miercuri, martie 22, 2023

LOL, v-ați făcut de râs

This is amazing, you’re on Know your Meme. I love my mother!

I love you too, sweetheart.

Domnule Harnagea (fost șef al spionajului românesc),

Domnule SRS (jurnalist cu niște zeci de ani de presă – ne rezumăm la partea bună),

Dragă Ana-Maria Roman (încă mai ai timp să pleci, ești tânără și frumoasă),

Am doi copii adolescenți, o fată și un băiat. Ei nu au stat “în genunche” pe cojile de nucă râncedă ale școlii românești; au fost educați acasă, încurajați să conteste autoritatea, inclusiv pe a mea. Ei nu se uită la televizor, consideră acest dispozitiv o năpădire despotică a spațiului lor vital. Sunt cetățeni universali care au reușit să-și formeze discernământul într-o lume haotică, comozi în toate ipostazele semantice ale libertății. Zilele trecute i-ați numit la televizor, prin extrapolare, anarhiști. Ați făcut-o cu aroganță suverană, captivi între fruntariile unui simulacru care s-a dus, nestingherit, dincolo de absurd. Fiindcă spiritele mediocre condamnă ceea ce le depășește înțelegerea, cum spunea deunăzi un mare înțelept contemporan cu voi. Premisa lui și premisa voastră se preling în aceeași zoarcă, le și văd cum se duc pe conductă în lumea pestilențelor patologice care fac prăpăd până și în cele mai fertile unghere subpământene.

Eu cred că nici copiii mei, nici telespectatorii voștri nu merită una ca asta. De aceea vă invit să parcurgem împreună un intermezzo din piesa unui dramaturg care n-a apucat să se uite la posturile de știri românești, l-o fi scutit Dumnezeu de mucenicie.

Sara și David Vânău
Sara și David Vânău

[…] Măcar i-ai convocat pe toţi, toate personajele, toţi proprietarii şi toţi savanţii?

Da, pe toţi proprietarii şi pe toţi savanţii. (Tăcere.)

Paznicii? episcopii? chimiştii? cazangiii? violoniştii? delegaţii? preşedinţii? poliţiştii? negustorii? clădirile? stilourile? cromozomii?

Da, da, şi poştaşii, hangiii şi artiştii, toţi ăştia care sunt cât de cât savanţi, cât de cât proprietari!

Şi bancherii?

I-am convocat.

Proletarii? funcţionarii? militarii? revoluţionarii? reacţionarii? psihiatrii şi psihopaţii lor

De-o frumusețe desăvârșită, aceste rânduri! Pentru că tustrei sunteți cât de cât pundiți, cât de cât spioni, cât de cât jurnaliști. Vorbiți unor scaune goale, locuite de un popor invizibil, pe care ați reușit să-l anihilați cu acul hipodermic de fiecare seară. Într-un moment de suprem partizanat, de nețărmurit atașament pentru o narativă, – cea a canalului de știri care vă plătește – ați reușit, destul de sublim, să creați o farsă tragică, plonjând în capcana magică a mitologiilor post-moderne. Cum zice un prieten de-al meu imaginar, mitul face economie de inteligență ca să-și izvodească o realitate convenabilă (a se citi ieftină). Mulți covrigi am mai dat de pomană la zi de sărbătoare pentru prietenul ăsta al meu.

Acum, hai, ridicați-vă din genunche, scuturați-vă de zgura care s-a prăvălit peste voi în cădere, că vreau să vă spun magica poveste a lui Kek, zeul întunericului și al haosului. El vine direct din mitologia antică egipteană, înfățișat sub chipul unei broaște. Unii spun că hieroglife de acum trei mii de ani îl înfățișează pe acest zeu înfiorător stând în fața unui computer și poate de aceea Kek-broscoiul s-a reîncarnat în Pepe-broscoiul, simbolul de pe Internet devenit popular pentru cei marginalizați. Pepe era numele unei trupe italiene din anii ’80, iar cântecul lor Shadilay, aflat pe un album al cărui disc avea pe copertă o broască verde, avea să devină imnul Kekistanului. Pepe este o satiră care se folosește de inversiune și umor ca să denunțe haosul social și minciuna suverană care ne înconjoară și pe care voi le proferați pe baze zilnice. Pepe e un meme sau o memă, după cum a intrat în DEX [: mémă, meme s. f. idee sau tipar comportamental care se răspândește prin imitație în cadrul unui grup]. Pepe e mit post-modern așa cum sunt, de pildă, Superman, Batman, Harry Potter, Han Solo sau, și mai nimerit, The Dude, Marele Lebowsky (care, a propos, a dat naștere tot unei religii-pastișă, așa cum e și Cultul lui Kek).

Mișcarea “kekistaneză” s-a născut în 2016 ca parodie a politicii identitare stângiste prevalentă în spațiul anglofon și acomodează o infinită diversitate de opinii. “Etnicii” kekistanezi luptă împotriva opresiunii post-modernismului apusean, dar luptă în egală măsură și împotriva monopolului stângist al mediului academic din SUA. Pentru că societatea cultivă războiul tuturor împotriva tuturor, așa cum faceți și voi cu acul ăla în fiecare seară, hrănind haosul, etnicii kekistanezi parodiază extremele ideologice, deopotrivă dreaptă și stângă. De aceea steagul de luptă kekistanez e o pastișă a celui nazist din anii ’30. Mișcarea kekistaneză înseamnă, deci, vocea celor marginalizați într-o lume haotică. Morfemul KEK, cel care v-a dus pe voi repede cu gândul la Ku Klux Klan este, într-o glumiță kekistaneză, o altă ipostază a lui LOL, ceea ce în slang-ul lumii on-line este acronimul lui laughing out loud (râd cu hohote). Râdem? Râdem, dar eu nu râd cu voi.

Steagul Kekistanului și Pepe
Steagul Kekistanului și Pepe

Iată de ce membrii mișcării kekistaneze, cei pe care îi numiți anarhiști, xenofobi, naziști sunt mai verticali și mai ortomani decât voi. Ei consideră că trebuie să fii un războinic al adevărului în lumea de azi, asta care-și negociază normele și valorile covârșită de ignoranță și impotență critică și de o fluiditate a majorităților și minorităților care nu mai știu cine sunt și în ce cred. Dar o fac cu umor, în nădejdea că lumea poate fi re-creată pe un fundament mai bun. Pepe e un supererou inversat, care a coborât înăuntrul haosului lui Kek precum Virgiliu în Infern, Iona în burta balenei, Frodo în Mordor, Ulise printre ciclopi, lestrigoni și sirene. E un fel de Joker care întoarce pe dos într-o oglindă post-modernă rolul oricărui nebun profund din dramaturgia clasică. Pepe broscoiul e o batjocură iscusită a lumii create de voi, domni și domnișoară. Lumea trolilor care cotropesc Internetul, spațiul public și, în cele din urmă, sinele bieților oameni. Voi, care vedeți numai monștri peste tot, dar n-aveți ochi pentru cei care zac în voi. Singura consolare pe care v-o pot oferi este că Liga Anti Defăimare din America l-a numit ea însăși pe Pepe simbolul urii – se-ntâmplă și la case mai mari, vă aflați, deci, într-o companie selectă. Poate de aceea v-oți fi gândit la Kabală.

Domnule Harnagea,

Domnule SRS,

Dragă Ana-Maria Roman,

Am doi copii adolescenți care n-au stat în genunche pe cojile de nucă râncedă ale școlii românești și nici pe scaunele de pe scena voastră absurdă. Ei au făcut un experiment. Au vrut să demonstreze că o mulțime de mii sau zeci de mii de oameni se poate trola cu succes. Au folosit inversiunea, au creat un simulacru, au avut umor. Apoi au coborât în infern, în platoul vostru, unde au fost ciuruiți. Ca la carte. Ca la Barthes, ca la Le Bon, ca la Baudrillard. Le-a ieșit cu brio și îi felicit pentru asta.

V-ați făcut de râs. Acum aveți datoria să aflați ce înseamnă KEK VULT.

Cu infinită nădejde,

Dorothea Ionescu

___________________

Mai jos se află transcriptul dialogului suprarealist petrecut în studioul unei televiziuni care nu trebuie numită:

SRS: Am avut impresia că manifestațiile astea sunt pentru statul de drept – pentru statul român, pentru libertatea românilor, dar am văzut un afiș de mai multe ori…

Roman: Da. Da. Tocmai asta am vrut să spun..

SRS: Kekistanul liber.. nu știu ce înseamnă asta. Niște semne cabalistice…

Roman: Da, domnul Harnagea ne-a atras atenția asupra unei pancarte, unui afiș aflat în linia întâi. Îl vedem acuma; Free Kekistan. Este o mișcare anarhistă. Dl. Harnagea, despre ce este vorba, ce înseamnă Kekistan?

Harnagea: O miscare anarhistă, radicală care are o simbolistică foarte apropriată cu simbolistica nazistă, a KKK-ul, a noii drepte, a aripii neo-naziste..

SRS: Adică semnele alea cabalistice.

Harnagea: Semnele cabalistice și steagurile și în sfârșit toată simbolistica vis-a-vis de afișajul și tot ce înseamnă prezentarea acestei mișcări – o mișcare care promovează un stat virtual, e o mișcare a celor de pe online [neinteligibil], un stat virtual fără reguli, xenofob, anti-semit, extrem de radical care impune, practic, anumite reguli și norme dar este împotriva normelor obișnuite democratice. Deci e, după părerea mea, asocierea și prezența lor în a doua linie, să zicem.

Roman: De ce-ar fi căutat acolo, că…

Harnagea: Nu cred că este întâmplător, pentru că organizatorii pe care i-am văzut, [neinteligibil] s-au ocupat cu o zi înainte sau în ziua respectivă să aducă oameni, extrem de multe ONG-uri și persoane fizice, nu cred că nu cunoșteau sintagmele și orientarea acestei mișcări. Și nu cred că e în regulă vis-a-vis de cei care poate au participat cu bună intenție și bună credință, și fără să creadă că sunt manipulați sau altfel la asemenea proteste și mă-ntreb, oare domnu’ [neinteligibil] pe care l-am văzut știa în ce coloană se pune, de cine e în prima linie, ce afișe sunt în prima linie.

Roman: Bine, dar probabil că toți cei care au avut o nemulțumire au ieșit în stradă, că mulți aveau alte probleme, [cu] referire la legile justitiei…

Harnagea: Erau oameni cu buna credinta si care chiar au vrut [neinteligibil] Dar există o manipulare care este extrem de periculoasă după parerea mea, vis a vis de aceste proteste și modul în care unii incearca sa [..]

Roman: Ați zis că ați făcut mai multe verificări în legatură cu această organizatie Free Kekistan, și că printre mesajele lor este și #Rezistența.

Harnagea: Da. Exact sub această sintagmă se prezintă, pe langa altele; au de exemplu niste cuvinte simbol care înseamnă persoanele de etnie asiatică sau persoanele afro-americane sau femeile sau evreii sau… ei folosesc în anumite discuții simbolistica respectivă vrând de fapt să schimbe întreaga lingvistică normală și să folosească o limbă proprie, ați vazut că sub #FreeKekistan existau două cuvinte, care au o simbolistica doar pentru ei. Este–

Roman: KEK VULT

Harnagea: cum să spun, dacă nu ar fi foarte apropriată de zona și modelarea simbolisticii. n-ar fi foarte apropriată de o anumită zona pe care am crezut că o depășim, n-ar fi niciun fel de problemă, adică generația tânără se poate îndrepta către ce dorește ea, dar promovarea unor asemenea simboluri eu nu cred că e în regulă.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Nu ca mi-ar fi simpatice persoanele carora va adresati, dar va recomand sa vizitati forumurile 4chan.org pentru 3-4 minute (sau cat puteti tolera) inainte de a elabora pe tema semioticii lui Pepe.

 2. Un text foarte dens, foarte încărcat cu referințe culturale subtile și intricate, unde umbra lui Ionesco tocmai se joacă cu Baudelaire, un text cu combustibil din mânie și dispreț, dar care zboară prea sus pentru a-și atinge ținta.
  Adică cine să se rușineze, niște scaune goale, un pușcăriaș de drept comun, colega logodnicei lui Vettovaglia, caricatura spionajului de tranziție !?
  Ei și ceilalți din aceeași faină, sub bagheta talentatului predicator, vor înfiera mai departe complotul nazisto-cabalist-cucucsclanist care vrea să destabilizeze cuceririle revoluționare, în frunte cu evreul mason ungur Donald Sörös, o vor aresta pe dama cu camelii, să nu mai ațâțe lumea la demonstrații și până la urmă tot vor pune mâna pe teroristul Gilgamesh, să se bucure poporul și să crape corporatiștii și tehnocrații lu Patapievici de ciudă, make no mistake.

 3. „O miscare anarhistă, radicală care are o simbolistică foarte apropriată(! – n.m.) cu simbolistica nazistă, a KKK-ul, a noii drepte, a aripii neo-naziste..

  SRS: Adică semnele alea cabalistice.

  Harnagea: Semnele cabalistice și steagurile și în sfârșit toată simbolistica vis-a-vis de afișajul și tot ce înseamnă prezentarea acestei mișcări – o mișcare care promovează un stat virtual, e o mișcare a celor de pe online [neinteligibil], un stat virtual fără reguli, xenofob, anti-semit, extrem de radical care impune, practic, anumite reguli și norme dar este împotriva normelor obișnuite democratice. Deci e, după părerea mea, asocierea și prezența lor în a doua linie, să zicem.”
  Acesta-i nivelul intelectual si de informatie al personajului, in siajul fostului presedinte pe care l-a slujit.

  • KKK-ul …. ce-o fi asta?! Stiu ce e, dar e ca si cum ai spune „Trump-ul” :-)

   „aripa neo-nazista..” ..aripa cui?!

   „extrem de radical” … :-))) Ar mai fi: „nemaipomenit de radical”, „foarte radical” si „radical de radical” (prin utilizarea constructiei „baieti-de-baieti” :-)))

   „simbolistica vis-a-vis de afișajul”… Ce parere am eu vis-a-vis de ecspresia asta, nu pot pentru ca sa va spui / :-))))

   ===

   „Deci e, după părerea mea, asocierea și prezența lor în a doua linie, să zicem.”- asta nu stiu daca e chiar de ras, pare sa indice mai curand o hemoragie cerebrala, prea e incoerenta exprimarea.

   ===
   Cred ca o sa incep sa ma uit si eu la postul ala, e tare comic vad. Si asa nu prea sunt emisiuni de umor ca lumea, asta involuntar le taie oricum pe toate. Mai ales cand niste persoane asa de simandicoase debiteaza asemenea bazaconii, nu se poate sa rezisti.

 4. Pai e frumos sa ridem de niste idioti? Sigur ca e! Nu fiindca ei ar fi in pericol sa priceapa ceva, dar pentru ceilalti e util.

 5. Oamenii astia de la Antena 3 sunt dezinformatori de serviciu, ei manipuleaza cu buna stiinta

  Ei impreuna cu Harbagea si Sorin Rosca Stanescu sunt acolo pt a minti publicul Antena 3, pt a profita de slaba educatie a celor care se informeaza de la Antena 3, pt a face propaganda politica anti UE, anti Vest, anti SUA, etc

  • Constat, in prea multe comentarii, ca multi nu au inteles nimic din ce spune doamna Dorothea Ionescu. Aici nu este vorba de Stinga, Dreapta, Antena3, PSD, SUA, UE, etc. Aici este vorba de niste copii care, cu umor, au demonstrat cit de prosti, inculti si incapabili sa ne informam corect suntem toti, inclusiv ei, inclusiv voi, inclusiv eu.
   Bravo!

   PS:Sper sa pot sa schimba ceva la mine… e greu :)

   • Acei copii nu au nici un merit ca Antena 3 s-a facut de 2 bani. Altfel, dintr-o minima decenta, ar trebui sa incepem prin a recunoaste ca nu a-i cataloga pe niste copii drept anarhisti ori nazisti e cel mai mare pacat al A3. Acest post face efectiv atrocitati de ani buni si orice protestatar a fost catalogat mult mai rau ( platit de Soros, huligan, membrul al galeriilor, etc ).

    La fel cum barbosii sau ochelaristii aia din 90 care si-au luat-o la mineriada ( atunci la propriu ), nu au avut nici un merit si nici o vina ca erau pe strada si pareau intr-un fel pentru mineri. Revenind la acesti pusti, mie unul mi se pare ca prin ce au facut, au dat munitie Antenelor.

    Le-as sugera la modul cel mai politicos sa isi revizuiasca putin atiudinea. Daca protestezi, fa-o cu o anumita decenta si in scopul comunitatii, daca protestele ar fi o mare de indivizi cu cele mai ciudate/socante/non-main-stream sloganuri si reprezentari si, de ce sa nu o spunem, cu cele mai egoiste scopuri, ar mai avea vreun sens ?

 6. „după cum a intrat în DEX” – nu a intrat in DEX, a fost doar adaugat in lista proprie a site-ului dexonline.ro (chiar scrie clar acolo – sursa: dexonline). Nu cred ca va intra in DEX prea curand.

 7. Sint un fost jukator de World of Worcraft. Pe vremuri cele doua factiuni din jok nu puteau comunica intre ele , vorbind limbi diferite dar cand se intalneau doi playeri inamici , daca unul scria „LOL” , celalalt vedea „KEK”. Acum nu stiu care mai este mecanica jokului….Deci KEK la comentariile marilor analisti de la antene .

 8. Pot sa comit un delict de opinie? Am avut curiozitatea sa intru pe pagina de facebook a „kekistanilor”.Concluzia : sunt la fel de stupizi ca si cei 3 antenisti … Ma iertati ca am indraznit…

 9. Anarhismul, ca doctrina politica, presupune o organizare foarte buna, nicdecum dezordine.

  Miscarea imptriva regimului politic si a ordinii constitutionale care favorizeaza accesul la putere a miscarilor stangiste (unde intra si nazismul!) sau a celor populiste si rasiste (care nu au doctrinar nici o legatura cu fascimsul!) imbraca si ele diverse forme. Una este fix aceasta „luare la misto”.

  Situatia descrisa de autoare denota dupa parerea mea o alta problema majora a societatii romanestiL refuzul cunoasterii.

  Demonstreaza ca romanii nu citesc. Nu se informeaza. Se cred nascuti culti si destepti. De fapt, primul impuls al unui cetetean educat in astfel de situatii ar fi sa se informeze despre ce e vorba..

  ===

  Astfel de personaje insa se bucura de aprecierea populara. Aduna voturi.

  Apoi, pe baza voturilor, aduna averi. Cu care nu stiu de fapt ce sa faca, pentru ca un om needucat nu are nici cea mai mica idee ce sa faca cu banii. Asa ca cumpara masini, vile.

  Cand nici de-astea nu mai poate aduna, isi zidesc banii sau ii ascund prin cimitire. Apoi invata un popor intreg cum „devine treaba” cu economia si fiscalitatea.

 10. ,,(…) au fost educați acasă, încurajați să conteste autoritatea, inclusiv pe a mea.”

  ,,(…) i-ați numit la televizor, prin extrapolare, anarhiști.”

  Dacă voi reuşi să termin vreo facultate vreodată în viaţa mea şi să reuşesc, astfel, să pătrund înţelesul cuvintelor ,,anarhie”, ,,anarhist” /alte forme de la rădăcini pînă la derivate, atunci o să, în prostia mea bineînţeles, să pricep şi restul articolului-opinie …Pînă atunci, se prea poate să n-am ce căuta pe aici…

 11. text magistral, poze, jde mii de vizualizari, halal; fericit ca am scapat, de la Soton va urez decat sanatate; Doamne, care esti, iarta’ne

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorothéa Ionescuhttp://contributors
Dorothéa Ionescu este jurnalist și expert în comunicare strategică. Dorothéa a urmat studii universitare de Jurnalism, a lucrat pentru Baricada, primul ziar postdecembrist, apoi pentru PROTV, Mediafax și Intact Media Group. La sfârșitul anilor 90 a creat prima rețetă de promovare internațională a României, coordonând campanii de comunicare în Europa și SUA. A conceput strategii de branding și comunicare online pentru Coca-Cola, TVR, Evenimentul Zilei, Beiersdorf Nivea, Dacia Renault, Banca Mondială. De asemenea, a creat strategii de marketing politic atât pentru peronalități din România, cât și din afara țării. După mai mult de două decade de experiență, interesul ei de cercetare se consumă în domeniul educației media, pe care o consideră esențială în evoluția unei societăți cu gândire autonomă.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro