.

  Suna prea mult a teoria conspiratiei? Poate, insa poate are un sambure de adevar. Se agata si el de ce poate :-)

 2. Ahem… Cu tot respectul, dar nu a fost flendurita in presa libera romanes necesitatea unui ‘proiect de tara’, a unei strategii care sa trans[ceva] strategiile partinice? Ei, pai va da Daddy fix ce ati cerut, ca un vizionar care este. Be carefull what you wish for.

 3. Daca vreti sa-l vedeti pe Dragnea plecat, schimbati poporul !

  Adica:

  – educatie libera, care sa incurajeze initiativa libera, proprietatea si respectul pentru persoana si viata.

  – justitie oarba si dura, fara compromisuri

  – asistenta sociala minima si pe timp limitat

  Exact lipsa celor de mai sus duce la eternizarea lui Dragnea/PSD.
  Ticalosii stiu asta si vor mentine Romania unde este acum.

  Numai si numai economia mai prezinta o speranta, pentru ca nu poate fi pacalita…dar cita mizerie trebuie sa mai inghitim !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro