vineri, iulie 30, 2021

Ludovic Orban, în haină de lider sau în palton cu balast?

Amicus Plato, sed magis amica veritas

Stimate domnule preşedinte Orban,

Nu mi-a fost niciodată clar dacă dumneavoastră vă daţi seama de responsabilitatea aproape istorică pe care o aveţi de a învinge PSD în 2020.
Împreună cu mulţi alţii, nu aşteaptăm decât argumente minimale pentru a susţine PNL; trecem cu vederea multe, dar nu încercaţi să ne îndepărtaţi prin calcule de partid care, în interior, par savante dar din exterior se văd rău de tot.

Nouă, celor mulţi, ne va fi clar cine sunteţi şi ce calităţi de lider aveţi în funcţie de modul în care veţi ieşi din situaţia creată de tinerii penelişti.
Este primul test adevărat la care sunteţi supus în calitate de lider al unui mare partid. Ceea ce veţi face ne va spune dacă aţi îmbrăcat haina de lider al milioanelor de români care vor normalitate sau încă mai purtaţi paltonul omului politic pentru care glumiţele şi pozele cu pisici sunt considerate argumente electorale. Da, acest palton vi se potrivea, Domnule Orban, atâta timp cât eraţi marginalizat în PNL pentru curajul dumneavoastră de a fi votat împotriva formării USL, gest realmente remarcabil. Dar acum, când ditamai PNLul v-a ales preşedinte, domnule Orban, nu e de joacă!
Nu e de joacă dintr-un motiv simplu: profilul tinerilor pe care îi susţineţi arată exact cum vedeţi România de mâine.

Inteligenţă, înţelepciune, discernământ, cultură, asumare, perseverenţă, capacitatea de a uni oamenii în jurul unui proiect, curaj şi viziune sunt calităţile minimale ale unui om politic, tânăr sau bătrân, care vrea să conducă România. În cazul TNL niciuna dintre aceste calităţi nu e prezentă. Cum atât cititorii mei cât şi votanţii dumneavoastră sunt mai inteligenţi decât ai lor, nu cred că e nevoie să explic de ce mărul cade din copac, altfel spus de ce gândirea teneliştilor referitoare la decreţei este o imbecilitate de neiertat. Survenită, tragic, concomitent cu decesul eroinei României, Doina Cornea. De ce menţionez numele ei în acest context? Pentru că viaţa publică operează cu simboluri, domnule Orban. Viaţa publică operează cu simboluri, nu cu meschine calcule politice. Iar simbolul de care va fi legat PNLul de acum înainte va fi simbolul imbecilităţii tinerilor săi. Cert, nu aveţi o Doina Cornea, şi niciun partid nu va avea o Doina Cornea, dar măcar evitaţi să vă faceţi de râs.

Apostolii iertării teneliştilor spun: „vor învăţa”. Nu domnule preşedinte, acesta nu este un argument: administraţie se învaţă, drept se învaţă, chimie se învaţă, comportament public se învaţă, dar cele de mai sus sunt calităţi elementare pe care trebuie să le ai înainte să faci pasul înspre viaţa publică. Ele sunt atribute adânc întipărite în personalitatea unui om: dacă nu le ai până la 20 de ani e puţin probabil să le ai vreodată. Iar vieţile milioanelor de români care aşteaptă de prea multă vreme să aibă o ţară normală nu sunt teren de experimente de învăţare pentru tineri necopţi la minte.

.

Stimate domnule Orban,

Aţi trecut prin multe încercări în viaţa dumneavoastră publică. De la un pion în negocierile dintre Valeriu Stoica şi Adrian Năstase în 2000, la postura de lider al celui mai mare partid de opoziţie din România şi posibil premier. Sunteţi unul dintre cei mai longevivi oameni politici. Ştiţi foarte bine că de multe ori ieşi mai întărit dintr-o demisie ca dintr-o rămânere în funcţie. Mai ştiu că în viaţa politică unii îţi devin prieteni, tovarăşi de cafea sau pur şi simplu confidenţi în momente fericite sau grele. Şi că aproape permanent eşti într-un sfâşietor conflict de loialitate: loialitate faţă de amiciţia unui coleg sau loialitate faţă de binele public?

Oamenii de stat, oamenii politici adevăraţi, nu sunt captivi relaţiilor personale. Domnule Orban, lăsaţi-ne să vă susţinem şi arătaţi că puteţi să fiţi un om de stat. Scuturaţi-vă de paltonul prea căptuşit cu înţelegeri politicianiste şi îmbrăcaţi haina unui adevărat lider. Dacă nu o veţi face acum, balastul pe care îl veţi purta va fi din ce în ce mai greu şi cel mai probabil vă va trage la fund cu proximele alegeri. Pentru că oamenii simt diferența dintre lideri şi combinatori. Daţi şansa tinerilor liberali să fie conduşi de o persoană care să le fie model şi să inspire prin profunzimea gândirii şi articularea acțiunii, nu de una care a reuşit, în cel mai bun caz, să se hlizească  la cafea împreună cu câţiva colegi, cu decont electoral masiv împotriva PNL. Acţionaţi acum, până nu este prea târziu: demiteţi conducerea TNL. Ca om cu experienţă politică ce sunteţi, sigur vă dați seama că lipsa unei acţiuni ferme acum va da apă la moară adversarilor dumneavoastră din interior – şi ei nu sunt puţini – care vă vor toca mărunt din pricina acestui eveniment multă vreme de acum înainte. Întrebarea pe care trebuie să v-o puneţi, mâine dimineaţă în oglindă, este: „vreau să fiu lider sau şefuleţ fără relief?” Iar noi vrem să ştim răspunsul.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Nu cred ca este o idee buna. Dvs ii cereti doumnului Orban sa se ridice, impreuna cu o noua conducere a TNL, la nivelul exigentelor unui public destul de redus ca numar, foarte pretentios, si care oricum voteaza USR. What’s the point? Declaratia cu decreteii este o furtuna intr-un pahar cu apa, electoral vorbind. PNL-ul trebuie sa se bata cu PSD-ul in teritoriu, acolo unde altii nu au sanse sa ajunga in urmatorii ani. E absurd sa cerem conducerii PNL sa faca schimbari revolutionare si sa transforme partidul in ceea ce nici nu este si nici nu le-ar aduce voturi.

  • Perfect de acord cu acest comentariu. Si apoi este chiar nevinovat ce au spus TNL-istii, eu chiar nu vad nici o problema, întotdeauna va fi o mica rîca intre generatii. Si chiar e nevoie de aceasta rîca pentru ca ea duce la progres. Problema PNL-ului nu este TNL-ul ci PNL-ul insusi, partid plin de securisti, de sinecuristi, de USL-isti, partid fara nici o directie ideologica, partid care si-a pierdut radacinile istorice dar a pastrat numele. Daca PNL-ul vrea sa reuseasca sa treaca la alta etapa, trebuie sa treaca printr-un rebranding, cu schimbarea numelui astfel incat sa nu mai aminteasca de istoricul PNL cu care nu are nimic in comun.

 2. Are totusi o virsta!
  Nu mai schimbi hainele prea usor.

  Si-apoi, sincer, daca mai e permisa o sinceritate: dvoastra sinteti „basist”, iar liberalii maninca basisti pe piine de la dejun deja, cu pesedistii :P

 3. Domnule, poate n-a aflat omu’. Eu am citit despre tărășenie într-un săptămânal de satiră. Care mi-a stârnit cel mult curiozitatea privind tinerimea (ce-o mai fi și aceasta) politică română și de-abia atunci am mai găsit și alte isprăvi, cum ar fi o propunere de trecere în masă de la pmp la psd.

  Scrieți că s-a împotrivit constituirii usl. Până la demiterea (de presupus dn textul dumneavoastră facilă) a conducerii tnl ar fi cazul să propună demisia politicienilor din teritoriu-consilieri județeni, de pildă, care-au parafat uniunea. Ar fi un semnal împotriva blaturilor transpartinice locale.

 4. Daniel i-a pus grenada in manutze lui Orban, si a plecat cu cuiul. De-acuma, Orban, ori la bal ori la spital. Ori se ridica la inaltimea pozitiei, ori se duce in jos in ochii oricui cu un iq mai mare, fie si putin, decat a brigadei de videle. Eh, sa-mi iau niste pop-corn si inca o bere, watch this space.

 5. Din punctul meu de vedere are mare dreptate domnul Funeriu cand afirma:

  „Oamenii de stat, oamenii politici adevăraţi, nu sunt captivi relaţiilor personale”

  si toatea acestea pentru ca suntem intr-un vartej rapid in care se cern mai repede paote de cat ar vrea unii adevarate valori.

  Poate ca este timpul ca unii sa plece – sa nu mai incurce locul.

  Poate este timpul ca toate partdele care sunt cumva in opozitia actualei coalitii sa formeze o alta coalite.

