miercuri, octombrie 27, 2021

Liviu Dragnea şi continuitatea fesenismului

Liviu Dragnea nu este doar un practician al demcraţiei de partid( alegerile cu un singur candidat la şefia PSD sunt o contribuţie la acest avans al transparenţei şi pluralismului), ci şi un novator. Ambiţia domniei sale, aşa cum ultimele gesturi o probează, este aceea de a impune agenda unei rupturi. Noul PSD pe care îl imaginează, acum, este eliberat de resturile împovărătoare al trecutului. Social- democraţia românească intră pe un făgaş european.

De la reculegerea cerută spre a onora memoria victimelor comunismului până la selecţia de cadre tinere şi reconsiderea rolului ICR în mandatul lui Horia- Roman Patapievici, opţiunile lui Liviu Dragnea se subsumează acestei voinţei de schimbare. Rolul istoric pe care domnia sa şi-l asumă pare a fi acela de fondator al unei stângi moderne, empatice şi curajoase intelectual.

Din această nouă identitate publică, trecutul de satrap local, dominând un judeţ, este şters cu eleganţă. Liviu Dragnea nu mai doreşte să mai fie asociat cu această castă a feudalilor- domnia sa este un om al epocii noastre, preocupat de valori şi de democraţie.

Vitalitatea fesenismului

Dincolo de această ofensivă propagandistică, purtată de Liviu Dragnea şi de cercul din jurul său, ceea ce rămâne neschimbat, în acest PSD reambalat din raţiuni publicitare, este continuitatea trunchiului fesenist. Indiferent de acrobaţiile retorice, fesenismul defineşte identitatea colectivă a PSD. Iar prezenţa, energică şi logoreică, a lui Ion Iliescu pe scena congresului, este proba longevităţii acestei formule ideologice şi antropologice.

Din fesenism se hrăneşte capacitatea PSD de a fi fost şi de a fi rămas un partid ce controlează statul, în numele unei viziuni cleptocratice. Statul este un simplu rezervor, din care această elită prădătoare de feudali şi de complici se hrăneşte. Statul nu înseamnă o structură generatoare de servicii publice, ci un număr de instituţii care sunt luate în stăpânire, spre a fi exploatate şi traficate. Venalitatea funcţiilor este o componentă centrală a acestui sistem de spoliere, întocmit minuţios. Politizarea trece înaintea oricărui alt criteriu. Fidelitatea complice prevalează, invariabil: iată temelia umană a fesenismului.

Fesenismul înseamnă, în gena politică a PSD, această extraordinară capacitate de a mima solidaritatea socială, prin dezvoltarea unei reţele de patronaj şi de mită oficializată. Fesenismul este prin excelenţă proteic, adaptabil, ca orice populism. Ceea ce se conservă este o manieră de a construi relaţia cu cei pe care îi domină şi îi controlează, prin distribuirea de resurse. Acestora, fesenismul nu le poate acorda nici independenţă, după cum nu le poate recunoaşte ori proteja demnitatea umană. Misiunea lor, acum, ca şi în viitor, este de a fi temelia unei puteri politice care vede în subdezvoltare unicul proiect de ţară viabil şi relevant.

Fesenismul a adus PSD dispreţul pentru domnia legii şi pentru garanţiile libertăţii şi ale proprietăţii. Aflat în simbioză istorică cu statul, PSD a rafinat o formulă brutală a corupţiei. Ostilitatea faţă de justiţia independentă apare din această conştiinţă a incompatibilităţii cu un model al transparenţei şi egalităţii. România de astăzi, marcată de debilitatea statului şi de extinderea reţelelor parazite, este opera istorică a fesenismului. Iar PSD este actorul care a întruchipat , ideal, acest spirit ce nu încetează să ne domine şi să ne maculeze patria.

În clipa în care a invocat, cu ipocrizie calculată, trecutul comunist şi datoria de asumare a crimelor comise atunci, în aceeaşi sală în care se afla Preşedintele Ion Iliescu, responsabil pentru brutalitatea criminală a mineriadelor, Liviu Dragnea a dovedit, încă o dată, cât de remarcabil este potenţialul cameleonic al unui partid care nu ezită să confişte şi să compromită patriotismul. Acelaşi partid care a s-a opus, programatic, condamnării comunisnului, iniţiate în baza “Raportului” elaborat de comisia prezidată de Vladimir Tismăneanu, redescoperă acum suferinţa ignorată a victimelor. Este un gest care nu are valoarea unei reparaţii, ci doar semnificaţia ipocrită a unei anexări.

Liviu Dragnea şi noul său PSD sunt un avatar al fesenismului care a triumfat la 1990, în lupta sa cu “ reacţiunea” pe care mineriadele vor încerca să o lichideze. PSD duce mai departe un mandat al subdezvoltării, clientelismului şi rapacităţii. Domeniile indecente ale celor stăpânesc România sunt monumentul ridicat de spiritul fesenist.

În această combinaţie de amoralism şi de populism se află concentrată formula involuţiei noastre, în deceniile de postcomunism. Liviu Dragnea nu are nimic din temeritatea unui reformator. Domnia sa este un continuator: fesenismul supravieţuieşte, învingător.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. – De ce fură?
  – Fiindcă trebuie să-l prindem.
  – Nu e singurul.
  – Liviu Dragnea, eroul pe care îl merită România, nu cel de care are nevoie acum. Îl veți vâna, iar el va rezista, fiindcă nu este un erou, este un gard tăcut, un vigilent protector, un drac negru.

  Coming to theatres in 2016

  https://www.youtube.com/watch?v=oL7PSlUuWPs

 2. Sigur, putem folosi eufemismul „fesenism”, dar as zice ca se poate spune, linistit, „comunism”.
  Feseneul le-a dat o sansa celor ce activau in politica inainte de ’89: sansa de a-si practica, in continuare, „meseria”. Oamenii au folosit sansa, au invatat sa se foloseasca si de beneficiile capitalismului si s-au transformat din comunisti in fesenisti. Salvatori nationali, carevasazica. Astia i-au invatat si pe altii sa faca (un anumit gen de) politica si asa comunismul a reusit sa dainuiasca, prin fesenism. Cand spun „comunism” nu ma refer la o anumita oranduire, ci la conduita si metehnele unei clase politice. Fie ca se numesc „pesedisti”, „penelisti”, „peuneristi” sau mai-stiu-eu-cum, toti sufera de comunism-fesenism.

  Sunt convins ca cerem prea mult de la clasa politica, daca ne asteptam la o schimbare in gandire, viziune, conduita si actiune. Primim dovezi in fiecare zi (cel mai recent, de la domnul Dragnea), ca vajnicii nostri politicieni nu pot face mai mult decat sa incerce sa-si schimbe parul, nicidecum naravurile.
  Se tot vorbeste despre reciclare, vedem simbolul reciclarii pe ambalaje, ne place sa ne laudam ca reciclam.
  Mi-e teama ca avem o clasa politica ne-reciclabila! Mi-e teama ca ne trebuie alta! Ultima reciclare s-a intamplat in ’89, iar astazi culegem „roadele”.

 3. domnule, numai faptul de a ti pierde vremea scriind despre un troglodit (dragnea) sau altul (ponta) este o blasfemie. inseamna sa mentii in viata niste nulitati. sa faci cronica unei piese proaste bintuita de mediocritati, indivizi de trei parale, care n orice societate competitiva s ar clasa la periferie, nu i o idee buna. care i viziunea Dvs asupra schimbarii ? cum ? cu cine ?

  • Prima reactie la ceea ce spuneti ar fi sa va dau dreptate: lasa-i sa moara necunoscuti.
   Dar nu e asa. Daca nimeni nu le semnaleaza apucaturile, ramin doar sa fie laudati la Haznaua 3 si portita lui Ghita, si ridicati in slavi.
   Nu toata lumea il crede pe Poanta un plagiator si un mincinos, ori pe Dragnea omul care trezeste mortii pentru vot.
   Cit despre propunerile ” cum? cu cine?” nu sint de domeniul dlui Stanomir.
   Sus in dreapta nu scrie „politician, membrul partidului Y ori parlamentar”, ci
   „Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.”

  • imi permit sa fac pe chibitul,ha ha ptr ca stiu ca autorul nu foloseste dialogul(nu i nici un bai; nu toti are vreme)
   dvs domnule man of war cereti omului „. care i viziunea Dvs asupra schimbarii ? cum ? cu cine ?”pai la ce v ar ajuta ? ha ha dvs ce credeti ca acolo in patrie conducatorii se iau dupa viziunili unora sau altora ? aaa, ca unii ca dvs ii socotesc trogloditi, da acestia sint conducatorii alesi,io nu cunosc altii. si fac pariu cu dvs ,ca astia vor conduce incontinuare romanica
   parintii lor au ucis,ei au furat si copii lor vor fi cei mai cinstiti cetateni

 4. După ce le-a administrat românilor contra-revoluția lămpașelor, Sistemul a rămas din nou Stăpân și a avut răgazul necesar construirii măștii sub care să-și ascundă fața hidoasă: FSN-ismul. Acest răgaz a ajuns la final.
  Liviu Dragnea plânge cu lacrimi de crocodil în timp ce în spatele lui, pe ecranul patriei, defilează, îmbuibați, baronii roșii.

  Perenitatea fesenismului este consecința dezertării intelectualilor de pe frontul luptei contra dușmanilor românismului, o luptă care nu a încetat după ce dictatorul Ceaușescu a fost detronat și asasinat.

  Securitatea Statului Comunist nu a avut niciodată un oponent capabil și eficient.

  Dacă înainte de Decembrie 1989 Dizidența nu putea atinge masa critică necesară declanșării curentului reformator în mentalul colectiv (chiar și atunci când acumularea frustrărilor atingea pragul critic și izbucneau revolte spontane Securitatea avea pregătite scenarii de ripostă din care nu lipseau variantele care includeau atacurile mortale împotriva maselor revoltate, atacuri pregătite și acoperite de versiuni de manipulare a opiniei publice), după 22 Decembrie 1989 Sistemul Securistic a fost nevoit să-și dea pe față arama asasinând cu sânge rece 1100 de ”dizidenți” pentru a stopa hemoragia de putere, apoi a înscenat conflictul interetnic din Martie 1990 de la Târgu-Mureș pentru a-și schimba blana (Mihai Cofar fiind dovada vie a ceea ce poate face manipularea urii inter-etnice) iar trei luni mai târziu Sistemul a folosit o organizație para-militară pentru a-și rezolva problema ilegitimității.

  În spatele figurii zâmbitoare a bătrânului aparatcik Sistemul a continuat războiul împotriva populației folosind mijloace din ce în ce mai sofisticate dar păstrând în permanență activ pumnul de oțel care să strivească ocazionalele dizidențe individuale.

  Iată că, după 25 de ani, Sistemul nu-și poate clama victoria.
  Dacă nu va reuși să-și schimbe iar blana (Era Dragnea-Reformatorul) Fesenismul se va stinge.

  https://www.youtube.com/watch?v=cJjsMeaUF-Y
  De data aceasta Dizidența nu mai este individuală !

  A venit momentul ca Generația acestor tineri să-și regăsească identitatea.
  Dar singuri, fără un Mentorat adecvat, nu vor reuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.