  Coalitia opozitiiei sa ceara ajutorul a cat mai multor voluntari care sa ii ajute in castigarea unor alegeri corecte, sa fie nominalizati oameni de valoare si pot spune ceva – nu pot sa cred ca abunda numai afaceristii -borfasi locali.

  Este un timp al schimbarilor care poate aduce multe lucruri bune pentru RO.

 6. Autorul are, din pacate, dreptate; Romania e in asemenea hal ca nu-si mai permite „politruci”.

  Ca sa parafrazez un om politic englez: Romania trebuie salvata, Romania (mai) poate fi salvata, dar cine s-o faca ?

  Alegerile trebuiesc cistigate in ciuda unei populatii in mare parte imatura si apoi, trebuie guvernat cu gindul la viitor, impotriva dorintelor imediate ale unui electorat invatat ca intre bunastare si munca nu e nici o legatura.

  Apropo, prima prioritate ar trebuie sa fie calea ferata si nu autostrazile !

 7. Dar da, „decrețeii nu vor reuși!” Nu au reușit și nu vor reuși singuri. Exponenții in politica a „decrețeilor” sunt persoane slabe, șterse, fără reușite sau înrolați cuminți in „partid”. Nu prea înțeleg de ce trebuie să plătească domnul Orban ceea ce o generație nu a reușit! Pentru cine sa își ceară scuze?
  Da, sunt un decretel și îmi recunosc neputinta in fata copiilor mei. Diplomele de la olimpiade și „coronițele” din fiecare an nu ma scuza pentru societatea de azi pe care o ofer copiilor mei. Poate dumneavoastră vă permiteți o alta societate pentru copiii dumneavoastră, dar eu nu! Ghinion!
  Haideți să recunoaștem, suntem generația celor înrolați frumos in careurile din fata scolii și bătuți la palma de „toarsa” invatatoare. Incă timizi la 40+ că să ne contrazicem sefii și că să avem propria poziție. Chiar și dumneavoastră, nu va adresați direct doamnei Mara X, ci o „pârâți” șefului ei, așteptând că acesta sa o „urecheasca”.
  Sa nu ne mai mințim în legătură cu cine suntem și să ne asumăm! Până nu ne (re-)cunoaștem exact așa cum suntem (bătuți și traumatizați in copilărie-nu neapărat de către părinți ) nu vor fi niciodată luptători!

  • Sper ca realizati ca aruncati o anatema asupra tuturor celor cu varste cuprinse intre 28 si 51 de ani, caci astia sunt ”decreteii”. Pentru a intelege mai bine termenul, va explic ca a fi ”decretel” inseamna sa nu fi avut sansa de a fi fost avortat. O data lamurita aceasta problema, va rog sa va asumati neimplinirile si lasitatea in dreptul dvs. fara a-i jigni pe ceilalti.

   • Sigur că înțeleg! Și da, neîmplinirea este a mea, va felicit că nu oferiți aceasta societate copiilor dumneavoastră. Eu nu am pentru ce să mă felicit.
    „Anatema” e un cuvânt prea tare. Eu doar sunt realist.

  • Se pare ca suntem colegi de generatie si de sufeeinta.
   Dar se pare ca doar unii dintre noi intelegem de ce TREBUIE ca domnul Orban sa raspunda: pentru ca este singurul in aceasta postura. Noi, restul de decretei, suntem doar chibiti. Iar aceasta postura a condus si la manifestarea generatiei noastre prin decreteii anosti si insipizi, cei care sunt inrolati obedient in toata viata noastra, politica si economica.
   Neputinta pe care o clamati este individuala. Asa cum si abuzurile ‘toarasei” s-au manifestat prin trauma individuala. Toti am fost abuzati, ca generatie, intr-un fel sau altul. Modul in care am depasit traumele este individual. Dar demersul pe care domnul Orban este OBLIGAT sa il duca la bun sfarsit reprezinta o cale de alinare a unora dintre traumele neimpartasite (public) de generatia noastra. Nu am fost, ca generatie, nici mai buni si nici mai rai. Insa marimea generatiei ne indreptateste sa ne scoatem la suprafata numarul mai consistent de valori si sa le punem la treaba. Pentru toate generatiile. Si pentru valorile pe care le-am invatat si pretuit (chiar si abuzati pentru a le intelege) bun simt, buna cuviinta, buna intelegere, colegialitate, consideratie, respect, stima, rabdare, condescendenta, omenie, si asa mai departe. Acestea sunt valorile cu care TREBUIE domnul Orban sa-si „abuzeze” mai tinerii colegi liberali. Desigur, daca dumnealui le intelege.

   • Și nu este călduț? Sa îl lăsam doar pe domnul Orban in aceasta postura? De ce sa ne implicam noi, decrețeii, mai mult? De ce sa facem politica, când e așa de comod sa „chibițăm” de pe margine?! Multumesc!
    Dar da, când e vorba de traume și neputințe, toate sunt individuale. Așa cum și asumarea, responsabilitatea, și mai ales acțiunea, sunt individuale.
    Mi-e jenă că „trebuie” că domnul Orban sa ia atitudine pentru mine și generația mea. Mulțumesc, eu nu simt că „trebuie” să fiu salvat de domnul Orban, să îmi „spele onoarea”. Daca aveam ceva de spus, mă adresam direct domnișoarei Mara X (nu merita sa fac scroll pentru a-i scrie numele corect).
    Generația decrețeilor -din care repet, fac și eu parte, nu are nevoie de „alinare” ci de un șut în cur, să își asume naibii vârstă și responsabilitățile. Nu cu scuze și mângâieri pe crestet de la domnul Orban vom reuși să fim mai activi și mai intoleranti cu cei care își bat joc de noi, ci cu acțiune directă și asumare directa.
    Că tot vorbeați de individualitate, nu avem ce „scoate și pune la treabă”, valori. In politica, valorile se asumă și fac treabă sau nu. E individuală asumarea. Alegerile doar le validează sau nu.

  • Cele spuse de dvs. au facut lumina pentru multe din nedumeririle mele.
   Eu sunt din ultima „transa” de decretei, cei nascuti in anii 80, care am fost la scoala dupa Revolutie si n-am mai prins pionierii si careul, nici tunsoarea obligatorie ori uniforma scolara… Noi, eu si colegii mei, am fost cred mai liberi chiar si decat cei care au fost elevi dupa noi, eram lasati de capul nostru, ni se ofereau toate deschiderile (nu exista nici macar limitarea aia la filme, pe varste, de la tv), revistele si scoala ne faceau educatie sexuala si politica – multe vizite ale unor ONG-uri, care ne-au vorbit despre prezervativ si despre liberali si socialisti in fata aceleiasi table negre din clasa… Intr-un oras resedinta de judet, din Moldova.
   Iar cand am implinit 18 ani, in anul 2000, am primit prin posta, fiecare dintre noi, o scrisoare de la presedintele Emil Constantinescu si un exemplar al Constitutiei Romaniei!
   Din pacate, scoala si societatea nu au continuat acel model, care a fost experimental, se pare.
   Asadar, cred ca va dau dreptate, nu toti am avut aceleasi sanse…

   • „nu toți am avut aceleași șanse”!
    Nu uitați asta! Vă veți întâlni de mai multe ori de-a lungul vieții cu asta. Oricât veți avea iluzia alegerii și controlului personal, nu uitați, nu toți au avut/au/vor avea aceleași șanse!

  • Nu ca n-ar fi un bob de adevar in ce spuneti, dar nu prea mare. Bobul. E adevarat ca decreteii n-au produs exponenti de valoare (reala) in politica damboviteana, dar nici non-decreteii n-au dat ceva mai bun. Sa transformi peisajul politic arid din Romania intr-un caz – scoala de greseala a unei generatii ar fi valid intr-un sistem liber, nesupus arbitrariului, unde electoratul nu este influentat imoral sau, cum se vede acum, de-a dreptul penal. Poate dv aveti PTSD dupa scoala cu toarsa, eu mi-am revenit repejor. Si Orban nu plateste pentru greselile generatiei, acceptand logica dv, ci pentru nesanctionarea unui derapaj daca nu imoral al unei membre vizibile a partidului sau, atunci macar contraproductiv electoral vorbind. Daca doriti sa va auto-flagelati pentru apartenenta la o generatie, cum poftiti, eu nu, n-am de ce. Daca doriti sa va rascumparati pacatele (inchipuite, in opinia mea), pai luati meditatii, sau cumparati cartea ‘How to be funny for dummies’, editie coordonata de Mara X (bine gasit, daca a fost un Malcolm X, noi de ce sa n-avem o Mara X?). Mai mult, in traditia romana, urmatoarea generatie de lideri funny etc o sa fie creaturi de Bamboo si Loft, asezonati cu TSD Teleorman. O sa fie ‘funny’? N-as prea crede…

 8. Salut dl DPF
  Poate era bine sa mai
  spuneti ca in politica nu exista prieteni sau dusmani permanenti dar exista interese permanente!
  De asemenea, la paltonul d-lui Orban,
  mai trebuia adaugat si un par , instrument de lupta politica recomandat de dans
  primarilor din teritoriu!
  Avem si o specificatie pentru pari
  , dupa lungime, grosime si material.
  Cei mai solicitati sunt parii dim soc, pentru ca …nu omoara de tot !
  Parerea mea : PNL va castiga daca trece Dragnea in tabara lor.

 9. Stimate, D-le Funeriu,
  1.Chestiunea cu decreteii este o furtruna intr-o eprubeta, nici macar intr-un pahar cu apa!Dezastrul P.N.Liberal si al liderului sau este lipsa de cultura economica in general si cea ,,aplicata” in special, deoarece n-a reusit singur sau cu Presedintele sa construiasca un Proiect de Tara!Un astfel de proiect trebuie sa aiba ca obiectiv central reindustrializarea Romaniei, care sa asigure resursele materiale si financiare pentru cresterea nivelului de trai, intarirea monedei nationale, un EXCEDENT FINANCIAR anual, pentru recuperarea utilitatilor de catre statul roman, nou brand de tara si TEMEI ECONOMIC de intoarcere a migrantilor economici!
  2.In concluzie, problema esecului trecut si viitor al liberalismului este in lipsa de viziune si proiect national, care sa asigure ajungerea din urma a tarilor dezvoltate.
  Liderul PNLiberal este depasit ,,cultural economic”, deoarece la starea economica si evolutia UE este inadmisibil ca o persoana sa fie dezinteresata de un ,,proiect de reindustrializare”, pe care i l-am propus personal spre cunoastere, evaluare si promovare ca proiect de tara al partidului.
  3.Iata ca aceasta concluzie este sustinuta de ,, paradoxul” social-democratilor, care dincolo de starea juridica, erorile de politica externa, etc., au ACTIVAT doua motoare de dezvoltare economica, care in logica politica trebuiau sa vina de la liberali:
  a.Cresterea sistematica a salariului minim pe economie va semnala investitorilor straini, ca Romania a incetat de a mai fi zona de realizare a profitului pe baza salariilor mici.Asa ca vor veni investitori cu produse cu valoare adaugata mare, capabili se a suporta cresterile sistematice de salarii.
  b.Cresterea nelimitata a salariilor la primarii simultan cu diminuarea cotei de impozite ramase acestora, va determina intelegerea dependentei majorarilor de sustinerea antreprenoriatului, de aparitia de noi intreprinderi si locuri de munca, platitoare de impozite care sa le sustina.
  Fara indoiala, ca in prima faza, aceasta ,,reforma economica” va produce deficit bugetar si datorie externa, pina cind primariile vor deprinde tehnicile si metodele de dezvoltare economica – pe care presedintele PNLiberal le putea oferi, daca ar fi avut curiozitatea stiintifica de a cunoaste proiectul de reindustrializare cu aceste tehnici!
  4.Un alt paradox social-democrat – este ca odata cu activarea acestor motoare de dezvoltare si insusirea tehnicilor si metodelor de sustinere pro-activa a aparitiei de noi intreprinderi si locuri de munca, primariile vor face posibila regionalizarea, care in lipsa acestei ,,activizari economice” era condamnata la esec economic.
  5.Vinzoleala liberala si somatia prezidentiala de schimbare a guvernului Dancila sau chiar alegerile anticipate sint total contraproductive si chiar catastrofale pentru Romania, deoarece se produc in momentul in care ar bloca un parcurs ,,mini-reformator” economic, de dimensiunea pe care o poate propune… o stinga politica.
  De la PNLiberal in schimb, este de asteptat un proiect de tara, cu obiectivul aratat, care sta la dispozitia d-lui Orban din iunie anul trecut, cind i l-am propus personal!
  6.Daca am afirmat lipsa de pregatire economica pe ansambu a lideriului si liderilor PNLiberal, este pentru ca am propus proiectul de reindustrializare nu doar d-lui Orban, ci intregului colectiv central de conducere a partidului, care si-a tinut sedinta la TG. Jiu, cu ocazia cistigarii Primariei de liberali!Un proiect de asemenea dimensiune si complexitate, daca nu intereseaza citusi de putin, dovedeste situarea inafara stiintei economice aplicate, capabila sa ofere proiecte economice operationale, perfect implementabile in programe liberale de Guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro